نظر منتشر شده
۱۳
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 221177
ظلمی که به "ریال" می کنیم
بخش تعاملی الف - سیدمحمدجواد مرادی
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۰ فروردين ۱۳۹۳ ساعت ۰۷:۵۷
با ابلاغ سیاست های اقتصاد مقاومتی توسط مقام معظم رهبری، لزوم اصلاح در جهت گیری های اقتصادی کشور برای رسیدن به اهداف مشخص شده در سیاست های ابلاغی آشکار است. آنچه که در ادامه می آید یادداشتی در خصوص لزوم تغییر رویکرد نسبت به ریال در قالب اقتصاد مقاومتی است.

ظلمی که به "ریال" می کنیم:
واحد پولی هر کشوری نماد استقلال و قدرت اقتصادی آن کشور است. هر کشوری که پول ملی قوی تر داشته باشد و آن پول دارای گستره تبادل بزرگتری باشد از مزایای فراوان آن همچون تسهیل در تجارت و همین طور پشتوانه سازی برای تقویت اقتصاد ملی و کاهش اثرات تورمی بهره مند می گردد. درست همان اتفاقی که برای دلار و یورو افتاده و می افتد. امریکا و اتحادیه اروپا از دلار و یورو به عنوان ضربه گیر بحران های اقتصادی خود استفاده کردند و اثرات سوء بحران داخلی خود را با همه کشورها تقسیم کردند. اما ما چه کرده ایم و می کنیم.

در سال های پس از جنگ و در دولت سازندگی واژه ای در ادبیات اقتصادی دولتمردان و بنگاه های اقتصادی ورود پیدا کرد که ظاهری منطقی اما باطنی ناقص داشت و آن "ارزآوری" بود. ارزآوری به معنی ورود پول های خارجی در ازای خروج کالا و خدمات از کشور بود. این امر که در چهارچوب پروژه جهانی سازی بوده است به عنوان راهی برای ورود به بازارهای خارجی و رونق تولید و اشتغال زایی عنوان می شود. البته صدور کالا و خدمات و در ازای آن ورود پول به کشور موجب رونق تولید در داخل می گردد. اما در میان ورود پول هایی که ورودشان به کشور تحت عنوان ارزآوری تبلیغ می شد جای یک پول خالی بود: "ریال".

حتماً خواهید گفت ریال که در بازارهای خارجی رواج ندارد تا ما بتوانیم از واردکنندگان کالاهایمان در خارج آن را مطالبه نمائیم. بله این عدم رواج ریال حتی در بازارهای نزدیک مرزهای ما تا حدی که بتوانیم در مبادلاتمان از آن استفاده نماییم قبل از آنکه به قدرت اقتصاد ملی ما مربوط باشد به سیاست های غلط ما مربوط است. سال ها است که ما با سیاست هایمان تبعیضی ناروا نسبت به ریال اعمال کرده ایم. باید چشم باز کنیم و ببینیم که سودای خارج شدن از زیر یوغ دلار باعث شد اروپایی ها واحد پولی یورو را ایجاد و تقویت کنند. همین امر موجب شد کشورهایی مثل ژاپن و چین تصمیم بگیرند در مبادلات بین خودشان از واحدهای پول ملی به جای دلار استفاده کنند.

پیشنهادی که می توان ارائه نمود مسلماً رفع تبعیض نسبت به ریال در قیاس با ارزهای خارجی است. چرا زمانی که صادرات همراه با ورود ارزهای خارجی را تشویق می کنیم صادرات و واردات با ریال را تشویق نکنیم. اگر کالایی با ریال وارد کشور شود، تقاضا برای دلار یا یورو کاهش می یابد و همزمان از حجم نقدینگی در کشور کاسته می شود و هر دو مورد فوق باعث کاهش تورم می شود. تقویت ریال در مبادلات باید همزمان در واردات و صادرات نمود پیدا کند. چرا که بازارهای خارجی ای که ریال وارد آنها می شود باید بتوانند به راحتی آن را خارج کنند تا جریان ریال در خارج از کشور تسهیل گردد.

باید تعرفه ورودی کالاهایی که بدون انتقال ارز (با ریال) از خارج وارد می شوند نسبت به واردات با ارزهای خارجی کمتر باشد. همینطور صادر کنندگانی که بجای دلار یا یورو، ریال وارد کشور می نمایند مانند سایر صادر کنندگان و حتی بیشتر از آنان از معافیت های مالیاتی و جوایز صادراتی و سایر مشوق ها بهره مند گردند. این امر حداقل باعث رواج ریال در مبادلات ایران با کشورهای همسایه می گردد. البته رواج ریال بایستی در درجه اول از بازارهای منطقه آغاز گردد و به تدریج گسترش یابد. زمانی که بتوانیم ریال را در مبادلات با چند کشور همسایه وارد نماییم امکان نقل و انتقال آن بین بنگاه های این کشورها فراهم می آید و این امر اثرات مثبت فراوانی دارد که مهمترین آنها مقاوم سازی اقتصاد کشور در مقابل تحریم ها است چراکه دیگر عدم ورود ارزهای خارجی به علت تحریم ها مانع از تبادل کالاها میان ایران و سایر کشورها نخواهد بود.
کلمات کلیدی : سیدمحمدجواد مرادی
 
