۸ ماه بعد از غلط دسته جمعی ارزی چه کنیم؟

مهران ابراهیمیان،   3971012039 ۱۸ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳ تکراری یا غیرقابل انتشار
۸ ماه بعد از غلط دسته جمعی ارزی چه کنیم؟

اواخر فروردین بود که با یک تصمیم شتابزده و جمعی در هیئت دولت قیمت دلار ۴۲۰۰ تومان اعلام شد و واردکنندگان تا خاک گربه و قاشق و چنگال را ثبت سفارش کردند، آن‌هایی که زرنگ‌تر بودند به طور کلی ارز را گرفتند و اصلاً چیزی به ایران نیاوردند؛ شرکت‌های بی‌هویتی که برخی از آن‌ها حتی چند ماه پیش ثبت شده بودند. برای جبران این خطای تکراری نیز دستورالعمل‌هایی متعدد صادر شد و تقریباً هر هفته یک بخشنامه و یک دستورالعمل جدید صادر شد تا هر روز بخشی از دایره دریافت دلار ۴۲۰۰ تومانی کم شود و از طرفی دولت بازار ارز فیزیکی را نیز به رسمیت بشناسد. با این حال با عقب‌نشینی‌های آهسته و پیوسته و تصمیم‌گیری‌های غلط برای سرپوش‌گذاشتن بر اشتباه بزرگ ارز ۴۲۰۰ تومانی آنقدر پیش رفت تا در نهایت دلار از مرز ۱۸ هزار تومان نیز گذشت.

به علاوه این تمام خسارتی نبود که مردم در قالب افزایش قیمت‌های روزانه با آن مواجه بودند، بلکه این تصمیم باعث شد حدود ۱۸ میلیارد دلار در شرایط سخت تحریمی به باد برود و عده‌ای با تحمیل هزینه‌های گرانی به تمام مردم هزاران میلیارد تومان به جیب بزنند. صد‌ها پرونده تعزیراتی و غیرتعزیراتی تشکیل شد تا تصمیم جمعی به یک غلط دست‌جمعی بدل شود؛ غلطی که هنوز هم بسیاری به دنبال فرار از آن هستند!

با این حال روز گذشته با تصمیم جدید دولت، بالاخره بعد از هشت ماه از عمر این تصمیم و توزیع هزاران میلیارد تومان رانت برای ثروتمندان اولویت‌بندی‌های کالایی لغو شد و کالا‌های مجاز برای واردات، در دو گروه کالا‌های اساسی و سایر طبقه‌بندی شدند و مکانیزم تخصیص ارز یک گام دیگر به شفاف‌سازی نزدیک شد.

هرچند که حتی هنوز تخصیص ارز به کالا‌های اساسی نیز با شائبه زیادی مواجه است و کالا‌های اساسی نیز با نرخ ارز ۴۲۰۰ تومانی به دست آن‌ها نمی‌رسد، اما می‌توان امیدوار بود که از محل اختلاف نرخ ارز‌های تخصیصی دیگر کمتر افرادی بتوانند از این نمد کلاهی بدوزند. اکنون بانک مرکزی به عنوان مرجع و مامور حفظ قدرت پول ملی تصمیم گرفته اولویت‌بندی‌های کالایی در تامین ارز را لغو و کالا‌ها را به دو گروه کالا‌های اساسی (مشمول دریافت دلار ۴۲۰۰ تومانی) و سایر کالا‌ها تقسیم‌بندی کند تا امکان تخصیص ارز حاصل از صادرات برای واردات کالاها، با تسهیل بیشتری فراهم شود. این اقدام را که به مثابه بالاکشیدن سنگی بود که دولت در چاه انداخته بود، باید به فال نیک گرفت، اما در عین حال نباید از یاد برد که:

۱- تجربه چند نرخی و توزیع رانت‌های کلان در دوره دولت مرحوم رفسنجانی باعث ظهور طبقه‌ای شد که اصول عدالت در فضای اقتصادی و امکان دسترسی به شرایط پیشرفت را برای همه محدود کرد؛ تجربه‌ای بسیار مشابه با فضای کنونی که می‌توانست با بهره‌گیری از آن در این چند ماهه ده‌ها هزار میلیارد تومان را به جیب اغنیا روانه نکند. حتی این دولت اگر تمام دولت قبلش را انکار نمی‌کرد، می‌توانست از تجربه دور اول تحریم‌ها نیز استفاده کند،، اما غرور و خطای ادراک دسته‌جمعی کارشناسان دولت اجازه چنین کاری به آن‌ها نداد.

