نظر منتشر شده
۷۴
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 278734
گفتگو با محمدجواد ظریف؛ از واکنش به انتقادات منتقدان تا جزئیاتی درباره یک مصاحبه جنجالی
بخش خبری الف، 5 تیر 94
تاریخ انتشار : جمعه ۵ تير ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۱۷
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در گفت‌وگو با هفته نامه «طلوع صبح» به مطالبی اشاره کرده است.

وی در این مصاحبه می گوید: اگر بخواهم به یکی از الطاف بزرگ ایشان (رهبری) اشاره کنم این است که بارها به من فرموده اند که «من تو را روزانه با اسم دعا می کنم» این محبت از سر من هم زیاد است.

وزیر امورخارجه در قسمت دیگری درباره منتقدان عنوان می کند:من وارد نیت خوانی مردم نمی شوم، اما احساس می کنم بین خودم و خدا که این کارهایی که دوستان دارند می کنند توشه ی آخرت من است و وزر و وبال آخرت آنها، ولی بازهم این مورد را هم به خدا واگذار می کنم.

وی در بخش دیگری در این باره ادامه می دهد:خودشان به خودشان گفته اند «دلواپس»، من معتقدم که هم آنها و هم بقیه مردم، مردم دلاوری هستند و در مقابل زیاده خواهی ایستادگی می کنند. فقط امیدوارم که این فضاسازی ها به خاطر ملاحظات داخلی و نگرانی های انتخاباتی نباشد.

ظریف درباره عکس منتشر شده از وی می گوید: من هیچ وقت حضورم در آمریکا را تکذیب نکردم. در عکس جعل شده، سری که از من برداشتند و بریدند متعلق به زمانی است که من سی و دو سه سالم بود. مشخص است که این عکس را از کجا آوردند؛ این عکس مشترکی است از من، مرحوم آقای برقانی، پرفسور فضل الله و صادق خرازی که در سایت آقا صادق منتشر شده است. خب، سر یک مرد سی و دو سه ساله را برداشته اند و در کنار یک سری جوان ۱۷-۱۸ ساله گذاشته اند.

وزیر امورخارجه درباره بنرهایی که در روز تشییع شهدا در دستان مردم بود می گوید:بعید است که مردم عادی چنین بودجه ای داشته باشند که بتوانند اینقدر هزینه کنند، اولین بارهم نیست، من در تظاهرات ۲۲ بهمن هم دیدم که پوسترهای رنگی، که خیلی هزینه تولیدش بالاست، از عکس بنده و آقای کری پخش می شد. خب معلوم است که اینها یک جایی دارد هزینه می شود.

محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان گفت: طبعا اگر من هر زمان احساس کنم که حضورم برای منافع کشور مفید نیست، از کار کنار خواهم کشید. من با این کار بیگانه نبودم و می دانستم در این مقطع حساس زمانی وارد کار سخت و پرماجرایی می شوم. می دانستم که فشار داخلی و فشار خارجی بسیار زیاد خواهد بود و هرکس این مسئولیت را بپذیرد باید آماده تحمل فشار و پرداخت هزینه سنگین باشد. البته صادقانه بگویم که برخی موارد فشارهای داخلی و تهمت ها و افتراها را تا این حد پیش بینی نمی کردم.

محمد جواد ظریف وزیر همواره خندان دولت تدبیر و امید است که آمادگی شنیدن هر سوالی را دارد. هجمه های جریان دلواپس علیه او آنقدری سنگین بوده که سوال های تند و تیز نیز ،نمی تواند او را مکدر کند. او برخلاف بسیاری از مقامات برایش مهم نبود که از مصاحبه کننده بخواهد متن مصاحبه را پیش از انتشار، تایید کند. گفت: «نیازی نیست، هر سوالی لازم است بپرس» ظریف که پیش از انقلاب، در رشته ای فنی تحصیل می کرده به پیشنهاد برخی دوستانش رشته«روابط بین الملل» را برگزید و موفق به اخذ مدرک دکترا از دانشگاه «دنور» آمریکا شد.

************

این ایام برخی جریان ها که به «دلواپس» شهره هستند درصدد هستند همزمانی تحصیل شما در آمریکا با دفاع مقدس را عمده کنند و شما را فردی غیرملی معرفی کنند. نظرتان در این مورد چیست؟
آدم باید ملاک اولیه اش را این بگذارد که افرادی که در جمهوری اسلامی کار می کنند، حتما قصد خیر دارند و نسبت به سابقه ی بنده و هر کسی نگرانی دارند. شرایط پیش از انقلاب طوری بود که مجبور شدیم کشور را ترک کرده و به آمریکا برویم. پس از انقلاب، گروهی از دوستان به ایران بازگشتند و از حضرت امام در این مورد سوال کردند، نظر ایشان این بود که دانشجویان درس خود را ادامه دهند.

بنده قبل از انقلاب در رشته ای فنی تحصیل می کردم، اما پس از انقلاب رشته ام را تغییر دادم، به هوای اینکه بتوانم به کشور خدمت کنیم. روزی که مدرک دکترای خودم را گرفتم، هرچه به من اصرار کردند که بمان، قبول نکردم، نهایتا فقط یک ماه به درخواست و اصرار آقای دکتر ولایتی برای مذاکرات ۵۹۸ ماندم و بعد برگشتم.

در مدتی که تحصیل می کردم تلاشم را کردم که هرجا که امکانی باشد خدمتی بکنم، حضور در سرکنسولگری جمهوری اسلامی در سان فرانسیسکو یا رفتن به نمایندگی از این جمله بود. این مسائل باعث شد که دکترای خود را ۲ تا ۳ سال دیرتر از حالت معمول تمام کنم. من احساس می کردم که در بحبوحه جنگ، به فردی که مقداری ادبیات حقوق بین الملل بداند، مبانی انقلاب را پذیرفته باشد و احساس می کند که، به فرموده رهبری، فرزند انقلاب است، نیاز است. در واقع، فرصت های تحصیلی را به همین دلیل از دست دادم و مجبور شدم با چارچوب های دیگری درسم را تمام کنم، مدتی هم که در انجمن اسلامی دانشجویان آمریکا و کانادا بودم مسئولیت های مختلفی را عهده دار بودم که این مسئولیت ها از پیش از انقلاب شروع و تا بعد از انقلاب ادامه داشت.

بنده دبیر تبلیغات، دبیر تشکیلات و به مدت دو سال مسئول شورای انجمن اسلامی در سطح کل آمریکا بودم. ما تلاش کردیم که از انقلاب فاصله نداشته باشیم اما اکنون به عنوان فردی که مانده و شهدا رفته اند، احساس می کنیم که به آنها وامداریم. من احساس می کنم که تنفس ما در فضای آزاد امروز ناشی از آثار و دستاوردهای شهداست، اینکه تمامیت ارضی مان حفظ شده و در مقابل تمام دنیا سربلندیم و عزت مان حفظ شده مرهون آنهاییم؛ طبیعی است که همه ما چنین احساسی برای خود داریم.

آیای این دوره را یک خلا می دانید، یعنی اگر به آن روزها بازگردید بازهم همان فعالیت ها را خواهید داشت؟
 بنده در ایام دفاع مقدس، یا در انجمن مسئولیت داشتم یا در نمایندگی. در واقع احساس می کنم که در هر لحظه تقریبا همراه رزمندگان بودم، اگر رزمنده ها شیمیایی می شدند ما نامه هایشان را تهیه می کردیم.

فعالیت های شما در ایام دفاع مقدس در خارج از کشور چه بود؟
ظریف: پیش از فتح خرمشهر دبیر تبلیغات انجمن اسلامی بودم، پس از فتح خرمشهر، برای اخذ دکترا به نیویورک رفتم و در نمایندگی ایران در سازمان ملل به عنوان کارمند محلی استخدام شدم. کارمند محلی یعنی فردی که باید تقریبا بدون حقوق کار کند، در واقع حقوقم یک سوم یک شاغل عادی در سطح پایین بود؛ خیلی کم بود و نمی توانستم اجاره خانه ام را بدهم. در تمام این دوران از پولی که از سمت خانواده می آمد، زندگی ما می چرخید و چه بسا، فعالیت هایی که در کنارش همسرم انجام می داد تا حداقل زندگی را داشته باشیم. به هر حال، اگر ما در دانشگاه فقط می ماندیم، خیلی وضع مالیمان بهتر بود تا اینکه در کنار دانشگاه بخواهیم این فعالیت ها را داشته باشیم.

