نظر منتشر شده
۲۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 264314
بررسی شعار سال ۹۴ بر اساس ۱۳ بیانات رهبر انقلاب؛
شرط تحقق شعار «دولت و ملّت، همدلی و هم‌زبانی» چیست؟
بخش داخلی الف، 1 فروردین 94
تاریخ انتشار : شنبه ۱ فروردين ۱۳۹۴ ساعت ۱۵:۵۲
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در پیام نوروزی خطاب به ملت ایران، سال ۱۳۹۴ را سال «دولت و ملّت، همدلی و هم‌زبانی» نامگذاری کردند. در این متن که در سایت khamenei.ir منتشر شده بر پایه‌ی بیانات رهبر انقلاب به بررسی رمز موفقیت دولت، ثمره همدلی و فرصت سال ۹۴ پرداخته شده است.

* رمز موفقیت دولت
در متون علوم سیاسی براساس مبانی، نگرش‌ها و تجربیات تاریخی تقسیم‌بندی‌های گوناگونی از انواع حکومتها وجود دارد که طبق آن حکومتهای مختلف بشری از حیث مُدل و نحوه‌ی حکومت کردن به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند. اما رهبر انقلاب اسلامی تقسیم‌بندی‌ای کلی از انواع حکومتها براساس نحوه‌ی اداره‌ی آنها دارند[۱] و حکومتها را به سه دسته‌ی اصلی تقسیم می‌کنند:

دسته‌ی اول نظامهای پلیسی مانند سیستمهای استبدادی کمونیستی، سلطنتی و شبه‌سلطنتی با ویژگی‌های خاص خود هستند و دسته‌ی دوم دمکراسیهای غربی هستند که با تزویر و تبلیغات اداره می‌شوند. اما سومین مُدل، نظامی است که با محبت و عطوفت مردم اداره می‌شود. از نگاه آیت‌الله خامنه‌ای نظام اسلامی نمی‌خواهد و نمی‌تواند با دو شیوه‌ی اول اداره شود و براین اساس «اعتماد و محبت مردم به نظام» از جایگاهی بنیادین در جمهوری اسلامی برخوردار است:
«یک نوع نظام هم نظامی است که با محبت و عطوفت مردم اداره می‌شود. باید مردم را مورد محبت و احترام قرار داد و به آنها اعتنا کرد، تا به دستگاه حاکمه وصل باشند و پشت سرش قرار گیرند. نظام ما تا حالا این‌گونه بوده است؛ بعد از این هم باید این‌طور باشد.»[۲]

از همین جا می‌توان علت تأکید رهبر انقلاب بر مقوله‌ی «اعتماد متقابل مردم و نظام» در پیام نوروزی سال ۹۴ را دریافت. رهبری در این پیام با اشاره به ظرفیتهای زیاد ملّت ایران و سیاستهای نظام برای تحقق آرزوهای بزرگ ملی، همکاری‌های صمیمانه و همدلی بیشتر میان ملت و دولت را شرط عملیاتی شدن ظرفیتها و تحقق آرزوها دانسته و لازمه‌ی شکل‌گیری این همکاری و همدلی را «اعتماد متقابل» معرفی کردند:
« اگر این همکاری صمیمانه [میان ملّت و دولت] از دو سو شکل بگیرد، یقیناً همه‌ی آنچه را که جزو آرزوهای ما است دست‌یافتنی است و آثار آن را مردم عزیزمان به چشم خواهند دید... هرچه بین ملّت و دولت صمیمیّت بیشتر و همکاری بیشتر و همدلی بیشتری باشد، کارها بهتر پیش خواهد رفت. باید به یکدیگر اعتماد کنند؛ هم دولت، ملّت را به معنای واقعی کلمه قبول داشته باشد و ارزش و اهمّیّت و توانایی‌های ملّت را بدرستی بپذیرد، هم ملّت به دولت که کارگزار کارهای او است به معنای حقیقی کلمه اعتماد کند.»[۳]

از منظر آیت‌الله خامنه‌ای اعتماد مردم به نظام زمینه‌سازِ پشتیبانی آنها از حکومت را فراهم آورده و دست‌یابی به اهداف اسلامی را تضمین می‌کند:
«در حقیقت اعتماد مردم است که پشتیبانی آنها را به وجود می‌آورد؛ و پشتیبانی و اتصال مردم به دست‌اندرکاران نظام است که توفیق این حرکت اسلامی را با اهداف اسلامی تضمین می‌کند... مردم هستند که پشتیبان واقعی نظامند؛ این پشتیبانی، متوقف به اعتماد است و این اعتماد هم باید باقی بماند.»[۴]

