توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 292727
سهم ایرلاین‌های خارجی از بازار آسمان ایران
تاریخ انتشار : جمعه ۱۳ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۱۰:۲۳
طبق جدیدترین گزارش مرکز هواپیمایی CAPA، برداشته شدن تحریمها علیه ایران مطمئنا گسترش سفرهای بین المللی را بدنبال خواهد داشت. ماهان ایر اکنون بزرگتر از ایران ایر بوده و با انتظار برای فرصتهای اروپایی، سرگرم توسعه فعالیتش در چین است.

به گزارش ایسنا، ماهان ایر و ایران ایر در حال حاضر حدود ۳۵ درصد از ظرفیت صندلی در بازارهای بین المللی ایران را در اختیار دارند.

ترکیش ایرلاینز با داشتن حدود ۱۲ درصد سهم از ظرفیت صندلی بین المللی، بزرگترین شرکت هواپیمایی خارجی در ایران است و پس از آن امارات و فلای دوبی به ترتیب با ۹ و ۶ درصد سهم قرار دارند.

دوبی در حال حاضر قطب فعالیت شرکتهای ایرانی است و ممکن است شاهد رونق بیشتری باشد که به سود ایرلاینها خواهد بود. دوبی بزرگترین بازار برای ماهان و ایران ایر بوده است.

فلابی دوبی به ۹ شهر در ایران پرواز دارد که بیش از هر شرکت خارجی دیگری است در حالیکه ترکیش ایرلاینز به هفت شهر پرواز دارد با این‌همه برای اتصال به اروپا و آمریکای شمالی از جغرافیای مطلوبتری برخوردار است. شهرهای بزرگ دیگر با هجوم شرکتهای هواپیمایی خارجی به ایران ممکن است اهمیت پیدا کنند.

پرواز حدود ۳۰ شرکت هواپیمایی خارجی به ایران

طبق آمار شرکت OAG، در حال حاضر ۲۸ شرکت خارجی پروازهای مسافری به ایران دارند اما تعداد کمی از شرق آسیا یا اروپای غربی حضور دارند. این جدیدترین تازه واردی است که خدمات ایران را در ژوییه سال ۲۰۱۵ راه اندازی کرد.

ایران احتمالا تا سال آینده شرکتهای هواپیمایی خارجی جدید بیشتری را جذب خواهد کرد. ظرف مدت یک سال پس از اینکه کشور میانمار در سال ۲۰۱۲ با لغو تحریمها از انزوا خارج شد، بیش از ۱۰ ایرلاین خارجی پرواز به یانگون دایر کردند.

چاینا ساوترن در حال حاضر تنها شرکت هواپیمایی شرق آسیاست که به ایران پرواز دارد.

ایر آسیا ایکس و ایر آستانه در حال حاضر تایید کرده اند که آماده راه اندازی خدمات به ایران در سال ۲۰۱۶ هستند و احتمالا شرکتهای هواپیمایی جدید بیشتری بویژه از آسیا در راه خواهند بود.

از اروپای غربی تنها اتریش ایرلاینز، آلیتالیا، جرمانیا و لوفت هانزا به تهران پرواز دارند. ایر فرانس، بریتیش ایرویز و کی ال ام پرواز به ایران را متوقف کرده اند اما ممکن است برای ازسرگیری خدماتشان تمایل پیدا کنند.

شرکتهای هواپیمایی منطقه خلیج فارس و ترکیش ایرلاینز به بزرگی ایران ایر و ماهان ایر

ظرفیت بین المللی ایران میان دو شرکت هواپیمایی داخلی این کشور و غولهای منطقه ای تقسیم شده است. طبق آمار شرکت OAG که برای اوت سال ۲۰۱۵ است، ماهان ایر و ایران ایر ۳۵ درصد سهم از صندلیهای بین المللی از مبدا و به مقصد ایران را دارند در حالیکه ترکیش ایرلاینز، امارات، فلای دوبی، قطر ایرویز و اتحاد ایرویز مجموعا ۳۲ درصد سهم دارند.

ترکیش ایرلاینز با ۱۲ درصد سهم بزرگترین ایرلاین خارجی بوده و پس از آن امارات با ۹ درصد و فلای دوبی با ۶ درصد قرار دارند.

قطر ایرویز با ۵ درصد، سهم کمتری از فلای دوبی دارد در حالیکه اتحاد تنها یک درصد سهم دارد. شرکتهای هواپیمایی دیگر در منطقه خلیج فارس ۱۲ درصد سهم دارند.

