نظر منتشر شده
۵۰
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 207029
ناگفته‌های ظریف از توافق ژنو و گفتگوهای محرمانه با آمریکا
بخش سیاسی الف، 11 آذر 92
وزیر امورخارجه کشورمان در گفتگویی به مناسبت ۱۰۰ روزه​گی عمر دولت یازدهم جزئیات و حواشی جدیدی از مذاکرات هسته ای را بازگو کرده و در آن مشخصا از گفتگوهای دوجانبه محرمانه با مقامات آمریکایی برای رسیدن به توافق نهایی پرده برداشته است.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۱ آذر ۱۳۹۲ ساعت ۱۵:۵۳
به گزارش «الف» محمدجواد ظریف در بخشی از این گفتگو در پاسخ به سوالی درباره ادعای برخی رسانه های غربی درخصوص مذاکرات محرمانه با آمریکایی ها می گوید: ما در کنار مذاکرات چند جانبه در قالب ۱+۵ مذاکرات غیر رسمی دو‌جانبه از جمله با آمریکایی‌ها داشتیم، یعنی در این فاصله صد‌ها ساعت مذاکره در سطح کارشناسی، معاونان وزرا و وزرای خارجه شکل گرفت و نتیجه آن متن توافق شد.

وزیر امورخارجه کشورمان در بخش دیگری از این گفتگو درخصوص اطلاع وی از حضور جان کری وزیر امورخارجه امریکا در مذاکرات می گوید: ما خبر داشتیم که جان کری می‌خواهد بیاید قبلاً هم به ما گفته بود که می‌خواهم بیایم. اما قبل از آمدن از ما پرسیدند خوب است که کری بیاید؟، جواب دادم نمی‌دانم ما هنوز به نتیجه نرسیده‌ایم.

مسئول تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان در جای دیگری از این گفتگو درباره چالش های دو طرف درباره سند در لحظات آخر می گوید: آنها در بحث غنی‌سازی دو تا شرط گذاشته بودند. در متن اولیه دو تا شرط را برداشتیم اما به خاطر اینکه آن دو شرط برداشته شده بود خواستند یک جمله دیگر اضافه کنند دو تا کلمه اصلاً ربطی به موضوعات اراک و نطنز نداشت، بلکه راجع به اصل موضوع در مقدمه بود. خب سر همان دو تا کلمه هر کی به من می‌رسید می‌گفت این همه مذاکره کردی سر دو تا کلمه حاضری بر هم بزنی؟ گفتم آره.

ظریف البته در پایان این گفتگو در پاسخ به برخی شایعات درباره مذاکره ظریف و کری تاکید می کند: دیدار دو‌جانبه نداشتیم همه دیدار‌های من با کری با حضور خانم اشتون بود و بحث هسته‌ای بود و فقط هم راجع به هسته‌ای بود ما چه در حضور اشتون و چه در مذاکراتی که معاونان من با همه هیأت‌ها به‌طور دو‌جانبه از جمله با آمریکا داشتند. فقط در موضوع هسته‌ای مذاکره می‌شد، تمام صحبت‌هایی که شده خبر‌سازی و شایعه است. ما اصرار داشتیم فقط راجع‌به هسته‌ای حرف بزنیم.

بخش هایی از گفتگوی وزیر امورخارجه کشورمان با ویژه نامه روزنامه ایران را که در خصوص مذاکرات ژنو است در ادامه می خوانید:

بعد از اینکه پرونده هسته‌ای تحت مدیریت شما قرار گرفت چه اتفاقاتی افتاد که ظرف کمتر از سه ماه پرونده پرتنش به جایی رسید که توافق مهم ژنو حاصل شد؟

