کشورهای دیگر برای مهار سوداگری سکه و ارز چه کرده‌اند؟

میثم پیله فروش [۱]،   3970404083 ۲۶ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

 افزایش شدید قیمت اقلامی مانند سکه، ‌مسکن و خودرو در ماه های اخیر این سوال را به ذهن متبادر می کند که آیا سازوکاری برای مهار آن وجود دارد یا خیر؟قبل از پاسخ به این سوال در خور ذکر است که مقصر اصلی افزایش نقدینگی لجام گسیخته و بی ثمر در کشور کسی جز دولت نیست.

کشورهای دیگر برای مهار سوداگری سکه و ارز چه کرده‌اند؟
می‌توان گفت در سال 1397 حدود 240 هزار میلیارد تومان فقط سود سپرده بین چند هزار نفر توزیع خواهد شد. نقدینگی ایجاد شده به سبب پرداخت سود بالای بانکی به چند درصد قلیل که صاحب سپرده های کلان هستند، آن قدر شگفت انگیز است که برای درک روشن این عدد فقط کافی است بدانیم کل یارانه نقدی توزیع شده بین مردم در سال 1397 حدود 40 هزارمیلیارد تومان و کل بودجه عمرانی مصوب کشور در سال 1397 حدود 60 هزار میلیارد تومان است.این نقدینگی رها شده به جای آن که در تولید و فعالیت های با ارزش افزوده جریان یابد عمدتا صرف سوداگری شده که خود را در افزایش قیمت مسکن و خودرو و سکه نشان می دهد.
 
واضح است تا وقتی که می توان بدون زحمت ثروت خود را چند برابر کرد، انگیزه ای برای فعالیت های مولد وجود نخواهد داشت. هنر سیاست گذاران در هر کشور ایجاد قواعدی است که بر مبنای آن، کسب ثروت بی زحمت دشوار و کسب ثروت بر اساس کار و تلاش مولد آسان شود وگرنه عامه انسان های منفعت طلب به دنبال کسب سود بی زحمت خواهند رفت.علم اقتصاد و تجربه کشورهای مختلف نشان می‌دهد قواعدی برای مهار سودهای بادآورده وجود دارد که با اجرایی کردن آن ها می توان فعالیت های سوداگرانه را مهار کرد که در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم.

مالیات بر عایدی سرمایه (بخش مسکن)
 یکی از انواع مالیات که به منظور تضعیف فعالیت های غیرمولد و کاهش انگیزه های سوداگرانه استفاده می شود، مالیات بر عایدی (سود) سرمایه یا همان Capital Gains Tax)CGT) است. عایدی سرمایه به سود حاصل از سرمایه اطلاق می شود. سود حاصل از سرمایه نوعاً عبارت است از تفاوت قیمت فروش یک دارایی نسبت به قیمت خرید آن.اغلب کشورهای توسعه یافته نظیر ایالات متحده، انگلستان، فرانسه، ژاپن و آلمان از دیرباز مالیات بر عایدی سرمایه را به عنوان یکی از پایه های مهم مالیاتی خود در دستور کار قرار داده اند که هم جامعه هدف آن بیشتر اشخاص برخوردار است و هم می تواند درآمدهای زیادی برای دولت به همراه داشته باشد.مالیات بر عایدی خانه های اضافی می تواند یکی از گزینه های اصلی اجرای مالیات بر عایدی سرمایه باشد.

این نوع مالیات می تواند منجر به کاهش تقاضای سرمایه ای مسکن و در نتیجه کاهش یا ثبات قیمت مسکن در بخش تقاضای مصرفی شود و در شرایط تحریم، نقدینگی را به سمت تولید هدایت کند. درجدول  پایین فهرست کشورهای اروپایی که در آن ها مالیات بر عایدی مسکن دریافت می‌شود آورده شده است. کشورهای آسیایی زیادی از جمله کره جنوبی، ‌هند،‌ بنگلادش، آذربایجان،‌ تایلند، نپال، ازبکستان، چین،‌ ژاپن، اندونزی، مالزی و‌ لبنان نیز از این نوع مالیات بر عایدی مسکن استفاده می کنند.پیش بینی می شود در صورت استفاده از این مالیات، با اعمال نرخ 20درصد با توجه به تعداد خانوارهای دارای چند ملک، حداقل شاهد افزایش پنج هزار میلیارد تومانی درآمدهای مالیاتی، ناشی از عایدی املاک باشیم (با فرض یک مسکن مورد استفاده هر خانوار معاف از مالیات).


