نظر منتشر شده
۹
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 274359
اوج گیری تنش بین آمریکا و چین در دریای جنوبی
بخش خارجی الف، 14 خرداد 94
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۴ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۰۱:۰۹
مناقشات ارضی در دریای جنوبی چین روز به روز ابعاد وسیعتری به خود می گیرد. دریای جنوبی چین پس از پنج اقیانوس جهان، بزرگترین ناحیه دریایی جهان محسوب می شود. جزایر زیادی این دریا وجود دارند که رقابت فراوانی برای تصاحب این جزایر میان کشورهای ساحلی وجود دارد. فیلیپین، ویتنام، تایوان و چین کشورهای ساحلی هستند که تلاش می کنند در این زمینه گوی سبقت را از یکدیگر بربایند.

رقابت این کشورها تنها بر ادعای مالکیت جزایر خلاصه نمی شود. آنها با ساخت جزایر مصنوعی تلاش می کنند ادعای خود را تثبیت کنند. این در حالی است که آمریکا نیز در راستای ایجاد محدودیت برای بسط قدرت چین در این منطقه حضور فعالی دارد. واشنگتن، پکن را به پیگیری برنامه احیای زمین (خشک کردن دریا و تبدیل آن به جزایر مصنوعی) در مجمع الجزایر اسپراتلی در دریای چین جنوبی متهم و اعلام کرده است ادعاهای ارضی چین در جزایر مصنوعی می تواند به نظامی شدن بیشتر منطقه منجر شود. در واقع نگرانی آمریکا این است که پکن با افزایش حضور نظامی در دریایی چین، دست بالا را در این منطقه استراتژیک داشته باشد. آمریکا اخیرا مدعی شد چین با ساخت جزیره مصنوعی تلاش دارد توپخانه و تجهیزات نظامی در آن مستقر کند.

این درحالی است که پکن از اقدامات خود در دریای جنوبی دفاع کرده و می‌گوید، واشنگتن پکن را به اقدامی متهم می‌کند که سایر کشورها نیز دست به آن می‌زنند اما در برابر آنها سکوت می‌کنند. کاخ سفید طی سال های اخیر تلاش کرده از کشورهایی که با پکن در خصوص مالکیت بخش هایی از دریای چین اختلاف دارند، پشتیبانی می کند.

همان طور که گفته شد فیلیپین، ویتنام، مالزی و برونئی با چین بر سر مالکیت بخش هایی از دریای جنوبی چین اختلاف دارند و از بین کشورهای مدعی مالزی و برونئی بنا به ملاحظاتی کمتر در پی طرح ادعای ارضی خود هستند، اما فیلیپین و ویتنام طی یکسال گذشته تنش های زیادی با پکن داشته اند.

در این راستا ویتنام و آمریکا که دشمنی آنها در سال های ۱۹۵۵ تا ۱۹۷۵ باعث جنگ بین دو کشور شد، اخیراً توافقنامه همکاری نظامی امضا کردند. همچنین آمریکا بزرگترین تامین کننده تجهیزات و آموزش های نظامی به فیلیپین است که پیش تر چندین قرارداد همکاری نظامی و خرید تسلیحاتی بزرگ نیز در این خصوص با واشنگتن امضا کرده است.

تحولات آینده
 به اعتقاد بسیاری از تحلیلگران، یکی از مهم ترین نقاط کانونی و بحرانی نظام بین الملل در آسیای شرقی و آسیای جنوب شرقی بین بازیگران بین المللی هست و امریکا در تلاش است تا مانع از قدرت یابی چین شود و اجازه نفوذ ژئوپلتیک را از این کشور بگیرد. با این حال نمی توان انکار کرد که چین در سالهای اخیر ظرفیت های نظامی خود را به طرز بی سابقه ای افزایش داده است.

دولت آمریکا در ابتدای سال جاری میلادی بازبینی جدید راهبرد دفاعی خود برای قرن ۲۱ را اعلام کرد که یکی از مهمترین نکات مطرح شده در راهبرد مذکور تاکید بر تمرکز آمریکا به شرق آسیا و با هدف مهار توان رو به رشد چین در دو حوزه نظامی و اقتصادی بود.

