بزنگاه تاریخی نقش‌آفرینی بانک مرکزی در بازار ارز/کاهش نرخ دلار چقدر منطبق بر واقعیت‌های اقتصادی است؟

گروه اقتصادی الف،   3970909041 ۱۲ نظر، ۰ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

بازار ارز هفته گذشته را با ورود دلار به کانال ده هزار تومان به اتمام رساند، نرخی که بسیاری آن را منعبث از سیاست‌های بانک مرکزی می‌دانند،اما این کاهش نرخ چقدر منطبق بر واقعیت‌های اقتصادی است؟

بزنگاه تاریخی نقش‌آفرینی بانک مرکزی در بازار ارز/کاهش نرخ دلار چقدر منطبق بر واقعیت‌های اقتصادی است؟

به گزارش مهر، بازار ارز چند روزی است که روند کاهشی محسوسی به خود گرفته است. حتی تغییرات نرخ روزانه، رقم کاهش ۵۰۰ تومانی را هم رقم زده است که به هر حال از ابتدای سال ۹۷ تاکنون تقریبا بی‌سابقه بوده است. مدت زیادی بود که بازار ارز این گونه آرامشی را به خود ندیده بود. از روزی که دولت هر گونه معاملات ارز را خارج از نرخ ۴۲۰۰ تومانی قاچاق اعلام کرد و معاملات صرافی‌ها متوقف شد و دلال‌ها نبض بازار را به دست گرفتند، بازار ارز ایران روی آرامش به خود ندید.

اکنون هم که نرخ رو به کاهش گذاشته، هنوز هم بسیاری از افراد نگران این هستند که این کاهش نرخ ماندگار نباشد که البته به نظر می‌رسد که با تمهیداتی که از سوی بانک مرکزی اتخاذ شده است، این کاهش نرخ ماندگار باشد؛ اما به هر حال آنقدر در ماههای گذشته بازار بی‌ثبات بوده است که برخی ، درباره احتمال عدم ثبات این کاهش نرخ دل نگران هستند.

بزنگاه تاریخی نقش‌آفرینی بانک مرکزی در بازار ارز

بسیاری از کارشناسان اقتصادی بر این باورند که نوع مدیریت بانک مرکزی در شرایط کنونی بسیار حائز اهمیت است و باید حال که نرخ ارز در اثر سیاست‌های غیرصحیح قبلی، با افزایش مواجه شده و مرز مابه التفاوت تورم داخلی و خارجی را رد کرده است، سیاستگذار ارزی شرایط را به گونه‌ای پیش ببرد که حتی اگر دخالتی هم در بازار ارز صورت می‌گیرد، نرخ‌شکنی غیرمنطقی در بازار رخ ندهد و فنر ارزی را باز هم فشرده نکند.

واقعیت آن است که اقتصاد ایران اگرچه دوره‌های متفاوتی را با جهش و کاهش سینوسی نرخ ارز مواجه بوده است، اما همواره سیاستگذاران ارزی و دولتمردان، بعد از جهش‌های نرخ ارز، برای اینکه قدرت خود در کنترل نرخ در بازار را نشان دهند، تلاش کرده‌اند که با هر روشی که امکان اجرایش وجود دارد، در بازار نقش‌آفرینی کرده و کاهش نرخ را به سرعت رقم بزنند، تا جایی که تلاش آنها برای کاهش نرخ، در بسیاری از موارد و شاید بتوان گفت در تمامی موارد، منجر به فشرده شدن فنر نرخ ارز شده است و بنابراین هم اکنون هم بیم آن می‌رود که سیاستگذار گام در مسیر اشتباه گذشته گذارد و فقط برای اینکه قدرت خود در کنترل نرخ بازار و به اصطلاح نقش آفرینی در بازار ارز را نشان دهد، به اقدامات دستوری در بازار ارز دست بزند و همین امر، مجدد مسیر اشتباهی را پیش روی بازار ارز قرار دهد.

