توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 279651
بوستون گلوب/ آيا کري و مونيز مي توانند مذاکرات ايران را به نتيجه برسانند؟
تاریخ انتشار : سه شنبه ۹ تير ۱۳۹۴ ساعت ۱۵:۵۱
ارنست مونیز وزیر انرژی آمریکا بار دیگر با جان کری وزیر امور خارجه این کشور در مذاکرات درباره برنامه هسته ای ایران و تلاش برای دستیابی به موافقتنامه ای نهایی با این کشور متحد شده است اما باید دید آنها این بار نیز می توانند به نتیجه ای موفقیت آمیز دست یابند یا خیر.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، پایگاه اینترنتی بوستون گلوب در گزارشی به قلم مت وایزر نوشت ، عکاسان خبرنگار با دیدن کری و مونیز در کنار یکدیگر لنزهای دوربین هایشان را به طرف آنها چرخاندند تا صحنه حضور دوباره آنها را در کنار یکدیگر از دست ندهند. اما باید دید حضور مجدد آنها می تواند نشانه ای از پیشرفت در تلاش ها برای متوقف کردن حرکت ایران در جهت دستیابی به تسلیحات هسته ای باشد. کری و مونیز از روابط دوستانه محکمی با یکدیگر برخوردارند و هر دو در مذاکرات درباره برنامه هسته ای ایران نیز نقش مهمی داشته اند. کری هدایت دیپلماسی درقبال ایران را به عهده داشته و مونیز نیز که یک فیزیکدان است به حل جنبه های فنی مربوط به سانتریفوژها و همچنین مسئله پلوتونیوم تسلیحاتی کمک کرده است.

این دو وزیر آمریکایی روز جمعه سوار هواپیمای کری شدند و برای شرکت در آنچه به نظر می رسد آخرین تلاش ایران و آمریکا برای دستیابی به موافقتنامه ای نهایی باشد به وین رفتند.

چنین موافقتنامه ای می تواند از هرگونه تلاش ایران برای توسعه برنامه تسلیحات هسته ای جلوگیری کند و در ازای آن تحریم های غرب علیه ایران لغو خواهد شد.کری و مونیز در مصاحبه هایی که با آنها انجام شده است توضیح دادند که چگونه ماهها تلاش کردند یک تیم کارآمد را برای مذاکره با ایران تشکیل دهند. اکنون باید دید تلاش های کری و مونیز این هفته نیز می تواند ثمربخش باشد و به تحقق ضرب الاجل روز سه شنبه برای دستیابی به موافقتنامه ای نهایی درباره برنامه هسته ای تهران منجر شود یا خیر؟

کری و مونیز گفتند به رغم اظهارات دلسردکننده اخیر آیت الله علی خامنه ای رهبر معظم ایران ، همچنان امیدوارند.
مونیز گفت رهبر معظم ایران پیوسته اظهاراتی را به طور علنی مطرح و خطوط قرمزی را اعلام می کند که می تواند مانع از دستیابی به موافقتنامه شود. باید ببینیم آیا این اظهارات نوعی تلاش برای تقویت موضع تیم مذاکره کننده است یا اینکه واقعا هدف از چنین اظهاراتی سخت شدن موضع ایران است.

کری به همراه مونیز طی دو روز گذشته مذاکراتی را با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران برگزار کرده است. ظریف یکشنبه شب برای مدت ۲۴ ساعت برای رایزنی های بیشتر به تهران بازگشت.

یک مقام بلندپایه آمریکا گفت طی دو روز گذشته پیشرفت هایی حاصل شده است اما مذاکرات ممکن است تا پس از ضرب الاجل روز سه شنبه نیز ادامه یابد.

کری و مونیز نخستین بار سال ۲۰۰۴ با یکدیگر همکاری کردند یعنی زمانی که مونیز به عنوان مشاور تبلیغات ریاست جمهوری کری انتخاب شد. روابط آنها سال ۲۰۰۷ عمیق تر شد یعنی زمانی که مونیز در موسسه فناوری ماساچوست فعالیت داشت و کری نیز سناتور ماساچوست بود و هر دو تلاش برای زمینه سازی لایحه ای درباره تغییرات آب و هوایی را آغاز کردند.

کری و مونیز در توافق دوم آوریل بین ایران و گروه پنج به اضافه یک درباره چارچوب یک موافقتنامه که در شهر لوزان سوییس به دست آمد نقش مهمی داشتند. بیانیه لوزان زمینه را برای ادامه مذاکرات به منظور دستیابی به موافقتنامه ای نهایی فراهم کرد و دو طرف اعلام کردند تا ۳۰ ژوئن برای تحقق این هدف تلاش خواهند کرد. اما هنوز مسائلی حل نشده باقی مانده است. ایران خواستار آن است که تحریم ها به محض امضای موافقتنامه نهایی لغو شود اما آمریکا می گوید باید فرصت بیشتری داده شود تا ثابت شود ایران به موافقتنامه پایبند است.

برسر مسئله بازرسی ها و اینکه آیا بازرسان می توانند به پایگاه های نظامی ایران نیز دسترسی داشته باشند ، اختلاف وجود دارد.
 
کلمات کلیدی : مذاکرات هسته ای
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.