زمانیکه به نمایندگی نیویورک رفتم، شاید تنها کسی که هستم حقوق بین الملل می دانست، هم نماز می خواند و هم انگلیسی می دانست، من بودم، البته به غیر از دکتر رجایی خراسانی. لذا از فتح خرمشهر تا زمان قطعنامه ۵۹۸ که مشاور دکتر ولایتی شدم و در طول مذاکرات کنار ایشان بودم، در هر نامه ای که نوشته شد، نقش داشتم. در واقع، در هر نامه ای که نوشته می شد، هر سخنرانی که انجام می شد، هر متنی که به شورای امنیت و مجمع عمومی ارائه می شد، بنده نقش کوچکی داشتم. البته آن زمان رئیس ما، مرحوم آقای دکتر رجایی خراسانی بودند که سال گذشته به رحمت خدا رفتند، ولی بعد از ایشان تنها کسی که در نمایندگی این کارها را انجام می داد بنده بودم.

انگیزه افرادی که چنین حرف هایی در مورد گذشته شما می زنند چیست؟
انگیزه شان حتما خیر است، من فکر می کنم که باید اجازه دهیم انگیزه ها را خدا تعیین کند، چون وقتی دوستان به جای خدا می خواهند بشینند و انگیزه من را تعیین کنند، خیلی ناراحت می شوم، لذا به خودم اجازه نمی دهم که انگیزه دیگران را تعیین کنم.

برخی از همین افراد جریان «دلواپس» تصویری از شما هفته گذشته منتشر کردند که با فتوشاپ جعل شده بود، سعی بر این بود شما را نسبت به دفاع مقدس بی اعتنا جلوه دهند. نظرتان در این باره چیست؟
آن عکس که باعث تاسف بود، من هیچ جا تکذیب نکردم که در دوران دفاع مقدس در آمریکا به سر می بردم یا درس می خواندم. در واقع، من تمام آن دوران را یا درس می خواندم یا داخل نمایندگی یا بیرون از آن فعالیت داشتم. از روز اول که نمایندگی و کنسولگری سان فرانسیسکو قابل بهره برداری شد، به آنجا رفتیم. بعد از آنکه دیپلمات های رسمی ما را از آنجا اخراج کردند، من در حد کار فعلگی فعالیت کردم و اثاث کنسولگری را جمع کردم و درب کنسولگری را بستم؛ یعنی این مسائل مربوط به کنسولگری را انجام دادیم. در حقیقت هرکاری که برای کشور از دستمان بر می آمد را انجام می دادیم، بعد هم که درسم در سان فرانسیسکو به اتمام رسید، برای اخذ دکترا به دانشگاه کلمبیا، که یکی از بهترین دانشگاه های آمریکا است، به نیویورک آمدم و وارد نمایندگی شدم، اما آنقدر کار نمایندگی سنگین بود که مجبور شدم درسم را در دانشگاه کلمبیا رها کنم، در آن زمان احساس کردم که اگر نمی توانم درس بخوانم، بنابراین نمی توانم آمریکا بمانم و باید حتما به کشورم بازگردم، از طرف دیگر، به من اصرار می کردند که تا دکترای خود را نگرفتی بازنگرد. لذا نیویورک را هم رها کردم و به «دنور» رفتم تا بتوانم دکترایم را بگیرم که الحمدالله این کار را هم کردم.

نکته ای که باید به آن اشاره کنم، آن است که من هیچ وقت حضورم در آمریکا را تکذیب نکردم. در عکس جعل شده، سری که از من برداشتند و بریدند متعلق به زمانی است که من سی و دو سه سالم بود. مشخص است که این عکس را از کجا آوردند؛ این عکس مشترکی است از من، مرحوم آقای برقانی، پرفسور فضل الله و صادق خرازی که در سایت آقا صادق منتشر شده است. خب، سر یک مرد سی و دو سه ساله را برداشته اند و در کنار یک سری جوان ۱۷-۱۸ ساله گذاشته اند، خوب خودشان نگاه می کردند، شاید اگر بهتر جستجو می کردند، در کتاب «آقای سفیر» عکس های من را پیدا می کردند که در آن سن و سالم مشخص است. این عکس ها متعلق به سخنرانی هایم در جلسه انجمن اسلامی، یا سخنگویی تظاهرات است، خب آن عکس ها موجود است، حداقل سر آن عکس ها را بر می داشتند و روی آن بدن می گذاشتند که با آن زمان و سن «عکس فتوشاپ شده» سازگاری داشته باشد یا از خود من می پرسیدند. خب این اتفاق عجیبی نبود، من آن موقع دانشجو بودم، حالا ممکن است آدم مهمی نبودم که کسی از من در زمان حضور در کلاس عکس بیاندازد، ولی عکس سخنرانی من هست، سر آن را می بریدند و روی بدن آن آقا می گذاشتند، شاید یک خورده طبیعی تر جلوه می کرد.

اولین واکنش شما نسبت به این تصویر جعلی چه بود؟
چه نیازی هست، خب می آمدند و از خودم می پرسیدند، چرا چنین کردند... واقعا تعجب کردم.

در مراسم تشییع شهدا، بنرهایی علیه مذاکرات هسته ای و شما پخش شد، اولا نظرتان در مورد این اتفاق چیست؟ دوما اینکه به نظر شما این اقدام خودجوش بوده یا هدایت شده؟
ظریف: بعید است که مردم عادی چنین بودجه ای داشته باشند که بتوانند اینقدر هزینه کنند، اولین بارهم نیست، من در تظاهرات ۲۲ بهمن هم دیدم که پوسترهای رنگی، که خیلی هزینه تولیدش بالاست، از عکس بنده و آقای کری پخش می شد. خب معلوم است که اینها یک جایی دارد هزینه می شود.

من بیشتر امیدوارم کسانی که ممکن است برای ادامه شرایطی خاص، منافع اقتصادی داشته باشند، از جیب شان این خرج را بکنند. خیلی باعث تاسف خواهد بود که چنین پوسترهایی از بودجه بیت المال تولید و پخش شود اما حتما کسانی که این کارها را می کنند یک توجیه شرعی و قانونی برای خود و وجدان شان دارند، باز هم گفتم من وارد نیت خوانی مردم نمی شوم، اما احساس می کنم بین خودم و خدا که این کارهایی که دوستان دارند می کنند توشه ی آخرت من است و وزر و وبال آخرت آنها، ولی بازهم این مورد را هم به خدا واگذار می کنم، چون تنها کسی که در دنیا می تواند حساب بکند، خود خداست، همه ما در آن زمان محتاجیم، الان هم ماه مبارک رمضان است در مناجات حضرت امیر(ع) می خوانیم:

«اللّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ الأمانَ یَوْمَ لا یَنْفَعُ مالٌ وَلا بَنُونَ إِلاّ مَنْ أَتی الله بِقَلْبٍ سَلِیمٍ» البته این، آیه ای از قرآن است، اما در مناجات حضرت امیر هم هست.

بالاخره باید ببینیم این پوسترهایی که تولید شده که اگر از بیت المال باشد، حرام است و اگر از پول مشخصی باشد اسراف بوده، آیا اینها به آن قلب سلیم که قرار است با آن پیش خدا برویم، کمکی می کند؟

اینکه این اتفاق در مراسم تشییع شهدا افتاده را چطور ارزیابی می کنید؟
احساس می کنم که دوستان بهتر بود اجازه می دادند این شهدا که برای عزت این مرز و بوم شهید شده اند و امروز هم ناظر بر ما هستند (چون اگر به معنای لفظ شهید نگاه کنیم، یکی از معانی آن، ناظر است. شهدا ناظر بر رفتار ما هستند) خیلی می پسندیدند با کسی که از طرف کشور و جمهوری اسلامی فعلا این مسئولیت را دارد (و مسئولیتی هم نیست که من دنبالش بوده باشم، هر لحظه ای که مرا از این مسئولیت معاف کنند لحظه ی شادی من خواهد بود) و می خواهد برای جمهوری اسلامی کاری کند، چنین برخوردی شود؟ البته مسلما ذره ای از فداکاری که شهدا کردند در کار ما نیست. اما آیا شهدا خیلی خوشحال می شوند که ببینند شما چنین برخوردی را با این افراد می کنید و این روش ها را در قبال او ادامه می دهید؟ اگر فکر می کنند که شهدا از چنین برخوردی خوشحال می شوند، بنابراین من هم راضی هستم، پس واقعا ادامه بدهند، باور بکنند که شهید نظاره گر است، چون باور ما این است که شهید زنده است، «و لا تحسبن الذین قتلوا فی سبیل الله اموتا بل احیا عند ربهم یرزقون»، یعنی شهید یک خصلت پیامبر گونه دارد که نظاره گر رفتار امت است.