مالیات بر ارزش زمین ([2]LVT)
مالیات بر ارزش زمین، یکی از راهکارهای مناسب برای کسب درآمد پایدار دولت هاست و بر اساس آن درصد ثابتی از ارزش زمین به عنوان مالیات، به صورت سالانه از مالک زمین دریافت می‌شود. این نوع مالیات علاوه بر ایجاد درآمد با هدف کنترل سوداگری، تخصیص بهینه منابع و افزایش بهره‌وری اقتصادی مورد استفاده قرار می گیرد.آدام اسمیت در سال 1776 در کتاب مشهور خود (ثروت ملل) برای اولین بار به صورت دقیق آثار مالیات بر ارزش زمین را بررسی کرده و نشان داده است که چگونه این مالیات به فعالیت های اقتصادی آسیب نمی رساند و موجب افزایش نرخ اجاره نیز نخواهد شد[3]. در سال های اخیر نیز اقتصاددان‌های زیادی به بهینه بودن مالیات بر ارزش زمین اشاره کرده اند. ساموئلسون[4]برنده نوبل اقتصاد در سال 1970، این نوع مالیات را راهکاری برای ماکزیمم کردن مجموع رفاه اجتماعی می داند.

فریدمن[5] برنده نوبل اقتصاد در سال 1976، بیان می کند که "انواع مالیات باعث ایجاد فشار برفعالان اقتصادی می شود، با وجود این دولت ها به مالیات نیاز دارند. بنابراین سوال این است که کدام مالیات کمترین اثر مخرب را به همراه دارد. به نظر من مالیات بر ارزش زمین جواب این سوال است[6].

استیگلیتس[7] نوبلیست اقتصاد در سال 2001و کروگمن[8] نوبلیست اقتصاد در سال 2008  نیز این مالیات را به عنوان مالیات بهینه معرفی می کنند. پیش بینی می شود این مالیات می تواند درآمد مالیاتی کشور را تا چهار هزار میلیارد تومان افزایش دهد[9].


 مالیات بر مبادلات ارزی
مالیات بر مبادلات ارزی که در علم اقتصاد از آن به عنوان مالیات توبین نیز زیاد می شود یکی از انواع مالیات است که در جهت کاهش خروج سرمایه و ثبات نرخ ارز از مبادله‌کنندگان ارز دریافت می شود. هم اکنون با توجه به میزان قابل توجه خروج سرمایه از کشور (حدود 35 میلیارد دلار برای سال 1396) و مبادلات سفته‌بازی در بازار ارز، دریافت مالیات با نرخ 5 درصد می تواند درآمدی بیش از یک میلیارد دلار نصیب کشور کند. البته شایان ذکر است که دریافت این مالیات با مشکلاتی روبه روست با وجود این دریافت این نوع از مالیات می تواند در شرایط تحریم از منظر مدیریت بازار ارز مورد توجه قرار گیرد.


مالیات بر سود سپرده
یکی دیگر از راهکارهای افزایش درآمد مالیاتی و هدایت تصمیم گیری های سرمایه گذاری، دریافت مالیات از سود سپرده است. مطالعه قوانین مالیاتی اعضای گروه 20 (20G) نشان می‌دهد که در 18 کشور عضو این گروه، سود سپرده های بانکی یا مشمول مالیات تکلیفی هستند یا جزو درآمد مشمول مالیات محاسبه می‌شوند. شایان ذکر است که وضع چنین مالیاتی نیاز به سازمان دهی دیگر بازارهای موازی مانند بخش مسکن و ساختمان، بازارهای غیرمتشکل پولی، ارز و سکه و... دارد. با فرض لغو معافیت مالیاتی سود سپرده و اعمال نرخ 5درصد مالیات بر سود سپرده های بیش از 100 میلیون تومان پیش بینی می شود که شاهد افزایش حدود چهار هزار میلیارد تومانی درآمدهای مالیاتی باشیم.


