انتقاد آخوندی به تخلفات و دخالت‎های بی‌جای دولت در اقتصاد

گروه اقتصادی الف،   3970417023 ۱۳ نظر، ۰ در صف انتشار و ۴ تکراری یا غیرقابل انتشار

وزیر راه و شهرسازی در یادداشتی با انتقاد از مداخله دولت برای کنترل قیمت‌ها، خروج آمریکا از برجام و دولت قبل را به‌عنوان عوامل بی ثبات کننده اقتصاد کشور طی ماه‌های اخیر معرفی کرد.

انتقاد آخوندی به تخلفات و دخالت‎های بی‌جای دولت در اقتصاد

به گزارش الف، عباس آخوندی در یادداشت تلگرامی‌اش با تیتر "حاکمیت قانون در تنگناها" به انتقاد از مداخله دولت در بازارهای اقتصادی پرداخت که متن آن عینا در ادامه می‌آید؛

«میزان پاینبدی حکومت به قانون در تنگناهاست که آشکار می‌شود. سرمایه، امید به آینده و صلح اجتماعی بستگی کامل حکومت به میزان پایبندی به قانون دارد و این پایبندی است که حس ثبات و پایداری را در جامعه خلق و شهروندان را به برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری بلندمدت مطمئن می‌سازد. این روزها که به دلیل مجموعه چالش‌های ساختاری و تحول‌های بین‌المللی، اقتصاد ملی در تنگنا قرار گرفته و شاهد التهاب و ناپایداری نسبی در بازارها هستیم، یک بار دیگر حکومت از جهت میزان پایبندی به قانون و اصول در معرض قضاوت افکار عمومی قرار گرفته‌ است.

از یک سوی، افزایش سطح عمومی قیمت‌ها در یک مدت کوتاه موجب نگرانی عمومی شده و انتظار از حکومت را برای ورود جدی به موضوع و اتخاذ تدبیر موثر بالا برده‌است. و از سوی دیگر، مداخله فراقانونی و بر خلاف اصولِ بازار رقابتی از سوی دولت در بازارها؛ بر خلاف گمان طرفداران مداخله، موجب بی‌ثباتی بیشتر شده و نه تنها دردی را درمان نمی‌کند که التهاب و هیجان بیشتری را سبب می‌شود. سرمایه‌گذاری را متوقف و سرمایه را فراری می‌دهد. از آنجا که این چرخه باطل موجب شکست‌های مکرر می‌گردد، اعتماد عمومی به‌شدت آسیب می‌بیند، امید به آینده به مخاطره می‌افتد و انتظارات تورمی در جامعه بالا می‌گیرد.

در دو سه هفته گذشته مجلس شورای اسلامی جلسه‌های غیرعلنی متعددی داشت و در کنار آن کمیسیون‌های مجلس نیز به‌طور مرتب تشکیل شد و به تحول‌های اخیر قیمتی در بازارهای مختلف رسیدگی کرد. قاعدتا این روند پس از اتمام تعطیلی تابستانی مجلس ادامه خواهد داشت. به موازات این، بی‌ثباتی و ناپایداری قیمت‌ها و نحوه‌ی رویارویی دولت با آن در کانون توجه‌ رسانه‌ها قرار داشت و دارد. به همین ترتیب، موضوع پرش قیمت‌ها نقل محافل خانوادگی و جلسه‌های حرفه‌ای، صنفی و یا مذهبی و هر جمعی است. بنابراین، فشار شدیدی بر حکومت به‌طور عام و بر دولت به‌طور خاص است که باید کاری بکند.

