نظر منتشر شده
۵
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 231528
نوبخت از کدام تلاش دولت سخن می‌گوید؟
بخش تعاملی الف - سعید فتحی سارانی
اشاره: مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های بینندگان الف است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست. بینندگان الف می توانند با ارسال یادداشت خود، مطلب ذیل را تایید یا نقد کنند.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱ تير ۱۳۹۳ ساعت ۰۹:۳۴
محمد باقر نوبخت، سخنگوی دولت در اجلاس اتحادیه پایاپای آسیا و اقیانوسیه گفت: سیاست دولت، استقلال بانک مرکزی بدون دخالت سیاستمداران است و اگر چه آثار این سیاست در دراز مدت مشخص می شود اما آثار آن به صورت کاهش تورم و افزایش فعالیت های اقتصادی بروز کرده است... در هشت ماه نخست دولت تدبیر و امید، نرخ تورم از ۴۳ درصد به ۳۰ درصد و نرخ تورم نقطه به نقطه در ماه گذشته به ۱۷ درصد رسید که نشان‌دهنده بهبود شاخص های اقتصادی در جمهوری اسلامی ایران است.

هنگامی که کشور با جهش قیمت روبرو است تورم نقطه‌به‌نقطه بهتر می‌تواند گویای وضعیت اقتصادی کشور باشد و گرانی را بهتر نمایش می‌دهد. تورم به رشدنقدینگی، رشد سرعت گردش نقدینگی و رشد حجم مبادلات بستگی دارد.

سرعت نقدینگی چون به عادات اجتماعی بستگی دارد، در اکثر مواقع ثابت است. برخی مواقع به دلیل شرایط خاص ممکن است سرعت گردش نقدینگی تغییر کند ولی پس از بین رفتن فضای تورمی به حالت اولیه برمی‌گردد. جهش قیمت در یک سال بیشتر معلول افزایش سرعت گردش نقدینگی است. در سال ۹۱ سرعت گردش افزایش یافت و موجب افزایش قیمت‌ها شد.

برای همه مشهود بود که مردم در سال ۹۱ نمی‌خواستند پولشان را راکد نگه‌دارند و حجم مبادلات افزایش یافت. افزایش قیمت ارز و سکه معلول همین رفتار جامعه بود. چون عادات اجتماعی مردم در بلندمدت تغییر چندانی نمی‌یابد در سال ۹۲ با کاهش سرعت گردش نقدینگی انتظار داشتیم تورم کاهش یابد.

چرا کاهش تورم از ابتدای سال ۹۲ اتفاق نیفتاد؟جهش قیمت‌ها در سال ۹۱ در نیمه دوم سال اتفاق افتاد. در نیمه اول سال ۹۱ جهش قیمت‌ها به اندازه نیمه دوم اتفاق نیفتاده‌بود، پس در نیمه اول ۹۲ تورم نقطه‌به‌نقطه کاهش چندانی نمی‌افتد اما از طرفی تورم دوره ای نیز کمی افزایش می‌یابد.

تورم نقطه‌به‌نقطه در ماه‌های سال ۹۱ به ترتیب ۲۱/۱، ۲۲/۲، ۲۱/۹، ۲۴/۲، ۲۵/۳، ۲۶/۵، ۳۱/۱، ۳۵، ۳۶/۲، ۳۶/۹، ۴۰/۴ و ۴۱/۲ بود. برای مثال ماه فروردین سال ۹۱ که تورم کمتر بوده است را حذف، و فروردین ۹۲ که رشد سطح عمومی قیمت‌ها نسبت به زمان مشابه در سال قبل از آن بیشتر بود را جایگزین و متوسط‌گیری کرده‌است. تا مرداد تورم دوره‌ای افزایش می‌یافت اما تورم نقطه‌به‌نقطه تقریبا ثابت بود و اندکی کاهش می‌یافت. تورم در فصل بهار سال ۹۱ تقریبا ثابت است. در فصل تابستان به دلیل افزایش سرعت گردش، کمی افزایش می‌یابد و نیمه دوم سال با داغ‌تر شدن پول جهش قیمت‌ها اتفاق می‌افتد.

انتظار داریم در فصل بهار ۹۲ تورم ثابت و در تابستان کمی کاهش یابد و در نیمه دوم سال ۹۲ افت محسوسی اتفاق بیفتد. وزرای دولت یازدهم تقریبا از پاییز کارشان را شروع کردند اما کاهش تورم نقطه‌به‌نقطه از تیر شروع شده‌بود. تورم نقطه‌به‌تقطه در دوازده ماه سال ۹۲ به ترتیب ۴۲/۲، ۴۱/۷، ۴۵/۱، ۴۴، ۴۳/۱، ۴۶/۱، ۳۶/۱، ۳۱/۹، ۲۹/۶، ۲۸/۸، ۲۲/۸ و ۱۹/۷ بوده‌است.

