نظر منتشر شده
۵۰
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 238178
نامه 18 عضو کمیسیون عمران مجلس؛
سیاست تحریک تقاضا در بخش مسکن منجر به تورم می شود
بخش داخلی الف، 26 مرداد 93
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۶ مرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۶:۴۱
همزمان با جدی شدن پرداخت تسهیلات ۶۰ تا ۸۰ میلیون تومان از سوی دولت با هدف تحریک تقاضا در بازار مسکن ۱۸ تن از نمایندگان مجلس در نامه‌ای به رئیس‌جمهوری نسبت به سیاست تحریک تقاضا در بخش مسکن هشدار داده و آنرا به " انداختن کبریت در انبار باروت" تشبیه کرده‌اند. در این نامه با استناد به آمار تاکید شده دولت هیچ‌گاه نتوانسته است بر اساس سیاست افزایش وام خرید توان‌مندی خانوار را در بازار مسکن افزایش دهد. متن نامه نمایندگان به شرح ذیل است؛

برادر ارجمند جناب آقای روحانی رییس جمهور محترم؛
با سلام و احترام؛
جناب آقای دکتر روحانی ضمن تقدیر و تشکر از جنابعالی و همکاران محترمتان در قوه مجریه برای ارایه بسته سیاستی خروج غیرتورمی از رکود دولت و با توجه به اهمیت بخش مسکن در این بسته به استحضار می رساند، بخش مسکن با اختصاص ۳۰ درصد از سرمایه ثابت کشور به خود از پتانسیل لازم برای پیشرانی و ایجاد تحرک در اقتصاد کشور برخوردارست. اما نحوه ورود و پرداختن دولت به بخش مسکن و سیاست‌های اجرایی آن در این بسته دارای انتقاداتی چند است که به اختصار به آن‌ها اشاره می‌شود. باید توجه داشت که زمین و مسکن از چند جهت دارای اهمیت است.

جایگاه بخش مسکن در اقتصاد و اولویت بخش مسکن در رونق غیر تورمی و ایجاد اشتغال و اقتصاد مقاومتی
بخش مسکن در مقایسه با دیگر بخش های اقتصادی از اولویت بیشتری برای ایجاد تحرک اقتصادی در مقایسه با دیگر بخش ها برخوردار است. در حقیقت وابستگی۱۰۲ صنعت کشور به بخش مسکن سبب شده است تا ایجاد رونق در این بخش تأثیر به سزایی در رونق اقتصادی در دیگر بخش‌های اقتصادی شده و در نهایت منجر به رونق در صنایع وابسته نیز خواهد شد.

مسکن یکی از لکوموتیوهای اقتصادی که توان اشتغال زایی بالایی نیز دارد. تولید هر ۵۷ متر مربع در سال توان ایجاد یک شغل مستقیم و یک شغل غیر مستقیم را دارد و همچنین ۱۳۰ گروه شغلی نیز به بخش مسکن وابسته است. همچنین سرانه ایجاد هر شغل در بخش مسکن به مراتب کمتر از دیگر بخش های اقتصادی است.

در حقیقت با هر ۲۰ میلیون تومان سرمایه‌گذاری می توان یک شغل برای یک‌سال در بخش مسکن ایجاد کرد در حالی در بخش نفت و پتروشیمی ۳۰۰ میلیون تومان و یا در صنایع نیروگاهیبرای ایجاد هر شغل باید ۹۴۰ میلیون تومان هزینه کرد. بنابراین می‌توان با سرمایه‌گذاری کمتر، علاوه بر ایجاد فعال کردن بیش از ۱۰۲ صنعت وابسته زمینه اشتغال بیشتری را فراهم کرد. پیش بینی می‌شود در صورت برنامه‌ریزی دولت برای تولید نیاز ۲ میلیونی مسکن در سال، برای ۱۰ سال آینده بیش از ۴ میلیون شغل در کشور ایجاد شود.

