توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 291748
«قوات الرضا»، نیروی مؤثر شیعیان در مبارزه با تکفیری‌های سوریه
تاریخ انتشار : يکشنبه ۸ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۱۵:۵۴
«قوات الرضا»، نیروی موثر شیعیان در مبارزه با تکفیری‌های سوریهمدت هاست اخبار مربوط به وقایع و رویدادها در سوریه تا حدی تحت تأثیر مواضع و رویکردهای بازیگران خارجی قرار گرفته که درباره جزئیات اوضاع میدانی در این کشور صحبت کمتری به میان می آید. در این میان، یکی از گروه هایی که بیش از بقیه در روند انتشار اخبار و گزارش ها از سوریه نادیده گرفته شده، مبارزان شیعه در این کشور هستند که با نام حزب الله سوریه نیز شناخته می شوند.

به گزارش تابناک، پایگاه تحلیلی «المانیتور» در مطلبی به بررسی نقش شیعیان سوریه در مبارزه با گروه های تکفیری در این کشور پرداخته و می نویسد در شرایطی که جنگ داخلی در سوریه همچنان در جریان است، شیعیان این کشور گام های بزرگتری در راستای مسلح کردن خود و مبارزه با تروریست ها برمی دارند.

المانیتور اشاره می کند، طی چهار سال از زمان آغاز درگیری ها در سوریه تاکنون، گروه های شیعه به همراه ارتش سوریه با تکفیری ها مبارزه کرده اند. مهمترین این گروه ها، حزب الله لبنان بوده که حضورش در سوریه، تأثیری مستقیم بر اوضاع و تحولات این کشور داشته است.

با این حال، به تازگی یک گروه شیعه دیگر در سوریه مورد توجه قرار گرفته است. این گروه به نام «قوات الرضا» بیشتر بدان سبب مورد توجه قرار گرفته که اعضایش، همگی از شیعیان داخل سوریه هستند. یک پایگاه خبری اماراتی اخیراً مدعی شده، تشکیل و سازماندهی این گروه تحت نظارت ایران انجام شده؛ اما جزئیات بیشتری درباره آن ارائه نکرده است.

اما حسین الدیاب، از اهالی منطقه شیعه نشین «حمص» در گفت و گویی با المانیتور از جزئیات بیشتر درباره این گروه سخن گفته است. دیاب می گوید، حزب الله مسئول سازماندهی، آموزش و تجهیز این گروه است و قوات الرضا مرکز و محور آن چیزی است که می توان آن را «حزب الله سوریه» خواند. دیاب که مدت ها پیش در دانشگاه مشهد در رشته پزشکی تحصیل کرده، می گوید هر دو برادرش ـ که یکی از آنها دارای مدرک کارشناسی ارشد ریاضیات و دیگری کارشناسی ادبیات عربی است ـ عضو قوات الرضا هستند.

دیاب می گوید: «خانواده ما در شهر حمص زندگی می کرد؛ اما زمانی که بحران آغاز شد، با توجه به رفتار خشونت آمیز مخالفان با شیعیان، اعضای خانواده تصمیم گرفتند به روستای اجدادی ما، ثابتبه نقل مکان کنند. روستاهای شیعه نشین بسیاری در بخش غربی استان حمص وجود دارد و خانواده ما فکر می کرد آنجا محل امن تری است».

با این حال، وی توضیح می دهد که چگونه دامنه بحران به روستای آنها نیز رسید: «یکی از اولین و بزرگترین حملات انتحاری سازمان داده شده توسط داعش، شامل هفت تن مواد منفجره، در روستای ما اتفاق افتاد. این عدم امنیت و دیگر نگرانی ها، سبب شد برادر بزرگتر من ـ که یکی از بهترین معلمان ریاضی در حمص بود ـ شغل خود را رها کرده و یونیفرم نظامی به تن کند».

قوات الرضا، از شیعیان استان حمص تشکیل شده است. این منطقه در مجاورت مرز لبنان قرار دارد؛ یعنی منطقه ای که ساکنان هر دو سوی مرز، از شیعیان ۱۲ امامی هستند.

گفتنی است، جمعیت شیعیان ۱۲ امامی سوریه اندک است و معمولاً در کنار علوی ها سرشماری می شوند؛ هرچند این دو شاخه مذهبی دارای تفاوت های آشکاری با هم هستند، شیعیان ۱۲ امامی از جمله حامیان بشار اسد که خود یک علوی است به شمار می روند.

آنچه بیش از هر چیز این دو شاخه را به یکدیگر مرتبط کرده، نگرانی از گسترش افراط گرایی تکفیری است. دیگر اقلیت های سوریه، از جمله مسیحیان و کردها نیز هرچند شاید حامی اسد نباشند، در این نگرانی شریکند. در مجموع، ۱۷۰ هزار شیعه در استان حمص زندگی می کنند که تقریباً نیمی از مجموع شیعیان سوریه است.

قوات الرضا تاکنون در عرصه میدانی تأثیر مهم و قابل توجهی بر جای گذاشته است. نیروهای این گروه حضوری مؤثر و مستقل در عملیات ها دارند که سبب آزادی شهر حمص و همچنین میدان گازی شاعر در بخش شرقی استان حمص شده است. افزون بر این، آن ها به همراه ارتش سوریه و حزب الله، در شکستن محاصره دو شهر شیعه نشین نبل و الزهرا در استان حلب نقش داشتند. از جمله دیگر عملیات های آنان، می توان به حضور در نبرد دو شهر شیعه نشین الفوعه و کفریا در استان ادلب و همچنین نبردهای درعا، قلمون و غوطه اشاره کرد.

دیاب به المانیتور می گوید، کادر قوات الرضا از حدود ۲۰ هزار عضو تشکیل شده و مشهورترین فرمانده این گروه، حمزه الحیدر بوده که با نام حاج ابو مصطفی نیز شناخته می شود. دیاب می گوید حیدر مسئول همه عملیات های نیروهای ویژه حزب الله در استان حمص بوده و در نهایت در نبرد آزادسازی منطقه الخالدیه حمص به شهادت رسیده است.

از زمان آغاز جنگ داخلی سوریه در سال ۲۰۱۱ تاکنون، شیعیان این کشور بهای سنگینی را پرداخت کرده اند. دیاب می گوید: «علاوه بر دها تن از آشنایان، ۲۵ نفر از اعضای فامیل من، شامل عموها، پسر عموها و بسیاری دیگر به شهادت رسیده اند. جمعیت شیعیان در سوریه ۳۰۰ هزار نفر است و تاکنون شش هزار نفر از آن ها شهید شده اند».

دریاب در پاسخ به اینکه آیا قصد ندارد خانواده اش را قانع کند که از سوریه خارج شوند، می گوید: «من می توانم آن ها را به ایران ببرم، اما خانواده من این را نمی پذیرند. آن ها می گویند اگر ما وطن خود را ترک کنیم، چه کسی می ماند؟ آیا ما باید برویم تا کار برای نیروهای ترکیه، عربستان و قطر آسان تر شود؟»
 
کلمات کلیدی : سوریه
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.