اقتصاد ایران؛ بانک‌ها و راه مقابله با تحریم

دکتر ابراهیم رزاقی،   3970721079 ۲۴ نظر، ۰ در صف انتشار و ۶ تکراری یا غیرقابل انتشار
اقتصاد ایران؛ بانک‌ها و راه مقابله با تحریم

تامین معیشت، بهبود رفاه جامعه و ارتقاء سطح اقتصاد کشور در راستا و هم‌رتبه استقلال سیاسی و وجهه بین‌المللی انقلاب اسلامی، قطعاً یکی از اهداف بلند نظام است؛ به این دلیل که رضایت مردم از شرایط اقتصادی، یکی از فاکتورهای بسیار مهم در تامین امنیت در درون مرزها و خارج از آن به شمار می‌آید.

اهمیت این موضوع، شاید تا پیش‌ازاین، آن‌چنان‌که باید و شاید موردتوجه و مداقه قرار نمی‌گرفت، اما اکنون که دشمنان بسیار تقلا می‌کنند که از نمد نقطه‌ضعف‌های اقتصادی، کلاهی برای خود بدوزند و با تبلیغات شدید رسانه‌ای، از آب گل‌آلود ماهی بگیرند، جای ذره‌ای تردید نیست که تقویت قوای کشور در این بخش و به‌تبع آن، مسدود کردن راه‌های تاثیرگذاری تحریم‌ها، از اولویت‌ها و ضرورت‌های جدی انقلاب اسلامی به شمار می‌آید.

ازاین‌روست که رهبر حکیم انقلاب با درک عمیق از شرایط موجود در دیدار هفته گذشته خود با سران قوا، از آن‌ها خواستند که نسبت به «حل برخی مسائل کلیدی اقتصاد مانند مشکلات نظام بانکی، نقدینگی، اشتغال، تورم و فرایند بودجه‌ریزی» تصمیمات جدی و عملیاتی بگیرند.

این اولین بار نیست که ایشان، بانک‌ها را به‌عنوان بخش قابل‌توجهی از مشکلات موجود کشور قلمداد می‌کنند و پیش‌ازاین نیز انتقادات مهمی را متوجه این موسسات مالی کرده بودند.

برای اینکه بدانیم کجای کار بانک‌ها می‌لنگد که عالی‌ترین مقام کشور خواستار تصمیمات «جدی» و «عملیاتی» درباره آن‌ها شده‌اند، باید به این سوال پاسخ دهیم که آیا بانک‌ها نقش خود را در پازل اقتصاد مقاومتی به‌خوبی اجرا می‌کنند یا خیر.

در طول بیش از ۲۰ سال گذشته، نیازهای ارزی کشور ۱۲ میلیارد دلار در سال بود که اکنون به بیش از ۱۲۰میلیارد در سال رسیده است. این آمار نشان می‌دهند که نه‌تنها به اقتصاد مقاومتی نزدیک نشده‌ایم، بلکه از آن، فاصله نیز گرفته‌ایم و بانک‌ها یکی از مقصرین این شرایط هستند.

بانک در تعریف صحیح آن، موسسه‌ای است که با اطمینان بخشی به مردم، سپرده‌های آنان را به‌عنوان ودیعه می‌پذیرد، کارمزد اندکی کسر می‌کند، سرمایه‌های سرگردان را به حوزه تولید و صنعت هدایت می‌کند، باعث ایجاد اشتغال و تولید می‌شود و در نهایت، اقتصادی مقاوم و غیرقابل صدمه را به ارمغان می‌آورد.

این در حالی است که قریب به‌اتفاق بانک‌ها چنین کارکردی ندارند چراکه ردای سرمایه‌داری را به دوش افکنده‌اند و با لطایف‌الحیل می‌کوشند که سپرده‌های مشتریان خود را به سمت تولید نبرند. توجیه آن‌ها هم این است که شرایط تولید فراهم نیست و سود بالای  دلالی و ورود به عرصه‌های غیرمولد، بسیار بیشتر از سود حداکثر  ۲۰ درصدی تولید است.

