در گفت‌وگو با الف مطرح شد؛ اقدام دیر هنگام بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز/ چرا قیمت کالاها کاهش نیافت؟/ ارز با چه نرخی برای تولید و اقتصاد ایران مناسب است؟

گروه اقتصادی الف،   3970911182 ۱۷ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳ تکراری یا غیرقابل انتشار

کارشناسان کاهش نرخ ارز را دخالت بانک مرکزی و عرضه ارز در بازار عنوان می‌کنند و می‌گویند: ساختمان شیشه‌ای میرداماد باید این اقدام خود را ادامه دهد؛ البته بازار فعلا به ماندگاری نرخ پایین دلار، اطمینان ندارد، اما سوال است که اما چرا با کاهش قیمت دلار، قیمت کالاها همچنان بالا مانده است و...

اقدام دیر هنگام بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز/ چرا قیمت کالاها کاهش نیافت؟/ ارز با چه نرخی برای تولید و اقتصاد ایران مناسب است؟

 به گزارش الف، پس از افزایش نرخ ارز و رسیدن نرخ دلار به قیمت بالای ۱۸ هزار تومان شاهد کاهش قیمت آن به محدوده ‍۱۳۵۰۰ تومان تا ۱۵۰۰۰ تومان بودیم و با ورود بانک مرکزی به بازار و عرضه ارز توسط صرافی‌های مورد نظر بانک مرکزی شاهد کاهش قیمت ارز بودیم به‌طوری که نرخ دلار از حدود ۱۳۵۰۰ تومان در اوایل هفته گذشته به کانال ۱۰ هزار تومان کاهش پیدا کرد، هر چند این نرخ ابتدای هفته جاری بین ۱۰۸۰۰ تا ۱۱۵۰۰ تومان در نوسان بود ولی عرضه ارز توسط بانک مرکز عامل این کاهش بود.هدایت نقدینگی به سمت تولید نیازمند ثابت در  اقتصاد ایران است زیرا نقدینگی دنبال سود و بازدهی بالا است، البته نقدینگی امروز گیج است که کجا برود و تا بازارها با ثبات نشوند؛ سیاست‌گذاری در مورد هدایت نقدینگی به سمت تولید در کوتاه مدت جواب نخواهد داد.

براساس این گزارش با کاهش نرخ ارز سوالاتی مطرح است که اینکه آیا در همین محدود ۱۱ هزار تومان و شاید هم کمتر می‌ماند؟، چرا بانک مرکزی پس از افزایش نرخ‌ها وارد بازار شد؟ نرخی مناسب تولید و اقتصاد ایران است، چند است؟ چرا زمانی کا نرخ کالا‌ها با افزایش نرخ ارز (به حدود ۱۸ هزار تومان) بالا رفت امروز با کاهش آن، شاهد کاهش قیمت کالاها نیستیم؟

بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز دیر اقدام کرد/ چرا قیمت کالاها همچنان بالا مانده است؟

آلبرت بغزیان، استاد اقتصاد و عضو هیات علمی دانشگاه تهران نیز در گفت‌وگو با خبرنگار الف، در مورد کاهش نرخ ارز گفت: بانک مرکزی در حال مدیریت بازار ارز است که شاهد کاهش قیمت هستیم و باید خیلی زودتر این‌ها وارد بازار می‌شد؛ چرا گذاشتند نرخ ارز (دلار) به ۱۸ هزار تومان برسد و باید پاسخ دهند، زیرا افزایش نرخ دلار وضعیت اقتصادی را به هم می‌ریزد و همه اجناس با نرخ ۱۸هزار تومانی دلار قیمت گذاری و حتی برخی کالاها احتکار شد.

واردات کالایی که هم انجام می‌شود با نرخ ارز نیمایی و یا قیمت ۴۲۰۰ تومانی بوده چرا  قیمت‌ها افزایش و بالا رفت؛ چرا موبایل و کامیپوتر ارزان نشده و این نظارت، دخالت و پیگیری دولت را برای کاهش قیمت می‌طلبد.

این کارشناس مسائل اقتصادی بیان کرد: افزایش نرخ دلار به ۱۸ هزار تومان باعث شد برخی تولیدکننده‌ها تولید را تعطیل کنند و مردم پول خود را از بانک‌ها خارج کردند تا به کالا تبدیل و احتکار کنند و همه این‌ها به دلیل افزایش نرخ ارزی بود که مدیریت نشد و بانک مرکزی چنین وضعیتی را ایجاد کرد که کاملا قابل پیش‌بینی بود.

