کشف استعدادها در دل بشاگرد

گروه فرهنگی الف،   3970424048

دومین دوره طرح «مدرسه جهادی خواندن» در منطقه بشاگرد سیستان‌و‌بلوچستان از فردا به همت نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور آغاز خواهد شد. طرحی که دور اول آن در نیمه اردیبهشت‌ماه با محوریت کتابخانه حاج عبدالله والی برگزار شد و حدود 180 دختر و پسر در سطوح راهنمایی و دبیرستان طی سه روز آموزش‌های اولیه را دیدند.

این طرح که با هدف پرداختن به مقوله «خواندن» در کتابخانه‌های عمومی مناطق محروم و کمتر برخوردار کشور آغاز شده، زمینه‌ای است برای کشف استعدادهای نهفته فرهنگی در مناطقی که دارای مشکلات اقتصادی بیشتری‌اند.

امری که آقای علیرضا قزوه، یکی از مدرسان دوره نخست آن درباره‌اش می‌گوید: «وقتی وارد ماجرا شدم برخلاف تصور قبلی، خودم را در میان جمع کثیری از جوانان و نوجوانان علاقه‌مند، با انگیزه و مستعد در حوزه ادبیات دیدم که دارای فهم و ضریب هوشی بالایی بودند؛ به طوری‌که اکثر قریب به اتفاق آن‌ها دارای توانایی رشد و تبدیل‌شدن به یک شاعر و ادیب را داشتند.»

آقای کاظم رستمی مجری طرح «مدرسه جهادی خواندن» درباره جزئیات دوره دوم این طرح که در همان منطقه بشاگرد برگزار می‌شود به «صبح‌نو» گفت: اکثر کارهایی که در کشور ما انجام می‌شود رویکرد عمرانی و اقتصادی دارد و معدود گروه‌هایی کار آموزشی می‌کنند. در این حوزه به‌دلیل خلا در حوزه فرهنگی خصوصاً کتاب و خواندن کاری انجام نمی‌شود‌.

بنابراین این کار تعریف شد و مناطق محروم شناسایی شد که البته باید کتابخانه و اعضای فعالی در آن منطقه وجود داشته‌باشد. با دو سرفصل استعدادیابی و توانمندسازی این کار راه‌اندازی شد. در بحث استعدادیابی یعنی جوان‌هایی را که به‌دلیل عدم برخورداری و فقر فرهنگی و دورافتادگی در بحث خواندن اعم از شعر و داستان استعدادی دارند اما نمی‌توانند شکوفا شوند ما شناسایی می‌کنیم و به اندازه وسع با این افراد کار می‌کنیم تا به جایی برسند که کار را خودشان جلو ببرند.

وی درباره استمرار این طرح گفت: ‌محوریت و پایگاه اصلی کار کتابخانه است. در همین بشاگرد در دوره اول، سه روز در حوزه‌های شعر و نویسندگی و خبرنویسی کارگاه گذاشتیم و تعدادی توسط اساتید به‌عنوان چهره‌های مستعدتر شناسایی شدند. در دوره دوم این کار مفصل‌تر و دقیق‌تر برگزار می‌شود. در بشاگرد در منطقه خمینی‌شهر پنج مدرسه شبانه‌روزی است که کتابخانه در آن مجتمع قرار گرفته است و دانش‌آموزان آنجا مخاطب این دوره‌ها هستند.

در دوره اول مقداری کار شاید پخته نبود و البته خیلی از افراد مطلع نبودند برای شرکت در دوره‌ها ‌حدود 180‌نفر شرکت کردند که در دوره دوم -مخصوص دبیرستان است- هم همین حدود نفرات شرکت دارند و علاوه‌بر شعر و داستان و خبرنویسی کارگاه نقاشی اضافه شده که هر‌کدام کارگاه‌های مختلفی را دربر می‌گیرد.

در دوره قبلی علیرضا قزوه‌، محدثی خراسانی، جواد محقق و مبین اردستانی و مجید استیری بودند که در این دوره هر چند نفر به‌عنوان استعداد برتر مشخص شوند دیگر ارتباط دائمی خواهد شد. این ارتباط از طریق کتابخانه و حتی مستقیم با اساتید برقرار خواهد شد و دوره‌های تکمیلی و ارسال بسته‌های آموزشی مراحل بعدی این کار خواهد بود.

بشاگرد خانه اول این طرح است و در پایان تابستان به دیگر نقاط کشور خواهیم رفت که در مراحل شناسایی قرار دارد. اساتید این دوره افرادی چون سورنا جوکار، مجید استیری و موسوی‌نیا و داداشی و علی داوودی و صلواتیان در نقاشی و سجاد و حامد محقق هستند.

رستمی در پایان از همه نهادهای فرهنگی دعوت کرد در این طرح شرکت کنند: شروع این کار با نهاد است و اگر گسترده‌تر شود از توان نهاد هم خارج خواهد شد. هر نهادی که بیاید ما با آغوش باز پذیرا هستیم. در دوره قبلی حوزه هنری کمک‌هایی کرد ما حتی از آموزش‌و‌پرورش هرمزگان خواستیم در این دوره‌ها به ما کمک کند که کمک‌هایی هم شد.

گزارش از مصطفی وثوق‌کیا، صبح نو