سد گتوند از هر چه اختلاس هم بدتر است

گروه سیاسی الف،   3970505026 ۴۰ نظر، ۰ در صف انتشار و ۴۳ تکراری یا غیرقابل انتشار

نماینده مردم اهواز در مجلس با تأکید بر اینکه مشکل سد گتوند از هر اختلاسی بدتر است، گفت: در ۱۰ سال اخیر پیگیری جدی برای مشکل سد گتوند مشاهده نکردم.

سد گتوند از هر چه اختلاس هم بدتر است

به گزارش خبرنگار مهر، همایون یوسفی شامگاه جمعه در گردهمایی بررسی اثرات اجتماعی احداث سد گتوند اظهار کرد: با افزایش مشکلات در جامعه به تبع آن فرصت گفتگو بین مردم کاهش پیدا می کند؛ با از بین رفتن این فرصت نه تنها مشکلات حل شدنی نیستند بلکه رو به فراوانی هم خواهند گذاشت.

وی افزود: در کشور این کمبود گفتگو را در عرصه های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی داریم و همه بیشتر درد و دل دارند و کسی اصل موضوع را درست بیان نمی کند؛ با چنین وضعیتی نمی توان راهکار ارائه داد.

نماینده مردم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون در مجلس تصریح کرد: در خوزستان هم با این موضوع مواجه هستیم و چه بسا شدیدتر از سایر نقاط کشور باشد؛ یکی از مهمترین مسائل برای ارائه راهکار حل مشکلات استان، تشکیل چنین جلساتی به منظور هم اندیشی در خصوص حل مشکلات استان است.

یوسفی در خصوص سد گتوند نیز گفت: سد گتوند مانند دیگر مشکلات خوزستان مخاطبان بسیاری دارد و اگر مردم می دانستند موضوع به این مهمی با چنین محتوایی مورد بحث قرار گرفته قطعا حضور بیشتری می داشتند.

وی بیان کرد: یکی از موضوعاتی که در توسعه کشور از آن غافل شدیم بی توجهی به مسائل اجتماعی است و بیشتر توسعه ها مهندسی و بدون توجه به شاخص های مختلف از جمله امنیتی، سیاسی و فرهنگی است.

اجرای کاریکاتور توسعه در کشور

نماینده مردم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون در مجلس انتقاد کرد: در کشور بیشتر کاریکاتور توسعه را اجرا می کنیم و این مسئله باعث شده تا بعد از گذشت مدت ها نه تنها منتفع نشویم بلکه دچار مشکلات روزافزون هم شده ایم.

یوسفی با اشاره به اینکه هر عقل سلیمی و یا هر فردی با هوش معمولی خیلی ساده به جانمایی غلط سد گتوند پی می برد، افزود: اگر در ابتدای ساخت سد عکس هوایی منطقه مشاهده می شد، قطعا به راحتی محل جانمایی را چند کیلومتر بالاتر محل فعلی تعیین می کردند.

وی یادآور شد: البته حتی در مطالعات اولیه سد (قبل از انقلاب) جانمایی ساخت برای ۲۰ کیلومتر بالاتر از محل فعلی تعیین شده بود ولی اینکه چرا به آن بی توجهی شده جای بحث دارد.

نماینده مردم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون در مجلس با تأکید بر اینکه باید گفتگو، بررسی و ارزیابی داشته باشیم که چرا این کارها انجام می شود، گفت: اصلا این مافیای آب که از آن نامبرده می شود واقعا قصد بردن آب دارد یا اینکه خیر به دنبال پیگیری اهداف دیگری است.

خوزستانی ها کسی را در دولت ندارند

یوسفی با اشاره به اینکه خوزستانی ها به آن شکلی که باید در دولت کسی را ندارند، گفت: با این وجود برای پیگیری مطالبات فقط نمایندگان مجلس باقی می مانند که آنها باید به جای پیگیری برای انتصاب بی نتیجه یک بخشدار یا فرماندار در این جلسات صحبت کنند که چرا چنین مشکلات بزرگی از استان خوزستان حل نمی شود.

وی با تأکید بر اینکه مشکل سد گتوند از هر چه اختلاس هم بدتر است، ادامه داد: با گذشت بیش از ۱۰ سال اخیر هیچ پیگیری جدی در سطح دولت و مجلس برای مشکل سد گتوند مشاهده نکردم.

نماینده مردم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون در مجلس یادآور شد: سد چند منظوره گتوند ساخته شده و با وجود منافعی که برای آن متصور شده ولی مضرات آن بسیار بیشتر است؛ هرچند در این زمینه باید واقع بین بود و بدانیم که هیچ راهکار علاج بخشی ۱۰۰ درصدی هم برای سد گتوند وجود ندارد.