۲- همان‌طور که ذکر شد آنچه اتفاق افتاده نتیجه تصمیمات غلط و تکرار اشتباهات دولت‌های قبل و پی‌در‌پی است که می‌توانست رخ ندهد و شاهد ذوب‌شدن درآمد مردم به یک سوم قدرت خرید خود در یک سال گذشته نباشیم؛ بنابراین لازم است دولت به معنای قوه مجریه در این‌باره از مردم عذر‌خواهی کند و با قبول مسئولیت اشتباهات، امید را به جامعه بازگرداند.

۳- ضروری است که این تصمیمات در بازار پولی کشور و حفظ قدرت خرید به عنوان یک پدیده علمی بررسی و ثبت شود تا اگر دوباره کشور دچار چنین حوادث مشابهی شد، به جای به سخره گرفتن علم اقتصاد و تصمیم‌گیری‌های سریع و پی‌درپی در آن مانع تحمیل فشار به مردم و افزایش فاصله طبقاتی شویم.

۴- پرونده‌های متعددی در این‌باره در قوه قضا‌ئیه شکل گرفته است که رسیدگی سریع به آن توسط این نهاد و دستگاه‌های نظارتی و احقاق بخشی از حقوق حقه مردم شایسته تقدیر است، با این حال آنچه باعث شده فرصت‌طلبان متصل به جریان قدرت و زیاده‌خواهان در چنین فضای حساسی سوء‌استفاده کنند و حداکثر بهره را ببرند، محیط فراهم شده در نتیجه تصمیمات تکراری و غلط‌های بزرگ است؛ لذا مدعی‌العموم باید در مقام پرسشگری جدی با ورود به این بخش از موضوع نیز پدید‌آورندگان این فضا را بازخواست و مسئولیت‌پذیری را به آن‌ها گوشزد کند وگرنه امکان تکرار چنین پدیده‌هایی و انداختن همه تقصیر بر گردن عوامل خارجی به رویه‌ای نامیمون بدل خواهد شد.

