وقتی قانون به سبک متولیان ریلی دور زده می شود

گروه اقتصادی الف،   3970202112

در حال حاضر نزدیک به 12 سال از زمان تصویب قانون دسترسی آزاد به شبکه ریلی می گذرد اما این قانون آن طور که باید نتوانسته چراغ راه فعالیت بخش خصوصی باشد.

به گزارش پرشین خودرو، همزمان با اجرایی شدن اصل 44 قانون اساسی در راستای بستر سازی برای نقش آفرینی پررنگ تر بخش خصوصی؛ متولیان و دست اندرکاران قوانین و مقرارت متعددی را برای تسهیل فعالیت های بخش خصوصی درعرصه های مختلف اقتصادی تدوین و تصویب کردند.


تصویب قانون دسترسی آزاد به شبکه ریلی مصوب سال 89 از جمله این قوانین است. متولیان با تصویب این قانون درصدد بودند تا بخش خصوصی بتواند در دو حوزه بار و مسافر به شکل مطلوبی وارد عمل شده و زمینه رقابت بین شرکتها به واسطه آن مهیا شود.

بنای ناعدالتی
اگرچه نوع نگاه متولیان قانونگذار در ظاهر امر، نگاهی خیر خواهانه به شمار می رفت اما گذر زمان و تشدید برخی محدودیت ها در این قوانین به واسطه ماده واحده ها و تبصره های افزوده شده؛ منجر به آن شد که نه تنها این قانون به سرمنزل مقصود نرسد بلکه فعالان بخش خصوصی را به این باور برساند که بنای بی عدالتی در این مسیر برپاشده است.


در حال حاضر نزدیک به 12 سال از زمان تصویب قانون دسترسی آزاد به شبکه ریلی می گذرد اما این قانون آن طور که باید نتوانسته چراغ راه فعالیت بخش خصوصی باشد چرا که در مسیر اجرا با انحرافات و موانعی روبرو شده که اکثر قریب به اتفاق آن ناشی ازاقدامات غیر کارشناسانه متولیان ریلی است.


این اتفاق درحالی رخ داده که در طول سالیان اخیر متولیان ریلی همواره با انتقاد نسبت به برابر نبودن حق دسترسی جاده و ریل اینگونه وانمود کرده اند که در راستای حمایت از بخش خصوصی راضی به حذف و یا کاهش درآمد خود هستند و پیرو آن حق دسترسی به خطوط ریلی را از 57 درصد به حدود 30 درصد کاهش داده اند که در نوع خود اقدام قابل توجهی است.


در کنار اینگونه اقدامات آشکار متولیان ریلی؛ برخی قوانین و مقررات نیز تهیه و تدوین شده است که نه تنها کمک حال بخش خصوصی نیست بلکه موانع بزرگی را در مسیر راه بخش خصوصی پدید آورده است.

تخلف آشکار
سیاست گذاران بخش ریلی در دی ماه سال 96 با استناد به جایگاه حاکمیتی خود نسبت به تغییر قوانین و آیین نامه مربوط به" ماده 10 قانون دسترسی آزاد به شبکه ریلی" پرداختند. در واقع با بهره گیری از نبود نهاد مربوطه به جهت تنظیم مقررات؛ شکل و شمایل جدیدی را برای قانون ترسیم و آیین نامه های آن را نیز تعریف کردند. این درحالی است که این تغییرات تاکنون به تایید هیچ یک از نهادهای ذی صلاح نرسیده است.


اعمال محدودیت های فراتر از قانون، از سوی راه آهن به عنوان یک نهاد حاکمیتی انتقاد کارشناسان و فعالان حوزه ریلی را در برداشت. به عنوان مثال ماده 4 آیین نامه "شرایط و ضوابط استفاده از شبکه ریلی کشور توسط شرکت های حمل ونقل ریلی باری " که در قالب 5 ماده و 14 تبصره به تصویب رسیده، به نحوه پرداخت تعرفه دسترسی و دیگر حقوق راه آهن و تضمین حسن انجام تعهدات پرداخته شده است.


شروط مطروحه در این ماده قانونی به گفته کارشناسان نشان می دهد که راه آهن نقش خود را به عنوان یک جایگاه حاکمیتی را با جایگاه شرکای تجاری اشتباه گرفته است. در واقع تلاش دارد تا از قدرت حاکمیتی خود استفاده برده تا نسبت به تامین منافع تجاری خود با بخش خصوصی و فشار بیشتر به آنها بتواند قدرت مطلق در یک رابطه تجاری داشته باشد. مساله ای که با اصل فعالیت کسب و کار آزاد مغایر است . این درحالیست که راه آهن می تواند در قالب قرار داد فی مابین منافع تجاری خود را پیگیری کند.

yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. تصاویری از اجرای طرح عفاف و حجاب در تهران

  2. طرح عفاف و حجاب از امروز در تهران

  3. نظرات برگزیده مخاطبان الف: وضعیت حجاب، حاصل کم‌کاری چهل‌ساله است/ باید برای مبارزه با سگ‌های ولگرد فکری کرد

  4. این صدای اقتدار ایران است ...

  5. تنبیه متجاوز آغاز شد /حمله موشکی و پهپادی ایران به اسراییل

  6. نظر باباطاهر عریان درباره دلار !

  7. وحدت ملی با وعده صادق

  8. آنچه اسرائیل در مورد "وعده صادق" نمی گوید

  9. استخوانی در گلوی اسرائیل!

  10. دومین روز بزرگ تاریخ معاصر ایران

  11. آیت الله صدیقی: عذرخواهی می‌کنم که با غفلت و کم توجهی باعث هجمه به ملت ایران شدم

  12. کمی دیر نیست؟

  13. هیات علمی یا کارخانه چاپ مقاله !

  14. اطلاعیه سازمان اطلاعات سپاه در خصوص حمایت از رژیم صهیونیستی در فضای مجازی

  15. «برجام» در موزه تاریخ ؟!

  16. باهنر: نباید به اندازه تورم حقوق ها افزایش یابد/ ۹۰ درصد منتخبان وظایف مجلس را نمی‌دانند

  17. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

  18. موجرانی که اجاره بهای زیادی بگیرند، جریمه می‌شوند

  19. حمایت افکار عمومی ایران از حمله به اسرائیل

  20. گانتس: زمان، مکان و شیوه پاسخ به ایران را خودمان تعیین می‌کنیم

  21. خاتمی: پاسخ ايران به جنايت اسرائيل مدبّرانه، شجاعانه، منطقی و قانونی بود

  22. هیچ گاه اعتراف نمی کند، چون...

  23. تصاویری از نمازجمعه تهران به امامت حجت‌الاسلام کاظم صدیقی | کدام چهره‌های سیاسی و نظامی به نمازجمعه رفتند؟

  24. اسراییل چه باید بکند؟ 

  25. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

آخرین عناوین