نظر منتشر شده
۴۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 245245
به بهانه ادعای زیاد بودن تعطیلات؛
بیشتر، همیشه بهتر نیست
بخش تعاملی الف - ایلیا سالار، 22 مهر 93
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۲ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۰۸

آذر ماه سال گذشته بود که عضو هیات رئیسه کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس، از تشکیل کارگروه ساماندهی به تعطیلات رسمی خبر داد تا با برگزاری چندین جلسه و اخذ نظرات مراجع و صاجب نظران "زمینه کاهش تعداد روزهای تعطیل کشور" را فراهم کنند. در اردیهشت ماه سال ۹۳ از مجلس خبر رسید که طرح این کمیسیون آماده شده و با کاهش ۷ روز از تعطیلات رسمی و مواردی دیگر منتظر اخذ نظر مراجع بوده و پس از تکمیل به صحن مجلس فرستاده می شود. اما به نظر می رسد این طرح با انتقادات فراوانی روبرو شده و نمایندگان تصمیم به اصلاح طرح گرفتند. به طور کل بحث زیاد بودن تعطیلات رسمی کشور هر از چند گاهی در بین مسئولین خبرساز می شود. استدلال این افراد این است که کشور نیاز به کار و فعالیت داشته و تعطیلات بیش از حد موجب کندی توسعه کشور می گردد.

دو هفته پیش بود که جانشین منابع انسانی ستاد کل نیروهای مسلح، با توجه به کاهش میزان موالید خبر از ۲۴ ماهه شدن دوره خدمت سربازی داد. استدلال ایشان هم اینطور بود که "با توجه کاهش موالید ذکور، برنامه ریزی جهت افزایش جمعیت کشور و کمک به دولت برای تامین نیروی متخصص خود،‌ تصمیم گرفته شد تا خدمت سربازی ۲۴ ماه باشد." با توجه به صحبت های ایشان می شود نتیجه گرفت که نیروهای مسلح عادت به داشتن تعداد خاصی نیروی وظیفه کرده و با کاهش موالید در نظر دارد از ساده ترین روش یعنی افزایش دوره خدمت این خلا را پر نماید. اینکه با چه قاعده شرعی، اخلاقی و قانونی ای می توان دوسال از جوان یک کشور به اجبار و به صورت تقریبا رایگان کار کشید، بخصوص در دورانی که مشکلات این قشر از بُعد اشتغال و ازدواج به یک معضل اجتماعی تبدیل شده، بحثی است که خارج از موضوع این نوشته بوده و جا دارد که در دولت و مجلس و حوزه و دانشگاه مورد بحث و بررسی جدی قرار بگیرد.

تاریخدان انگلیسی به نام سیریل پارکینسون هفتاد سال پیش به موضوعی که امروزه گریبان تفکر مسئولان را گرفته است در مقاله ای طنز آمیز در مجله اکونومیست به آن اشاره می کند: " از دید «پارکینسون» هر کار تا زمانی که برای آن تعیین شده طول می کشد و این مدت ارتباط چندانی با میزان و ماهیت کار ندارد. این نحوه عمل در سازمانها رخ می‌دهد و بوروکراسی‌ها بدون گسترش اهدافشان، خود گسترش می‌یابند." پارکینسون «تمایل مدیران به داشتن مرئوسان بیشتر» را انگیزه گسترش بوروکراسی‌ها می‌داند که در نتیجه موجب افزایش کارکنان وایجاد وظایف تکراری می شود. مفهوم "بهره وری" که در کشور ما به کلی مغفول مانده، درست در مقابل این قانون قرار گرفته است. بهره وری با تعریف ساده "درست انجام دادن کار درست" به دو پرسش اساسی چه کاری انجام دهیم (یافتن کار درست) و چگونه انجام دهیم (درست انجام دادن کار) کمک می کند که با کمترین هزینه به تحقق بیشترین اهداف بپردازیم.

حال بازگردیم به مسئله تعطیلات که گاها تعطیلات کشورمان را با کشورهای توسعه یافته مقایسه کرده و نتیجه می گیرند که تعطیلات ما خیلی بیشتر است و بایستی کم شود! اما این نکته ساده را در نظر نمی گیرند که تمام کشورهای توسعه یافته و حتی کشورهای در حال توسعه پنج روز کاری داشته و شش روز کاری در دنیای مدرن معنایی ندارد. یک هفته پیش سازمان جهانی کار با مطالعات گسترده خود، پیشنهاد چهار روز کاری را مطرح کرد، مسئله ای که با استقبال متخصصان و همینطور دولت ها مواجهه شده است. از استقبال کننده های مشهور میتوان به بنیانگذاران گوگل لری پیج و کارآفرین میلیاردر مکزیکی کارلوس اسلیم اشاره کرد. استدلال متخصصان سازمان جهانی کار موارد زیر است:

اول؛ بهبود سلامتی کارکنان، چرا که بیشتر امراض دوران مدرن از مانده طولانی مدت در اداره و استرس کاری ناشی می شود.

