آینده باروری در ایران چگونه است؟

گروه اجتماعی الف،   3970112027 ۲ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲ تکراری یا غیرقابل انتشار

با توجه به کاهش سریع باروری در دهه‌های ۱۳۷۰ و ۱۳۸۰ و دستیابی به باروری پایین‌تر از سطح جانشینی در سال‌های قبل از ۱۳۹۰، این پرسش مطرح می‌شود که آینده باروری در ایران چه روندی در پیش خواهد داشت؟

به گزارش ایسنا، طبق گزارش «سند تحولات و وضعیت جمعیت در جمهوری اسلامی ایران»، بررسی‌های اخیر حاکی از آن است که قصد و نیت فرزندآوری زنان همچنان تداوم دارد و تعداد فرزندان ایده آل آنان نیز بیش ازدو فرزند است.تعداد فرزندان ایده آل برای زوجین در شهر تهران نیز که پیشگام باروری پایین بوده، ۲.۵ فرزند است علاوه بر آن در کشورهایی که باروری پایین‌تر از حد جانشینی را تجربه کرده‌اند، باروری ایده آل معمولا بالاتر از دو فرزند بوده است. این موضوع بدیهی است که باروری خواسته زوجین تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله سطح سن، سن و طول دوره ازدواج، سواد و تحصیلات، محل زندگی، شغل، درآمد و سایر عوامل قراردارد و برای همه گروههای سنی و تحصیلی یکسان نیست علاوه بر آن این ایده‌ها به دلایل مختلفی همواره در حال تغییر هستند.

فرزندآوری امری خصوصی است و قصد و نیت افراد برای داشتن فرزند با توجه به ایده‌ها و نگرش‌های آنان در مورد باروری شکل می‌گیرد و برنامه‌های تشویقی و اقناعی برای زوجین و ارائه برنامه‌های فرهنگی برای تشکیل خانواده و فرزندآوری تا اندازه‌ای می‌تواند در شکل گیری ایده‌های فرزندآوری موثرباشد. با این حال چنانچه زمینه‌های تحقق باروری ایده آل و خواسته زوجین فراهم نشود، دستیابی به باروری سطح جانشینی امکانپذیر نخواهد بود.

 با توجه به تغییرات نگرشی خانواده‌ها و ارزش‌های فرزندآوری آنان حتی چنانچه خانواده‌ها از وضعیت بهتر اقتصادی نیز بهره‌مند شوند، بیشتر به دنبال بهبود کیفیت زندگی فرزندان خواهند بود تا افزایش تعداد آنان. از این رو حتی درصورت افزایش باروری دستیابی به باروری بیش از ۲.۵ فرزند دور از انتظار نیست. نتایج تحقیقات نشان می‌دهد دستیابی به داشتن حدود دو فرزند، از ویژگی رفتار زنان ایرانی در دهه اخیر بوده است اما باید توجه داشت زمانی که باروری به سطح جانشینی و پایین‌تر از آن سوق پیدا می‌کند، نقش ازدواج افزایش پیدا می‌کند.

تاثیر سن ازدواج از جمله در ایران که فرزندآوری در محدوده ازدواج صورت می‌گیرد و هم‌خانگی رواج ندارد، بیشتر است. حدود ۳۵ درصد موارد کاهش باروری طی سال‌های ۱۳۷۵ تا ۱۳۸۵ از راه افزایش سن ازدواج تبیین شده است. با توجه به این موارد تثبیت و تداوم باروری حدود سطح جانشینی نیازمند وقوع ازدواج بین جوانان و نسل متولدین پس از انقلاب است. با وجود پایین بودن نسبی فرزندخواسته و مورد انتظار نسل حاضر، به دلیل ساختار جوان جمعیتی و حضور نسل متولدین دهه ۱۳۶۰ در سنین باروری در سال‌های آینده تعداد موالید هرچند رو به کاهش اما همچنان رشد مثبت جمعیت را تضمین می‌کند. در مجموع استفاده از فرصت‌های بالقوه موجود از جمله وجود جمعیت جوان در معرض ازدواج که قصد فرزندآوری دارند، می‌تواند در تثبیت یا افزایش نسبی باروری موثر باشد.

دیدگاه کاربران

ناشناس۲۸۹۰۱۴۱۲:۳۹:۲۶ ۱۳۹۷/۱/۱۲
فرزند آوری منوط به ازدواج است و داشتن خانواده با ثبات و سالم . ازدواج منوط به داشتن شغل و وقت و حوصله و اعصاب و از خود گذشتگی است . داشتن شغل منوط به رونق اقتصادی است و رونق اقتصادی در گرو امنیت سرمایه گذاری و ثبات اقتصادی . آیا با این حساب این خوش بینی ها محقق خواهند شد ؟
ناشناس۲۸۹۱۱۰۱۳:۳۳:۵۶ ۱۳۹۷/۱/۱۲
همش به وضع معیشت برمیگرده
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. جنگ ترکیبی خودمان، علیه خودمان!

  2. کارگری انگشتر ۵۰ میلیاردی را به صاحبش بازگرداند

  3. جلاد، به پایان سلام کن!

  4. بهادری جهرمی: مبالغ جرایم رانندگی متناسب با تورم افزایش یافت

  5. تورم چه زمانی تک رقمی می‌شود؟

  6. نرخ تعرفه‌های خدمات بهداشتی درمانی ۱۴۰۳ اعلام شد/ نرخ رسمی ویزیت ۵۰% گران می‌شود!

  7. بازداشت سومین عامل حمله تروریستی در مسکو

  8. آقایان رئیسی و اژه‌ای! آیا در پیشگاه خدای متعال و امام‌زمان (عج) پاسخی دارید؟

  9. انتقام از پوتین؟

  10. عوامل توهین کننده به نظام و مقدسات اسلامی دستگیر شدند

  11. ائتلاف ایران، روسیه و چین تبدیل به کابوسی برای آمریکا می‌شود

  12. علم‌الهدی: امروز در کشور از آثار تحریم اقتصادی آمریکا مشکلی حس نمی‌کنیم

  13. بازگشت احتمالی ترامپ چه تاثیری بر اقتصاد ایران دارد؟

  14. افزایش ١٧٠ درصدی حداقل حقوق کارگران در دولت سیزدهم

  15. مردم طلای دست دوم خریداری نکنند

  16. خط و نشان حقوقی ایران برای کویت

  17. هشدار سخنگوی پلیس به رانندگان نوروزی؛ آمار تصادفات هولناک است!

  18. اول، بساط دلالی باید جمع شود

  19. وزیر اقتصاد: در سال ۱۴۰۲ رکورد بیشترین سرمایه‌گذاری خارجی واقعی در ۱۶ سال اخیر شکسته شد

  20. کولرهای گازی بلای جان صنعت برق

  21. منظور: تخصیص ارز کشور برای واردات خودرو به صرفه نیست

  22. ایران اینترنشنال در آستانه تعطیلی / تعطیلی قریب الوقوع دفتر واشنگتن + عکس

  23. دادستان ساری: خسارات وارده قطع سه هزار اصله نهال جبران شود

  24. ابابیل ۵، از آخرین دستاورد‌های قدرت پهپادی جهان

  25. خاندوزی: با طیفی مواجه هستیم که تمایلی برای مشارکت در اداره کشور ندارند

آخرین عناوین