نظر منتشر شده
۵۳
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 237973
مناظره؛ ادیب: بسته آرزوها، چک سفید بی اعتبار/ مشایخی: بسته برمبنای علم، نگران اجرا هستم
بخش داخلی الف، 25 مرداد 93
تاریخ انتشار : جمعه ۲۴ مرداد ۱۳۹۳ ساعت ۲۱:۳۸
نظرات کارشناسان و فعالان اقتصادی در مورد بسته خروج از رکود دولت که در برنامه مناظره مطرح شد از رد کامل این بسته تا تایید محتاطانه آن متغیر بود و در این بین محمد حسین ادیب این بسته را بسته آرزوهای دولت خواند.

در این برنامه "بسته سیاستی دولت برای خروج از رکود بدون تورم" با حضور کارشناسان، منتقدان و مسئولان مورد بحث و بررسی قرار گرفت. محمد حسین ادیب استاد دانشگاه و منتقد بسته دولت برای خروج از رکود، محمد اسلامیان عضو اتاق بازرگانی ایران و مدافع بسته خروج از رکود، سید محمد بحرینیان تولید کننده قطعات خودرو، بهرام شکوری عضو هیئت مدیره خانه معدن ایران و علینقی مشایخی استاد دانشگاه و مدافع بسته خروج از رکود مهمانان برنامه بودند.

سوال نظرسنجی برنامه مناظره این هفته به شرح ذیل بود.
به نظر شما عملکرد دولت در مهار تورم تا چه حد موفق بوده است؟
۱. خیلی زیاد
۲. زیاد
۳. متوسط
۴. کم

در پایان اکثر شرکت کنندگان در نظرسنجی به گزینه چهار رای دادند.

ادیب: دولت پشت تحریم سوء مدیریت خود را پنهان می کند
محمد حسین ادیب، استاد دانشگاه و منتقد بسته ضد رکودی دولت به عنوان اولین نفر در این مناظره با تاکید بر اینکه بسته سیاستی دولت استوار بر کاهش منابع ارزی است گفت: درست است که منابع نفتی ما از ۲ میلیون بشکه به یک میلیون بشکه کاهش یافته است اما در عوض صادرات میعانات گازی ۲۵۰ هزار بشکه اضافه شده است.

وی افزود: همینطور صادرات فرآورده‌های نفتی ۲۲۰ هزار بشکه افزایش یافته است. در مجموع صادرات انرژی کشور از ۲میلیون ۷۶۰ هزار بشکه در سال جاری به ۲میلیون و ۴۴۶ هزار بشکه کاهش یافته است به عبارت دیگر این گفته دولت که کمبود منابع ارزی دولت به دلیل تحریم است درست نیست و درآمد دولت از صادرات انرژی تنها ۱۱ درصد کاهش داشته است.

ادیب گفت: عامل رکود در کشور سوء اداره حاکم بر نهاد دولت است. اینکه درآمدهای ارزی فقط ۱۱ درصد کاهش یافته است به شیوه دیگر قابل راستی آزمایی است. در سال ۹۰اوج درآمدهای نفتی واردات در کشور ۶۱ میلیارد دلار بوده است. در سال جاری بر اساس عملکرد ۴ ماهه دولت واردات ما ۵۳ میلیارد دلار بوده که نشان دهنده این است تنها ۱۳ درصد کاهش یافته است.

این استاد دانشگاه تاکید کرد: به عبارت دیگر این کاهش تنها ۱۳درصد است و عامل رکود مدیریت است. دولت تنها با عنوان تحریم سوء مدیریت خود را پنهان می‌کند. دوم اینکه دولت می‌گوید در مهار تورم موفق بوده است در حوزه کشاورزی کاملاً‌ اینگونه است. تورم در این بخش نسبت به مدت مشابه سال قبل در ۴ماهه گذشته تنها ۴ درصد بوده است و این درست است. اما واردات مواد کشاورزی از ۱.۵ میلیارد دلار در سال ۸۱ به ۱۰میلیارد دلار در سال ۹۱ و ۱۴ میلیارد دلار در سال گذشته افزایش یافته است.

وی ادامه داد: در واقع این چنین است که دولت تورم را در بخش کشاورزی با واردات کشاورزی خنثی کرده است. در واقع روستاها در حال تخلیه است و این مهار تورمی که دولت در بخش کشاورزی به آن رسیده است به ازای این است که واردات این بخش از ۱۰ میلیارد دلار به ۱۴میلیارد دلار افزایش رسیده است.

ادیب تاکید کرد: با ۱۰میلیارد دلار واردات مواد کشاورزی ما ۵۶ درصد غذا را وارد می کردیم اما الان ۷۰ درصد غذا را وارد می‌کنیم. در حوزه تولیدات صنعتی هم این چنین است. نسبت به مهر ۹۱ قیمت کالاهای خارجی تنها ۲درصد در بازارهای جهانی افزایش یافته است. اما نرخ ارز در ایران ۱۸درصد کاهش داشته است. به عبارت دیگر کالاهای خارجی ۱۶درصد ارزان تر وارد ایران می‌شود در حالی که با شاخص بانک مرکزی هزینه تولید در ایران نسبت به مهر ۹۱ به میزان ۴۳ درصد افزایش داشته است. اتفاقی که می‌افتد این است که تولید داخلی ۴۳ درصد گران تر انجام شده است و کالاهای وارداتی ۱۶درصد ارزان تر وارد شده است. اختلاف به میزان ۶۲ درصد است برای همین جایگزین تولید داخلی شده است. واقعیت این است که دولت به کمک واردات دارد تورم را در داخل مدیریت و مهار کرده است . این کاهش تورم درست است اما واردات جایگزین تولید داخلی شده است.

اسلامیان: خروجی ثروت افسانه ای چه شد؟
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، محمود اسلامیان به‌عنوان مدافع بسته سیاستی خروج از تورم دولت با بیان این‌که برداشت‌هایی که در حوزه تولید دارم اعلام می‌کنم، اظهار کرد:‌ اقتصاد بحث‌های ساختاری دارد که تجربه ۸ ساله گذشته نشان داد کشور ۷۰۰ میلیارد درآمدهای نفتی داشت، علاوه بر این‌که ۲۰۰ هزار میلیارد تومان اوراق قرضه و اموال دولت را فروختیم و رقم‌های زیادی هم بدهی ایجاد کردیم. اما خروجی این ثروت افسانه‌ای برای مردم چه بود؟

وی با بیان این‌که درآمدهای نفتی سالانه ۳۰ تا ۴۰ میلیارد دلار به ۷۰ میلیارد دلار افزایش یافت، تصریح کرد: این همه پول کجا رفت، خروجی آن چیزی که ما در جامع احساس می‌کنیم، شد ۶۷۰ هزار شغل در آخر سال ۷۳ به ۱۴ هزار شغل رسید.

وی با تاکید بر این‌که در تورم شاگرد اول دنیا شدیم، بیان کرد: بعد به بحث تحریم‌ها خوردیم و دیگر درآمدهای نفتی نبود که ضعف‌های ساختاری را نشان دهد. معتقدم در چند سال اخیر اتفاقاتی که روی داده اگر یک درس برای ما داشته باشد با این مسیر راه به جایی نخواهیم برد. در کشوری که ۷۰ میلیون نفر جمعیت دارد خداوند هیچ نعمتی را برای مردم کم نگذاشته است.

عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی صنایع و معادن ایران با بیان این‌که جدول مندلیف، انرژی در کشور داریم و جزو ۵ پتانسیل تارخی دنیا هستیم، گفت: از این منابع چه استفاده ای کردیم، ساختار غلط است، اگر درس بگیرم و ساختارها را درست کنیم اقتصاد دولتی در هیچ کجای جهان جواب نمی‌دهد. اسلامیان ادامه داد:‌ اولین موضوع برای مردم اشتغال و درجه دوم تورم است، چرا باید یک خانواده که فرزندی را تربیت می‌کنند با هر صبح با نگاه مایوس فرزند خود را نگاه کنند. با این‌ که دولت موضوع اول جامعه به‌عنوان موضوع اول اقتصاد انتخاب کرده ۱۰۰ درصد موافق هستم.

وی تصریح کرد: فکر می‌کنم از دولت به این دلیل که مهم‌ترین موضوع کشور را در دستور کار قرار داده باید کمک و حمایت کنیم، علی رغم همه هزینه‌ها درسی برای اصلاح ساختار قرار گیرم یقین دارم در مسیر خوبی هستیم.

بحرینیان: مشکلات از ۶۰ سال گذشته به این دولت ارث رسیده شده است
در ادامه مناظره بسته حمایتی خروج از رکود غیرتورمی، سید محمد بحرینیان، اظهار کرد: بحث بسیار مشکلی است زیرا مشکلات از ۶۰ سال گذشته به این دولت ارث رسیده شده است.
وی ادامه داد: با توجه به فرمایشات رهبری گفت بنابر این که در ۳۰ سال گذشته آزمون و خطا و تمایلات از سوی حتی افراد تحصیل کرده به سمت استفاده از راه ‌و حل خوشبینانه است، دیگر زمان استفاده از سعی و خطا نیست.
عضو هیئت نمایندگان اتاق ایران، ساختار کشور را مبتنی بر تولید ندانست و بیان کرد: دولت و مجلس در دوران گذشته نیز فضای مطلوب را برای تولید ایجاد نکرده اند و از سال ۸۵ عدم تعادل در کشور افزایش یافته از همین رو باید راه‌حل را در همان زمان‌ها جست‌و‌جو کرد.

شکوری: بسته خروج از رکود ثروت های رسوب شده را به جریان بیندازد
بهرام شکوری، عضو هیئت مدیره خانه معدن ایران که به عنوان چهارمین سخنران در برنامه مناظره پشت تریبون قرار گرفت، اظهار داشت: بنده از آقای روحانی تشکر می کنم که به موضوع رکورد تورمی توجه کردند و امیدواریم با جمع بندی نظرات تمامی کارشناسان اقتصاد کشور، این بسته بتواند کشور را از رکورد بدون تورم و یا با تورم کم عبور دهد.