امین
۱۳۹۳-۰۱-۱۰ ۰۸:۴۷:۳۹
راهکار شما یک راهکار واقعا مفید می باشد اما به یک پیش نیاز مهم و اساسی وابسطه است و ان هم ثبات در نرخ برابری ریال در برابر سایر ارز ها است که با سیاست های متغیر بانک مرکزی فعلا قابل دسترس نمی باشد (2045103) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۱-۱۰ ۲۱:۵۵:۰۲
ارزَش ریال !

کسانی که حمایت از فروش دلار 2500 و 3000 تومان بجای قیمت واقعی 830 تومان دلار کرده اند و می کنند توهین به شور ملت مسلمان ایران می کنند (2046338) (alef-11)
 
۱۳۹۳-۰۱-۱۰ ۰۸:۵۴:۰۰
بخاطر همین ارزآوری بود که نرخ ارز در مقابل ریال بالا رفت تا شرکتهای صادراتی، سودآوری بیشتر داشته باشند درحالیکه در دراز مدت منجر به فلج کردن اقتصاد ملی انجامید.

تا وقتی بورس ملی کشور ارزش شاخص خود را بر مبنای افزایش نرخ ارز خارجی محاسبه می کند
و علیرغم ورشکستگی اقتصادی و صنعتی کشور در 8 سال گذشته،
در سایه افزایش نرخ ارز ،
شاخص بورس در سیر صعودی بسر می برد ،
حر ف از ارزش ریال خنده دار است.

شاید اولین گام واقعی ساختن ارزش ریال، حذف 3 صفر و یا طبق نظر دکتر خلعتبری ، خالی کردن حباب نرخ ارز باشد. (2045113) (alef-10)
 
وبگرد ایلامی
۱۳۹۳-۰۱-۱۰ ۰۹:۴۳:۲۳
یک پیشنهاد بسیار عالی و کارشناسانه می باشد در اویل اشغال کشور عراق توسط آمریکا که به تدریج ورود زوار به عراق آزاد شد بازارهای آن کشور از ریال ایران استقبال گسترده ای کردند و حتی پول ایران را به واسطه تمثال امام راحل مقدس می شمردند امام متاسفانه پس از بحران ارزی که سهمیه ارزی برای زوار تعیین شد ریال ایران هم در آن کشور بی ارزش شد و دیگر هیچ کسی با پول ایران در کشور عراق خرید و فروش نمی کند چون که زوار با خود دلاری که دولت به آنها داده است می برند و برای عراقی ها هم خوب است . اولین و بهترین اقدام قطع سهمیه ارزی زوار است چون که با عدالت هم سازگار است وقتی که کسی پولدار باشد برای زیارت به سفر حج یا عتبات عالیات می رود پس چرا دولت باید به ایشان دلار یارانه ای بدهد؟؟ پس حق پیرزن کوری که در روستایی دورافتاده زندگی می کند از این دلارها چیست؟
به نظر من برای نیل به اهداف اقتصاد مقاومتی باید در بحث هدفمندسازی یارانه ها هم سهمیه بنزین خودروهای شخصی حذف شود چون که نوعی به عدالتی است و تضییع حق کسانی است که خودروی شخصی ندارند و اتفاقا دادن سهمیه بنزین دولتی عاملی برای تشویق افراد به داشتن خودروی شخصی است. (2045172) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۱-۱۰ ۱۰:۲۲:۲۵
احسنت . كو گوش شنوا!! (2045239) (alef-10)
 
آریابان
۱۳۹۳-۰۱-۱۰ ۱۱:۱۰:۱۳
از قبل از آنکه به همراه ونزوئلا !!! جشن نمادین گسستگی از سیطرۀ دلار را با بوق و کرنا به پا کنند ، پس از جشن و حتی تا امروز ، هیچ زمانی را ندیده اید و ندیده ایم که در شبکه سراسری و بین المللی " خبر" ( کانال 6) در بخش اخبار اقتصادی ، اعلام بهای فراورده ها و کالا ها ، از نفت سبک و نیمه سنگین و تمام سنگین گرفته تا بوکسیت و منگنز و....... ، همه و همه به " دلار" اعلام نشده و نشود ؛
گذشته از این و بدتر از همه ، نوسانات " اونس " طلای جهانی در اونور آب !!!! ، به یکباره بهای سکه را در اینور آب !!!! از منوچهری و استانبول (ترکیه ای) گرفته تا سبزه میدان (سنگفرش باستانی مرقوم در فهرست آثار ملی وباستانی ایران!!!!) را به شدت به هم می ریزد تا ظرف چند ساعت بازهم " ریال " ، این نحیف شدۀ بازار ، باز هم نحیف تر گردد ؛
" ریال " که نه سودای برابری و همآورد طلبی با " ریال " عربستان و قطر را می تواند در سر بپروراند و نه از " ریال " که 68 و یا 70 عدد آن یک دلار بود ، جز هم نامی ، چیزی برایش نمانده ؛
جملات و رؤیا های دلپذیر را در اقتصاد ، جائی نیست ؛ (2045341) (alef-10)
 
