قانون 93 ساله ی سربازی نیازمند بازنگری است

علی نبوی،   3960717026 ۲۰ نظر، ۰ در صف انتشار و ۸ تکراری یا غیرقابل انتشار

اخبار مربوط به موضوع خدمت سربازی، همواره ارزش خبری و اهمیت بالایی داشته و دارد. اهمیت این اخبار تنها شامل مشمولان نمی شود و حتی کسانی که این دوره را گذرانده اند هم پیگیر اخبار مربوط به آن هستند.

قانون 93 ساله ی سربازی نیازمند بازنگری است

در مورد اجباری و یا اختیاری بودن خدمت سربازی، افراد زیادی به بیان نظرات خود پرداخته اند.آنچه امروز پیش روی ماست، اجرای قانون سربازی اجباری بعد از گذشت 93 سال از زمان شروع آن است. لیکن اینجا بحث بر سر بودن یا نبودن نیست؛ بلکه موضوع چگونه بودن و نحوه ی اجرای مطلوب آن است.

 همانگونه که گفته شد، سربازی اجباری در کشورمان از قدمتی 93 ساله برخوردار است که خود گواه ریشه دار بودن آن در میان تفکرات سازمان نظامی کشور است. شرایط نابسامان آن روزگار کشور از حیث قوای نظامی، تشکیل نظامی برای سامان دادن به نیروی نظامی کشور را امری ضروری جلوه می داد و برای شروع کار لازم بود تا از ظرفیت نیروی جوان کشور حداکثر استفاده به عمل آید.

سابقه ی نزدیک به یک قرن در امر پرورش و آموزش نیروهای نظامی برای شرایط اضطرار و یا احتیاط کشور، اگرچه که امری ضروری بوده و هست، اما باید اعتراف کرد که سیستم سنتی و سازمان قدیمی آن بوجود آورنده ی معضلات جانبی هم شده است.

در حالی که در امور مختلف نظامی شاهد بروز شدن نیروهای نظامی و مجهز شدن آنها به علم و تجهیزات روز دنیا هستیم، اما هنوز تصمیمی جدی برای تغییر ماهیت و ساختار سربازگیری از میان نیروهای غیر استخدامی صورت نگرفته و کشورمان به مانند 16 کشور دیگر در دنیا، به وسیله ی عضو گیری اجباری مبتنی بر رسیدن به سن قانونی، نیاز خود را مرتفع می سازد.

در حال حاضر تغییر روش در نیروهای مسلح از اجباری به اختیاری میسر نیست و مسئولان امر از نا کافی بودن اعتبارات لازم برای اجرای آن می گویند. اگرچه به دلیل کمبود اعتبارات می توان نرسیدن به آن شرایط مطلوب را توجیه شده دانست، اما تقصیر اصلاح نشدن ساختار فعلی از لحاظ مسائل مختلف را دیگر نمی توان به گردن کمبود اعتبارات انداخت، چرا که سیستم سنتی در مدیریت و هدایت این نیروی عظیم انسانی، بوجود آورنده معضلاتی شده که هزینه ی آن به مراتب بیشتر از اعتبارات لازم برای اصلاح قانون کنونی سربازی است.

در روزهای اخیر شنونده ی خبری بودیم که پیش ازاین هم اخباری از این دست را شنیده ایم و با ادامه ی روند فعلی بعید نیست که بازهم اتفاقتی اینچنینی را شاهد باشیم. خبر حاکی از آن بود که یک سرباز وظیفه مافوق خود را به ضرب گلوله کشته و سپس اقدام به خودکشی کرده بود.

وقتی به علل بروز این چنین حوادثی رجوع می کنیم، عموماً صحبت از عدم کنترل خشم و یا تحریک احساسی عامل تیراندازی است. این تحریک عاطفی-احساسی و یا بوجود آوردن تنگنای روحی برای سربازان وظیفه، ناشی از موضوعات روحی-روانی مختلف است.

