آمار تکان دهنده از وضعیت «آب» در ایران

گروه اجتماعی الف،   3970718088 ۵ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱ تکراری یا غیرقابل انتشار

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب تهران گفت: در کالیفرنیا ۲۰ درصد ذخایر برف کم و حالت فوق‌العاده اعلام شد. امسال با ۹۰ درصد کاهش ذخایر مواجه بودیم اما مسئولان هم متوجه آن نشدند.

آمار تکان دهنده از وضعیت «آب» در ایران
روزنامه ایران نوشت: چند روزی از آغاز سال جدید آبی ۹۸-۹۷ می‌گذرد و از هم‌اکنون برنامه‌ریزی‌ها برای تابستان سال آینده شروع شده است. برنامه‌هایی برای تامین و همین‌طور فرهنگسازی با استفاده از ابزارهای قیمتی. شاید این موضوع جدیدترین بخش مدیریتی آب کشور باشد. چرا که قرار است برای نخستین بار با استفاده از تنبیه و تشویق قیمتی مشترکان، مصرف آب کشور مدیریت شود. میزان اثرگذاری این طرح و اینکه چرا تابستان با وجود کم آبی ۱۵ ساله کشور مسئولان نسبت به مصرف بویژه در کلانشهرهایی نظیر تهران هشدارهای لازم را ندادند، سوالاتی است که باعث شد سراغ یکی از مدیران آب کشور برویم. مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران می‌گوید: متوسط بارندگی جهان ۳ برابر بارندگی ایران است اما این ماده در ایران، بی‌ارزش‌ترین ماده است، بخشی به فرهنگ برمی‌گردد و بخشی هم به ما که با مردم درست صحبت نکرده‌ایم. نگفتیم که با هزینه‌های سنگین سد ساخته‌ایم و از فاصله چند صد کیلومتری آب را به شهرها آورده‌ایم و نباید آن را بیهوده مصرف کرد.

چرا امسال تابستان با وجود کم آبی و خشکسالی نسبت به مصرف آب شرب هشدار داده نشد؟

سال آبی ۹۷-۹۶، سالی خاص و در ۵۹ سال اخیر کم نظیر بود. هم از نظر بارش و هم از لحاظ درجه حرارت. بارندگی بویژه بارش به‌صورت برف کم بود. در تهران تقریباً با ۹۰ درصد کاهش ذخایر برفی رو به رو بودیم. برای مثال در حوضه سد لار که یک شاخص است، اسفند ۹۵ ارتفاع برف حدود ۶.۵ متر بود اما در اسفند ۹۶ این رقم به ۶۵ سانتیمتر می‌رسید. البته در تمام کشور وضعیت همین بود. حتی این موضوع نیروگاه‌های برقابی را از مدار بهره‌وری خارج کرد و به‌همین دلیل خاموشی داشتیم. سد لتیان تهران هم ۲۰ فروردین تقریباً خشک شد. لذا پایان فروردین ماه به این نتیجه رسیده بودیم که باید جیره‌بندی آب انجام شود اما چون پیش‌بینی‌های خوبی در مورد بارش‌های اردیبهشت شد، دست نگه داشتیم و خوشبختانه اردیبهشت بارش خوبی هم اتفاق افتاد و باعث شد که تابستان امسال تهران را در نقطه سر به سر آبی سپری کنیم. یعنی اگر تهران یک درجه افزایش دما یا افزایش مصرف رخ می‌داد با جیره‌بندی یا حتی با قطع آب مواجه می‌شدیم. اما این که چرا کم آبی برجسته نشد، دو علت داشت. اول به این خاطر که بر اساس محاسبات می‌توانستیم از تابستان در نقطه سر به سر عبور کنیم. دوم؛ سیاست دولت این بود که مردم با توجه به مشکلات اجتماعی، اقتصادی و قطعی برق از نظر تامین آب دچار مشکل نشوند. لذا تنش زیادی به ما وارد شد و تابستان امسال را با چنگ و دندان گذراندیم اما سعی کردیم که این تنش‌ها به مردم وارد نشود.

آیا بهتر نبود با اعمال افت فشار در شبکه بخشی از منابع آبی به سفره‌های آب زیرزمینی اضافه شود؟ یعنی همان هدفی که در طرح تعادل بخشی منابع زیرزمینی مطرح شده است.