مالیات بر مجموع درآمد
با تکمیل طرح جامع مالیاتی (اتصال بانک های اطلاعاتی) می توان از پایه جدید مالیاتی تحت عنوان مالیات بر مجموع درآمد نیز استفاده کرد و با اعمال مالیات پلکانی بر مجموع درآمد، میزان مالیات دریافتی از ثروتمندان را افزایش داد. طبق بررسی های صورت گرفته هم اکنون، دهک دهم درآمدی جامعه با این که 28 درصد مصرف جامعه را دارد، تنها 3 درصد مالیات پرداخت می کند. در حالی که در کشورهایی مانند انگلیس و دانمارک میزان مالیات دریافتی از این دهک درآمدی بیش از 40 درصد است. پیش بینی می شود که در صورت استفاده از مالیات پلکانی بر مجموع درآمد، با افزایش سهم دهک های بالای درآمدی از مالیات،  شاهد افزایش حدود پنج هزار میلیارد تومانی درآمد مالیاتی باشیم.


مالیات بر خانه های خالی
مالیات بر خانه های خالی یکی دیگر از ابزارهای تنظیم بازار مسکن و افزایش درآمدهای مالیاتی است. ماده  ۵۴ مکرر قانون جدید مالیات های مستقیم، نحوه تعیین مالیات واحدهای خالی مسکونی را مشخص کرده است. براساس این ماده، واحدهای مسکونی واقع در شهرهای با جمعیت بیش از ۱۰۰ هزار نفر که به استناد سامانه ملی املاک و اسکان کشور به عنوان واحد خالی شناسایی می شود، از سال دوم به بعد مشمول مالیات معادل مالیات بر اجاره خواهند بود، به این ترتیب که صاحبان این خانه‌ها موظف‌اند، در سال دوم معادل یک دوم مالیات متعلقه، در سال سوم معادل مالیات متعلقه و از سال چهارم به بعد معادل یک ونیم برابر مالیات متعلقه را بپردازند.

با وجود این عواملی چون آماده نبودن سامانه ملی املاک و اسکان موجب دریافت نشدن این مالیات شده است. پیش بینی می شود این مالیات نیز موجب افزایش درآمد های مالیاتی به میزان حدود 500 میلیارد تومان شود.با معرفی این ابزارها امید است سیاست گذاران و تصمیم‌گیران در دولت و مجلس به جای برگزاری جلسات بیهوده و سخنرانی های کسل کننده به راهکارهایی که علم و تجربه بشری فراهم کرده، گردن نهند. البته منافع گروه های فشار صاحب نفوذ مانع اصلی اجرای این سیاست هاست و هر بار که جامعه کارشناسی کشور برای عملیاتی کردن این روش ها قدم برداشت، جماعتی که احساس خطر کردند دست به کار و با تراشیدن انواع و اقسام توجیهات مانع اجرای آن شدند.اگر واقعا کشور قصد مقابله با تحریم های ظالمانه آمریکا را دارد، چاره ای جز اتخاذ سیاست های موثر در جهت کاهش هزینه ها و افزایش درآمدهای غیر نفتی نیست. در غیر این صورت، رها کردن عامه مردم در توفان های سهمگینی که طبع منفعت طلب صاحبان ثروت های باد آورده ایجاد کرده و خواهد کرد سبب تهی شدن جامعه از امید شده و این باور تقویت خواهد شد که هدف اصلی سیاست گذاری در کشور حفظ منافع شرکای اصلی حکومت است.