با یک نگاه اجمالی به میانگین محدوده ی سنی مشمولین و مقایسه ی آن با افسران کادر(از صدر تا ذیل) خواهیم دید که با مواجهه ی نسل های قدیم با نسل های جدید و جدیدتری روبرو هستیم و این تفاوت ها از نسلی به نسل بعدی بیشتر و شکاف میان آنها عمیق تر می شوند.

بد نیست موضوع فوق را با اختلاف نسلی و سنی در خانواده ها مقایسه کنیم. در حال حاضر متولدین سال 78 به قبل مشمول خدمت سربازی هستند. اگر در خانواده جوانی در محدوده ی سنی مذکور داشته باشید و رفتار های او و هم نسل هایش را با خانواده و در تعامل با افراد جامعه مشاهده کنید، شاهد تفاوت فاحش رفتاری در میان این نسل با نسل های پیش از دهه ی هفتاد خواهید بود. جوانان دهه ی هفتاد و نوجوانان دهه ی 80، از اعتماد به نفس بالاتر در ابراز وجود و روحیه ی مطالبه گری بیشتری در مورد حقوق و یا حتی فراتر از آن برخوردار هستند. از سوی دیگر خانواده ها استقلال بیشتری را برای فرزندان خود قائل می شوند و بر خلاف نسل های گذشته، عنان امور را بیشتر به دستان آنان داده و از دخالت در کارهای ایشان پرهیز می کنند. اگرچه دسته ی دیگری هم هستند که بالعکس، فرزندانی به شدت وابسته تربیت می کنند.

 تربیت متفاوت فرزندان و بروز رفتارهای متفاوت متاثر از تربیت خانوادگی اتفاق جدیدی نیست، اما اینجا بحث بر سر گستردگی و دربرگیرندگی بیشتر تضادهای رفتاری نسل جوان و نوجوان حاضر با دهه های پیش از خود است. این تضادها منجر به تصادم دو نوع طرز تفکر از سوی دو نسل می شوند که در مواردی چون محیط های حساس نظامی، متاسفانه بوجود آوردنده ی اتفاقات تلخی نظیر خبر مذکور خواهند بود.

 همانطور که پیش تر گفته شد، خدمت اجباری در 16 کشور دیگر هم وجود دارد و بنابر شرایط و مقاطع زمانی و قوانین نظامی آن کشور، شدت و حدّت آموزش ها متغیر است. اما آنچه که در عموم کشورها رعایت میشود، پرورش نیرویی زبده، قابل استفاده با در نظر گرفتن شرایط روانی لازم برای تعامل و برقراری ارتباط با افراد است.

 به عنوان مثال در سخت ترین و طاقت فرسا ترین مقاطع آموزش فنون نظامی و رزمی هم، شرایط روحی فرد با ظرافت تمام در نظر گرفته می شود تا مبادا اتفاقی رخ دهد. این موضوع مستلزم آن است که خود آموزش دهنده درجات عالی فن آموزش را گذرانده باشد، تا نحوه ی برخورد با افراد، حتی در مواقع هیجانی را به درستی بداند.

 در سالهای اخیر دوران دو ماهه ی آموزشی سربازی، با تغییراتی همراه بوده و شرایط رفاهی و نحوه ی اجرای برنامه های آموزشی هم تغییراتی را داشته اند. بهبود شرایط پادگان های آموزشی کشور، که پیش تر آنها را محل های مخوف با القاب آنچنانی می خواندند، از جنس بهبود شرایط بهداشتی و رفاهی و از همه مهمتر ملایم تر شدن رفتار پرسنل کادر با وظیفه بوده و هست. همان موارد ساده نتایج خوبی به همراه داشت و تصویر اولیه از خدمت سربازی، با شرایط بهتری در ذهن سربازن نقش می بندد. اگرچه که از دوره ی آموزشی همیشه به عنوان دوره ای پر خاطره یاد می شود، اما تغییرات حاصله موجب شد تا سختی های ناشی از آموزش های نظامی قابل تحمل تر شوند.