با توجه به اصول اقتصاد مقاومتی مبنی بر درون زا و برون‌گرا بودن در بخش های اقتصادی توسعه بخش مسکن یکی از راهکارهای نیل به اقتصاد مقاومتی است. بخش مسکن بدون نیاز به بخش ارزی کشور در شرایط تحریم به خوبی می‌تواند به عنوان موتور محرک اقتصاد کشور عمل کند. از سوی دیگر با توجه حجم بالای نیاز به مسکن و فعالیت‌های عمرانی در کشورهای منطقه، توجه به بخش مسکن و ساختمان و تقویت این بخش می‌تواند زمینه صدور خدمات فنی و مهندسی را فراهم کند.

بنابراین با توجه به عوامل برشمرده شده بخش مسکن از اولویت بیشتری نسبت به دیگر بخش‌های اقتصادی برخوردار است و توان اجرایی بیشتر و منابع مالی کمتری نیاز دارد.

سهم بالای مسکن در سبد هزینه خانوار (سهم ۳۵ درصدی) و همچنین سهم بخش زمین و مسکن در تورم عمومی کشور (۵/۲۸) سبب شده است تا مسکن از جایگاه ویژه ای در اقتصاد خرد و کلان برخوردار باشد. در صورتی که دولت بتواند با برنامه ریزی مناسب زمینه کاهش و یا ثبات قیمت در بازار زمین و مسکن را فراهم کند ضمن افزایش توان اقتصادی خانوار زمینه کنترل تورم عمومی کشور را نیز فراهم کرده است.

از سوی دیگر کاهش سهم هزینه مسکن در سبد هزینه خانوار منجر به ایجاد تقاضا برای دیگر کالا‌ها خواهد شد که این امر نیز منجر رونق بیشتر در اقتصاد کشور خواهد شد.

آثار مثبت و منفی سیاست‌های دولت در بخش مسکن در بسته خروج از رکود
برای بخش مسکن و تغییر وضعیت فعلی در این بخش به دو سیاست اساسی در این بخش اشاره شده است. یکی سیاست اخذ مالیات از تقاضاهای سرمایه‌ای به عنوان مالیات بر عائدی سرمایه که توجه دولت به این مالیات از ارزش فراوانی برخوردار است. در حقیقت یکی از عوامل ناکارآمدی در بازار مسکن رشد و گسترش پدیده سفته بازی و تقاضاهای سوداگرانه در بازار مسکن به گونه ای که سهم تقاضاهای سرمایه‌ای در این بخش از ۲۰ درصد در سال ۱۳۵۵ به ۵۸ درصد سال ۱۳۸۰ و به بیش از ۷۰ درصد در سال ۹۰ رسیده است.

این امر در ایجاد حباب و افزایش قیمت و بروز پدیده شکست بازار اهمیت فراوانی دارد. اهتمام دولت به مقابله با این پدیده امری پسندیده است اما توجه به مالیات بر خانه‌های خالی و ایجاد سامانه اطلاعات املاک و اسکان کشور می‌تواند دولت را در رسیدن به این مهم یاری کند.

در بحث مالیات بر عائدی سرمایه ذکر این نکته لازم است که نحوه اخذ و میزان مالیات اخذ شده باید به‌گونه‌ای باشد که حاشیه سود در بازارهای مالی را به سمت تولید سوق دهد و هزینه‌ فعالیت‌های غیر تولیدی را در مقایسه با فعالیت‌های تولیدی افزایش دهد.

سیاست دوم که می تواند تبعات منفی در اقتصاد مسکن و به تبع آن در اقتصاد کشور ایجاد کند سیاست تحریک تقاضا برای خروج از رکود است. در سالیان گذشته همواره یکی از سیاست‌های اصلی اتخاذ شده برای خروج از دوران رکود، تحریک بازار از ناحیه تقاضا و تخصیص و افزایش سقف وام‌های خرید مسکن بوده است.

