تشریح دلایل توقف کالا در گمرکات طی هفته‌های اخیر

گروه اقتصادی الف،   3970422060 ۲ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲ تکراری یا غیرقابل انتشار

در حالیکه در هفته‌های اخیر مباحثی درخصوص طولانی شدن فرایند ترخیص کالا از گمرکات مطرح شده است، کارشناسان صدور بخشنامه‌های متناقض و پی در پی را چالش اصلی ترخیص کالا و مواد اولیه ذکر می‌کنند.

تشریح دلایل توقف کالا در گمرکات طی هفته‌های اخیر

به گزارش  تسنیم، در هفته‌های اخیر موضوع طولانی و یا پیچیده شدن فرایند ترخیص کالا و مواد اولیه از گمرکات مختلف به کرات شنیده شده است. در جدیدترین نمونه موضوع عدم ترخیص قطعات خودروهای مونتاژ داخل از سوی یکی از فعالان این حوزه مطرح شده است. طولانی شدن زمان ترخیص علاوه بر آنکه می‌تواند منجر به تعطیلی موقت خطوط تولید کارخانجات کشور شود، افزایش قیمت کالاهای نهایی تولید داخل را به دلیل کاهش عرضه در پی خواهد داشت.

احمدی کارشناس مسائل تجاری در گفتگو با خبرنگار اقتصادی تسنیم، با بیان اینکه صدور بخشنامه‌های متعدد منجر به توقف پروسه ترخیص حجم بالایی از کالاها در گمرکات شده است،گفت: در حال حاضر مواردی مانند تعیین منشاء ارز و ثبت آماری در سیستم بانک مرکزی از جمله دلایل طولانی شدن فرایند ترخیص کالا می‌باشد.

وی با بیان اینکه پیش از این واردکنندگانی که از واردات اعتباری استفاده می‌کردند بعد از ورود کالا و فروش آن برای تسویه ارزی با صادرکننده اقدام می کردند، گفت: در شرایط فعلی و بعد از صدور چند مصوبه و بخشنامه از طرف دولت و بانک مرکزی روش خرید اعتباری یا واردات از طریق برات تعهدی با چالش‌های فراوانی رو به رو شده که دلایل اصلی آن صدور همین بخشنامه‌های ضد و نقیض از سوی دولت می‌باشد.

این کارشناس ارشد تجارت خارجی کشور گفت: در حال حاضر بانک‌ها برای صدور مجوز برات اسنادی، بحث بلوکه شدن 35 درصد ارزش ریالی کالا را مطرح کرده اند که این تصمیم در شرایط نامناسب اقتصادی امروز کشور مبنا و منطق درستی ندارد.

هر واردکننده ای که قصد داشته باشد از روش برات تعهدی استفاده کنند برای ترخیص کالا از گمرک باید 35 درصد ارزش کالا را در بانک دپوزیت کند و بعد از ترخیص و ارائه اسناد پول خود را آزاد کند. در بعضی موارد این پروسه 2تا 3 هفته به طول می‌انجامد؛ حال سوال اینجاست که چرا بحث واردات قطعات و مواد اولیه که نیاز روز مره بسیاری از کارخانجات داخل را رفع می‌کند باید با چنین موانعی رو به رو شود.

به گفته این کارشناس مسائل تجاری، برخی بانک‌ها برای صدور برات تعهدی موضوع ارائه اصل اسناد کالا را نیز مطرح کرده اند که این موضوع نیز یکی دیگر از دلایل طولانی شدن ترخیص کالا از گمرکات است.

وی با بیان اینکه یکی دیگر از دلایل طولانی شدن فرایند ترخیص کالا از گمرکات موضوع تعیین منشاء ارز است، گفت: تعیین منشاء ارز در دو مرحله انجام می‌شود که همین موضوع منجر به طولانی شدن تشریفات ترخیص کالا شده است؛ ابتدا در زمان ثبت سفارش در سامانه جامع تجارت باید منشاء ارز تعیین شود، بعد از ثبت سفارش و واردکردن کد HSکالا و تعیین گروه کالایی فرایند به صورت اتوماتیک وار انجام می‌شود و به نظر می‌رسد تعیین دوباره منشاء ارز ضرورتی ندارد.

با توجه به گروه بندی انجام شده محل تامین ارز مشخص است، به عنوان مثال اگر کالای وارداتی در گروه یک باشد ارز از طریق بانک، اگر در گروه 2 باشد از طریق سامانه نیما و ارز پتروشیمی و اگر در گروه سه باشد باید از طریق بازار ثانویه که به تازگی ایجاد شده، ارز وارداتی تامین شود.

این کارشناس مسائل تجاری با اشاره به موضوع تعیین منشاء ارز ادامه داد، بانک باید تایید کند ارز از کجا تامین شده است؛ درحالی که قبلاً در ثبت سفارش کالا و در سامانه جامع تجارت این پروسه انجام شده و نیازی به دوباره کاری نیست.

وی در خصوص چالش ثبت آماری نیز گفت: وقتی آمارهای واردات کالا از طریق ثبت سفارش و اظهارنامه در اختیار گمرک و وزارت صنعت قرار دارد، چرا باید بحث ثبت آماری از طریق بانک مرکزی هم انجام شود. این فرایند بعضاً بیش از یک هفته به طول می‌انجامد که این موضوع نیز منجر به طولانی شدن زمان ترخیص نهایی کالا از گمرک می‌شود.

دیدگاه کاربران

آریابان۴۳۱۰۸۷۱۱:۰۶:۵۲ ۱۳۹۷/۴/۲۲
این یک امر بدیهی و غیر قابل انکاره که صدور متعدد و پیاپی بخشنامه ها نه تنها باعث کندی روند کار میشه بلکه حتی در خیلی از موارد توقف کامل پروسه گمرکی را در پی داره که فعلا داشته و عملا صدور کالا از گمرک متوقف شده ؛ اما اینکه مواردی مانند شناسائی دقیق منشاء ارز و کالا و ثبت آماری در سیستم بانک مرکزی !!!! باعث طولانی و حتی متوقف شدن فرایند ترخیص کالا باشه عملا ایرادی غیر قابل پذیرش و غیر قابل باوره زیرا در قرن بیست و یکم و با این پیشرفت های چشمگیر و سرسام آور تکنولوژی و اینترنتی و بویژه با توجه به نمونه های بسیار سریع و البته کاملا دقیقی که در دیگر کشور ها (البته از نوع کشور های پیشرفته با ساز و کار های شفاف !!!!) شاهدیم ، ناگفته پیداست که چنانچه تمایل به وجود شفافیت و آشکار بودن روند اجرای پروسه گمرکی و قطع کردن قطعی دست دلالها و واسطه ها و..... !!!! در بین باشه ، فرایند "آنلاین" وجود داره اونهم در کسری از ثانیه ها و ..... ؛
ناشناس۴۳۱۶۱۱۱۵:۴۱:۴۵ ۱۳۹۷/۴/۲۲
بالاخره با بخشنامه های متعدد و خاص هر گروه می خواهد کالای خودش را ترخیص کند تا بهره ی بیشتر و بهتری از این رانت کلان و ناجوانمردانه ببرند .
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. بازی با کلمات

  2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  12. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  15. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  16. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  17. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  18. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  20. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  21. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  22. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  23. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  24. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  25. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

آخرین عناوین