 نارضایتی ها در مورد خدمت سربازی بیشتر معطوف به 2 موضوع است: 1. مدت زمان در نظر گفته شده برای طی دوره سربازی 2. شرایط خدمت در داخل پادگانها و نحوه ی برخورد با سربازان. با در نظر گرفتن بهبود شرایط دوره آموزشی،  مدت زمان کوتاه آن و رضایت نسبی افراد پس از طی این دوره(با وجود سختی های رایج در امر آموزش نظامی) و رجوع به آمار اتفاقات ناگوار در دوره ی خدمت و تفکیک دوره ی آموزشی و آموزش تکمیلی(دوره ی کد) به نکته ی جالبی بر می خوریم؛ اینکه نارضایتی ها و مشکلات ناشی از بروز آن، بیشتر در دوره ی طولانی 19 و یا 17 ماهه ی پس از آموزش رخ می دهد!

 وقتی مدت زمان طولانی 19 و یا 17 ماهه ی حضور فرد در یک پادگان را بررسی نماییم، شاهد اتلاف وقت و هرز رفتن روزهایی از مهمترین ایام زندگی فرد خواهیم بود. این نکته همان علت اصلی در بروز ناراحتی ها و ناملایمات سربازان در دوران خدمت است و عوامل محرک نظیر نحوه ی برخورد با آنان هم مزید بر علت خواهند بود.

 در مورد زمان طولانی و هدفمند نبودن ایام حضور افراد در پادگان ها بحث های بسیاری شده و راهکارهایی نظیر بکارگیری سربازان در صنعت، استفاده از آنها در اردوهای جهادی جهت آبادانی مناطق مختلف و مواردی از این دست ارائه شده است.

 به نظر می رسد اجرای درستِ راهکارهای مذکور و رعایت مواردی از قبیل: حفظ شان و شخصیت و احترام به سربازان، کاهش مدت زمان خدمت، مهارت آموزی و زمینه سازی برای حضور در بازار کار پس از دوران خدمت برای سربازان متقاضی و موارد اینچنینی می توانند مشوقی برای جوانان باشد، تا خودشان مایل به گذراندن دوران سربازی باشند و مدت زمان مناسبی که برای دوران خدمت در نظر گرفته خواهد شد را به منزله ی از دست رفتن زمان حساس ابتدای دوران جوانی خویش نبینند.

 به امید آنکه این موارد عملی شوند تا دیگر شاهد هدر رفتن زمان و یا جان هیچ جوانی در لباس مقدس سربازی نباشیم و دوران سربازی ، جوانانمان را با عزت، کارآمدی و غروری دو چندان تحویل جامعه دهند.

