نافرمانی سعودی و دورویی آمریکایی

گروه جهان الف،   3970822052

پایان جنگ یمن گرچه به یک خواست جهانی تبدیل شده، اما بی اعتنایی عربستان به این موضوع با اهمیت و نیز رفتارهای 'پرنوسان' آمریکا به عنوان حامی اصلی ائتلاف سعودی ضد یمنی، توقف درگیری ها را در این کشور غیر قابل دسترس کرده است.

ششم فروردین سال 1394 ائتلاف ساخته و پرداخته عربستان با حمایت همه جانبه آمریکا، در پی حمله به یمن، باب منازعه جدیدی را در خاورمیانه گشود که گرچه اکنون این جنگ برای بانیان آن به یک 'ابرچاله' تبدیل شده، اما از سوی دیگر جامعه جهانی را در مقابل یک 'ابرچالش امنیتی' قرار داده است.

حمله عربستان به یمن با چراغ سبز آمریکا صادر شد، اما حمایت واشنگتن از ریاض به عنوان مهره اصلی جنگ نیابتی خود در منطقه ، به این موضوع خلاصه نشد و چنانکه 'آنتونی بلینکن' معاون وزیر خارجه وقت آمریکا اعلام کرد، دولت دمکرات مستقر در کاخ سفید ارسال سلاح برای ائتلاف نظامی تحت رهبری عربستان را تشدید و همکاری اطلاعاتی را نیز در جنگ یمن افزایش داد.

شدت توحش ائتلاف سعودی در حمله به یمن و هدف گیری غیرنظامیان، فقط چند روز بعد از تهاجم به این کشور مسلمان و فقیر خاورمیانه، انتقاد جامعه جهانی را رقم زد و افزایش قربانیان، به دامنه این واکنش های منفی افزود و سازمان ملل متحد و نهادهای حقوق بشری با صدور بیانیه هایی متفاوت، ضمن ابراز نگرانی از وضعیت مردم یمن، خواستار فوری توقف جنگ در این کشور شدند.

با طولانی و فرسایشی شدن جنگ در یمن، زمزمه انتقادهای جهانی نسبت به حمایت از ائتلاف سعودی، به هیات حاکمه آمریکا نیز راه یافت و تعدادی از نمایندگان کنگره و سنای ایالات متحده، خواستار تغییر رویکرد واشنگتن در همراهی با ائتلاف سعودی شدند که نتیجه این اقدامات، حدود دو هفته قبل با درخواست و تاکید وزرای خارجه و دفاع آمریکا مبنی بر توقف فوری جنگ در یمن رقم خورد.

'مایک پمپئو' وزیر خارجه آمریکا نهم آبان ماه با انتشار بیانیه ایی ضمن تاکید بر توقف حملات هوایی ائتلاف سعودی در یمن، خواستار توقف فوری جنگ در این کشور شد و همچنین با تعیین یک بازه زمانی 30 روزه برای پایان جنگ، از طرف های درگیر خواست به مذاکرات صلح تحت نظارت سازمان ملل متحد بپیوندند.

'جیمز ماتیس' وزیر دفاع آمریکا نیز با اتخاذ موضعی مشابه پمپئو، بر لزوم برقراری آتش بس در یمن تاکید کرد و از تصمیم پنتاگون در رابطه با قطع سوخت رسانی به جنگنده های ائتلاف سعودی خبر داد. اما یک روز پس از درخواست مقامات آمریکایی از عربستان برای توقف جنگ در یمن، ائتلاف نظامی سعودی - اماراتی با نشان دادن نافرمانی خود، حمله جدیدی را برای تصرف بندر 'الحدیده' آغاز کرد که با وجود گذشت حدود دو هفته همچنان نتوانسته اند نیت خود را عملی کنند و به دیوار نیروهای مقاومت مردمی در این بندر برخورد کرده اند.

بازی انکار آمریکایی و اصرار عربستانی، با حمله به بندر الحدیده، ماهیت مشکوک واشنگتن در ارتباط با درخواست توقف جنگ در یمن را آشکار کرد چنانکه سخنگوی 'جنبش انصارالله'، این درخواست را 'دروغی محض' و نوعی مجوز برای ورود به مرحله جدیدی از تنش ها و درگیری ها عنوان کرد.

'محمد عبدالسلام' در گفت وگو با شبکه 'المسیره' افزود: سخنان آمریکایی ها درباره آغاز دور جدید مذاکرات با ائتلاف سعودی، فقط با هدف کاهش فشار جهانی در برابر سختی و رنج های ملت یمن صورت می گیرد که فراتر از حد تصورات و انتظارات است. وی با بیان اینکه سازمان ملل متحد نهادی موثر و تصمیم گیرنده درباره جنگ یمن نیست، گفت: تشدید حملات ائتلاف در ساحل غربی یمن، بیانگر شکست این ائتلاف است و آنها هرگز نمی توانند به اهداف خود در یمن دست یابند.