وی افزود: باید ببینیم چه کنیم که در این رونق اقتصادی، مناطق محروم و توسعه نیافته سهم بیشتری از توسعه ببرند. شکوری با بیان اینکه دولت باید در تعیین حداقل دستمزدها، میزان اخذ مالیات، میزان حق بیمه تأمین اجتماعی و پوشش بیمه و ... نگاه متفاوتی به مناطق محروم و توسعه نیافته کشور داشته باشد، گفت: در کشورهای پیشرفته دنیا نیز بین ایالت های مختلف بنا به شرایط خودشان از نظر میزان مالیات تفاوت وجود دارد.

وی ادامه داد: دولت باید به تشویق سرمایه گذاران به سرمایه گذاری در مناطق محروم بپردازد که در این باره معافیت های مالیاتی نقش موثری می تواند داشته باشد. عضو هیئت مدیره خانه معدن ایران تصریح کرد: در خصوص میزان حق بیمه نیز دولت باید در مناطق محروم بازنگری کند مثلا حق بیمه پرداختی تأمین اجتماعی را از ۳۰ درصد به ۱۰ درصد کاهش دهد.

شکوری با اشاره به تأکید قرآن به عدم رسوب کردن ثروت و به کار نگرفتن ثروت اندوخته شده در تولید و کار، اذعان داشت: دولت باید به گونه ای بسته ضد تورمی خروج از رکود را اجرایی کند که ثروت های رسوب شده نزد مردم به جریان بیفتد تا فشار از روی بانک ها هم برداشته شود.

وی افزود:‌ دولت سود حاصل از سرمایه گذاری در تولید را حداقل برابر سود سپرده گذاری در بانک ها کند و سرمایه گذاری در تولید را از مالیات معاف کند و دولت می تواند از طریق بانک مرکزی ضمانت نامه های بانکی برای بخش خصوصی صادر کند تا به سرمایه گذاری بیشتر کمک شود.

شکوری با بیان اینکه در بسته خروج غیرتورمی از رکود اهمیت کمی به معدن داده شده، گفت: معدن می تواند جایگزین مناسبی برای نفت باشد. وی ادامه داد: باید با تدوین یک استراتژی مشخص از رفتار بی ثبات در دولت جلوگیری شود.

مشایخی: اشتغالزایی سالی ۶۰۰ هزار نفر به ۱۴ هزار نفر در سال رسید
علینقی مشایخی، استاد دانشگاه که به عنوان پنجمین سخنران پشت تریبون برنامه مناظره قرار گرفت، اظهار داشت: اقتصاد سیستم پیچیده ای است که اداره این سیستم پیچیده تنها می تواند مبتنی بر تفکر و مطالعات علمی باشد.

وی افزود: در ۸ سال قبل از دولت فعلی، درآمدزایی ۷۰۰ میلیارد دلاری ارزی، برای کشور خروجی نامطلوبی داشت به طوری که اشتغال زایی سالی ۶۰۰ هزار شغل قبل از سال ۸۴ به سالی ۱۴ هزار شغل رسید.

مشایخی تصریح کرد: این ناشی از بی توجهی به اداره کشور بر مبنای مطالعات اقتصادی است.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه دو مبنا باید در تصحیح روند اقتصاد ایران مورد توجه قرار گیرد، گفت: یکی مبنای ساختاری است که به دلیل وجود نفت شکل گرفته و دیگری تورم بالا و رکورد زیاد است که باید به آن نائل آمد.

وی افزود: هنر سیاستمداران این است که غلبه بر موارد کوتاه مدت باید همسو با حل مسائل بلندمدت باشد.

مشایخی با بیان اینکه بسته خروج غیرتورمی از حالت رکورد را دولت مبتنی بر علم اقتصاد و به صورت عالمانه تدوین کرده، گفت: دولت باید با کاهش مستمر تورم را مهار کند، نرخ ارز تلاطم زیادی نداشته باشد تا ثبات اقتصادی فضا را برای سرمایه گذاری مناسب کند.

وی ادامه داد: دولت باید محرکه هایی را ایجاد کند و ما باید ببینیم که این ساختارسازی هایی که در این بسته آمده چقدر می تواند گسترده شود و موضوعات کشور به چه صورت می تواند عالمانه حل شود که در این راستا باید دید چه پیشنهاداتی به دولت می توان داد تا سیاست ها کامل تر شود و برنامه های تدوین شده بهتر اجرایی شود تا کشور از رکود خارج شود.

مشایخی تصریح کرد: این وظیفه ما دلسوزان نظام است که نظرات اصلاحی خود را برای سریع تر خارج شدن کشور از رکود به دولت ارائه دهیم و کمک کنیم.

وی ادامه داد: دولت باید محرکه هایی را ایجاد کند و ما باید ببینیم که این ساختارسازی هایی که در این بسته آمده چقدر می تواند گسترده شود و موضوعات کشور به چه صورت می تواند عالمانه حل شود که در این راستا باید دید چه پیشنهاداتی به دولت می توان داد با سیاست ها کامل تر شود و برنامه های تدوین شده بهتر اجرایی شود تا کشور از رکود خارج شود.

مشایخی تصریح کرد: این وظیفه ما دلسوزان نظام است که نظرات اصلاحی خود را برای سریع تر خارج شدن کشور از رکود به دولت ارائه دهیم و کمک کنیم.

در ادامه، قسمت دوم برنامه مناظره آغاز شد.

ادیب: نزدیک به سه میلیون کارمند دولت ۳۵ دقیقه در روز کار می کنند
محمد حسین ادیب، استاد دانشگاه و منتقد بسته ضد رکودی دولت در قسمت دوم مناظره با بیان اینکه این دولت درباره بحث خروج از رکود بحث زیادی نکرده است گفت: ابتدا باید علت وجود رکود را در کشور بررسی کرد.

وی ادامه داد: در حال حاضر که صحبت می کنیم ۲میلیون و ۹۰۰ هزار نفر شاغل دولتی داریم که به گفته وزیر تعاون،کار و رفاه اجتماعی متوسط کار مفید آنها ۳۵ دقیقه است و ۱ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر بازنشسته داریم که کار می‌کنند.

ادیب تاکید کرد: این به این معنی است که دولت ابتدای هر ماه به ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر حقوق پرداخت می‌کند که ۲میلیون و ۹۰۰ هزار نفر آنها تنها ۳۵ دقیقه کار می‌کنند. استاد دانشگاه با بیان اینکه در سال جاری به میزان ۸۰ هزار میلیارد هزینه حقوق و۲۰ هزار میلیارد تومان هم هزینه پرسنلی است گفت: یعنی ۱۰۰ هزار میلیارد تومان صرف حقوق می‌شود. درآمد نفت سال گذشته ۶۰ هزار میلیارد تومان بوده است و ۴۰ هزار میلیارد تومان هم سهم مالیات بوده که در مجموع می‌شود ۱۰۰ هزار میلیارد تومان.

وی بیان کرد: به عبارت دیگر ما درآمد نفت را در سال جاری به کسانی می‌دهیم که کار نمی کنند. درآمد مالیات را هم به کسانی می‌دهیم که کار نمی‌کنند. نحوه عملکرد سازمان تأمین اجتماعی چگونه است؟! ۲۹هزار میلیارد تومان حق بیمه دریافت می‌کند. این حق بیمه را باید سرمایه گذاری کند و این افراد موجود که بازنشست شده‌اند در بازنشستگی حقوق دریافت کنند. اما به جای این کار تأمین اجتماعی این پول را دریافت و به بازنشستگان فعلی پرداخت می‌کند. یعنی از بخش فعال اقتصاد دریافت و به کسانی که کار نمی‌کنند پرداخت می‌کند.

پاسخ دولت به مشکلات چیزی جز برگه سفید نیست
ادیب اظهار کرد: حالا اگر این سه مورد کنار هم قرار گیرد نشان می‌دهد که درآمد نفت، پول مالیات اخذ و به کسانی که ۳۵ دقیقه کار می‌کنند پرداخت می‌شود و پول حق بیمه نیز دریافت وبه کسانی که کار نمی‌کنند پرداخت می‌شود. با این شرایط رکود طبیعی است. اگر غیر از این بود باید متعجب می‌شدیم. در بسته سیاستی خروج از رکود هیچ راهکاری برای تغییر این وضعیت دیده نشده است. پاسخ دولت به این مشکل چیزی جز یک برگه سفید نیست.

وی اظهار کرد: در حال حاضر دولت به یک موسسه بیمه بیکاری تبدیل شده است . زمانی که درآمد نفت و مالیات به کسانی که ۳۵ دقیقه کار می کنند پرداخت می‌شود یعنی دولت به موسسه بیمه بیکاری تبدیل شده است. دولت می‌داند که اگر بخواهد در این حوزه تغییراتی دهد نیازمند هزینه اجتماعی است که دولت حاضر به پرداخت هزینه نیست.

ادیب تاکید کرد: مصالح ملی حکم می‌کند که باید در این زمینه تغییراتی لحاظ شود. البته تغییرات به این سرعت هم نمی‌تواند باشد. اشتباه این است که اگر یک ایده درست است به سرعت بخواهیم ۰تا ۱۰۰ آن را انجام دهد. صحیح آن است که به مرور پیش رویم.

وی ادامه داد: دولت نظر به اینکه به صندوق رأی توجه دارد. مصالح کشور را قربانی صندوق‌های رأی کرده است. پس جوهره کلام بنده این است که ریشه رکود چیزی جز این مسائل نیست که به آن پرداخته نشده است و تا زمانی که این مسائل حل نشود رکود حل نمی‌شود. در حال حاضر هم دولت هیچ گرایشی برای حل این مشکلات مملکت ندارد.

ادیب بیان کرد: دولت در این بسته سیاستی خود باید ستون مصارف و منابع تعیین می‌کرد و بیان می‌کرد که منابع از کجا تأمین خواهد شد. مصارف را اگر با هم جمع کنیم حدود ۴۰۰ هزار میلیارد تومان بار مالی دارد که دولت مشخص نکرده است که قرار است از کجا تأمین شود. این بسته سیاستی دولت است.