در این نگاه «رمز موفقیت حاکمیت و قوای سه‌گانه‌ی کشور» در همین پشتیبانی ملت از آنها نهفته است و هیچ عاملی نباید به اعتماد به عنوان زمینه‌سازِ این پشتیبانی ضربه بزند:
«رمز موفقیت دولت و قوّه‌ی قضاییه و مقننه، در پشتیبانی قاطبه‌ی ملت از آنهاست. هر حرکت و گفتاری که روح اعتماد مردم به این قوا و کارگزاران آن را متزلزل و در این پشتیبانی، اندک خللی وارد سازد، حرام شرعی و خیانت ملی است.»[۵]

* شرط تحقق شعار سال ۹۴
از سوی دیگر تأکید رهبر انقلاب بر عنصر «همدلی» که در شعار سال ۹۴ تبلور یافته امری بی‌سابقه نیست و ایشان در گذشته نیز از این موضوع به عنوان «نعمت بزرگ خدا» یاد کرده بودند:
«همه آحاد ملت و بخصوص مسؤولین کشور باید نعمت وحدت و اتّفاق و همدلی را - که خدای متعال آن را به ما ارزانی داشت - برای خود حفظ کنند و آن را به خطر نیندازند: «واذکروا نعمة الله علیکم اذ کنتم اعداء فالّف بین قلوبکم فأصبحتم بنعمته اخوانا». برادری، احساس همگامی و همدلی، نعمت بزرگ خداست.»[۶]

اما شکل‌گیری و تقویت اعتماد متقابل بین ملت و دولت به عنوان شرط تحقق همکاری و همدلی بین ملت و دولت چگونه ممکن خواهد شد؟ رهبر انقلاب در پیام نوروزی خود به این سوال پاسخی شفاف داده‌اند:

«هم دولت، ملّت را به معنای واقعی کلمه قبول داشته باشد و ارزش و اهمّیّت و توانایی‌های ملّت را بدرستی بپذیرد، هم ملّت به دولت که کارگزار کارهای او است به معنای حقیقی کلمه اعتماد کند.»[۷]

* نتیجه همدلی و هم‌زبانی
پذیرش جایگاه والای ملت و توانایی‌های عظیم آن از سوی دولت و استفاده از این نیروی عظیم در مسیر پیشرفت کشور و حل مشکلات از جمله مسائل مهم در این زمینه است که به‌خصوص در سال «اقتصاد و فرهنگ با عزم ملّی و مدیریّت جهادی» مورد تأکید دائمی رهبری بوده تا جایی که پیشرفت کارها را در صورت سپرده شدن آن به مردم میسر دانستند:
«تدبیر مسئولان در هر برهه‌ای از زمان در دوران جمهوری اسلامی، باید این باشد؛ کارها با تدبیر، با برنامه‌ریزی، با ملاحظه‌ی همه‌ی ظرایف و دقایق در اختیار مردم گذاشته بشود؛ آن‌وقت کارها پیش خواهد رفت.»[۸]

این توجه به توانایی‌های ملت صرفا به عنوان مسئله‌ای تبلیغاتی مطرح نمی‌شود بلکه براساس برآوردی دقیق و محاسبه شده از توانمندی‌های ملت مورد تأکید قرار می‌گیرد:
«بارها این را گفتیم - اوائل از روی حدس و گمان میگفتیم، بعد آمارهای بین‌المللی همین را تأیید کرد – که ما از لحاظ رتبه‌ی استعداد انسانی، در رتبه‌های بالا هستیم؛ یعنی از متوسط جوامع بشری موجود دنیا خیلی بالاتریم؛ متوسط ما از متوسط دنیا بالاتر است. استعدادهای ما، جوانهای ما فوق‌العاده‌اند.»[۹]

و براساس این برآورد از واقعیت‌های کشور است که مسئله‌ی اتکاء به قدرت درونی به عنوان «کلید حلّ مشکلات کشور» به یکی از مهم‌ترین مطالبات رهبر انقلاب اسلامی از دولت تبدیل می‌شود:
«در داخل کشور خیلی امکانات وجود دارد که اگر چنانچه نگاه ما - چه در زمینه‌های اقتصادی، چه در زمینه‌های فرهنگی، چه در زمینه‌های گوناگون دیگر - [ به آنها باشد و] اگر بتوانیم از این نیروهای داخلی استفاده کنیم، کلید حلّ مشکلات اینجا است؛ یعنی در درون کشور و امکانات داخلی کشور است که از اینها میشود خردمندانه بهره‌برداری کرد. اینها باید شناسایی بشوند. و این است که رتبه‌ی ما را در دنیا بالا می‌برد. در مناسبات بین‌المللی سهم هر کشوری به قدر قدرت درونی او است؛ هر مقداری که واقعاً در درون اقتدار داشته باشد، سهمش از مجموعه‌ی مناسبات بین‌المللی به همان نسبت بالاتر است.»[۱۰]