دوم؛ هفته های کوتاه تر به شما اجازه می دهد شغل های بیشتری ایجاد کرده و همچنین تحقیقات بسیاری نشان میدهد که بهره وری کسانی که کمتر کار می کنند بیشتر است.

سوم؛ باز هم طبق تحقیقات انجام شده، کسانی که به چهار روز کاری متعهد می باشند، اغلب شاد تر بوده و زندگی با کیفیت تری دارند (وقت بیشتری را با خانواده می گذرانند).

چهارم؛ موضوعی که به دنیای مدرن بر می گردد و آن اینکه یک روز کمتر کاری، به حفظ محیط زیست کمک کرده چرا که رفت و آمد به محل کار میلیاردها با در هفته کمتر می شود.

در حال حاضر پارلمان روسیه در حال بررسی این طرح است و به احتمال زیاد بسیاری از کشورهای پیشرفته به زودی به این مسئله توجه خواهند کرد. با توجه به مسیری که دنیا بر اساس تحقیقات علمی انتخاب کرده، بهتر نیست که مسئولین کشور بجای استناد به محفوظات ذهنی خود به تحقیقات علمی و تجارب کشورهای موفق توجه نمایند؟ با توجه به اینکه ساعت مفید کاری در کشور در بخش دولتی نیم الی یک ساعت و در بخش خصوصی حدود دوساعت برآورد شده، بهتر نیست که مسئولین بجای تمرکز بر کاهش تعطیلات رسمی و کشاندن کارمندان به اداره با هدف افزایش چند ساعت کار مفید در سال، به موضوع افزایش بهره وری و ساعت کار مفید پرداخته و با افزایش یک ساعت به کار مفید روزانه کارکنان، بدون اینکه کارکنان را از خانواده خود دور کنند، چندصد ساعت به کار مفید آنها بیافزایند؟ حکومتی که بر اساس مبانی دینی، وظیفه دارد تحکیم بنیان خانواده را در اولویت تصمیم های خود قرار دهد، آیا با رویه شش روز کاری برای کارکنان (که بسیاری از کارمندان برای دریافت اضافه حقوق ساعات بیشتری را در اداره می مانند) و عقب انداختن دو ساله جوانان از علم و ازدواج و اشتغال، کشور در راستای این هدف حرکت می کند؟

شاید برای یکبار هم که شده جا داشته باشد مسئولین با باز کردن چشمان خود و دیدن تجارب دیگر کشورها و با در نظر گرفتن اصول دینی، برخلاف جریان آب شنا نکرده و مسیر درست را انتخاب کنند. کسی انتظار ندارد که از فردا کارمندان ایرانی چهار روز در هفته سر کار بروند، اما می توان با برنامه ریزی برای افزایش بهره وری کارکنان، کم کم به ساعت هایی که کارکنان می توانند با خانواده خود باشند افزود و از طرفی از هدر رفت هزینه ها جلوگیری کرد. از طرفی نیروی های مسلح هم می توانند نیاز خود به نیروی انسانی با استفاده از اصول بهره وری و نه استفاده از عمر جوانان تامین نمایند. در آینده در خصوص پیشنهاد سازمان بین‌المللی کار و بحث های پیرامون آن بیشتر خواهم نوشت.
 
کلمات کلیدی : ایلیا سالار
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۱۲:۲۳:۵۹
نه برادر حرف حساب تو گوش ما فرو نمی رود. من چرا باید به جای ده نفر زیر دستم ئنج نفر داشته باشم؟ چطور باید بفهمم رییسم؟ این نفس اماره را چطور راضی کنم؟ (2426077) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۱۸:۱۱:۰۴
داداش من یه چیزایی میگیا. اگه من لیسانس نرم افزار خدمت نرم دیگه کی جلوی گروهبان یک و ستواندو کادر چایی بذاره؟ کی زمین رو واسه کثیف کاریاشون تمیز کنه؟ واقعیت اینه که اکثر نظامی ها اگه به جای کارکردن برن خونشون و بخوابن سود بیشتری نصیب مملکت میشه. (2426870) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۱۲:۲۵:۴۷
از جمله دلایل مهم پایین بودن بهره وری کار در ایران، فساد مدیران بالاتر از کامند است. تعداد ایام کاری، تاثیری در راندمان ندارد.
مشاهده این حجم فساد در رده مدیریت ها، انگیزه کار بهینه را از عوامل اجرایی سلب می کند.