یوسفی اضافه کرد: در بسیاری از کشورهای دنیا سد را شکسته و آب را رهاسازی می کنند ولی رهاسازی نمک های کوه نمک (سازند گچساران) که توانایی تولید ۱۲۰ میلیون تن نمک را دارد، نتیجه ای جز نابودی استان خوزستان به دنبال نخواهد داشت.

طرح سئوال از اردکانیان

وی با اشاره به بی اهمیت بودن اعلام شوری آب از سوی وزارت نیرو به میزان یک هزار و ۵۰۰ گفت: وجود لایه ۵۰ متری نمک در کف دریاچه سد از اهمیت بالاتری برخوردار است و قطعا اگر این میزان نمک در دشت خوزستان رها شود به راحتی همه چیز را نابود می کند.

نماینده مردم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون در مجلس با گلایه از اینکه همه دنبال پوشاندن خطاهای موجود هستند و خود این کار یکی از بزرگترین خطرات است، گفت: با وجود اینکه سد گتوند در حوزه انتخابیه و کمیسیون تخصصی من نیست ولی حسب وظیفه خود از وزیر نیرو طرح سئوال کردم که توضیحات وزیر نیرو هم اصلا قابل قبول نبود.

یوسفی ادامه داد: در اولین طرح سئوالم از وزیر مقرر شده بود تا کمیسیونی تشکیل و بعد از دو هفته نتیجه را اعلام و برای مردم شفاف سازی شود ولی این کار هم انجام نشد.

وی خبر داد: برای بار بعدی از وزیر طرح سئوال می کنم و این بار هرگز از او نمی گذرم؛ وزیر را به صحن علنی مجلس می آوریم و تمام سخنان این جلسات و درد و دل های مردم گتوند را به گوش ملت ایران می رسانیم.

نماینده مردم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون در مجلس اظهار کرد: تئوریسین های سدسازی و انتقال آب همین وزیر نیرو، اردکانی است؛ در رأی اعتماد مجلس برای بیطرف همه رأی منفی دادیم ولی چرا به فاصله کوتاه دو ماهه همه به اردکانیان رأی مثبت دادند.

یوسفی اضافه کرد: بنده افتخار دارم به عنوان یکی از معدود نمایندگان با وجود اعلام حتمی بودن اخذ رأی اعتماد اردکانیان ولی در مخالفت با وی برای تصدی وزارت نیرو سخنرانی کردم.

وی در پایان با انتقاد از اینکه همه مردم، مسئولان و نمایندگان از موضوع مهمی مثل سد گتوند غافل شدند، گفت: پیشنهاد می دهم که در مکانی بسیار بزرگتر از مردم دعوت عمومی شود تا به بررسی این مشکل با حضور خود آنها بپردازیم چون گفتگوی با مردم و کسب مشاوره از آنها در مسائل اجرایی بزرگترین کمک است.