دیدگاه کاربران

میلاد حمیدی۱۱۷۰۳۴۰۸:۱۷:۵۳ ۱۳۹۶/۷/۱۷
حداقل برای بعد از سربازی سهمیه اشتغال و یا امتیاز در نظر بگیرند که این دو سال عقب ماندگی بعد از خدمت جبران شود.
ناشناس۱۱۷۰۵۰۰۸:۵۴:۰۲ ۱۳۹۶/۷/۱۷
قانون کنکور هم نیازمند اصلاح و بازنگریست
فرناز۱۱۷۰۵۹۰۹:۱۰:۴۶ ۱۳۹۶/۷/۱۷
به نظر من باید به مسیری که بیش از 90% کشورها رفته اند و موفق شده اند حرکت کنیم. بیش از 90% کشورها سرباز گیری اجباری را متوقف کرده اند.
ناشناس۱۱۷۱۱۹۱۰:۲۵:۱۴ ۱۳۹۶/۷/۱۷
ما کشوری هستیم که با بسیاری از کشورها در حال تنش هستیم و ممکنه جنک بشه و سرباز هم نیز هست شما اگر نگاه کنی با اعراب و اسرائیل و اروپا و امریکای شمالی درگیریم و باید کسانی که سربازی رفته اند هم آماده نبرد باشند
ناشناس۱۱۷۳۹۱۱۵:۱۴:۰۹ ۱۳۹۶/۷/۱۷
1-بهتره شما به عنوان یک سرباز حرفه ای همیشه آماده باشی و در خدمت جنگ و برای دیگران تصمیم نگیری. 2-با احتساب ماههای بعد از فارغ التحصیلی و زمان انتظار تا اعزام و پایان اجباری و بدشانسی برای پیدا کردن کار حداقل سه سال از زندگی نابود میشه نابود ناببببببببببود نابودش را تکرار کردم تا عمق فاجعه کاملا عریان بشه . من به هیچ عنوان حاضر نیستم پسرهایم حتی یک ساعت زندگیشون نابود بشه،هرطور شده از کشور خارجشون می کنم.
آریابان۱۱۷۱۴۸۱۰:۴۹:۴۸ ۱۳۹۶/۷/۱۷
این ساز و کار سربازی از حدود یک قرن پیش (ابتدای سالهای 1300) بر پایۀ "سرباز- محوری" شکل گرفت یعنی زمانیکه آنقدر تعداد تحصیلکرده ها کم بود که معدود دیپلمه !!!! های آنروز، افسر-وظیفه می شدند و ارتش حتی وسیلۀ نقلیۀ دولتی (اسب) ، سوخت آن(سهمیۀ کاه و یونجه) و رانندۀ آن (مهتر اسب) در اختیارشون قرار می داد ؛ ولی الآن طوری شده که لیسانسیه ها نه تنها دیگه درجۀ استواری نمیگیرند بلکه حتی باید با درجۀ گروهبانی !!! و طبیعتا با بهره وری در حد صفر !!! خدمت کنند ؛ اصلا در شرایط امروز دنیا ( و لابد ایران !!!!) که همه چیز تخصصی شده ، اینکه یک فارغ التحصیل کارشناسی ارشد (در هر رشته ای!!!! که باشه) پس از دوران آموزشی ، مأمور بشه که مدتی حدود 18 ماه ، درآشپزخانه سربازخونه بر دیگ و قابلمه !!!! نظارت کنه ، یا در درب پادگان ، آمار ورود و خروج خودرو ها را تهیه کنه ، یا در خیابان ها برای رانندگان متخلف ، برگۀ جریمه بنویسه ، یا......، آیا این اسراف و هدر دادن عمر جوانان آینده ساز کشور و تحمیل ضرر به سرمایه های هزینه شدۀ علمی کشور نیست ؟!؟!؟!؟ جا داره ، بدون هیچگونه تبعیض و با حذف هرگونه بند معاف شدن ازمادی و پولی گرفته !!!! تا انتسابی و معنوی !!!! ، 8 جوان برومند ایرانی ، هر کدوم به مدت 3 ماه و یا در نهایت ، 6 جوان به مدت 4 ماه درپادگان ها به فراگیری همه فنون نظامی بپردازند و مرد جوان تحصیل کردۀ جامعۀ ما ، بدون پشیمونی از پسر ایرانی !!!!! بودن آمادگی چالش و تکاپو برای پیکار با غول ازدواج !!!! و زندگی را بیابد ؛
ناشناس۱۱۷۰۶۸۰۹:۲۷:۲۰ ۱۳۹۶/۷/۱۷
2 سال عمر ما تلف شد . خدا ازتون نگذره
ناشناس۱۱۷۰۶۹۰۹:۲۷:۵۵ ۱۳۹۶/۷/۱۷
فقط چند کشور سربازی اجباری با حقوق کم دارن
یک ایرانی۱۱۷۱۶۷۱۱:۱۶:۴۸ ۱۳۹۶/۷/۱۷
این طور صحبت کردن و نظر دادن حقیقتا مایه تاسف هست. یادتون باشه ما در قلب اروپا نیستیم و همسایگان ما مثل آلمان و فرانسه و سوییس نیست و وضعیت امنیتی مناسبی ندارن. پس اصلا نمیشه خودمون رو با اون ها مقایسه کنیم. البته در مورد بهبود شرایط سربازی چه از لحاظ دستمزد و چه از لحاظ حفظ شخصیت و شان افراد چه سربازی که بی سواد هست و چه سربازی که ندرک دکترا داده باید اقداماتی انجام بشه.
مردم۱۱۷۹۸۱۰۹:۴۶:۴۶ ۱۳۹۶/۷/۱۸
دوست عزیز می شود سربازی را به عنوان شغل در نظر گرفت هم ایجاد شغل در کشور شده هم نیروی لازم برای مبارزه با دشمنانی که شما اشاره کردید وجود خواهد داشت والبته کارآمدتر از وضع کنونی