نتیجه این روند آن می‌شود که به خاطر منفعت‌طلبی و در بهترین  حالت، بی‌عرضگی برخی بانک‌ها، سرمایه‌های بسیار کلان مردم، صرف خریدوفروش سکه و مسکن شده و این فرصت بسیار بسیار طلایی، به عامل مخرب استقلال اقتصادی بدل می‌شود.

این همان نقشی است که دشمن می‌خواهد، چراکه آمریکا و اذنابش درصددند که بگویند بدون همکاری با ما، از سرمایه خارجی و رونق اقتصادی خبری نیست؛ حال‌آنکه میلیاردها تومان ثروت و سپرده مردم در دست بعضی از بانک‌ها، به دلیل عدم تدبیر و بی‌برنامگی در جایی غیر از تولید سرمایه‌گذاری می‌شود و از این رهگذر، بهانه به دست کسانی می‌دهند که نبود سرمایه را بهانه کرده و از بیگانگان تمنای سرمایه‌گذاری می‌کنند.

به عبارت گویاتر، درحالی‌که در رکود تورمی به سر می‌بریم و به استناد آمار مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، واحدهای تولیدی با ۳۰ درصد ظرفیت تولید خود فعالیت می‌کنند، اما برخی از بانک‌ها در همین شرایط، سودهای کلان به جیب زده‌اند و به‌عنوان‌مثال، یک بانک طی مدت کوتاهی، ۱۰۰ درصد نسبت به سرمایه‌اش سود کرده است.

جای سوال است که این قبیل بانک‌ها در چه حوزه‌ای سرمایه‌گذاری کرده‌اند که توانسته‌اند ۱۰۰درصد سود کنند، درحالی‌که بیشتر واحدهای تولیدی در کما به سر می‌برند و نمی‌تواند این مقدار سود داشته باشند؟! از این روش کسب ثروت، صدها بلا و مرض به جان اقتصاد می‌افتد که کمترین آن، رشد بیکاری و افزایش تورم است.

از سوی دیگر، فرار مالیاتی بانک‌ها مشکلات عدیده‌ای به وجود آورده است. عدم شفافیت مالیاتی موجب شده که آمار دقیقی از اینکه بانک‌ها چه میزان مالیات می‌پردازند، وجود نداشته باشد. البته از «اثر» می‌توان پی به «موثر» برد زیرا اگر از بانک‌هایی که ۱۰۰ درصد سود به جیب زده‌اند، ۸۰ درصد مالیات گرفته می‌شد، دوره ترک تازی آن‌ها هم به سر می‌رسید؛ ضمن اینکه ضعف سیستم مالیاتی از این یک‌قلم عملکرد بانک‌ها معلوم می‌شود.

علاوه بر این، اخلال در بازار مسکن، ایجاد قیمت‌های کاذب و تحمیل و تعمیم این قیمت‌ها به اقشار آسیب‌پذیر از جمله معضلاتی است که این موسسات پرمدعا و پرمشکل ایجاد کرده‌اند. طبق قانون، بانک‌ها مجازند تا حداکثر ۳۰ درصد از دارایی‌های خود را به اموال غیرمنقول از قبیل ساختمان و شعبه تبدیل کنند، اما در عمل، این مقدار به ۶۰ درصد رسیده است که دو آفت دارد؛ اول اینکه هزینه بانک‌ها را افزایش می‌دهد و دوم، موجب افت بهره‌وری آن‌ها می‌شود. بانک‌ها برای سودآوری بیشتر دست به خریدوفروش شعبه‌ها و املاک خریداری‌شده می‌زنند که این امر، به عاملی جدی برای افزایش کاذب نرخ املاک و مستغلات تبدیل‌شده است.

