الف در گفتگو با نمایندگان بررسی کرد؛ دور زدن قانون برای بکار گیری بازنشستگان/ جوانگرایی در ادارات با اصلاح و اجرای درست قانون

گروه سیاسی الف،   3970231118

نمایندگان مجلس معتقدند که به رغم تصویب قانون ممنوعیت بکار گیری بازنشستگان، اما دولت و برخی مدیران با استفاده از ابهامات و دور زدن قانون، افرادی که حتی 10 سال از بازنشستگی آنها گذشته را بکار گیری می کنند که این قانون مجددا باید اصلاح شود.

به گزارش خبرنگار الف، بعد از آغاز بکار دولت روحانی شاهد اشتغال بکار مجددا تعداد زیادی از بازنشستگان در ادارات مختلف بوده و هستیم؛ حتی سن متوسط وزرای معرفی شده رئیس جمهور به مجلس برای اخذ رای اعتماد، بیش از 60 سال بود و دولت روحانی به پیر ترین دولت لقب گرفت.

در همین راستا نمایندگان مجلس طرح «ممنوعیت بکارگیری بازنشستگان» را تهیه و در نهایت آن‌را در مجلس مصوب کردند که به قانون تبدیل شد و این قانون در جلسه علنی روز دوشنبه بیستم اردیبهشت 1395 مجلس تصویب و با تایید شورای نگهبان، در نهم خرداد همان سال از سوی رئیس جمهور برای اجرا ابلاغ شد.

این قانون یک ماده‌ واحده و پنج تبصره دارد، اما استثناهایی که در این قانون وجود دارد باعث شده تا بازنشستگان، بعد از 30 سال کار و حتی گرفتن پاداشهای نجومی، با استفاده از ابهامات این قانون و تعبیر و تفسیرهای خاص از آن، مجددا مشغول بکار شوند.

بر اساس ماده واحده قانون ممنوعیت بکارگیری بازنشستگان، بکارگیری افرادی که در اجرای قوانین و مقررات مربوطه بازنشسته یا بازخرید شده یا بشوند، در دستگاه‌های اجرائی ممنوع است.

اما در تبصره 2 این قانون آمده که دستگاه‌ها در صورت لزوم می‌توانند از خدمات بازنشستگان متخصص با مدرک تحصیلی کارشناسی و بالاتر به‌صورت پاره‌ وقت و ساعتی استفاده کنند. حداکثر ساعات مجاز برای استفاده از بازنشستگان، یک‌سوم ساعات اداری کارمندان رسمی است و حق‌الزحمه این افراد متناسب با ساعات کاری آنها حداکثر معادل یک‌سوم کارمندان رسمی همان شغل تعیین و پرداخت می‌شود.

در این تبصره قید شده که دستگاهها در صورت لزوم می‌توانند از خدمات بازنشستگان متخصص استفاده کنند.

به عبارت دیگر در این تبصره از 2 کلمه «لزوم و تخصص» استفاده شده که باعث سوء استفاده مدیران در دستگاه‌ها می‌شود. این ابهام در قانون و محل سوء استفاده برای بازگشت بکار، باعث شده تا برخی از مدیران با مافوق خود هماهنگ کرده و با اطمینان از اینکه بعد از بازنشسته شدن، به بهانه داشتن تخصص بکارگیری مجدد آنها لازم و ضروری است، خود را بازنشسته می‌کنند و با گرفتن پاداش‌های نجومی مجددا به سر کار بر می گردند.

ظاهرا این قانون هیچ تاثیری برای بکارگیری نشدن مدیران بعد از بازنشسته شدن نداشت، به طوری‌که مدیران در پایان سال گذشته با اطمینان از اینکه اگر بازنشسته شوند، می توانند مجددا در همان اداره با همان سمت و با همان حقوق مشغول بکار شوند، برای گرفتن پاداش‌های نجومی خود را بازنشسته کرده و بلافاصله بر سرکار خود بازگشتند.

در همین زمینه عادل آذر رئیس دیوان محاسبات گفت: در سطح وزارتخانه‌ها ۱۱ نفر در پایان سال ۹۶ بازنشسته شده اند اما با استفاده از قانون مجددا به کار برگشتند.

اما نمایندگان مجلس مجددا طرح اصلاح این قانون را تهیه کرده تا با محدودیت های جدید، از اشتغال بکار بازنشستگان جلوگیری کنند.

خبرنگار الف به سراغ طراح این طرح و برخی از نمایندگان رفته و نظر آنها را راجع به قانون مذکور و ضررت اصلاح آن جویا شد.

محدود کردن مستثنی های بکارگیری بازنشستگان

زهراسعیدی نماینده مبارکه در مجلس و طراح طرح اصلاح قانون ممنوعیت بکار گیری بازنشستگان با اشاره به اشکالات این قانون به الف گفت: در قانون مذکور برخی از مشاغل مستثنی شده بودند مثل معاونان وزرا، استانداران، سفرا و پست‌های همطراز در کلیه دستگاه های دولتی و عمومی که بعد از بازنشستگی، مجددا می توانستند مشغول بکار شوند اما با اصلاح این قانون درصدد هستیم تا این افراد دیگر مشغول بکار نشوند.

