نظر منتشر شده
۴
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 261526
چراغ سبز ایران به روسیه برای فعالیت در معادن
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۶ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۲۲:۰۰
استقبال ایران از همکاری روسیه در زمینه مطالعات اکتشاف معادن، همکاری این دو کشور را وارد فاز جدیدی کرده است. اما چرا عمده فعالیت‌های معدنی ایران با روسیه است؟

به گزارش اقتصادنیوز، پس از آنکه وزیر صنعت، معدن و تجارت در دیدار دونسکوی، وزیر محیط زیست و منابع طبیعی فدراسیون روسیه بر همکاری روسیه در زمینه مطالعات اکتشاف معادن در ایران تاکید کرد، همکاری معدنی ایران و روس وارد فاز جدیدی شد.

به اعتقاد بسیاری از کارشناسان حوزه معدن این دو کشور همیشه در فعالیت‌های معدنی همراه بوده‌اند و گسترش همکاری‌ها و تعاملات دو طرف در این سال‌ها بسیار مهم بوده اما با وجود اینکه ایران از نظر تنوع ذخایر معدنی در سطح جهان رتبه دهم را دارد و از لحاظ ذخایر اکتشافی جایگاه پانزدهم، چرا عمده همکاری‌های خود را با این کشور داشته است؟

نیازمند دانش اکتشاف روس‌ها هستیم
محمد مجتهدزاده، دبیر کمیته زغال‌سنگ خانه معدن در گفت‌وگو با اقتصادنیوز درباره همکاری‌های معدنی ایران و روس اظهار کرد: فعالان معدنی روسیه در ایران کارنامه موفقی داشته‌اند و یکی از اقدامات مثبت آنها تاسیس ذوب‌آهن اصفهان است. فعالیت جدی معدنی ایران با این کشور از سال ۱۳۴۵ آغاز شد و در جریان این همکاری بسیاری از فناوری‌ها و تکنولوژی‌های معدنی این کشور به معادن ایران منتقل شد.

این فعال معدنی افزود: مطالعات اکتشافی روسیه و سابقه فعالیت‌های معدنی این کشور در سطحی است که برای توسعه اکتشافات معدنی ایران نیازمند دانش استخراج روس‌ها هستیم.

دبیر کمیته زغال‌سنگ خانه معدن با بیان اینکه ایران در زمینه فعالیت‌های معدنی با کشورهای بسیاری همکاری داشته است، گفت: در این سال‌ها در زمینه فناوری‌های مکانیزاسیون و اتوماسیون معادن با کانادا همکاری‌هایی داشتیم حتی معادن ایران از اطلاعات فنی و مهندسی کانادا و لهستان بهره‌مند شده و این طور نبوده که تنها با روسیه همکاری کنیم.

او افزود: با بهبود روابط بین‌المللی ایران همکاری‌های معدنی ایران با کشورهای صاحب تکنولوژی افزایش می‌یابد. در شرایطی که امروز ایران نیازمند تولید زغال‌سنگ است، بهتر است همکاری‌های معدنی از کشورهای موفق معدنی گسترش یابد. روسیه در مقایسه با کشورهای دیگر به لحاظ استخراج زغال‌سنگ در جایگاه بالایی قرار گرفته و به همین دلیل همکاری‌های ایران در معادن بیشتر با فعالان معدنی این کشور بوده است. اما ایران می‌تواند با کشورهای اروپایی و چین در صورت تمایل آنها بهره‌‌مند شود.

بستر همکاری باید فراهم شود

در همین رابطه محمدجعفر صادقی‌پناه، رئیس کمیته اکتشاف خانه معدن نیز گفت: در زمینه همکاری‌های معدنی با کشورهای خارجی بیشتر دنبال توسعه روابط با یک کشور خاصی نبوده‌ایم و تنها شرط حضور آنها در معادن ابراز تمایل طرف مقابل و برخورداری از دانش اکتشاف و تکنولوژی بروز فعالان معدنی آن کشور است.

این فعال معدنی معتقد است: اگر طرف مقابل به همکاری معدنی با ایران جواب مثبت دهد تفاهم‌نامه همکاری شکل می‌گیرد و گسترش همکاری‌ها صورت می‌گیرد اما الان به دلیل تحریم‌ها، شرایط اقتصادی و فضای ناامن سرمایه‌گذاری ایران کشورهای خارجی برای حضور در معادن ایران به سختی تمایل نشان می‌دهند.

او بر این باور است که ایران توانایی و تمایل همکاری با کشورهای موفق عرصه معدن را دارد اما تحقق این موضوع منوط بر نتیجه مثبت مذاکرات است.

رئیس کمیته اکتشاف خانه معدن افزود: اگر سال آینده توافق هسته‌ای صورت بگیرد و روابط بین‌المللی از زیر سایه تحریم‌ها خارج شود، زمینه همکاری با کشورهای قدرتمند بسیاری مانند اروپا، آمریکا، برزیل، کانادا و شیلی فراهم خواهد شد.