چرا از نظر شما حملات در یک ماهه اخیر وسعت گرفته و حتی دامنه اش به استیکرهای شبکه های اجتماعی موبایلی هم کشیده شده است؟
احساس میکنم که تعدادی از دوستان بر این باورند که با حمله کردن به من و همکارانم می توانند اهداف مقاومت برابر استکبار را پیش ببرند، در صورتی که من احساس میکنم بین خودم و خدا به اندازه ای که در توانم بوده و در مصلحت کشور بوده مقاومت کردم و ان شاالله مقاومت خواهم کرد. حمله به فردی که لااقل ظاهرا در خط مقدم جبهه با افرادی که قصد نقض حقوق این ملت را دارند، مقابله می کند، علی القاعده نباید کار خیلی پسندیده ای باشد.

برخی این گروه را به عنوان «دلواپس» یاد می کنند و برخی دیگر «کاسب تحریم»، شما آنها را چه می نامید؟
هیچکدام، آنها خودشان به خودشان گفته اند «دلواپس»، من معتقدم که هم آنها و هم بقیه مردم، مردم دلاوری هستند و در مقابل زیاده خواهی ایستادگی می کنند. فقط امیدوارم که این فضاسازی ها به خاطر ملاحظات داخلی و نگرانی های انتخاباتی نباشد. چون به یقین و جرات می توانم بگویم که من ذره ای ملاحظات داخلی در مذاکرات نداشته و ان شااله نخواهم داشت. احساس می کنم که همه ما، هم جناح ها باید فدای این کشور و انقلاب شویم نه اینکه کشور و انقلاب را فدای منافع جناحی خود بکنیم.

وزیر اطلاعات اخیرا در واکنش به حملاتی که علیه شما صورت می گرفت، عنوان کرد که رهبری عطوفت بسیاری نسبت به شما نشان داده اند. لطفا نحوه ی رابطه تان با رهبری و اینکه چه زمانی نخستین بار با ایشان آشنا شدید راتوضیح دهید.
حضرت آقا از نخستین باری که بنده در سفر ایشان به عنوان رییس جمهور وقت به سازمان ملل متحد در سال ۶۶ خدمت ایشان رسیدم به بنده لطف فراوانی فرمودند. در آن زمان کارمند محلی بودم و به خاطر نبودن کارمندان مسلط رسمی و قحط الرجال، کاردار هم بودم- و لذا در زمان سفر به نیویورک، مسئول برگزاری سفر ایشان بودم، چون پایان دوره ۶ ساله سفارت مرحوم آقای دکتر رجایی خراسانی بود و ایشان همراه آقا برگشتند به ایران. تقریباً تمام کارهای سفر آقا به نیویورک را بنده انجام دادم. از آن وقت من سعادت داشتم خدمت ایشان برسم و دکتر ولایتی محبت کردند «معرفی محبت آمیزی» خدمت ایشان کردند. بعد هم در سمت های بعدی و مختلفی که داشتم سعادت داشتم خدمت مقام معظم رهبری برسم. زمانی که نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد بودم، به دلیل نوع مسئولیتم، بازهم خدمت ایشان هر چند وقت یکبار شرفیاب می شدم. بارها هم گفته ام که ایشان همواره با سعه صدر فراوان به تحلیل های بنده به عنوان یک کارشناس کوچک توجه می کردند. ایشان همواره به من لطف داشته و مرا شرمنده فرموده اند.

آخرین بار کی ایشان را دیدید؟
ظریف: آخرین بار دیروز پیش از اینکه نخست وزیر عراق خدمت ایشان برسد، در محضر ایشان بودم و گزارشی از مذاکرات را تقدیم کردم.

واکنش ایشان به هجمه هایی که به شما وارد می شود چیست؟ اگر اشکال قانونی و شرعی ندارد یکی از سخنان ایشان در این مورد را بیان کنید؟
ظریف: ایشان همانگونه که علناً هم بنده و همکاران را به عنوان فرزندان انقلاب خوانده اند در جلسات خصوصی هم محبت پدرانه نسبت به ما دارند. اما بنده رسم ندارم در برابر انتقادهایی که به ما می شود از رهبری و نظام هزینه کنم. من معتقدم همه خود را باید هزینه کشور، نظام و رهبری کنند نه اینکه رهبری هزینه کسی شوند. اما اگر بخواهم به یکی از الطاف بزرگ ایشان اشاره کنم این است که بارها به من فرموده اند که «من تو را روزانه با اسم دعا می کنم» این محبت از سر من هم زیاد است.

«خائن» این جمله ای بود که برخی نمایندگان مجلس مثل آقای کوچک زاده و برخی دیگر از افراد منتسب به جریان دلواپسین، برای شما به کار می برند. وقتی چنین چیزهایی را می شنوید، واکنش تان چیست؟
خب طبیعی است هیچ کس از شنیدن این حرف ها خوشحال نمی شود. من واقعا فکر می کنم اگر این افراد معتقدند کاری که می کنند به سود کشور و نظام است، حتما این کارها را ادامه دهند...

لطفا به ایام دولت مهرورز نیز اشاره فرمایید. شما فردی بودید که در دو سفر احمدی نژاد به سازمان ملل، سفیر ایران در سازمان ملل بودید. از فضای آن ایام بگویید.
من در دو سال ابتدایی ریاست جمهوری آقای احمدی نژاد سفیر ایران در سازمان ملل بودم و در این دو سال نیز، مدیریت سفر ایشان را عهده دار بودم. البته ایشان با بنده مخالف بودند و بنده هم علاقه ای به ایشان نداشتم. ولی به لحاظ وظیفه کاری که باید سفر رییس جمهور کشور آبرومندانه برگزار شود از هیچ تلاشی کوتاهی نکردم. طی این دو سال، جنجال غیر متعارفی در سفر ایشان به وجود نیامد.

رابطه آقای احمدی نژاد با شما چطور بود؟
ایشان رابطه مناسبی با من نداشت و نظرشان نسبت به بنده مثبت نبود و حتی اصرار بر تغییر فوری بنده داشتند. لذا حرف هایشان را نیز به من نمی گفتند.

حتما ماجرای «هاله نور» ایشان را در نیویورک به یاد دارید؟
این ماجرا در ایران اتفاق افتاده بود.

فیلم روایت ایشان برای اولین بار در قم و تهران بود، اما اصل اتفاق «هاله نور» در مقر سازمان ملل بوده است. شما شاهد آن «هاله نور» بودید؟
(همراه با خنده) ظاهرا من چشم بصیرت نداشتم.

روابط شما با آقای روحانی چگونه است؟ چه موقع با ایشان آشنا شدید؟
ظریف: من و جناب دکتر روحانی عضو گروه مذاکره کننده ۵۹۸ بودیم. البته ایشان عضو ارشد بودند و من عضو پایین رده. در آنجا با ایشان آشنا شدم و بعدتر، در حوزه های مختلف مثل دورانی که ایشان به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی، مسوول تیم هسته ای بودند، بنده نیز کمک می کردم و در دو سال آخر دوران ایشان، من در سازمان ملل اکثر فعالیتم حول محور بحث هسته ای بود.

پس از آنکه مورد مهرورزی آقای احمدی نژاد قرار گرفتم، پس از بازنشستگی رسمی از وزارت امور خارجه در مرکز تحقیقات استراتژیک به عنوان مشاور ایشان حجره کوچکی داشتم.

آیا در انتخابات ریاست جمهوری ۹۲ به ایشان کمک کردید؟
من در ستاد انتخاباتی ایشان فعال نبودم چون نه تخصصی در مسایل داخلی دارم و نه هیچگاه در این زمینه وارد شده ام. هر جا که مواردی مربوط به تخصص من در روابط خارجی بود من در حد توان مطالبی را ارایه می کردم. اما در حوزه های دیگر مثل سیاست داخلی و مبارزات انتخاباتی، من سررشته ای ندارم. رشته من روابط بین الملل است و تنها در این زمینه می توانم کمک کنم.

بسیاری شما را پرکارترین وزیر خارجه سی سال اخیر می دانند. آیا از این همه فشار خسته نشده اید؟
طبعا اگر من هر زمان احساس کنم که حضورم برای منافع کشور مفید نیست، از کار کنار خواهم کشید. من با این کار بیگانه نبودم و می دانستم در این مقطع حساس زمانی وارد کار سخت و پرماجرایی می شوم. می دانستم که فشار داخلی و فشار خارجی بسیار زیاد خواهد بود و هر کس این مسوولیت را بپذیرد باید آماده تحمل فشار و پرداخت هزینه سنگین باشد. البته صادقانه بگویم که برخی موارد فشارهای داخلی و تهمت ها و افتراها را تا این حد پیش بینی نمی کردم.