دیدگاه کاربران

علي۴۵۴۹۸۲۰۹:۴۴:۵۵ ۱۳۹۷/۵/۵
قبل از انقلاب گفتند فلان جا سد بزنيم بهتره، آخه شما با اين سياسي بازيها چرا جاي سد رو برديد جلوتر كه پر از نمكه؟ چرا فقط كارهاي بنيادين كه قبل از انقلاب شده را ادامه نميدهيد؟ چرا از خودتون ايده در ميكنيد؟
ناشناس۴۵۵۵۵۵۱۵:۵۱:۲۷ ۱۳۹۷/۵/۵
بنده قبل از انقلابش را نه دیده‎ام و نه اطلاعی دارم! اما، از زمانی که سدگتوند در رسانه‎ها مطرح شد، متخصصین اصرار کردند که جایابی سد اشتباه است و گنبدهای نمکین کار دستمان خواهند داد. متاسفانه در جامعه‎ی ما تا بلا سرمان نیاید هیچکس به حرف متخصصین گوش نمی‎دهد؛ اصلا آینده پژوهی معنایی ندارد. این هم نتیجه‎اش. ولی، ماجرا هنوز تمام نشده است. فن‎آوری های متعددی برای قطع ارتباط فیزیکی میان لایه‎های نمک از مخزن آب شیرین سد وجود دارد. به شرط اینکه این بار این کار را واقعا متخصصین ان انجام بدهند و ضمانت کنند که مانع فیزیکی آنها - مثلا - تا بیست سال بعد کارآیی خواهد داشت. و البته، مسئول این همه هدر رفت منابع کیست؟ آیا لازم نیست، هیچ کدام از مسئولینی که پنبه در گوش گذاشتند و هشدار متخصصین مبنی بر شوری سد را نشنیدند، محاکمه بشوند؟
ناشناس۴۵۵۵۸۵۱۶:۲۰:۱۵ ۱۳۹۷/۵/۵
متاسفانه امور دست نا متخصصان است .
سعید۴۵۵۹۱۸۲۲:۰۷:۴۹ ۱۳۹۷/۵/۵
اینم نتیجه دانشگاههای الکی و مدرک های کیلویی
سیاوش سوادکوهی۴۵۴۹۹۸۱۰:۰۰:۴۶ ۱۳۹۷/۵/۵
فقط باید سد شکسته شود. هر چه زودتر بهتر. و بهتر است اینکار در فصل زمستان و در مواقع بارانهای شدید, انجام شود تا ضرر کمتری به محیط زیست منطقه وارد شود.
ناشناس۴۵۵۵۴۲۱۵:۴۳:۰۰ ۱۳۹۷/۵/۵
آب سد رو چکار کنیم اونوقت ؟ خیار شور درشت کنیم صادر کنیم چطوره ؟
ناشناس۴۵۵۶۷۴۱۷:۴۰:۵۳ ۱۳۹۷/۵/۵
منظور آقا سیاوش این است که تا کار به جاهای باریک کشیده نشد, باید آب سد را خالی و سد را نابود کرد
ناشناس۴۵۶۰۰۸۰۰:۱۳:۵۷ ۱۳۹۷/۵/۶
آب آن را به تالابهای خشک شده و تولیدکننده ریزگرد منتقل کنیم.
ناشناس۴۵۵۶۷۵۱۷:۴۱:۵۸ ۱۳۹۷/۵/۵
با نظر آقای سوادکوهی موافقم. باید سریعتر سد شکسته شود.
ناشناس۴۵۵۸۴۹۲۰:۳۴:۱۹ ۱۳۹۷/۵/۵
کارشناسان زیادی بررسی کردن موضوع رو. این سد هیچ هیچ راه حلی نداره...
بهادری۴۵۴۹۹۹۱۰:۰۱:۰۶ ۱۳۹۷/۵/۵
دلیل عدم شفاف سازی معلوم است تغییر مکان و آغاز احداث زمان دولتهای هاشمی و خاتمی بود و اتمامش زمان احمدی نژاد . چون اگر تغییرمکان زمان احمدی نژاد بود تا الان صد دفعه گزارش به قوه قضاییه میرفت
ناشناس۴۵۵۵۷۰۱۶:۰۶:۵۷ ۱۳۹۷/۵/۵
عزیز نمی دانی بدان تغییر مسیر زمان احمدی نژاد صورت گرفت واقعیت را نمی توان کتمان کرد !
ناشناس۴۵۵۶۶۴۱۷:۳۳:۳۱ ۱۳۹۷/۵/۵
تاریخچه احداث سد حرف تورا تایید نمیکند یعنی تغییر مسیر قبل محمود بود
ناشناس۴۵۵۶۸۸۱۷:۵۱:۳۳ ۱۳۹۷/۵/۵
تغییر مسسر کدومه؟ بخش قابل توجه سد در زمان خاتمی و هاشمی ساخته شده بود. احمدی نژاد فقط تمومش کرد
ناشناس۴۵۵۹۰۰۲۱:۳۷:۵۹ ۱۳۹۷/۵/۵
زمان کی بوده مهم نیست لطفا بفرمایند مشاور و طراحی توسط چه شرکتی انجام شده؟
ناشناس۴۵۵۰۰۶۱۰:۰۹:۰۲ ۱۳۹۷/۵/۵
هیچ چیز در این مملکت بر اساس تخصص و تعهد نیست. علت هم این است که فارغ التحصیلان دانشگاههای دولتی که با سختی درس خوانده اند, بیکارند و یک عده که سواد تخصصی ندارند و از ناکجا آباد مدرک گرفته اند, در سازمانهای دولتی که تصمیمات مهم کشور در آنها (از جمله سد سازی و...) گرفته میشود, سر کار هستند
ناشناس۴۵۵۶۷۹۱۷:۴۳:۲۷ ۱۳۹۷/۵/۵