این منتقد بسته سیاستی دولت گفت: قرار است ۳۰ میلیارد دلار در پارس جنوبی سرمایه گذاری کنند،۳۳ میلیارد دلار هم در بخش پتروشیمی سرمایه گذاری کنند که در مجموع ۶۳ میلیارد دلار می‌شود که این کار ۲۰۰ هزار میلیارد تومان منابع لازم دارد. بانک مرکزی به صراحت اعلام کرده است میزانی که بانک‌ها توان وام دهی دارند امسال ۲۸۰هزار میلیارد تومان است و ۱۴۰ هزار میلیارد تومان شرکت‌های بزرگ است که بعدها به آنها پرداخت می‌شود. یعنی توان وام دهی بانک ها ۱۴۰ هزار میلیاردتومان است.

ادیب افزود: این ۱۴۰هزار میلیارد تومان هم نوعاً‌وام‌های خرد است که وصول می شود. تسهیلات خرد است . یعنی خانواده‌ها دریافت کردند، وام ازدواج و ... است. در این بسته سیاستی دولت قرار است این ۴۰۰ هزار میلیارد تومان از کجا تأمین شود؟!می‌خواهند از محل این ۱۴۰ هزار میلیارد تومان پرداخت شود؟!به فرض که این اتفاق بیفتد. ۳۰ هزار میلیارد دلار پارس جنوبی نیازمند منابع است. یعنی اگر بخواهند تنها پارس جنوبی را تأمین منابع کنند بایدوام دهی در کل کشور متوقف شود. بنابر این این بسته سیاستی دولت یک چک سفید بدون موجودی است.

وی با بیان اینکه در تحلیل دولت باید گفت: دولت از دو جز تشکیل شده است . یک موسسه بیمه بیکاری در کنار چک سفید بدون محل است. در کوله بار دولت اساسنامه بیمه بیکاری و چک بلا محل است.

بحرینیان: رکود و تورم میهمان ۴۵ ساله اقتصاد ایران بوده است
در ادامه مناظره سید محمد بحرینیان، تولید کننده قطعات خودرو گفت: ما نمی توانیم همه چیز را جهت دهی کنیم که مشکلات این دولت است. این ساختار دولت است که در طی این سالها با مشکل مواجه بوده است که این دولت میراث دار آن شده است.

همچنین در ادامه مناظره محمد اسلامیان، عضو اتاق بازرگانی ایران و مدافع بسته خروج از رکود گفت: اعتقادم این است که هر کجای دنیا انقلابی شود بهم ریختگی است. انقلاب ما حداقل بهم ریختگی را داشته است. اما مسیری که در این چند سال داشتیم مسیری بود که به سمت عقلانیت و پختگی حرکت می‌کرد. در سال ۸۲ و ۸۳ به رشد اقتصادی خوبی رسیدیم و تورم به صورت طبیعی به ۱۰ درصد رسید و سالیانه ۷۰۰ هزار شغل ایجاد می شد. فولاد از ۲میلیون به ۱۴میلیون رسیده بود و در نهایت رشد صنعتی ۱۴درصد رسیدیم.
اسلامیان بیان کرد: نه حقوق بگیر دولت هستیم و نه مدافع دولت. بلکه به دنبال منافع کشور هستیم. کشور حدود ۴ تا ۵میلیون بیکار دارد. باید کمک کنیم . مشکلات به این اندازه هم پیچیده نیست. عقل می‌گوید دولت در اقتصاد پاسخگو نیست. باید زمینه هایی را ایجاد کنیم که بانک‌ها بنگاه‌داری نکنند.

بحرینیان عضو اتاق ایران با اشاره به این‌که دوران رکود متعددی در اقتصاد داشته‌ایم و فقط مختص این دوره نیست، اظهار کرد:‌ در ۴۵ سال گذشته از تورم و رکود خلاصی نداشته‌ایم و به بسته دولت نقد منصافانه داریم. این دولت مسئول تورم و رکود نیست و می‌گویم این بسته به تنهایی نمی‌تواند کشور را از رکود خارج کند.

وی تصریح کرد: ما برنامه چهارم و پنجم توسعه را می بینیم که یا مجلس یا دولت به آن اصلاحیه می‌زنند. ضمانت اجرایی برنامه خروج از تورم دولت چیست. نمی توانیم مشکلات اقتصاد را با همین ساختارها حل کنیم.

وی با بیان اینکه به برخی اقلام بسته خروج از تورم جای بحث داریم، افزود: یکی از مواردی بسته مذکور این است که دولت در آن حقایق را باز نکرده است. به این دلیل که آمار بانک مرکزی نشان می‌دهد بانک های تجاری و دولتی از منابع بانک مرکزی استفاده کرده‌اند و به‌عنوان مثال در بانک‌های تخصصی تا بهمن ۹۲ حدود۵۰ هزار میلیارد تومان استفاده شده است.
به گفته بحرینیان، با این کار جامعه می‌تواند بفهمد اتفاق در کجا روی داده است.

ادیب: مدیرکل بانک مرکزی شجاعت ندارد
در ادامه ادیب استاد دانشگاه و منتقد بسته خروج از رکود دولت با بیان این‌که اگر نرخ ارز کاهش یابد نه خوب است و نه بد، گفت: کاهش نرخ ارز در یکسال گذشته چیز خوبی نیست. اگر نرخ ارز ۱۸ درصد کاهش یافته و تورم ۴۳ درصد شده به معنای این است که تولید داخلی حذف است.
وی تصریح کرد: وظیفه بانک مرکزی این است که بین تورم ریالی و نرخ ارز بالانس ایجاد کند تا تولید ملی قررانی نشود. این وظیفه اصلی بانک مرکزی است، بانک مرکزی به این وظیفه اصلی عمل نکرده است. با توجه به این مسئله در ایران بانک مرکزی نداریم.
این استاد دانشگاه با باین این‌که به دلیل نرخ بهره بالا هزینه تولید افزایش یافته است، بیان کرد: با توجه به این‌که تورم کاهش یافته باید سود بانکی کاهش می‌یافت. اما یک مانع اساسی در این میان وجود دارد و آن موسسات مالی هستند. این موسسات از سال ۸۱ و دولت اصلاحات تشکیل شده‌اند و در دولت‌های بعدی نیز همینگونه بوده است.
ادیب تاکید کرد: سیاست‌های پولی را بانک مرکزی تعیین نمی‌کنند بلکه این موسسات پولی و مالی هستند که این کار را انجام می‌دهند. یک پست مافوق به نام موسسات مالی اجازه نمی‌دهند نرخ سود پایین بیاید. مشکل ما این است که مدیرکل بانک مرکزی شجاعت کامل را ندارد.

شکوری: سود ۲۲ درصدی تیر خلاص به تولید است
شکوری عضو هیات مدیره خانه معدن ایران نیز با تایید اظهارات ادیب درست است، گفت:‌سود ۲۲ درصدی تیر خلاص به تولید است. اینکه دولت به هر حال دولت وارث بدهی به بانک مرکزی و پیمانکاران بوده چیزی نیست که امروز ایجاد شده باشد با متهم کردن همه چیزی درست نمی‌شود. اشکالاتی به بسته وارد است و باید حل شود.
وی اظهار کرد: چیزی که کشور را نجات می‌دهد تولید است و باید به آن رونق بدهیم. اگر بسته می‌تواند این رونق را ایجاد کند که باید به اجرای آن کمک کنیم. اگر به سمت سیاست‌های درست برویم این برنامه محقق می‌شود.
وی با بیان این‌که یکی از بخش ها که می‌توان به خروج اقتصاد کشور از رکود کمک کند معدن است، تصریح کرد: درآمد این بخش می‌تواند جایگزین درآمدهای نفتی شود، این در حالی است که اما به معدن مانند پتروشمیی‌ها توجه نشده است.
شکوری با یادآوری این‌که در ایران ۶۴ نوع ماده معدنی داریم و در صنایعی از جمله آلومینیوم رتبه‌های خوبی در دنیا داریم، افزود: در حوزه اکتشاف کارهای اساسی صورت نگرفته است . سه میلیون متر اکتشاف صورت نگرفته است. با اکتشاف ۸ درصدی سرزمین ایران به ذخایر ۵۷ میلیاردی رسیده ایم. دولت در این بخش باید سرمایه گذاران بخش خصوصی را وارد کند.

مشایخی: بانک‌ها بنگاه‌دار شده اند
مشایخی نماینده دولت در برنامه مناظره با تاکید بر این‌که با کاهش نرخ بهره باید تورم کاهش یابد، گفت: عین این سیاست در بسته خروج از تورم دولت دیده شده است، مسئله اجراست که لازمه آن داشتن اقتدار بانک مرکزی است. بانک مرکزی تا امروز در مقابل دولت ایستاده‌ و به تعرض دولت تن نداده است. باید همین اقتدار را در برابرموسسات مالی نیز داشته باشند.
ادیب در پاسخ گفت: وظیفه انضباط مالی بر عهده بانک مرکزی است و این بانک نمی‌تواند این کار را انجام دهد. بانک مرکزی متهم است. شما بانک ها را متهم می‌کنید، بانک مرکزی مقهور موسسات مالی است و سیستم مدیریت پذیر نیست.

مشایخی نیز پاسخ داد: این شرایط حاصل چند سال است، مدیریت بانک مرکزی جلوی افزایش پایه پولی را گرفته است. بانک‌ها الان به بنگاه داری پرداخته‌اند و باید بانکداری کنند. وقتی بنگاه ایجاد می‌کنند یا ساختمان می‌خرند بانک را از صحنه اقتصاد کشور حذف می‌کنند. موسسات پولی و مالی باید تحت کنترل بانک مرکزی دربیاورد. در ادامه برنامه مناظره، کارشناسان به پاسخ گویی در برابر پرسش های حضار و مخاطبان پرداختند.