به این مفهوم که در نقاط مختلف، ساختمان‌ها و املاک مرغوبی را به چند برابر قیمت می‌خرند و باعث می‌شوند که قیمت ملک در آن منطقه افزایش یابد و به‌تبع آن، هزینه خرید و اجاره‌بها در جایی که بانک‌ها ورود پیدا کرده‌اند، سر به فلک می‌گذارد. اینکه رهبر حکیم انقلاب نسبت به بنگاه‌داری بانک‌ها اعتراض دارند، یک بخش مهم آن به آفت‌های ذکر شده بازمی‌گردد، چراکه کارکرد آن‌ها را نه‌تنها بی‌فایده بلکه آسیب‌زا و در برخی موارد غیرقابل‌جبران می‌کند.

بنابراین، اصلاح نظام بانکی در بحبوحه جنگ اقتصادی که ما در میانه آن قرار داریم، از ضروریاتی است که نباید آن را حتی یک روز به تعویق انداخت، چراکه هرچه از تولید فاصله بگیریم و بساط و بستر فعالیت‌های غیرتولیدی رونق پیدا کند، به همان نسبت نیز اثربخشی تحریم‌ها و تبلیغات دشمن نیز بیشتر می‌شود.

از این رو، جهت‌گیری بانک‌ها به سمت بانکداری اسلامی، به مفهوم مقاوم کردن ماشین اقتصاد کشور در برابر گلوله‌های تحریم و خمپاره‌های محدودیت‌های اقتصادی است و می‌تواند ساختاری را از رهگذر تقویت تولید در داخل شکل دهد که تحریم‌های خارجی را از پا انداخته و روح امید را به جامعه تزریق کند.

 