ولی، سئوال اینجاست که مفهوم عملی دولت کاری بکند چیست؟ بر پایه چه اصولی؟ گرایش اولیه کاملا روشن است، مداخله حداکثری دولت در بازار! ولی، سوال کلیدی این یادداشت این است که آیا این مداخله که بیشتر با هدف کنترل و تنظیم بازار صورت می‌گیرد گره‌گشاست و یا مشکل‌زا خواهد بود؟ پاسخ این قلم روشن است. مداخله مشکل‌زا خواهد بود و سرکنگبین صفرا خواهد فزود. همان داستان عاشق شدن پادشاه بر کنیزک و نشناختن درد و تجویزهای بی‌مورد است که مولانا پیش از این برای ما گفته‌است:

از قضا سرکنگبین صفرا فزود
روغن بادام خشکی می‌نمود
از هلیله قبض شد اطلاق رفت
آب آتش را مدد شد همچو نفت

"دولت باید کاری بکند" یعنی دولت در بازار دخالت کند. برای همه چیز از شیر مرغ گرفته تا جان آدمیزاد قیمت بگذارد. بساط داغ و درفش سازمان حمایت و تعزیرات را پهن نماید. حقوق مالکیت را زیر پا بگذارد و در اموال مردم تصرف کند. اقتصاد رقابتی را فراموش نماید. به حریم خصوصی مردم سرک بکشد. اطلاعات خصوصی و تجاری مردم را افشا کند. هیچ محدودیت قانونی را نپذیرد و هر جا که لازم شد به احکام ثانویه متوسل گردد و فراقانونی عمل نماید. وقس علیهذا فعلل و تفعلل. البته همه‌ی این‌ها با یک عبارت در حال جنگ تمام عیارِ اقتصادی با امریکا هستیم توجیه می‌شود. بلافاصله پس از این، عبارت در وضعیت جنگ، اقدام‌های فوق‌العاده است زمینه را برای هر گونه مداخله دولت فراهم می‌آورد. و اخیرا وارونه پوشیدن پوستین شفافیت نیز خود حکایتی دارد.

واقعیت این است که ناپایداری بازار معلول چالش‌های ساختاری اقتصاد است که به نوبه‌ی خود میراث تفکر چپ و همین مداخله‌های مکرر و مداوم در بازار در گذشته می‌باشد. خروج امریکا از برجام، سایر تحول‌های بین‌المللی و خصومت‌های دیگر فقط به عنوان آتش‌زنه عمل می‌کنند و نه علت بی‌ثباتی. لیکن، میل به ساده‌سازی، نپذیرفتن مسوولیت اقدام‌های گذشته، تنازع بی‌مبنای گروه‌های سیاسی و در مقاطعی وجود منافع اشخاص مانع فهم صحیح از اوضاع و گرایش به تکرار تجربه‌های شکست‌خورده‌ی قبلی می‌شود.

پر واضح است که در این مقطع ما نیاز به سیاست افزایش عرضه و رفع موانع سرمایه‌گذاری داریم. آیا، تحدید مالکیت، بی‌اعتباری قانون، تجاوز به حریم خصوصی و تجاری اشخاص، بی‌توجهی به حقوق شهروندی، قیمت‌گذاری همه‌چیز، کنترل بازار و تخصیص دولتی ارز و سایر منابع و زیرِ پا گذاشتن اصول اقتصاد بازار رقابتی میل به سرمایه‌گذاری را افزایش می‌دهد؟ و یا بر عکس، موجب فرار سرمایه از کشور، تمایل به تغییر پس‌انداز و دارایی‌ها از ریال به ارز و سکه و زمین و افزایش انتظارات تورمی می‌شود؟

همگان به‌سادگی از ضرورت توجه به بخش خصوصی و ضرورت افزایش سهم این بخش در اقتصاد ملی و سهولت سرمایه‌گذاری سخن می‌رانند. ولی، فراموش می‌کنند که این هدف در یک بستر حقوقی مساعد تحقق می‌یابد و با رفتار بلندمدت حکومت‌ها، به ویژه در روزگار سختی و عسرت ارتباط وثیق و مستقیم دارد. آزمون پایبندی حکومت‌ها به قانون و حقوق مالکیت در شرایط سختی و دشواری است. وگرنه، اغلب دولت‌ها در شرایط عادی قانون را محترم می‌دانند. کشورهایی که رشد و توسعه‌های پایدار را برای مدت‌های طولانی تجربه کرده‌اند، بیش از هر چیز به حاکمیت قانون و عدم عدول از حفظ حقوق مالکیت در تمام شرایط را به عنوان خط قرمز خود قرار داده‌اند.