'دروغ آمریکایی' وقتی بیشترعیان شد که پایگاه خبری 'انتلجنس آنلاین' در گزارشی از نقش نظامیان آمریکایی در حمله مجدد به بندر الحدیده خبر داد. به نوشته این پایگاه خبری، شماری از مسوولان وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) در حمله اخیر عربستان و امارات به بندر الحدیده شرکت داشته اند و همچنین واشنگتن پیش از حمله دو فروند هواپیمای شناسایی تحویل ریاض داده است.

اینتلجنس آنلاین در این گزارش تصریح کرد، پنتاگون اطلاعات اساسی را برای حمله به الحدیده در اختیار عربستان و امارات قرار داده است. اما در همین پیوند، سیاست متناقض 'یکی به نعل و یکی به میخ' واشنگتن در قبال جنگ یمن، با واکنش تند برخی کشورها از جمله روسیه مواجه شد و وزارت خارجه این کشور با انتشار بیانیه ایی، حمایت آمریکا از افراد وفادار به رئیس جمهوری مستعفی یمن و ائتلاف سعودی و همچنین درخواست برای برقراری صلح در این کشور را نشانه 'دو رویی' و 'ریاکاری' سیاست های واشنگتن دانست.

در بیانیه وزارت خارجه روسیه آمده است: حمایت نظامی واشنگتن از ائتلاف سعودی در یمن از سویی و درخواست برای توقف فوری جنگ از طرف دیگر، صداقت گفتار مقامات آمریکایی را زیر سووال می برد. وزارت خارجه روسیه در این بیانیه خاطر نشان کرد: تمام مدارک حاکی از آن است که واشنگتن قصد ندارد، سیاست خود را در یمن تغییر دهد.

** دمکرات های پشیمان
حمله به یمن در زمان دولت دمکرات آمریکا تحت ریاست جمهوری 'باراک اوباما' آغاز شد، اما اکنون 'غول' ائتلاف سعودی که با 'ورد' پنتاگون و 'سیا' سر از چراغ جادو برون در آورد، پشیمانی بزرگی برای آنها شده است. 30 مقام دولت اوباما رئیس جمهوری پیشین آمریکا به تازگی در نامه ای به کاخ سفید با اعتراف به مسوولیت خود در دخالت این کشور در آغاز جنگ ویرانگر در یمن، خواستار پایان دادن به نقش واشنگتن شدند.

'سوزان رایس' مشاور پیشین امنیت ملی، 'جان برنان' رئیس پیشین آژانس مرکزی اطلاعات (سیا) و 'وندی شرمن' معاون پیشین وزیر خارجه آمریکا از جمله مقامات نگارنده این نامه هستند که در آن مدعی شده اند، هدف دولت اوباما حمایت محدود از ائتلاف نظامی به سرکردگی عربستان برای تغییر مسیر درگیری به سمت راه حل سیاسی بوده است.

این مقامات اذعان کرده اند: نمی خواستیم حمایت آمریکا از ائتلاف تبدیل به یک چک سفید امضا شود. اما امروز، با تداوم رشد تلفات غیرنظامیان و در حالی که هیچ دورنمایی برای پایان جنگ وجود ندارد، پرواضح است که همین اتفاق روی داده است.

مقام های پیشین آمریکا با انتقاد از سیاست دولت 'دونالد ترامپ' رئیس جمهوری آمریکا در قبال جنگ یمن، افزودند: اما دولت ترامپ به جای درس گرفتن از این شکست، حمایت خود را از جنگ طلبی سران سعودی مضاعف کرده و محدودیت هایی را که ما ایجاد کرده بودیم، برداشته است. به هر روی جنگ یمن گرچه با عاملیت عربستان رقم خورد، اما دولت های دمکرات و جمهوریخواه آمریکا هدایت گر اصلی آن بودند و جنگ زرگری موجود در هیات حاکمه این کشور بر سر یمن در حالیکه ائتلاف سعودی حمله به این کشور را شدت بخشیده، یک بازی سیاسی برای گروکشی از یکدیگر و افزایش وزن سیاسی برای رقابت های انتخابات ریاست جمهوری آینده آمریکا است.

نافرمانی سعودی و دو رویی آمریکا در جنگ یمن، افزون بر ویرانی این کشور و نیز چنانکه دفتر کمیسیونر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد اعلام کرده، سبب مرگ 6 هزار و 872 یمنی و زخمی شدن 10 هزار و 768 دیگر در این کشور بر اثر حملات مستقیم جنگنده های ائتلاف تحت رهبری عربستان شده است.

بر اساس آمار سازمان ملل متحد حدود دو سوم از جمعیت 27 میلیونی یمن در معرض قحطی مطلق قرار دارند و بدون شک این سرنوشت تیره و تار یمنی محصول مشترک آمریکا با عربستان است.

yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. بازی با کلمات

  2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  5. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  6. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  7. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  8. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  9. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  10. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  11. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  12. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  13. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  14. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  15. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  16. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  17. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  18. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  19. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  20. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  21. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  22. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  23. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  24. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  25. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

آخرین عناوین