نظر منتشر شده
۲۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 267736
درباره عزم دولت برای کاهش نرخ سود بانکی؛
چاره کار کجاست؟
ابراهیم رزاقی*، 31 فروردین 94
تاریخ انتشار : دوشنبه ۳۱ فروردين ۱۳۹۴ ساعت ۰۹:۵۰
اظهارات اخیر وزیر محترم اقتصاد مبنی عزم جدی دولت برای کاهش نرخ سود بانکی، گرچه با استقبال بعضی کارشناسان همراه بوده است اما در عین حال، ملاحظات فراوانی درباره آن وجود دارد. بر اساس آمارهای اعلام شده، نقدینگی بخش خصوصی حدود ۷۰۰ هزار میلیارد تومان برآورد شده و از سوی دیگر میزان تولید ناخالصی ملی نیز ۹۰۰ میلیارد دلار نیز اعلام گردیده است. نکته اینجاست که این نقدینگی وارد تولید نمی شود زیرا سود تولید کم و خطرات و مشقات آن بالاست. سرمایه گذارانی که وارد بخش تولید می شوند افرادی علاقمند به منافع ملی، اخلاق کار اسلامی و بی رغبت به سرمایه داری لیبرالی هستند. در نتیجه این نقدینگی، بلای جان اقتصاد کشور گردیده و به جای آنکه در بخش های تولیدی به کار گرفته شوند وارد بخش های غیرمولد مانند سکه، زمین، دارو و اقسامی مانند آن می گردد. از سوی دیگر، تورمی که دولت آن را محاسبه می کند مشخص نیست بر چه اساسی صورت گرفته و سند محاسباتی آن نیز منتشر نگریده است. تورم ۴۰ درصدی در زمانی حدوداً یکسال و نیم به پانزده درصد کاهش یافته است و همچون موارد دیگر – برخلاف آنچه از دولت محترم انتظار می رفت – اساس این محاسبه شفاف نیست.

محاسبه سود بانکی به دو روش است که یکی بر اساس سود بانکی تعلق گرفته به سپرده های بانکی و دیگری بر پایه میزان سودی است که دریافت کنندگان وام ملزم به پرداخت آن هستند. به دلیل ساختار ناصحیح اقتصاد کشورمان و در نتیجه مشخص نبودن نحوه محاسبه تورم و نرخ سود بانکی، چنانچه بنا باشد کاهش نرخ سود بانکی به صورت ناگهانی صورت گیرد، عملاً دعوت کرده ایم که قدرت عظیم سپرده ها، اختلال بیشتری در اقتصاد کشور به وجود آورد و این در حالی است که بزرگترین مانع تولید، سرازیر شدن نقدینگی بخش خصوصی در فعالیت های غیرتولیدی است. در چنین شرایطی (عدم توازن و شفافیت در محاسبه نرخ تورم و سودبانکی) اگر سود بانکی کاهش یابد، این حجم عظیم از نقدینگی بخش خصوصی را به صورت عملی تشویق کرده ایم که به فعالیت های غیرمولد تغییر جهت دهند. به عبارت دیگر، کاهش ناصحیح نرخ سود بانکی، کمبود را بیشتر و عمیق‌تر می نماید.

این در حالی است که کاهش نرخ سود بانکی چنانچه به شکل متعارف آن صورت گیرد، سرمایه ها با بخش تولید آشتی کرده و در نتیجه شاهد رونق از رمق افتاده داخلی خواهیم بود. نشانه غلط بودن این نوع محاسبه و متعاقب آن کاهش نرخ سود بانکی بر اساس این مقدمه، فرار سرمایه ها از بخش تولید است و این بزرگترین گواه اشتباه بودن نحوه پیاده‌سازی این سیاست اصولی است.