در پاسخ به سؤال شما دو نکته را باید تأکید کنم اول اینکه وزارت خارجه مسئولیت پیگیری مذاکرات را عهده‌دار شد در حالی که کماکان شورای عالی امنیت ملی تحت نظارت شخص رئیس‌جمهور با هماهنگی دبیر شورای عالی امنیت ملی مسئولیت هماهنگی و هدایت کار اصلی را برعهده دارند و ما هم مذاکرات را پیگیری می‌کنیم. نکته دوم که شاید نکته مهمتری باشد این است که ما در آغاز راه هستیم و تا رسیدن به یک توافق، فاصله قابل توجهی داریم. در مرحله اول خواستیم شیب صعودی تنش را متوقف کرده و وارد یک شیب نزولی شویم. این طراحی ما برای مرحله اول بود که خب دشوار هم بود ولی هنوز کار دشوار‌تر از آن، پیش روی ما قرار دارد. البته از نظر روانی ممکن است تصور شود یخ رسیدن به توافق شکسته است و وقتی کار وارد مرحله اجرایی شود ممکن است با سرعت و شتاب بیشتری پیش رود. بنابراین تحولات مرحله بعد ارتباط مستقیمی با ماهیت موضوع دارد و اجرای توافق‌های اولیه به پیشبرد مساله کمک زیادی می‌کند و همین گام‌های هماهنگ و هموار، خودش اعتماد ایجاد می‌کند اما اگر در هر مرحله‌ای اقداماتی که از سوی طرفین صورت می‌گیرد مخل اطمینان باشد و اعتماد را تخریب کند، آن وقت کار سخت‌تر می‌شود. الان در یک فضای بی‌اعتمادی هستیم مردم ما به طرف مقابل اطمینان ندارند لذا با این فضا جلو رفتن خیلی کار را دشوار می‌کند.

درباره سیر مذاکره سئوالاتی مطرح است از جمله اینکه کار شما چگونه به ژنو کشید. در همین فاصله دو سه گزارش در شبکه‌های خارجی منتشر شد مبنی بر این که مقدمات ژنو جلسات محرمانه‌ای بوده که مثلاً در کشور‌های عربی انجام شد و معاونان شما هم در این جلسات محرمانه با آمریکایی‌ها حضور یافته‌اند؟

من وارد این جزئیات نمی‌شوم اینکه چطور به ژنو کشید. ما در نیویورک جلسه گذاشتیم تصمیم گرفتیم راجع به موضوعات غیر محتوایی بحث را طولانی نکنیم. گفتم من وقت تلف نمی‌کنم راجع به اینکه ۵ روز مذاکره کنیم که محل مذاکره کجا باشد. از الان تصمیم بگیریم مقر سازمان ملل در ژنو را برای مذاکره در نظر بگیریم. به پیشنهاد من هم اینگونه شد و طرف مقابل ذوق کرد و گفت از حالا به بعد نباید درباره محل مذاکرات بحث کنیم.

من معتقد نیستم صرف این که یک موضوع غیر مهم را پیدا کنید و روی آن کلی بحث کنید و بعد درباره نکات مهم چانه بزنید، فقط اعلام موضع کنید، افتخاری دارد. مگر اینکه سیاست‌تان این باشد که زمان به نفع شماست و بخواهید وقت بخرید که البته خود همین ایجاد بدبینی می‌کند. نکته بعدی این بود که گفتیم اگر در سطح وزرا شرکت کنید من هم شرکت می‌کنم و اگر در سطح وزرا نباشد بنده در جلسه مقدماتی شرکت می‌کنم و معاونان بقیه جلسات را برگزار می‌کنند. همینطور هم شد یعنی در تمام سه دوری که در ژنو جلسه بود هر وقت وزرا آمدند من مذاکره کردم. تنها کاری که در نیویورک شد این بود که اعلام کردیم ایران می‌خواهد موضوع هسته‌ای را از طریق مذاکره به سرانجام برساند و گفتیم که باید هر راه‌حل سه مرحله داشته باشد ۱- اهداف مشترک ۲ - اقدامات دو طرف ۳- تصویر نهایی که هنوز هم در همین چارچوب است. در ژنو یک مقدار چارچوب را بیشتر توضیح دادیم. بین ژنو یک و ژنو ۲ یک اجلاس تخصصی در وین داشتیم که در آن وارد جزئیات بیشتر شدیم، در ژنو ۲ به متن رسیدیم البته ما در کنار مذاکرات چند جانبه در قالب ۱+۵ مذاکرات غیر رسمی دو‌جانبه از جمله با آمریکایی‌ها داشتیم، یعنی در این فاصله صد‌ها ساعت مذاکره در سطح کارشناسی، معاونان وزرا و وزرای خارجه شکل گرفت و نتیجه آن متن توافق شد.

آمدن جان کری و سایر وزرا خارجه به ژنو با هماهنگی شما با اشتون بود یا اینکه غرب یک جانبه این ابتکار عمل را به خرج داد؟

ما خبر داشتیم که جان کری می‌خواهد بیاید قبلاً هم به ما گفته بود که می‌خواهم بیایم. اما قبل از آمدن از ما پرسیدند خوب است که کری بیاید؟، جواب دادم نمی‌دانم ما هنوز به نتیجه نرسیده‌ایم، اگر اشتون تصمیم گرفت بیاید. اما سایر وزرا وقتی دیدند کری آمد یکی یکی آمدند. چون نمی‌خواستند از قافله عقب بمانند. اما در نشست سه ابتکار را لاوروف به دست گرفت البته او هم خودش گفت‌وگو‌هایی با کری داشت و آقای کری گرفته بود احتمال دارد من هم بیایم حتی سخنگو‌هایش هم این را گرفته بودند.

