همگی میدانیم که وارد کردن میوهها و سبزیجات در رژیم غذایی روزانه، لازم و ضروری است.میوهها و سبزیجات از مواد غذایی مهمی میباشند که در پیشگیری از بیماریهای قلبی و سکته،کنترل فشار خون،کاهش خطر ابتلا به انواع سرطانها و جلوگیری از ابتلا به انواع بیماریهای چشمی مانند آب سیاه و....موثرند.
اما توصیه اخیر بر آن است که برای بهدست آوردن حداکثر فایده، مصرف میوهها وسبزیجات را گسترش داده و تا جایی که امکان دارد از تمامی میوهها و سبزیجات با رنگها و طعمهای مختلف استفاده کنیم.مصرف میوهها و سبزیجات، سبب تقویت سلامت عمومی بدن شده و بهطور طبیعی حاوی ترکیبات مغذی و مفید فراوانی میباشند. دانشمندان با تحقیق بر روی ترکیبات موجود در میوهها و سبزیجات، به رنگ آنها پی بردهاند.
قرمز رنگها
میوهها و سبزیجات قرمز رنگ حاوی ترکیباتی بهنام آنتوسیانین و لیکوپن(رنگدانههای طبیعی گیاهی) میباشند که رنگ قرمز آنها در نتیجه همین ترکیبات میباشد.مواد غذایی حاوی لیکوپن مانند گوجهفرنگی و هندوانه حاوی ترکیبات ضد پیری و هم چنین پیشگیری کننده از سرطان مانند سرطان پروستات میباشد. محصولات حاصل از گوجهفرنگی پخته شده مانند رب گوجهفرنگی، سس گوجهفرنگی، آب گوجهفرنگی، سس کچاپ و سوپ گوجهفرنگی حاوی بالاترین میزان لیکوپن قابل جذب میباشند که سریعا توسط بدن جذب میشوند.آنتوسیانین موجود در برخی میوهها مانند: توتفرنگی، انگور قرمز، گیلاس، تمشک و سیبقرمز یک آنتیاکسیدان قوی میباشد که از سلولها در برابر هر آسیبی جلوگیری میکند.این میوهها هم چنین خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش داده و در کنترل فشار خون موثرند.تحقیقات اخیر حاکی از آن است که آنتوسیانین موجود در گیلاس دارای خاصیت ضد التهابی بوده و برای افرادی که از نقرس رنج میبرند مفید است. سایر مواد غذایی قرمز رنگ مانند: گیلاس، انگور قرمز، گلابی قرمز، هندوانه، گریپفروت، توتفرنگی وانارو تمشک.
بنفش رنگها
حاوی ترکیبات شیمیایی هستند بهنام آنتو سیانین( مانند تمشک آبی، انگورهای بنفش رنگ، و انگور بیدانه) و ترکیبات فنولیک(مانند بادمجان، آلو، و انواع کشمش). ترکیبات موجود در این نوع میوهها و سبزیجات مانند آنتیاکسیدانی قوی عمل کرده و خطر ابتلا به بیماریهای سرطانی، قلبی، وآلزایمر را کاهش داده، حتی میتوانند روند پیری را به تاخیر اندازند.محققان معتقدند مصرف بلوبری میتواند عملکرد حافظه را تقویت کرده و با تقویت برقراری ارتباط بین سلولهای مغزی، روند پیری آن را به تاخیر اندازد. سایر مواد غذایی این نوع ترکیبات: کلم قرمز، بلوبری، بادمجان، انجیر بنفش، انگور بنفش، آلو خشک، کشمش(مویز) و غیره.
سبز رنگها
رنگ سبز میوهها و سبزیجات سبز رنگ ناشی از وجود رنگدانههای گیاهی به نام کلروفیل میباشد.لوتئین و اگزانتین دو نوع کاروتنوئید زرد رنگ میباشند که در گیاهانی مانند انواع لوبیا، اسفناج، و سایر سبزیجات دارای برگهای پهن و سبز تیره وجود دارند. این دو نوع ترکیبات با عملکرد خود سبب تقویت سلامت بینایی و کاهش بیماریهای چشمی از جمله آب مروارید و آب سیاه میشوند. ایندولس یک نوع فیتوکمیکال میباشد که در کلم بروکلی، وکلم وجود داشته و میتواند از بدن در برابر برخی بیماریها از جمله سرطان محافظت نماید. سبزیجات دارای برگهای پهن وسبز تیره مانند اسفناج، کلم بروکلی از کالری کمی برخوردار بوده ولی دارای مواد مغذی و فیبر فراوان بوده و منبع غنی از پتاسیم، منیزیم، و فولیت(خطر سقط جنین را کاهش میدهد) میباشند.سایر مواد غذایی حاوی این نوع ترکیبات: اسفناج، بروکلی،آووکادو، نخود سبز، لوبیا سبز، فلفل سبز، کلم سبز، خیار، کدو سبز،ومارچوبه.
نارنجیها
میوهها و سبزیجات نارنجی حاوی بتاکاروتن، پتاسیم و ویتامین(C) میباشند. بتاکاروتن که در سبزیجاتی مانند:هویج، انبه، کدو تنبل، و خربزه وجود دارد یک آنتی اکسیدان قوی بوده و نه تنها برای سلامت چشم مفید میباشد بلکه میتواند پیری سلولهای مغزی(شناختی- ادراکی) را به تاخیر انداخته و هم چنین از پوست در برابر اشعه های مضر خورشید، محافظت میکند.از آنجایی که بتاکاروتن در بدن تبدیل به ویتامین(A)میشود بنابراین وجود آن در بدن بسیار ضروری به نظر میرسد زیرا ویتامین(A)میتواند سبب افزایش و تقویت دید چشم بهویژه در شب شده و هم چنین سبب تقویت سیستم ایمنی بدن میگردد.انواع مرکبات مانند پرتقال منبع عالی از ویتامین(C) میباشند.و ویتامین(C) یک آنتیاکسیدان قوی بوده که علاوه بر تقویت سیستم ایمنی بدن، سبب محافظت از قلب در برابر بیماریهای قلبی و عروقی شده و هم چنین به ساخت مجدد کلاژن در بافت های پوست کمک میکند.ویتامین(C) هم چنین به جذب آهن در بدن کمک میکند.سایر مواد غذایی حاوی ویتامین(C) عبارتنداز:پرتقال، هویج، طالبی، انبه، کدو تنبل، سیبزمینی، گریپفروت، لیمو ترش، هلو، خربزه،وآناناس.
سفید رنگها
رنگ سفید برخی میوهها و سبزیجات در اثر وجود ترکیبات خاصی به نام آنتواگزانتین میباشد که خیلی شبیه به یک آنتیاکسیدان عمل میکند.محصولات سفید رنگ مانند: سیر و پیاز حاوی مادهای بهنام آلیسین میباشند که درکاهش فشار خون و کلسترول موثرند. این ماده هم چنین در کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات موثر میباشد. میوهها و سبزیجات سفید رنگ هم چنین حاوی ترکیبات مغذی هستند که سبب تقویت سیستم ایمنی بدن میشود و علاوه بر آن منبع غنی از ماده آلی پتاسیم میباشند.
منبع: آرمان