راهکار جدید آمریکا در قبال روسیه؛ رویارویی، بازدارندگی و همکاری

گروه سیاسی الف،   3960703005

به عقیده کارشناسان، راهکار جدید واشنگتن در برخورد با مسکو، نشان دهنده تلاش برای رسیدن به توازنی بین مواضع "دونالد ترامپ" و مخالفان رئیس جمهوری آمریکا در برخورد با روسیه است.

به گزارش تسنیم، سایت خبری-تحلیلی «راس بالت» روسیه نوشته است: رویارویی و بازدارندگی، به همراه یافتن زمینه های ممکن برای همکاری، پایه و اساس «استراتژی جدید در قبال روسیه» تهیه شده در کاخ سفید را تشکیل می دهد که توسط ژنرال "هربرت مک‌کستر" مشارو امنیت ملی "دونالد ترامپ" اعلام گردیده است.

«راس بالت» دیدگاه کارشناسان را در مورد محتوای راهکار جدید آمریکا، اینکه منظور از «بازدارندگی روسیه» توسط واشنگتن و همچنین «همکاری با روسیه» چیست را جویا شده است، با توجه به اینکه هیچیک از این دو عرصه هنوز بطور کامل مشخص نیست:

"الکساندر شومیلین" کارشناس ارشد موسسه آمریکا و کانادا در آکادمی علوم روسیه معتقد است، در طرح جدید راهکار برای مشارکت آمریکا با روسیه که از سوی دفتر ریاست جمهوری آمریکا تهیه شده، هیچ نکته خاص و تازه ای مطرح نشده است. به گفته وی، مسئله جدید تنها زمینه روادیدهایی است که محتوای این راهکار با توجه به آن ارائه شده است.

این کارشناس افزود: «برای مثال همکاری بین روسیه و ایالات متحده در خصوص کره شمالی همیشه وجود داشته و مشارکت واشنگتن با روسیه و چین همواره مورد تاکید بوده، ولی از آنجا که مواضع مسکو و پکن در رابطه با آخرین دور تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه کره شمالی و همچنین بعد از اظهارات تهدید آمیز ترامپ علیه پیونگ یانگ، بسیار قاطع و تحریک آمیز بود، مشخص است که آمریکایی‌ها حاضر شده اند به تنهایی در این خصوص اقدام کرده و بدین ترتیب در شرایط کنونی این موضوع دیگر زمینه مشارکت آمریکا با روسیه بشمار نمی آید.»

آمریکا و روسیه در سوریه همکاری ندارند، بازدارندگی متقابل دارند

شومیلین همچنین امکان خاصی برای همکاری و گفتگو بین دو کشور در زمینه سوریه نمی بینید. وی گفته است: «در این راستا فقدان مشارکت سازنده مسئله لزوم تماسها برای جلوگیری از درگیری نظامی دو کشور در سوریه را مطرح و جایگزین آن شده است. برای مثال مقامات نظامی روسی و آمریکایی همین چند روز قبل با یکدیگر دیدار کرده و روی نقشه مواضع خویش را مشخص کردند تا از مورد حمله قرار گرفتن آنها از سوی طرف مقابل ممانعت کنند. این مسئله را نمیتوان همکاری نامید، این اقدام در واقع نوعی مشارکت منفی است.»

این کارشناس یادآور شد، در مجموع دیگر مشخص است که روسیه در چشم آمریکا فقط «یک هدف بازدارنده» نبوده، بلکه بعنوان «کشوری کاملا متخاصم» در نظر گرفته می شود. البته در عین حال هیچ مشکلی در جهان بدون حضور آن حل و فصل نخواهد شد که نمونه واضح آن نقش روسیه در حل و فصل مناقشات نظامی در سوریه و شرق اوکراین است.

به گفته شومیلین، در حقیقت «مشارکت» روسیه و آمریکا در سوریه بیشتر یادآور یک «بازدارندگی متقابل» است. در عین حال آمریکایی‌ها چاره ای هم ندارند بجز اینکه «حل و فصل سیاسی» را در نظر بگیرند، هرچند آنها در شرایط کنونی نقش فعالی در آن ندارند. مذاکرات ژنو که متوقف مانده و آمریکا در مذاکرات آستانه نیز تنها نقش ناظر دارد. البته مذاکرات ژنو احتمالا در آینده از سر گرفته خواهد شد و شرایط آن در حال فراهم شدن است.

رویارویی آمریکا با روسیه جنبه ژئوپلیتیکی یا نظامی ندارد

"پاول دمیدوف" کارشناس مسائل آمریکا و مشاور رئیس مرکز تحقیقات راهبردی روسیه معتقد است که پیش نویس راهکاری که مشاور دونالد ترامپ به تازگی از آن سخن گفته، در واقع نشان دهنده نوعی توازن بین مواضع رئیس جمهوری آمریکا که معتقد به سرو سامان دادن به روابط با روسیه است و دیدگاه سایر سیاستمداران آمریکایی است که اصرار دارند روابط واشنگتن با مسکو نباید بهبود یابد.

به گفته وی، افکارعمومی آمریکا که تمایلات ضدروسی در آنها تشدید شده و همچنین مایلند «رئیس جمهور ترامپ را تنبیه کنند»، از دیدگاه سیاستمداران آمریکایی حمایت می کنند که به تازگی هم گسترده ترین تحریمها علیه مسکو را تصویب کرده اند.

دمیدوف توضیح داد: «طرز فکر آنها بدین گونه است که به ترامپ به چشم سیاستمداری بیش از اندازه طرفدار روسیه نگاه کرده و سعی دارند او را تحت کنترل کامل قرار دهند. به همین دلیل است که تنها 28 درصد آمریکایی‌ها از سیاست نزدیکی به روسیه حمایت کرده و اکثریت با کسانی است که خواستار بازدارندگی مسکو هستند. در مجموع دیدگاه مردم آمریکا نسبت به روسیه بشدت منفی شده است.»

این کارشناس در عین حال اطمینان دارد که «رویارویی با روسیه» در راهکار جدید آمریکا، نه در جهت رویارویی ژئوپلیتیکی یا نظامی، بلکه بیشتر جنبه اقتصادی، مالی و فناوری دارد. به گفته وی، دقیقا به همین دلیل است که موضوع اوکراین اکنون در اولویت سیاستهای دولت دونالد ترامپ قرار ندارد.