امیدوارم آقای سالار که پیشتر از این، مقالات جالبی در مورد راهکارهای مقابله با فساد سیستماتیک در سازمانهای اقتصادی، از ایشان خوانده ایم، تا حصول نتیجه، مطالعات و بررسی های خودشان را ادامه دهند. (2426084) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۱۲:۲۶:۲۲
مسئله این نسیت مسئولین بر خلاف آب شنا میکنند
مسئله این است که مسئولین اصلا شنا کردن بلد نیستند (2426086) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۲۲:۱۹:۰۸
اتفاقا اگه آب باشه شناگرهاي كاملا ماهري هستند اما شنا از نظر آنها چيز ديگري است آره جانم آره برادر (2427247) (alef-10)
 
نیازی
۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۱۲:۳۰:۲۲
کارمندان دولت در روز کاریش هم تعطیلند و بودن و نبودنشان در ساختار دولت نفعی برای مردم ندارد و هزینه سنگینی رو دوش مردم و مالیات دهندگان می گذارند.چون لااقل این کارمندان خونه باشند هم ترافیک شهر کمتر میشه و هم هزینه نگهداری ساختمانهای دولت و آب و برق و گاز کمتر میشه. (2426095) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۲۱:۲۶:۴۱
انصاف هم چیز خوبی است !! (2427150) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۳ ۰۹:۱۷:۰۸
کارمندان بخش خصوصی هم طبق آمار فقط وقت می گذرانند و بهتر از آنها نیستند (2427670) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۳ ۲۰:۵۵:۲۶
آره شاید بعضی ها در ساعات کار هم تعطیل باشند ولی بعضی ها ده برابر ظرفیتشان کار می کنند من با اینکه یک کارمندم رئیسمان مجبورمان میکند هرروز تا ساعت 8 شب کار کنیم و روزهای جمعه و ایام تعطیلی رسمی هم باید سر کار بیاییم باور کنید دیگر چیزی از ما باقی نمانده و له شده ایم یکی باید برای این وضعیت فکری کند آیا میتوان کارمندان را وادار به کار در روزهای تعطیل کرد حالا اگر 100 تعطیلی هم در سال باشدما باید همه را کار کنیم . حجم کاری هم ده برابر جاهای دیگر است . (2429129) (alef-13)
 
محمد
۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۱۲:۳۴:۰۸
ما که از صبح زود تا آخر شب که ده شب میریم خونه شش روزه هفته داریم می دویم ولی باز نمی تونیم خرج زندگیمونو در بیاریم.
چه دل خوشی داری نویسنده محترم. (2426108) (alef-10)
 
مطیع
۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۱۲:۳۶:۲۰
الف جان!
بعضی موقعها مطالبی می زاری که آدم تعجب میکنه داره الف می خونه یا روزنامه زرد ! (2426120) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۱۲:۴۶:۳۵
تعطیلات خیلی پراکنده است اگرد در یکی دو موقعیت تعطیلات تجمیعی باشد بازدهی بالاتری خواهد داشت. (2426135) (alef-10)
 
سجاد
۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۱۲:۴۷:۵۶
اگر یک تحقیقی انجام بدید که مدیران میانی و عالیرتبه کشور و تصمیم سازان چگونه و با چه سوابق و تحصیلات و کارنامه ای به اینجا رسیدند متوجه خواهید شود که چرا در کشور ما تصمیماتی اینچنینی گرفته می شود. (2426139) (alef-10)
 
سبحان
۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۱۲:۵۵:۴۱
من کارمند اداره دولتی ام همکارای من از 6 روز کار در هفته 1 روزش هم کارمفید ندارن
و از بس هر روز امدیم اداره مستهلک شدیم اخه کو تعطیلات همش امسال 20 روز تعطیل رسمی داشتیم.
متاسفانه چون تو اداره بیکاریم خسته میشیم (2426160) (alef-10)
 
