روند و عوامل رشد نقدینگی سه دهه اخیر در ایران؛ بخش دوم ۴عامل اصلی رشد حجم نقدینگی و چرخه باطلی که آن را افزایش داد/ کدام اقدامات منجر به کاهش ارزش پول ملی شد؟/ رشد ۱۸۱درصدی بدهی دولت روحانی با استقراض از بانک‌ها+ نمودار

احسان سلطانی،   3970814112 ۳۰ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳ تکراری یا غیرقابل انتشار
۴عامل اصلی رشد حجم نقدینگی و چرخه باطلی که آن را افزایش داد/ کدام اقدامات منجر به کاهش ارزش پول ملی شد؟/ رشد ۱۸۱درصدی بدهی دولت روحانی با استقراض از بانک‌ها+ نمودار

هفته گذشته و در روز ۸ آبان ماه بخش نخست گزارش بررسی وضعیت نقدینگی در ایران با عنوان «روند و عوامل رشد نقدینگی سه دهه اخیر در ایران» منتشر شد و در ادامه بخش دوم و پایانی آن را مشاهده می‌کنید.

*رشد نقدینگی در ۵ سال گذشته

بر اساس داده‌های بانک مرکزی، هفتاد درصد حجم نقدینگی کشور در طی ۵ ساله منتهی به تیر ماه ۱۳۹۷ خلق شده است. در این مدت حجم نقدینگی ۲۳۴ درصد. پایه پولی ۱۳۰ درصد و پول ۱۰۰درصد رشد یافت.

در اقتصاد ایران دولت (۶۰ درصد) و بنگاه‌های شبه دولتی (۳۰ درصد) عرضه کننده اصلی ارز با فروش منابع خام و اولیه هستند و بازار عمیق ارزی مبتنی بر فعالیت بخش خصوصی مولد مانند اقتصادهای مبتنی بر بازار موضوعیت ندارد.

سهم پول از رشد نقدینگی ۵ ساله اخیر ۹.۶ درصد و سهم سپرده سرمایه گذاری مدت دار ۸۴.۵ درصد می باشد. از ۱۲۴ هزار میلیارد تومان رشد پایه پولی ۵ ساله اخیر، ۹۳ هزار میلیارد تومان (۷۴ درصد پایه پولی) مربوط به بدهی بانک‌های خصوصی به بانک مرکزی می شود، به صورتی که در این مدت بیش از ۲۰۰۰ درصد رشد پیدا کرد. در همین مدت بدهی بانک های دولتی به بانک مرکزی ۶ درصد کاهش یافت.

دولت‌ها از یک سو با استقراض از بانک‌ها یا بانک مرکزی پول بی‌پشتوانه به اقتصاد تزریق کرده‌اند و از سوی دیگر با افزایش نرخ ارز قیمت ها را بالا برده‌اند.

هم اکنون خالص بدهی دولت به بانک مرکزی خیلی پایین است و به ۲۴۰۰ میلیارد تومان (۱.۱ درصد از کل پایه پولی) تنزل پیدا کرده است. بانک‌های خصوصی فقط در تیر ماه سال جاری ۹۳۰۰ میلیارد تومان (معادل ۳ ماهه یارانه نقدی) از بانک مرکزی استقراض کردند تا بتوانند به فعالیت خود ادامه دهند. در طی یک سال منتهی به مرداد ماه سال ۱۳۹۷، بدهی بانک‌های خصوصی به بانک مرکزی نزدیک به دو برابر شد و به میزان ۴۸ هزار میلیارد تومان بالا رفت که با توجه به افزایش پایه پولی به میزان ۳۸ هزار میلیارد تومان، واضح است که مهم ترین عامل ایجاد نقدینگی استقراض بانک‌های خصوصی از بانک مرکزی می باشد.دولت‌ها به انحاء گوناگون موجبات خلق نقدینگی را فراهم آورده‌اند و در همین حال از آن به عنوان مستمسکی برای توجیه افزایش نرخ ارز و تورم استفاده کرده اند.مالیات تورمی کم و بیش روند مالوف دولت‌ها و به خصوص در زمان کسری بودجه است.