در ژنو ۲ کری در منطقه بود و فاصله زیادی با ژنو نداشت و در دور اخیر در آمریکا بود. ولی به‌هرحال نشان دهنده این بود که مذاکرات به حدی از اهمیت رسیده که آنها اصرار داشتند مذاکرات در سطح وزرای خارجه انجام شود بدون اینکه ما اصرار کنیم.

انتظار داشتید در ژنو ۲ کسی مثل فابیوس در دقیقه ۹۰ ورود کند و کار را سخت‌تر کند؟ وقتی این کار انجام شد شما شگفت‌زده یا غافلگیر نشدید؟

من در مذاکره از هیچ چیز شگفت‌‌زده نمی‌شوم. کما اینکه در مذاکرات اخیر در ساعت سه و نیم صبح هم می‌فهمیدم مذاکرات به نتیجه مورد انتظار نمی‌رسد، شگفت‌زده نمی‌شدم. یعنی آمده بودم برای هر دو نتیجه. دفعه قبل هم گفتم اگر توافق نشود فاجعه نیست. زیرا در مذاکره همه چیز امکان دارد. این امکان بود که در ژنو ۳ وقتی در ساعت دو بعد از نیمه شب پیشنهادی آمد که اگر روی آن اصرار می‌شد و ما راهی برای خروج از آن به طرف مقابل ارائه نمی‌کردیم که مذاکره به نتیجه نرسد. لذا هیچ چیز غیر منتظره نیست. اینکه چرا یکی از اعضا که نمی‌خواهم نام ببرم اما برخی موضع‌شان را در روزنامه‌ها اعلام کردند در دقیقه نود توافق‌ها را کمی به هم زد، نمی‌خواهم به تئوری توطئه پناه ببرم گرچه ممکن است یک تقسیم کاری شده باشد و می‌خواستند از طریق تقسیم کار مقداری از کار را یک کشور انجام دهد و بخشی را کشور دیگر، اما روش‌های مختلفی برای تحلیل وجود دارد.

دعوای اصلی شما در مذاکرات باطرف آمریکایی است. در این فضا حضور روسیه و چین چه گره ‌ای از کار شما گشود؟ نقش اینها سمبلیک بود یا واقعاً کمک مؤثری داشتند؟

در دور سوم صرف حضور روسیه موجب شد دیگران هم بیایند. در دور دوم هم وقتی لاوروف آمد طرف مقابل به این اقناع رسید در این مذاکره فقط غرب نیست که باید نظر بدهد بلکه باید دیگاه سایرین هم در نظر بگیرد. درست است که اختلاف منافع و مواضع بین ۱+۵ وجود دارد اما آنطور نیست که هیچ‌کدام از اینها نماینده منافع ایران باشند. به نظر من ما وقتی موفق می‌شویم که به این قناعت برسیم که هیچ‌کس جز خودمان از منافع‌مان دفاع نمی‌کند.

این دو کشور دوستانمان هستند با دوستانمان رابطه خوب داریم، اما در آخرین روز دوستانمان از منافع خودشان دفاع می‌کنند. این دیدگاه که کشور دیگری از منافع ما دفاع می‌کند، تصور باطلی است. من خیلی خوشحالم لاوروف و وزیر خارجه چین به ژنو آمدند و در جلسات داخلی ۱+۵ هم من اطلاع دارم که نقش مثبتی ایفا کردند. اما ممکن است آنها وزن و اهمیت یک کلمه را برای ما ندانند، کما‌ اینکه برخی وقت‌ها تعجب می‌کردند که چرا مثلاً من روی یک کلمه اصرار می‌کردم به‌طوری که شب آخر سر دو تا کلمه مذاکرات داشت برهم می‌خورد.

می‌شود این کلمات را بگوئید؟

نه دیگر.

یکی‌اش غنی‌سازی بود؟

نخیر، غنی‌سازی نبود ما بحث غنی‌سازی را بعد‌ازظهر روز آخر شنبه تمام کردیم و با عباراتی که می‌خواستیم هم تمام شد.