در آمریکا سالانه ۴۰۰ الی ۵۰۰ میلیارد دلار به بخش کشاورزی و صنعت اختصاص داده می شود اما در کشورمان حمایت از تولیدکنندگان داخلی در دولت ها همواره مورد بی مهری قرار گرفته است. پرداخت وام به بخش های تولیدی گاه چنان بی ضابطه است که به دلیل نرخ پایین سود بازپرداخت آن، مبلغ پرداخت شده سر از بازار سکه و ارز در می آورد و به طور جدّی بر روند هزینه شدن وام های بانکی نظارت نمی شود. همین موضوع، باعث شده که نه تنها وام های بانکی به بخش تولید مفید نباشند بلکه موجبات اختلال در چرخه اقتصادی را فراهم آورده و پرونده های قضایی روز به روز بیشتر شوند. لازم است دولت محترم این وضعیت را به سرعت سامان دهد و گرنه هیچ حرکت توسعه بخشی را شاهد نخواهیم بود. تنها راه مقابله با دلالی و فعالیت های غیرمولد، دریافت مالیات های سنگین با استفاده از ساز و کارهای دقیق است که تاکنون چنین راهکاری اندیشیده نشده و در نتیجه امیدها در این زمینه بسیار کم است. هر چه مسئولین دولتی در این زمینه (دریافت مالیات از بخش های غیرمولد) بیشتر متمرکز شوند، از یک سو نیازهای مالی دولت تامین شده و وابستگی اقتصاد به نفت کاهش خواهد یافت و از سوی دیگر سوددهی فعالیت غیرتولیدی بالا رفته و سرمایه ها به سمت بخش تولید متمایل می شوند. این همان چیزی است که سیاستگذاران اقتصادی از کاهش نرخ سود بانکی به دنبال آن هستند ولی در انتخاب روش دستیابی به این هدف، در حال طی کردن مسیری نامعلوم می باشند، زیرا اساس آن با ابهامات بسیاری مواجه است. از این منظر، رونق تولید و جذب سرمایه در این بخش، به سیاست های استقلال و مقاومت در اقتصاد جامه عمل پوشانده و آن را محقق می نماید.

سیاست های اقتصادی شبه‌لیبرالی که در طول سالیان گذشته اجرا شده است عملاً موانعی در سیاست های کلان جمهوری اسلامی اعم از داخلی و خارجی به وجود آورده است. به عنوان مثال اینگونه عنوان می شود که کسادی بازار تولید ارتباط تنگاتنگی با تحریم ها دارد در حالی که واقعیت، چیز دیگری است. تا زمانی که نفت ما با قیمت خوب خریداری می شود، مسئولین از خرج کردن این ثروت، لذت می برند و ساماندهی مناسبی صورت نمی گیرد و زمانی که فشاری مانند تحریم بر گرده کشور تحمیل می گردد، برای فروش نفت به این کشور و آن کشور متوسل می شویم. این روش نه تنها با عزتمندی کشورمان منافات دارد بلکه وابستگی ما را به نفت غیرفرآوری شده و خام بیشتر می کند. پاسخگویی ما به جنگ نظامی به گونه ای بوده است که برای کشورهای گوناگون الگو بوده‌ایم اما در جنگ تحمیلی اقتصادی هیچ اقدامی نکرده و بدترین نوع رفتار را داشته ایم. برای داشتن دست برتر در مذاکرات هسته‌ای می بایست قادر باشیم که نیازهای خود را در داخل تولید کنیم که همان تعبیر گویای اقتصاد مقاومتی است در حالی که بعضی، عقب نشینی از برنامه هسته ای را راه حل گشایش اقتصادی می دانند. اقتصاد مقاومتی تنها رهنمود برون رفت از دوران تحریم نیست و جنگ علیه ما به قبل و یا بعد از توافق هسته ای محدود نمی شود، بلکه نبرد با ایران همیشه وجود خواهد داشت، زیرا شعار انقلاب ما استقلال از غرب و شرق است و ابرقدرت ها هیچگاه قدرت گرفتن کشوری که همواره منافع آنان را تهدید کرده است را بر نمی تابند. بنابر این نباید از سیاست های اقتصاد مقاومتی که همانا تاکید بر تولید داخلی است غفلت کرد و ضروری است در هر شرایطی برای تحقق اهداف کلان انقلاب که مستلزم اقتصادی مقاوم و مستقل است، خود را آماده نمود.
*حمایت
 
shahrooz
۱۳۹۴-۰۱-۳۱ ۱۰:۲۰:۰۶
این که مردم نمی خوان سرمایشون به باد بره و اون رو در بانک سرمایه گذاری میکنند میشه اقتصاد لیبرالی ؟اگر سرمایشون رو از بانک دربیارن ودر این وضعیت بلبشوی اقتصادی زحمت یک عمرشون رو به باد بدن از دیدگاه شما میشه اقتصاد اسلامی.بجای این نسخه پیچی ها بهتره با غرب توافق کنید تا شرایط ثبات به مملکت برگرده و مردم سرمایشون رو به بخش تولید ببرند (2835149) (alef-10)
 
