ممکن است هنگام انتخاب مواد غذایی به فشار خون یا بیماری قلبی توجه داشته باشید. اما شاید گزینهای مهم که میتواند خطری عظیم را ایجاد کند کمتر مد نظر قرار بگیرد: سرطان. غذاهای مصرفی شما نقشی کلیدی در احتمال ابتلا به سرطان در ادامه زندگی ایفا میکنند. البته این تنها عامل محسوب نمیشود و موارد دیگری مانند سیگار کشیدن، سابقه ژنتیکی و فعالیت جسمانی نیز تعیین کننده هستند. اما توجه به آنچه در بشقاب غذای شما وجود دارد برای کاهش هرچه بیشتر خطر مفید است.افراد بسیاری از ارتباط بین غذا و سرطان آگاهی چندانی ندارند یا با برخی باورهای اشتباه و سوءتفاهمات مواجه هستند. بهعنوان مثال، افراد بسیاری بر این باورند که برخی انواع چربی خطر سرطان را افزایش میدهند. با این وجود، بنابر گزارش انجمن سرطان آمریکا، شواهد قطعی که نشان دهنده این مساله باشند، وجود ندارند، اگرچه چربی میتواند بر جنبههای دیگر سلامت انسان اثرگذار باشد. این مرکز فهرستی از خوراکیهای تاثیرگذار بر سرطان را ارائه کرده است که در ادامه به برخی از مهمترین آنها اشاره میشود.
غذاهای کنسروی
استفاده از غذاهای کنسروی راحت است و میتوانند در کاهش هزینههای شما نیز موثر باشند، در دیواره داخلی برخی قوطیهای کنسرو ترکیبی بهطور بالقوه به DNA آسیب وارد کند، وجود دارد. این آسیب ممکن است ابتلا به برخی انواع سرطان را در پی باشد.
کالباس
کالباس از محتوای پروتئین بالا برخوردار است، اما محصولی بیش از اندازه پردازش شده محسوب میشود. برخی تولیدکنندگان میزان نیتراتها و مواد افزودنی دیگر را در محصولات خود کاهش میدهند، اما همچنان مصرف کالباس در مقادیر کم توصیه میشود. مصرف بیش از حد گوشتهای پردازش شده با خطر افزایش یافته سرطان پیوند خورده است.
غذاهای سرخ شده
برای تهیه غذاهایی مانند سیبزمینی سرخ شده و دونات به دماهای بالا نیاز است تا نتیجه نهایی یک خوراکی خوشمزه و ترد باشد. اما این شرایط موجب تولید ترکیباتی میشود که میتوانند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهند. بر همین اساس، روشهای دیگر پخت و پز مانند آبپز و بخار پز توصیه میشوند. سیبزمینی پخته به اندازه همتای سرخ شده خود خوشمزه نیست، اما در کاهش خطر ابتلا به سرطان نقش چشمگیری دارد.
سبزیجات گریل شده
یک رژیم غذایی سرشار از میوهها و سبزیجات برای حفظ سلامت بدن بسیار توصیه شده است، اما چگونگی پختن آنها نیز اهمیت دارد. گریل کردن در دماهای بالا میتواند موجب تولید ترکیباتی بهنام هیدروکربنهای آروماتیک چند حلقهای شود که سوختگی روی مواد غذایی را شکل میدهد. مطالعات نشان دادهاند که این مواد شیمیایی به DNA آسیب رسانده و موجب سرطان در حیوانات شدهاند که میتوان اثری مشابه را نیز برای انسانها تصور کرد.
همبرگر
پروتئین بخشی مهم از هر رژیم غذایی را تشکیل میدهد، اما بهتر است مقدار دریافت این ماده مغذی از گوشت قرمز را محدود کنید. برخی مطالعات نشان دادهاند که گوشتهای قرمز حاوی چربی زیاد همانند آنهایی که برای تهیه همبرگر و استیک استفاده میشوند با سرطانهای پانکراس، کلورکتال، و معده پیوند خوردهاند. گوشت قرمز فوایدی را برای سلامت انسان بههمراه دارد، اما مساله اصلی میزان مصرف آن است.
هات داگ
اعتدال را در مصرف هات داگ باید به واقع رعایت کنید. برخی انواع هات داگها اگرچه سرشار از چربی و کالری نیستند، اما این ماده غذایی به شدت پردازش میشود. مطالعات نشان دادهاند که مصرف بیش از حد گوشتهای پردازش شده با افزایش خطر سرطانهای معده و کلورکتال پیوند خورده است.
ترشیجات
ترشیجات یکی دیگر از خوراکیهایی هستند که باید حد اعتدال را در مصرف آن رعایت کنید. گزینههایی مانند خیارشور زمانی که به میزان متعادل مصرف شوند میتوانند برای روده مفید باشند، اما یک رژیم غذایی سرشار از این مواد غذایی با سرطان معده پیوند خورده است.
غذاهای نمک سود
گاهی اوقات برای افزایش طول عمر برخی مواد غذایی از جمله ماهی، گوشت، و سبزیجات از روشی به نام نمک سود کردن استفاده میشود که مواد غذایی در مقدار زیادی نمک برای مدتی طولانی قرار میگیرند. مصرف زیاد این قبیل غذاها میتواند خطر بروز سرطان در معده، نازوفارنکس، و گلو را افزایش دهد.
مکملهای کلسیم
انسان برای خفظ سلامت استخوانها و اندامهای دیگر به میزان کافی از کلسیم نیاز دارد. اما نتایج برخی مطالعات نشان دادهاند که مقدار بیش از حد این ماده معدنی میتواند خطر سرطان پروستات را افزایش دهد.
بیکن
جدا از محتوای چربی زیاد، بیکن بهدلایل دیگری نیز میتواند برای شما مضر باشد. حتی در صورت انتخاب نمونههای کم چرب، بیکن بهطور معمول بیش از حد پردازش میشود و روند پردازش با افزودن نیتراتها و مواد افزودنی دیگر همراه است. نتایج برخی مطالعات نشان دادهاند که مصرف بیش از حد مواد غذایی پردازش شده میتواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد.
منبع: آرمان