ادیب در پاسخ به سئوال یکی از بینندگان مبنی بر این‌که چرا در دولت قبل با این حرارت از سیاست‌های دولت انتقاد نکردید، گفت: بروید و در اینترنت اسم محمدحسین ادیب را بزنید ده‌ها مقاله در نقد از دولت قبل را می توانید ببینید. بنده جزو همان ۵۵ نفری هستیم که به دولت نامه نوشتیم و ۴۰ نفر از ما را بازنشسته کردند!

بحرینیان عضو اتاق ایران در پاسخ به این پرسش که آیا بسته خروج از رکود دولت ضمانت اجرا دارد، بیان کرد:‌ مشکلات ساختاری است و سال گذشته ریاست بانک مرکزی بخشنامه ای صادر کرد و بانک‌ها تبعیت نکردند. یکی از دلایل رکود این است که تولید در ایران بهایی ندارد
شکوری نیز در خصوص پرداخت بخشی از طلب پیمانکاران با اوراق مشارکت گفت: کاغذ به درد پیمانکاران نمی‌خورد. اگر دولت براواتی صادر و بتوانند نقدینگی ایجاد کند یا آنکه پیمانکاران بتوانند اوراق را معامله کنند یا وثیقه بگذارند شاید مقداری از مشکلات نقدینگی آنها حل شود.

اسلامیان: نصف کارگاه های متوسط و کوچک تعطیل شده اند

در ادامه این مناظره مشایخی در پاسخ به این سوال مبنی بر اینکه با توجه به اعلام کنترل نرخ تورم از سوی رئیس جمهور آیا زمان خروج از رکود است یا خیر، گفت: تورم در حال حاضر کاهش پیدا کرده و وعده دولت تا پایان سال جاری کاهش بیشتر تورم است.

وی ادامه داد: در حال حاضر زمان خروج از رکود است و دولت به دنبال استفاده از محرکه‌های اقتصادی همچون صرفه‌جویی انرژی، اصلاح ناوگان حمل و نقل زمینی به ریلی که کاهش ۷۰ تا ۸۰ درصدی مصرف انرژی را در پی خواهد داشت است.

همچنین اسلامیان با اشاره به اینکه ۵۰ درصد کارگاه‌های کوچک و متوسط تعطیل هستند، گفت: مشکل اصلی این بنگاه‌ها مسائل بانکی و زمانی است که تعادل ارتباط بانک و بنگاه‌ به هر دلیلی دچار آسیب شود و اینف مشکلات زیادی را ایجاد خواهد کرد.

او یادآور شد: در ۸ دهه اخیر کشور با فروش نفت اداره شده و این در حالی ا ست که از منابع انسانی به درستی استفاده نشده و بزرگترین ایراد صدور حکم کلی در رابطه با مسائل مختلف است. این عضو هیئت رئیسه اتاق ایران یادآور شد: طرح جامع مالیاتی وجود ندارد و در تمام مواقع از دو گروه کارمندان و تولید مالیات اخذ می‌شود که در چند روز اخیر با اعلام افزایش ۴۰ درصدی مالیات احتمال می‌رود افزایش مالیات از دو گروه نام برده اخذ شود.

شکوری در ادامه تاکید کرد: تکمیل زنجیره تولید تاثیر بسزایی بر اقتصاد دارد و خروجی بخشی از تولید که با عنوان ورودی بخش دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد خام‌فروشی محسوب نمی‌شود. وی یادآور شد: اگر در مرحله‌های مختلف تولید مشوق وجود داشته باشد تکمیل زنجیره به درستی انجام می‌گیرد که یکی از موانع عدم تکمیل زنجیره تعیین عوارض از سوی دولت است.

بحرینیان گفت: به بخش تولید که متشکل از کشاورزی، صنعت و معدن است وامهای کلان داده نشده و از سال ۱۳۳۸ تا سال ۱۳۸۴ صنعت، معدن و کشاورزی در وضعیت نامطلوبی قرار داشت که با آغاز تحریم‌ها و مدیریت سوخت خدمات رشد و فعالیت‌های صنعتی، معدنی و کشاورزی به شدت کاهش یافتند. این عضو اتاق بازرگانی ایران خاطرنشان کرد: در گروه خدمات، خرده‌فروشی و عمده‌فروشی سرمایه به ۴۸ درصد رسیده است که این موضوع ارزش افزوده با اصالت ایجاد نکرده است.

عضو کمیسیون اقتصاد کلان اتاق بازرگانی ایران یادآور شد: از سال ۱۳۳۵ منابع اشتغال، منابع بودجه و عمرانی در حالت تعادل قرار داشتند که از سال ۱۳۸۵ تا ۹۰ اقتصاد با تزریق منابع ریالی روند باثباتی را طی کرد. او در پایان یادآور شد: اقتصاد کشور بانک محور است اما ترکیب بهینه تخصیص منابع در کشور وجود ندارد.

در این بخش از برنامه، مناظره دونفره آغاز شد. محمدحسین ادیب و علینقی مشایخی دو استاد دانشگاه که یکی منتقد بسته خروج از رکود دولت و دیگری مدافع کلیات این بسته بود، به انتخاب حضار به بخش مناظره دونفره راه یافتند.

ادیب: با تغییر بخاری های گازسوز می توان ۷۵ هزار میلیارد تومان صرفه‌جویی کرد
در ابتدای این بخش محمدحسین ادیب اظهار داشت: من تصور می‌کنم چیزی که در بحث‌‌های امروز مغفول ماند این است که واقعا راه‌حل خروج از رکود چیست؟

وی افزود: ما اکنون ۴۰۰ هزار میلیارد تومان به مردم انرژی می‌دهیم که در این بین ۹۰ هزار میلیارد تومان آن بنزین است.این استاد دانشگاه با بیان اینکه در همه دنیا خودرو ارزان و بنزین گران است گفت: در ایران خودرو قدرت دارد و در دولت فعلی لیدرهای صنعت خودرو پست‌های بالا دارد.

وی ادامه داد: اگر ما این ۹۰ هزار میلیارد تومان یارانه بنزین را ندهیم و حتی اگر اینگونه حساب کنیم اگر خودرو تولید نکنیم با احتساب یارانه بنزین خودروهایی که در طول یک‌سال تولید می‌شوند و هزینه تولید خودرو در ایران سالی ۵۰ هزار میلیارد تومان آزاد می‌شود که می‌توانیم این ۵۰ هزار میلیارد تومان را به اولویت‌هایی همچون پارس جنوبی اختصاص دهیم.

ادیب تصریح کرد: اگر مردم ۴ ماه یارانه نقدی خود را به خودروسازان بدهند تا خودرو تولید نکنند قیمت خودرو یک سوم قیمت فعلی می‌شود. این استاد دانشگاه با بیان اینکه بسته خروج از رکود دولت چک سفید بدون محل است، گفت: دولت در این بسته مشکلات را دیده اما راه‌حل درستی برای حل آنها ندیده است.

وی ادامه داد: ما در طول سال ۱۵۰ هزار میلیارد تومان مصرف گاز خانگی‌مان است که تنها می‌توانیم با تغییر کلاس بخاری‌ها آن را اصلاح کنیم و اگر وزارت نفت خود وارد شود و کلاس بخاری‌های گازسوز منازل را تغییر دهد می‌توانیم سالانه ۷۵ هزار میلیارد تومان صرفه‌جویی کنیم.

مشایخی: خودروسازی ما مشکل تاریخی دارد

علینقی مشایخی در این بخش از مناظره با بیان اینکه خودروسازی ما مشکل تاریخی دارد تصریح کرد: خودروسازی در ایران همزمان با صنعت خودروسازی در کره شروع شد اما وقتی اکنون می‌بینیم هیوندای کره به اینجا رسیده حتما یک سیاست‌های مدیریتی درستی را اجرایی کرده‌اند.

وی افزود: خودروسازی ایران اکنون بدنه بزرگی دارد با تعداد زیادی شاغل و صنایع وابسته و ما نمی‌توانیم در یک مرحله به این حجم بزرگ توقف دهیم، بالاخره یک امکانات و سرمایه‌هایی در طول این سال‌ها ایجاد شده و مهارت‌هایی شکل گرفته که شاید راه بهتر تغییر شکل کارکرد و اتصال خودروسازی ایران به خودروسازی دنیا است.

این استاد دانشگاه درخصوص موضوع بخاری‌های گازسوز گفت: موضوع اصلاح وسایل انرژی‌سوز که بخاری‌های گازی را نیز شامل می‌شود در این بسته دولت دیده شده تا از این محل صرفه‌جویی شود. مشایخی اذعان داشت: این بسته بر مبنای سیاست‌هایی ایجاد شده که تورم کاهش پیدا کند، ثبات اقتصادی ایجاد شود و شرایط برای سرمایه‌گذاران و فعالان اقتصادی قابل پیش‌بینی شود، فضای کسب و کار راحت شود، مجوزها کم شود و با شفاف شدن و راحت شدن روند اجرای کارها فساد کم شود، مصرف انرژی را کاهش دهیم و در مجموع بتوانیم خروج از رکود را رقم بزنیم.

وی افزود: هیچ‌کس نمی‌گوید ثبات اقتصادی بد است، شاید سیاست‌ها کامل نباشد که در این صورت باید گفت در چه بخش‌هایی نیاز به اصلاح است و چه پیشنهادهایی مطرح است.

این استاد دانشگاه ابراز داشت: تشکیل یک شرکت در ایران ۴ تا ۶ ماه طول می‌کشد در حالی که در برخی نقاط دنیا یک شرکت در ۲۰ دقیقه ایجاد می‌شود، این است که می‌گوییم فضای کسب و کار باید روان شود تا سرمایه‌های اقتصادی و انسانی معطل نماند.