منبع: خراسان 


[1] دکتری اقتصاد
[2] Land value tax
[3] Adam Smith, The Wealth of Nations, Book V, Chapter 2, Article I: Taxes upon the Rent of Houses
[4] Paul Samuelson
[5] Milton Friedman
[6] Shepheard-Walwyn in association with Centre for Incentive Taxation. 1 January 1994
[7] Joseph Eugene
[8] Paul Krugman
[9] اقتصاد ایران- چگونگی گذر از ابرچالش ها

دیدگاه کاربران

ناشناس۴۰۳۱۹۶۱۲:۳۱:۲۶ ۱۳۹۷/۴/۴
سود بانکها رو هزار بار گفتیم کم نکنید کسی گوش نکرد . ارز دیجیتال بین المللی درست کنید با همکاری چین و روسیه کسی گوش نکرد خوب معلوم این بلا ها سر مردم میاد
ناشناس۴۰۳۷۱۹۱۵:۰۲:۳۷ ۱۳۹۷/۴/۴
وقتی بانک ها ورشکسته هستند و دارند از اصل سرمایه سود می دهند چرا نباید سود بانک ها را کاهش داد؟ وقتی اطلاعات کافی ندارید اظهار نظر نکنید.
ناشناس۴۰۳۹۸۴۱۶:۳۵:۵۵ ۱۳۹۷/۴/۴
سود بانکها رو کم کردید پول ها از بانک خارج به سمت سکه دلار مسکن خودرو رفت حالا فهمیدی چرا ؟ پول از طریق خود بانکها باید وارد صنعت و خدمات بشه
ناشناس۴۰۴۳۶۱۱۹:۲۳:۲۳ ۱۳۹۷/۴/۴
گسترش بی رویه بانکها در اقتصاد کوچک و نفتی و سرشار از رانت ایران از اساس غلط بود بنده به سبب شرایط کاری به چند کشور مسافرت کردم هیچ جا به اندازه ایران شعبه بانک ندیدم
ناشناس۴۰۳۷۶۷۱۵:۱۵:۱۲ ۱۳۹۷/۴/۴
سود بانکی در کوتاه مدت پول ها رو جذب میکنه و باع کاهش تورم میشه ولی در بلند مدت بخاظر خلق پول بدون پشتوانه(سود واریزی ماهانه طبق امارها 70 درصدش بابت تسویه وامهای قبلی هست و پشنوانه تولید و کالا نداره) باعث تورم فوق حاد میشه که الان شاهدشیم.
ناشناس۴۰۳۲۰۹۱۲:۳۳:۵۸ ۱۳۹۷/۴/۴
شما فقط به فکر گرفتن مالیات و پر کردن جیب دولت هستید ولی از خدماتی که دولت باید به ملت ارائه نماید مثل بیمه و درمان رایگان ، تحصیل رایگان و اشتغال برای جوانان و بیمه بیکاری و غیره خبری نیست !!!! ظاهرا فقط دولت در مقیاس درآمد خودش را با دول غربی مقایسه می کند ولی در خصوص هزینه هایی کشورهای دیگر به ملتشان در جهت رفاه ارائه می کنند خبری نیست!!!
ناشناس۴۰۳۲۴۱۱۲:۴۷:۱۰ ۱۳۹۷/۴/۴
وقتی سیستم سالم باشه و فساد نباشه و تولید درست انجام شود و پول چاپ نشود هم تولید رونق خواهد گرفت و مردم اعتماد خواهند کرد و سرمایه گزاری در همه جا شروع میشود با این وضع ما فقط دلالی و فرار سرمایه
ناشناس۴۰۳۲۴۵۱۲:۴۷:۴۹ ۱۳۹۷/۴/۴
با این همه راهکار که وجود داره پس چرا مجلس و دولت هیچ کاری نمی کنند ؟! البته زیربنای اولیه اجرای این قوانین ، شفافیت و سیستم یکپارچه مالیاتی است . امیدوارم تا دیر نشده کاری بکنند .
ناشناس۴۰۳۲۵۹۱۲:۵۲:۳۸ ۱۳۹۷/۴/۴
کشورهای دیگه بزرگترین کاری که کردن ایجاد اعتماد عمومی،ثبات اقتصادی و مقابله با فساد بوده که تو ایران همشون صفر هستن.من نمی دونم چرا نمی خواین اینو درک کنید با بگیر و ببند جامعه به جایی نمی رسه.تجربه مالیات بر ارزش افزوده نشون داد که مالیات رو قشر مرفه دارای رانت به قشر متوسط و ضعیف منتقل می کنه و فشار به قشر ضعیف اعمال میشه.اما اگر ثبات اقتصادی باشه کسی نیازی به تبدیل پول برای حفظ سرمایه نداره.اینا الفبای اقتصادن.....
ناشناس۴۰۳۲۹۳۱۳:۰۲:۱۷ ۱۳۹۷/۴/۴