عملکرد این تحریک به ‌گونه‌ای است که بازار را با فشار تورمی از رکود خارج می‌کند؛ زیرا با تخصیص و افزایش سقف تسهیلات بانکی، تقاضای خرید مسکن افزایش می‌یابد و با رونق نسبی حاصل از این افزایش تقاضا، تقاضای سرمایه‌ای به این بخش وارد شده و از آنجا که زمین از عناصر اصلی تشکیل‌‌دهنده قیمت مسکن است، این پدیده، افزایش تقاضا برای زمین را به‌ دنبال دارد. افزایش تقاضا در بازار زمین باعث بالا رفتن قیمت زمین شده و از آنجا که زمین جزء جدایی ‌ناپذیر مسکن است، قیمت مسکن نیز افزایش می‌یابد.

بنابراین ممکن است افزایش وام خرید بازار مسکن را در یک دوره کوتاه مدت از رکود خارج کند، اما به علت تورم ناشی از این سیاست بازار را در رکود عمیق‌تری فرو خواهد برد.

سیاست تحریک تقاضا و افزایش وام خرید از ۳ منظر دیگر منجر به بروز تورم در بازار مسکن و در نهایت در کل اقتصاد خواهد شد. بررسی نحوه عملکرد تسهیلات خرید و ساخت بر تورم نیازمند بررسی هر یک از این سیاست‌ها بر عوامل اصلی شکل‌دهنده تورم، شامل «افزایش تقاضا نسبت به عرضه»، «انتظارات غیرعقلایی یا تورمی» و «افزایش هزینه نهاده‌های تولید» است.

در شرایط افزایش تقاضا نسبت به عرضه، سیاست‌های تحریک تقاضا، عدم تعادل میان عرضه و تقاضا را به دنبال دارد. در حال حاضر با توجه به اینکه شاخص تراکم خانوار در واحد مسکونی بیش از عدد یک است و فاصله میان عرضه و تقاضا وجود دارد، اتخاذ سیاست پرداخت وام خرید منجر به افزایش تقاضای مصرفی و تقاضای سوداگرانه به صورت توامان خواهد شد که نتیجتا عامل موثری در افزایش تقاضا نسبت به عرضه و تورم در بخش مسکن به شمار می‌آید.

وجود تسهیلات خرید، افزایش سقف تسهیلات و به دنبال آن افزایش تقاضا الزاما به معنای افزایش موجودی مسکن و عرضه آن به بازار نیست. فرآیند تخصیص وام خرید مسکن به‌گونه‌ای است که هیچ‌گونه تضمینی مبنی بر ایجاد واحدهای جدید در بازار مسکن نخواهد داشت.

بنابراین درچنین شرایطی هرگونه تحریک بازار از ناحیه تقاضا منجر به تشدید فاصله عرضه و تقاضا و افزایش قیمت زمین و مسکن خواهد شد و افزایش تورم در کل اقتصاد را در پی دارد. انتطارات غیرعقلایی یا تورمی هر‌چند که در اقتصاد کشور سابقه‌ای طولانی دارد، اما بروز و ظهور آن در بازار مسکن شدیدتر است. بنابراین اجرای این سیاست نه تنها ساختاری غیر تورمی ندارد بلکه منجر به افزایش قیمت در بخش زمین و مسکن و در نهایت اقتصاد کشور خواهد شد که با هدف غایی دولت یعنی کنترل تورم و خروج غیر تورمی از رکود در تضاد است.

از آن‌جا که خاصیت وام خرید تورم‌زایی است. هرچند در ظاهر منجر به توان‌مندی اولیه خانوار در بازار مسکن خواهد شد اما در نهایت به علت تورم ایجاد شده در اقتصاد و همچنین بازار مسکن، خانوار توان‌مندی خود را از دست خواهد داد. بررسی تجربه گذشته افزایش وام خرید در بازار مسکن نیز به‌گونه‌ای بوده است که نه تنها منجر به افزایش توانمندی خانوار نشده است بلکه تأثیرات فاجعه بار و بحرانی را نیز بر کل اقتصاد کشور تحمیل کرده است.