وی ادامه داد: روان شدن فضای کسب و کار آیا غلط است؟ اینکه بانک‌ها باید از بنگاه‌داری خارج شده و به بانک‌داری بپردازد، آیا غلط است؟

مشایخی: روان شدن فضای کسب و کار یکی از پایه‌های بسته سیاستی دولت است
مشایخی با بیان اینکه روان شدن فضای کسب و کار یکی از پایه‌های بسته سیاستی دولت است تصریح کرد: یکی دیگر از این پایه‌ها این است که بانک‌ها به بانکداری بپردازند. شاید بانک‌ها با اعتبارات تکلیفی و تورم زیاد بود که برای اینکه بتوانند کار کنند تصمیم گرفتند درآمدهای‌شان را در محل‌های ثابت هزینه کنند اما اکنون بانک‌ها اگر بخواهند باقی بمانند باید به بانکداری برگردند و این مساله کاملا درست است. فقط باید دید چگونه باید عمل کنند.

این استاد دانشگاه افزود: آیا جذب سرمایه‌های مردم در بازار سرمایه و رونق پروژه‌های سودآور جهت‌گیری غلطی است؟ یا دادن مشوق‌های مالیاتی برای خروج تولید از رکود رویکرد غلطی است؟ اینها کلیاتی است که در بسته دیده شده و هیچ کس به درست بودن آنها شکی وارد نمی‌کند.وی با بیان اینکه در کشور ما حمل‌ونقل جاده‌ای مسلط است، تصریح کرد: وقتی به جای حمل‌ونقل ریلی، حمل و نقل جاده‌ای در کشور گسترده شده است، ۵ برابر سوخت بیشتر مصرف می‌کنیم و صنایعی که با توسعه حمل و نقل ریلی افزایش تولید دارند با این کار کاهش تولید پیدا کردند. باید اسم این دولت به گونه‌ای ثبت شودکه دولتی باشد که ایران را ریلی کرده و این مساله آنقدر مهم است که دولت باید همه‌جانبه به آن ورود پیدا کند.

مشایخی با بیان اینکه باید توجه داشت این بسته سیاستی در شرایط تورم و بیکاری درست شده گفت: اجرای این سیاست‌ها نیاز به جذب سرمایه از فعالیت درست بانک‌ها فعالیت بازار سرمایه، صندوق ذخیره ارزی و جذب سرمایه‌گذاری خارجی دارد.

وی افزود: نمی‌توانیم بگوییم هیچ کدام از این جهت‌گیری‌های آورده شده در این بسته خوب نیست، حتی برای کوچک شدن دولت هم باید این بسته فعال شود تا نیروهای غیردولتی بتوانند فعالیت کنند. این استاد دانشگاه با بیان اینکه این بسته سیاستی با سیاست‌های اقتصاد مقاومتی و سیاست‌های کلی اصل ۴۴ در یک راستا است گفت: ممکن است بندهای این بسته سیاستی نیاز به اصلاح داشته باشد اما نگرانی ما اجرای این سیاست‌ها است.

وی افزود: در این بسته آورده شده کلیه مسائل مخل فضای کسب و کار رفع شود، روان کردن صادرات و باز کردن درهای صادراتی به سوی تولید نیازمند فعال شدن صندوق ضمانت و حمایت اعتبارات بانکی است که اجرای این موارد مشکل است. اینکه برای اجرای این بسته تشخیص و طراحی مسائل مخل فضای کسب و کار یک تا ۱.۵ سال طول بکشد، نمی‌توان انتظار اجرای درست سیاست‌های خروج از تورم را داشت، بلکه دولت باید از تمامی ظرفیت درون و بیرون دولت برای اجرای سریع و درست سیاست‌های این بسته استفاده کند.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: در چند سال گذشته یک مصیبت بزرگ کشور به هم‌پاشیدگی ظرفیت‌های فنی و مهندسی کشور است، دولت کارفرمای بزرگی بود که بودجه و طرح می‌داد و بخش خصوصی آن را انجام می‌داد اما اکنون به جایی رسیده‌ایم که دولت به بخش‌های خصوصی بدهکار است و این شرکت‌ها نیز به بانک‌ها بدهکارند و این روند منجر شده که این شرکت‌ها در وضعیت پاشیدگی قرار گرفته است و پاشیده شدن این شرکت‌ها از بین رفتن سرمایه‌های ملی است.

وی افزود: تمام کسانی که دلسوزند باید به میدان بیایند تا ببینیم این سیاست‌ها چگونه اصلاح شود و چگونه کار باید جلو برود.

ادیب: بسته خروج از رکود بسته آرزوهای دولت است
محمدحسین ادیب تصریح کرد: بانک‌های ایرانی نمی‌خواستند بنگاهداری کنند. این دولت بود که به جای بدهی‌اش به بانک‌ها ملک و بنگاه داد و در مواردی افرادی که وام‌های بانکی را نتوانستند پرداخت کندد وثیقه‌های وام که ملکی بود ضبط شد و اینگونه بود که ۹۰ درصد بانک‌ها در وصول مطالبات‌شان دارای بنگاه و ملک شدند. اگرچه برخی بانک‌ها به سرمایه‌گذاری روی املاک خود اقدام کردند.

وی افزود: در ۴ ماه اول امسال دولت ۴۹ درصد مالیات را افزایش داد که در اوج رکود، افزایش ۴۹ درصدی مالیات را مثبت ارزیابی می‌کنیم؟

این استاد دانشگاه با بیان اینکه دوسوم اقتصاد کشور تحت پوشش مالیات نیستند، گفت: این افزایش ۴۹ درصدی از بخش شفاف اقتصاد کشور گرفته می‌شود، در اوج رکود تشدید فشار مالیاتی عملکرد مناسبی نبود و اینگونه است که عملکرد دولت با بسته‌ای که ارائه داده متفاوت است.

ادیب با بیان اینکه دولت در این بسته آرزوهایش را گفته است، گفت: بیان آرزوها ایرادی ندارد و خیلی هم خوب است اما دولت نگفته پول آن را از کجا تامین می‌کند و دیناری منابع برای تحقق این موارد پیش‌بینی نکرده است.

وی ادامه داد: اولویت دولت پارس جنوبی است، در سال ۹۱، ۱۰ میلیارد دلار در پارس جنوبی سرمایه‌گذاری شد . در سال گذشته این رقم به ۲.۳ دهم میلیارد دلار رسید، این دولت ظرفیت تامین مالی ندارد و نمی‌تواند و بلد نیست منابع مالی جذب و تزریق کند.

این استاد دانشگاه اذعان داشت: در سال گذشته ۷.۵ میلیون تن تولید پتروشیمی ما به دلیل نداشتن خوراک گاز کم شد و تولید گاز مان فقط ۷ میلیون متر مکعب اضافه شد چرا که وزارت نفت بلد نبود منابع جذب کند و تولید را افزایش دهد.

ادیب با تاکید بر اینکه ما مخالف جدی کلیات بسته سیاستی دولت نیستیم گفت: من می‌گویم این بسته ارائه شده از سوی دولت چک بی‌محل است، چرا که منابع تامین مالی ندارد.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: اگر هر خانواده ایرانی ۲۰۰ گرم طلا داشته باشد اکنون ۱۵۰ میلیارد دلار طلا در دست مردم است. در حالی که ذخایر استراتژیک آمریکا ۷۵ میلیارد دلار است و همچنین مردم ایران ۳۰ تا ۴۰ میلیارد دلار، در خانه‌هایشان دارند و مردم تنها از این دلارها و طلاها نگهداری می‌کنند و آن را جایی سرمایه‌گذاری نکرده‌اند.

وی افزود: مردم به دولت اعتماد ندارند و می‌خواهند خودشان از سرمایه‌هایشان نگهداری کنند و تحت مدیریت خودشان باشد، راه‌حل این است که دولت به مردم اعتماد بدهد و مردم پول‌هایشان را به صحنه اقتصاد کشور بیاورند.

مشایخی: پیشرفت کند پروژه های گازی ناشی از مدیریت ضعیف بوده است
علی نقی مشایخی در پاسخ به اظهارات ادیب گفت: اینکه اشاره کردید: افزایش مالیات در شرایط رکود مناسب نیست، کاملا درست است برای همین در بسته سیاستی دولت مشوق‌های مالیاتی برای تولیدکننده در نظر گرفته شده است.

وی افزود: نظام مالیاتی کشور از نظر اطلاعات بسیار ضعیف است و طرحی در کشور شروع شد که سعی کردند رصد کنند و من نمی‌دانم این افزایش ۴۸ درصدی مالیات ناشی از این رصدها بوده یا به قول شما فشار به تولید ورشکسته افزایش یافته و چون نمی‌دانم اظهارنظر نمی‌کنم اما مشوق‌های مالیاتی در این بسته دولت برای تولید دیده شده است.

مشایخی با بیان اینکه پروژه‌های عسلویه در ۸ سال گذشته آهنگ توسعه آرامی داشته گفت: برخی از این پروژه‌ها ۴ سال طول می‌کشد تا به نتیجه برسد و دولت نمی‌تواند معجزه کند اما شاهد هستیم که برخی این پروژه‌ها در طول ۸ سال گذشته با وجود اینکه شاید حدود ۹ سال یا ۱۰ سال از اجرای آنها می‌گذرد درصد قابل قبولی از پیشرفت ندارند در حالی که شرایط تشدید فشارهای تحریم در دو تا ۳ سال گذشته بوده روند اجرای پروژه‌ها قبل از آن هم کند و ضعیف بوده که من این را ناشی از مدیریت ضعیف و اشتباه در اجرا می‌دانم که در ادامه منجر شده تولید در سال گذشته هم کم باشد اما تا آنجا که اطلاع دارم اکنون آهنگ پیشرفت پروژه‌ها زیاد شده است.

وی ادامه داد: دولت باید اعتماد را جلب کند البته اینگونه نیست که مردم به دولت اعتماد نداشته باشند چرا که دولت جزئی از نظام است.مشایخی با اشاره به اینکه در بسته سیاستی دولت آورده شده که بخش غیردولتی فعال شود، گفت: آیا در جامعه ما افراد قابل اعتمادی هستند که مردم بتوانند به آنها اعتماد کنند؟

در این بخش مجری برنامه مناظره از ۲ مهمان برنامه خواست که در یک جمله انتظار خود را به رئیس‌جمهور بگویند.