در ۵ سال اخیر ضریب فزاینده (قدرت خلق نقدینگی توسط بانک‌ها) به شدت بالا رفت و از نسبت ۵ به ۷.۳ رسید. رشد نقطه به نقطه سالانه نقدینگی از ۳۰ درصد در نیمه اول سال ۱۳۹۵ به ۲۰ درصد در نیمه اول سال ۱۳۹۷ کاهش یافت.

*رشد ۱۸۱درصدی بدهی دولت در ۵ ساله اخیر

در اینجا لازم است به دو عامل مهم و ریشه‌ای در خلق نقدینگی ۵ سال اخیر اشاره شود.

۱- بدهی دولت به سیستم بانکی در ۵ سال اخیر (منتهی به مرداد ۹۷) با ۱۸۱درصد رشد، به  ۲۸۷ هزار میلیارد تومان بالغ شد. از کل این بدهی، سهم بانک‌های دولتی ۴۱ درصد، بانک‌های خصوصی ۳۷درصد و بانک مرکزی ۲۲درصد می باشد. هر چند دولت مستقیما استقراض چندانی از بانک مرکزی نکرد، اما به جای آن از بانک‌ها استقراض کرد و بانک‌ها نیز کم و بیش از بانک مرکزی استقراض کردند یا با افزایش ضریب فزاینده نقدینگی ایجاد کردند.

۲- با استمرار فعالیت بانک‌های خصوصی مشکل­دار، آنها برای ادامه فعالیت مجبور به جذب سپرده‌های بیشتر شدند. افزایش نرخ­‌های سود بانکی موجب شد که زیان­دهی این بانک‌ها افزایش پیدا کند و با تشدید بدهی‌ها (و عدم امکان افزایش سپرده‌ها) به استقراض از بانک مرکزی دست بزنند. بنابراین افزایش نرخ سود بانکی که یکی از عوامل مهم افزایش بدهی بانک­‌های خصوصی به بانک مرکزی و در نتیجه افزایش پایه پولی و نقدینگی است.کدام اقدامات دولت‌ها منجر به کاهش ارزش پول ملی و اخذ مالیات تورمی از طبقات پایین و متوسط شده است؟

نقدینگی در ایران دولت ­ساخته است. «بالا رفتن توان خلق نقدینگی توسط بانک‌ها»، «رشد دارایی های خارجی بانک مرکزی در اثر افزایش نرخ ارز»، «افزایش بدهی بانک‌های دولتی در دهه‌های هفتاد و هشتاد و بدهی بانک های خصوصی در سال های اخیر به بانک مرکزی» و «افزایش بدهی دولت به سیستم بانکی» چهار عامل  اصلی رشد حجم نقدینگی در سه دهه اخیر به شمار می رود.

*ترکیب نقدینگی

نقدینگی از پول (اسکناس و مسکوک و سپرده های بانکی جاری) و شبه پول (سپرده های بانکی مدت دار) تشکیل می‌شود. در دوره ۱۳۶۸-۹۶ حجم اقتصاد ایران ۳برابر و شاخص قیمت کالاها و خدمات ۱۲۱ برابر افزایش یافت.

در این دوره حجم پول ۲۱۸ برابر شد، بنابراین نرخ افزایش پول از نرخ رشد اسمی اقتصاد بیشتر نیست. بر خلاف دیگر اقتصادهای جهان بخش کوچکی از نقدینگی ایران را پول تشکیل می­‌دهد که فقط ۱۳ درصد آن شامل پول است و ۸۰ درصد آن شامل سپرده سرمایه ­گذاری مدت دار می‌شود.

در دهه هفتاد سهم پول از نقدینگی کشور بین ۴۶ تا ۴۹ درصد بود که از ابتدای دهه هشتاد تا کنون روند تنزلی طی کرده است. در میانه سال ۲۰۱۸ میلادی، در منطقه یورو سهم پول ۶۶درصد و سهم سرمایه گذاری مدت ۲۸درصد از نقدینگی بود. در سال ۱۳۸۱ سهم پول از نقدینگی ایران با منطقه یورو یکسان بود. سهم پول از نقدینگی در کشورهای انگلستان، ژاپن، کانادا و عربستان سعودی بین ۵۱ تا ۶۵ درصد می باشد.