در همین راستا روزنامه گلوبال تایمز، متعلق به دولت چین هشدار داد که جنگ بین امریکا و چین اجتناب ناپذیر است مگر اینکه واشنگتن اصرار بر توقف پروژه های ساخت و ساز پکن در دریای چین جنوبی را متوقف کند. این روزنامه در سرمقاله روز دوشنبه خود نوشت: «اگر خواست امریکا این است که چین فعالیت های خود را متوقف کند جنگ بین دو کشور در دریای چین جنوبی اجتناب ناپذیر است.»

اما به نظر می رسد اگر چه چین حاضر به کوتاه آمدن جدی از منافع خود در دریای جنوبی نمی باشد و بعید است به تلاش های خود در راستای برنامه احیای زمین پایان بدهد اما این که پکن پیشقدم آغاز یک درگیری باشد نیز دور از انتظار است؛ چرا که این امر با سیاست خیزش مسالمت آمیز این کشور در تعارض است.
 
۱۳۹۴-۰۳-۱۴ ۰۶:۴۲:۵۲
چین گزینه قابلتری از امریکا و غرب و مخصوصأ روسیه در آسیا است. (2937119) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۱۴ ۱۷:۳۸:۱۸
چین گزینه قابلتری در آسیا است؟ یعنی چی؟ (2938118) (alef-13)
 
محمد
۱۳۹۴-۰۳-۱۴ ۰۸:۰۱:۵۷
مطمئن باشید مناقشه ای بوجود نمی آید امروزه کشورها رفتار و مناسبات خود را بر اساس منافع ملی خود تعریف می کنند، البته معدود کشورهایی هستند که بر اساس هیجانات زود گذر و یک ایده دیکته شده رفتار می کنند و موجب عذاب و فلاکت ملت خود می شوند. (2937177) (alef-13)
 
امیدوار
۱۳۹۴-۰۳-۱۴ ۱۸:۲۹:۰۳
برادر محترم
گزاره شما حاکی از آن است که شما چند پیش فرض را پذیرفته اید:
اول آنکه آمریکا حق دارد از آن سر دنیا در مسئله ای که هیچ ارتباطی با او ندارد وارد اختلاف با کشوری شود (بعد از این پیش فرض، مطرح می شود که این اختلاف را چگونه باید رفع کرد)
دوم اینکه مردم چین با توجه به رشد اقتصادی بالا، هم اکنون در رفاه به سر می برند و دولت چین به گونه ای رفتار خواهد کرد که این رفاه را بر هم نزند.
در مورد پیش فرض اول، به قول فامیل دور «من دیگه حرفی ندارم»!
در مورد پیش فرض دوم باید متذکر شد که اغلب مردم در چین اصلا رفاهی ندارند زیرا مزیت چین، دسترسی به نیروی ارزان کار است. این یعنی دستمزد بسیار پایین کارگران. به نظر شما این رفاه تلقی می شود!! اتفاقا جامعه شناسان این مسئله را به عنوان یکی از نقاط چالش زا برای آینده چین مطرح می کنند.
در مورد اختلافات آمریکا و چین هم باید گفت چین بزرگترین دارنده اوراق قرضه امریکا است و می تواند با عرضه آنها، نظام مالی امریکا را کاملا متزلزل و شاید متلاشی کند. همچنین نیروی انسانی قابل توجه و نیز فرصت برای توسعه تسلیحات نظامی، چین را برای درگیری نظامی مشتاق تر از آمریکا می کند. در نتیجه، انکه در این اختلاف، دست پایین را دارد امریکاست برادر. (2938204) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۱۵ ۰۱:۵۹:۵۱
دوست عزیز
غیر از چین روسیه و کره شمالی بقیه کشورهای منطقه از حضور آمریکا به شدت استقبال میکنند و پایگاه نظامی در اختیار آنها قرار میدهند و تنفری در وجودشان نسبت به چینی ها دارند. بطوری که ویتنام دشمن نه چندان سابق آمریکا هم حالا دستش را در دست آمریکا گذاشته و تبدیل شده به متحد درجه یک این کشور. ضمن اینکه جزیره گوام نیز در آن حوالی توسط آمریکا اداره میشود و بهانه برای حضور مهیا است. از طرف دیگر هر که بامش بیش برفش بیشتر. فضای حیاتی برای ما منطقه خاورمیانه و آسیای مرکزی است و حتی چشم به آمریکایی جنوبی داریم و طبیعی هست برای آمریکایی ها بسی بیشتر از این باشد. همین چینیها در آفریقا نفوذ کرده اند و در امور داخلیشان دخالت میکنند و دارند بدتر از غربیها معادن و منابع آفریقایی های مفلوک را چپاول میکنند. (2938784) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۱۵ ۱۳:۵۶:۳۵
اگه شمایکم اطلاعات داشتی میفهمیدی بزرگترین سرمایه گذاران صنایع چین ، آمریکااست . (2939407) (alef-13)
 