منبع: حمایت

دیدگاه کاربران

ناشناس۵۹۱۲۵۱۱۱:۲۰:۵۹ ۱۳۹۷/۷/۲۱
توان اداره کشور را ندارد
ناشناس۵۹۱۵۹۹۱۴:۱۵:۲۲ ۱۳۹۷/۷/۲۱
حل مشکلات اقتصاد کشور راهکار سیاسی ندارد و چوب لیبرالیسم باید از لای چرخ اقتصاد خارج شود.
ناشناس۵۹۱۶۵۷۱۴:۴۸:۱۰ ۱۳۹۷/۷/۲۱
همه جای دنیا جواب داده . راهکارهای ساختگی شما جواب نمیده
ناشناس۵۹۱۶۶۱۱۴:۵۰:۲۵ ۱۳۹۷/۷/۲۱
راهکار کاملا سیاسی هست . بدون کاهش تنش با دنیا توان صادرات و جذب سرمایه خارجی و دریافت تکنولوژی روز دنیا رو ندارید . پراید قابل صادر کردن به جای نیست !!
ناشناس۵۹۱۲۵۵۱۱:۲۳:۱۵ ۱۳۹۷/۷/۲۱
اقتصاد بسته بدون رابطه با خارج و صادرات هیچ معنی نداره
ناشناس۵۹۱۲۵۶۱۱:۲۳:۳۲ ۱۳۹۷/۷/۲۱
چیزجدیدی نبود اینا راهمه میدونند اینا بیماریست درمان وعلاج کارچیست اونو بگید!...همه باید باید بلدن
ناشناس۵۹۱۳۱۱۱۱:۵۳:۱۷ ۱۳۹۷/۷/۲۱
سود بیست درصد تولید در شرایط کنونی خیلی خیلی خوشبینانه است چون بیشتر تولید کنندگان حرفه ای در بخش تولید از خیرش گذشته اند و بسیاری از تولید کنندگان فعال حتی در شرایط پیش از خروج امریکا از برجام هم در حد ۳۰ تا ۴۰ درصد ظرفیت اسمی خودشان فعالیت می کردند .برای نمونه خودرو سازان بزرگی مانند سایپا و ایران خودروهم تنها ۲۰ درصد قطعات خود را از منابع داخلی تامین می کردند و می کنند .بهتر است نویسنده محترم که ظاهرا تحصیلکرده است شرایط واقعی بازار را در نظر داشته باشد نه ایده ال ها ی ذهنی
ناشناس۵۹۱۳۵۵۱۲:۱۲:۳۷ ۱۳۹۷/۷/۲۱
دو احتمال هست ! 1- روحانی قصد تمسخر مردم و منتقدان را دارد 2- ذهنش قفل کرده و نمی تواند طور دیگری بیندیشد
ناشناس۵۹۱۳۶۰۱۲:۱۶:۰۳ ۱۳۹۷/۷/۲۱
علاج کار ان است که کل بانک های در حال ورشکست را تعطیل و فقط چند بانک باشد و ان هم به شدت زیر کنترل برای هرگونه تخلف
ناشناس۵۹۱۴۸۴۱۳:۱۹:۲۱ ۱۳۹۷/۷/۲۱
بانکهای ایران به شدت فاسد بوده و از بزرگترین موانع تولید و‌اشتغال محسوب میشوند. تا ساختار بیمار این موسسات اصلاح نشود خبری از رونق تولید و رشد اقتصادی نخواهد بود.
بورامینی۵۹۱۵۲۸۱۳:۳۷:۲۵ ۱۳۹۷/۷/۲۱
برخی اقتصاد دانان که کم هم نیستندمعتقدند در ابتدا لازم است درامدهای ارزی حاصل از صادرات غیر نفتی تحت نظر وتخصیص منابع توسط مجلس شورای اسلامی وکمیته ای ثالث با قیمت کارشناسی در اختیار دولت و بانک مرکزی قرار گیرد ودر مجموع با درامدهای نفتی که بطور خاص در اختیار بانک مرکزی است برای عرضه فقط صرف نیازمندیهای ضروری وکالاهای اساسی ونیز نیاز واقعی تولید صنعتی مبتنی بر بهره وری وسایر نیاز های کشور شود وبه مرور قیمت خوراک تحویلی به صنایع غیر نفتی متناسب با قیمت دلار رسمی واقعی سازی شود بدین معنی که در کلیت نیازی به وجود بازار ثانویه وعرضه بیشتر به بازار باز نباشد وتوامان نیزتامین حداقل گذران زندگی اقشار ضعیف از نظر اموزش وبهداشت ومسکن تضمین گردد
بورامینی۵۹۱۵۶۷۱۴:۰۰:۱۹ ۱۳۹۷/۷/۲۱
حمایت دولت از بابت ارزی وریالی براساس سابقه یک دهه قبل به واحد هایی تعلق گیرد که از سال مزبور اظهار نامه مالیاتی داده باشند ودوم همواره حق بیمه داده باشند به این ترتیب باب فعالیت کسانیکه بدون اظهار نامه مالیاتی و بدون کارگر مواد اولیه گرفته و از ان سو استفاده کرده اند بسته می شود