ناشناس۱۱۷۰۹۶۰۹:۵۳:۴۶ ۱۳۹۶/۷/۱۷
چه فایداه داره انتشار این مطالب جز تازه کردن داغ دل جوونا وقتی هیچ امیدی به اصلاح هیچ چیز نیست. من قبل از خدمت همه چیز داشتم. شغل و همسر و ماشین و ... بعد از خدمت همه رو از دست دادم.
ناشناس۱۱۷۱۴۷۱۰:۴۹:۳۲ ۱۳۹۶/۷/۱۷
هیچ عقل سلیمی دادن اسلحه به کسی که بدون رضایت به پادگان آمده است را درست نمی داند ، سربازگیری اجباری هیچ منطقی ندارد ،
رضا۱۱۷۲۱۱۱۲:۰۸:۵۰ ۱۳۹۶/۷/۱۷
" در مورد زمان طولانی و هدفمند نبودن ایام حضور افراد در پادگان ها بحث های بسیاری شده و راهکارهایی نظیر بکارگیری سربازان در صنعت، استفاده از آنها در اردوهای جهادی جهت آبادانی مناطق مختلف و مواردی از این دست ارائه شده است." من نمي فهمم اگه قراره سربازها اينقدر بيكار باشند كه بايد در صنعت يا اردوي جهادي آنها را بكار گرفت، اصلا براي چي سرباز مي گيرند؟ تعطيل كنند سربازي را!
ناشناس۱۱۷۲۷۴۱۳:۲۵:۳۷ ۱۳۹۶/۷/۱۷
تا سال 93 قانون هر خانواده با داشتن یک فرزند معلول ذهنی ؛ فرزند دومش معاف بود و با تغییر قانون در سال 93 امروز افراد با داشتن دو ملیت و.غیبت و..... با دادن پول معاف می شدند ولی من که خودم سکته کردم و توان حرکتی ندارم و دوفرزند داشته یکی معلول ذهنی ؛ فرزند دوم خود را هم باید بفرستم سربازی ؟
محمد۱۱۷۳۰۵۱۳:۵۲:۵۰ ۱۳۹۶/۷/۱۷
در این برهه از زمان که هم کشور با تهدیدات گوناگون مواجه است و هم جوانان بیکار زیادی داریم و هم افرادی زیادی که علاقه ای برای رفتن به سربازی ندارند تنها یک راه مشکل گشا است آن هم اینکه کسانی که تمایل به رفتن سربازی ندارند و در خانواده مرفع ای هم زندگی می کنند که تعدادشان هم کم نیست حداقل 50میلون تومن بدهند و کارت بگیرند دیگران هم که ندارند که بخرند سربازی بروند مثلا 8سال باشد و ماهانه به اندازه یک کارمند متوسط حقوق بگیرد مثلا ماهی 2/500به این ترتیب هم مشکل بیکاری را حل کرده ایم و از طرفی بار مالی هم برای دولت ندارد چون ازیکی گرفته ایم و دادیم به یکی دیگر.
ناشناس۱۱۷۳۳۱۱۴:۲۹:۰۷ ۱۳۹۶/۷/۱۷
متاسفانه در کشور ما بسیاری از فرماندهان نظامی از ترس از دست دادن نیروهای سرباز(گماشته) مجانی از سربازی حمایت میکنند . چرا یک بار در یک انتخابات هم که شده از مردم درباره حذف یا ماندن این دوره سربازی نظرسنجی صورت نمی پذیرد؟ وقتی یک لیسانسه وظیفه را میبینیم که مسئول باز کردن درب آهنی خط ویژه اتوبوس است دل انسان به درد می آید.
م۱۱۷۳۴۶۱۴:۴۶:۴۳ ۱۳۹۶/۷/۱۷
از اول انقلاب تا امروز ما همش میشنویم رضا شاه هر کاری انجام داده برای رضای اربابانش بوده راه ااهن ساخته برا انگلیس ساخته دانشگاه ساخته برای انگلیس ساخته بیمارستان ساخته برای انگلیس ساخته وزرات وادارت را ساخته برای انگیس ساخته بندر و کشتیرانی ساخته برای انگلیس ساخته خب این خدمت سربازی هم بزنید پا حساب خدمت رضا شاه به انگلیس جمعش کنید عمر جوانان به خاطر انگلیس از بین نرود
ناشناس۱۱۷۴۰۸۱۵:۲۲:۵۵ ۱۳۹۶/۷/۱۷
از ترس آبرو اسم اون ۱۶ کشور رو نیاوردید؟
حسن۱۱۷۶۴۷۲۰:۰۵:۵۵ ۱۳۹۶/۷/۱۷
دولت تا الان چه گلی به سر نظامیان که داوطلبانه شغل نظامی را انتخاب کردند وبا سخت ترین کار کردند وبا چندر غاز حقوق شرمنده خانواده هایشان هستند زده که حالا با این شرایط اقتصادی بخواهد چندین برابر نظامیان فعلی سرباز حرفه ای استخدام نماید وآنها را هم بیچاره کند پس اگر بطور مساوی وبدون تبعیض همین وضعیت ادامه یابد بهتر است چون کار های که الان سربازان انجام می دهند نیاز به توان جوان 20 الی30 سال دارد وبالای 30 سال قدرت یک روز درمیان نگهبانی را ندارد
ناشناس۱۲۰۹۸۷۰۵:۱۵:۳۹ ۱۳۹۶/۷/۲۲
حتما باید بازنگری شود واجب است واقعیتی است
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های دیروز

