نظر منتشر شده
۹
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 219648
تبعیضی به نام بومی گزینی
بخش تعاملی الف - احمد محمدخانی
اشاره: مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های بینندگان الف است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست. بینندگان الف می توانند با ارسال یادداشت خود، مطلب ذیل را تایید یا نقد کنند.
تاریخ انتشار : شنبه ۲۴ اسفند ۱۳۹۲ ساعت ۰۸:۰۵
شورای عالي انقلاب فرهنگي در جلسه ۶۲۸ يعني اول مرداد ۸۷ بنابه پيشنهاد وزارت علوم «ضوابط مربوط به گسترش بومي گزيني در آزمون سراسري دانشگاه ها و موسسات آموزش عالي» را تصويب كرد.

بر اساس این مصوبه مقرر شد: در ۱۳ رشته پر طرفدار سه گروه آزمایشی ریاضی و فیزیک، علوم تجربی و علوم انسانی (شامل رشته هایی مثل: مهندسی برق، مهندسی مکانیک، مهندسی کامپیوتر،پزشکی، داروسازی وحقوق و روانشناسی) پذیرش بومی پس از کسر سهمیه ۴۰ درصدی ایثارگران به صورت ۶۰ درصد گزینش بومی و ۴۰ درصد آزاد صورت می گیرد. گزینش در سایر رشته ها نیز پس از کسر سهمیه ایثارگران به صورت ۸۰ درصد بومی و ۲۰ درصد آزاد صورت می گیرد. این طرح از همان ابتدای اجرا، انتقادات بسیاری را با خود به همراه داشت اما با وجود این مخالفت ها هیچ تغییری در این تصمیم به وجود نیامد.

اما یکی از ایرادات آشکار و واضح این طرح که برای درکش نیاز به تفکر عمیق و کارشناسانه وجود ندارد اینست که این طرح مصداق بارز تبعیض است. زیرا بموجب آن بسیاری از دانش آموزان مستعد و سخت کوش فقط به صرف موقعیت جغرافیایی زندگیشان تا حدود زیادی از تحصیل در دانشگاه های سطح اول کشور باز می مانند. چه بسیار دانش آموزان شهرستانی که با رتبه دو یا سه رقمی در کنکور، صرفا بخاطر محل زندگی و تحصیلشان از حضور در دانشگاه هایی منع شدند که افرادی با رتبه های چهار رقمی و بیشتر، فقط و فقط به خاطر پایتخت نشینی به راحتی به آنها راه یافتند.

در واقع ایراد بزرگ این طرح در این است که بصورت پیشفرض تمام دانشگاه های کشور را یکسان یا حداقل نزدیک به هم (چه از نظر امکانات و چه از نظر سطح علمی) در نظر گرفته است. در حالی که به سختی می توان کسی را یافت که به فاصله بسیار زیادِ دانشگاه های چند شهرستان بزرگ (و مخصوصا پایتخت) با شهرستان های دیگر مناطق کشور معترف نباشد.

به عبارت دیگر مجریان و مصوبان این طرح در نظر داشته اند کمبود مسکن و تراکم جمعیت و آلودگی هوا و مشکلات دیگر از این دست که در شهر های بزرگ وجود دارد را حل کنند ودر این راه تصمیم گرفته اند تبعیض هایی چنین آشکار را در حق دانش آموزان و دانشجویان و آینده سازان این مرز و بوم روا دارند.

علی ایحال این طرح چند سالی است که اجرا می شود و سخت است که بتوان آن را طرحی موفق پنداشت. چرا که با وجود قربانی کردن بی دفاع ترین قشر جامعه (یعنی نوجوانان متقاضی ورود به دانشگاه) مشکلات کلان شهر ها همچنان پابرجا و رو به افزایش است. بی دفاع از این جهت که این قشر آینده ساز با وجود اهمیت انکار ناپذیرش برای آینده کشور، به علت نداشتن حق رای، هرگز وارد بازی های سیاسی نمی شوند و بعبارت دیگر هرگز وزنه سیاسی محسوب نمی شوند تا در این هیاهوی جناح ها و امتیاز گیری های سیاسی، به احقاق حقوق حقه خود بپردازند.