اراک نبود؟

آنها در بحث غنی‌سازی دو تا شرط گذاشته بودند. در متن اولیه دو تا شرط را برداشتیم اما به خاطر اینکه آن دو شرط برداشته شده بود خواستند یک جمله دیگر اضافه کنند دو تا کلمه اصلاً ربطی به موضوعات اراک و نطنز نداشت، بلکه راجع به اصل موضوع در مقدمه بود خب سر همان دو تا کلمه هر کی به من می‌رسید می‌گفت این همه مذاکره کردی سر دو تا کلمه حاضری بر هم بزنی؟ گفتم آره. خب این را فقط من می‌توانم تشخیص دهم. یعنی نماینده ایران می‌تواند تشخیص دهد، نماینده روسیه که نمی‌تواند تشخیص دهد این کلمه چرا برای ما مهم است. ما نباید از دیگران توقع داشته باشیم برای منافع ما مذاکره کنند، برخی از آنها دوستان ما هستند و در صحنه از ما حمایت می‌کنند اما در نهایت آنکه باید پای منافع ایران بایستد خودمان هستیم.

شما در ژنو دیدار‌های مستقلی به‌خصوص با جان‌کری داشتید در دیدار‌های دو‌جانبه چه موضوعاتی مطرح می‌شد؟

ما دیدار دو‌جانبه نداشتیم همه دیدار‌های من با کری با حضور خانم اشتون بود و بحث هسته‌ای بود و فقط هم راجع به هسته‌ای بود ما چه در حضور اشتون و چه در مذاکراتی که معاونان من با همه هیأت‌ها به‌طور دو‌جانبه از جمله با آمریکا داشتند. فقط در موضوع هسته‌ای مذاکره می‌شد، تمام صحبت‌هایی که شده خبر‌سازی و شایعه است. ما اصرار داشتیم فقط راجع‌به هسته‌ای حرف بزنیم.
مرجع : ویژه نامه روزنامه ایران
 
