توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 272701
در تالار شیشه ای چه می گذرد؟
تاریخ انتشار : دوشنبه ۴ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۴۲
در روزهای پررکود بازار سرمایه،‌ سهامدارانی که به امید سود در این بازار مانده اند،‌ ضررهای زیادی را متقبل شدند و به عبارتی بخش زیادی از ثروتشان را از دست دادند. در حالی که سهامدارن بی صبر و عجول با روش های گسترده به رکود بیشتر این بازار دامن می زنند.

به گزارش اقتصادنیوز، در تمامی بورس های دنیا،‌ خرس و گاو به عنوان دو معامله گر با رفتارهای متفاوت شناخته می شوند. گاو نماد افرادی است که ریسک پذیری زیادی دارند و معتقدند ظرفیت رشد در بازار وجود دارد. بر خلاف گاوها،‌خرس نمادی از سرمایه گذارانی است که می ترسند بازار با افت مواجه شود.

نبرد خرس ها و گاوها در بورس هایی که هیجان زیادی دارد، مغلوب تر است. در این جنگ، هنگامی که بازار سرمایه پس از یک دوره رکود متناوب، ناگهان اوج می گیرد و قیمت سهم ها بالا می رود،‌ پرچم گاو های صبور بالا می رود،‌ اما هنگامی که سایه سنگین ریزش و اخبار بد بر سر تالار های شیشه افکنده می شود، درندگی خرس ها زیاد می شود که با فروش ناشی از ترس افت قیمت سهمشان، به رکود دامن می زنند.

گاوها و خرس های بورس تهران چه می کنند؟

حکایت غم انگیز این روزهای بورس تهران از آن روزی آغاز شد که افزایش قیمت خوراک پتروشیمی ها در مجلس تصویب شد و دی ماه ۹۲ را تبدیل به روزهای سرد آب شدن سرمایه سهامداران بازار سرمایه کرد. پس از آن ریسک های سیستماتیک دیگری مثل بهره مالکانه معادن و افزایش مالیات از صنایع نیز به تولیدکننده هایی که سهامشان را در بورس ارائه کرده بودند القا شد تا در کنار ابهامات ناشی از نامعلوم بودن نتیجه مذاکرات، کلکسیون کاملی برای ریزش بورس ایجاد کند.

در این میان در جنگ بین سهامدارانی که عده منش خرسی داشتند و عده ای گاوهای صبور بودند، آغاز شد. بهرشکل متضرران این بازار یکسال و نیم است که درانتظار بهبود شرایط هستند. از بازار بیرون نمی روند. هر روز سهم هایشان را رصد می کنند. هر چند انتقادات زیاد به مسوولان دارند و حتی تجمع و اعتراض هم کرده اند،‌ اما به بورس وفادار مانده اند.

اما خرس ها همان طور که پیش بینی می شد،‌ به محض آنکه روزنه ای برای اندکی کسب سود پیدا می کردند، سهامشان را می فروختند و به قول اقتصادیون، ‌طرف عرضه را سنگین می کردند که در نهایت به ریزش بی حد و حساب شاخص کل می انجامید. مشهودترین رفتاری که این خرس ها در این مدت از خودشان نشان دادند،‌ روزی بود که سهام پالایشگاهی ها،‌ پس از ۹ ماه بسته بودن،‌ ‌باز شد و فروش های پی در پی باعث شد شاخص کل ریزش چندین هزار واحدی در یک روز داشته باشد.

البته در همان روزهای ابتدایی ریزش،‌ عده زیادی از خرس های بورس تهران سرمایه خود را به سمت بازار پول سوق دادند تا علاوه بر خروج از ضرر،‌ سود ۲۸ درصدی هم کسب کنند. هرچند روضه خوانی برای اینکه در این جریان چه افرادی بی خانمان شدند و سرمایه ها چقدر تنزل کرد و ریزش هزار میلیارد تومانی روزانه ارزش بورس اوراق بهادار چه معانی را برای سهامداران متبادر می کند،ضرر کسی را جبران نمی کند و فایده ای هم برای هیچ فرد یا گروهی ندارد.

اما آنچه مشخص است، مسوولان سازمان بورس و وزیر اقتصاد باید فکری برای بهبود این شرایط بکنند و منتظر خبرتوافق نباشند. به گفته کارشناسان،‌ تدابیری که امروز بورس به آن نیاز دارد،‌ کمک های ۵ هزار میلیارد تومانی از طریق شبکه بانکی نیست،‌ بلکه شفاف سازی عملکرد صنایع است.
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.