وی بانک مرکزی خیلی دیر برای مدیریت بازار ارز وارد عمل شد که اکنون شاهد آن هستیم که نرخ دلار وارد کانال ۱۰ و ۱۱ هزار تومانی شد؛ در حالی که قیمت کالاها همچنان بالا مانده است، افزود: ارز با نرخ کنونی اگر صرف واردات می‌شد که باید قیمت کالاها کاهش پیدا می‌کرد یا اینکه بازار کاهش نرخ ارز را فعلا موقتی می‌داند و احتمال افزایش نرخ را پیش‌بینی می‌کند که قیمت‌ کالاها کاهش نیست.

ارز به چه کسی می‌رسد؟/ هدف ساختمان شیشه‌ای میرداماد برای کاهش نرخ ارز چیست؟

این استاد اقتصاد دانشگاه ادامه داد: بیان اینکه بانک مرکزی با دخالت و فقط عرضه ارز باعث کاهش قیمت شده و به صرافی‌ّهای خودش ارز را داده و خواسته تا با قیمت مورد نظرش فروخته شود و هر روز هم یک نرخ به صرافی‌ها اعلام می‌کند و می‌فروشند البته اینکه این ارز به دست چه کسی می‌رسد و صرف چه چیزی می‌شود، مشخص نیست، ولی به نظر فعلا صرف واردات نمی‌شود.

آلبرت بغزیان تصریح کرد: واردات کالایی که هم انجام می‌شود با نرخ ارز نیمایی و یا قیمت ۴۲۰۰ تومانی بوده که آن‌ها قیمت کالاهای خود را کاهش ندادند، چرا  قیمت‌ها افزایش و بالا است؛ چرا موبایل و کامیپوتر ارزان نشده و این نظارت، دخالت و پیگیری دولت را برای کاهش قیمت می‌طلبد.

وی تاکید کرد: کاهش فعلی نرخ ارز به دلیل عرضه ارز و تعیین قیمت توسط بانک مرکزی است و این قیمتی نیست که بازار تعیین کرده است، اما بانک مرکزی باید این اقدام را ادامه دهد و رها و قطع نکند و شاهد ثبات در بازار و کاهش نرخ باشیم. البته اطمینانی به ثابت بودن نرخ کنونی ارز در بلند مدت و ماه‌های بعد نیست؛ به همین دلیل اثری کاهش نرخ ارز در کاهش قیمت کالاها را مشاهده نمی‌کنید.

این تحلیلگر مسائل اقتصادی با بیان اینکه هدف بانک مرکزی باید مشخص شود، ادامه داد: اگر هدف کنترل نرخ ارز بود تا مانع افزایش نرخ تورم و کاهش هیجان در بازار باشد، مثبت است، ولی اگر هدف افزایش ریسک در بازار ارز باشد و بعدا بازار را رها کند، نه تنها خوب نیست بلکه منفی هم است؛ البته بعید می‌دانم بانک مرکزی گزینه دوم انتخبا کند، ولی اگر قرار است، نرخ ارز در یک محدوده مورد نظر بانک مرکزی قرار گیرد باید با عرضه ارز آن را مدیریت می‌کند.

بانک مرکزی کماکان نرخ ارز را کاهش می‌دهد/ بازار هنوز به نرخ پایین و ماندگاری آن اطمینان ندارد

آلبرت بغزیان در مورد اینکه چه نرخی ارزی برای اقتصاد ایران و تولید و بنگاه‌ها مناسب است، پاسخ داد: نرخی که اشتغال کشور را افزایش و رکود اقتصادی را کاهش دهد و هزینه تولید را پایین بیاورد، بنابراین باید قیمتی ایجاد شود تا قیمت‌ها کالاها را کاهش دهد، نه اینکه قیمت‌ها بالا بماند و این نرخ هم مسلما زیر ۱۰ هزار تومان است.

وی در مورد پیش بینی نرخ ارز اظهار کرد: بانک مرکزی کماکان نرخ ارز را کاهش می‌دهد تا به محدوده‌ قمیتی مورد نظرش برسد و اینکه نرخ کاهشی است، شکی نیست، اما باید اثرش را در بازار و هزینه‌های تولید ببنیم که هنوز این اتفاق رخ نداده و مشض است که هنوز این اطمینان به برقرار نرخ پایین و ماندگاری آن وجود ندارد.