از سوی دیگر مردم، جریانهای سیاسی و شخصیتهای متنفذ نیز وظیفه‌ی کمک به دولت را بر عهده دارند:
«من از همه‌ی جریانهای گوناگون سیاسی درخواست میکنم و اصرار دارم، و همچنین از همه‌ی شخصیتهای متنفذی که دارای نفوذ کلمه هستند، دارای حوزه‌ی تأثیرگذاری در میان ملت هستند، درخواست میکنم به مسئولین، به دولت، به رئیس جمهور کمک کنند تا ان‌شاءالله بتوانند وظائف سنگینی را که برعهده دارند، بخوبی انجام دهند.»[۱۱]
http://farsi.khamenei.ir/ndata/news/۲۹۲۰۶/۱۳۹۴۰۱۰۱-payamnorozi-۲.jpg
* فرصت سال ۹۴
به نظر می‌رسد نامگذاری سال ۹۴ با شعارِ «دولت و ملّت، همدلی و هم‌زبانی» فرصتی گران بها برای مجموعه‌ی قوای کشور و به خصوص دولت به عنوان سکاندار اجرایی کشور از سویی و ملت ایران به عنوان «صاحبان کشور»[۱۲] از سوی دیگر است تا با تقویت عنصر اعتماد متقابل بین خود و شکل‌دهی هرچه بهتر و کامل‌تر فضای همکاری و همدلی گام‌های مهم و بزرگی در مسیر پیشرفت بردارند که در این صورت کشور در مقابل توطئه‌های دشمن مصون خواهد شد:
«مصونیّت کشور، وابسته‌ی به حضور مردم است؛ کم شدن فشارهای دشمنان، وابسته‌ی به حضور مردم است، وابسته‌ی به اتّحاد و انسجام مردم با نظام و با دستگاه جمهوری اسلامی و حسّ اعتماد متقابل بین مردم و مسئولین است. این حسّ باید روزبه‌روز تقویت بشود.»[۱۳]

[۱] - بیانات در دیدار کارگزاران نظام ۲۳/۰۵/۱۳۷۰
[۲] - بیانات در دیدار کارگزاران نظام ۲۳/۰۵/۱۳۷۰
[۳] - بیانات رهبر انقلاب اسلامی‌ به‌مناسبت حلول سال ۱۳۹۴ هجری شمسی‌
[۴] - بیانات در دیدار اعضای مجلس خبرگان رهبری ۱۲/۱۲/۱۳۷۰
[۵] - پیام به نمایندگان مجلس و مردم ایران ۱۸/۱۰/۱۳۶۸
[۶] - بیانات در دیدار کارگزاران نظام ۲۵/۰۹/۱۳۸۰
[۷] - بیانات رهبر انقلاب اسلامی‌ به‌مناسبت حلول سال ۱۳۹۴ هجری شمسی‌
[۸] - بیانات در دیدار مردم آذربایجان ۲۹/۱۱/۱۳۹۳
[۹] - بیانات در دیدار مسئولان نظام‌ ۳۰/۰۴/۱۳۹۲
[۱۰] - بیانات در دیدار رئیس‌جمهور و اعضای هیأت دولت ۰۶/۰۶/۱۳۹۲
[۱۱]- بیانات در مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهوری اسلامی ایران‌ ۱۲/۰۵/۱۳۹۲
[۱۲] - بیانات در دیدار مردم آذربایجان ۲۹/۱۱/۱۳۹۳
[۱۳] - بیانات در دیدار اقشار مختلف مردم ۲۲/۰۳/۱۳۹۲
 