همان ماه‌هایی که در سال ۹۱ تورم افزایش یافته‌است در سال ۹۲ کاهش یافته‌است.همان عاملی که تورم سال ۹۱ را افزایش داد تورم سال۹۲ را کاهش داد و ربطی به سیاست‌های دولت نداشت. در دولت ششم نیزهمین اتفاق افتاد. در هر دو سال ۷۴ و ۷۵ رشد نقدینگی ۳۷ درصد بود. تورم دوره‌ای در یک سال ۴۹ درصد و در سال بعد ۲۲ درصد بوده‌است. مطمئنا تورم نقطه‌به‌نقطه در سال ۷۴ بیش از ۵۰ درصد و در سال ۷۵ کمتر از ۲۲ درصد بوده‌است. طبق آمارهای بانک مرکزی در اردیبهشت ۱۳۷۴ تورم نقطه‌به‌نقطه به ۵۹ درصد و در بهمن ۱۳۷۵ به ۱۸ درصد رسیده‌بود. به احتمال زیاد در دوره دولت ششم نیز همین اتفاق افتاده‌بود.

اظهارات دولت و حامیان آن در مورد کاهش تورم، ناشی از ناآگاهی از محیط اقتصاد کلان کشور است و موجب نگرانی است. اگر دولت همان سیاست‌های چند سال گذشته را دنبال کند تورم سال ۹۳ به حدود ۲۵ درصد می‌رسد و نیازی به وعده رئیس‌جمهور و تیم اقتصادی دولت نیست. اگر رئیس‌جمهور معتقد است که عملکرد دولت موجب کاهش تورم است پس امسال با تداوم سیاست‌های دولت باید تورم به زیر ۱۹ درصد بیاید. اگر عملکرد دولت موجب شده‌است تورم بیش از ۴۰ درصدی را در عرض چند ماه به زیر ۲۰ درصد ‌برسد، توقع به جایی است در سال ۹۳ آن را به زیر ده درصد برساند!
 
کلمات کلیدی : سعید فتحی سارانی
 
محمد
۱۳۹۳-۰۴-۰۱ ۰۹:۴۸:۱۵
میگن کسی که خوابه رو میشه بیدار کرد، اما کسی که خودشو به خواب زده رو نه.

شما خودتو به خواب زدی آقای فتحی!
وقتی چشماتو بستی، کسی نمیتونه تلاشای این دولتو نشونت بده.

یا واقعا انتظار داری که دولت به ناگهان معجزه کنه، یا با غرض ورزی دوست داری ذهن مردمو مشوش کن، که در این صورت .... (2216547) (alef-13)
 
سعید فتحی سارانی
۱۳۹۳-۰۴-۰۱ ۲۱:۳۴:۰۶
دوستان توجه کنند که این یک تحلیل بسیار ساده است. بنده حدود 13 ماه پیش قبل از انتخابات ریاست جمهوری پیش بینی کردم که تورم نقطه به نقطه از پاییز 92 کاهش می یابد و همینگونه هم شد. حالا هم به شما دوست گرامی می گویم که تورم نقطه به نقطه از پاییز 93 شروع به افزایش می‌گذارد. سخن من این است که دولت‌مردان یا عوامفریبی می کند و یا از وضعیت اقتصاد آگاهی ندارند.
البته مطمئن هستم که جناب محمد متن را نخوانده و از روی تیتر موضع گیری کرده است. (2218032) (alef-10)
 
سيامك
۱۳۹۳-۰۴-۰۴ ۰۸:۳۴:۵۶
اين حرف نويسنده در انتهاي مقاله كه كاهش نرخ تورم را به صورت خطي ميبينيد و انتظار دارند در پايان سال نرخ تورم به زير ده درصد برسد ... نشان دهنده عمق مطالب نويسنده و اشراف ايشون ميباشد. (2222252) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۰۵ ۰۱:۵۷:۰۶
دقت کن آخر جمله علامت تعجب داره (2224408) (alef-10)
 
خسرو
۱۳۹۳-۰۴-۰۵ ۱۱:۳۰:۲۵
پس باید اینطور فکر کنیم که عامل اصلی سرعت گردش نقدینگی بوده و حالا همون سرعتی که زمانی افزایش پیدا کرده بوده الان داره به صورت طبیعی به میزان سابق خودش بر می گرده؟

در مورد حجم نقدینگی صحبتی ندارید آقای فتحی؟ صحبت هایی که درباره سیاست های انقباض پولی دولت جدید زده میشه نادرست یا بزرگنمایی است؟

(ضمنا از جانب مدافع دولت جدید صحبت نمی کنم، اتفاقا هیچ بدم نمیاد شواهدی دال بر این پیدا کنم که آنچه درباره بدی سیاست های اقتصادی دولت احمدی نژاد و خوبی سیاست های اقتصادی دولت جدید گفته میشه مورد نقد جدی قرار بگیره، منتها ترجیحا نقدی با یک بنیان استوار، و دوست دارم حالا که شما دست به کار شدید، این استواری رو تضمین کنید) (2224793) (alef-13)