این کارشناس مسائل اقتصادی در مورد نرخ دلار در بودجه و تاثیر آن بر بازار ارز، گفت: نرخ بودجه به بازار خط می‌هد و مسلما می‌تواند تاثیر گذار باشد، اگر هدف دولت افزایش نرخ آن باشد با توجه به کاهش درآمدهای نفتی، باید خیلی محتاطانه عمل کند، زیرا اقتصاد و بازار در شرایط کنونی وضعیت عادی ندارد و می‌تواند اثر منفی داشته باشد.

*نقدینگی گیج و دنبال سود است/ هدایت نقدینگی به سمت تولید نیازمند ثبات در بازارها است

آلبرت بغزیان در مورد حجم نقدینگی و اثر آن در بازار ارز گفت: نقدینگی قطعا اثر گذار است اما چرا بانک مرکزی اجازه داد حجم نقدینگی بالا برود و بانک‌ها خلق پول کنند و امروز که حجم  نقدینگی را بالا رفته، نمی‌توان به مردم زور گفت که چه کاری انجام دهند؛ ولی برای هدایت آن به سمت تولید نیازمند ثابت در  اقتصاد ایران است زیرا نقدینگی دنبال سود و بازدهی بالا است.

وی در پایان گفت: نقدینگی امروز گیج است که کجا برود و شاهد حرکت آن به سمت بازار خورد، مسکن و زمین و... بودیم و تا این بازارها با ثبات نشوند و آرامش نگیرد، سیاست‌گذاری در مورد هدایت نقدینگی به سمت تولید در کوتاه مدت جواب نخواهد داد.

*قیمت دلار بین ۷ الی ۸ هزار تومان است/ دولت بر بازار نظارت داشته باشد و باید نرخ کالا‌ها کاهش یابد

سید ناصر موسوی لارگانی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس هم در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی الف، در مورد وضعیت این روزهای بازار ارز و کاهش قیمت، گفت: از دی ماه سال گذشته که نوسانات در بازار ارز ایجاد شد و از فرودین ماه  امسال شدت بیشتری گرفت، دلیل قانع کننده‌ای برای این افزایش نرخ ارز نداشتیم و نمی‌دانیم دلیل آن  چه بود.

 وی افزود: قیمت ارز در یک ماه گذشته روند کاهشی به خود گرفت و حتی  شاهده بودیم برخی افراد عنوان می‌کردند فروشنده ارز هستیم اما خریداری وجود ندارد و بانک مرکزی دخالت کرد و روز بعد آن اعلام شد که بانک ‌ّا موظف هستند دلار را به نرخ ۱۱ هزار و ۴۰۰ تومان خریداری کنند و بانک مرکزی جلوی کاهش نرخ را گرفت و برخی منتظر بودن که بعد از تحریم‌های ۱۳ آبان نرخ ارز افزایش یابد، البته شاهد نوسانات بودیم اما روند نرخ ارز روند کاهشی داشت.

*دخالت بانک مرکزی نرخ ارز را کاهش داد

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس می‌گوید: کارشناسان اعتقاد دارند قیمت واقعی ارز (دلار) بین ۷ الی ۸ هزار تومان است و مابقی آن حباب به دلیل دلالی و... است که باعث افزایش قیمت‌‌ها باشیم. این نوسانات این روزهای بازار ارز که کاهشی بوده که این دلیل است که تحریم‌‌های جدید نتوانست تاثیری در روند اداره کشور و اقتصاد ایران پیش بیاید و یکی از دلایل این است و قطعا دخالت‌‌های بانک مرکزی هم می‌تواند در کاهش نرخ ارز تاثیر گذار باشد که شاهد بودیم.

موسوی لارگانی در پاسخ به این سوال که چرا با کاهش قیمت ارز (دلار) قیمت‌ کالاها کاهش نداشت، گفت؛ این موضوع و افزایش قیمت‌کالاها به عدم نظارت سازمان‌ها و ارگان‌های نظارتی بر می‌گردد و سوء مدیریتی که در بعضی از سازمان‌ها  و وزارتخامه‌هایی که در این مورد وظیفه دارند ارتباط دارد.

*افزایش قیمت برخی کالاها هیچ ارتباطی به نرخ ارز نداشت/ باگران‌فروشان برخورد شود

وی تصریح کرد: افزایش چند برابری قیمت برخی کالاها بعد از افزایش نرخ ارز رخ داد؛ اصلا ربطی به افزایش قیمت دلار نداشت و هیچ ارتباطی با آن هم نداشت، ولی دستگاه‌های نظارتی با این افزایش  قیمت‌ها برخورد نکردند که چراو به چه دلیل افزایش قیمت داده شد، آیا قطعات و یا مواد اولیه ار خارج از کشور وارد کردند که شامل  افزایش قیمت باشند در حالی که افزایش قیمت‌ برخی کالاها هیچ ارتباط با نرخ ارز ندارد.