احسنت.
الامه۴۵۵۶۹۶۱۷:۵۷:۲۲ ۱۳۹۷/۵/۵
البته شما از فشارهاي همين نماينده ها و مردم را تحريك كردن و به خيابان كشيدن و هي ساز مدير بومي و غير بومي زدن غافل نشو. اقا كارشناس و فارغ التحصيلان هم مقصرند. ولي تاييد كننده ي فني اين طرح بايد جوابكو باشد. وزير كاري نميتونه انجام بده. اين نماينده يكبار نرفته با تاييد كننده نهايي طرح صحبت كنه .
ناشناس۴۵۵۰۱۰۱۰:۱۲:۳۴ ۱۳۹۷/۵/۵
تخلیه سد تنها راه است تا دیر نشده اقدام کنید
ناشناس۴۵۵۵۷۹۱۶:۱۳:۴۵ ۱۳۹۷/۵/۵
چرا تخلیه سد؟ از تخلیه چه چیز حاصل می شود به جز شور کردن زمینهای منطقه ؟ نکند هدف نجات سد است نه نجات زمینها ؟!! باید مسیر آبی که پشت این سد می آید تغییر کند این سد هم با آب پشتت بماند تا تبخیر شود ویا تبدیل به یک دریاچه تفریحی !
بی کار۴۵۵۰۲۳۱۰:۱۷:۳۳ ۱۳۹۷/۵/۵
حرف های تکراری . شعارهای خالی. ادبیات بی معنی. ببینید در طراحی تصویب ساخت سد چه کسانی دخیل بودند دستور محاکمه مجازات و جبران خسارات داده شود. بقیه فیلم است.
ناشناس۴۵۵۰۴۸۱۰:۲۹:۳۶ ۱۳۹۷/۵/۵
بسیاری از کار ها راهکار های ساده تری دارد ولی افراد متخصص فکر می کنند که نباید از عقل جمعی استفاده نمود . کاری که شده و نمی شود جلو آن را گرفت . پیشنهاد می کنم بجای این کار سر شاخه های سد در مسیر های فرعی جمع آوری شده و به صورت برنامه ریزی شده در طی چندین سال ورودی این سد را کم و کمتر نمایید . جلسات متعدد بی فایده است چنین سال این موضوع مطرح شده و راهکاری داده نشده. لطفا راهکار های متفاوت را جمع کنید و اقدام کنید . امروز بهتر از فردا است . البته در دنیا می تواند ایده های بسیاری برای این مسئله یافت .
ناشناس۴۵۵۰۵۱۱۰:۳۲:۵۳ ۱۳۹۷/۵/۵
وی یادآور شد: البته حتی در مطالعات اولیه سد (قبل از انقلاب) جانمایی ساخت برای ۲۰ کیلومتر بالاتر از محل فعلی تعیین شده بود::::::::::::: آقای نماینده اگر شما راست می گویید و بدنبال حق و حقیقت بوده و منافع مردم و خداوند را در نظر دارید سریعا" پیگیری نمایید که این تغییر جابجایی محل سد توسط چه افرادی صورت پذیرفته ، اسامی آنان اعلام ، محاکمه و به اشد مجازات محکوم شوند ، در غیر اینصورت شما هم دنبال نمایش و منافع خودتی.
ناشناس۴۵۵۰۸۰۱۰:۵۴:۰۵ ۱۳۹۷/۵/۵
چرا آبگیری سد متوقف نمیشود
ناشناس۴۵۵۱۰۳۱۱:۰۵:۳۸ ۱۳۹۷/۵/۵
آفرین الف تا مشخص شدن مسببین این افتضاح لطفا به پیگیری ادامه بده
ناشناس۴۵۵۱۱۴۱۱:۱۰:۲۹ ۱۳۹۷/۵/۵
آخ از سد گتوند، کاش میشد از ورود آب به سد جلوگیری کرد و آب پشت سد را به مرور زمان به خلیج فارس منتقل کرد.
ناشناس۴۵۵۲۴۷۱۲:۴۱:۱۵ ۱۳۹۷/۵/۵
زمان طراحی و ساخت این سد دلسوزان کشور بارها و بارها به مسئولان کشور در راس آنها جناب محمودخان احمدی نژاد تذکر دادند. اما هیچ کس گوش نکرد این هم نتیجه کار غیر علمی . میلیاردها تومان ساخت سد شد امروز برای نجات از این بلای خود ساخته بایستی میلیاردها تومان دیگر صرف شود .
ناشناس۴۵۵۲۷۸۱۳:۰۷:۰۶ ۱۳۹۷/۵/۵
این سد باید خراب شود تا کار به جاهای باریک کشیده نشد.
ناشناس۴۵۵۳۰۶۱۳:۲۷:۰۷ ۱۳۹۷/۵/۵
علت اصلی آبروریزی سد گتوند که یکی از افتضحاح ترین پروژه های تاریخ ایران است که باعث به خطر انداختن یکی از قدیمی ترین تمدن ای بشری را میباشد فشار نماینده های آن منطقه جهت بهره برداری قومی و چسباندن افتخار آن به خود میباشد چرا که اگر پافشاری آن نماینده ها نبود و سد 10 کیلومتر جلوتر بود این افتضاح تاریخی پیش نمی آمد. بسیاری از نماینده ها و لابی ها بدون توجه به منافع ملی به فکر منافع قومی و منطقه ای خود میباشند که باعث بسیاری از مشکلات کشور شده است. همین مافیای آب نمونه ای ست از اهمیت دادن منافع شهری و قومی خود به منافع کشور.