سدهای تهران امسال حدود ۹۱۹ میلیون متر مکعب ذخیره داشتند. یعنی ۲۳۳ میلیون مترمکعب کمتر از سال گذشته. همچنین با ۷۰۰ میلیون متر مکعب کاهش روان آب مواجه بودیم. اما همان طور که اشاره کردم به خاطر حساسیتی که وجود داشت، مدیریت روزانه انجام شد. مخازن روزانه کنترل می‌شد و به سیستم فشار بیشتری وارد کردیم اما موفقیت‌آمیز بود. هرچند که امسال باران به داد تهران رسید اما سدهای استان اغلب برقابی هستند. برداشت کمتر از منابع آب زیرزمینی می‌تواند به طرح تعادل بخشی کمک کند اما برای جلوگیری از طغیان سدها در زمستان حتی در برخی از مواقع مجبور به رهاسازی آب هستیم. الان در حال برنامه‌ریزی برای سال‌جاری آبی هستیم. امیدواریم که بارندگی بیشتر شود و بتوانیم امسال را هم بخوبی بگذرانیم.

چقدر از آب شرب تهران از چاه‌ها تامین می‌کنید؟

در شهر تهران ۷۰ درصد آب از منابع سطحی تامین می‌شود. از سدهایی نظیر لار، لتیان، امیرکبیر، طالقان و ماملو. ۳۰ درصد دیگر هم از منابع آب زیرزمینی است. اما این نسبت برای سال‌های نرمال است. در سال‌های کم آب و پرآب این نسبت تغییر می‌کند. مصرف شهر تهران روزانه حدود ۳ میلیون متر مکعب است. این رقم معادل دریاچه چیتگر است و اگر مصرف از این میزان بالاتر برود دچار مشکل می‌شویم. چراکه باید در هر شرایط کیفیت آب را حفظ کنیم.به عبارت دیگر، سالانه حدود یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون مترمکعب آب شرب در تهران مصرف می‌شود که ۳۰۰ میلیون مترمکعب آن از سفره آب زیرزمینی است. پتانسیل برداشت از آب‌های زیرزمینی بالاتر از این رقم است و تا ۴۳۰ میلیون متر مکعب هم می‌توانیم برداشت آب زیرزمینی داشته باشیم اما هرچه از این رقم بالاتر برداشت شود، کیفیت آب کمتر خواهد شد. ضمن آن که چاه‌های جنوب تهران نیترات بالایی دارند. به همین خاطر در صورت نیاز فشار شبکه را کاهش می‌دهیم تا کیفیت را دچار مشکل نکنیم.

مصرف آب شرب تهران چقدر با استانداردهای جهانی فاصله دارد؟

در تهران ۶۰ درصد مردم زیر خط نرمال و ۲۰ درصد نرمال و کمی بیشتر از آن مصرف می‌کنند. اما ۲۰ درصد اصلاً رعایت نمی‌کنند و گاهی مصرفشان ۶ برابر حد استاندارد است. این پرمصرف‌ها عمدتاً در شمال شهر تهران زندگی می‌کنند و آب با بهترین کیفیت را مصرف می‌کنند. این در حالی است که اکثر ساختمان‌های بالاشهر تهران چاه دارند و درصد کمی برای استخر و.. از آب لوله کشی مصرف می‌کنند. به نظر می‌رسد آنها از آب شرب برای شست‌وشوی پارکینگ و کوچه استفاده می‌کنند. متاسفانه برای برخی اصلاً جا نیفتاده که کم آبی است و مشکل داریم. به طور کلی استان تهران حدود ۴ میلیارد متر مکعب آب در سال مصرف می‌کند که از این میزان یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون متر مکعب در شرب است.

آیا برای این پرمصرف‌ها که اغلب از اوضاع مالی مناسبی هم برخوردارند، اصلاح تعرفه‌ها می‌تواند ابزاری بازدارنده باشد؟

مشکلی که ما در کشور داریم، این است که کمیاب ترین، حیاتی‌ترین و غیر قابل تولیدترین ماده کشور را به بی‌ارزش‌ترین و بی‌بهاترین کالا تبدیل کرده‌ایم. اغلب مصرف‌کنندگان احساس نمی‌کنند که پول آب پرداخت می‌کنند. چرا که مبلغ بسیار کم و مشترک است. کیفیت آبی که از تصفیه خانه شماره ۵ و سد لار می‌آید؛ حتی قابل مقایسه با آب معدنی نیست. کیفیت به مراتب بالاتر از استانداردهای آب معدنی است. در همین حال آب بسته‌بندی لیتری ۲ هزار تومان است که متر مکعب آن ۲ میلیون تومان می‌شود. اما ما این آب را متر مکعبی ۶۰۰ تومان یعنی لیتری ۶ ریال می‌فروشیم. سیاست دولت این است که به مردم فشار وارد نکند تا مردم با هر قدرت خریدی بتواند از این آب استفاده کند. این موضوع در کلان سیاست درستی اما در واقعیت به اندازه‌ای مبلغ آب پایین است که ارزشش درک نمی‌شود. ۶۵ درصد مشترکان آب تهران زیر ۱۵ هزار تومان در ماه پول پرداخت می‌کنند. با اصلاح تعرفه‌ها شاید این رقم به ۳۰ هزار تومان برسد. که البته این هزینه برای خانواده‌هایی که در شمال شهر تهران زندگی می‌کند، عددی نیست. اما امیدواریم تاثیرگذار باشد.