خانواده در مورد این حجم فشار کاری تان گلایه ندارند؟
عادت کرده اند. من بالاخره بیش از ۳۰ سال دیپلمات بوده ام و کار دیپلمات دوری از خانواده است. به خصوص در سال های ۸۱ تا ۸۴ یعنی سه سال اولی که نماینده دایم ایران در سازمان ملل متحد بودم مسوولیت مذاکرات هسته ای با سه کشور اروپایی به ریاست دکتر روحانی(دبیر شورای عالی امنیت ملی وقت) را به عهده داشتم. به همین دلیل و با توجه به محدودیت های ویزایی که آمریکایی ها به نمایندگی ایران در سازمان ملل تحمیل می کردند، نمی توانستم مرتب در رفت و آمد باشم و لذا بیشتر اوقات برای مذاکرات با سه کشور اروپایی در تهران و اروپا بودم و خانواده ام در نیویورک تنها بودند. اما خب خدا رو شکر، به لطف آقای احمدی نژاد، بعد از دو سال در سال ۸۶ عملا بیکار شدم و فرصت کردم ۶ سال در کنار خانواده ام باشم. بالاخص در خدمت مرحوم والده ام که از زمان ۱۷ سالگی ام که برای تحصیل به آمریکا رفته بودم و بعد که به شدت گرفتار مسوولیت های مختلف در تهران و نیویورک بودم، دیگر نتوانسته بودم خدمت ایشان باشم. این ۶ سال، فرصت مهمی شد تا من بتوانم در خدمت مرحوم والده ام باشم متاسفانه ایشان ۶ ماه پس از اینکه من مسوولیت وزارت خارجه را قبول کردم، به رحمت خدا رفتند. الان به آن ۶ سال فکر می کنم، بسیار برایم لذت بخش بوده و امیدوارم توانسته باشم قدری در رابطه با والده و خانواده جبران مافات کرده باشم.

آیا در صورت پیروزی آقای روحانی در انتخابات ریاست جمهوری، در ۴ سال دوم ایشان، پست وزیر خارجه را مجددا قبول می کنید؟
(با خنده) این دفعه اخیر نیز چندان با رغبت قبول نکردم.

ماجرای سخن اخیر شما مبنی بر اینکه «کسی در ایران به خاطر عقیده اش زندانی نمی شود» بسیار جنجالی شد.
مهمترین درسی که من از این موضوع گرفتم این است که ضمن احترام به همه، باید در کارها توجه ام فقط به رضای خدا و پیشبرد منافع ملی باشد، اما واقعیت این است که من در پاسخ به مجری که در مورد آقای جیسون رضاییان سوال کرد، پاسخ دادم که او به دلیل فعالیت سیاسی و یا روزنامه نگاری در ایران بازداشت نشده و دلیل بازداشت ایشان اقدامات دیگر بوده که ارتباطی با شغل و حرفه ای او نداشته است. هم آنجا و در سخنرانی ها و مصاحبه های دیگرم هم گفتم که امیدوارم ایشان از اتهامات خود تبرئه شوند ولی آن اتهامات ارتباطی با حرفه ایشان نداشته، چون مجموعا خبرنگار معتدلی بوده و در حوزه خبرنگاری اش با بنده ارتباط داشته و حتی در برخی جلسات توجیهی من با نخبگان فکری و رسانه ای غربی شرکت می کرده است. متاسفانه یا گروهی واقعا از عرایض بنده و توضیحاتی که بعدا نوشتم برداشت اشتباه کردند و یا گروههایی خواستند بد منعکس کنند و یا هر دو و یا ممکن است من به خوبی نظرم را نگفته باشم، البته نوار مصاحبه و سخنرانی های من موجود است. البته قبلا هم برخی خبرگزاری ها که به ظاهر به طیف به شدت مخالف منتقدین صحبت من با چارلی رز تعلق داشتند، عرایض بنده را در دانشگاه تهران تحریف کردند و با حذف یک جمله کلیدی در آن سخنرانی، بهانه و دستمایه حملات تندی در طول یک و نیم سال گذشته از جناح اصولگرا علیه بنده را فراهم نموده اند.

ممکن است ماجرا یک شیطنت داخلی بوده باشد؟
برخی ابهامات درباره منشا و آدرس های اینترنتی خبرسازی اولیه و تحریف عرایض بنده در این زمینه مطرح شده است که می تواند نشان دهنده ادامه همان حرکات قبلی باشد که بسیار جالب خواهد بود. ولی من نه ابزار پیگیری آن را دارم و نه چندان اهمیتی به این موضوع می دهم. به هر حال خدمتگزاری هستم که آنچه در توان دارم انجام می دهم و اعتقاد هم ندارم که اشتباه نمی کنم. امیدوارم مردم خوب اشتباهات من را ببخشند.
 
کلمات کلیدی : مذاکرات هسته ای
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۱:۲۳:۱۸
یعنی واقعا به وجود افرادی مثل ظریف در ایران افتخار می کنم. کسانی که سعی می کنند تا بدون کمترین حاشیه دنبال کاری به که انها سپرده شده باشند! نه اینکه فقط طبل تبلیغاتی دستشون بگیرند و هیچ کاری نکنند.
به عنوان یک ایرانی دوستت دارم ! موفق باشی (2997485) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۳:۲۱:۵۹
فقط حیف که ساده زیست نیست و سه ترکه پشت موتور نمیشینه تا بیست و سی بره نشونش بده! (2997802) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۳:۴۲:۰۳
اعتمادی که رهبری و مردم به تیم آقای ظریف در مذاکرات کرده اند و کاربلدی این تیم در تاریخ معاصر ایران کم نظیره.

هرچه در بخش وزارت خارجه، شاهد ابتکار عمل، تلاش، گزارشدهی منظم به مردم و درنتیجه توفیق و محبوبیت تیم وزارت خارجه هستیم،
برعکس در بخش محیط زیست، وزارت اقتصاد، وزارت مسکن و شهرسازی و وزارت علوم شاهد رخوت، بی تدبیری، استفا ده از مدیران احمدی نژادی و در نتیجه شعار سازی و رکود هستیم.
این 4 بخش منفعل، تحریمها را بهانه کمکاری خود کرده اند.

ترمیم کابینه آقای روحانی برای تبدیل شدن به احسن، اقتضای مهم این دوره زمانی است. (2997852) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۳:۵۹:۴۹
مداد العلما افضل من دما الشهدا. (2997895) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۴:۲۵:۲۴
بله بعدها از شاهکارهای ایشان در تاریخ خواهند نوشت : بعد از توافق ژنو گفتند تحریم ها شکست و حق غنی سازی ما به رسمیت شناخته شد ! بعد دیدیم متن توافق چیز دیگری می گوید ! هی مذاکره کردند . از این طرف میگفتند خزانه خالی است و بدبختیم از آن طرف امتیاز میدادند تا توافق شود ... از کارهای فشلی که برای توافق به هر قیمتی کردند نظیر پوستری که مجید مجیدی رسوایشان کرد بگذریم...
رسیدیم به لوزان . بیانیه دادند . قبل و بعدش مدام گفتند همه تحریم ها لغو میشود. در متن بیانیه اما نوشته بودند لغو اجرای تحریم ها !!! یعنی همان تعلیق!!! چیزی که صالحی در دانشگاه شریف گفت و وزیر خارجه هم چند روز پیش در مصاحبه ای آن را این طور توجیه کرد که نمیخواستیم با کنگره در بیفتیم!!!
ترجمه های شاهکار بیانیه هم خودتان بخوانید : supply را ترجمه کرده اند ساختن! research را ترجمه کرده اند تحقیق و توسعه ! venture را اصلا ترجمه نکرده اند !
متن بیانیه نشان میداد که توافقاتی شده است امریکاییها با عدد و رقم جزئیات را منتشر کردند اما تیم ایرانی جزئیات را کتمان میکرد . بعد از تاکید رهبری در سخنرانی عمومی مبنی بر اطلاع رسانی به مردم و نیز دستور به انتشار فکت شیت ایرانی(که صالحی آن را در مجلس گفته بود) فشار برای انتشار فکت شیت روی تیم ایرانی زیاد شد. صالحی گفت فکت شیت را تدوین کرده و داده ایم به وزیر خارجه تا منتشر شود ... اما چیزی منتشر نشد تا در یکی از شاهکارهای دولت راستگویان روحانی رییس جمهور در جواب خبرنگاری گفت یک عده کم حافظه اند و فراموش کرده اند که ما اولین بار فکت شیت منتشر کرده ایم !!! اشاره او به متنی بود که قبل از بیانیه لوزان توسط تیم ایرانی در اختیار رسانه ها قرار گرفته بود . این متن غیر رسمی ابتدا روی سایت وزارت خارجه بود اما بعدا از روی سایت برداشته شد. و ظریف هم در تلویزیون گفت آن متن رسمیت ندارد و ما فکت شیت نداده ایم بلکه فقط متن توافق ر ا منتشر کردیم !!! (ظاهرا روحانی ظریف را کم حافظه میداند)
در ماجرای بازرسی ها گفتند در قالب پروتکل است اما در متن بیانیه بازرسی های فراتر از پروتکل را هم پذیرفته اند !
گفتند تمام اقداماتمان بازگشت پذیر است اما وقتی صالحی در مقابل اصرار مجری تلویزیون که راکتور آب سنگین اراک وقتی قرار است نابود شود دیگر چه بازگشتی وجود دارد اعتراف کرد که بازگشت پذیر نیست! لازم به ذکر است این مورد (نابود کردن قلب راکتور اراک یا انتقال آن به خارج از کشور) مانند بسیاری از موارد دیگر در فکت شیت امریکا بود نه در متن بیانیه اما ظاهرا هم درست از آب درآمد. (2997957) (alef-13)
 