شرکتهای هواپیمایی اروپای غربی پنج درصد و سایر شرکتهای اروپای شرقی بجز ترکیش ایرلاینز، چهار درصد سهم دارند.

دوبی و استانبول بزرگترین مقصدها از ایران

از آنجا که ترکیش ایرلاینز، امارات و فلای دوبی بزرگترین شرکتهای هواپیمایی خارجی در ایران هستند شاید تعجبی نداشته باشد که بزرگترین کشورها بر مبنای صندلی به مقصد ایران، امارات و ترکیه هستند. دوبی و استانبول از نظر مقصد پرواز محبوبترین شهرها به شمار می‌روند.

این امر تنها به دلیل شرکتهای هواپیمایی خارجی نیست. دوبی بزرگترین مقصد برای ماهان ایر و ایران ایر است.

استانبول مقصد بزرگ بعدی برای ماهان ایر است در حالیکه برای ایران ایر، مالزی و استانبول هشتمین مقصد بزرگ هستند.

امارات و فلای دوبی ۶۳ درصد از ظرفیت صندلی در بازار دوبی-ایران را در اختیار دارند که توازن را به ضرر ایرلاینهایی ایرانی برهم می‌زند. ماهان ایر ۲۳ درصد از سهم این بازار را در اختیار دارد که بیش از نصف سهم ۴۰ درصدی امارات است در حالیکه سهم صندلی ایران ایر میان ایران و دوبی تنها ۹ درصد است.

در مسیر استانبول و ایران، ترکیش ایرلاینز ۵۵ درصد از ظرفیت بازار و پگاسوس ۶ درصد را در اختیار دارد در حالیکه سهم ماهان ایر ۱۴ درصد و ایران ایر دو درصد است.

۹۱ درصد از ظرفیت پروازهای ایران ترکیش ایرلاینز از فرودگاه آتاتورک استانبول و ۹ درصد از صبیحه گوکچن استانبول انجام می‌گیرد و ترکیش ایرلاینز ایران را به شهر دیگری در این کشور متصل نمی‌کند.

پگاسوس تنها از فرودگاه صبیحه گوکچن به ایران پرواز دارد. ماهان ایر ۱۴ پرواز هفتگی به آتاتورک استانبول و چهار پرواز هفتگی به آنکارا دارد. ایران ایر سه پرواز هفتگی به آتاتورک استانبول و دو پرواز هفتگی به آنکارا دارد.

در هر دو بازار شرکتهای هواپیمایی خارجی رشد قابل توجهی نشان می‌دهند. پروازهای امارات به تهران افزایش یافته و همزمان این شرکت مسیر پرواز به مشهد را نیز اضافه کرده است. فلای دوبی در حال ایجاد یک شبکه ایرانی گسترده بوده در حالیکه ترکیش ایرلاینز نیز به رشد ادامه می‌دهد.

پروازهای ماهان به دوبی افزایش و ایران آسمان کاهش داشته است. پروازهای ایران ایر و ماهان ایر به ترکیه تغییر چندانی نداشته که به موقعیت دوبی به عنوان نقطه دسترسی به ایران اشاره دارد.

امارات شمار ایرانیان مقیم امارات متحده عربی را ۴۰۰ هزار نفر برآورد کرده است. امارات متحده عربی بزرگترین شریک تجاری ایران پس از چین است. طبق گزارش اکونومیست، ۱۰ هزار شرکت بازرگانی ایرانی در امارات وجود دارد.

فلای دوبی به ۹ نقطه و ترکیش ایرلاینز به هفت نقطه در ایران پرواز دارند

شبکه فلای دوبی و ترکیش ایرلاینز نه تنها از نظر اندازه بلکه از نظر تنوع قابل ملاحظه هستند. فلای دوبی به ۹ نقطه در ایران پرواز دارد که بیش از هر شرکت خارجی دیگری است و ترکیش ایرلاینز با هفت نقطه در رتبه دوم قرار دارد.

شرکت هواپیمایی ارزان قیمت ایرعربیا از شارجه به شش نقطه در ایران پرواز دارد. تنها در اول سپتامبر سال ۲۰۱۵ امارات یک مسیر دوم در ایران اضافه کرد. اتحاد تنها یک مسیر و قطر سه مسیر پرواز دارد.

دوبی با مسافت هزار و ۱۹۷ کیلومتر نسبتا به تهران نزدیک است در حالیکه استانبول با دو هزار و ۴۵ کیلومتر، در فاصله دورتری قرار دارد. با اینهمه ترکیش ایرلاینز برای پرواز به اروپا و آمریکای شمالی مزیت جغرافیایی دارد.