*رشد نقدینگی و نرخ ارز

در یک اقتصاد مبتنی بر بازار، محاسبه نرخ تبدیل ارز موثر حقیقی بر اساس پارامترهای مختلفی از جمله شاخص ضمنی تعدیل کننده تولید ناخالص داخلی، نرخ تورم سبد کالاها و خدمات صادراتی و وارداتی، نرخ تورم مصرف کننده، نرخ تورم تولیدکننده، نرخ سود بانکی و هزینه حقیقی نیروی کار (در مقایسه با ترکیب کشورهای طرف معاملات اقتصادی) محاسبه می شود.

در این راستا انتخاب سال پایه اهمیت بالایی دارد و خروجی را تحت تاثیر خود قرار می دهد. در اقتصاد ایران دولت (۶۰ درصد) و بنگاه‌های شبه دولتی (۳۰ درصد) عرضه کننده اصلی ارز با فروش منابع خام و اولیه هستند و بازار عمیق ارزی مبتنی بر فعالیت بخش خصوصی مولد مانند اقتصادهای مبتنی بر بازار موضوعیت ندارد.

رشد نقدینگی به عنوان عامل افزایش شدید نرخ ارز معرفی شده است که مانند تفاضل تورم داخلی و جهانی در یک دوره کوتاه مدت کارشناسی نیست. به طور کلی قدرت برابری خرید (یا شاخص قیمت ها) با نرخ ارز ارتباط برقرار می کند و این بدعت جدیدی است که نرخ ارز بر اساس نقدینگی تعیین گردد. در خصوص رشد نقدینگی شایان ذکر است که تاثیرات عواملی مانند ۱- ترکیب نقدینگی، ۲- تولید ناخالص داخلی و عمق زنجیره های ارزش و ۳- توسعه بازارها و تامین مالی بایستی مدنظر قرار گیرد.

بر اساس داده‌های بانک مرکزی در طول دوره ۱۳۴۰-۵۶ که نرخ ارز ۷درصد کاهش یافت، حجم نقدینگی ۳۷ برابر و در دوره ۱۳۷۸-۸۹ که نرخ ارز ۲۰ درصد افزایش یافت، حجم نقدینگی ۱۵ برابر گردید.

در طول ۱۰ سال اخیر حجم نقدینگی در شش کشور عربی عضو شورای همکاری خلیج فارس بین ۱۲۵ تا ۳۵۲ درصد افزایش پیدا کرد، اما در پنج کشور نرخ تبدیل ارز ثابت ماند و فقط در یک کشور ۱۲درصد بالا رفت.روند مستمر خلق پول برای تامین مخارج رو به رشد دولت‌ها و فعالیت بخش‌های شبه دولتی و شبه خصوصی وابسته آنها، در عمل منجر به تشکیل یک اقتصاد ضعیف، غیر مردمی و نامولد شده است.

در ۵۰ سال اخیر حجم نقدینگی عربستان سعودی ۷۵۰ برابر (۲۵ برابر آمریکا) شد، اما پول ملی این کشور ۱۷درصد در برابر دلار آمریکا تقویت شد. در دوره‌های زمانی، اغلب کشورها دارای نرخ‌های رشد نقدینگی به مراتب بالاتر از نرخ افزایش ارز هستند. به عنوان مثال در دوره ۲۰۰۱-۱۵ میلادی، نرخ رشد نقدینگی کشورهای به ترتیب ویتنام، چین، روسیه، امارات متحده عربی، هند، پاکستان برزیل، عربستان سعودی و ترکیه، بین ۵ تا ۱۸ برابر رشد نرخ ارز بود. گزارش انستیتوی اقتصاد آلمان نشان می­‌دهد که در سال­‌های اخیر همبستگی بین رشد حجم نقدینگی و نرخ تورم در کشورهای منطقه یورو وجود نداشته است.

جمع بندی

در اقتصاد ایران که بر اساس صادرات ثروت‌های ملی (مواد خام و اولیه) و از سوی دیگر واردات مواد واسطه‌ای و کالاهای مصرفی کار می‌کند، نرخ برابری (قدرت) پول ملی در برابر ارزهای خارجی عامل اصلی تعیین کننده نرخ تورم می باشد.