. 5 ردیف مالیاتی که همه دنیا دارن ازش بهره میبرن و همه نخبه های اقتصاد تاییدش میکنن به علت بی عرضگی عده ای تعطیل شده ولی از اون طرف مالیاتی که در اکثر کشورهای دنیا زیر ده درصد محاسبه میشه رو بیش از صد و پنجاه درصد محاسبه و اخذ میکنن( مجموع پولهای زوری که در زمینه واردات خودرو می گیرن)!!! خدایا عمرمون تباه شد.
بیگی29۴۰۳۳۷۴۱۳:۲۲:۰۵ ۱۳۹۷/۴/۴
در ایران، باستناد :چاقو دسته خود را نمیبرد،انتظار قدمی موثر نداشته باشید چون مهلک ترین ضربه آن به خودی ها میخورد.
ناشناس۴۰۳۴۷۵۱۳:۴۹:۰۵ ۱۳۹۷/۴/۴
مالیات در صورتی باید پرداخت شود که دولت برابر با دریافت خدمات ارائه دهد نه این که دولت مالیات را برای فربه کردن آقازاده هایش مصرف کند
ناشناس۴۰۳۴۷۹۱۳:۴۹:۴۲ ۱۳۹۷/۴/۴
نویسنده این مقاله معلومه از دولتی ها پول گرفته که این مقاله رو بنویسه، ایشون نمیدونن که اخذ همین مالیات های بی پایه و اساس خود باعث گرانی فزاینده میشه موقعی که دولت در قبال دریافت مالیات هیچ برنامه مشخصی برای وارد کردن این پولهای اخذ شده از مردم در چرخه سالم اقتصاد نداره . به عنوان مثال مالیاتی که در سال اخیر به بخش مسکن اضافه شده مالیات بر خانه های نوسازی است که از سال 1395 به بعد جواز ساخت گرفتن این مالیات به خریدار نهایی تحمیل میشه و قدرت خرید رو به شدت کاهش میده ضمن اینکه تسری پیدا میکنه به کل بخش مسکن و نه فقط ساخت و ساز بعد از سال 95 و بدین ترتیب کل اقتصاد رو با مشکل مواجه میکنه . جزیره ای دیدن بخش های اقتصاد یکی از بلاهای موجود در اقتصاد است که نگارنده این مقاله نیز به شدت دچار این دیدگاه هستش. کاش به هر مقاله ای و هر نویسنده ای اجازه نشر اکاذیب داده نشود.
علی۴۰۳۵۱۸۱۳:۵۷:۲۶ ۱۳۹۷/۴/۴
بند ۱۷ سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی: اصلاح نظام درآمدی دولت با افزایش سهم درآمدهای مالیاتی.
ناشناس۴۰۳۵۵۲۱۴:۰۵:۳۸ ۱۳۹۷/۴/۴
علت افزایش قیمت خورد هیچ ربطی به نقدینگی نداره علت افزایش قیمت خودرو تحریم کشور و بالا رفتن نرخ دلار .حداقل 50% قطعات وارداتی هستن . رفتن پژو از ایران 2008 رو چند برابر کرده ؟ حالا برید ببنید چرا مردم سوئیس به یارانه ها نه گفتن و شما بله !
ناشناس۴۰۳۵۹۳۱۴:۱۴:۵۹ ۱۳۹۷/۴/۴
شما ده سال پیش خانه ای خریدید مثلا 200 میلیون. حالا میفروشید 600 میلیون طبق فرمول این عزیز شما باید مقدار زیادی مالیات بدهید. حالا میخواهید مجددا خانه بخرید مقدار زیادی پول باید روی مانده پول خود بگذارید که معلوم نیست از کجا باید بیاورید. یا آنکه منزلی بمراتب کوچکتر و در نقطه ای پایینتر خریداری نمایید. این یعنی اجرای پیشنهاد نویسنده مردم را باسرعت بیشتری نسبت به حالا از رفاه دور خواهد کرد. پیشنهاد داده شده خوب است فقط در شرایطی که تورم بسیار بسیار کم باشد . نه مملکت ما
ناشناس۴۰۳۸۶۱۱۵:۴۹:۲۰ ۱۳۹۷/۴/۴
قانون از لحظه تصویب اعمال می شود. در نتیجه برای خانه ای که 10 سال پیش خریده اید تاثیری نخواهد داشت ولی اعمال این مالیات -به خصوص اگر پلکانی باشد- موجب می شود تقاضای سرمایه ای از بازار مسکن خارج شود و تنها تقاضای مصرفی بماند. در نتیجه نه خانه شما سه برابر می شود نه خانه ای که می خواهید بخرید.
ناشناس۴۰۳۶۵۸۱۴:۴۲:۵۹ ۱۳۹۷/۴/۴