بر خلاف فضای رسانه‌ای حاکم که فضا را به سمت توزیع باقیمانده ثروت ملی به منظور مصرف فوری؛ که دولت پیشین استاد مبرز آن بود و توزیع رانت و سودجویی و در نتیجه توزیع و توسعه فقر به‌پیش می‌برد، راهکار خروج از تنگنای جاری، پایمردی بر اصول بازار، حاکمیت قانون و حفاظت از حقوق مالکیت است. از قضا در این روزها باید کاری کرد که سرمایه فرار نکند، سرمایه‌گذاری به شوق صادرات بیشتر افزایش یابد و ارز صادراتی آزادانه بازار را تامین کند و عرضه فزونی یابد. بازگشت به سیاست‌های گذشته چیزی جز سراب نیست.

دیدگاه کاربران

ريزبين۴۲۳۱۲۰۰۸:۳۲:۴۱ ۱۳۹۷/۴/۱۷
شما اگه بلدی کاری بکن رکود مسکن که هشتاد درصد شغل ها و حرفه ها و معیشت خانوارها به ساخت و ساز مربوط میشه از بین بره جناب وزیر
ناشناس۴۲۳۱۲۵۰۸:۳۷:۰۸ ۱۳۹۷/۴/۱۷
سلام بسیار عالی و سرشار از پختگی و دردآشنایی. فقط یک چیز را نگفت: تریبونهایی که نابجا در سیاست و امور وزارت خارجه و اقتصاد دخالت دارند.
محسن۴۲۳۱۲۷۰۸:۳۹:۰۷ ۱۳۹۷/۴/۱۷
شما به جای اظهار نظر در اقتصاد برو تو حوزه خودت یک کاری بکن.از شروع کار شما ساخت و ساز مسکن و همه پروژه های عمرانی خوابیده حداقل تو فارس که اینطور است.و رکود و بیکاری عرصه را بر مردم تنگ کرده
ناشناس۴۲۳۱۲۹۰۸:۳۹:۴۶ ۱۳۹۷/۴/۱۷
خودت وزیری ، دوباره خودت و بچه هات و فامیلات هم بخش خصوصی!!!!!!!! همه ی دولت و مجلس ما همینطوره. برای خودتون قانون مصوب میکنین و برای خودتون اجرا میکنین!!!!!!!! خودتون از از مصوباتتون تخلف میکنین و تبصره میسازین و ..... ملت هم موندن که چه بکنن.
ناشناس۴۲۳۱۳۰۰۸:۴۰:۳۰ ۱۳۹۷/۴/۱۷
از بس نشستی فلسفیدی یادت رفته وزیر چکاری هستی تو پاسخگوی مسکن باش
ناشناس۴۲۳۱۳۵۰۸:۴۳:۲۵ ۱۳۹۷/۴/۱۷
الهی من دورت بگردم دولت مگه کیه؟!!! دولت که خودتی!!! از خودت انتقاد میکنی؟!!! این دیگه نوبره آخوندی عزیزم.
مودی۴۲۳۱۵۴۰۸:۵۸:۱۶ ۱۳۹۷/۴/۱۷
و ضمنا حالا که قلم به دست شدی میشه بگی در طی 5 سال وزارت چکار کردی که به سر انجام رسیده باشه ؟؟!!!!!!!!!!
ناشناس۴۲۳۲۰۹۰۹:۲۹:۳۹ ۱۳۹۷/۴/۱۷
جناب آقای آخوندی اون موقع که دلار 4200 تومنی به نور چشمیها تقسیم میکردن خدای نکرده ستونهای بازار ازاد به لرزه در نمیومد اون موقع که قانون عوض میشه یه تولید کننده جزء مثل من 3ماه کانتینرش توی گمرک میمونه که یکی از راه برسه یکم سایت نیما را هک کنه (مثل ثبت سفارش خودرو)شاید ما هم یتونیم کالا وارد کنیم میبنیم نمیشه ولی لیست که میاد اله برکت الله چه رقمهای،خدای نکرده چهارچوبهای بازار آزاد بهم نمیریزه بی جهت نیست 39ساله داریم دور خودمون میگردیم
رضا۴۲۳۲۱۴۰۹:۳۳:۵۶ ۱۳۹۷/۴/۱۷