در دو دوره نیمه اول دهه پنجاه و دهه هشتاد شمسی که با وجود برابری نرخ ارز، نرخ تورم بالا بود، علت آن کاهش ارزش (قدرت خرید) ارزهای خارجی بود. در دوره‌های افزایش قیمت نفت، قیمت‌های کالاها و به خصوص کالاهای اساسی بالا می‌رود و تورم جهانی از طریق واردات به اقتصاد کشور منتقل می‌شود.

در سه دهه اخیر دولت‌ها به انحاء گوناگون موجبات خلق نقدینگی را فراهم آورده‌اند و در همین حال از آن به عنوان مستمسکی برای توجیه افزایش نرخ ارز و تورم استفاده کرده اند. مالیات تورمی کم و بیش روند مالوف دولت‌ها و به خصوص در زمان کسری بودجه است.

دولت‌ها از یک سو با استقراض از بانک‌ها یا بانک مرکزی پول بی‌پشتوانه به اقتصاد تزریق کرده‌اند و از سوی دیگر با افزایش نرخ ارز قیمت ها را بالا برده‌اند. در این چرخه باطل تقدم و تاخر خاصی بین دو عامل افزایش نرخ ارز و نقدینگی نمی‌توان قائل شد، زیرا در اصل هر دو در جهت تامین هزینه‌های رو به تزاید دولت‌ها و وابستگان آنها بکار گرفته می‌شود.

اقدامات دولت‌ها در دو محور افزایش نرخ ارز یا تزریق پول بی‌پشتوانه، در عمل منجر به کاهش ارزش پول ملی و اخذ مالیات تورمی از طبقات پایین و متوسط شده است.

با وجود روند مستمر رشد توان تسهیلات دهی بانک‌ها، در دو دهه اخیر هر سال از سهم بخش‌های صنعتی و کشاورزی از تسهیلات بانکی کاسته شده است. روند مستمر خلق پول برای تامین مخارج رو به رشد دولت‌ها و فعالیت بخش‌های شبه دولتی و شبه خصوصی وابسته آنها، در عمل منجر به تشکیل یک اقتصاد ضعیف، غیر مردمی و نامولد شده است.

مولفه مهم و کلیدی اصلاح ساختاری اقتصاد ایران، احیای بخش خصوصی مولد و مقابله با فعالیت های اقتصادی پرفساد رانتی یا نامولد دولت‌ها و بخش‌های شبه دولتی یا شبه خصوصی وابسته به آنها است. افزایش دستوری و تصنعی نرخ ارز، چنان چه تاکنون تجربه شده و هم اکنون نیز ملاحظه می شود، در جهت تامین منافع کلان رانتی دولت و وابستگان آن، با اخذ مالیات تورمی صورت می‌گیرد و منجر به تضعیف اقتصاد و بخش‌های مولد، ایجاد نقدینگی و نرخ های تورم بالا، فساد گسترده و افزایش فقر و نابرابری های اجتماعی می‌شود.