  1. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  2. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  3. خسارت در «اس-۳۰۰»؛ مدرکی که نیست و افتخاری که به نام اسرائیل می‌سازند!

  4. و ناگهان اخلاق!

  5. این ۲ مشکلِ بزرگ در بازار مسکن ایران

  6. زیباکلام: اسرائیل برای رهگیری موشک ایران خیلی هزینه داد/ ۷ اکتبر نشان داد که فلسطین هنوز زنده است!

  7. بخش املاک "دیوار"مسدود می‌شود/ فرصت یک هفته‌ای به سکوها

  8. خیانت و وطن فروشی علنی در مقابل دوربین

  9. حمایت معاون رئیسی از تعطیلی پنج‌شنبه‌ها/ تاکید رادان بر ادامه طرح «نور» فراجا/ انتقاد روزنامه دولت از کریمی قدوسی

  10. وزیر کشور: پلیس با رعایت کرامت انسانی به عده کمی که قانون حجاب را رعایت نکنند تذکر می‌دهد

  11. توماج صالحی به حبس محكوم شد/مظلوم نمايي يك اغتشاشگر 

  12. موضوع خودروهای لوکس پسران معاون سابق قوه قضائیه چه بود؟

  13. سرانجام دختر فوت شده در متروی تجریش چه شد؟

  14. توقیف محموله صادراتی رژیم صهیونیستی در مرز بازرگان

  15. فریب نخوریم! 

  16. دبی؛ چند روز پس از سیل

  17. تصاویر اختصاصی شبکه پاکستانی از اسکورت جالب زمینی و هوایی رئیسی در لاهور

  18. رفتار عجیب یک شهروند در مترو تهران ؛ پارک موتور مقابل پله‌های ورودی ایستگاه!

  19. قالیباف: تأخیر بانک مرکزی در تأمین ارز دارو محرز است

پربحث‌های هفته

  1. بازی با کلمات

  2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. برخورد محترمانه پلیس با یک خانم برای اعمال قانون و توقیف خودرو

  5. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  6. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  7. کمی دیر نیست؟

  8. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  9. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  10. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  11. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  12. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  13. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

  14. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  15. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  16. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  17. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  18. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  19. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  20. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  21. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  22. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  23. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  24. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  25. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

آخرین عناوین