علی
۱۳۹۳-۰۷-۲۳ ۰۸:۳۳:۵۲
حتما کارمند بخش خصوصی هستی. کارمندان بخش خصوصی علاوه بر اینکه بیکارند، گرانفروش و بخیل هم هستند. کاری که توسط دولت به قیمت 1000 تومان انجام می شود در بخش خصوصی به قیمت 2500 تومان و با نصف کیفیت دولتی انجام می شود. (2427608) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۱۳:۰۱:۲۱
موضوع: مسئولیت هزینه های تعطیلات دولتی
---
در نظام اسلامی همه ی تعطیلات که منجر به صرف هزینه های کلان و خرد برای دولت و مردم می شوند باید منشأ شرعی غیر قابل خدشه و ریشه ی دینی قطعی مستند و مستدل و منطقی معتبر در قرآن و سنت و سیرت معصوم داشته باشند و در غیر این صورت مروجان این تعطیلات در زمینه ی صرف و جبران این هزینه ها نزد خداوند پاسخگو و مدیون صاحبان هزینه ها خواهند بود. (2426177) (alef-10)
 
lm
۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۱۳:۰۳:۲۹
تعطیلی ها از زمانی زیاد شد که تهران پنجشنبه ها تعطیل شد هزینه اروپایی زندگی کردن عده ای از تهرانیها را تمام مردم ایران دارن میدن همه چیز به تهران وصله پنج شنبه کار داشته باشی نیاز به تماس با تهران باشه یا استعلام یا هرچیزی، خلاصه باید بمونه شنبه، ترافیک تهران هم به قول بعضی از آقایان دلیل تعطیلی پنجشنبه هاست (2426183) (alef-10)
 
یه نفر
۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۱۳:۰۷:۰۵
عجب دل خوشی داری برادر گرامی
من در یک شرکت خصوصی کار می کنم مدیریت عامل شرکت ما ساعت کاری را 50 ساعت در هفته اعلام کرده و میگوید 44 ساعتی که اداره کار اعلام کرده برای شرکتهای دولتی است و در شرکتهای خصوصی ساعت کاری را مدیریت عامل تعیین می کند البته 50 ساعت برای پاییز و زمستان است در بهار و تابستان مدیریت عقیده دارد که تا زمان روشن بودن هوا در صورت نیاز سازمان پرسنل باید کار کنند و صد البته هیچ اضافه کاری و حقوق اضافه ای پرداخت نمیشود
همه کارمندان از آبدارچی تا مهندس و متخصص حداقل حقوق اداره کار را دریافت میکنند و بدیهی است در این شرایط کارمندان ماندگار نیستند و به محض پیدا کردن کار بهتر استعفا می دهند بنابر این مدیریت تصمیم گرفته یک سفته با مبلغ سنگین در بدو ورود پرسنل از انها بگیرد تا نتوانند به راحتی استعفا دهند
خلاصه اینکه انواع و اقسام اسباب و وسایل برده داری محیاست و هیچ قانونی جلودار کارفرماها نیست

جوانان این مملکت درگیر یک برده داری نوین شده اند و کل جوانی خود را به بیگاری کردن برای یک مشت ..... تلف می کنند
مدیریت عامل شرکت خصوصی که من در آن کار می کنم مدام تحدید می کند که می خواهد کارخانه را تعطیل کند دستگاهها و زمین کارخانه را بفروشد و برود دلالی کند تا پول بیشنری در بیاورد و مجبور نباشد الکی حقوق پرداخت کند . بیمه و مالیات بپردازد (2426192) (alef-10)
 
علی
۱۳۹۳-۰۷-۲۳ ۰۸:۳۵:۳۷
به اداره کار شکایت کنید. (2427610) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۳ ۰۹:۰۳:۰۰
اگر شکایت کنند اخراج می شوند . اینجا ایران است و طبق قانون کارفرما می تواند هر لحظه که اراده کند کارگر را اخراج نماید و تنها حمایت قانون این است که می گوید حق و حقوق قانونی که بسیار ناچیزو توهین آمیز است توسط کارفرما پرداخت شود
در ضمن شما فکر میکنی همه کارگران قرار داد درست و حسابی دارند؟ نه برادر جان یا قرارداد ندارند یا اگر دارند قرارداد سفید امضاست یا کاملا یک طرفه به نفع کار فرما تنظیم شده که دست کارگر بد بخت به هیچ چیز بند نیست
بیگاری کردن و برده بودن از بیکاری و گرسنگی و.... بهتر است (2427650) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۴ ۰۸:۵۶:۴۲
با نظر كارمند جوان موافقم (كاملا) و اينكه متاسفانه هيچ كس تاثير خودش را در اين موضوع در نظر نمي گيره وضعيت كنوني جامعه نتيجه تفكر و عمل تك تك اعضاي اين جامعه است حالا هركسي خودش را كنار كشيده داره نگا ميكنه ببينه مشكل كجاست (2429586) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۱۳:۱۷:۴۳
مشکل کشور ما زیاد بودن تعطیلات نیست مشکل آن زمانی است که در سر کار هستیم با یک و نهایتا" دو ساعت کار مفید در روز است (2426222) (alef-3)
 