دیدگاه کاربران

ناشناس۶۲۳۴۰۰۱۵:۰۳:۵۴ ۱۳۹۷/۸/۱۴
افزایش نقدینگی = مسکن مهر + یارانه ها
ناشناس۶۲۳۵۴۲۱۶:۵۰:۳۱ ۱۳۹۷/۸/۱۴
یکی از علل مهم ایجاد نقدینگی سودهای ساختگی و موهومی توسط بانک ها می باشد
ناشناس۶۲۴۰۷۵۰۰:۱۶:۱۷ ۱۳۹۷/۸/۱۵
این افزایش شدید نقدینگی درست از زمان اجرای طرح هدفمندی یا همان طرح فلاکتبار ریاضت کشی اقتصادی شروع شده و تنها کار ممکن توقف این طرح و برگشت قیمتها به قبل هست
ناشناس۶۲۴۲۰۷۰۷:۴۶:۴۷ ۱۳۹۷/۸/۱۵
دولت اگر قدرت و شهامت وصول مطالبات معوق کلان بانکی را ندارد چرا هزینه های اینکار را به مردم تحمیل میکند
ناشناس۶۲۳۵۴۷۱۶:۵۴:۵۷ ۱۳۹۷/۸/۱۴
دولت با دستکاری نرخ ارز هم بدهی ها و هم کسریدهای خود را جبران کرد و هم جلوگبری کرد از بروز ورشکستگی بانک ها و نگذاشت مسله ورشکستگی بانک ها مانند موسسات علنی شود فعلا بصورت صوری و دفتری با توجه به نرخ تسعیر ارز و گران شدن ظاهری اموالشان از ورشکستگی نجات یافتند البته با این تفسیر که تمام بدهیرها وزیان ها و کسری ها روی مردم سرشکن شد
ناشناس۶۲۳۵۷۶۱۷:۰۷:۲۴ ۱۳۹۷/۸/۱۴
بر ان دولتی باید گریست که دخلش بود 2 و خرجش بود بیست
ناشناس۶۲۳۵۹۳۱۷:۱۸:۳۵ ۱۳۹۷/۸/۱۴
یارانه ها خرد نمودن نقدینگی عظیم در جامعه و در دست افراد اما بی خاصیت و باعث تورم فزایند یک بچه که مدرسه نرفته عکس اینکار میکند مول های خرد خود را جمع و با ان خریدی ایده ال برای خودش میکند
گل پسر۶۲۳۶۲۲۱۷:۴۳:۴۲ ۱۳۹۷/۸/۱۴
کجایی محمود که حسن با شیب ملایمش شیب تند شما را گرفت و شما را روسفید کرد
ناشناس۶۲۳۸۰۳۱۹:۵۲:۵۶ ۱۳۹۷/۸/۱۴
طرح سلامت + رانت دلار 4200 تومانی + حقوق های نجومی برای ژنهای خوب = تورم
ناشناس۶۲۳۸۳۶۲۰:۱۴:۵۵ ۱۳۹۷/۸/۱۴
آقای دکتر این فرمولی که دادی دلیلش رو هم می گفتی
ناشناس۶۲۴۰۱۰۲۲:۵۹:۱۸ ۱۳۹۷/۸/۱۴
1- فقط هزینه تکمیل مسکن مهر ۱۱ هزار میلیارد تومان است 2-هر ماه چند هزار میلیارد تومن به صورت یارانه توزیع میشه حالا متوجه شدی اقای دکتر ؟
ناشناس۶۲۳۸۵۱۲۰:۲۵:۳۸ ۱۳۹۷/۸/۱۴
طبق آمار بانک مرکزی 70 درصد افزایش حجم نقدینگی کشور در طی 5 سال منتهی به تیر ماه 97 بوده است .
نجیبب۶۲۳۹۳۱۲۱:۵۱:۵۲ ۱۳۹۷/۸/۱۴
عزیز من در حال حاضر ارزش واقعی یارانه ها به هیچ رسیده و تاثیر آن بر نقدینگی تقریبا صفر است. ربط مسکن مهر هم من نفهمیدم چه ربطی به نقدینگی داشت!
ناشناس۶۲۴۲۵۱۰۸:۲۰:۲۶ ۱۳۹۷/۸/۱۵
اتفاقا مسکن مهر میتواند نقدینگی را کاهش دهد. کلا مسکن در اقتصاد موفق دنیا یکی از راههای مناسب برای جهت دادن به نقدینگی است. البته عامل دیگر هم مدیریت در تولید داخلی است. که ظاهرا در هر دو مورد متاسفانه در ایران بر اساس دلالی است و فقط شعار داده شده.
ناشناس۶۲۴۴۰۴۰۹:۵۸:۲۲ ۱۳۹۷/۸/۱۵
مسکن مهر!؟!؟! همین حرف ها بود که مردم بدبخت رو دچار انتخاب اشتباه کرد
علی امیری فراهانی۶۲۳۴۹۰۱۶:۲۰:۲۲ ۱۳۹۷/۸/۱۴