سلام راست میگه باور بفرمایید اگه همه وزارت خانه مثل وزارت خونه ایشان فعالیت میکردند الآن وضعیت چطوری بود مثلا در حوزه راه یادتون نرفته که با یه برف کل کشور زمینی و هوایی فلج شد و به عقیده ایشان قرار نیست دولت راه بسازد و نگهداری کند آن دوران تمام شده تازه از بزرگ راههای داخل شهرها هم عوارض باید گرفته شود درحوزه مسکن که اصلا نکو... آنقدر کارنامه ایشان درخشان است که و طرح و برنامه های این 5 سال صدارت ایشان عالی است که مازاد تولید مسکن برای نسل های بعد هم کفایت میکند آقای وزیر اگر قرار است هر از گاهی بگید من هم هستم آیا اشغال یک وزارتخانه و از بین بردن و معطل کردن یک کشور چه از لحاظ شرع یا عرف کار پسندیده ای است شما که هنوز در دولت قبل گیر کرده اید میشود بفرمایید شما چه گلی بر سر این مردم و مملکت زده اید یا این چیزی که نوشته اید توجیهی برای نمره صفر کارنامه شما در ارائه برنامه و عمل وزارتخانه شما نیست که اینکه اصلا دولت نباید کاری بکند؟؟!!!
عدالت۴۲۳۲۴۴۰۹:۴۸:۴۱ ۱۳۹۷/۴/۱۷
تفکر لیبرالی که کشور را به این روز انداخته و باعث عقب ماندگی شدید ایران است، در کلمه کلمه این نوشته به وضوح دیده میشود. وای به حال کشور با این تفکر.
ناشناس۴۲۳۲۴۸۰۹:۵۰:۲۵ ۱۳۹۷/۴/۱۷
آخوندی طرف دار بازارِ آزادِ یله و رهاست. وضع نابسامان مسکن ایران محصول نگاه نادرست خود ایشان است. کاش استیضاح ایشان رای می اورد.
یک استاد اقتصاد۴۲۳۳۰۳۱۰:۲۱:۰۷ ۱۳۹۷/۴/۱۷
این آقای وزیر بلیونر که مشخص نیست ثروت هنکفت رانتی خودش را در بازار «آزاد» ایران که وجود ندارد چگونه بدست آورده وقتی صحبت از «اقتصاد رقابتی» میکند واقعا باعث خنده و تفریح اهل فن میشود. جناب وزیر، ایکاش لطف میکردید و مینوشتید که بازار رقابتی در چه زمانی و در کدام بخش اقتصادی ایران موجود بوده. مثل اینکه جناب وزیر فرصت نداشتند که مطلب را که آقای غنی نژاد برایش نوشته مطالعه بفرمایند.
احمد۴۲۳۳۱۱۱۰:۲۴:۳۷ ۱۳۹۷/۴/۱۷
"از یک سوی، افزایش سطح عمومی قیمت‌ها در یک مدت کوتاه موجب نگرانی عمومی شده " تا حالا شده 6 ماه حقوق نگیری جناب وزیر؟ اونوقت با تمام وجودت بی ارزش شدن 1000 تومانی را درک می کنی و بهش نمیگی نگرانی عمومی . این دیدگاه ها منشا لیبرالی داره که فقط به تجمیع سرمایه اهمیت میده و عدالت در اون جایگاهی نداره .
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. بازی با کلمات

  2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  12. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  15. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  16. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  17. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  18. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  20. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  21. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  22. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  23. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  24. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  25. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

آخرین عناوین