ناشناس۴۵۵۶۵۶۱۷:۲۴:۴۶ ۱۳۹۷/۵/۵
عالی گفتی
ناشناس۴۵۵۳۳۹۱۳:۴۳:۵۳ ۱۳۹۷/۵/۵
کارشناسان آمریکایی مکان سد رو چند کیلومتر بالاتر تعیین کرده بودن و حتی تابلوش رو هم زده بودن که تابلوش تا سالها پس از انقلاب وجود داشت. اما گفتن آمریکایی ها میخاستن مخزن سد کوچیک باشه ما مخزن رو میبریم جلو تر
ناشناس۴۵۵۵۷۴۱۶:۱۰:۴۵ ۱۳۹۷/۵/۵
کشور شده ازمایشگاه عده ای متخصص نما اختلاسگر وقطعا منافعی هنگفت در این کاربوده اگرقانون حاکم باشد باید کسانیکه توجه به کارشناسان نکرده وبدون مطالعات دقیق وتجربه دیگر کشورها علاوه بر نابودی محیط زیست وطبیعت ثروت زیادی را هدر وخوردند پاسخگو باشند همین بی توجهی به کار تخصصی امروز نتایج مصیبت بار ان رادراکثریت امور کشور شاهدیم
ناشناس۴۵۵۶۲۰۱۷:۰۱:۵۶ ۱۳۹۷/۵/۵
یه سوال مهم چرا دیده بان شففیت در مورد کسانی که محل سد را تغییر دادند تحقیق نمی کنه و نام اونها افشا نمی شه ؟ شور کردن اون همه آب و هدر دادن بیت المال به این شکل کمتر از اختلاس نیست چرا کاری نمی کنید که افراد بی تخصص جرات نکنند در امور مختلف نظر بدن و دخالت کنند ؟
ناشناس۴۵۵۶۲۷۱۷:۰۸:۴۵ ۱۳۹۷/۵/۵
شايد بشود آب سد را بمنظور تخليه به دريا ويا در محازن زيرزميني كه طبيعت ساحته تخليه كرد
ناشناس۴۵۵۶۵۵۱۷:۲۴:۱۰ ۱۳۹۷/۵/۵
به نظر من مسیر آب از بالای سد، جایی که زمین و کوه ، شور نباشه، باید تغییر داده بشه، مثلاً در لوله هایی با قطر ۲ متر و با تونل تا جایی که دیگه شور نیست پایین بیاد و دوباره به مسیر اولیه اش برگردانده بشه آبهایی هم که پشت سد هست باید دریچه سد بسته بشه تا به مرور زمان آب بخار بشه و به زمین فرو بره اگر کسی نظر بهتری داره ویا ایرادی در نظر من میبینه بگه ممنون میشم
ناشناس۴۵۵۷۲۰۱۸:۱۵:۱۱ ۱۳۹۷/۵/۵
باید با ایجاد انحراف در سر شاخه های ورودی آب به پشت سد ،مانع از ورود اب بیشتر به پشت سد شد و سپس امکانی فراهم آورد تا آب پشت دریاچه سد به مرور تبخیر بشه. آنگاه شاید بشه با ایجاد سازه هایی مانع از ورود نمک از گنبدهای نمکی به اب داخل دریاچه شد . در هر حال هر چه این زودتر اقدام عملی انجام بشه بهتره.
ناشناس۴۵۵۸۳۴۲۰:۱۰:۰۹ ۱۳۹۷/۵/۵
وقتي افراد هزينه ايي بابت تصميمات غلط خود نمي دهند …از ملت طلبكار هم مي شن
ناشناس۴۵۵۸۷۶۲۱:۰۵:۲۳ ۱۳۹۷/۵/۵
اگر اشتباه بوده و تخلف همه مسولین این کار از وزیر تا معاون و مهندس باید جوابگو با سند و خسارت را پرداخت کنند اگر هم بی تقصیر بودند دیگه این بحث را ادامه ندید
ناشناس۴۵۵۹۲۰۲۲:۱۱:۵۳ ۱۳۹۷/۵/۵
به نظرم آب سد منتقل کنن اصفهان و یزد و نارمک تهران
پیراسته فر۴۵۶۰۵۲۰۱:۳۲:۲۳ ۱۳۹۷/۵/۶
قسمتی از گزارش سایت تابناک ۲۴ آذر ۱۳۹۰ سد گتوند علیا بلندترین سد خاکی کشور با 182 متر ارتفاع از نوع سنگ ریزه ای با هسته ای رسی دارای حجم کل مخزن 4.5 میلیارد متر مکعب است. این سد عمیق ترین دیوار خاکی آب بند با وسعت 42 هزار متر مربع در جهان را به خود اختصاص داده است. سیستم ترکیبی دیوار آب بند سد گتوند علیا منحصر به فرد است. همچنین طویل ترین تونل های آبرسان نیروگاه را با طول 27 کیلومتر دارد. ضمن اینکه نیرگاه برق آبی گتوند علیا بیشترین