علی
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۱۵:۵۷:۴۸
دکتر ظریف در این مذاکرات از همه لحاظ عزت مردم ایران را بالاتربردوخداوند به ایشان وهمه تیم مذاکره کننده عزت روز افزون وسلامتی بدهد.ما مردم که از ایشان راضی هستیم خداهم ازشون راضی باشه. (1814314) (alef-1)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۱۸:۳۳:۰۳
کمی برای نتیجه گیری زود است. ما ایرانیها خیلی عجول هستیم و همیشه هم از همینجا ضربه می خوریم. همانطور که رهبر معظم انقلاب بارها فرموده اند، غربیها خصوصا" انگلیسی ها و آمریکا یی ها قابل اعتماد نیستند. (1814661) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۲۲:۵۸:۳۲
امیدواریم جناب ظریف به سوالات مقاله امروز اقای شریعتمداری پاسخ مستدل و مکتوب بدن تا ما هم ازشون راضی تر شیم، گرچه الان هم از مرامشون و ادبیاتشون و زحماتشون راضی هستیم (1815221) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۲۳:۱۴:۱۰
بزرگترین اشتباه آن است که توافق اخیر در برنامه هسته‌ای ما را دچار غفلت کند و برای ما این خیال به وجود آید که مسائل هسته‌ای به سرانجام رسیده است، این فرصت که با یک بهای سنگین برای ما به دست آمده است، اگر ما از این فرصت‌ها استفاده کنیم می‌توانیم به مشکلات فائق آئیم. اصل مشکلات کشور، اقتصادی است که به واسطه زیرساختهای غلط نقدینگی بالا، ضعف تولید داخلی و خام‌فروشی و مصرف‌گرایی است. (1815268) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۲۳:۱۴:۴۱
مسئولان دلسوز کشور باید خیلی مراقب رفتار بازرسان آژانس بوده و تمامی حرکات آنها را رصد کنند به تجربه گذشته و به یقین برخی از آن‌ها از سوی اسرائیل برای ضربه زدن و ایجاد رخنه در تأسیسات ما مأمور شده‌اند. (1815270) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۲۳:۱۵:۱۹
این سناتورهای وابسته به صهیونیست‌ها در آمریکا باید خوب درک کنند آن کسی که بتواند احیاناً به تأسیسات هسته‌ای ایران اسلامی نظر بدی داشته باشد هنوز از مادرش زاده نشده است. (1815272) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۲۳:۱۵:۵۶
اگر امروز در تمام دنیا اعلام کنند دیگر عقرب‌های عالم کسی را نیش نخواهند زد چه کسی باور می‌کند؟ دل خوش کردن به حرف دشمن عین مثال فوق است. غرب و استکبار تا قیامت دشمن اسلام بوده و خواهد بود. ننگ ابدی بر کسانی که به این دشمن اعتماد کنند و به دنبال حذف شعار مرگ بر شیطان بزرگ باشند. (1815273) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۲۳:۱۶:۲۰
بعد از تحریم 17 شرکت جدید توسط اتحادیه اروپا از دولت انتظار می‌رود به صورت شفاف درباره توافق ژنو با مردم سخن بگوید. تیم دیپلماسی کشورمان یک طور حرف می‌زنند، وزیر خارجه آمریکا و اتحادیه اروپا طور دیگر (1815275) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۲۳:۱۷:۰۸
«مایکل هایدن» رئیس سابق سازمان «سیا» گفته است در توافقنامه ژنو دکمه «مکث» را فشار دادیم و حالا باید دکمه «حذف» را فشار بدهیم! (1815279) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۲۳:۲۰:۱۵
جناب الف لطفا در بخش بهترین لینکهای توصیه شده روز و یا پربیننده ترینها ترتیبی نرم افزاری و ساده ایجاد کنید که هر مطلب از زمان درح به مدت یک شبانه روز در این لیست قرار بگیرد. به شکل فعلی اگر مطلبی ساعت 11 شب به الف ارسال شود و مهم باشد اصلا دیده نخواهد شد ولی اگر اصلا صورت گیرد شرایط مساوی و به نفع اعتبار سایت هم خواهد بود. (1815286) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۱۶:۰۴:۳۵
آقای ظریف!
شما نیات پاکی دارید. اما خیلی مواظب حیله‌گری‌های آمریکایی‌ها و انگلیسی‌ها باشید. خیلی نباید ذوق زده شد. پشتوانه شما مردم و نظام است نه چیز دیگر. (1814331) (alef-1)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۲۲:۲۹:۱۴
آفرين دوست گرامي!
خدا شما را رساند تا به آقاي ظريف كه عمرش را ميان اين گر‌گ‌ها گذرانده درس مقاومت بدهيد! اگر اين يادداشت را نمي‌نوشتيد ممكن بود اقاي ظريف از آمريكا و انگليسي كلك بخورد. شما ما را نجات داديد. (1815160) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۲ ۱۵:۵۱:۴۹
دوست عزیز همه ی انسانها احتیاج به تذکر و یادآوری دارند. (1817260) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۳ ۰۲:۱۸:۰۴
واقعا باید تحمل دیدگاه مخالف رو از این طرفداران دولت یاد گرفت. یعنی اگر شما با بهترین و مناسب ترین لحن هم یک انتقاد که نه، یک توصیه کنی هم بهشون بر میخوره و یا با حرف های نا مربوط و یا مثل این دوستمون با تمسخر پاسخ می دهند.. (1819487) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۱۶:۰۵:۴۰
سیاستمداران دلسوز ما باید بدانند آمریکا از یک طرف می‌خواهد از انرژی قانونی و حق هسته‌ای خود صرف نظر کنیم، از طرف دیگر می‌خواهد آل‌سعود را که در همسایگی ما قرار دارد، به سلاح‌های هسته‌ای مجهز کند، این دوگانگی برخورد به خوبی مفهوم و نحوه تعامل آمریکا با ما را نشان می‌دهد (1814334) (alef-1)
 