صادقی‌پناه با بیان اینکه روس‌ها در زمینه دانش استخراج ذغالسنگ بسیار موفق بوده‌اند، گفت: روسیه تولیدکننده بزرگی در زمینه ذغالسنگ است و حضور فعالان این کشور می‌تواند در فراوری مواد معدنی هم موثر واقع شود.

او با بیان اینکه تا مشخص شدن نتایج مذاکرات باید از کشورهای توانمندی که تمایل به فعالیت‌های معدنی در ایران دارند، بهره‌مند شد، گفت: ورود تکنولوژی‌های بروز و دانش قوی استخراج توسط کشورهای موفق این عرصه به معادن ایران در انتظار بهبود روابط بین‌المللی است. به همین دلیل باید زمینه‌های فعالیت‌های معدنی در ایران با توجه به ذخایر معدنی بسیاری که دارد برای تمام کشورهای خارجی مهیا شود.

همکاری مجدد با روس‌ها هنوز جدی نشده است

بهروز برنا، معاون معدنی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی نیز در گفت‌و‌گو با اقتصادنیوز در این زمینه اظهار کرد: بسیاری از کشورهای توانمند که در عرصه معدن فعالیت دارند برای همکاری با ایران درگیر ترمزهایی هستند که شرایط اقتصادی و تحریم‌ها به آنها اجازه ورود به معادن ایران را نمی‌دهد.

او افزود: روابط ایران و روسیه در معادن کشور قدمت دارد و در سال‌های قبل از انقلاب هم شاهد حضور فعالان معدنی روسیه بوده‌‌ایم. برای تولید فولاد در سال‌های گذشته نیازمند زغال‌سنگ، منگنز و سنگ‌آهن بودیم به همین دلیل عملیات اکتشافی روسیه در ایران توانست خوراک واحدهای فولادسازی را تامین کند.

برنا با بیان اینکه همکاری‌‌های تنگاتنگی بین ایران و روسیه در معادن از قدیم تاکنون بوده است، گفت: فعالان معدنی روسیه انصافا در زمینه زغال‌سنگ فعالیت‌های خوبی در ایران داشته‌اند و کارشناسان و نیروهای تربیت شده‌ای در این زمینه دارند.

معاون معدنی سازمان زمین‌شناسی افزود:سازمان زمین‌شناسی با روسیه همکاری‌های معدنی مشترکی انجام داده است و آثار آن را در بهره‌برداری معادن جلال‌آباد، چغارت و چادرملو می‌توان احساس کرد. پس از انقلاب کارشناسان برجسته‌ای در زمینه معادن از روسیه به ایران رفت و آمد داشتند و اقدامات جدی انجام شد اما در حال حاضر همکاری ایران با روسیه در زمینه معادن در حد صحبت‌های دیپلماتیکی مطرح شده و تفاهم‌نامه‌ای به امضا نرسیده است.

به اعتقاد وی مشکلاتی مانند نقدینگی و انتقالات پول مانع همکاری‌های ایران با کشورهای خارجی شده و اگر موانع این چنینی و مسائل سیاسی کشور مرتفع شود، برنامه‌های معدنی ایران برای گسترش روابط با کشورهای توانمند این عرصه مشخص خواهد شد.

سابقه همکاری با روس‌ها به دهه ۴۰ برمی‌گردد. دورانی که روس‌ها به ذوب‌آهن اصفهان آمدند تا برای طراحی کوره‌های زغال‌سنگ با ایرانی‌ها همکاری کنند. از آن زمان حضور روس‌ها در بخش معدن ایران شکل تازه‌ای گرفت. آثار حضور چندین ساله آنها را می‌توان اکنون هم حس کرد. بسیاری از اصطلاحات کاربردی کارگران معدن زغال‌سنگ و برخی مباحث درسی رشته مهندسی معدن با واژه‌های روسی عجین شده و حتی دانش اکتشاف و استخراج فعالان معدنی این کشور در آن دوران هنوز در کلاس‌های دانشگاهی تدریس می‌شود.
 
۱۳۹۳-۱۲-۰۶ ۲۲:۰۷:۲۹
خاک وچوک بدبخت رفتیم (2706867) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۲-۰۶ ۲۲:۱۵:۰۴
يك دور قراردادهاى تركمانچاى و گلستان را مرور هم بفرماييد و بدانيد كه چه ميكنيد (2706875) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۲-۰۶ ۲۲:۲۳:۵۹
ایران 35 ساله داره به روسها چراغ سبز میده (2706891) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۲-۰۷ ۰۰:۱۶:۳۸
تو این دنیای بزرگ به غیر از روسها دوستی نداریم؟چقدر باید اینا ایران را جز مایملک خود بدانند و استثمار کنند؟ (2707101) (alef-7)