یعنی اگه شما رو وزیر اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی و ... کنند مشکل حل میشه؟ الان دیگه یه آدم عوام هم میفهمه که مشکل این چیزا نیست یا اگه هم هست نقشش خیلی کمه ... شخص شخیص شما اگه یک میلیارد داشته باشی نمیری مرغداری بزنی که معلوم نیست چی میشه میری دلار میخری
ناشناس۴۰۳۴۲۸۱۳:۳۸:۰۳ ۱۳۹۷/۴/۴
راههای بسیار وجود دارد اما متاسفانه یک تیم اقتصادی کاربلد نداریم.
ناشناس۴۰۳۷۹۱۱۵:۲۴:۵۶ ۱۳۹۷/۴/۴
اتفاقا بلد هستند ولی خودشون چون مشمول این مالیاتها میشن تصویب نمیکنن.
ناشناس۴۰۳۶۹۶۱۴:۵۴:۴۶ ۱۳۹۷/۴/۴
فقط سی درصد به بالا جذابه... بهتره بانکها نقدینگی رو جمع کنن بیفتن تو کار بازار دلار توافقی. بعد از سودش به سپرده ها تا سی درصد سود بدن تا نقدینگی جمع بشه
ناشناس۴۰۳۹۱۴۱۶:۱۳:۵۱ ۱۳۹۷/۴/۴
ظاهرا شما بی اطلاعی ،تا چند سال پیش همین بانکها با کارای دلالی ،پول به جیب میزدند و یه مقدار ناچیزی هم سود به سپرده ها میدادند و یه تورم سنگین هم نصیب مردم میکردند ،البته امیدوارم در مقطع فعلی بانکها در گیر این گرونیها نباشند ،الله اعلم
سلام۴۰۳۷۳۸۱۵:۰۶:۳۶ ۱۳۹۷/۴/۴
یه عزیزی به بنده بگه هر روز که بیدار میشیم و سکه و دلار پرواز کردن کدوم مرجع نازنینی اعلام قیمت اولیه رو کرده . ؟ آقایان بسم الله دیگه ای هم هنوز هستن
ناشناس۴۰۳۸۲۸۱۵:۳۲:۰۸ ۱۳۹۷/۴/۴
نه که همه چیزمون شبیه بقیه دنیاست، فقط بازار طلا و ارز و مسکن و مالیاتمون شبیه نیست که اون هم با راهکارهای شما بزودی درست میشه
محسن۴۰۳۸۳۱۱۵:۳۳:۴۱ ۱۳۹۷/۴/۴
این پیشنهادات به قدری منطقی و دم دستی هستند که نیازی به استناد به اساتید و متخصصین اقتصاد نیست بلکه هر فرد معمولی هم می فهمد که برای جلوگیری از مثلا" سوداگری در بخش مسکن باید برای مسکن مازاد مردم مالیات وضع کرد بنابراین این مطالب برای دولت ها نیز واضح و روشن هست اما چیزی که برای شما روشن نیست این است که دولت ها طرح ها و برنامه هایشان در جهت تثبیت اوضاع سیاسی و اقتصادی خودشان هست نه ملت ،مثلا" دولت فعلی با ترفند کنترل و مهار تورم از طریق رکود امکان تبلیغاتی برای انتخابات دور دوم خود را فراهم نمود حال که انتخاب شده است بی خیال مردم باید نقدینگی رها شود حتی به قیمت نابودی طبقه مستضعف و متوسط جامعه ! یقین بدانید در سال آخر دولت روحانی اقدامات حمایتی اقتصادی از برخی اقشار صورت خواهد گرفت مانند افزایش حقوق های کارمندان و تزریق کمک های غیر نقدی به برخی اقشار و ریختن کالاهای مصرفی به بازار برای کاهش موقتی قیمت ها تا زمینه انتخاب دوباره طیف خود را فراهم کنند به همین راحتی . پس مشکل اصلی خود مردم هستند مادامی که مردم به نیروی انتخاب خود ایمان نداشته باشند و با بصیرت انتخاب نکنند همین آش و همین کاسه هست .
به آفرید۴۰۴۵۶۸۲۱:۱۶:۵۷ ۱۳۹۷/۴/۴
میخواستم یه وام پنج میلیون تومنی بگیرم،بانک کل حساب و کتابای مالیمو کشید بیرون،اون وقت این دولت نمیتونه بفهمه کی چقد داره؟ چرا زیرساخت های مالیاتیمون داغونه؟ من بشخصه حاضرم دولت هر لحظه که دلش خواست به حساب بانکیم سرک بکشه اما عوضش ارامش اقتصادی و اجتماعی داشته باشم. بانک مرکزی در حق مردم کشورم خیانت میکنی خیانت!!!!
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. تصاویری از اجرای طرح عفاف و حجاب در تهران