با تشکر از اقای احسان سلطانی. اما ایشان در مورد میزان افزایش نقدینگی نسبت به ارزش پول ملی ان کشورها از یک مورد بسیار مهم و حیاتی یعنی میزان درامد ارزی این کشورها که بیشتر به دلار نفتی یا دلار سرمایه گذاری و وامهای خارجی و صادرات بوده به طور کلی چشم پوشی کردند و این باعث خواهد شد برخی تصور کنند هیچ نسبتی بین سقوط ارزش پول ملی و نقدینگی وجود ندارد. فقط در همان مورد ایران از سال 1340 تا 1356 که با وجود اینکه نقدینگی افزایش 36 برابری یافته ارزش پول ملی کما بیش ثابت بوده ایشان اشاره ننمودند که در همین سالها میزان درامد ارزی ایران از حدود 700 میلیون دلار در سال 1340 به بالای 25 میلیارد دلار در سال 1356 یعنی 35 برابر رسیده. یعنی ارزش پول ملی کشورها و از جمله ایران همیشه نسبتی است بین نقدینگی کل و ارز وارده شده به ان کشورها. این نسبت کاملا در حتی اقتصاد کشورهای توسعه یافته نیز برقرار است و نمونه ان کانادا . همین حالا در ایران نقدینگی در پایان شهریورماه 1397 به بالای 1700 هزار میلیارد تومن رسیده ولی ارز وارده به اقتصاد ایران( از تمامی منابع ) در همین مهرماه 96 تا شهریور 1397 حدود 120 میلیارد دلار بوده که نتیجه ان همین قیمت کنونی دلار به عنوان ارز شاخص یعنی 14500 تومن است. البته چه در ایران و چه در اقتصادی نفتی و خلیج فارس دولتها تا زمانی که دلار و درامد اعتباری دلاری بسیار بیشتر از مصارف ارزی داشته باشند با دستکاری در نرخ ارز و تثبیت دستوری ان به مدد دلار نفتی می توانند برای دوره هایی ( بسته به حجم اقتصاد مانند قطر یا کویت) نرخ ارز را تثبیت کنند ولی به محض اینکه بخواهند به شاخص نرمال برسند این سقوط ارزش پول ملی و نرمال شدن ان با توجه به این رابطه خود را مانند همین دوران کنونی در ایران نشان می دهد. موفق باشید
ناشناس۶۲۳۹۰۳۲۱:۱۵:۴۵ ۱۳۹۷/۸/۱۴
دولت با دستکاری نرخ ارز به این اهداف رسید1 پوشش بدهی ها و کسری های خود2 جلوگیری از اش ار شدن ورشکستگی پنهان بانک ها که تفاوت قیمت دلار و افزایش اموال ملکی انها را در بر داشت 3 کلیه این زیان ها در کل جمعیت کشور سر شکن شد که سر شکنی هزینه یک روش شده برای پوشش ناکارامدی دولت ها
ناشناس۶۲۴۰۴۰۲۳:۱۸:۵۲ ۱۳۹۷/۸/۱۴
این هزینه های گزاف و خاصه خرجی دولت به 4% جمعیت اصلا نزدیک هم نشد. بلکه موجب انباشتن بیشتر ثروت نزد آنان شد. قسط یعنی همین دیگه!
ناشناس۶۲۴۱۷۱۰۶:۲۲:۰۵ ۱۳۹۷/۸/۱۵
دولت ها اگر عرضه وصول مطالبات معوق کلان را از بدکاران کلان بانکی که باعث درشکستگی بانک ها هستند ندارد چرا تاوان انرا ملت باید بدهداکنون مردم دارند تاوان بدهکلران کلان بانکی را می دهند تا مسله ای که برای موسسات پیش امد برای بانک ها پیش نیاید
ناشناس۶۲۳۴۹۴۱۶:۲۲:۱۵ ۱۳۹۷/۸/۱۴
رشد اقتصادی کشور ما به طور متوسط حدود سه درصد است که رشد نقدینگی 10 درصد مناسب آن است نه 30 درصد این یعنی آشفتگی اقتصاد، یعنی سقوط پیوسته ی ریال،
ناشناس۶۲۳۵۷۴۱۷:۰۵:۴۲ ۱۳۹۷/۸/۱۴
تمام اینکارها برای به تعویق انداختن و عدم اشکار شدن ورشکستگی پنهان بانک ها می باشد هیچ دولتی نمی خواهد در زمان صدارت او این ورشکستگی ها اشکار و بنام او تمام شود افزایش نرخ دلار کاری ساختگی و دستوری است این را بفهمید
ناشناس۶۲۳۵۱۲۱۶:۳۴:۲۵ ۱۳۹۷/۸/۱۴
عامل افزایش نقدینگی کسی است که اسکناس بدون پشت وانه چاپ می کند.
ناشناس۶۲۳۵۳۰۱۶:۴۱:۱۶ ۱۳۹۷/۸/۱۴
اعلام ورشکستگی صندوقهای اعتباری که در اوایل دولت روحانی اتفاق افتاد و اجبار دولت برای چاپ اسکناس برای بازپرداخت بدهیهای اقایان بزرگترین عامل رشد یکباره نقدینگی و در نتیجه پایین امدن ارزش پول ملی بود
ناشناس۶۲۳۵۵۷۱۶:۵۹:۱۸ ۱۳۹۷/۸/۱۴
نقدینگی و چاپ پول بزودی شدت بالایی خواهد گرفت و از کنترل خارج خواهد شد که پیامد های خود را دارد