موسوی لارگانی اضافه کرد: همه مردم به این موضوع اعتراض دارند که ارزش حقوق دریافتی آنها کاهش جدی و چشمگیری داشته و با این حقوق و مزایا کفاف زندگی آن‌ها نمی‌دهد و خرج و دخل‌شان با هم مطابقت ندارد؛ انتظار این است که دولت با جدیت بیشتر و تعزیرات حکومتی به بازار ورود کنند و حتی اگر نیاز است مجلس باید هم ورود کند تا جلوی اجافی در حق مردم گرفته شود.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در پایان در مورد افزایش قیمت کالاها تاکید کرد: متاسفانه گفتند دلیل بالا رفتن قیمت‌ها، افزایش نرخ ارز است، ولی اکنون قیمت دلار کاهش یافته، ولی قیمت کالاها افزایش نداشته و این موضوع هم به دلیل عدم نظارت دولت و برخورد با گرانفروشان است.

دیدگاه کاربران

ناشناس۶۶۰۶۲۲۱۵:۱۵:۱۱ ۱۳۹۷/۹/۱۲
کارشناس هابالا که مصاحبه کردن کجا اقتصاد خواندن
ناشناس۶۶۰۶۲۹۱۵:۱۸:۲۲ ۱۳۹۷/۹/۱۲
فروختن دلار (کالا) ۴۲۰۰ بقیمت ۱۱۶۰۰ اگر گران فروشی نیست چی هست ایا من اجازه دارم اجناس ۴۲۰۰ تومانی که وارد کردم بر مبنای دلار ۱۱۶۰۰ بفروشم یا این اجازه فقط مختص دولت و بانک مرکزی است
ناشناس۶۶۰۶۴۱۱۵:۲۲:۲۶ ۱۳۹۷/۹/۱۲
چرا اینقدر اصرار به دروغ گویی و گول زدن مردم دارین
ناشناس۶۶۰۶۵۰۱۵:۲۵:۴۶ ۱۳۹۷/۹/۱۲
تا به حال مشکلات اقتصادی چند ماه گذشته و هر اندازه قیمت دلار گران شده هیچ ارتباطی به تحریم نداره و فقط نتیجه سیاست اشتباه وزیر اقتصاد دور اول اقای روحانی بود که با تثبیت مصنوعی نرخ ارز با دادن سودهای موهوم 25 درصدی عملکرد سیستم بانکداری و در نتیجه اقتصادی ایران را متلاشی کرد و با افسانه تورم تک رقمی از مسئولیت دور دوم شانه خالی کرد چون می دانست چه فاجعه ای را با سیاست انتخاباتی خود رقم زده . ولی تحریم از یک تا دو ماه پیش اغاز شده و نتایج ان از یک تا دو ماه اینده به مرور بر اقتصاد ایران را متاسفانه خواهیم دید. بزرگترین اشتباه دولت و اقتصادیون این است که تصور کنند تحریم اثر خود را در چند ماه گذشته گذاشته . تازه شروع شده و خیلی خیلی باید هشیار بود و هشیاری داد که با طناب اقتصاد دان های رانتی و بد دانشی از جنس همان وزیر اقتصاد دور اول به خواب نرویم.
ناشناس۶۶۰۶۵۹۱۵:۳۳:۴۹ ۱۳۹۷/۹/۱۲
اولا تحریمها و موانع جابجایی ارز برقراره دوما بانکها و صرافیها فقط 2000 دلار /یورو به مشتریها می فروشند اونهم به شرطها و شروطها(داشتن شماره سیم کارت بنام و ...) ، ولی در موقع خرید ارز از مشتری هیچ محدودیتی وجود نداره ،خب این فقط نشون دهنده جمع آوری ارزهای خانگی است ، دوما واردات کالاهای خانگی و خودرو هم ممنوعه .. بنابراین محدودیتهای فروش ارز در بازار آزاد و ممنوعیت واردات کالا ، تجار و شرکتهای وارد کننده و حتی تولید کننده داخلی را مجاب به ارزان کردن کالا نمیکنه..........خلاصه اینکه : سیاست فعلی دولت جواب نمیده !
ناشناس۶۶۰۹۵۸۲۰:۲۵:۲۰ ۱۳۹۷/۹/۱۲
کاملا درسته نشون میده کالا گرون میشه
کنعانی۶۶۰۶۶۵۱۵:۳۶:۵۳ ۱۳۹۷/۹/۱۲
این دولت مشخصا بیشتر به فکر منافع دوستان و صرافان و... است نه مردم
ناشناس۶۶۰۷۰۳۱۶:۰۹:۴۱ ۱۳۹۷/۹/۱۲
گرانی ارز و کالا به دولت ربطی ندارد. پیش از خروج امریکا از برجام قیمت ها متناسب با عرضه خوب بود. همه میدانیم برای چه برجام دچار مشکل شد.