ايراني مقيم تهران
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۱۶:۰۵:۵۱
از مذاكرات 2 جانبه ايران با دولت آمريكا توسط دولت تدبير ( چه علني باشد و چه محرمانه ) 100 % حمايت ميكنم . (1814335) (alef-1)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۱۶:۰۶:۳۳
ما به مذاكره با آمريكا به عنوان كشوري قدرتمند نياز داريم . (1814341) (alef-1)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۲۰:۱۹:۱۹
نیاز اساسی ما قوی شدن با تکیه بر خدای متعال و کار فراوان و تلاش بی پایان و همدلی است. بقیه دنبالش بدست می آید. (1814871) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۱۶:۰۶:۵۷
ضمن اعتماد به مذاکره‌کنندگان هسته‌ای خود بخصوص وزیر محترم امور خارجه، مجلس شورای اسلامی روند مذاکرات را رصد کرده و بر ایستادگی قدرتمندانه بر روی حقوق کامل هسته‌ای ملت ایران تاکید می‌کند (1814343) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۱۶:۰۸:۳۴
ضمن تشکر از تیم هسته‌ای کشورمان باید قبول کنیم آنچه به دست آمده است دستاورد تلاش‌های صورت گرفته در گذشته است. اگر غنی‌سازی 20 درصد صورت نمی‌گرفت تیم فعلی هسته‌ای با کدام برگ برنده می‌توانست سر میز مذاکره حاضر شود و چانه‌زنی کند. (1814346) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۲ ۰۸:۲۸:۵۳
مگرجلوتر20درصدرانداشتيم چرامذاكرات درمورد محل برگزاري صورت مي گرفت وپيشنهادهاي طرف ايراني فضايي بوده وربطي به هسته يي نداشت كه به قول دكترظريف ايجادبدبيني مي كرد واحتمالا تشديد تحريم!! (1815621) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۱۶:۰۹:۱۸
جناب ظریف:
این یک اصل واقع بینانه در عرصه داخلی و خارجی است. ما نه به اشرافیت داخلی و نه به اصلاح‌طلبان آمریکایی و نه به آمریکا و نه به اسرائیل اعتماد نداریم. (1814347) (alef-10)
 
شکاک
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۲۰:۳۹:۳۹
من می اندیشم، پس من هستم را تبدیل کردی به من شک می کنم، پس من هستم!!!! (1814918) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۲۲:۵۳:۴۲
اب یخ بخورید کمی اروم میشید (1815209) (alef-10)
 
علي
۱۳۹۲-۰۹-۱۲ ۰۷:۵۳:۳۰
از طرف خودت صحبت كن و به جاي ما از من! (1815556) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۱۶:۰۹:۴۴
بلافاصله پس از امضای توافقنامه، اوباما در تریبون بین‌المللی اعلام کرده است که ما ایران را کنترل می‌کنیم. ایران هم باید متقابلا در یک تریبون بین‌المللی بگوید که آمریکا به هیچ وجه صلاحیت ندارد ما را کنترل کند چون در این توافقنامه موضوع کنترل یکطرفه مطرح نیست و یک توافقنامه کاملاً داوطلبانه است. با این ژستی که آمریکا الان گرفته، بعداً زیر توافق خواهد زد. (1814349) (alef-10)
 
شکاک
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۲۰:۴۲:۵۷
شما چرا فقط سطح را نگاه میکنی؟
شاید یکی از توافقات محرمانه ژنو این بوده که امریکایی ها اجازه داشته باشند وقتی به کشورشان بازگشتند، هرچه دل تنگشان خواست بگویند تا از این طریق، از فشار صهیونیستهای داخلی شان در امان باشند.
زود قضاوت می کنی برادر. حداقل وقتی تحلیل می فرمایی، جوانب و احتمالات مختلف را هم بیان کن. (1814924) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۳ ۰۲:۱۹:۵۱
راست میگه شاید یکی از توافقات هم این باشه که به ما حمله کنند. پس اگر حمله کردند این احتمال رو هم بده و برای دفاع از کشور اقدامی نکن.. (1819490) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۱۶:۱۰:۰۲
آقای ظریف بعد از توافق هسته‌ای اعلام کرد آب سنگین اراک به فعالیت خود در سطح کنونی ادامه می‌دهد لطفاً اطلاع‌رسانی بفرمایند که آیا سطح فعالیت کنونی آب سنگین اراک به اندازه سطح فعالیت شش ماه قبل هست یا نه. (1814352) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۲ ۰۸:۰۳:۳۴
برای شما چه فرقی میکند این موضوع !!!!!!! (1815577) (alef-10)
 
سامان
۱۳۹۲-۰۹-۱۲ ۰۸:۰۸:۳۸
اين سه كامنت بالا به صورت خودجوش هر سه بي نام و با يك نوع بيان نوشته شده (1815585) (alef-10)
 
حسین
۱۳۹۲-۰۹-۱۳ ۰۰:۵۵:۳۲
محض اطلاع شما، تاسیسات اراک یا آی آر-40 شامل دو بخش است، واحد تولید آب سنگین و راکتور هسته ای - توربین ها. بخش آب سنگین سالهاست که راه اندازی شده ولی بخش راکتور هنوز کامل نشده بنابراین چه شش ماه قبل چه 6 سال قبل راکتور اراک راه اندازی نشده بود قرار هم بر این است که در این 6 ماه هم راه اندازی نشود. (1819416) (alef-6)
 