اکنون بزنگاه نقش‌آفرینی بانک مرکزی در سیاستگذاری صحیح بازار ارز است، و بانک مرکزی باید بر مبنای علم اقتصاد و آنچه که سیاست شناور مدیریت شده در بازار ارز است و مابه التفاوت تورم داخلی و خارجی را دنبال می‌کند، بازار را مدیریت کند. این در حالی است که هم اکنون که نرخ رو به کاهش گذاشته و البته خواسته همه فعالان اقتصادی و اقتصاددانان هم همین بوده است و بانک مرکزی تاثیرگذاری مناسبی در کنترل نرخ داشته است، ادامه مسیر بسیار مهم به شمار می‌رود.

سیاست تعدیل نرخ ارز بر پایه واقعیت‌های اقتصادی

محمد لاهوتی، عضو کمیته ارزی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در گفتگو با خبرنگار مهر می‌گوید: طی ماههای گذشته افزایش نرخ ارز به صورت غیرمنطقی صورت گرفته بود و همواره این نکته مدنظر قرار می‌گرفت که اقتصاد ایران تاب دلار بالای ده هزار تومان را ندارد؛ ضمن اینکه تمام واقعیت‌های اقتصادی نیز نشان می‌دهد که چنانچه نرخ دلار دچار هیجانات کاذب و سوداگرایانه نشده بود، نرخ دلار در پایان سال ۹۶، بالاتر از هفت هزار تومان نبود؛ اما با توجه به اتفاقاتی که رخ داد و تورمی که ایجاد شد، حتی اگر تورم را به نرخ دلار هفت هزار تومانی پایان سال هم تعمیم داده و با فرمول تفاضل نرخ تورم داخلی و خارجی، قیمت دلار را محاسبه کنیم، قیمت این ارز در کانال نه هزار تومانی می‌ایستد.

وی در پاسخ به این سوال که آیا کاهش فعلی نرخ در بازار ارز منطقی است یا خیر، می‌افزاید: به نظر من واقعیت‌های اقتصادی در بازار ارز نیز، همین روش را نشان می‌دهد و به هر حال سیاست‌های بانک مرکزی احتمالا بر این پایه است که این نرخ هر چه سریعتر تعدیل شده و نرخ نیما و بازار آزاد به هم نزدیک شود که این خواسته همه فعالان اقتصادی بوده است.

به گفته لاهوتی، نزدیکی نرخ دلار بازار آزاد به سامانه نیما، یک سیاست بسیار خوب است و می‌تواند هیجانات نرخ ارز و عدم تعادل در بازار را کنترل کند تا جایی که بعد از ماهها، نرخ را به یک نقطه تعادل برساند؛ ولی چیزی که باید مورد توجه واقع شود آن است که بانک مرکزی بتواند شرایط موجود بازار ارز را که به سمت تعادل در نرخ پیش رفته است، استمرار ببخشد و تعادل را حفظ کند؛ چراکه اگر این تعادل حفظ نشود و یا سیاست‌های مقطعی و کوتاه‌مدت، بازار را به سمت کاهش نرخ ارز پیش ببرد و بانک مرکزی نتواند پس از آن، شرایط را مدیریت کند، فنر نرخ ارز ممکن است مجدد فشرده شود که این آسیبی بزرگ است.

وی اظهار داشت: بنده به شخصه معتقدم و خوشبین هستم که بانک مرکزی سیاست تعدیل را بر پایه واقعیت‌های اقتصادی جلو می‌برد و امیدوارم در این مسیر موفق باشد.

