میدان گازی «رام» آزمونی برای سنجش میزان حمایت اروپا از برجام

گروه سیاسی الف،   3970525051

شرکت انگلیسی 'سریکا انرژی' امیدوار است که حمایت اروپا از برجام بتواند معامله 400 میلیون دلاری این شرکت با ریتیش پترولیوم برای خرید میدان گازی رام در شمال انگلیس که شرکت ملی نفت ایران هم در آن سهام دارد را به سرانجام برساند.

«تونی والکر»رئیس سریکا انرژی روز چهارشنبه در گفت‌وگو با ایرنا گفت که روند خرید میدان رام به‌رغم ازسرگیری تحریم‌های آمریکا علیه ایران، طبق برنامه پیش می‌رود و او انتظار دارد که این معامله اواخر سه‌ماهه سوم سال جاری طبق برنامه محقق شود.

شرکت انگلیسی «بی پی» آذرماه گذشته توافق کرد که سه میدان نفتی واقع در دریای شمال ازجمله میدان رام را به شرکت سریکا انرژی واگذار کند. درواقع «بی.پی» تلاش می‌کند بعد از حادثه مرگبار نشت نفت در خلیج مکزیک در سال 2010 روابط خود را با دولت آمریکا مجدداً مستحکم سازد. برای شرکت بی.پی و مدیر آمریکایی‌اش «باب دادلی» واگذاری میدان رام که بی.پی در دهه 1970 میلادی آن را کشف کرده بود به معنای خلاصی از اصطکاک با دولت آمریکا است.

والکر اواخر سال گذشته به ایرنا گفته بود که مقدمات واگذاری میدان رام به سریکا انرژی آغازشده و پیش‌بینی کرد که این روند اواخر سال جاری میلادی به اتمام برسد.بااین‌حال خروج یک‌جانبه آمریکا از برجام در اردیبهشت‌ماه گذشته، روند تغییر تحولات را دست‌خوش چالش کرده است.

دولت آمریکا روز 18 اردیبهشت امسال به‌طور یک‌جانبه از توافق هسته‌ای ایران با کشورهای 1+5 که در سال 2015 (1394) به امضا رسید، خارج شد و دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا 15 مردادماه فرمان اجرایی بازگشت تحریم‌ها را علیه ایران امضا کرد.

«بی پی» یک ماه پیش با صدور بیانیه‌ای گفته بود که این شرکت 'تصمیم دارد تا برخی از عملیات برنامه‌ریزی‌شده بر روی میدان گازی رام را متوقف کرده و(به‌جای آن) به‌طور شفاف تأثیر تحریم‌های اخیر دولت آمریکا را در خصوص (فعالیت اقتصادی بر روی) میدان گازی رام بررسی کند... این شرکت همیشه به تحریم‌های در حال اجرا پایبند می‌ماند'

در همین پیوند رئیس سریکا انرژی اعلام کرد: بازگشت تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا علیه ایران چالش‌های تازه‌ای را در این مسیر ایجاد کرده است؛ با این‌حال اروپا از اقدامات آمریکا حمایت نکرده و با توجه به سهم قابل‌توجهی که میادین فراساحلی رام، بروس و کیث در تولیدات گازی انگلیس ایفا می‌کنند، لندن از تحقق این معاملات قویاً حمایت می‌کند.

اتحادیه اروپا، روسیه و چین به‌عنوان طرف‌های باقیمانده در برجام اعلام کرده‌اند که به تحریم‌های آمریکا علیه ایران پایبند نخواهند بود و روابط تجاری خود با تهران را ادامه می‌دهند و ضمن پایبندی به برجام از فعالیت شرکت‌های خود در ایران نیز حمایت می‌کنند.

اتحادیه اروپا به‌تازگی در بیانیه‌ای اعلام کرده است 'قوانین مسدودسازی'‌ خود را برای حمایت از شرکت‌های اروپایی فعال در ایران اجرا می‌کند تا از این شرکت‌ها در برابر آن بخش از تحریم‌های آمریکا که شرکت‌های خارجی‌ را تهدید می‌کند، محافظت کند.

میدان گازی رام یا رهام، یک میدان گازی فراساحلی است که در 400 کیلومتری شهر آبردین در آب‌های ساحلی اسکاتلند در دریای شمال قرار دارد. بر اساس قراردادی که پیش از انقلاب در خصوص این میدان با بریتیش پترولیوم بسته شد، 50 درصد از درآمد به‌دست‌آمده از بهره‌برداری این میدان گازی متعلق به شرکت ملی نفت ایران است. بااین‌حال در نیمه اول دهه گذشته بهره‌برداری از این میدان به دلیل تحریم‌های آمریکا متوقف‌شده بود.

«والکر» که از فعالان اقتصادی پیشکسوت در عرصه مسائل نفتی انگلیس به شمار می‌رود به ایرنا گفته که قصد دارد سقف بهره‌برداری از این میدان را افزایش، هزینه‌ها را کاهش و عمر میدان را بیشتر کند. او درباره تحریم‌های آمریکا می‌گوید که سریکا انرژی یک شرکت انگلیسی است که برای معامله با ایران نیازی به مجوز آمریکا ندارد. وی درباره بخشی از تجهیزات آمریکایی موردنیاز در پروژه رام می‌گوید که در صورت لزوم، مشابه اروپایی این تجهیزات تهیه خواهد شد.

رئیس این شرکت انگلیسی همچنین گفته است که چنانچه پروژه رام خوب پیش برود، قطعاً به دنبال افزایش همکاری‌های تجاری و سرمایه‌گذاری در حوزه نفتی ایران خواهد بود.

با نزدیک شدن به مهلت تعیین‌شده برای واگذاری سهام بی.پی در میدان رام به سریکا انرژی، این معامله می‌تواند سنجشی برای میزان حمایت اروپا از شرکت‌های خود، در برابر تحریم‌های آمریکا علیه ایران به شمار رود.