آریابان
۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۱۴:۳۰:۴۰
هر چند در کشور ما تعطيلات بر اساس دو تقويم ملی (شمسی) و مذهبی (هجری) تنظيم شده ، ولی باز هم شمار تعطیلات ما ، از بسیاری از کشور ها ، حتی در حال توسعه ها ، هم کمتر است؛
مثلأ در کشور موفق و پیشروی مالزی ، مناسبت های ملی و مذهبی هر 3 نژاد مالائی ، چینی و هندو (اعم از شمسی و قمری) ، گرامی داشته می شود و در تقویم کاری دولت نیز ، کل کشور!!! تعطیل می باشد ؛
جالب تر آنکه دولت مسلمان مالزی ، برای آنکه مدیون!!! حقوق اجتماعی شهروندان نشود ، هر تعطیلی مربوط به یکی از این 3 نژاد را که با تعطیلات هفتگی 2 روزه ، یعنی شنبه و یکشنبه مصادف شود ، بلافاصله با نخستین روز یا روز های کاری جبران!!! می کند ، حتی اگرعملا کشور 4 روزکامل !!! را در تعطیلی سپری کند؛
متأسفانه پاره ای از مسئولین ایرانی ، در مواجهۀ با همۀ ناکامی ها ، بی برنامگی ها ، بی تدبیری ها ، سوء مدیریتها و تغییر مداوم مدیریت ها ، فقدان منابع مالی لازم ، کسری بودجه و ...... ، دیواری کوتاه تر از دیوار تعطیلات دم دست ندارند و همۀ کاسه-کوزه ها را بر سر تعطیلات !!!! می شکنند و دائمأ نیز دنبال این هستند که مردم را از این حداقل ابزار و وسیله ای که برای به فراموشی سپردن مشکلات و کاستی های انباشته و رو آوردن حتی محدود و گذرا به شادی و نشاط در اختیار دارند ، نیز محروم سازند ؛ (2426414) (alef-10)
 
بازنشسته فرهنگی
۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۱۵:۳۴:۲۸
یک مثل ترکی میگه هر چه بریزی به آشت میاد به قاشقت! تنها با پرداخت حقوق مکفی و نظارت دقیق بهره وری افزایش مییابد نه چیز دیگر. (2426566) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۱۷:۰۲:۲۶
نه عزیزم مشکل هر دو هستند! منتها
شاید دو روز تعطیلی در محرم زیاد به چشم نیاد، ولی دهه محرم همه چی تعطیله!
شاید ۵ روز تعطیلی نوروز به چشم نیاد، ولی عملا از ۲۰ اسفند تا ۲۰ فروردین همی چی تعطیله!
شاید یک روز تعطیلی در خرداد به چشم نیاد، ولی عملا تمام خرداد همی چی تعطیله!
شاید ۲ روز تعطیلی در ماه رمضان به چشم نیاد، ولی عملا تمام ماه رمضان همی چی تعطیله!
....... (2426751) (alef-10)
 
هادی
۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۱۳:۱۷:۵۹
اول که تیتر خبر را دیدم به خودم گفتم باز این الف بر علیه تعطیلات مطلب نوشت. ولی وقتی خوندم دیدم بر خلاف همیشه این بار بسیار کارشناسی شده و علمی موضوع را بررسی کرده و از این بابت از نویسنده مقاله نهایت تشکر را دارم.

موضوعی که باید در ذهن تصمیم گیرندگان کشور ما جا بیفتد این است که تعطیلات ایران زیاد نیست، ساعت های کاری غیر مفید ما زیاد است که هرچه بر روزهای کاری اضافه کنید باز هم نمی توانید ساعت کار مفید را افزایش دهید.
چون ار مفید، نگیزه و نشاط نیاز دارد که ما نداریم.
بر عکس؛ با افزایش روزهای کاری و کاهش تعطیلات، مشکل را دو چندان خواهید کرد. (2426225) (alef-10)
 
saeed
۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۱۳:۲۰:۵۵
واقعا "الف" دستت درد نکنه،فکر کنم جزو معدود یا تنها رسانه ای هستی که برای مشکل بزرگ سربازی واسه جوونا توی هر مقاله ای که بشه به صورت واقع بینانه مطلب انتقادی مینویسی.
بقیه رسانه ها و خبرگزاریها فقط خبر رسمی منتشر میکنن آدم حرصش میگیره
این مشکلم یه روزی حل میشه ولی مهم اینه که چه موقع حل بشه،فقط امیدوارم اون روز کار از کار نگذشته باشه (2426230) (alef-10)
 