۱۳۹۴-۰۱-۰۱ ۱۶:۰۵:۵۹
به نظر من بهترین فرصت برای دولت است تا از فضایی که رهبری معظم ایجاد کرده اند به بهترین شکل استفاده شود.
منتقدان حد و حدود خود را بدانند با انتقاد صحییح و بدون تعصب (2761442) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۰۳ ۰۶:۰۳:۳۵
انتخاب این دولت باعث آرامش در کشور شد و مردم رئیس جمهور منتخب خود را دوست میدارند و مشکلی با ایشان ندارند .
مخاطب سخنان رهبری « با توجه به امید هایی که ملت به دولت منتخب خود بسته اند » شامل اقلیتی است که مزاحم کار دولتند . (2763472) (alef-11)
 
مسعود
۱۳۹۴-۰۱-۰۱ ۱۸:۲۶:۵۱
کاش آقایان مجلس نهم ودهم در برابر شعارهای عمدتا اقتصادی آن سالهای رهبری از دولت غیرکارشناس و قانون شکن می پرسیدند برای تحقق آن شعارها چه کردند؟ نه تنها عملی نشد بلکه بعضا برعکس رفتار شد! ضمنا از خودشان بپرسند چرا بر دولت وظیفه قانونی نظارتشان را انجام ندادند؟! (2761600) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۰۳ ۰۶:۲۲:۲۳
به عقیده بنده نیز مخاطب شعار سال 94 یعنی «دولت و ملّت، همدلی و هم‌زبانی» همان حامیان دولت سابق علی الخصوص در مجلس میباشند تا نتوانند در سال 94 که منتهی به انتخابات نیز میگردد ، بخاطر امیال سیاسی - انتخاباتی خود ، جو جامعه را با شعارهائی علیه دولت منتخب و مورد نظر ملت مسموم نمایند . (2763475) (alef-11)
 
نیما
۱۳۹۴-۰۱-۰۱ ۱۹:۴۸:۴۴
در طی این سالها از سوی قوا فقط انتشار بیلبورد با مضمون بیام رهبری بوده که از سر در همه ادارات اویزان است ولی در عمل چیزی مشاهده نشده. (2761719) (alef-11)
 
مهران - معلم
۱۳۹۴-۰۱-۰۱ ۲۰:۰۴:۱۸
شرط تحقق ، نظارت مستمر و مسئولانه قوه قضاییه بر امور ، پرهیز از تفکرات حزبی و تخریب گرانه در مجلس و مهم تر از همه تفوّق قانون بر قدرت به جای شرایط فعلی ، تفوّق قدرت بر قانون ، است. (2761732) (alef-11)
 
حسن
۱۳۹۴-۰۱-۰۱ ۲۰:۵۸:۱۴
تنها يك را حل دارد و آن هم راي ندادن مردم به نمايندگان جناح تند رو كه مسبب تمام تحريمها بودند (2761792) (alef-11)
 
مقداد
۱۳۹۴-۰۱-۰۲ ۱۵:۱۶:۲۱
بهترین تعبیری بود که میشد ازین پیام کرد. ممنون (2762707) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۱-۰۳ ۰۶:۱۵:۱۱
جناب حسن آقا .... تجربه سالهای پس از اصلاحات تا امروز ثابت نمود که جناحی بنام تند رو وجود ندارد بلکه میشود گفت در هر دو جناح مطرح اعم از چپ و یا راست « افرادی با تفکرات افراطی » وجود دارد که البته بد ترین آنها تندروهای اردوگاه جناح راست میباشند .

ملت نیز در انتخابات 92 در پیامی که به هر دو جناح داد با آنها اتمام حجت نمود « ما را با افراطیون شما کاری نیست » لذا معنای اعتدال یعنی انتخاب عقلای چپ و راست( اصلاح طلب و اصولگرا) . (2763474) (alef-11)
 
رضا
۱۳۹۴-۰۱-۰۱ ۲۲:۲۰:۵۶
پیش شرط همدلی و همزبانی صداقت و شفافیت است . تا صادق نباشیم و همه موضوعات اعم از هسته ای و غیره به صورت واضح و روشن مطرح نشود همدلی و هم زبانی به وجود نمی اید. (2761888) (alef-11)
 
محمدی/پورامینی/همدان
۱۳۹۴-۰۱-۰۱ ۲۲:۴۸:۲۱
بنظر میرسد کلید واژه ای بنام عامل انتظارات از ابتدای خلقت و زندگی بشری نقش اساسی در رشد و پیشرفت و تامین سعادت دنیائی واخرتی و تکامل و تکوین انسان هاداشته وباهویت واقعی انسان هاارتباط داشته وهدف خلقت انسانی بوده است که همانا وحدت و یگانگی نوع بشر و تشکیل امت واحده است که بقول سعدی بنی ادم اعضای یکدیگرند که در افرینش ز یک گوهراند چو عضوی بدرد اورد روزگار دگر عضو ها را نماند قرار و نیزباحتمال به یقین تنگاتنگ با وظیفه خلیفه الهی انسان در روی زمین نیزمیباشدوان چیزی نیست غیر از تامین انتظار واقع بینانه ومعقول وادا ان نسبت به یکدیگر واگر این نوع انتظارات محور ومبنا ی عمل قرارگیردو بدرستی براورده شودهمدلی انسجام و وحدت وفاق هر چه بیشتر فراهم میگردد (2761923) (alef-11)
 
