نبرد با یک حکمرانی دقیق و متعهد / تفاوت ما و آمریکا

سید احسان خاندوزی*، گروه سیاسی الف،   3970815071 ۱۷ نظر، ۰ در صف انتشار و ۴ تکراری یا غیرقابل انتشار
نبرد با یک حکمرانی دقیق و متعهد / تفاوت ما و آمریکا

فوکویاما در کتاب اخیرش یعنی «نظم و زوال سیاسی» در شرایطی صحبت از زوال بروکراسی و ماشین اجرای سیاستهای آمریکا می کند که ملاک و میزانش کارآمدی بخش بازار، بیزینس و فناوری آمریکاست. انصاف این است که در مقایسه با بسیاری از بروکراسی ها (غیر از الگوهای پیشرو مانند آلمان و ژاپن)، دولت ایالات متحده یک سروگردن دقیق تر و متعهدتر است و مقاومت در برابر چنین خصمی، نیازمند دقت و تعهد حکمرانی ایران است. اجازه دهید منظور از دقت و تعهد را با یک مثال اخیر بیان کنم.

یک ساعت بعد از سخنرانی ترامپ برای خروج از برجام در 18 اردیبهشت 1397، خزانه داری آمریکا سند مفصل و دقیقی از تحریم هایی که در 90 روز و 180 روز بعد کلید می خورد، ارائه کرد که حاکی از هفته ها تلاش کارشناسان دولت ایالات متحده برای آماده کردن اسناد پشتیبان سخنرانی ترامپ بود. از همان زمان رایزنی های غیررسمی و گسترده آمریکایی ها برای منصرف ساختن شرکای تجاری، مالی  و ارزی ایران شروع شد، به نحوی که پیش از 90 روز، سختی دسترسی ما به ارز و اعلام انصراف شرکتهای خوروسازی و غیره شروع شد.

کاهش خرید نفت نیز چند هفته قبل از مهلت 180 روزه آغاز شد. اگر هم کشورهایی به هر دلیل امکان پیروی از تحریمهای نفتی در نیمه آبان را نداشتند، رسما به آنها معافیت موقت داده شد تا حریم مصوبات آمریکا خدشه نبیند و قبح تمکین نکردن به قوانین آمریکا شکسته نشود (این درس مهمی برای حاکمیت قانون است).

پس از غروب 180 امین روز و در اولین ساعت کاری 5 نوامبر در غرب آمریکا (ساعت 17 به وقت تهران در 14 آبان 1397) اسناد جدید خزانه داری آمریکا حاوی صدها شرکت، نهاد و بانک تحریمی که وارد لیست SDN شده اند، روی سایت خزانه داری قرار گرفت. فهرستی که گرچه دو سه اشتباه دارد اما این حجم از اطلاعات ریز به تفکیک انواع برچسب (تگ) قانونی، از جدیت نظام حکمرانی آنها حکایت دارد. سیستمی که با اغراق می توان گفت مثل ساعت یا موتور، دقیق کار می کند و اگر شش ماه قبل وعده ای می دهد، در اولین ساعت کاری روز موعود به آن وفا می کند.

این روند را مقایسه فرمایید با اینکه رئیس جمهور محترم ما دقایقی بعد از خروج آمریکا از برجام در تلویزیون حاضر شد و چند هفته به اروپا فرصت داد تا با دیپلماتهای ایرانی، برنامه ی تداوم منافع اقتصادی ایران از برجام را تدوین نمایند. بگذریم از اینکه چنانچه یک سوم این انرژی برای شرکای منطقه ای و آسیایی صرف می شد و اگر یک سوم دیگر نیز برای برنامه داخلی ضدتحریم هزینه می شد، احتمالا دستاورد، چشمگیرتر در پی داشت.