فرهاد
۱۳۹۴-۰۴-۰۶ ۰۶:۳۳:۱۸
الف خواهشا سانسور نکن لطفا
1. در مورد راکتور اب سنگین اراک : در همون مصاحبه دکتر صالحی گفتن طراحی راکتور غیر اصولی بوده و با این کار بود بهبود پیدا میکنه در واقع میشه گفت گفت ما بد رو ندادیم بدتر بگریم بلکه خوب رو دادیم خوب تر قراره بگیریم ، اینکه بعضی ها اصرار دارن اون قلب راکتور برای سال 69 ه.ش رو با راکتور 94 ه.ش تعویض نکینم جای تعجب دارد مگر اینکه اهدافشون غیر صلح امیز باشه زیرا تنها خاصیت اون راکتور ظریفت بالای ایزوتوپ هاش بود؟؟؟؟
2. در مورد بازرسای ها : اولا در بیانه لوزان طرفها یک فهم کلی رو ارائه کردن نه یک توافق نامه الزام اور رو دوما قرار شد نظام بازرسای ها در حد پروتکل الحاقی و فراتر از اون باشه : در اینجا باید بدونید پروتکل الحاقی برای هر کشور فرق داره و اینکه گفته فراتر ایتدا به ساکن مجلس باید پروتکل رو شکل بده بعد با توافق طرف مقابل صورت بپذیره
3.فکیت شیت : خوبه شما اعلائم کردید ابتدا ایران قرار داده ، اما در مورد بیاینه لوزان قرار دادن فکت شیت به صورت رسمی بستن دست خود در مذاکرات هستش که هم مقام رهبری و مذاکره کننده ها دیگه اعلائم بعدی نکردن با توجه به مشورت ها
4. ترجمه : منظور از ترجمه کدوم هستش همونی که صدا و سیما بیان کرد یا آقای ظریف : در متن ترجمه ای اقای ظریف خالی از ایراد هستش
5.در مورد توافق ژنو : اولا اقای روحانی گفتن ترک خورده نگفتن شکسته ، دوما میخواهید بگیوید خزانه و اوضاع اقتصادی کشور خوب بوده؟؟؟؟؟دسترسی نداشتن به پول محدود زمانی در احمدی نژادی بود و دراکثر واقع درامد سرشار دسترسی داشته با این حال اوضاع داغون اقتصادی قابل توجیح نیست
6. من خیلی دوست دارم ظریف جونننننننن بترکه چشم کاسب تحریم و دلواپس (2999170) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۶:۴۱:۱۳
رئیس جمهور ما سال 96
دکتر ظریف (2998276) (alef-13)
 
برادر شهيد
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۹:۵۴:۴۶
بي اغراق بايد بگويم خانواده ما از سال 42 در گير انقلاب بوده است و بعد از انقلاب هم در جنگ هزينه داده ايم لذا اعلام ميكنم از اينكه در زمان جنگ برادران من در جبهه بوده اند وظريف در امريكا بوده است خيلي راضي هستم و براي اقاي ظريف دعا ميكنم . جبهه اي كه ظريف در ان خدمت ميكند كمتر از جبهه با عراق نيست بلكه مهم تر و سخت تر است . اقايان دلواپس بگويند خودشان از سال 42 تا پايان جنگ كجا تشريف داشته اند و چه ميكرده اند ؟؟؟؟؟؟ (2998658) (alef-13)
 
اسفندیار
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۱:۳۴:۰۱
نتیجه این دور از مذاکرات :
اقایان در فیس بوک و توییتر و اینستاگرام خبر از کار سنگین میدن،آقای عراقچی تا تا آخرین لحظاات خبر از باقی ماندن اختلافات و پرانتزها میدن،یک دو روز آخر وزرای امور خاجه ایران و امریکا جلسات طولانی مدت میزارن و بعد توافق میشه که چند ماهه دیگه ادامه بدهند.
به هر حال آرزوی موفقیت برای تیم مذاکره کننده دارم. (2997507) (alef-13)
 
صادقی نیا
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۵:۳۶:۳۰
به هر حال حیا خوب چیزیه. از قدیم هم گفتن.
یعنی وقتی بزرگ مملکت به صراحت داره میگه اینها متدین و مورد تایید هستند به نظرم بقیه باید جیا کنند. البته حق دارند چون این شیوه انتقاد و توهین نتیجه سیاست های پوپولیستی سابقه که به بی سوادی و بی اطلاعی مردم ارج می نهاد. و طرفدارشم همین ها بودند. (2998110) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۹:۰۲:۳۲
واقعاً برای نیم ساعتی‌ که وقت گذشتم و این را خواندم‌ افسوس میخورم و از آن بالاتر اینکه چنین راندمانی‌ لقب افتخار ملی‌‌ مصدق زمان‌ امیر کبیر و... می‌گیرد... با عرض پوزش از همه ظریفی‌ ها:

1- چون من دانشجو روابط خارجی‌ , زبان می‌دانستم و نماز میخواندام پس‌ بسیار تاثیر گذر و موفق بودم!

2- آقای احمدی نژاد را دوست نداشتم‌ ایشان هم مرا دوست نداشت‌ ولی‌ دو بار مسول سفر ایشان به نیو یورک بودم‌ و هر دو بر موفق بود‌ ولی‌ هرگز به فکرم هم نرسید که به عنوان یک کارشنس معتمد نظام و دلسوز کشور‌ به ایشان تذکر دهم که این مسائل مطرح کردید در نیو یورک‌دودش به چشم ایران و ملت ایران میرود.... موقعیت شغلی‌ مهمتر بود...

3- یک سوم همه پول میگرفتم‌ 3 سال دکترای عقب افتاد‌ از سال 59 می‌خواستم در ایران زمان جنگ باشم‌ ولی‌ آقای ولایتی اصرار کرد که چون زبان بلد هستم و نماز میخوانم‌ و تنها دانشجو ایرننی روابط خارجی‌!!! هستم‌ در آمریکا باقی‌ مندم‌ از جیب میخوردم‌ و دقیقا مرداد‌ یعنی‌ بعد از پایان جنگ در تیر 67 به کشور ٔبر گشتم و بعد دوباره با اصرار‌ آقای ولایتی امریه گرفتم و برای خدمت سربازی به آمریکا تشریف بردم...

4-

5-

... این چنین بود‌ که بعد از 26 سال از قبول گاتنمأه که با تلاشهای ایشان و آقای ولایتی انجام شد‌ هنوز ایران حتی یک پنی از عراق خسارت نگرفته‌ و همچنان ما در تحریمهای ورق پره هستیم که ایشان و آقای ولایتی به عنوان کارشناسان معتمد نظام‌ هرگز زحمت انتقاد و اعتراض به آن کار کرد را به خود ندادند‌ فقط از ایشان خوششان نمی‌آمد‌, ایشان هم از آقای ظریف خوشش نمیامد...

به قول معروف‌ آن چیز که اعیان شده‌ چه حاجت به بیان‌ است... امیر کبیر زمان!!!!! (2998554) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۱:۳۸:۰۱
زنده باد دکتر ظریف
خیلی دوستد داریم (2997517) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۱:۴۴:۵۱
درود بر دکتر ظریف. متاسفانه دلواپسان فقط به دنبال منافع شخصی و گروهی خود هستند که حالا به خطر افتاده و در این راه از هیچ بی اخلاقی کم نمیگذارند. (2997533) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۴:۳۴:۳۴
منافع شخصی و گروهی ؟!!!