تولید برق در کشور را یعنی سالانه 4 هزار و 250 گیگاوات انرژی برق آبی خواهد داشت. سد گتوند پر هزینه ترین سد کشور است. و مخزن آن گنجایش 5 میلیارد متر مکعب معادل 28 برابر سد کرج در استان تهران را دارا می باشد. از جمله مشخصات عمومی پروژه 29 میلیون متر مکعب سنگ برداری و خاکبرداری، 28.5 میلیون متر مکعب خاکبرداری بدنه، 1.4 میلیون متر مکعب عملیات بتن ریزی، 1.85 میلیون متر مکعب حفاری زیرزمینی، در این پروژه صورت گرفته و 740 هزار متر طول تزریق آب بند و تحکیمی و همچنین 42 هزار متر مربع دیوار آب بند است. تونل های آب رسان نیروگاه به طول 27 کیلومتر احداث شده است. سد گتوند، پس از ساخت، دومین مخزن آبی ایران پس از کرخه و بزرگ‌ترین مخزن آبی بر روی کارون خواهد شد. این سد در بین سدهای ساخته‌شده و در دست ساخت بر روی کارون، از همه پایین‌دست‌تر قرار دارد. اينهمه تعجيل در افتتاح يك طرح خسارت‌بار؛ چرا؟ آقاي احمدی نژاد در تاریخ 06/05/90 برای آغاز آبگیری سد به کارگاه آمد و آبگیری آغاز شد. سه روز بعد، آب از پتوی رسی رد شدو نمک های ناحیه زیرین دیوار حائل، در آب حل شد و دیوار حائل، نشست کرد. اين در حالي بود كه از دو سال پيش اعتراض‌هاي رسانه‌اي و کارشناسي مبنی بر وجود معادن نمک در مخزن سد، موجب ايجاد ترديد در بهره‌برداري از آن شده بود. اين مساله موجب مي‌شد آب شيرين كارون پس از تجمع در پشت سد، به صورت آب شور از سد خارج شود. پيامدهاي فاجعه‌بار اين مساله بر زمين‌هاي پايين سد آشكار بود. همان زمان سناریوی مربوط به احتمال وجود نمک به مشاور طرح یعنی شرکت دی . اچ . آی دانمارک داده شد. شرکت دی اچ آی اقدام به نمونه برداری از نمک در اعماق مختلف نمود تا درجه خلوص ومیزان انحلال آن را در آزمایشگاه بدست آورد. نظریه کتبی مشاور که تقدیم آب نیرو شد، حاکی از آن است که آب در سناریوهای مختلف به درجات مختلف شور می شود. ماجرا مطالعات دی اچ آی رسانه ای شد و تاکنون نه از طرف آب نیرو و نه از طرف دی اچ آی تکذیب رسمی یا تلویحی و ضمنی نشده است. پس از مطالعات مشاور، شرکت راه حلی ارائه کرد: گفتند بین دریاچه سد و کوه نمک، یک دیوار حائل یا پتوی رسی احداث می کنیم که خود مثل یک سد خاکی هسته رسی عمل می کند و مانع از انحلال نمک در آب می شود. نمونه آزمایشگاهی دیوار حائل ساخته شد. به این ترتیب که مصالح بکار رفته در دیوار حائل، در ابعاد آزمایشگاهی کمپکت (فشرده) شد و به مدت ۲۴ ساعت در معرض آب قرار گرفت. ولی آزمایشها نشان می داد که نمک از دیوار حائل (پتوی رسی) عبور می کند و به مخزن سد وارد می‌شود. مدیران آب نیرو، در این مرحله مدعی بودند که دیوار حائل، کارآمد است و آزمایش، گویا نبوده است پس روند احداث را آغاز کردند. سرانجام تصمیمی گرفتند آبگیری را تا تراز ۱۳۰ متر انجام دهند. پتوی رسی تا این تراز ساخته شدو ادامه آن نیز در دست احداث بود. همانطور که قبلاً آزمایش نمونه آزمایشگاهی دیوار حائل نشان داده بود، نمک های ناحیه زیرین دیوار حائل بصورت یک جاذب قوی عمل کرده و آب را جذب کردند و حل شدند. در نتیجه در تاریخ ۰۸/۰۵/۹۰ ترک های کوچ در دیوار حائل پدیدار شد. در تاریخ ۰۹/۰۵/۹۰ ترکها تبدیل به حفره های کوچک در کف دیوار شد. در تاریخ ۱۰/۰۵/۹۰ چهار حفره به ابعادی دو برابر یک خودروی سواری در قسمت انتهایی باند دیواره حائل که پیمانکار آن شرکت کیانکار است، پدیدار شد که به سرعت، بصورت