منبع:جوان

دیدگاه کاربران

ناشناس۷۰۳۸۳۰۰۹:۰۴:۲۰ ۱۳۹۷/۱۰/۱۲
مردم ایران خاطرشون هست اون شب که آقای جهانگیری خبر این دستاورد عظیم دولت رو اعلام کردند نمی دونم ایشون هم هنوز خاطرشون هست!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ناشناس۷۰۴۹۴۲۱۹:۱۱:۴۱ ۱۳۹۷/۱۰/۱۲
تمام اینها بازی بود برای اینکه باقیمونده ارز رو هم بدن به ژنها و رفقای خودشون و اونها هم از ایران خارج کنن ، تا به عنوان پاداش ، اقامت بگیرن در کانادا و استرالیا و اروپا و امریکا
ناشناس۷۰۳۸۸۱۰۹:۳۱:۳۷ ۱۳۹۷/۱۰/۱۲
دولت تکراری، اشتباهات را پیاپی تکرار میکند... بیچاره ملت که 18 میلیارد از خزانه اش بواسطه بی لیاقتی آقایان، غارت شد
ناشناس۷۰۴۰۹۴۱۱:۳۱:۲۳ ۱۳۹۷/۱۰/۱۲
۱۸ میلیارد؟ برو بالاتر این عدد را برای رد گم کنیه
مهري ميري۷۰۳۹۰۷۰۹:۴۸:۲۲ ۱۳۹۷/۱۰/۱۲
ضروری است تصمیم سازان و تصمیم گیرندگانی که باعث افزایش سرسام آور قیمت ارز شدند بطور علنی و منصفانه محاکمه شوند تا اینگونه خطاهای استراتژیک و فاحش که تمامی 95% افراد جامعه را متضرر میسازد تکرار نشود.
ناشناس۷۰۳۹۱۸۰۹:۵۵:۰۰ ۱۳۹۷/۱۰/۱۲
همه اشان بیایند عذرخواهی تمام پول ها را هم پس بگیرند باز ذره ای از گرانی بوجود آمده کم نمی‌شود. چون مسوولان دغدغه خودشون و باندشون را دارند. مردم این وسط چکاره اند
ناشناس۷۰۳۹۵۳۱۰:۱۲:۳۸ ۱۳۹۷/۱۰/۱۲
منابع کشور غارت شد . ملت بیچاره شدند . سیاسیون ککشان هم نگزید .
ناشناس۷۰۳۹۸۶۱۰:۳۲:۳۳ ۱۳۹۷/۱۰/۱۲
مگر تجهیزات پزشکی شامل قیمتگذاری و تخصیص ارز 4200 تومانی نیست؟چند ماه است ثبت سفارش انجام شده ولی بانکی ارز تخصیص نمیدهد و بعلت نبود تجهیزات بیماران را جواب میکنیم انهم بخاطر 100 هزار دلار.
علی 671۷۰۴۰۰۱۱۰:۴۰:۰۸ ۱۳۹۷/۱۰/۱۲
نتیجه اینکه تمام بد بختی ها و گرفتاری هایی که برای مردم پیش آمده اشتباه های دولت بوده و تصمیم گیری های غلط .کی باید دولت را محاکمه کند .که این اراده در ایران وجود ندارد .باید هر که خلاف کرد در پیشگاه عدل محاکمه شود .تا عبرت شود ولی در ایران اجرا کنند گان را محاکمه می کنند نه مجریان را .
ناشناس۷۰۴۰۴۲۱۰:۵۸:۱۸ ۱۳۹۷/۱۰/۱۲
موضوع ارز ۴۲۰۰ تومانی یک غلط یا خطای مدیریتی نیست بلکه یک مدیر در سطح کلان به عواقب نیز فکر میکند این یک حرکت آگاهانه بوده است ندانم کاری یا باور غلط نبوده آن هم در شرایطی که کشور در محاصره اقتصادی است
ناشناس۷۰۴۰۴۳۱۰:۵۸:۴۲ ۱۳۹۷/۱۰/۱۲
این تصمیم به اصطلاح شتاب زده نفعش فقط برای آقایون و اطرافیانش بوده و دردسر و بدبختی تورم برای مردم
حشمت۷۰۴۰۴۷۱۱:۰۲:۱۲ ۱۳۹۷/۱۰/۱۲
آیا زمان محاکمه متولیان این وضعیت فرا نرسیده؟
ناشناس۷۰۴۰۶۴۱۱:۱۱:۵۶ ۱۳۹۷/۱۰/۱۲
اینها همه برنامه از قبل تعیین شده است. باز هم تکرار خواهد شد تا هزینه های دولت و صندوقها رو از قبال حقوق بازنشستگی و دستمزد در دهه های آینده به حداقل ممکن برسونن تا ورشکستگی کامل اتفاق نیوفتد. مثلا حقوق بازنشستگی یک کارمن رو برسونن به 50 دلار در ماه
العبد۷۰۴۱۶۵۱۲:۰۸:۳۰ ۱۳۹۷/۱۰/۱۲
رهبری فرمودند با توزیع کنندگن این رانت باید برخورد شود. مردم هم به شدت خواهان برخورد با اینها هستند. چرا برخورد نمیشود؟ اعدام سلطان سکه و قیر و پوشک و ... هیچ فایده ای نداره
ناشناس۷۰۴۲۳۰۱۲:۴۵:۴۴ ۱۳۹۷/۱۰/۱۲
جالبه که در دوران آقای احمدی نژاد 24 ماه ارز 1226 تومانی برای کالای های اساسی تقسیم شد ولی کالاها 200 درصد رشد قیمت داشتند مثلا گوشت از 10 هزار تومان به سی هزار تومان رسید ولی در مقاله شما دوران هاشمی آمده ولی آن دوران نیامده تنها دوره موفق تک نرخی شدن ارز در دوران خاتمی را هم نگفتید
ناشناس۷۰۴۳۸۵۱۴:۰۰:۲۳ ۱۳۹۷/۱۰/۱۲
چرا استیضاح نمی کنید دولت رو
ناشناس۷۰۵۰۸۳۲۱:۲۸:۴۵ ۱۳۹۷/۱۰/۱۲
چون همه در یک تیم و هماهنگ عمل میکنند.
ناشناس۷۰۴۹۶۳۱۹:۳۲:۵۶ ۱۳۹۷/۱۰/۱۲
قبلا یک سلطان داشتیم. حالا صدها سلطان درست شده است.
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. بازی با کلمات

  2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  5. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  6. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  7. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  8. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  9. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  10. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  11. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  12. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  13. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  14. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  15. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  16. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  17. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  18. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  19. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  20. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  21. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  22. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  23. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  24. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  25. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

آخرین عناوین