وزیر امور خارجه دولت روحانی شامگاه چهارشنبه دو هفته قبل به وقت محلی در اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا سخنرانی کرد. در این نشست هاله اسفندیاری، مدیر بخش مطالعات خاورمیانه اندیشکده «وودرو ویلسون» از ظریف پرسید: «لطفا درباره تاثیر گفت‌وگوها بر مسائل سیاسی داخلی ایران توضیح بفرمایید البته می‌دانم که این حوزه، مدنظر شما نیست.»
جواد ظریف در پاسخ به سؤال این فرد اینگونه پاسخ داد: «بی‌تردید، همینطور است زیرا ما روندی را شروع کرده‌ایم که هدف از آن تغییر فضای سیاست خارجی کشور است. اگر با وجود تلاش‌های ما برای تعامل، این تلاش‌ها بی‌نتیجه بماند، مردم ایران این فرصت را خواهند داشت تا ۱۶ ماه دیگر که انتخابات پارلمانی در ایران برگزار می‌شود، به این عملکرد ما (با آرای خود) پاسخ دهند. وقتی قبلا در تعامل و مذاکرات درباره توافق هسته‌ای با جامعه بین‌المللی در سال‌های۲۰۰۴ و۲۰۰۵، توافق‌هایی کردیم و تلاش‌های ما برای عملکرد شفاف، از جانب اتحادیه اروپایی رد شد، مردم جواب ما را با انتخاب رئیس‌جمهوری متفاوت دادند که مرا هم زود بازنشسته کرد! البته باید توجه داشت که اتحادیه اروپایی به تنهایی فعالیت نمی‌کرد و مقامات کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا مانع از هرگونه توافق شدند، همانطور که حالا هم کسانی هستند که نمی‌خواهند هیچگونه توافقی حاصل شود قطع نظر از اینکه مفاد آن چه باشد. حالا من بار دیگر زنده شده‌ام (خنده حضار). به نظر من، در انتقال پیامی که جامعه بین‌المللی و بویژه غرب می‌خواهد به ایران منتقل کند باید بسیار دقت کند. (2997977) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۸:۱۳:۳۱
بی تدبیری در خوشبینانه ترین حالت ممکن از سر ناپختگی اما با نیت خالص باشند
طرف در لوزان در حال گفتگو است رئیس جمهور بطور رسمی اعلام می کند تا آب خوردن ما و آلودگی هوا .... همگی به تحریم ربط دارد
یونسی: وام ازدواج وابسته به تحریم است ...
و تحریمیم می فهمید فهمیمیم
یعنی یک مجموعه ای که خود را سیاست دان و کاردان ، با تدبیر معرفی می کنند چطور ممکن است چنین حرکت هایی انجام دهند؟؟؟؟!!!!!! (2998462) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۶ ۰۰:۵۳:۴۸
مگه تحریم نیستیم؟ مگه ربط نداره همه چیز به تحریم؟ (2998997) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۱:۴۶:۵۶
توزیع انبوه پلاکارد را در مراسم های مختلف با هزینه زیاد را تایید می کنم بنده خودم شاهد چنین حرکتی بوده ام. (2997542) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۷:۲۲:۴۶
البته در همین مراسم شهدا کم نبودند دست نوشته ها! اتفاقا پلاکاردهای رسمی و انبوه همه معمولی بودند ولی در دست نوشته ها نگرانی مردم از استقلال و عزت کشور موج می زد (2998355) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۶ ۱۳:۴۷:۱۲
خیر اتفاقا پلاکارهای رسمی بسیار بسیار زیاد هستند من خودم در ابتدای کارگر شمالی دیدم که با کامیون توزیع می کردند در حجم بسیار زیاد (3000030) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۲۱:۴۴:۱۳
پول این کارها را چه کسی‌ میدهد؟ مسلما هرکس چنین پولی‌ خرج می‌کند نفعی دارد (2998770) (alef-13)
 
شكر الله
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۱:۵۴:۳۲
اين سعه صدري كه ظريف داره رو من بايد به عنوان يه ادم معمولي ياد بگيرم. ايشالا دلواپس ها هم ياد بگيرن... (2997562) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۴:۲۶:۴۷
کدام سعه صدر ! وزیری که در مجلس از یک جلسه دانشجویی انتقاد می کند سعه صدر دارد! میگوید انشاءالله این انتقادات برای مصرف انتخاباتی نباشد آنوقت خودش در امریکا میگه اگه مذاکرات شکست بخوره ما رای نمی آریم!!! (2997960) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۲:۰۰:۱۹
دو سال تلاش کردی امیدواریم به یک نتیجه ای برسد.
اگر پنجاه درصد تحریم ها برداشته شود هم شما شاهکار کرده اید. (2997576) (alef-13)
 
عباس
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۲:۰۸:۱۲
وزير جان ملت با شماست. دلشوره زدگان عددي نيستند. (2997591) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۲:۴۱:۰۴
از طرف خودت حرف بزن بعد هم بدجور توهم داری که خودت ملت میدونی (2997690) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۶ ۰۷:۴۱:۳۴
نه بابا این انبوه مثبت های شما !! مردمند فقط و بس !!! (2999209) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۶ ۱۲:۰۷:۳۵
عزیز جان به لایک ها توجه کن می بینی ملت چی می گه (2999716) (alef-13)
 
رضا
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۲:۴۹:۴۰
یک گزارش و مصاحبه کاملا یک طرفه که مصاحبه کننده بدجور دل پری داشته به چینش سوالات و نحوه پرسش ها دقت کنید معلوم همه ی سوالات در مورد منتقدین و حمله به اونها با تهمت زدن ایشون میشه در مورد باند نیویورکی ها توضیح بدن. بعدم امام گفت یه ظریف گفته تو دانشجو برو درس بخون بازهم خاطره سازی از امام اصلا گیریم دلواپسان سا بقول شما کاسبان تحریم دروغ میگن شما بیا خلافش ثابت کن با سند و مدرک نه مثل توافق لوزان که اول گفتید فقط یک بیانیه بعد عراقچی اومد گفت ما فقط در چارچوب بیانیه توافق لوزان گفتگو می کنیم اقای ظریف تا کی میخوای با مردم بازی کنید (2997706) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۲:۱۵:۱۲
خداوند حافظ این عزیز در مقابل داعش داخلی باشد (2997605) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۲:۱۵:۴۱
او فردی شجاع و دلسوز و متدین و دانشمند است !
من چیزهایی میدانم که شما نمیدانید !!!!!
بیانات رهبر انقلاب (2997607) (alef-13)
 
محمد
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۲:۱۵:۴۹
به جرات ميتوان گفت دكتر ظريف كارآمدترين و هوشمندترين وزير خارجه تاريخ ايران است كه پشتيباني قاطع ملت را نيز با خود دارد! (2997608) (alef-13)
 
امين ن
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۲:۱۷:۵۶
خسته نباشي مرد اين روزهاي سياست خارجه
هركجا ك هستي موفق باشي (2997617) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۲:۱۸:۱۵
من اعتقاد دارم ظریف روزی دبیرکل سازمان ملل خواهد شد .از این بانکی مون که به مرا تب لایق تر است دنیا هم که او را می شناسد (2997618) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۲:۱۹:۳۴
چون به یقین و جرات می توانم بگویم که من ذره ای ملاحظات داخلی در مذاکرات نداشته و ان شااله نخواهم داشت. احساس می کنم که همه ما، هم جناح ها باید فدای این کشور و انقلاب شویم نه اینکه کشور و انقلاب را فدای منافع جناحی خود بکنیم.
اقای ظریف عزیز لطفا درباره فیلم صحبتهایتان با اقای البرادعی درسال83 بیشترتوضیح بفرمایید!؟؟
الف جان لطفا این سوال رو از ایشون بپرس؟؟؟ (2997624) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۶ ۰۱:۴۳:۴۱
اخوی وقتی گیر میافتین مگین ملالک وضع فعلی افراد است! (2999062) (alef-13)
 
محمد
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۲:۲۲:۴۸
جالبه که آقای ظریف تقریبا در همه موارد قضاوت خودشون رو کردن و نظرشون رو به سوالات خبرنگار دادن و بعد بلافاصله هم گفتن که من قضاوت نمکنم و به خدا می سپارم و ...
یه بار دیگه به متن دقت کنید ببینید چند بار این اتفاق افتاده. (2997638) (alef-13)
 