ناشناس۶۶۰۶۷۷۱۵:۴۶:۱۳ ۱۳۹۷/۹/۱۲
همینطور که نوشتید ، اقدام دیر هنگام !!!
ناشناس۶۶۰۶۸۶۱۵:۵۲:۰۶ ۱۳۹۷/۹/۱۲
کثیف تر از این دولت وجود نداره..
ناشناس۶۶۰۶۹۰۱۵:۵۴:۵۲ ۱۳۹۷/۹/۱۲
بدلیل اینکه بیشتر تولیدات در داخل فروش می رود و قدرت خرید مردم با گران شدن شدید دلار بشدت کاهش یافته هر چه قیمت دلار کاهش یابد به نفع تولید کنندگان هست تامحصولاتشان فروش رود
علی 671۶۶۰۷۱۲۱۶:۱۵:۵۷ ۱۳۹۷/۹/۱۲
باید سیف که عامل این بدبختی و گرانی است پای میز محاکمه کشیده شود.
ناشناس۶۶۰۷۱۷۱۶:۲۶:۴۹ ۱۳۹۷/۹/۱۲
اگر ثبات و آرامش در عرصه سیاسی و روابط بین المللی نباشد تاثیر تدابیر قویترین کارشناسان هم در حوزه اقتصاد با دوام نخواهد بود این آزموده همه کشورهاست
ناشناس۶۶۰۷۳۳۱۶:۴۲:۳۷ ۱۳۹۷/۹/۱۲
چه اقدامی اگر ارز داشتن که این همه مامور تو خیابان نمیگذاشتند و گرفتن 300 دلال خرد پا و مثل یک سال قبل ازاد بود و هرکسی میخواست به هر مقدار بخرد و یا بفروشد و محدودیتی نبود پس یک جای کار عیب دارد
پورامینی۶۶۰۷۷۹۱۷:۳۹:۱۶ ۱۳۹۷/۹/۱۲
الان روشن نیست مدیریت ونظارت بر عرضه وتقاضادر بازار ثانویه ونیما چگونه عملی می شودیادم هست توصیه ای که دکتر بغزیان مدتی قبل در اوج نرخ ارز داشتند برای جلو گیری از افت بیشتر پول ملی تامین نیاز واقعی تولیدرا لازم می دانستند در واقع کنترل نرخ ارز مبتنی بر دو روی توامان مدیریت عرضه ارزدر بازار وتقاضای واقعی در بازار شکل می گیرد
ناشناس۶۶۰۷۹۹۱۷:۵۱:۰۷ ۱۳۹۷/۹/۱۲
مشکل ارز در کشور فقط وقتی حل میشود که یک ارز معتبر بین المللی مانند یورو را جایگزین ریال در مبادلات داخلی کنیم. مثلا همه به یورو درآمد داشته باشند و به یورو خرج کنند. وقتی دولت بخش عمده درآمدش ارزی است، مسلماً از تبدیل آن به ریال برای پوشش مخارج خود سود می برد و منطقاً تا یک حدی از گرانی ارزها خصوصا در مواقعی که با کسری بودجه مواجه است عملا حمایت می کند. و تا دنیا دنیاست همین است که در 40 -50 سال گذشته میبینیم.
ناشناس۶۶۰۹۶۷۲۰:۳۰:۳۱ ۱۳۹۷/۹/۱۲
هیچ کالای با دلار 19 تومن وارد نشده که حالا با کاهش به 11 تومن ارزون بشه !! واردات با دلار 11 تومن اصلا اقتصادی نیست
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. بازی با کلمات

  2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  12. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  15. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  16. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  17. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  18. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  20. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  21. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  22. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  23. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  24. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  25. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

آخرین عناوین