به هر حال وقتی به جای چند هفته، دوره 180 روزه تحریم ها رو به پایان رفت و جز اظهارات دیپلماتیک مثبت، گام عملی جدی از اروپا محقق نشد، خبری منتشر شد که SPV یا کانال خاص ارتباط مالی ایران و اروپا، گرچه در مهلت 180 روز آغاز به کار نمی کند اما به نحو نمادین پیش از 14 آبان افتتاح خواهد شد. 14 آبان هم گذشت، نه از افتتاح نمادین  با اروپا و نه از شروع واقعی با روسیه و چین و ترکیه خبری نشد و البته کارگران مشغول کارند.

طی این شش ماه مجلس قانون دقیقی در نحوه مواجهه با تحریم ها تصویب نکرده و دولت نیز سندی همتراز اسناد تحریمی خزانه داری منتشر ننموده، تنها سازمان برنامه و بودجه به کمک دستگاه ها، 12 برنامه مقابله با تحریم تدوین کرده که به صورت محرمانه نزد مقامات کشور باقی مانده است و مشخص نیست با چه درصدی از جدیت، تحقق می یابد یا تنها متن سیاهی روی کاغذ سپید باقی می ماند؟ شاید الان منظور از دقت و تعهد حکمرانی را بهتر دریافته باشید.  

تصریح کنم که غرض از این نوشتار نه بزرگنمایی دشمن ملت یعنی آمریکاست و نه تضعیف روحیه دوستان داخلی و بدبینی در خصوص نتایج تحریمها، بلکه توجه دادن به نقاط اصلاح است در لایه حکمرانی. هماوردی با حریف پولادپنجه، شیوه خودش را می طلبد و البته پس از تمام کوشش در مسیر این تدابیر است که به یمن نیات پاک، باید توکل و چشم امید به امدادهای حق داشت. اما زهی خیال باطل اگر توکل، بدون کاربست نظام اسباب و علل باشد!

واقعیت آن است که بهترین سیاستهای پولی و تجاری و ارزی اگر در حکمرانی بی کیفیتی اتخاذ شود، اثربخشی نخواهد داشت. کیفیت حکمرانی بویژه در شرایط نبرد اقتصادی باید به گونه ای باشد که فعالان اقتصادی و جامعه، پیام جدی بودن، تعهد، قابل پیش بینی بودن، نفوذناپذیری و انضباط آهنین دریافت کنند. برای این هدف لازم است هر قانون یا تعهدی در لایه حکمرانی، اولا توام با کارشناسی دقیق و دوراندیشی پیشینی باشد و ثانیا زمانی که به صورت رسمی بیان یا تصویب شد، با قطعیت جامه عمل بپوشد.

ترکیب دوراندیشی نظری و قاطعیت عملی است که به کامیابی سیاستها منجر می شود چنانکه رسول اکرم فرمود: الظفر بالحزم و الجزم.(پیروزی با دور اندیشی و اراده استوار به دست می آید).

در مقابل تحریم کنندگانی که چون ساعت، دقیق و جدی کار می کنند، از دولت و مجلس توقع «برگرداندن حیثیت برباد رفته مصوبات» و «حاکمیت قانون» است، نه صرفا لفاظی جسورانه و شعار و لحن قاطعانه. این مهم زمانی حاصل می شود که به جای ملاکهای فاسد و جناحی، معیار ارزیابی مجلس و رئیس دولت از عملکرد وزراء و سازمان برنامه، روسای بانکهای دولتی و بانک مرکزی، مدیران عامل شرکتهای دولتی و سایر مقامات اقتصادی، عمل به قوانین مقاومتی و تکالیف ضدتحریمی باشد.

اگر چنین خط کشی بر سر حکمرانی باشد، مسئولان به مرور می آموزند که تنها عملکرد دقیق، منضبط و متعهد به قانون است که بقاء و ارتقاء آنها را تضمین می کند. چقدر از این تصویر، دوریم و چقدر به آن، محتاج.