سطحی و نه عمقی ترمیم شد. در تاریخ ۱۱/۰۵/۹۰ دیوار حائل بطور ناگهانی و به ارتفاع ۷ متر نشست کرد و حجم حفره ها به ویژه در قسمت ابتدای باند دیوار حائل که پیمانکارش سپاسد می باشد به حدی بود که ماشین آلان سنگین راه سازی نظیر لودر و بولدوزر نیز در معرض خطر سقوط بودند. در نتیجه کارگاه تعطیل و تخلیه شد. هم اکنون کارگاه دیوار حائل تعطیل میباشد و تدابیر شدید امنیتی در آن به اجرا گذاشته شده تا هر گونه عکس‌برداری مقدور نباشد. حال پرسش اين است: اينهمه تعجيل در افتتاح يك طرح خسارت‌بار، چرا؟ مدیرکل محیط زیست خوزستان(تورج همتی )در پاسخ به پرسش خبرنگاران درباره موضوع سازندهای نمکی پشت سد گتوند گفت: باید به این نکته توجه داشت که پیش از آغاز ساخت یک سد، ابتدا در مجموعه سازمان حفاظت محیط زیست، فرایندی با عنوان «مطالعات ارزیابی اثرات زیست‌محیطی سد» طی می‌شود. در این فرایند، فعالیت‌های سد در آینده، شرایط و مشکلات زمین از نظر زمین‌شناسی و خاک‌شناسی و بسیاری از متغیرهای اکولوژیکی منطقه و پایداری آن‌ها به طور کامل مورد بررسی قرار می‌گیرند. پس از انجام این مطالعات، موافقت، مخالفت و یا موافقت مشروط سازمان محیط زیست با ساخت سد، در کمسیونی تخصصی اعلام می‌شود. همتی افزود: مسئله‌ای که وجود دارد این است که مشاور مجری سازنده سد گتوند در زمینه وجود سازند‌های گچساران مطالعات مناسبی انجام نداد؛ طبیعتاً هر مشاوری که از طرف مجری یک پروژه انتخاب می‌شود سیاست‌های مجری را دنبال می‌کند. این وظیفه مجری پروژه است که مشاور را توجیه کند تا در زمینه مسایل زیست‌محیطی بیشتر مطالعه کند و وارد مسایل جزیی‌تر شود. انجام این کار وظیفه سازمان حفاظت محیط زیست نیست. مطالعات زیست‌محیطی باید جامعیت لازم را داشته باشد تا مسایلی که ممکن است در آینده تاثیری بر محیط زیست داشته باشند قابل پیش‌بینی شوند. احتمال توقف طرح سد گتوند به دلیل شوری آب کارون علي محمد شاعري قائم مقام سازمان محيط زيست در حاشيه نشست يك روزه جايگاه برنامه پنجم توسعه در بخش پايش و مديريت زيست محيطي در اهواز تصريح كرد:در صورت تغيير در كيفيت آب پائين‌دست رودخانه كارون، سازمان محيط زيست به وظايف قانوني خود عمل كرده و از مرحله دوم آبگيري سد گتوند عليا جلوگيري خواهد كرد. در چند وقت گذشته نسبت به تغيير كيفيت آب رودخانه كارون در اثر انحلال سازند نمكي در درياچه سد گتوند عليا هشدارهايي به وزارت نيرو و شركت توانير از سوي سازمان حفاظت محيط زيست داده شده است. وي در پاسخ به اين سؤال كه با نزديك شدن به فصل پائيز و احتمال بروز سيلاب در شرايط بحراني آيا امكان بالا رفتن شوري آب وجود دارد اظهار داشت: اعتقاد ما بر اين است كه در شرايط بحراني و سيلابي افزايش اي سي اتفاق خواهد افتاد و شاهد شوري آب كارون خواهيم بود. تا به حال گزارشي در خصوص افزايش شوري آب در زمان رها‌سازي در پائين دست ارائه نشده و چنانچه بر اثر انحلال نمك در آب كارون در شرايط بحراني قرار بگيريم سازمان حفاظت محيط زيست و بهداشت بر اساس وظايف قانوني خود از هر اقدامي كه سلامت و بهداشت مردم را به خطر بيندازد جلوگيري مي‌كند. اين مقام مسئول گفت: در صورت مشاهده تغييرات كيفي آب، دريچه‌هاي تنظيمي سد گتوند مسدود و ازآبگيري مرحله دوم اين سد جلوگيري مي‌شود. در خصوص سد گتوند بررسي‌هاي لازم انجام گرفته و نظرات به وزارت نيرو اعلام شده تا در جهت جلوگيري