آیا برنامه‌ای برای جداسازی آب شرب و بهداشتی ندارید؟

نه به لحاظ فنی و نه اقتصادی کار درستی نیست. اینکه شما فکر کنید یک آب بی‌کیفیت در تهران وجود دارد تا برای مصارف غیر شرب استفاده کنیم، صحت ندارد. تمام منابع آبی البرز جنوبی با کیفیت است. باید روی مصرف حساسیت ایجاد شود. هلند یکی از کشورهای اروپایی است که منابع آبی زیادی دارد و یکی از بزرگترین مشکلات شهرهای آن این است که غرق در آب هستند. حتی دیوار زده‌اند که آب وارد خیابان نشود. با این حال می‌بینیم که مردمش برای جمع کردن آب باران در سقف خانه‌هایشان شن ریخته‌اند تا از این آب برای سیفون دستشویی استفاده کنند. اما مشکل ما کم آبی است و با وجود این بد مصرف می‌کنیم. به طوری که سرانه مصرف آب هر شهروند اروپایی ۱۵۰ لیتر و هر شهروند تهرانی ۲۵۰ لیتر است. لذا راهی جز ایجاد فرهنگ و گفتمان نداریم. باید واقعیت را به مردم بگوییم. باید بیان کنیم که سد لتیان چه وضعی داشت. شاید اگر شرایط اجتماعی اجازه می‌داد و وضع اقتصادی به مردم فشار وارد نمی‌کرد، بهترین کار این بود که امسال تابستان شرکت آب و فاضلاب ۴ ساعت در روز آب را قطع می‌کرد، تا مردم کم آبی و بی‌آبی را لمس کنند. همیشه آب وجود داشته و هر وقت شیر را بازکردیم دیدیم که آب هست.

اما آیا با خواهش و درخواست می‌شود مردم را به صرفه‌جویی تشویق کرد؟

فرهنگسازی لزوماً با خواهش و درخواست نیست. اما بخشی از فرهنگ‌سازی مربوط به قیمت است. در این راستا اخیراً وزیر نیرو طرحی را پیشنهاد داده که بر اساس آن پرمصرف‌ها جریمه و کم مصرف‌ها تشویق می‌شوند. ۷۰ درصد آب‌های شیرین دنیا در کاناداست. این کشور مهد آب است اما هر متر مکعب آب در کانادا ۷ دلار است. یعنی ۷۰ برابر قیمت آب در ایران. کشوری که بارندگی آن ۱۰ برابر ایران و جمعیتش ۳۵ تا ۴۰ میلیون نفر است. اما ۹۰ درصد کشور ما خشک، فراخشک و نیمه خشک است و برخی از مناطق از ۳۶۵ روز فقط به اندازه ۵ دقیقه بارندگی دارند.

البته در این خصوص قدرت خرید هم مطرح است؟

بله به همین خاطر هم قیمت آب در ایران این قدر پایین است. اما مردم باید بپذیرند که آب را باید حفظ کرد. همانطور که در یزد شهروند پرمصرف نداریم. قدرت مالی آنها خیلی خوب است اما یک یزدی کم آبی را درک کرده و می‌داند که آب با پول قابل خریدن نیست.