محمد
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۲:۲۳:۰۱
مظلوم ترین با استعداد ترین و دوست داشتنی ترین وزیری که به عمرم دیده ام دکتر ظریف است.... خداوند عالم یار و پشتیبانش باشد و او را از شر افراطیان داخلی و خارجی در امان نگه دارد....
خود این سایت الف بارها و بارها در حق این عزیز دوست داشتنی ظلم کرده البته تعجبی ندارد چون پایگاه جدید و به روز شده ی جبهه ی پایداری فعلا سایت الف است امثال رجانیوز قدیمی شده اند دیگر....
مرد باش و همونطور که روزانه دهها مقاله علیه بزرگان و محبوبین مردم چاپ میکنی کامنت مخالف خودتان را هم چاپ کن. (2997639) (alef-13)
 
عمو علی
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۲۳:۰۷:۵۰
چی می گی بابا
فعلا که این مصاحبه حمایتی رو از وزیر خارجه مملکت زده اونم توو آستانه مذاکرات
درود به انصاف و وقت شناسی الف (2998847) (alef-13)
 
نمکدون
۱۳۹۴-۰۴-۰۶ ۰۱:۴۲:۰۰
آقا عمو مصاحبه حمایتی دیگه چه صیغه ایه؟! (2999059) (alef-13)
 
امیرعلی
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۲:۳۶:۰۹
من قصد جسارت یا توهین به آقای ظریف را ندارم اما چند سوال ذهنم را مشغول کرده است که اگر پاسخ این سوالات را می دانستم خیلی بهتر بود.
1- فکر کنم از سال 58 به بعد که ما با آمریکا رابطه ی سیاسی نداشته ایم کنسولگری در آمریکا نداریم وآقای ظریف چگونه ادعا می کنند که در نمایندگی ایران در سازمان ملل کارمند بوده است در حالی که فقط ایران دارای یک نماینده در سازمان ملل بوده است؟
2 - آقای دکتر چمران با آن مدرک ونیازی که آمریکا به وی داشته و می تونسته با بهترین امکانات در آمریکا زندگی کند همه چیز را رها می کند وبه لبنان وسپس جبهه های ایرا ن می آید ومی ماند تا به درجه رفیع شهادت می رسد اما آقای ظریف که می تونسته در ایران هم درس بخواند چه طور دل از آمریکا نکنده و تا پایان جنگ در آنجا مانده است؟
3- ایشان می فرمایند مردم عادی نمی توانند این بنرهای گران قیمت را بنویسند ونصب کنند مثل این که نمی دانند که مردم حزب الله که اکثرا در مساجد مشغول خدمت هستند می توانند گروهی کار انجام دهند وهزینه بنرها را نیز گروهی پرداخت نمایند.
4- ایشان می فرمایند عکس در حال تحصیل فوتوشاب است ، آیا ایشان در زمان جنگ در آمریکا مشغول به تحصیل نبوده اند؟ اگر بوده اند چه نیازی است که برای ایشان صحنه سازی شود وعکسش را فوتوشاب کنند؟
5 - به هر حال مدرک بین الملل ایشان به اقرار خودشان در آمریکا ودر سایه فرهنگ آن کشور اخذ شده است ،آیا ایشان می تواند نگرانی مردم ایران را که به دلواسی ملقب هستند را درک کنند؟ یا با عینک آمریکایی به همه چیز نگاه می کنند یا عینک مردم شهید داده وانقلابی؟
6 سوالاتی دیگر وجود دارد که مجال مطرح کردن آن نیست. (2997679) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۲۳:۵۹:۱۵
شما اول در مورد چارت نمایندگی ایران در سازمان ملل بررسب کن بعد بگو یک نمایندگی دارد!!!! یعنی فقط یک نفر در نمایندگی ما کار میکند؟!! (2998898) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۶ ۰۰:۳۹:۳۸
شما اگر یکم بگردی، این سوالاتت حل میشه! (2998970) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۲:۵۲:۱۶
خدایا جانم فدای دکتر ظریف و بمیرد انکه نمیتواند موفقیت این مرد رو ببینه تمام مردم ایران دعا میکنند سلامت و تندرست باشی مرد (2997713) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۳:۱۶:۴۳
احسنت بر دکتر ظریف
کیه که عاشق این مرد بزرگ نباشه (2997780) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۳:۱۹:۰۹
سلام
به نظر مردم ایران دلواپس هستند. جالبه طوری وانمود داره میشه تا کسی انتقاد کنه سری توهین بهش بشه. با توهین به آقای ظریف و بقیه مخالفم اما باید واقعیت ها را هم دید.
بعضی مواقع وقتی آدم میبینه آمریکا یک رفتاری کرده و این تیم قبول کردن و نتیجش در جاهای مشابه کشور های دیگر نتیجه ننگ آوری بوده نمیشه اینجا ساکت ماند.
وقتی این را میبینیم میگن رهبری. کی گفته از رهبری هزینه نکردن. کم گفتن ما مدام با رهبری هماهنگیم تا دهن ها را ببندن؟ تا اینکه رهبری گفتن من در جزئیات دخالت نمی کنم.
بعضی از کارهای آقای ظریف و عراقچی یک طوری هست برای آدم سو تفاهم میشه.
یکبار تاکید می کنن بر کاری اما بعدا وقتی دقت میشه مشخص میشه یک طور دیگه ای بوده که خودشون بعد از اینکه بقیه گفتن میان و همون مورد را تاکید می کنن.
اگر ایشون در قرارداد سعد آباد نقش داشتن واقعا چطور می خوان به این قطعنامه ننگین افتخار کنن؟
موفق باشید. (2997786) (alef-13)
 
یکنفر از مردم
۱۳۹۴-۰۴-۰۶ ۰۱:۳۶:۵۱
شما به بیانات اخیر رهبری یه نگاهی بیانداز تا پاسختو بگیری. (2999054) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۳:۲۹:۲۲
اگر این همه وقت وهزینه های هنگفت برای تخریب دولت و تیم مذهکره کننده میشد صرف آبادانی و وحدت میشد امروز حال و روز بهتری داشتیم (2997823) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۳:۳۰:۵۷
جناب ظریف
امروز چه دلواپسان و چه همراهان شما هرچه بگویند حرف است اما این را بدانید روزی تاریخ درباره شما اظهار نظر خواهد کرد و مطمینا تاریخ دروغ نخواهد گفت. پس به پشتوانه این مردم زیر بار حرف زور نروید ِ (2997830) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۳:۴۴:۳۰
درود بر دکترظریف وتیم همراه از قدیم گفته اند انشاءننوشته غلط ندارد ولی ما مردم کاملا اعتماد داریم وبا قدرت پشت شما هستیم اگر دلواپسان جرات دارند یک نظر سنجی عادلانه بکنند ببینددچقدر مردم دولت وگروه هسته ای را دوست داشته واعتماد دارند
چهار ادم جیره خور که مشخصه ازکجا آب میخورد بجای اینکه به فکر مردم باشند شعار حمایت ازمردم را میدهند خدا دشمنان نظام را نیامرزد امین.. (2997857) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۳:۴۹:۰۵
در هر حال ظریف جایگاه مناسب خود را در تاریخ ملت ایران خواهد داشت. و روسیاهی به آنانی می ماند که تعصب وتعلقات دنیوی و اخروی کر و کور و ... شان کرده است. (2997865) (alef-13)
 
احساس
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۳:۴۹:۴۰
وقتی یه نگاهی مثلا سردارقاسم سلیمانی می کنیم دلمون آرام میگیره ولی بانگاه به بعضی هااین احساس راپیدانمیکنم. (2997868) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۴:۰۵:۰۵
شاید من هم به قولی دلواپسم اما در این ماه رمضان دعا میکنم که با لطف پروردگار ر این مذاکرات موفق باشید و دل مردم و رهبر را شاد کنید (2997909) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۴:۲۰:۲۴
درکنارجريانات سیاسی دلواپس باید صداوسیما هم موضع خودرابرابر ملت روشن کند که برنامهای پرحجم انتقادات ی وسياهنمايي مذاکرات که هرروز در اکثرشبکه های خود باهدف زیر سّآل بردن اصل مذاکره است روشن کند وصراحتا بگويد بالاخره رفیق ماست یا رفیق شیره چون تمام تلاش صدا و سیما تلاش برای ناامید کردن ججامعه نسبت به مذاکرات است که آثارتخريبي این دلواپسی ها را در رکود اقتصادی حاکم برجامعه می بینیم .البته سابقه رئیس رسانه و وابستگی جناحی ایشان خود گویای همه چیز هست.
مردم به تیم مذاکره کننده که بارها موردتايي. مقام معظم رهبری قرار گرفته اند اعتماد کامل دارند دلواپسان بیشتر دلواپس منافع خود هستند تامصالح و منافع کشور ومردم (2997944) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۵:۳۴:۳۰
دلواپسان سعه صدر برای منافع ملی را از این بزرگوار یاد بگیرند. (2998104) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۵:۳۷:۴۰
رهبری فرمودند عرق میریزند وکار میکنند درود بر دکتر ظریف (2998116) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۵:۵۲:۵۰
سلام و درود بر این وزیر دوست داشتنی..... (2998168) (alef-13)
 