سعید ایرانی
۱۳۹۴-۰۱-۳۱ ۱۵:۱۹:۱۹
کاملا درسته تا شرایط نرمال سیاسی بر کشور حاکم نشه و تحریم ها متوقف نشود سرمایه گذاری در بخش تولید ریسک بالایی دارد و اگر دولت نرخ سود سپرده ها را پایین بیاورد مردم سپرده ها را به سمت خرید مسکن و کالا و ارز میبرند و این خود باعث تقاضای زیاد در بازار شده و در نتیجه تورم بالا می رود پس بایستی دولت اول رابطه با دنیای غرب را درست کند تا تحریم ها برداشته شود تا تولید رونق پیدا کرده و سرمایه ها به سمت تولید سوق پیدا کند بعد از آن سود سپرده ها و تسهیلات را می شود کم‌کرد (2836047) (alef-10)
 
محمد
۱۳۹۴-۰۱-۳۱ ۱۷:۳۳:۴۰
یعنی یک نفر نیست بگه خب بانک ها بروند سمت تولید!
آخه من 20 میلیون گذاشتم داخل بانک باهاش کدوم تولید رو راه بندازم؟؟!

این منطق در همه جای کشور حاکمه!
پارکینگ نیست و مردم رو جریمه می کنند که چرا وسط خیابون پارک کردند.... (2836435) (alef-10)
 
علی
۱۳۹۴-۰۱-۳۱ ۱۷:۳۶:۵۱
آقای هوشمند اینکه شما میخواهید پولتان را در بانک بگذارید و دست روی دست بگذارید و یک نفر هم بادتان بزند و بانک هم آنرا به کس دیگری وام دهد و آن شخص برود واردات انجام دهد و کارگر بیکار ایرانی را کند و بعد آنرا بفروشد و سود بانک را بدهد و بانک هم به شما سود بدهد؛ این اشکال دارد!! میگویند برو خودت کفاشی بزن و کفش تولید کن تا کسانی نتوانند با افزایش دوبرابری واردات کفش؛ برادر کفاش تو را بیکارکنند!! آفتاد؟؟ (2836438) (alef-10)
 
۱۳۹۴-۰۱-۳۱ ۱۱:۰۷:۴۶
باید قبل از کاهش سود سپرده های مردم، سود تسهیلات بانکی کاهش یابد (2835263) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۳۱ ۱۳:۳۶:۱۸
تورم 14 درصد حتما قیمت نفت را نقطه سر به سر حساب کردند نه قیمت اجناس (2835733) (alef-13)
 
مسعود
۱۳۹۴-۰۱-۳۱ ۱۱:۴۰:۴۳
دولت باید حداقل 15 سال از دادن هر گونه مجوزی برای موسسات اعتباری و بانک خودداری کند زیرا در حال حاضر همین بانکهای فراوان و موسسات اعتباری بعضا خود در افزایش تورم نقش داشته اند. (2835367) (alef-13)
 
کارمند پتروشیمی در عسلویه
۱۳۹۴-۰۱-۳۱ ۱۱:۴۲:۴۶
شما یک کارمند حتی عادی بانک را پیدا نمی کنید که مثلا با دو یا سه سال سابقه برای خودش خانه نداشته باشد. بانکها اغلب وامهای کم بهره شان را به کارکنان خودشان اختصاص می دهند. وامهای قرض الحسنه و ... را با بازپرداخت بلند مدت. حدود 10 سال است در عسلویه کار می کنم مهندس هم هستم اما احساس می کنم نسبت به یک کارمند بانک با همین سابقه در شهر خودش. چیزی برتر نیستم. (2835373) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۳۱ ۱۱:۴۷:۲۵
اینا هم همان راهی رو میرن که احمدی نژاد رفت. کاهش دستوری سود بانکی و سرکوب مالی!! نتیجه اش هم میشه جهش سکه و ارز و مسکن همانند سال 91 (2835392) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۳۱ ۱۶:۵۱:۱۳
قط می خوان مردم پول هایشان را از بانک خارج کنند که اولاً مجبور به سود دادن به مردم نباشند و دوم مردم بروند و آپارتمان هایی را که روی دستشان مانده بخرند. (2836336) (alef-10)
 