امروز و با تغییر دولت و بیدار شدن جوانه امید در دل همه ملت، این امید در دل دانش آموزان و دانشجویان هم جوانه زده تا با کمک دولت و پیگیری نمایندگان مستقل مجلس و از طریق شورای عالی انقلاب فرهنگی، به فریاد دادخواهانه شان رسیدگی عاجل شود و جلوی این تبعیض آشکار گرفته شود.
کلمات کلیدی : احمد محمدخانی
 
محمد
۱۳۹۲-۱۲-۲۴ ۰۹:۰۷:۲۴
بهترین طرح برای کل جامعه است اصلا باید یک نفر که ساکن زنجان است وبااستفاده ازسهمیه انجا به دانشگاه میرود در هیچ نقطه کشور حق فعالیت نداشته باشد منطقه ماسالیانه م (2025230) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۲-۲۴ ۰۹:۳۰:۵۰
تبعیض یعنی ترجیح بلا مرجح اما اینجا ترجیح با مرجح است. کاهش هزینه های اجتماعی تحصیل . (2025258) (alef-13)
 
امیراسد
۱۳۹۲-۱۲-۲۴ ۱۰:۰۳:۲۸
مگه تو شهرستان های دیگه کسی هم الآن زندگی میکنه!!!!!؟؟؟؟؟
تهران و کروج و حومه الآن 18 میلیون نفر یا بیشتر جمعیت داره و طبق آمار سال 1390، 13 شهر بزرگ کشور که دانشگاههای به قول شما معروف توشون هست 70 درصد جمعیت کشور رو تشکیل میدن!!!!

مزید اطلاع جنابعالی عرض می کنم اون طرح که شما فرمودید در خصوص تهران اجرا نمیشود و تهران متاسفانه از اون طرح مستثنی است(البته اگر هم اجرا میشد فقط این تهرانی ها نبودند که از آن بهره مند میشدند، بلکه بیشتر از تهرانی ها، تهران نشینها از آن بهره می بردند.). موقعی که خودم هم دانشگاه بودم میدیدم که دوستان همکلاسیمان که سهمیه مناطق 2 و 3 بودند و طبق سهمیه قبول شده بودند ، بنده های خدا برای همراه شدن با کلاس مجبور بودند آن زمانها (سالهای 63-64 و رشته مخابرات) اول واحدهای پیش دانشگاهی بگذرانند. البته حتما این را قبول دارم که جوانان مستعدی در گوشه گوشه این مرز و بوم وجود دارد، اما تعدادشان آنقدر نیست که طرح فوق را به خاطرشان برچینند. برای آن استعدادها هم راه حلهایی پیش بینی شده است. (2025303) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۲-۲۴ ۱۳:۴۵:۱۶
میشه بزارید مردم تو تهران بتونن نفس بکشند یکم غیرت داشته باشید شهر خودتون رو بسازید (2025866) (alef-10)
 
حسین
۱۳۹۲-۱۲-۲۵ ۰۷:۵۳:۳۹
تهران با پول سایر مردم و منابع زیر زمینی و نفت ساخته شده، نه با زحمت کشیدن تهرانی نشین ها! 2 درصد از نفت قرار بوده در منطقه هزینه بشه که همون دو درصد هم داده نشده. همه چیز برای تهران! (2027337) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۲-۲۵ ۱۶:۰۰:۲۵
تهران تا 100 سال پیش روستا بوده. همه شما مهاجر هستید، پس به تازه وارد ها احترام بگذارید! (2028226) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۲-۲۴ ۱۵:۵۹:۵۱
دانشگاه هاس سطح اول از اين قانون معاف هستند (منظورم دانشگاههايي مثل تهران، شريف، امير كبير و ... هست)
توي اين داتشگاه ها بومي بودن اولويت نداره. همانطور كه تا الان هم براي بومي بودن سهميه وجود داشته اما اگه تو اين دانشگاه ها بري اكثرا غير تهراني هستند. اين داتشگاه ها بر اساس سهميه مناطق ( 1 و 2و3) پذيرش ميكنن. حالا اين سوال مطرح ميشه كه افرادي كه توي تهران هستند بايد كدام دانشگاه ها بروند؟ (2026189) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۲-۲۵ ۲۲:۴۵:۰۸
به نظرم سهمیه رو بردارند و دانشگاهها رو شهریه ای کنند تا همه هدفمند و کیفیت خواه دنبال دانش بروند. (2028954) (alef-13)
 
ش
۱۳۹۲-۱۲-۲۶ ۲۳:۰۹:۳۹
با نویسنده کاملا موافقم. (2030713) (alef-15)