ناشناس۶۲۳۵۸۶۱۷:۱۴:۵۳ ۱۳۹۷/۸/۱۴
دولت هیچ چارهای ندارد جزاز بین بردن تنش با کشور تاثیر گذار که موجب افزایش خاطر در اقتصاد خواهد شد. بعد نرخ ارز ملی باید تقویت شود بصورت کاملا محسوس.
ناشناس۶۲۳۶۵۹۱۸:۲۹:۲۴ ۱۳۹۷/۸/۱۴
به خوبی رشد فاجعه بار نقدینگی بررسی شده، ولی ای کاش با صراحت بیشتری به منافع دولت و ضرر مردم از این موضوع پرداخته می شد و لزوم مستقل شدن بانک مرکزی نیز جا داشت که مطرح شود که ریشه ی این درد همین است
تبریزی۶۲۳۶۹۵۱۸:۵۳:۲۷ ۱۳۹۷/۸/۱۴
ببینید این حرف ها فقط به درد مسئولینی می خوره که خودشون رو به کری و کوری زدن. مردم عادی به خصوص برخی کارمندان و کارگران با دست مزدهای پایین با دلیل علمی و اقتصادی مسائل کاری ندارن و فقط غیرممکن شدن روزمره زندگی خودشون رو می بینن
ناشناس۶۲۳۷۷۲۱۹:۳۴:۱۶ ۱۳۹۷/۸/۱۴
با خوندن این نظرات متوجه میشین تعداد زیادی که از اقتصاد کلان سر در میارن سرکار نیستند و عده کمی که اصلا چیزی نمی دونند دارن کشور را اداره می کنند
ناشناس۶۲۳۷۷۷۱۹:۳۸:۲۶ ۱۳۹۷/۸/۱۴
اقتصاد ایران در ۳۰ سال گذشته در دست عده‌ای کار نابلد بله قربان گو بوده که به این روز افتاده.فقط کافی است با کشورهای جنگ زده ای مثل عراق افغانستان مقایسه شود تا عمق فاجعه معلوم شود
ناشناس۶۲۴۰۴۴۲۳:۲۴:۲۹ ۱۳۹۷/۸/۱۴
کارشناس: " واضح است که مهم ترین عامل ایجاد نقدینگی استقراض بانک‌های خصوصی از بانک مرکزی می باشد." چرا بانکهای خصوصی اجازه دارند از بانک مرکزی قرض کنند. وثیقه این برداشتها چیست. اگر اینطور باشد که دولت برای جلوگیری از ورشکستگی آنان پول چاپ کند پس یکبارگی بفرمائید دولت بنگاهی ساخته که به بهانه آن مردم را غارت کند. همین !
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. بازی با کلمات

  2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  5. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  6. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  7. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  8. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  9. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  10. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  11. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  12. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  13. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  14. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  15. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  16. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  17. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  18. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  19. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  20. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  21. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  22. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  23. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  24. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  25. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

آخرین عناوین