۱۳۹۴-۰۱-۳۱ ۱۱:۵۵:۳۵
اکثر این نقدینگی در دست مردم عادی نیست و در دست ارگانها و افراد خاص هست که با رابطه وام های آنچنانی گرفته اند که حاضر به دادن آنها هم نیستند این ارگانها و افراد تمایلی هم به سرمایه گذاری ندارند باید اموال آنها ضبط گردد و این نقدینگی ها بادآورده از چرخه اقتصاد ایران خارج شود

و از سوی دیگر دلار باید به قیمت واقعی خود یعنی زیر 1000 تومان برگردد تا ارزش پول ملی بالا رود قیمتها کاهش یابد توان خرید مردم بالا رود و تورم واقعی کاهش یابد فروش کارخانه ها افزایش یابد برگشت سرمایه به تولید کننده ها افزایش یابد و ایجاد تولید و شغل با کمتر از یک سوم هزینه فعلی انجام گیرد چون برعکس آن ارگانها و افراد بالای ذکر شده مردم عادی تمایل زیاد به ایجاد تولید دارند که بدلیل بالا بودن هزینه تولید ترجیح می دهند دنبال این کار نروند و به دلالی و کارهای زائد بپردازند
وقتی قیمت دلار به قیمت واقعی زیر 1000 تومان آن برگردد دیگر احتیاجی به دادن یارانه برای انرژی نیست و طرح هدفمندی به راحتی قابل اجرا خواهد بود

البته ممانعت از ورود کالاهای خارجی مشابه هم قیمت و هم کیفیت با کالاهای داخلی و مبارزه با قاچاق هم باید صورت پذیرد (2835423) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۳۱ ۱۲:۱۳:۱۱
این نوع عوام فریبی ها اقتصاد ما را سالها است که زمین گیر کرده . ما میبایستی برگردیم به اصول پایه واز خود بپرسیم ایا این امریکا . اروپا . و ژاپن دیوانه هستند که انقدر هزینه برای بالا بردن سطح دانش جامعه خود میکنند. بنظر من امکان عقلانی حل مشکل اقتصادی ما با این دکتر های اقتصاد کیلویی نیست. و تمام این اظهارات مقامات دولتی تنها یک ژست اینتلکچوال بازی است.
چندین سال قبل دکترای اقتصاد. استاد دانشگاه اقتصاد . معاون طرح و برنامه وزارت دارایی و هم دانشگاهی ما در امریکا مورد سوال هم دانشکاهی هایش قرار گرفت که اماری که میدهند اشتباه هستند. پاسخ او بهترین جواب است که میتوان به این اینتلکچوال بازی های اظهارات دولتی ها باشد. او اظهار میداشت که مشکل از تحصیلکرده ها بخوصوص در غرب است که تلاش میکنند بهتر شوند ما در هیچ کجا همچین ادعایی نکرده ایم و امارهای ما با 500٪ ضریب خطا کاملا درست هستند. (2835493) (alef-13)
 
مسعود
۱۳۹۴-۰۱-۳۱ ۱۲:۲۹:۵۵
چاره کار. اجبار کردن بانکها و موسسات اعتباری به پرداخت حداقل 70 درصد تسهیلاتشون به بخش صنعت. کشاورزی. حمل و نقل و گردشگری است. آن وقت اگر بانکها دچار زیان شدند دولت حمایت کند. نه اینکه بانکها اغلب تسهیلاتشون رو بدهند به بخش خدمات بعد کلی بنگاهداری و شرکتهای سرمایه گذاری بزنند و .... بعد زیان کردند فغان کنند دولت را به کمک بطلبند! (2835553) (alef-13)
 