وی با بیان اینکه در حال حاضر بیکاری یکی از معضلات اصلی کشور است، افزود: متاسفانه مدیران با استفاده از ابهامات موجود در قانون و خلاء قانونی با گرفتن پاداش نجومی مجددا مشغول بکار شدند.

طراح طرح اصلاح قانون ممنوعیت بکار گیری بازنشستگان با بیان اینکه این طرح در کمیسیون اجتماعی مجلس مصوب شده، گفت: این طرح در نوبت مطرح شدن در صحن مجلس قرار دارد.

مخالفت کمیسیون اجتماعی از بکارگیری بازنشستگان

عبدالرضا عزیزی نماینده شیروان در مجلس به خبرنگار الف گفت: ما مخالف اشتغال بکار بازنشستگان در ادارات دولتی هستیم.

وی با اشاره به طرح اصلاح قانون ممنوعیت بکارگیری بازنشستگان افزود: این طرح به کمیسیون اجتماعی مجلس ارجاع شد که قانون اصلاح و مصوب شد.

رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس اضافه کرد: این قانون هم اکنون در دستور کار مجلس قرار دارد و در روزهای آینده در صحن مجلس مطرح خواهد شد.

بی اثر شدن قانون در صورت برخورد نکردن با اشتغال بکار بازنشستگان

سیده حمیده زرآبادی نماینده قزوین در مجلس اشتغال بکار مجدد بازنشستگان پس از دریافت پاداشهای نجومی را یک اتفاق عجیب دانست و افزود: مجلس در سال گذشته برای دادن پاداش به مدیران برای بازنشستگی، سقف تعیین کرد و به همین دلیل تعداد زیادی از مدیران برای گرفتن پاداش‌ها، در پایان سال گذشته خود را بازنشسته کردند.

وی گفت: عجیب تراین بود که این افراد بعد از بازنشسته شدن، مجددا مشغول بکار شدند.

عضو شورای سیاستگذاری اصلاح طلبان با تاکید بر اینکه بکار گیری بازنشستگان طبق قانون ممنوع است، افزود: باید با افرادی که بعد از گرفتن پاداش‌ها، مجددا مشغول بکار شدند، برخورد شود وگرنه قانون بی اثر می شود.

زرآبادی با تاکید بر اصلاح قانون ممنوعیت بکارگیری بازنشستگان در مجلس، افزود: امیدواریم با اصلاح این قانون دیگر تکرار این موضوع نباشیم.

مدیران قانون را دور می زنند

احمد مرادی نماینده بندرعباس هم معتقد است که دولت بجای بازنشستگان به فکر جوانان تحصیل کرده بیکار باشد و از ظرفیت آنها استفاده کند. باید به جوانان اعتماد کنیم و فضای کسب و کار را برای آنها فراهم کنیم.

عضو کمیسیون انرژی مجلس اضافه کرد: در حال حاضر اکثر مدیران کشور بیش از 30 سال سابقه کار دارند و حتی برخی از آنها بیش از 40 سال سابقه کار دارند و به رغم بازنشسته شدن همچنان سر کار باقی ماندند.

وی اشتغال بکار بازنشستگان را یک نوع بی اعتمادی به جوانان دانست و افزود: به رغم آنکه در این زمینه قانون وجود دارد اما متاسفانه برخی مدیران قانون را دور می زنند.

مرادی با بیان اینکه جوانان در عرصه های مختلف از جمله هشت سال جنگ تحمیلی حضوری فعال داشتند، گفت: این جوانان در همه عرصه ها موفق عمل کردند و در عرصه مدیریت باید به آنها بها داده شود.

چرا از جوانان در عرصه های سخت استفاده می شود، اما در مدیریت نمی شود

محمد دامادی نماینده ساری در مجلس هم معتقد است لزومی ندارد که فردی 30 سال در ادارات مشغول بکار بوده و در پایان خدمتش پاداش زیادی هم گرفته، مجددا مشغول بکار شود.

وی افزود: کسی که یک عمر با عزت کار کرده، بعد از بازنشسته شدن دیگر نباید با اشتغال بکارش جای یک جوان را در ادارات بگیرد.

این نماینده اصلاح طلب مجلس تاکید کرد: قانون ممنوعیت بکار گیری بازنشستگان باید اصلاح شود و اشتغال بکار این افراد محدود و ممنوع شود.

دامادی بر ضرورت توجه به جوانان در ادارات تاکید کرد و افزود: باید در سطوح مختلف ادارات از کارمندی تا مدیران جوانگرایی اتفاق بیفتد و ما باید به جوانان اعتماد کنیم.

وی افزود: متاسفانه امروز از جوانان در همه عرصه ها و حتی در عرصه های سخت استفاده می شود اما در مدیریت از توان آنها استفاده نمی شود. سوال این است که چرا؟.