طاهري
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۱۶:۱۱:۳۳
آقاي ظريف ؛ شما وكيل بلا عزل منِ ايراني هستيد در مذاكره با آمريكا . (1814355) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۱۶:۱۱:۳۵
آقای ظریف! این جمله که گفته شود در مذاکرات هسته‌ای یا هر دو طرف می‌بریم یا با هم می‌بازیم را قبول ندارم. برای ایران و ایرانی مسلمان باختی وجود ندارد. ما روی حقوق خود ایستاده‌ایم اگر غربی‌ها احترام گذاشتند چه بهتر و اگر نپذیرفتند ما روی اصول خود ایستاده‌ایم. کجای این کار شکست و باخت است؟ (1814356) (alef-10)
 
شکاک
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۲۰:۴۶:۲۷
منظور از باخت، نرسیدن به نتیجه در مذاکره بوده، نه شکست در حفظ حقوق مان.
وقتی روزها و ساعت ها مذاکره می کنیم، بدیهی است که به دنبال یک توافق هستیم و اگر نتیجه ای حاصل نیاید، باید گفت که در مذاکره باخته ایم، همراه با طرف مقابل. اما باخت در رسیدن به توافق، نه باخت در ایستادگی بر حقوق. (1814929) (alef-10)
 
خوابنما
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۲۰:۴۹:۴۹
شعار استقبال کنندگان از آقای ظریف در فرودگاه، پس از مذاکرۀ تیم ایرانی با 5+1 تا نیمه شب:

دلاور هسته ای، یه چرت بزن خسته ای (1814936) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۲۲:۵۲:۰۴
اونی که شما می گید اسمش مذاکره نیست دوست عزیز.

اینکه کاری کنید که فقط طرف مقابل تسلیم بشه اسمش جنگ است. (1815205) (alef-10)
 
عضو هيئت علمي .
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۱۶:۱۶:۰۴
جناب ظريف ؛
دعاي خير ملت شريف ايران ؛ بدرقه راهتان باد در مذاكرات .
بي شك كاهش آلام مردم كه در گفتگوها به دنبال آن هستيد ، بدون اجر و پاداش الهي نخواهد ماند . (1814367) (alef-10)
 
ك / ه
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۱۶:۱۷:۴۰
واقعا" در اين كشور ، چند تا مسئول داريم كه درد مردم ، درد آنها باشد ؟ (1814372) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۱۶:۱۸:۳۴
یکی از ادعاهای عموما پذیرفته شده درباره توافق ژنو این است که این توافق اجازه تداوم غنی سازی 5 درصد را به ایران داده است.

بندی از توافقنامه که این ادعا از آن استخراج شده، چنین است:
Beginning when the line for conversion of UF6 enriched up to 5% to UO2 is ready, Iran
has decided to convert to oxide UF6 newly enriched up to 5% during the 6 month period,
as provided in the operational schedule of the conversion plant declared to the IAEA


ایران تصمیم گرفته است به محض آماده شدن خط تبدیل هگزا فلورید اوانیوم‌ (UF6) با غنای پنج درصد به دی اکسید اوانیوم (UO2)، ظرف مدت شش ماه، هگزا فلورید اوانیوم‌ (UF6) را که به تازگی تا 5 درصد غنی شده است به اکسید اورانیوم تبدیل کند؛ مطابق با آنچه در برنامه عملیاتی تأسیسات تبدیل اعلام شده به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ذکر شده است.


این درست است که مطابق این بند ایران مجاز است ظرف 6 ماه که گام اول در آن اجرایی می شود، با گستره و ظرفیت فعلی در نطنز به غنی سازی تا سقف 5 درصد ادامه بدهد اما نکته ای که عموما به آن توجه نمی شود این است که مطابق این بند ایران اجازه انباشت (accumulation) مواد تولید شده را ندارد و هر مقدار مواد که در این مدت تولید شود باید اکسید شود.

نخستین نتیجه این موضوع این است که:

اولا، ذخیره مواد 5 درصد ایران ظرف 6 ماه آینده نه فقط افزایش نمی یابد بلکه احتمالا کاهش هم خواهد یافت چرا که ایران مجبور است مقداری از مواد موجود 5 درصد خود را صرف تحقیق و توسعه کند. بنابراین در انتهای ماه ششم، ذخیره مواد 5 درصد ایران که اکنون چیزی حدود 100 کیلوگرم است، اگر کم نشده باشد، قطعا افزایش نخواهد یافت.