شهرام . ق
۱۳۹۴-۰۱-۰۲ ۰۵:۰۲:۲۵
تمام دست اندرکاران حاکمیت در ایران نشان داده اند که از پیام های نوروزی و دیگر پیامهای ایت الله خامنه ای , فقط و فقط در جهت حفظ منافع شخصی و توجیه عملکردهای نا ثواب شان در مقابل مردم , استفاده ابزاری می نمایند . (2762187) (alef-11)
 
محمدجعفر
۱۳۹۴-۰۱-۰۲ ۰۶:۱۷:۵۵
چرا همیشه باید دولت ها مخاطب قرار بگیرند؟! آیا دولت ها بالاترین مقام اجرایی کشور هستند واقعا؟؟!!! (2762203) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۱-۰۲ ۲۱:۰۸:۲۸
متاسفانه در کشور ما، دولت بالاترین مقام اجرایی نیست. (2763075) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۱-۰۲ ۰۸:۳۷:۰۲
شرط ان ازادى زندانى سياسي و تحمل عقايد مخالف است جيزى كه جايش در كشور ما بشدت خاليست و ىك عده تند رو انقدر فضا را بر همه تنگ كردند كه واقعا روى .... سفيد شده (2762259) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۱-۰۲ ۰۹:۲۲:۳۸
به‌نظر من، توجه به خواست ملی و دوری از فریبکاری ریاکارانه.
اما آنچه تندروها می‌طلبند، خفه‌شدن همه‌ی مردم، بجز آن‌ها!
یا به‌قولی: هیچ‌کس بجز ما هیچ غلطی نکند! (2762282) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۱-۰۲ ۰۹:۳۷:۰۶
شرطش اینه که دولت محترم افراد بی عقلی مثل م.... به ایجاد فضای التهابی در کشور نکند که یک ماه وقت همه قوا صرف خیانت ایشون به تک تک احاد جامعه بشه انرژی که می توانست حتی با کاشتن یک درخت هزاران درخت در ایران روی دهد صرف جلسات و تلفن ها و موضع گیریهای بسیار بیهوده شد که شما یک ماه کار کردی بدون ریالی در امد ایا افرادی مثل ... که قانون شکنی می کنند جنایت کار نیستند نباید حکومت با انها مثل جانیان رفتار کند کشور انقدر در تنور اختلافات گیر کرده هندی هایی که برای کار در پست ترین حالت در منطقه حتی شررکتهای خارجی که با ما کار می کردند التماس می کردند الان در ابرقدرت اقتصادی می شوند ما در رکود بی سابقه ای هستیم که بعلت عدم تمایل مردم به خرید تورم معجزه کرده .و ثابت مونده وزیر هم می گه معجزه شده اره معجزه شده کسی پول ندارد رخت و لباس نو بخرد (2762290) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۱-۰۲ ۱۱:۰۱:۱۶
تازمانی که مرفهین بی درد درپست های کلیدی و حساس تکیه دارند امکان تحقق اهداف رهبری وجود ندارد (2762351) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۱-۰۲ ۱۲:۵۲:۴۸
تا زمانی که نفت دولتی است و.....دولتی است ودولت حق ارتفاق دارد تا زمانیکه حق چاپ پول بدون پشتوانه وحق دست اندازی در املاک مردم را دارد مردم ودولت با هم نیستند که همدل وهمراه شوند پس راه حل تحقق فرمایش مقام معظم رهبری ابتدا قبول کردن مردم توسط دولت است (2762507) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۰۲ ۱۴:۲۶:۴۵
«تفاسیر» پیرامون شعار سال شروع شد. از همین امروز حضرات سعی می کنند پیرامون یک جمله شعاری و تکراری که هیچ ضمانت اجرایی ندارد، استعدادشان را در نویسندگی بیازمایند. (2762634) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۱-۰۲ ۱۷:۵۶:۲۸
حظ کردم از جوابت (2762913) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.