دختر لر
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۷:۱۹:۰۷
از بزرگی که نگردد سایه ات/لطف حق همصحبت وهمسایه ات
دکتر ظریف عزیز،هیچ کلمه ای بیانگر وسعت عشق ما به شما نیست (2998350) (alef-13)
 
امیر
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۷:۲۰:۲۸
چرا در شرایط خاص که مذاکرات به این اهمیت در حال انجام است هیچ سوالی در مورد اصل مذاکرات از وزیر خارجه پرسیده نشده است؟ چرا ایشان هیچ گونه پاسخگویی در مورد مذاکرات ندارند و فقط به صورت کلی از اصل موضوع به فرع می پردازند؟ اینکه ما انسان های معتمدی هستیم و همه از روی اعتماد باید با ما برخورد کنند دلیل بر عدم پذیرش خطا و اشتباه و به این ترتیب عدم پذیرش کوچکترین انتقادی می شود؟ چرا همش تیم مذاکره کننده در برابر انتقادات از اینکه رهبری ما را تایید کرده صحبت می کنند یا منتقدان را به آخرت و خدا واگذار می کنند؟ فرضا درصدی از انتقادات بی انصافی باشد ولی انتقادات درست و منطقی هم کم نیست. همگان شاهد بودند که چند گفتگوی آقای عراقچی در تلویزیون که سعی در پاسخ گویی به انتقادات را داشت عمق ضعف تیم مذاکره کننده را نشان داد که سریعا همان گفتگوها هم متوقف شد! (2998352) (alef-13)
 
امیری
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۲۳:۵۳:۱۵
انقدر مذاکرات هسته ای تخصصی است که اولا با 5-6 سوال کفایت نمیکند، و ثانیا اطلاعات و پیش زمینه تخصصی و حقوقی زیادی میطلبد.وگرنه اسباب سوتفاهم بیشتر میشه.
البته چندبار تابحال مطالب بطور مکفی و مبسوط و بدون حاشیه،توسط مسولان وزارتخارجه در صدا و سیما،توضیح داده شده است.
یاعلی (2998893) (alef-13)
 
مزدک
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۷:۲۲:۰۸
ظریف بودن عشق میخواهد . ظریف باشی و در برابر ای یک عده تمامیت طلب که فکر میکنند این مملکت ارث پدر بزرگوارشون بوده و شبانه روز بر همه چیز هجمه میزنند سکوت کنی
زنده باد امیر کبیر زمان ما (2998354) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۷:۲۶:۵۹
کشور بخاطر سوء مدیزیت در وادی ای قرار گرفته است که چند تا ظریف هم باشند نمیتوانند از پس این مشگلات بر ایند چرا باید مشگلات وامراض کشور روی هم انباشته شوند که کشور در امواج تحریم گرفتار شود؟؟؟؟؟؟؟ (2998360) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۸:۰۳:۳۴
به وجود دکتر ظریف افتخار می کنم. (2998441) (alef-13)
 
سعید
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۸:۱۹:۰۳
این اقای سعید قاسمی که گفتند مذاکره توسط دولت روحانی به رهبری تحمیل شده است حلا که مقام مغظم رهبری فرمودند مذاکره از دولت قبل شروع شد چه میگویند؟. ضمنا دعای رهبری در حق ظریف با داد و بداد کردن اقای کوچک زاده چه تناسبی دارد؟ (2998471) (alef-13)
 
از سار کاشان
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۸:۱۹:۰۷
خداوند روح پدر و مادر آقای دکتر ظریف را در این ماه مبارک رمضان غریق رحمت کند. ملت از شما راضی است و قدردان زحمات شماست (2998472) (alef-13)
 
مجتبی
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۹:۱۷:۰۶
ظریف شجاع و غیرتی وامین تا پای جان مدافع ودعاگویت هستم (2998585) (alef-13)
 
ابراهیم
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۱۹:۵۴:۴۵
درود بر ظریف عزیز دوستت داریم (2998657) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۲۳:۲۴:۵۴
حرفهاى ظريف را با حرفهاى جليلى مقايسه كنيد و خود قضاوت كنيد. درود بر ظريف. (2998871) (alef-13)
 
محمد
۱۳۹۴-۰۴-۰۵ ۲۳:۲۶:۵۳
دفاع ازحق كشور وسخنراني در جمع نمايندگان دنيا كار بسيار مشكلي است وفهم سخنان تخصصي انها مشكلتر لذا به نظر من اقاي ظريف با دنيا مقابله ميكند وبنده از كساني كه از ايشان انتقاد ميكنند ميخواهم كه يك لحظه خود را جاي ايشان بگذارند ببينند يك لحظه ميتوانند دربرابر نمايندگان دنيا صحبت كنند و عتي يك كلمه از حرفهاي انها را ميفهمند كساني مثل بعضي از نمايندگان كه حتي اصول صحيح فارسي صحبت كردن را بلد نيستند چگونه به خود حق ميدهند كه از ايشان انتقاد كنند (2998873) (alef-13)
 
امیرعلی
۱۳۹۴-۰۴-۰۶ ۱۱:۱۲:۰۲
انسان فقط عاشق خدا ومومنینی که عاشق الی الله هستند مثل امامان یا شهدا یا عارفان واقعی می شوند ، متاسفانه کسانی چشم و گوش بسته بدون این که فکر کنند وبدون دلیل دیگران را ستایش می کنند در حالی که ممکن است همین فرد در نزد خداوند قربی نداشته باشد بنا بر این اگر کسی فردی را بدون این که رضایت پروردگار در آن باشد ستایش کند یا بت پرست است یا چاپلوس واز رده ی انسانیت خارج می شود افکاری مثل داعشی ها پیدا می کند . به هر حال من پاسخم را از کسی نگرفتم هنوز سوالاتم در مورد جناب ظریف بدون پاسخ مانده است. (2999576) (alef-13)
 
بي نام
۱۳۹۴-۰۴-۰۶ ۱۱:۵۰:۵۸
ما هم هنگام افطار و سحر شما و تيم مذاكره كننده دعا ميكنيم
خدا پشت و پناهت (2999678) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۶ ۱۴:۳۹:۱۹
درددل انتخاباتی آقای ظریف با شورای روابط خارجی آمریکا را فراموش نمیکنیم! (3000178) (alef-13)
 
علی تبریزی
۱۳۹۴-۰۴-۰۷ ۱۹:۴۷:۱۹
سلام, طاعات همه در این ماه مبارک قبول.
1. به دکتر ظریف عزیز : ممنون برادر از زحمتی که میکشی, مصاحبه ی بسیار خوبی هم کرده ای, به نظر و تجربه ای که دارم از آن علم, پختگی, انسانیت و اسلامیت و اخلاق می بارد, خدا یار تو باد.
2. به دوستان ظریف: دعایش کنید تا موفق شود.
3. به منتقدان او: به هر کسی میتوان انتقاد کرد, همه ما خطا و اشتباه داریم, آیا با خودمان هم اینقدر بی انصافانه برخورد میکنیم که با او و تیمش برخورد میکنیم؟ آیا خدا را در نظر میگیریم و اینگونه سخن میگوئیم؟
4. به دشمنان او: ظریف در قلب قاطبه ملت ایران جای دارد, بخواهید و بپسندید یا نه, مذاکرت به نتیجه برسد یا نرسد, او کار خودش و وطیفه خودش را انجام داد ه و اجرش را خواهد برد, خدا عادل است و مردم ایران هم نشان داده اند که قدردان خادمان خود هستند. هر انسان درستکاری نیز, بالاخره مخالفانی هم دارد. بعضی مغرضند و بعضی جاهل, و بعضی بی انصاف. خدواند همه مریض ها را شفا عنایت فرماید (3003197) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۸ ۱۷:۳۷:۲۳
ایشون یکی از باسوادترین سیاست مداران ایرانی هستند خدا حفظشون کنه (3005223) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۰۹ ۰۶:۱۴:۲۹
درورد بر امیر کبیر تاریخ ایران . درود بر دکتر ظریف (3005881) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.