علی
۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۱۳:۲۱:۵۹
مشکل جای دیگه ای هست
اصلا به جای 6 روز درهفته ما 8 روز کار کنیم مشکل حل نمیشه..
ما مشکل ما راندمان پایین هستش مخصوصا در ادارات دولتی
اینهم یه روز دو روز درست نمیشه احتیاج به فرهنگسازی داره
اگه راندمان کاری بالا باشه حق با شماست اصلا به جای 6 روز کار 4 روز کاری هم داشته باشیم خیلی هم جلو هستیم
ولی تا وقتی به اون راندمان نرسیدیم باید تعطیلات رو ساماندهی کرد...
نباشه که هم راندمان پایین باشه هم روزای کاری کم بشه که فاجعست!!! - بزن بشکن ادارات دولتی میشه اونوقت (2426234) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۱۳:۲۴:۳۹
احسنت (2426244) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۱۷:۰۲:۵۶
کلا ما مردم تعطیلی هستیم، و بعضی وقتها در نهایت تعطیلی، کار هم میکنیم. (2426753) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۱۳:۵۰:۰۴
به نظر من برخی تعطیلات که دو روز پشت سر هم هستند باید یکیشون حذف بشود و راندمان کار باید افزایش پیدا کند.(برای معطل نماندن کارهاگ9
کارمندها کلا یه مقدار ثابت کار انجام میدهند حالا میخاد 20 روز تعطیل باشه یا دو روز در هر حال همون مقدار کار را انجام میدهند بیشتر انجام نمیدهند. (2426309) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۱۶:۴۲:۰۴
همیشه با دادن آدرس اشتباه سعی در منحرف کردن افکار عمومی و پاک کردن مسئله واقعی هستیم
مثل صرفه جویی در مصرف آب که 92 درصد آب در بخش کشاورزی مصرف میشه و 6 درصد در بخش خانگی و شرب و آنوقت تمام تمرکزمان برای کاهش مصرف در بخش خانگی است
بگذریم
موضوع مهم در مورد کار در کشور ما بحث بهره وری است
وقتی که بهره ورری در مشاغل پایین است با کم کردن 5و 6 روز تعطیلی که نمیتوان ان را جبران نمود. این موضوع وقتی پرنگتر میشه که نسبت روزهای کاری به روزهایی که قراره از تطیلات رسمی کم بشه را با هم مقایسه کنیم
مثلا اگر ما 250 روز کاری در سال داشته باشیم و بیایم 10 روز از تعطیلات کم کنیم و به روزهای کاری اضافه کنیم آیا مشکل بهره وری در کار حل می شود
معلوم است که مشکل در کمبود روزهای کاری نیست بلکه مشکل در سازماندهی و نظم نیروها و سازمانهاست که نمیتوانند از ظرفیتهای نیروی کار خود کاملا استفاده کنند
باید برای این موضوع فکری شود وگرنه در نهایت ما میتوانیم بجایی برسیم که حتی جمعه ها هم تعطیل نباشد وکار کنیم ولی با این وضعیت باز هم به بهره وری مطلوب نخواهیم رسید (2426707) (alef-10)
 