  2. طرح عفاف و حجاب از امروز در تهران

  3. نظرات برگزیده مخاطبان الف: وضعیت حجاب، حاصل کم‌کاری چهل‌ساله است/ باید برای مبارزه با سگ‌های ولگرد فکری کرد

  4. این صدای اقتدار ایران است ...

  5. تنبیه متجاوز آغاز شد /حمله موشکی و پهپادی ایران به اسراییل

  6. نظر باباطاهر عریان درباره دلار !

  7. وحدت ملی با وعده صادق

  8. آنچه اسرائیل در مورد "وعده صادق" نمی گوید

  9. استخوانی در گلوی اسرائیل!

  10. دومین روز بزرگ تاریخ معاصر ایران

  11. آیت الله صدیقی: عذرخواهی می‌کنم که با غفلت و کم توجهی باعث هجمه به ملت ایران شدم

  12. کمی دیر نیست؟

  13. هیات علمی یا کارخانه چاپ مقاله !

  14. اطلاعیه سازمان اطلاعات سپاه در خصوص حمایت از رژیم صهیونیستی در فضای مجازی

  15. «برجام» در موزه تاریخ ؟!

  16. باهنر: نباید به اندازه تورم حقوق ها افزایش یابد/ ۹۰ درصد منتخبان وظایف مجلس را نمی‌دانند

  17. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

  18. موجرانی که اجاره بهای زیادی بگیرند، جریمه می‌شوند

  19. حمایت افکار عمومی ایران از حمله به اسرائیل

  20. گانتس: زمان، مکان و شیوه پاسخ به ایران را خودمان تعیین می‌کنیم

  21. خاتمی: پاسخ ايران به جنايت اسرائيل مدبّرانه، شجاعانه، منطقی و قانونی بود

  22. هیچ گاه اعتراف نمی کند، چون...

  23. تصاویری از نمازجمعه تهران به امامت حجت‌الاسلام کاظم صدیقی | کدام چهره‌های سیاسی و نظامی به نمازجمعه رفتند؟

  24. اسراییل چه باید بکند؟ 

  25. علم‌الهدی: نباید بیکار نشست تا تنها دولت بیاید تلخی معیشت را از سفره مردم بردارد

پربحث‌های هفته

آخرین عناوین