ناشناس
۱۳۹۴-۰۳-۱۵ ۲۱:۰۴:۳۸
چیزی که نمیدونی اظهار فضل نکن .
اولا اگه وابستگی اقتصادی امریکا وچین متقابل .چین هیچ وقت به امریکا ضربه نمی زنه چون بیشترین ضرر اقتصادی رو در بین کشورهای خارجی خودش میکنه دوما چین سال ها سیاست تنش زدایی از روابط با غرب به خصوص امریکا رو اجرا میکنه بعد شما حرف خنده دار مناقشه نظامی امریکا وچین رو میزنی.
دلایل دیگه ای هم هست که لازم به ذکر نیست. (2940204) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۱۴ ۱۲:۱۰:۵۶
انصافا امریکام همه جا هستا اخه به تو چه ربطی داره دیگه هرر جایی تو دخالت میکنی موش میدونی (2937563) (alef-13)
 
مفسر
۱۳۹۴-۰۳-۱۴ ۲۰:۲۶:۴۱
حیات و ممات حزب کمونیست چین و کشور چین در گرو صادرات به اروپا و آمریکاست و وابسته ترین کشور به غرب می باشد. در حالی که غربیها وابستگی عمیقی به چین ندارند و میتوانند کالاهای پر حجم اما غیر استراتژیک چینی را با کمی دردسر و هزینه بیشتر به طرق گوناگون جایگزین کنند. اگر سردمداران چینی فریفته زرق و برق رشد اقتصادی پوشالی و بادکنکی کشورشان شوند و در مقابل غرب ساز مخالف بزنند در فاصله زمانی نه چندان طولانی شاهد ظهور یک قدرت اقتصادی و نظامی-اتمی تهدید کننده در مرزهای جنوب شرقی خود خواهند بود که با آنها دارای اختلافات ارضی کهنه است و در صدد است روز بروز عرصه را در نظام کلان اقتصاد جهانی بر آنها تنگ کند. علاوه بر این همسایه در حال توسعه این کشور با اغلب همسایگان خود از جمله روسیه و ژاپن نزاع ارضی و بحری دارد و غیر از کره شمالی و موقتا روسیه بقیه همسایگان آن در مقابله با توسعه طلبی احتمالی این کشور متفق القول هستند. چین در داخل نیز با مشکل مذاهب و ملیتهای استقلال طلب مواجه است که بر آسیب پذیری ژئوپولوتیک این کشور می افزاید. از طرف دیگر این کشور با مشکلات حاد و عمیق اجتماعی نظیر رشد نامتقارن اقتصادی مناطق مختلف و اختلاف طبقاتی بسیار شدید و عدم توازن جنسیتی مواجه است که هر یک به تنهایی میتواند یک کشور را چند دهه وارد بحران کند. با این تفاصیل ورود به جنگ همان و فروپاشی نظام سیاسی اقتصادی و اجتماعی حاکم و ساری در چین همان.
به نظرم رهبران کمونیست این کشور عاقل تر از این حرفها باشند و کماکان زندگی خوش و خرم و مسالمت آمیز با انقیاد در برابر غرب را بر خلع قدرت خود و ویرانی و پاره پاره شدن کشورشان ترجیح دهند. (2938349) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.