علی نقی مشایخی در پاسخ گفت: من نگران اجرایی شدن سیاست‌های این بسته دولت هستم، دولت باید ظرفیت‌های اجرایی دولت را با شبکه کارشناسی و متخصصان خارج از دولت تجمیع کند تا بتواند به خوبی این سیاست‌ها را اجرایی کند.

محمدحسین ادیب در پاسخ به این سوال گفت: دولت با تبدیل شدن به یک موسسه بیمه بیکاری نمی‌تواند کشور را از رکود خارج کند.

در نظرسنجی از بینندگان در مورد موافقت با ادیب یا مشایخی، بیشتر بینندگان با ادیب موافقت کردند.
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۴ ۲۱:۵۸:۴۱
دولت آقای روحانی که نتوانست سبد کالا، یارانه نقدی، قیمت خودرو و.....را مدیریت کند، چطور باید انتظار داشته باشد که مردم به بسته خروج از رکود ارائه شده ، امیدوار باشند؟ (2313826) (alef-13)
 
طه
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۰۸:۰۱:۳۵
مردم به دولت روحاني وتيم اقتصادي اعتماد كامل دارند . (2314232) (alef-10)
 
بهت-نگاه
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۰:۴۷:۲۳
واقعیتش اینه همونطوریکه در مناظره هم بدرستی اشاره شد ، میراث های بجا مانده از دولت قبل آنقدر کاستی دارد که سالها باید بگذره تا هر دولتی(خواه دولت دکتر روحانی و یا حتی دولت هر یک از 7 نامزد ریاست جمهوری دیگه) بتوانند با به صفر رساندن "منفی" ها ، یواش یواش کارهای "مثبت" رو شروع کنه ؛
مثال آن سرسره ای در یک شهر بازیست که کودکی میبخواد از بالا سر بخوره ، ولی در کمال ناراحتی و ناباوری می بینه که آثار بجامانده از پوشک باز شدۀ کودک قبلی ، آنچنان روی سرسره باقی مانده که برای هرگونه استفاده ای از سرسره ، باید پیش از هر چیز ، به زدودن آن آثار نامطبوع و مشهود پرداخت ، اونجا رو کاملا تمیز کرد و تازه پس از هدر دادن و صرف آن میزان زمان ، انرژی ، هزینه و....... بتوان اونجا رو به حالت اولیه برای استفادۀ عادی و معمول درآورد !!!!؛ (2314563) (alef-17)
 
جلیل
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۱:۱۱:۱۷
اگه مردم اعتماد داشتند تو نظرسنجی دیشب 70 درصد به گزینه کم رای نمی دادند
اگه مردم اعتماد داشتند 95 دردشون در یاانه ثبت نام نم کردند
خودتومردم در نظر نگیر (2314654) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۰۸:۰۹:۳۰
کشور آلمان در جنگ دوم جهانی، با خاک یکسان شد. اما خیلی زود قدرت 5 اقتصاد دنیا و قدرت 1 اقتصاد اروپا شد.

دلایل=

1- آنها با دزدها جدی مقابله کردن و با گفتن (ب ز ) (م ر ) احترام دزد را بالا نبردن

2- قانون برای غریبه و آشنا مساوی اجرا شد.

3- بجای استفاده مدرس دانشگاهی در کرسی وزارت و مدیر ارشد، از مدیران اجرایی با تجربه استفاده کردند.
(در کشور ما سراغ هر مدیر اقتصادی را بگیرید یا رفته دانشگاه درس بده یا رفته دانشگاه درس بخونه)

4- الگو برداری از اقتصادهای برتر دنیا، استخدام مشاورین خارجی و نداشتن غرور کاذب،

5- آلمانها 60 سال پیش شکست را باور و اعتراف کردند. اما ما سالهاست که سیستم بانکی / سیستم بورسی و سیستم گمرکی آلوده به فساد را پرورش می دهیم و همزمان بـــــه بــــه می گوییم.

6- بجای بستن در بروی دنیا، درها را باز کردن تا تولید داخلی در رقابت با اجناس خارجی مجبور به رشد شود. (2314244) (alef-10)
 
مهدیار
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۰:۵۷:۳۸
با کلی گویی مشکلات حل نمی شود (2314607) (alef-17)
 
جواد
۱۳۹۳-۰۵-۲۴ ۲۲:۳۵:۵۴
پول بیت المال را از کسانی که وامهای میلیاردی گرفته و پس نمی دهند بگیرید مملکت از رکود خارج می شود .

بهتر بود سوال مناظره بدین صورت طرح می شد :

چگونه می توانیم بدون گرفتن حق مردم از بدهکاران بزرگ بانکی مملکت را از رکود خارج کنیم ؟

جواب : هیچ وقت (2313901) (alef-13)
 
احسان
۱۳۹۳-۰۵-۲۴ ۲۲:۵۶:۱۳
آقای ادیب دوستت دارم. احسنت بر شما (2313916) (alef-13)
 
سعید
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۰۹:۵۵:۴۶
واقعا مناظره نشون داد چقد مردم سطحی بینی داریم!
شما فقط برای اینکه یکی با دادو فریادو کوچه بازاری صحبت کردن بحثو به ناکجا میبره طرفدارش میشین!؟
ایشون 100 تا مورد بعد هر موردم میگفت "این یک ...".نفهمیدیم دو کی میاد بالاخره!
یعنی عدم تسلط
حرف هاشم هیچ وحدت موضوعی نداشت!
واقعا متاسفم
بعد انتظار داریم امسال آقای مشایخی به این کشور کمکم کنن؟! (2314437) (alef-1)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۸:۱۱:۳۵
هر کی نظرش با شما فرق میکنه سطحی بینه آره (2315956) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۴ ۲۳:۰۲:۳۵
شاید حقیقت در این یک نکته باشد که:


تیم اقتصادی دولت، در حالی برنامه ریزی آینده را انجام می دهد که رویش را به پشت سرش کرده و مدام عظمت خرابی های 8 سال گذشته را متذکر می شود.

بود، آنچه بود. رفت، آنچه رفت. خیره چه غم داری؟! (شعر از رودکی)

بجای نگاه به پشت سر و بقول آقای ادیب، پشت تحریم ها سنگر گرفتن، معادن را بارور کنید و بازار سرمایه بورس را متحول کنید.
ما سالهاست که این بخش معادن و بورس را که زبانزد دنیاست را بدست گروهی خاص داده ایم که ناتوانی شان در 10 سال گذشته به اثبات رسیده.

چرا کسی جرات تغییر در این 2 بخش اصلی اقتصاد را ندارد و فقط به راهکارهای مقطعی با پول نفت می پردازند؟ (2313924) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۴ ۲۳:۱۱:۵۴
چه بخواهیم چه نخواهیم داریم به طرف ورشکستگی اقتصادی میرویم فقط یک کم دیگه طول میکشد و این حرفها نان و اب برای مردم نخواهد شد مدیریت جهانی کاری کرده با رئیسشان که تمام اقتصاد دان های دنیا هم جمع شوند نخواهند توانست جلوی این قطار که مموتی ترمزش را کنده را نخواهند توانست گرفتن و اینده نشان خواهد داد و شما ادامه بدهید به بحث. (2313933) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۴ ۲۳:۲۰:۳۶
میگم چند تا خارجی بیاریم اقتصادمان را سامان دهی کند ما که همه چیز وارد میکنیم این یک قلم هم روش. (2313944) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۰۰:۰۳:۵۷
خارجی ها خیلی وقته دارند اقتصاد ما رو مدیریت میکنند لازم به اوردنشان نیست باور نداری از دولت فخیمه انگلیس و روس بپرس. (2314011) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۰۰:۲۴:۵۳
تا دلار به قیمت واقعی زیر 1000 تومان خودش برنگردد و ورود کالای خارجی مشابه داخلی ممنوع نشود و با قاچاق کالا مبارزه نشود اوضاع اقتصاد ایران هر روز بدتر از دیروز می شود (2314038) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۴ ۲۳:۲۸:۲۵
در اواخر زمان قاجار هم اقتصاد همین وصع و رو به ورشکستگی میرفت که همه دیدند اخرش چه شد و همه بر میگشت به فساد گسترده ان زمان و نبود یک عدالتخانه برای ظلمی که میشد. (2313954) (alef-13)
 
جلیل
۱۳۹۳-۰۵-۲۴ ۲۳:۴۳:۵۰
در مناظره امروز که نماینده دولت هم موافق بودگفته شد 3میلیون کارمند وجود داره که ساعت کار مفیدشون 35 دقیقه هست و بخش عظیمی از بودجه به اینها اختصاص داده میشه
چیزی که جالبه اینکه نماینده دولت نمیدونه این کامندان حاکمیتی هستند مگه میشه آموزش وپرورش سپاه ارتش نیروی امنیتی فرمانداریها دارایی خصوصی بشه؟ در کدام کشور آموزش وپرورش خصوصی هست؟ اگه خصوصی بشه از مردم پول میگیرند ومردم چون نمی تونند پرداخت کنند از تحصیل میمونند
در ثانی این سه میلون زن وبچه دارند و حالا جالب اینکه بودجه کشور توسط بدهکاران بانکی قبضه شد برید پول بیت المال رو از اونها بگیرید زورتون به ان چندر غاز میرسه (2313977) (alef-13)
 