اما تقاضای داخلی قوی‌تر میان ایران و دوبی ممکن است از پروازهای بیشتر پشتیبانی کند و به این ترتیب ظرفیت بیشتری را برای ارتباط با اروپا و آمریکای شمالی ایجاد کند. دوبی در برابر استانبول می‌تواند برتری بیشتری پیدا کند زیرا شرکتهای ایرانی مایل خواهند بود ظرفیت صندلی بیشتر به دوبی در مقایسه با استانبول ایجاد کنند.

سهم شرکتهای هواپیمایی ارزان قیمت از صندلیهای بین المللی ایران

ایران شاهد خدمات از سوی چهار شرکت هواپیمایی ارزان قیمت فلای دوبی و ایر عربیا از امارات، پگاسوس از ترکیه و جزیره ایرویز کویت است. این شرکتها مجموعا حدود ۱۲ درصد در ظرفیت صندلی بین المللی از مبدا و به مقصد ایران را در اختیار دارند در حالیکه سهم شرکتهای هواپیمایی ارزان قیمت از ظرفیت صندلی برای پروازها از مبدا و به مقصد منطقه خاورمیانه ۱۱ درصد و برای پرواز در داخل خاورمیانه ۲۰ درصد است.

دو شرکت از این میان این شرکتها از بازارهای بزرگ ایران هستند. فلای دوبی در شهر دوبی مستقر بوده و در اوت سال ۲۰۱۵ در بازار ایران-دوبی ۲۳ درصد سهم داشت که در مقایسه با سه درصد در سال گذشته که حضور محدودی در ایران داشت، افزایش یافته است.

پگاسوس که در استانبول مستقر است، از بازار استانبول-ایران تنها شش درصد ظرفیت صندلی سهم دارد. این ایرلاین تنها از استانبول به ایران پرواز دارد.

امارات ، چین و آلمان بزرگترین مقصدهای ماهان ایر و ایران ایر

امارات متحده عربی و دوبی بزرگترین مقصدهای پروازهای ماهان ایر و ایران ایر هستند. آلمان هم بازار بزرگی است. ترکیه و چین برای ماهان ایر و مالزی و کویت برای ایران ایر بزرگ هستند. ماهان ایر با وجود تحریمهای آمریکا که رشد این شرکت را محدود کرده است، از موقعیت بهتری برخوردار است.

ماهان ایر چین را به عنوان یک بازار رشد می‌نگرد و در حال حاضر چهار پرواز هفتگی به پکن، سه پرواز به گوانگژو و شش پرواز به شانگهای دارد.

با اینهمه برای این شرکت آسیای جنوب شرقی اولویت پایین‌تری داشته و در مقابل اروپا در اولویت است. حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد از ترافیک ماهان ترانزیت است اما این شرکت هواپیمایی با بهبود وضعیت اقتصادی، انتظار دارد ترافیک نقطه به نقطه بیشتری داشته باشد.

دورنمای فرصتها در بازار پروازهای مسافری ایران

بزرگی ترکیش ایرلاینز و امارات رقابت سایر شرکتهای هواپیمایی خارجی با آنها را دشوار کرده است. همچنین اقدامات حمایت گرایانه ایران هم یک ریسک به شمار می‌رود اما با توجه به تقاضای قابل ملاحظه برای پرواز به دوبی، فرصتهای دو جانبه ای برای امارات و فلای دوبی ایجاد خواهد شد.

ایران پس از برداشته شدن تحریمها و افزایش فعالیت اقتصادی، احتمالا همانند میانمار شاهد افزایش ورود شرکتهای هواپیمایی خارجی خواهد شد با اینهمه ایران فقط تهران نیست بلکه بازار بسیار بزرگتری است که می‌تواند ایرلاینهای خارجی بیشتری را جذب کند.

در حال حاضر تنها مشهد برای برقراری پرواز ممکن است مورد توجه قرار بگیرد اما شرکتهای هواپیمایی منطقه ای می‌توانند به مسافتهای کوتاه‌تر پرواز داشته باشند و برای گسترش فعالیت به شهرهای کوچک متعدد با ایران روابط تجاری ببندند. تهران به سرعت می‌تواند رقابتی شده و با اشباع ظرفیت مواجه شود که شهرهای دیگر ایران را برای ایرلاین‌های خارجی جذاب می‌سازد.
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.