 *عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبائی

دیدگاه کاربران

ناشناس۶۲۴۵۸۱۱۱:۰۶:۳۴ ۱۳۹۷/۸/۱۵
اولین بار بود که یه مقاله درست و حسابی و بر اساس واقعیت امروز جامعه خوندم
ناشناس۶۲۵۶۹۵۲۳:۴۲:۲۰ ۱۳۹۷/۸/۱۵
وقتی رییس دولت از درست شدن آب خوردن می گوید، دیگر زیر دستانش چه خواهند کرد؟
رضا۶۲۴۶۴۰۱۱:۲۵:۴۳ ۱۳۹۷/۸/۱۵
عالی بودسپاس ازاستادگرانقدری که نویسنده این متن است. فقط کوگوش شنوا
سعید تمر۶۲۴۶۴۳۱۱:۲۶:۵۳ ۱۳۹۷/۸/۱۵
حکمرانی دقیق یعنی چی؟ نفهمیدم حکمرانی متعهدانه یعنی چی؟ مگر حکمرانی می تواند بی تعهد باشد؟
ناشناس۶۲۴۹۱۴۱۳:۲۶:۲۹ ۱۳۹۷/۸/۱۵
الان جمهوری اسلامی چه تعهداتی در مقابل مردم دارد؟ و چه برنامه ریزی و تلاشی در خصوص انها در پیش گرفته؟!؟؟
ناشناس۶۲۴۶۷۵۱۱:۴۰:۲۶ ۱۳۹۷/۸/۱۵
مقاله خوبی بود، بهتر است به جای رجز خوانی های بیهوده و تمسخر دشمن با واقعیات مواجه شویم
ناشناس۶۲۴۶۹۴۱۱:۵۱:۵۲ ۱۳۹۷/۸/۱۵
احسنت
ناشناس۶۲۴۷۱۰۱۱:۵۸:۲۴ ۱۳۹۷/۸/۱۵
صحبت ها جالب بود. اما باید بدانیم که قوانینی مشروعیت پیدا می کنند که مورد تایید اکثریت جامعه باشند. در کشور ما چنین نیست...
سارا۶۲۴۷۲۷۱۲:۱۱:۲۴ ۱۳۹۷/۸/۱۵
بسیار مقاله زیبایی بود .
ناشناس۶۲۵۱۲۹۱۵:۰۷:۵۹ ۱۳۹۷/۸/۱۵
خوب اگه مدیریت و برنامه ریزیِ درست بود که اساساً نه تحریمی بود نه مشکل دیگه ای.
ناشناس۶۲۵۱۹۱۱۵:۳۷:۳۸ ۱۳۹۷/۸/۱۵
شما شک نکن اگه ما همچین دولت خرد گرایی داشتیم از سالها پیش ، نه امروز در این نقطه بودیم نه اساسا تحریمی الان وجود داشت
ناشناس۶۲۵۲۳۷۱۶:۰۰:۰۷ ۱۳۹۷/۸/۱۵
در این کشور مسئولین به زیر دستان خود دستور می دهند که چه بکنید و چکار کنید تا برسد به دربان اداره. تا فرمان به دربان اداره برسد مسئله ای جدید و دستوری جدید در دستور کار قرار می گیرد.
ناشناس۶۲۵۲۶۲۱۶:۱۷:۰۷ ۱۳۹۷/۸/۱۵
آفزین مقاله خوبی بود. این یک واقعیتی است‌. علیرغم تمام دیوانگی ترامپ امریکا یک کشور بسیار کارآمد است وگرنه نمیتونست دنیا را قبضه کند. دیسیپلین و نظام و تبعیت قانون بسیار مهم است. و اینها در امریکا بسیار امور مهمی است‌ البته درست است نوک پیکان حمله به سوی روحانی است و خدا وکیلی ایشان نشان داد که ادم مناسبی برای ریاست جمهوری نیست و فقط حرف توخالی میزند بدون عمل. شاید اصلا از اولش هم بنای عمل نداشت خدا میداند. ولی در رابطه با این مقاله فقط رییس جمهور ما که نیست‌ بلکه ما در صحنه بین المللی دیپلماسی همیشه فقط حرف می زنیم و از عمل هم خبری نیست.
ناشناس۶۲۵۳۰۶۱۶:۵۳:۴۶ ۱۳۹۷/۸/۱۵
مقاله بسیار دقیق وتوام با منطق است اما اگر در کشور با جدیت وبدون اغماض از بعضی ها با فساد اقتصادی ورشوه وقاچاق وبا حقوق بگیرهای بالاتراز بیست میلیون با جدیت مبارزه نشود. تمام کارها آب در هاون کوبیدن است. موضوع بعدی این است نهادهای نظارتی باید چهار چشمی مواظب نفوذی ها وخایین باشند که به زیر بنای اقتصاد کشور ضربه نزنند چون دشمن ساکت ننشسته دلار ها عربستان توسط آمریکا حتما در این باره خرج میشود
ناشناس۶۲۵۳۱۱۱۶:۵۷:۰۹ ۱۳۹۷/۸/۱۵
حرف شما کاملا درسته البته به این نکته هم باید توجه کرد راهبرد مقابله با سیاستهای شفاف و مدون آمریکا الزاما ارائه سیاستهای شفاف و مدون نیست چرا که راهکارهای مقابله با تحریمها اگر شفاف گفته شوند توسط دشمن رصد شده و شکسته می شوند. وقتی ابزار کافی برای مقابله کلاسیک با حملات دشمن را نداریم راه حل ، جنگ چریکی و پارتیزانی و حملات منقطع و غیرشفاف است. البته در مجموعه دولت اراده و توانی برای اینکار وجود ندارد ولی ظرفیت نظام ما بالاتر است.
فرهنگی بازنشسته۶۲۵۳۳۴۱۷:۱۴:۱۴ ۱۳۹۷/۸/۱۵
مقاله های خوب خواننده گان خاص خودش راداردامیداست که سایت الف به این رویه ادامه دهد وسپاسگزارازتهیه کننده این مطلب.
ناشناس۶۲۵۵۱۶۲۰:۰۴:۰۳ ۱۳۹۷/۸/۱۵
اساسا اگر نظم و انضباطی و تخصصی در کار ما بود ما با این همه منابع و نیروی جوان و تحصیلکرده اینجا نبودیم
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. بازی با کلمات