ناشناس۵۹۱۸۱۴۱۶:۲۶:۱۹ ۱۳۹۷/۷/۲۱
جیب مردم رو نزنن کمک نخواستیم
ناشناس۵۹۱۵۹۰۱۴:۱۰:۵۸ ۱۳۹۷/۷/۲۱
تنها راه کشور جذب سرمایه خارجی و عادی سازی رابطه با دنیا هست برای گرفتن تکنولوژی روز و صادرات این حرفا همش داستان
ناشناس۵۹۲۰۲۸۱۹:۲۶:۲۶ ۱۳۹۷/۷/۲۱
1500 هزار میلیارد تومان نقدینگی سرگردان داریم که این خودش بزرگترین سرمایه است ما نیاز به مدیران لایق و جهادی برای بکارگیری سرمایه داریم.
بورامینی۵۹۱۶۱۲۱۴:۲۲:۳۲ ۱۳۹۷/۷/۲۱
گام بعدی سرو سامان دادن به بانکهای خصوصی وعدم بکارگیری فعالان اقتصادی در بخش خصوصی در مشاغل دولتی است
ناشناس۵۹۱۷۵۷۱۵:۴۸:۲۲ ۱۳۹۷/۷/۲۱
به نظر من بانکهای ایران ورشکسته خواهند شد اقتصاد ایران اینده ای فکر نکنم داشته باشد
ناشناس۵۹۲۰۱۵۱۹:۱۵:۱۸ ۱۳۹۷/۷/۲۱
تا سود بانکی هست هیچ چیز درست نمی شود یکبار هم که شده بانک مرکزی پرداخت سود بانکی را ممنوع کند تا نقدینگی از بانک خارج و وارد تولید بشود پرداخت سود در شرایط رکود یعنی ضرر خالص بانک در شرایطی که وام گیرنده ای هم وجود ندارد بانکها فقط پول بدون پشتوانه به اقتصاد اضافه می کنند همیشه بهانه می اوردند که سود بانکی کم بشود نقدینگی وارد ارز مسکن و... می شود در حالی که 90 درصد بانکها با تاسیس صندوق یکم بورسی تا همین الان هم سود 20 درصد پرداخت می کنند و قانون را دور زده اند ولی حتی پرداخت این سود هم مانع افزایش ارز نشد پس دفع ضرر کنید و سود بانکی را به صفر نزدیک کنید و البته 70 درصد بانکها را ادغام و کاهش دهید.
ناشناس۵۹۲۱۳۲۲۰:۴۳:۲۰ ۱۳۹۷/۷/۲۱
وقتی که تورم 30 درصد است شما زیر 30 درصد سود پرداخت کنی اون طرف در واقع ضرر میکنه سود باید از میزان تورم بیشتر باشسه تورم یعنی بی ارزششد چول در تورم 30 درصد شما پولت 30 درصد بی ازش میشه ایا میتونی مثلا 3 درصد سود پرداخت کنی بهش؟ خب میره باهاش زمین میخره
بورامینی۵۹۱۹۴۹۱۸:۲۸:۲۲ ۱۳۹۷/۷/۲۱
... در بسته اقتصادی برخی اقتصاد دانان به مرور بند هایی شامل در یافت مالیات از درامد مستغلات وبس انداز ها بایش روزانه گردش نقدینگی- افزایش سالیانه دستمزد نیروی کار متناسب با نرخ تورم (تورمی که براساس بسته مزبور میتواند کاهشی باشد)- استقرار یک نظام توزیعی( در اقتصاد مقاومتی مورد تاکید است) -لغو معافیت مالیاتی صا درات مواد خام واولیه ومطالب وتوضیحات بیشتر بعهده اقتصاد دانان است
بورامینی۵۹۲۰۱۹۱۹:۱۷:۴۸ ۱۳۹۷/۷/۲۱
بنده معتقدم همه جناحهای سیاسی چه اصول گرا وچه اصلاح طلب مشابه مسولین باید در کلیات حول محور مبانی اقتصاد مقاومتی هم اهنگ شوند وفقط در جزییات تفاوت هایی داشته باشند این هماهنگی میتواند برای اقتصاد مفید باشد
ناشناس۵۹۲۱۱۵۲۰:۳۰:۲۹ ۱۳۹۷/۷/۲۱
تنها راه حل مشکل اقتصادی ایران با یک حکم حکومتی همه دارایی ها مردم مصادره بشه
ناشناس۵۹۲۲۰۴۲۲:۰۴:۵۸ ۱۳۹۷/۷/۲۱
جوک زیبایی بود
ناشناس۵۹۲۱۸۷۲۱:۴۸:۳۲ ۱۳۹۷/۷/۲۱
سیاستهای دولت وبانک مرکزی جلوی ارزانی دلار وقدرت گرفتن پول ملی را میگیرد خدا ازشون نگذره که ملت هیچ ارزشی براشون ندارند
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های دیروز