حمید
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۰۸:۰۲:۲۵
درسته بخش عظیمی از اینها حاکمیتی هستند اما علت به وجود آمدن این بخش عظیم از یک طرف تصدیگری دولت در بخش های غیر حاکمیتی است و از طرف دیگه سوء مدیریت در بخش حاکمیتی ، قوانین منسوخ و دست و پا گیر ، عدم وجود قوانین محکم جهت مبارزه با تخلفات ، عدم برخورد دولت با تخلفاتی که توسط افراد قوی بر سایرین روا میشود و... است که اگر بخش حاکمیتی به وظایف خود عمل کنند با نصف همین افراد میتوان کارهای بزرگی کرد واقعا بروکراسی ادارات به نحوی است که در یک جاهایی دو نفر را قرار دادن که در طول روز ده دقیقه هم کار ندارن و بعد در یک مواردی بعضی اضافه کاری میکنند اسفند هیچ کس جواب نمیده پون آخر ساله تا بیست وپنج فروردین کارها تعطیله ( تازه اگه بودجه تصویب شده باشه ابلاغ شده باشه ووو در حالی که خیلی از کارهای حاکمیتی ربطی به بودجه نداره ووو (2314233) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۰:۴۱:۲۲
سراغ دارم کارخانه داری که زمان احمدی نژاد یک میلیارد وام تجهیز و نوسازی کارخانه گرفت رفت تهران و شمال مستغلات خرید و بعدش هو باز پرداختش را نداد و جوابش هم این بود با اونا هر کار کردن با منم می کنن .چکار کردن ؟ هیچی. یک سال بهره شو بخشیدن دوباره زمان بندی کردن ، هنوزهم ..... (2314533) (alef-17)
 
جلیل
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۱:۰۷:۴۲
آخه چرا خودتون رو عقل کل می دونید شما میگید نیروی حاکمیتی کاهش پیدا کنه همین الان آموزش وپورش کمبود نیرو داره واز بازنشسته ها دعوت به کار شده
اگرهم نیرویهای نظامی وانتظامی کم بشه در این صورت امنیت کشور مختل میشه شوخی که نیست یعنی نصف پرسنل نیروی انتضامی اخراج بشه؟ در این صورت اگه دزد خونه تون اومد و زنگ بزنی 110 میگند نیروهامونو کم کردیم تا کشور رشد کنه
یا الان اموزش وپرورش 500 هزار نفرشو اخراج کنه بعد بگه به جای اینکه کلاس 30نفر باشه 70 نفر تو کلاس باشه اینطوری بچه خودت اسیب میبینه (2314644) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۲:۴۳:۴۱
آقا جلیل درست آدرس بده بدهکاران بانکی از بانک وام گرفتند پول بانک بودجه کشور نیست ،بلکه ول سپرده گذاری است که سود زیر تورم می گیرد نه بودجه دولت (2314973) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۲:۴۵:۴۳
آقا جلیل وزارت جهاد کشاورزی 170 هزار کارمند دارد اگر چارت بندی اش اصلاح شود وبه روز گردد می توانیم با حداکثر 30 هزار نفر خدمات دهی کند چه دلیلی برای اینهمه پرسنل است اینکه اینها زن وبچه دارند بیشترشام که خانم هستند زن وبچه شان کجا بود ؟تازه مگه مردم عادی خانواده ندارند که دارید با مالیات تورمی حقوق کارمندان اضافی را تامین می کنید (2314980) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۰۰:۱۱:۵۵
چرا نتیجه نظرسنجی رو نزدین مگه این نظرسنجی نبوده؟ (2314024) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۰۰:۱۳:۳۰
شما روش هزینه کردن را یاد بگیرید نسخه اقتصادی دادن شما پیش کش...همان بوجه نیم بند را که هرسال با هزار خطا می نویسید هزینه تان را پایین بیاورید اقتصاد از رکود خارج خواهد شد.....تا نرخ ارز کاهش و پول ملی تقویت نشود و این دکان دلار فروشی .بسته نشود هیچ روشی جواب نخواهد داد تا مردم قدرت خرید نداشته باشند هیچ اتفاقی نخواهد افتاد........ (2314027) (alef-13)
 
مهناز نیازی خواه
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۰۰:۱۶:۳۶
تلخ ترین برنامه ی عمرم بود همه ی اساتید طوری صحبت میکردند که هیچ راه امیدی نیست برای اولین بار آمارهای وحشتناکی بیان شد که به جای 4سال 16 سال زمان نیازه تا اونا رابشه درست کرد واقعا چرا ما به هشدارهای دهه ی شصت دکتر آرانی توجه نکردیم ؟؟؟؟؟؟؟؟؟چرا برنامه ی 4 و5 دولت انجام نداد و مجلس هم چیزی نگفت واقعا ما میخوایم با این فلاکت چکار کنیم بابا جوونای ما مانند شمع دارند آب میشند گناه ما چی بوده ؟؟؟من به عنوان یک جوان ایرانی حقم را از کی بگیرم؟دلیل اینکه دکتر ادیب گفت از 50 نفر 40 نفرمون را بزور بازنشسته کردن چیست ؟چرا چرا چرا (2314031) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۰:۴۳:۳۷
درسته من اقتصاد نمیدونم اما مخالف اوناییم که همش چوب لای چرخ دولت میکنند چرا که تو دولت قبلی که ما هر روز فقیر تر(از هر لحاظ) میشدیم یک نفر مخالف طرح های دولت نبودو باورم شده بود که همه بالاییها باهم همفکرند هستند حالا این دولت میخاد کاری بکنه اما شاید به من وشما وصالی نداشته باشه. (2314541) (alef-17)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۰:۴۵:۵۰
دکتر ادیب تند روی کرد بازنشسته در طول کارش مبلغی پرداخت میکنه تا سرمایه مذاری بشه و بعد 30 سال سود اونو ماهیانه به عنوان حقوق بازنشستگی بهش بدن ،حالا اون مقصره که شرکت سهامی احمدی تژاد و شرکا همه پولش را هاپولی کردن و بردن و خوردن و دارن فیض دزدی هاشونو میبرن؟ یا قوه قضاییه که برای لاپوشونی 8 سال پیش حاضر نیست حق و عدالت را اجرا کنه؟
گوشت که بگندد نمکش میزنند وای .... (2314552) (alef-17)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۰۰:۵۵:۴۰
به آقای ادیب بگید مشکل ما فروش نفت نیست
مشکل دریافت پول نفت فروخته شده هست!! (2314090) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۰۱:۱۰:۴۹
اینها که همش شد ایراد!موافقش کجا بود؟!!ضمنا ایراد گرفتن کاری نداره .این آقایون باهوش لطف کنن راهملر بدن!!!! (2314100) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۰۱:۱۳:۴۲
کاری به اقتصاد ندارم ولی این همه ادم به اصطلاح کارشناس میان و مناظره میکنند. اصلا نمیدونند بحث در مورد چی هست.
آقا یک خط از اون بسته رو بخونید و بگید این خوبه یا بد. یعنی انتقاد و دادن راهکار اینقدر سخته؟ (2314107) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۰۵:۲۸:۱۰
من اقتصاد دان نیستم ولی سناریویی از این مزحک تر نمیشود. دنیا. بانک جهانی. و....سمینار بگذارند و عده ای جمع بشوند و برای یکی از مشکل ترین دیسیپلین های علمی راه کار ارایه کنند. لازم به یاد اوری است در دوره رکود اقتصادی امریکا از بین ده ها وصدها اقتصاد دان درجه یک جهان تنها طرح FDR بود که موفق شد. واقعا این اقایان دکتر فکر میکنند با این ساده اندیشی ها این مشکل بسیار پیچیده را میتوانند حل کنند؟ (2314185) (alef-13)
 
درستكار
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۰۵:۴۴:۰۸
در پاسخ به بخش مالياتي اظهار نظر دكتر مشايخي:

بخش اعظم افزايش درآمد مالياتي مربوط به افزايش ماليات بر ارزش افزوده ميباشد. لطفا در صد افزايش آن در سال جاري و ساليان قبل را خود محاسبه فرمايند.

در مورد رصد شدن واحد هاي اقتصادي توسط سيستم نرم افزاري پر اشكال موجود سازمان مالياتي فقط شركت هاي داراي فعاليت هاي شفاف دچار مشكل شده اند و صف آنها در پشت در اطاقهاي كميسيون ماده ٣ سر به آسمان گذاشته و هر جا كه فشار بي مورد إيجاد شود، موجب نا سلامتي ميگردد. شايع است با اشكال تراشي بيمورد توسط ادارات مالياتي، قصد دريافت ماليات بيشتر از همين گروه شفاف مي باشد.

و در آخر، در كجا دولت به مردم اعتماد كرده كه انتظار پاسخ مناسب را از ايشان داشته بأشد. (2314186) (alef-13)
 
سعيد
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۰۸:۴۸:۵۱
مناظره فرصتي شده است براي عقده گشايي يك عده اي كه 8سال خودشان را به خواب زده بودند. بعضي از كارشاناسان محترم به عوض اينكه برنامه ارايه شده را نقد كنند هر جور كه شده مي خواهند چوب لاي چرخ دولت آقاي روحاني بگذارند.ما نمي گوييم ايشان تا بحال خيلي خوب كار كرده اند.ليكن در مقايسه با دولت قبل بسيار معقول تر و بسيار كارشناسانه تر و منطقي تر كار اجرايي مملكت را به پيش مي برند.بياييد تا دير نشده بجاي لجاجت كمك كنيد (2314294) (alef-1)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۰۹:۱۴:۴۱
نظر کارشناسان این است که ما هوا را هم خصوصی کنیم بتوانیم نفس بکشیم و آب را خصوصی کنیم تشنه نمانیم ؟شیر ماست را خصوصی کردیم پالم به خوردمان دادند بس نبود ؟

مثل کشور ژاپن که کارشناس مدیریت و اقتصاد از آمریکا آورد یا مثل فوتبال که مربی از خارج آوردیم و مقابل آرژانتین ایستادیم بگردید دنبال کارشناس از خارج فکر نمیکنم با این کارشناسیها به جایی برسیم فقط پول و وقت تلف کردن است.