محمد
۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۱۶:۵۵:۲۴
برادر عزیز تو انگار تو این مملکت زندگی نمیکنیا
منظورت چی کار مفید 2 ساعت
اطلاعات ناقصی بهت دادن
با این کارها به دنبال چی هستی
براساس آمار مستند و رسمی نهایت کار مفید در روز 15 دقیقه است نه دو ساعت
شاید هفته‌ای به 2 ساعت برس همین (2426739) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۱۶:۵۷:۳۸
کم کردن روزهای کاری هفته به این آسانی نیست. اولاً در اداراتی که ارباب رجوع دارد، مطلب فقط راندمان کاری کارمند نیست بلکه در دسترس بودن اداره برای ارباب رجوع نیز مهم است. مثلا اگر بانکها، ادارات ثبت، دادگستری، بیشتر وزارتخانه ها و شرکتهای دولتی، هفته ای چهارروز باز باشد، حتی اگر راندمان 100% هم باشد باز ارباب رجوع وقت کافی برای مراجعه نخواهد داشت. زیرا اصل براین است که ارباب رجوع دست کم هفته ای پنج روز و هر روز هشت ساعت وقت مراجعه به این ادارات را داشته باشد. اگر شش روز بود حتی بهتر است. وگرنه هرکس باید وقت خودرا برای مراجعه به این ادارات با توجه به وقت محدود آن ادارات تنظیم کند و این خلاف اصول کاری است. این نهادها برای رساندن خدمت به ارباب رجوع ایجاد شده اند. خدمت به مراجعه کننده خواه از طرف یک سوپر مارکت کوچک باشد یا وزارتخانه ایجاب می کند بیشترین زمان برای رجوع در دسترس باشد. ثانیاً بحث تعیین زمان تعطیلات برای نهادهای دولتی است و یا نهادهای خصوصی که دولت کار خودرا به آنها واگذار کرده و دارای ارباب رجوع هستند. در خصوص مراکز خصوصی دولت فقط می تواند حداقل و حداکثری تعیین کند و بقیه باید بعهده خودشان باشد. ثالثاً، با فرهنگ کاری که در ایران هست، تفاوتی ندارد کارمند هفته ای سه روز کار کند یا شش روز. راندمان کاری بسیار پایین است. اگر روزهای کاری را کم کنیم، مثلاً چهار روز در هفته، کم کم کار دولتی برای کارمند حالت کار فرعی پیدا کرده و او در جای دیگری به کار مشغول خواهد شد. آثار روانی این مطلب برای محیط کار و راندمان کاری بسیار بد است.
کم کردن ساعات کاری و محدود کردن کار به چهار روز در هفته برای اقتصادهای بسیار پیشرفته است که در آن اولاً کارمند و کارگر تمام وقت آزاد خودرا به خانواده اش اختصاص می دهد و جای دیگری کار نمی کند. زیرا هم درآمد کارمند کفاف زندگی اش را می دهد و هم کنترل ها برای کار سیاه بسیار شدید است و هم قونین مالیاتی و مقررات بازنشستگی طوری است که کار کردن اضافی اساساً صرف زیادی ندارد. در کشورهای اروپایی تقاضا برای کم کردن ساعات کاری همیشه از طرف سندیکاهای کارگری و کارمندی مطرح می شود برای اینکه وقت استراحت بیشتری برای کارگران و کارمندان در نظر گرفته شود بدون اینکه از راندمان چیزی کم شود. اینگونه مباحث برای اقتصادی مانند ایران که ابتدایی ترین اصول اقتصاد مدرن در آن هنوز رعایت نمی شود فایده ای ندارد. (2426745) (alef-10)
 
ایلیا سالار
۱۳۹۳-۰۷-۲۳ ۱۰:۰۷:۳۵
سلام دوست عزیز، به نکته های خوبی اشاره کردید، اتفاقا بر سر همین نکته هایی که مطرح کرده اید بحث های زیادی صورت گرفته و پیشنهادهای زیادی هم از طرف متخصصان ارائه شده است. انشاالله در مقاله های بعدی به این موضوعات خواهم پرداخت. (2427767) (alef-13)
 
hasan
۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۱۷:۱۰:۳۵
با سلام و سپاس از گزارش بسیار جالب و فنی تان به عرض مبارکتان می رسانم که بهره وری در اکثر سازمان ها و ادارات دولتی بسیار پایین آمده و انگیزه ای برای خدمت در کارکنان دولت که مسایل مادی از مهمترین آنها می باشد ایجاد شده است.
امروزه بنده نوعی با داشتن سه فرزند حقوقی معادل یک میلیون و 100 هزار تومان دریافت می کنم که واقعا در اداره خانواده ام زمینگیر شده ام.
حال نخواستم که مشکلات خودم را مطرح کنم فقط خواستم خدمت شما بگویم با این همه مشکلات بنده نوعی با وجود بیش از هشت ساعت در اداره ماندن دیگر انگیزه ای برای خانه رفتن می ماند؟؟
در جواب به سوال خودم باید بگویم که اگر امکان داشت شب را در اداره می ماندم و خجالت زن و بچه را به دلیل نداشتن بنیه مالی قوی بیشتر از این نمی کشیدم.
مطلب دوم اینکه اکثر اداره جات ما با عوض شدن دولت ها و مدیران در طول عمر دولت هم نیروهای جدیدی به عنوان شرکتی،قراداد معین و چه و چه به دستگاه ها اضافه می شود که واقعا هیچ تعریفی برای اشتغال آنها نشده است.
امروز من با توجه به ظرفیت و کار موجود در سازمان مربوط به خودم این اعتقاد را دارم که بیش از نیمی از کارکنان اداری ما اضافه بوده و فقط کارمان صبح را به شب رساندن و بسان آدم های مریض و افسرده شب هنگام به خانه های مان بر می گردیم.
به همین جهت به شما عزیزان توصیه می کنم لطفا از نگارش چنین تحلیل های رویایی که حتی در خواب هم به سراغ کارمندان در ایران نمی آید خودداری کنید چرا که خدای ناکرده آمار افسردگی و ... گریبانگیر کشورمان خواهد شد!!!!! (2426768) (alef-10)
 