مهرزاد
۱۳۹۳-۰۱-۱۰ ۱۱:۴۷:۱۷
با عرض سلام
ما تو هیچ کشوری نهپول ملی مون ارزش داره نه پاسپورت مون
اخه این عربها چی بیشتر دارند که پولشون در تمام دنیا شناخته شده ولی ریال ایرانی رو هر جا بخوای تبدیل کنی قبول نمیکنن!!
تو رم پول ایران رو تو فرودگاه داوینچی قبول نکردن! (2045416) (alef-10)
 
حمید صحرایی
۱۳۹۳-۰۱-۱۰ ۱۳:۰۳:۲۸
مدتهاست که در نظرات کارشناسان جای تفکر خالی است. متاسفانه بین کارشناسان و باز متاسفانه استفاده دولت از همین نظر کارشناسان که دورتر از نوک بینیشان را نمی بینند و نتیجه اش همین نگرش سطحی در دولت میشود. سالهاست که مسئله ایی خاص از مردم پنهان شده و ان وجود زیاد و غیر قابل کنترل اسکناسهای جعلی که در کویته پاکستان چاپ میشود، است. این میزان به حدی است که طبق امار پنهان بانک مرکزی حدود 20% از اسکناسهای داخل جیب مردم جعلی است. این اسکناسها در کویته به30% قیمت و در سیستان 50% قیمت معامله میشود.پانزده سال قبل یک بسته اسکناس 1000 توملنی را به بانک برده و در سه راه امین حضور به حساب خود واریز کردم و مسئول باجه اصلا متوجه جعلی بودن ان نشد. همان روز اطلاعات خود را به بانک مرکزی دادم.اگر در دنیا یورو و دلار در معاملات استفاده میشود دلیلش صیانتی است که فدرال رزرو بانک و بانک اروپا از پول خود میکند. تقریبا بانک مرکزی امریکا و بانک مرکزی اتحادیه اروپا از محل و مقدار اسکناسهای خود در دنیا مطلع است. حال انکه چنین قدرتی در بانک مرکزی ما حتی داخل کشور هم وجود ندارد.اگر نظرات نویسنده در سیستم تجاری کشور انجام پذیرد سیل اسکناسهای جعلیست که به کشور سرازیر میشود و با توان کاریی که از مسئولین سراغ داریم دیگر باید فاتحه اقتصاد را بخوانیم. (2045567) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۱-۱۰ ۱۵:۲۴:۰۵
ماتقریبابه هرچیزی که داریم ظلم می کنیم -نویسنده عالی نوشته کاش رئیس بانک مرکزی هم بخواند. (2045780) (alef-13)
 
یک نفر
۱۳۹۳-۰۱-۱۰ ۱۷:۲۷:۲۱
یکان پولی کشور شایسته نامی دیگر است. (2045948) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۱-۱۰ ۱۹:۰۳:۵۴
تو همین سایت در قسمت ارزها نوشته روپیه پاکستان از ریال ما با ارزشتره! در ضمن بقیه کشورها هم اگر طلب پول ملی خودشان را از ما بکنند چکار کنیم؟ دلار یا یورو واحد پول ملی نیستند بلکه جهانی هستند و برای بهتر شدن تجارت جهانی و معیار قابل لمس جهانی سود خیلی کمک می کنند.با نوسانات اقتصادی کشورها نمی شود ریسک ارز آن کشورها را پذیرفت.به نظرم چاره ای جز تجارت آزاد با پول جهانی نیست. (2046086) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۱-۱۰ ۲۱:۳۸:۱۴
جالبه در حالی که خروج پول کاغذی از کشور به نفع اقتصاد کشوره، در مرز های خروجی کشور حداکثر ریال مجاز برای خروج 500 هزار ریال معادل 50 هزار تومان تعیین شده. یعنی اگر شما حواست نباشه و بخوای یه سفر خارجی کوتاه داشته باشی ممکنه بیشتر از 50 هزار تومان پول توی جیبت باشه و یه وقت گیر گمرک و مشکلات اون بیفتی... (2046316) (alef-11)
 
۱۳۹۳-۰۱-۱۰ ۲۳:۴۲:۰۶
چرا ما پولی با نام فارسی نداریم؟ (2046453) (alef-11)