دیدگاه کاربران

ناشناس۵۸۷۶۹۲۱۲:۰۸:۴۱ ۱۳۹۷/۷/۱۸
چرا همش میخوان به این معضلات با دید تجاری نگاه کنین .چرا نمیرین دنبال بارور سازی و هزارتا راه دیگه که تو دنیا هست درضمن اون بالا شهری ها ی تهرانم که اکثرا حکومتی هستن .کافیه تو هیئت دولت اعلام کنین اقایون خودتون و بستگانتون اب کم مصرف کنین
بیگی29۵۸۷۷۴۷۱۲:۳۴:۳۳ ۱۳۹۷/۷/۱۸
مدیریت منابع آب،چه رو زمینی یا زیر زمینی نیاز به مدیریت دلسوز و قدرتمند بصوص در زمینه کشاورزی دارد.کشت های آب بر فقط در مناطق پر آب ،کشت غرقابی با مدیریت قوی باید برچیده شود.از تکنولوژی روز استفاده شود.البته بعد از پایان جنگ های باندی و....
ناشناس۵۸۷۹۷۴۱۴:۱۷:۳۹ ۱۳۹۷/۷/۱۸
الان تکنولوژی شیرین کردن آب دریاها به نسبت گذشته خیلی ارزانتر و بهره وری بالاتری داره در اینخصوص اقلا از خیلی قبل باید سرمایه گذاری بلندمدت شروع میشد تا در سالهای آتی به بار بنشینه ولی اصولا چیزی که از عیچ سازمانی در ایران نباید انتظار داشته باشیم آینده نگری و برنامه ریزی هست ! نمونه دیگه از این بی توجهی و ناکارآمدی که اتفاقا در مطلب فوق اصلا بهش نپرداختید اتلاف حدود ۳۰ درصدی آب در شبکه لوله کشی شهری هست که بسیار بسیار رقم بزرگی هست و علارغم چند مصوبه الزام به کاهش این هدر رفت آب از ۳ برنامه پنج ساله گذشته !! هنوز قدمی برداشته نشده و اندر خم کوچه اول هستید!!
سروش۵۸۸۰۴۵۱۴:۵۹:۰۸ ۱۳۹۷/۷/۱۸
تو دوبی یه قطره بارون نمیاد اما مشکل آبی ندارن چرا؟ مشکل جای دیگست، دنبال ریشه مشکلات باشید
سید۵۸۸۴۶۶۱۹:۵۹:۵۹ ۱۳۹۷/۷/۱۸
یک مصرف داریم یک اسراف و جدیدا یک شبهه به آن اضاف شده بنام هدر دادن که بر میگردد به مدیریت .شهرداری با وانت تانکر دار مخزن زباله ها را شستشو میدهد و. تا رسیدن به مخزن بعدی پمپ را خاموش نمیکند چرا که سخت است و آب را اینگونه هدر میدهد و زمانی که شهرداری اعلام میشود که تنها با یک رابط کوچک بر سر نازل وقتی دسته رها شود آب خود بخود به تانکر بر میگردد .در جواب میگوید. چه کسی میرود این همه راه را
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های دیروز

  1. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  2. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  3. و ناگهان اخلاق!

  4. زیباکلام: اسرائیل برای رهگیری موشک ایران خیلی هزینه داد/ ۷ اکتبر نشان داد که فلسطین هنوز زنده است!

  5. بخش املاک "دیوار"مسدود می‌شود/ فرصت یک هفته‌ای به سکوها

  6. خیانت و وطن فروشی علنی در مقابل دوربین

  7. این ۲ مشکلِ بزرگ در بازار مسکن ایران

  8. موضوع خودروهای لوکس پسران معاون سابق قوه قضائیه چه بود؟

  9. سرانجام دختر فوت شده در متروی تجریش چه شد؟

  10. وزیر کشور: پلیس با رعایت کرامت انسانی به عده کمی که قانون حجاب را رعایت نکنند تذکر می‌دهد

  11. توقیف محموله صادراتی رژیم صهیونیستی در مرز بازرگان

  12. حمایت معاون رئیسی از تعطیلی پنج‌شنبه‌ها/ تاکید رادان بر ادامه طرح «نور» فراجا/ انتقاد روزنامه دولت از کریمی قدوسی

  13. دبی؛ چند روز پس از سیل

  14. خسارت در «اس-۳۰۰»؛ مدرکی که نیست و افتخاری که به نام اسرائیل می‌سازند!

  15. رفتار عجیب یک شهروند در مترو تهران ؛ پارک موتور مقابل پله‌های ورودی ایستگاه!

  16. توماج صالحی به حبس محكوم شد/مظلوم نمايي يك اغتشاشگر 

  17. قالیباف: تأخیر بانک مرکزی در تأمین ارز دارو محرز است

  18. فریب نخوریم! 

پربحث‌های هفته

  1. بازی با کلمات

  2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. برخورد محترمانه پلیس با یک خانم برای اعمال قانون و توقیف خودرو

  5. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  6. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  7. کمی دیر نیست؟

  8. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  9. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  10. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  11. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  12. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  13. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

  14. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  15. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  16. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  17. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  18. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  19. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  20. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  21. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  22. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  23. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  24. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  25. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

آخرین عناوین