دریانورد
۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۱۹:۵۲:۲۶
مشکل ما ایرانیان، نبود مدیر در کشور است!!!! فقط مدیر... (2427013) (alef-3)
 
کارمند جوان
۱۳۹۳-۰۷-۲۳ ۰۱:۲۰:۳۶
مشکل بهره وری از کودکی گریبانگیر ماست. ساعتها و سالهای طولانی برای آموزش در مدرسه و دانشگاه و بعد سربازی که باعث می شود ذهن راکد شده و با سرعت کم فعالیت کند و گاهی در 30 سالگی دوزاریش بیافتد که زندگی ابعاد دیگری هم دارد. زندگی بزرگترین سرمایه خددادی است که نباید آن را برای تحصیل و کار و .. مصرف کرد بلکه همه اینها برای زندگی کردن است.متاسفانه فلسفه زندگی و کار وارونه شده واین از نتایج مدرنیته بدون مدیریت انسانی است. شاید علت کم کردن یک روز کاری در بعضی جاها این باشد که به این نتیجه رسیده اند که از زندگی بهره و لذت کافی نمی برند.
مورد بعدی تقابل و رقابت سنت ومدرنیته در بروکراسی ایران می باشد که با وجود ابزارهای مدرنی مانند کامپیوتر و اینترنت همچنان به کاغذ به مانند اکسیژن نگاه می شود. (2427434) (alef-10)
 
مشکل چیز دیگر است!
۱۳۹۳-۰۷-۲۳ ۰۹:۵۱:۴۲
تمام مشکل این دوستان تعطیلات عید است!
از آنجایی که با اعیاد باستانی مخالف هستند، می خواهند آن را کم رنگ و حذف نمایند! و البته مخالفتشان را پنهان هم نمی کنند و بارها از تریبون های مختلف اعلام کرده اند که عید نوروز را قبول ندارند! و یا قدمت ایران را 1400 سال عنوان کرده اند! (2427738) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۳ ۱۲:۲۱:۰۱
موالید که الان کاهش یافته است تازه 20 سال بعد به سند سربازی می رسند حالا چرا الان تاثیر کذاشته است (2428046) (alef-10)
 
احمد
۱۳۹۳-۰۷-۲۶ ۰۹:۴۵:۰۷
در آلمان که من زندگی کرده ام علاوه بر تعطیلات رسمی، تعطیلات غیر رسمی زیادی وجود دارد ولی بازدهی هر کس توسط گروه های تخصص مرتب ارزیابی می شود و هر فرد با تمرکز کامل بدون صحبت و چاق سلامتی مرسوم در ایران کار خود را با انرژی بالا انجام می دهد.

تقریبا نمی بینی که دو چند نفر دور هم جمع باشند و شوخی کنند و بخندد. همه باید رسمی باشند و رسمی حرف بزنند و راه بروند . و الا اول از همه توسط خود همکاران ، اتوماتیک طرد می شوند و بعد هم توسط رئیس آنجا.

باید روزهای کاری را 4 تا پنج روز کرد و در عوض با بهره گرفتن از مربی های خارجی ( تاکید میکنم فقط خارجی) آموزش های لازم داده شود تا سیستم کاری و نظارتی هر دو درست شود. (2433343) (alef-13)
 
محمدرضا
۱۳۹۳-۰۷-۲۷ ۱۳:۵۸:۴۲
با سلام
من کارمند یک اداره دولتی هستم کی میگه ایام تعطیلات زیاده؟ این یک سری از کارهای دولتی یا همون کارمند ها هستند که تعطیلاتشون زیاده مثل معلم ها البته اونها هم مشکلات خودشون رو دارن که تابستون رو تعطیلن راستشو بخواید برای اونها درسته من از اول سال 93 تا الان همش 5 روز مرخصی تونستم بگیرم بقیشو یا ندادن یا به خاطر مشکلات اداره خودمون نتونستم برم حالا این روزها از افزایش تعداد فرزندان هم سخن می گن! من وقت ندارم همسرم رو ببرم تفریح حالا بچه هم اضافه بشه فردا روزی مریض بشه چیکار باید بکنم؟ توی اداره ساعت کاری مفید ما یک ساعت نمیشه حالا مارو تا ساعت 14:30 نگاه دارن روزهای جمعه ما همش نگرانیم الان بهمون زنگ می زنن میریم اداره چرا باید اینطور باشه ما یک روز آسایش نداریم به خدا اگه یه شغل آزاد بتونم جور کنم البته نیاز به پول هم داره این کارمندی رو میزارم کنار میرم کنار خانوادم. خدا ما رو آفریده مثل تراکتور کار کنیم نه زندگی کنیم. (2436541) (alef-10)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.