ثانیا، اگر دقیق باشیم، از لحاظ فنی، زمانی می توان گفت ایران اجازه غنی 5 درصد دارد که اجازه انباشت مواد ناشی از این غنی سازی را داشته باشد. وقتی بنا باشد حتی یک گرم از موادی که ایران تولید می کند انباشت نشود، عملا، این موضوعی تفاوتی با اینکه اساسا سانتریفیوژهای ایران در این مدت نچرخیده باشند ندارد.

ثالثا، تقریبا بی معناست که گفته شود بناست با این مواد، سوخت راکتور بوشهر ساخته شود چرا که سوخت بوشهر تقریبا برای مدت 5 سال به طور کامل از جانب روسیه تامین شده است. (1814374) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۱۶:۲۰:۲۹
امکان نداره که ۳ ی ۴ نفر برای ۵ روز ۱۸ ساعت در روز با ۷ هیات (۶ تا به اضافه هیات اشتون و جامعه اروپا) آنهم به زبان دوم مذاکره کنه و دچار اشتباه و از دست دادن تمرکز نشه، همین توفقنمه بهترین دلیل این امر است که حتّی آقای ظریف فرصت نکرده که جدول زمانی برای این توافقنامه در نظر بگیرند و نتیجه آن اینکه طرف مقابل از پایان ژانویه و یا شاید فوریه برای شروع صحبت می‌کنه که عملا ۶ ماه ، ۹ ماه یا شاید طولانی تر بشه!! (1814378) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۱۶:۳۷:۲۵
کار جناب ظریف و جناب روحانی که عالی بود البته نبایستی درایت وحمایت و راهنمایی رهبری را فراموش کرد (1814420) (alef-10)
 
مهدی
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۱۷:۲۰:۲۳
صحبت های آقای ظریف در مورد جزیره ابوموسی حقیقت دارد؟ (1814515) (alef-1)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۱۸:۱۹:۴۴
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه در این رابطه گفت: بنده دقیقا موضع معمول کشور را گفته ام که ما اماده گفتگو با امارات برای رفع سوء تفاهمات پیرامون ایوموسی هستیم. با این حال درباره این نقل قول مبنی بر آمادگی ایران برای گفتگو باید اشاره کرد که آمادگی برای گفتگو موضع همیشگی ایران در خصوص جزیره ابوموسی بوده که البته با شرایط و مقدماتی از سوی وزارت امور خارجه به عنوان مرجع اصلی اعلام مواضع رسمی ایران در مقاطع مخلف مطرح شده است. به عنوان مثال در شهریور 87 حسن قشقاوی سخنگوی وقت وزارت خارجه در خصوص ادعاهای واهی امارات درباره ابوموسی : هر گونه سوء تفاهم در مورد ترتیبات اجرایی در جزیره ابوموسی در چارچوب گفتگوی دو جانبه بدون دخالت طرفهای دیگر قابل رفع است. (1814642) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۱۷:۲۶:۰۵
خدای من. این بشر دنیایی از تجربه دیپلماتیکه. واقعا دمش گرم (1814525) (alef-1)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۱۷:۳۷:۰۹
درود بر ظریف و تیمش (1814546) (alef-1)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۱۷:۳۸:۰۹
زنده باشی دلاور (1814549) (alef-1)
 
پدرام
۱۳۹۲-۰۹-۱۲ ۱۳:۴۳:۵۵
بازدید از تمام معادن ایرا .بادید سر زده از مراکز هسته ای اکسید نصف اورانیوم 20درصد که غیر قابل برگشت باشه اینها یعنی چی؟ چرا تحریم اصلی که بانک مرکزی و نفت هست برداشته نشد البته نفت طبق توافقنامه در همین سطح فعلی به توافق رسیده اند!!! (1816695) (alef-6)
 
رضا
۱۳۹۲-۰۹-۱۳ ۰۱:۰۰:۲۰
نه صحبت های امریکا و غربی ها و شرقی ها برامون معتبر باشد و نه محرمانه بازی های رسانه های خودمان در موضوع هستهای. ما به رهبرمان اعتماد کامل داریم انجه را که ایشان تایید کردند برایمان معتبر است و انچه را که ایشان رد کردند قویاً نامعتبر میدانیم حالا هر کی که امضا کرده باشد. (1819426) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۹-۱۳ ۰۶:۴۱:۰۵
دوستانی که از سر خیر و با نیت پاک آقای ظریف را نصیحت می کنند که مواظب حیله امریکایی ها باشد این را فراموش نکنند که اقای خود بزرگ شده آمریکاست و هم بزرگ شده دیپلماسی پس جای نگرانی نیست (1819577) (alef-6)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.