  2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  5. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  6. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  7. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  8. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  9. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  10. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  11. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  12. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  13. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  14. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  15. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  16. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  17. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  18. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  19. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  20. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  21. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  22. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  23. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  24. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  25. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

پربحث‌های هفته

  1. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  2. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  3. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  4. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  5. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  6. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  7. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  8. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  9. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  10. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  11. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  12. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  13. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

  14. نظرات برگزیده مخاطبان الف: آموزش و تربیت در رعایت حجاب بیشترین تاثیر را دارد/ عملیات وعده صادق یک پیروزی بزرگ برای ایران بود

  15. خسارت در «اس-۳۰۰»؛ مدرکی که نیست و افتخاری که به نام اسرائیل می‌سازند!

  16. هزینه عملیات وعده صادق به ۲۰ میلیون دلار هم نرسید/ دست آخرین توان نظامی ایران هنوز رو نشده است

  17. اژه‌ای: در قضیه حجاب نمی‌خواهیم هر فردِ کم توجه به قوانین را کیفر کنیم  

  18. حمایت معاون رئیسی از تعطیلی پنج‌شنبه‌ها/ تاکید رادان بر ادامه طرح «نور» فراجا/ انتقاد روزنامه دولت از کریمی قدوسی

  19. وزیر کشور: پلیس با رعایت کرامت انسانی به عده کمی که قانون حجاب را رعایت نکنند تذکر می‌دهد

  20. توماج صالحی به حبس محكوم شد/مظلوم نمايي يك اغتشاشگر 

  21. عملیات "وعده صادق" ؛ بررسی ابعاد تسلیحاتی نظامی

  22. شبيه‌سازي جنگ ايران و آمريكا

  23. یک سیلی برای تنبیه

  24. رئیسی: می‌گفتند روی موشک‌ها شعار مرگ بر اسرائیل ننویسیم        

  25. نگاهی به جایگاه و موقعیت ارتش شاهنشاهی

آخرین عناوین