ای که دستت میرسد کاری بکن
پیش از آنکه از تو نیاید هیچ کار (2314336) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۰۹:۱۸:۱۹
سه نکته
نکته اول چرا هیچ کس تو هشت سال پیش حرفی نزد چرا گوش و چشممونو بستیم تمام کسایی که سکوت کردن جلوی این مردم مسوولن باید جواب پس بدن
نکته دوم طرح سوالی که گرفتن نتیجه سیاسی قراره ازش گرفت باز این قضیه رو ثابت می کنه جهت صدا سیما بکدوم سمته وگرنه من مردم زمانی جلوگیری از تورم رو حس می کنم که شیر قیمتش بیاد پایین همه چیز ارزون بشه ولی کجای دنیا این اتفاق عاقلانه قلمداد میشه تو دنیا کشوری رو بگید که توش اجناس ارزون بشه اون موقع فاتحه اون کشور خوندست
نکته اخر ماشالله همش اقای ادیب حرف زده ها عین چند سال گذشته که همش حرف می زدن (2314342) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۲:۵۲:۴۶
اونها چهار تا بودند ادیب تنها بود ضمنا شما پاسخ ادیب را بده ایران چه اقتصادی دارد که 9 برابر ژاپن و40 درصد بیشتر از آمریکا کارمند دارد (2315005) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۰۹:۳۲:۱۷
خوب چکار باید کرد ؟ فقط بلدیم کنار گود بشینیم بگیم لنگ کن (2314379) (alef-10)
 
دوستدار
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۰۹:۴۲:۳۶
دولت فقط اگر همت کند سازمان امور مالیاتی راازدست ممیزان وسرممیزان آزاد کند ومودیان مجبور شوند مالیات خودرا به جای اینکه با کارکنان سازمان مالیاتی تقسیم کنند بحق به دولت بپردازند نیمی از مشکلات کشور حل میشود .لطفا از پرسنل خدوم امورمالیاتی سخن نگوئید که همه ریشه های یک رشته اند ! (2314404) (alef-10)
 
محیط
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۰:۴۸:۰۷
قبل از سال 84 سالانه 600 هزار فرصت شغلی سالانه ایجاد می شد و نرخ تورم به 10 درصد رسید اما در سال 92 سالانه 14هزار فرصت شغلی ایجاد شد و نرخ تورم به 43 درصد رسید. به نظر شما با این تفاصیل، باز باید به خاتمی این سید محبوب انگ ضدانقلاب بودن بزنیم یا رئیس دولت عدالت گستر؟ آیا باید خاتمی ممنوع التصویر باشه یا آقای با ادعای مدیریت جهانی؟ (2314568) (alef-17)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۱:۴۳:۴۴
الان خاتمی رییس جمهور نیست. روحانی با خاتمی قابل مقایسه نیست. آن روحیه صبور را ندارد. خاتمی آرام بود که توانست دستاوردی داشته باشد. البته خارجی ها هم باش همکاری داشتند درست بر خلاف احمدی نژاد. اما این روزها همه جا ادبیات دوزخی شده. همه در کلام و در عمل یکدیگر را تکفیر می کنند. خاتمی هم بیشتر ساکت است و انگار دل خوشی از دولت ندارد. (2314761) (alef-13)
 
جلیل
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۳:۲۳:۲۴
اون یه چیزی گفت شماچرا باور کردی؟ ما هم که زمان خاتمی تو کره ماه بودیم زمان خاتمی مسئولیت استخدام با شرکتها بود یعنی دولت حقوق کارکنان بدبختشو میدد شرکت اینا نصف این پول رو میخوردند ته ماندو میدادند به کارمندها برده داری پیشرفته اصلاح طلبان بود احمدی نژاد بود که این برده داری رو لغوکرد بعد میگند چرا استخدام کرده بابا انارو شما استثمار کرده بودید با اون شرکتهاتون احمدی نژادبد کاری کرده اینارو از برده داری نجات داد (2315114) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۱:۰۰:۴۴
ادیب که کاملا بی سواد بود. او ادعا داشت حقوق بازنشستگان را دولت پرداخت می کند! 30 سال حقوق کارمندان کسر می شود و در صندوق های بازنشستگی سرمایه گذاری می شود که دولت یکی از بزرگترین بدهکاران به این صندوق ها است. بعد یک بی سواد پیدا میشود و بازنشستگان را بیکاران طفیلی دولت می نامد. (2314617) (alef-17)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۲:۵۳:۴۶
بی سواد مشایخی بود نه ادیب (2315010) (alef-13)
 
جلیل
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۳:۱۵:۴۷
9درصد حکم رو به عنوان بازنشستگی هر ماه کسر می کنند بانک هم 24درصد سود میده شما حساب کنید ببینید اگه صندوق بازنشستگی اختیاری باشه و یه نفر این پول رو ماه به ماه بانک بذاره یا جای دیگه سرمایه گذاری کنه به نفعشه یا زیان میکنه؟ (2315076) (alef-13)
 
محمد علی
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۱:۵۶:۵۳
تا وقتی که بانک در کشور از حالت ربوی خارج نشود مشکلات جامعه حل نخواهد شد. تا بهره بانک ها به سپرده گذاران به این شکل تعلق گیرد کسی حاضر نخواهد شد سرمایه خود را به تولید بسپرد. از طرفی تولید کننده تا زمانی که می بیند بهره پول استقراض شده از بانک با تولید و عرضه در بازار ناهمانگ است جرات وارد شدن به میدان تولید را نخواهد داشت. و این عامل و منشا بیکاری، تورم و بسیاری دیگر از مشکلات است. (2314803) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۲:۰۱:۵۲
آدم هایی که الان در تیم اقتصادی دولت حضور دارند از فهیم ترین اقتصادانان کشور هستند.
مشایخی از آدم های باهوشی بوده است که تشخیص داد باید اقتصاد و مدیرست در دانشکاه شریف باشد. با این کار سطح اقتصاد و مدیریت را در کشور ارتقا داد.
این بزرکترین خدمتی بود که یک دانشمند می توانست به کشورش بکند. (2314824) (alef-13)
 
تابش
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۳:۰۰:۲۸
من بعنوان دانشجوي دكتري اقتصاد از اظهار نظرهاي سطحي و كلي گويي هاي دكتر اديب تعجب كردم. (2315033) (alef-13)
 
کسری کیان
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۳:۰۲:۵۷
پیشنهاد تامین سرمایه که جنای استاد ادیب ارائه نمود بسیار دور از ذهن می باش
ایشان فرمودند اگر هر خانواده ایرانی 150 گرم طلا داشته باشد ضرب در 20میلیون خانوار رقمی حدود 150 میلیارد دلار خواهیم داشت
ایشان معتقد بود فروش اوراق قرضه رویای دکتر روحانی است
ولی اخذ 150گرم طلا از هر خانوار واقعی
مردمی که برای 45 تومان یارانه ...... (2315043) (alef-13)
 
جلیل
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۳:۰۴:۲۸
کاش در مناظرات دو نفره گزینه هیچ کدام هم میذاشتند چون من با نظر هیچ کدومشون موافق نبودم وبه نظر من هم ادیب وهم نماینده دولت هر دوتا شونم بی سواد بودند میگه باید این سه میلیون کارمند اید کم بشه وبره به سمت خصوصی جالبه فردا نیرو انتضامی خصوصی یشه (2315048) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۵:۰۷:۳۵
اقا ما مملکت حرفیم حتی اساتیدمون هم یه حساب و کتاب ساده نمی کنند فقط حرف میزنند مثل رئیس جمهورمون که میگفت با پول چند سال یارانتون برید خونه بخرید آخه جمعیت ایران 75 میلیون نفر با فرض خانواده ای 4 نفر حدودا 19 میلیون خانوار در ایران داریم و همه میدونند که هر خانواده 200 گرم طلا که حدود 20 میلیون تومان می شود را ندارد و در بهترین حالت 50 درصد بطور میانگین 200 گرم طلا دارند حال با نصف 19 میلیون خانواده (با بضاعت )ضربدر 200 گرم طلا 2000 تن طلا که هر تن طلا 32500000 دلار قیمت دارد که ضربدر 2000 تن طلای موجود می شود 65 میلیارد دلار که با رقم 150 میلیارد دلار کلی فرق داره در ضمن من کلی اعداد دست بالا گرفتم مسلما تو جامعه ای که بالای 90 درصدش زیر خط فقر هستن داشتن 20 میلیون تومان طلا بیشتر شبیه رویا بهتر به جای حرف مثل گذشته یه مقدار میدان را برای ما جوونا باز کنید و اجازه فعالیت بهمون بدید مطمئنا اوضاع خیلی بهتر میشه همونجور که طی جنگ تمام نبرد رو جوونا چرخوندن نه اینکه بازنشسته ها رو برگشت به کار کنید (2315431) (alef-13)
 
مهرداد
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۷:۱۸:۱۹
به عنوان کسی که با نظرات دکتر ادیب از ۱۵ سال پیش بدین سو آشناست باید عرض کنم که تقریبا تمامی پیش بینی های ایشان تا کنون غلط از آب درآمده است . از کاهش قیمت مسکن ، ارز و طلا ( در سال ۸۰) گرفته تا پیوستن به سازمان تجارت جهانی و ...... لطیف اینکه در کل دوران ۸ ساله دولت قبلی ایشان سکوت پیشه نموده و نسبت به فجایع اقتصادی آن دوران اظهار نظری نمی فرمودند. به عنوان یک ببینده صرف مناظره جمعه اظهارات ایشان در تحول یک شبه بی شباهت به آنچه مارکسیست های ابتدای انقلاب می گفتند نبود. (2315839) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۸-۱۹ ۲۲:۵۵:۱۵
شما 15 سال پیش تو مهد کودک تاتی تاتی میکردی عزیزم، حالا مونده قدر امثال دکتر ادیب تو این کشور شناخته بشه، ضمنا بدلیل نگاه انتقادی وی در دولتهای قبلی مورد بی مهری و بازنشستگی اجباری قرار گرفتند. (2480147) (alef-13)
 
رضا
۱۳۹۳-۰۵-۲۸ ۱۰:۰۸:۳۵
دراقتصادایران‌فقط‌نفت‌توجیه‌اقتصادی‌داره،دربقیه‌موارداقتصادی‌‌‌‌کشورتوانی‌ندارد (2323223) (alef-3)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.