از خسارت‌هاي احتمالي ناشي از ساخت سد در سازند نمكي و به حداقل رساندن آن اقدامات لازم انجام شود. شاعري يادآورشد: پايش‌هاي مستمر و مداوم بويژه روي شوري و اي سي آب انجام و تغييرات به مراجع ذيربط اعلام مي‌شود. سازمان محيط زيست پيگير انجام تعهدات وزارت نيرو در خصوص طرح سد گتوند است تا وزارت نيرو در اين حوزه به وظايف خود عمل كرده و از خطرات احتمالي پيشگيري كند. وي با بيان اين‌كه اطلاعات كامل اقدامات وزارت نيرو به مديريت بحران در استانداري خوزستان و شركت آب منطقه‌اي داده شده افزود:با تلاش‌هاي انجام شده در اين زمينه اميدواريم تغييرات فيزيكي و شيميايي در پائين دست و آب شرب مردم روي ندهد. قائم مقام سازمان محيط زيست اعلام كرد: پيشنهاد‌هاي سازمان حفاظت محيط زيست در قالب بسته‌اي به وزارت نيرو ارائه و به شركت توانير پيشنهاد شده با اعزام غواصان به اعماق درياچه سد و تهيه فيلم از تغيير ساختار نمكي و ميزان انحلال آن، ميزان شوري در عمق اندازه‌گيري شود زيرا ميزان شوري آب در عمق بيشتر از سطح است. همچنين نصب دوربين‌هاي مدار بسته به منظور پايش مداوم تغييرات نيز از ديگر پيشنهاد‌هاي ارائه شده به وزارت نيرو است. شاعري با اشاره به اين‌كه پيش‌بيني مي‌شود با برهم خوردن شرايط طبيعي و متلاطم شدن مخزن سد، افزايش شوري آب در پائين دست رخ دهد بيان داشت: براساس ارزيابي‌ها تغيير محسوسي در كيفيت آب پائين دست مشاهده نشده،اما اگر چنين اتفاقي روي دهد هشدارهاي لازم را خواهيم داد. سد گتوند برخلاف کارشکنی ها به مدار تولید انرژی کشور می پیوندد فرمانده قرارگاه خاتم: دو واحد نیروگاهی سد گتوند تا پایان سال در مدار قرار می گیرد فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا(ص) با بیان اینکه از چند ماه گذشته فعالیت کارگاه سد گتوند آغاز شده است، گفت: دو واحد نیروگاهی سد گتوند تا پایان سال در مدار قرار می گیرد. ابوالقاسم مظفری فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا(ص) در نشست خبری در خصوص نقش قرارگاه در محرومیت زدایی در خصوص بهره برداری از سد گتوند اظهار داشت: فعالیت های کارگاره سد گتوند پس از آبگیری این سد به لحاظ مشکلات مالی متوقف شد و این نگرانی بوجود آمد که امکان شور شدن آب دریاچه و پائین آمدن آب کارون بعد از آبگیری بوجود بیاید لذا این مشکل را از طریق فرماندهی کل سپاه به دولت منعکس کردیم مبنی بر اینکه اگر منابع مالی این پروژه تامین نشود امکان بی کیفیت شدن آب کارون وجود خواهد داشت و خوشبختانه دولت هم به این نیازما پاسخ مثبت داد به گونه ای در دو مرحله هیئت وزیران منابع مالی خوبی را به احداث و بهره برداری از سد گتوند اختصاص دادند. وی ضمن بیان اینکه از چند ماه گذشته فعالیت کارگاره سد گتوند را در حد رفع بحران آغاز کرده ایم، گفت: همچنین در سایر بخش های نیروگاهی این سد به شدت کار می شود تا انشاءالله بتوانیم تا پایان سال حداقل دو واحد نیروگاهی آن را در مدار قرار دهیم.
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  17. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  18. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  20. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  24. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

  25. مشکل اصلی صهیونیست ها با عملیات "وعده صادق" چه بود؟

آخرین عناوین