احمد ک
۱۳۹۴-۰۱-۳۱ ۱۲:۳۰:۲۷
حرکتهای شتابزده در رابطه با کاهش سود سپرده ویا تسهیلات پرداختی منجر به کاهش سپرده ها وافزایش پولهای سرگردان وسوزنی میشود ،که تجربه سنوات اثبات میکند جز تخریب اقتصاد نتیجه ای حاصل نمیشود ،واز طرف دیگر منابع عظیم نقدینگی که بانکها انرا در بورس بازی خود بکار گرفته اند تولید کشور را بخاک نشانده ،دواتفاق مهم باید صورت گیرد 1= سود سپرده بانکی وبهره تسهیلات باید متناسب باشد ورابطه این دو با بیشاز 2 درصد بیشتر برای تسهیلات نباید باشد 2=نقدینگی کشور که در دست بنگاههای وابسته به بانکها محبوس شده هرچه سریعتر باید ازاد شود وصرف تولید وتسهیلات تولید شود ،این تنها راه نجات اقتصاد کشور است البته دولت باید تمام قدرت اجرایی خود را بکار گیرد که مافیای بانکی را سرجایش بگذارد وحامیان انرا که خود بدهکاران کلان بانکی هستند اقدام قانونی نماید (2835556) (alef-13)
 
زبون بسته
۱۳۹۴-۰۱-۳۱ ۱۳:۰۸:۱۲
ببم جان يه دوره آقايان عقل كل رو بفرستيدكارورزي نه كشورهاي درجه اول جهان همين تركيه ي همسايه خودمون يه چيزي ياد بگيرند.مردم و سرمايه شان كه از باد هوا و آب گرفته نشده كه رئيسان انيشتن نما بيان اونو با دستورات من درآوردي غير علمي به باد بدهند. (2835649) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۳۱ ۱۴:۲۶:۲۵
تو این سه - چهار سال هر کی پول تو بانک داشت ارزشش یک سوم شد - لطفا اول دارایی ناچیز مردم در بانک رو سه برابر کنید بعد صحبت از کاهش نرخ سود کنید سود سی در صد هم کمه با ابن اوضاع و احوال (2835899) (alef-10)
 
۱۳۹۴-۰۱-۳۱ ۱۷:۵۶:۵۲
رونق بورس فقط از طريق سود دهي توليد و ايجاد بازار هاي جديد براي شركتهاي حاضر در بورس
است نه كاغذ بازي در ضمن بازاري كه نوسانات تا ده در صد هم قابل لمس نيست چگونه ميخواهد
با دو درصد از چهار يا پنج در صد سپرده ها رونق بگيرد ؟ (2836484) (alef-10)
 
ورشکسته
۱۳۹۴-۰۲-۰۱ ۰۹:۴۹:۴۱
20سال است که این حرفهای تکراری زده می شود وقتی که بنگاههای اقتصادی سود انها زیر 10درصد و بیشتر تولیدی های کوچک بسته شده اند این سود در کجا است که بانکها به سپرده ها می دهند وقتی امار به چه کسانی وام داده شده منتشر شود معلوم می شود برای فرار از ورشکستگی بخاطر معوقات بانکی یک همچین سودی می پردازند که خود باعث رکود شده ولی تا کی می شود کلاه به کلاه کرد اخرش دم خروس می زند بیرون که دیگر دیر شده و فرو ریزی اقتصاد شکل خواهد گرفت (2837681) (alef-10)
 
فلاح
۱۳۹۴-۰۲-۰۱ ۱۷:۳۶:۰۰
چاره کار پایین آوردن سود بانکی نیست بلکه چاره درست عمل کردن بانک ها در دادن وام و تسهیلات به بخش تولید کشاورزی با همان نرخ سپرده یک درصد بیشتر است نه اینکه به خودشون 70برابر حقوق شون وام بدن کم بهره..بعد تولید کننده با مکافات 30درصد شود پرداخت کنه...مگر مجلس از تفحص در بانک ها اعلام نکرده که بیش از 70درصد وام قرض‌الحسنه را بانک ها به کارمندا ن خودشان پرداخت می کنند.. (2838836) (alef-10)
 