  1. اقدام عجیب سفیر ایران در باکو/ برای عزت ایران استعفا دهید              

  2. اول، بساط دلالی باید جمع شود

  3. وکیل رسمی دادگستری به اتهام اخذ رشوه دستگیر شد  

  4. بذرپاش: امسال هر ماه افتتاح مسکن داریم

  5. سقف دریافتی ماهیانه کارمندان دولت ۷۰ میلیون تومان شد

  6. جریمه تخلفات حادثه ساز ۵ برابر شد/ اعمال از هفته آینده            

  7. ابابیل ۵، از آخرین دستاورد‌های قدرت پهپادی جهان

  8. تعرفه‌های پزشکی ۱۴۰۳ قابلیت اجرایی ندارد/ مصوبه دولت اصلاح شود  

  9. انتظار ۹ساله برای اصلاح هزینه تخلف رانندگی/تغییری برای حفظ جان مردم

  10. ایران بر سکوی بریکس/ دستاوردهای پولی، مالی برای ایران چیست؟  

  11. عکسی از سیدمحمد خاتمی در مراسم ترحیم زهرا شجاعی/ این وزیر دولت رئیسی هم آمد

  12.   طحان‌ نظیف: لایحه عفاف و حجاب هنوز به تأیید شورای نگهبان نرسیده است  

  13.  مالیات ارزش افزوده ۱۰ درصدی ابلاغ شد

  14. هیچ خوداظهاری یا مدرکی دال بر بیماری روحی دکتر بخشی در دست نبود/ علت مرگ این پزشک مشخص نیست  

  15. پوتین: اف-۱۶‌های اوکراین در همه‌جا هدف مشروع هستند، حتی کشورهای دیگر

پربحث‌های هفته

  1. اقدام عجیب سفیر ایران در باکو/ برای عزت ایران استعفا دهید              

  2. جنگ ترکیبی خودمان، علیه خودمان!

  3. کارگری انگشتر ۵۰ میلیاردی را به صاحبش بازگرداند

  4. عوامل توهین کننده به نظام و مقدسات اسلامی دستگیر شدند

  5. جلاد، به پایان سلام کن!

  6. بهادری جهرمی: مبالغ جرایم رانندگی متناسب با تورم افزایش یافت

  7. تورم چه زمانی تک رقمی می‌شود؟

  8. نرخ تعرفه‌های خدمات بهداشتی درمانی ۱۴۰۳ اعلام شد/ نرخ رسمی ویزیت ۵۰% گران می‌شود!

  9. بازداشت سومین عامل حمله تروریستی در مسکو

  10. آقایان رئیسی و اژه‌ای! آیا در پیشگاه خدای متعال و امام‌زمان (عج) پاسخی دارید؟

  11. اول، بساط دلالی باید جمع شود

  12. انتقام از پوتین؟

  13. وکیل رسمی دادگستری به اتهام اخذ رشوه دستگیر شد  

  14. ائتلاف ایران، روسیه و چین تبدیل به کابوسی برای آمریکا می‌شود

  15. علم‌الهدی: امروز در کشور از آثار تحریم اقتصادی آمریکا مشکلی حس نمی‌کنیم

  16. بذرپاش: امسال هر ماه افتتاح مسکن داریم

  17. بازگشت احتمالی ترامپ چه تاثیری بر اقتصاد ایران دارد؟

  18. افزایش ١٧٠ درصدی حداقل حقوق کارگران در دولت سیزدهم

  19. مردم طلای دست دوم خریداری نکنند

  20. سقف دریافتی ماهیانه کارمندان دولت ۷۰ میلیون تومان شد

  21. خط و نشان حقوقی ایران برای کویت

  22. هشدار سخنگوی پلیس به رانندگان نوروزی؛ آمار تصادفات هولناک است!

  23. وزیر اقتصاد: در سال ۱۴۰۲ رکورد بیشترین سرمایه‌گذاری خارجی واقعی در ۱۶ سال اخیر شکسته شد

  24. کولرهای گازی بلای جان صنعت برق

  25. منظور: تخصیص ارز کشور برای واردات خودرو به صرفه نیست

آخرین عناوین