دیدگاه کاربران

علی۶۵۵۹۲۱۱۰:۵۱:۰۸ ۱۳۹۷/۹/۹
با توجه به تورم سی درصدی سالیانه، نرخ ارز هم باید سالی سی درصد رشد کنه و نباید دستوری ثابت بمونه
ناشناس۶۵۵۹۹۵۱۲:۵۵:۱۳ ۱۳۹۷/۹/۹
اگر اینطور هست که در مدت 7 سال از سال 90 تا 97 چرا قیمت دلار 1222 درصد برابر شده نه 210 درصد برابر !
ناشناس۶۵۶۰۰۲۱۳:۰۳:۵۶ ۱۳۹۷/۹/۹
قیمت واقعی دلار بدون تحریم 1200 تومان با تحریم شدید 3600 تومان اگر هم اروپا به کمک ایران بیاید حدود 2000 تومان با تحریم میانگین هست بقیه قیمت ها هم منفعت طلبی یک عده هست
احسان۶۵۶۰۱۱۱۳:۱۶:۲۹ ۱۳۹۷/۹/۹
بعد دوباره اون افزایش قیمت دلار باعث تورم نمیشه؟
علی۶۵۶۲۸۲۱۹:۳۶:۵۸ ۱۳۹۷/۹/۹
شما که در کار ارز هستی اگر حساب و کتاب سرت می شود قیمت امسال 400درصد شد و روی قیمت ها تاثیر گذاشت شما بدنبال کدام سی درصد هستی . ...
ناشناس۶۵۵۹۲۶۱۱:۲۲:۴۰ ۱۳۹۷/۹/۹
بانک مرکزی باید بازار ارز رو متعادل بکنه وقیمت روحدود ۶۰۰۰-۷۰۰۰تومان کنترل کنه این کشور با این وضعیت درآمد و شرایط اقتصادی کشش قیمت بالا رو نداره از ۴۰۰۰تومان یک دفعه بره۱۵۰۰۰تومان تولید خوابیده رکود در همه بخشها عمیق شده سیاست عمدی یاسهوی بعد از عید ضربه بزرگی به کشور وملت واقتصاد بود ومسببین آن باید محاکمه بشن
خسرو۶۵۵۹۵۳۱۲:۰۴:۳۴ ۱۳۹۷/۹/۹
چرا دولتی مقدار ارزی که بعداز تحریم بانکها وارد کشور شده را بیان نمی کند؟
محمد۶۵۵۹۹۹۱۲:۵۹:۴۳ ۱۳۹۷/۹/۹
دروغ دروغ..حتی تعریف سیاست های پولی و مالی بر اساس دروغ.وقتی دلار قیمتش پائین آمده است که دلار کالایی قیمتش کاهش پیدا کند.واقعیت کف بازار چیز دیگری است و با شانتاژ خبری ، و شایعه قابل کنترل نیست.ما را با دلار کاری نیست ، ما با کالاها زندگی می کنیم.
رضا۶۵۶۰۹۵۱۵:۱۸:۳۱ ۱۳۹۷/۹/۹
قیمت ارز را میزان تقاضا که پایه در قدرت خرید مردم دارد تعیین می کند نه جیز دیگر در حال حاضر هم ارز به قدری گران شده که اگر اختلاف تورم از زمان قاجار را هم در نظر بگیریم بیشتر از ۱۰ هزار تومان نمی شود .از این به بعد هم به هر میزان پول چاپ کنند به همان میزان گران می شود
ف.خ۶۵۶۱۸۳۱۷:۲۶:۵۸ ۱۳۹۷/۹/۹
ظاهرا نظر آن افرادی که معتقد بودند دولت خودش ارز را بالا برده که مخارجش را تامین کند، چندان اشتباه نبوده است.
ناشناس۶۵۶۳۳۱۲۱:۰۳:۲۵ ۱۳۹۷/۹/۹
کاهش نرخ دلار چقدر منطبق بر واقعیت‌های اقتصادی است؟ تا تورم و نقدینگی کنترل نشود هیچ. خود شما حاضری الان خانه و ماشین ات را به قیمت پارسال و دلار 5000 تومتنی بفروشی؟
رضا۶۵۶۴۳۳۲۳:۴۴:۲۴ ۱۳۹۷/۹/۹
این مطلب بیشتر از دید صادرکنندکان کالا تنظیم شده که نگران پایین آمدن قیمت دلار هستند و از کنار رنج ملتی که با بالا رفتن قیمت دلار دچار فلاکت شدند با تجاهل می گذرند . گر از نیستی دیگری شد هلاک مرا هست بط را ز طوفان چه باک
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. بازی با کلمات

  2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  12. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  15. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  16. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  17. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  18. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  20. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  21. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  22. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  23. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  24. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  25. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

آخرین عناوین