مصطفی
۱۳۹۴-۰۲-۰۵ ۲۱:۳۷:۳۹
اقتصاد مقوله ای علمی وکاملا تخصصی است اینکه چرا سرمایه ها بسوی تولید رغبت نمی کنند دلایل زیادی دارد . بزبان ساده باید گفت که سرمایه بسویی میرود که سود داشته باشد .شعار های اخلاقی در گردش سرمایه نقشی ندارد .باید تولید سود دهی قابل قبولی داشته باشد تا سرمایه را جذب کند .در اقتصاد دولتی ودر بازاری که کالای قاچاق به وفور وعلنی خرید وفروش میشود احماقانه است که سرمایه جذب تولید شود .هیچ سرمایه داری بخاطر ایجاد شغل به تولید رو نمی کند بلکه باید تولید سود اوری داشته باشد تا سرمایه بطرف تولید حرکت کند هر گاه این سود تضمین شده باشد این حرکت بسوی تولید شتاب خواهد گرفت وسرمایه های خرد را هم که همان پس انداز بانکها باشد جذب خواهد کرد . نتیجه این کار رونق اقتصادی وایجاد شغل ورفع بیکاری خواهد بود این امر مستلزم شفافیت بازار وثبات سیاسی وعدم وارد شدن نهادهای دولتی در اقتصاد است تجربه نشان داده که ورود این مراکز رقابت سالم را از بازار حذف میکنند .وباعث بی ثباتی ان مبشوند ونتیجه ان سرگردانی سرمایه هجوم دفعی وایجاد بحران در بازار ارز وطلا است . این مسائل عواقب بسیار وخیمی در روابط اجتماعی ،نا امنی وتشدید فساد و شکاف طبقاتی داردکه سم مهلکی برای ثبات ونشاط اجتماعی است . راه برون رفت هم بسیار روشن است . باید به نخبگان اقتصادی که خوشبختانه هم تعهد دارند وهم تخصص وتعدادشان هم کم نیست اعتماد کرد.باید اجماعی همه جانبه در مدیریت کشور ضامن اراده ای قوی برای اینکار بکار گرفته شود (2847598) (alef-10)
 
Germany
۱۳۹۴-۱۲-۱۹ ۲۰:۴۶:۱۹
سلام به همه
من یک باغدار هستم
به نوعی تولید کننده ام، به بانک کشاورزی جهت تسهیلات ادوات کشاورزی مراجعه کردیم بر طبق تفاهم جهاد با بانک و ایجاد سیاست رونق اقتصادی بخش های تولیدی صنعت و کشاورزی وباغداری،،، متاسفانه برای سی میلیون وام، از کشاورزان که در حال حاضر و همیشه خالص ترین و با وفا ترین نیروی تولید کشور هستند طبق فرموده مدیر عامل بانک کشاورزی، نیاز به رهن اسناد مالکیت زمین کشاورزی یا خانه روستایی و یا ملک شهری! آنهم با طی بوروکراسی بسیار خسته کننده و طولانی زمان بر و پر هزینه ایست بطوری که حداقل ده درصد مبلغ وام قبل از تهیه خرج مالیات و دفتر خانه و بنگاه و رفت آمدها و شهرداری و...شده
اینست معنی حمایت از تولید توسط دولت
ملکی با دو برابر قیمت یک تراکتور باغی با چند ادوات باید بمدت 5 سال در اختیار بانک باشد با بازپرداخت با سود بالا و کشاورزی که می‌بایست وقتش صرف تولید باشد، مدتها بدود پی وامی برای مقدماتی ترین وظایف دولت جهت تامین نیازهای اولیه تولید در این بخش، بسی افسوس (3596440) (alef-11)
 
امین اله حسینی
Germany
۱۳۹۴-۱۲-۱۹ ۲۰:۵۳:۱۷
پیشنهاد میشه تولید کننده بزرگ ادوات کشاورزی بدون وساطت بانک ها خود با ایجاد نمایندگی های بزرگ در مراکز استانها وبا دریافت ضمانت از باغداران و کشاورزان بهرونق تولید خود و بخش کشاورزی و باغداری کمک کنند، بهترین کار خذف دولت و بانکهادر این بین هست که هم اکنون دلال مسلک عمل میکنند (3596455) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.