به عنوان مثال در سال های ۷۳ تا ۷۵ دولت وام خرید را از ۲.۵ میلیون تومان به ۳.۵۳ میلیون تومان افزایش می‌دهد اما قیمت مسکن در تهران از ۵۱ هزار تومان در متر مربع در سال ۷۳ به ۱۶۱ هزار تومان در انتهای سال ۷۵ می‌رسد. هرچند که دولت رشد ۴۰ درصدی را در تسهیلات پرداختی داشته است اما رشد بیش از ۲۰۰ درصد قیمت مسکن در نهایت منجر به نا‌توان‌تر شدن خانوار شده است.


بنابراین همانگونه که از جدول فوق پیدا است دولت هیچ‌گاه نتوانسته است بر اساس سیاست افزایش وام خرید توان‌مندی خانوار را در بازار مسکن افزایش دهد. بنابراین همان‌گونه که از جدول قابل استنباط است اتخاذ این سیاست تنها به مثابه انداختن کبریت در باروت بازار مسکن خواهد بود و تجربه نشان داده است که در شرایط فعلی بازار مسکن و اقتصاد کشور این سیاست یک سیاست شکست خورده است.

راهکار جایگزین؛ کنترل سوداگری، حمایت از تولید و عرضه مسکن با کاهش هزینه تمام شده
برای اتخاذ سیاست جایگزین باید ابتدا تحلیل مناسبی از بازار مسکن ارائه داد. مشکل اصلی بازار مسکن در سه دهه اخیر نابرابری عرضه و تقاضا در بازار مسکن بوده است. بالا بودن سهم تقاضاهای سرمایه‌ای در بازار مسکن و عدم برنامه‌ریزی مناسب جهت پاسخ به تقاضای مصرفی سبب عدم تعادل در بازار زمین و مسکن شده است. بنابراین دولت در جهت ایجاد تعادل در بازار زمین و مسکن باید به‌طور هم‌زمان سیاست‌ها مقتضی برای طرف عرضه و تقاضا داشته باشد.

مهم‌ترین مشکل طرف تقاضا در بازار همان‌گونه که ذکر شد بالا بودن سهم تقاضاهای سرمایه ای است که دولت می‌تواند برای کنترل این بخش از بازار از سیاست‌های ذیل استفاده کند. عدم نظارت و کنترل دولت در این بخش سبب شده است تا بخش زمین و مسکن در سال‌ های اخیر بهشت دلالان و سوداگران نام بگیرد و در حالی که بخش تولید نیازمند نقدینگی است، تسهیلات و سرمایه گذاری بانک‌ها و نقدینگی کشور به سوی بازار زمین و مسکن انحراف دارد.

• ایجاد سامانه شفاف اطلاعات املاک و مستغلات

• اخذ مالیات بر عائدی سرمایه در بخش زمین و مسکن

• اخذ مالیات از خانه‌های خالی از سکنه

• اخذ مالیات از خانه های لوکس و گران قیمت

• اخذ مالیات بر ارزش زمین

• اخذ مالیات از زمین‌های موات و بایر

• جلوگیری از فعالیت نهادها و بانک در حوزه املاک و مستغلات

در کنار سیاست‌های کنترل تقاضاهای سرمایه‌ای در بخش مسکن می‌توان برای خروج از رکود بخش مسکن دولت سیاست حمایت از تولید و عرضه مسکن با کاهش هزینه تمام شده را در دستور کار قرار دهد. هزینه مسکن از ۳ عامل اساسی که شامل هزینه زمین، هزینه سرمایه‌گذاری و هزینه ساخت است.

طبق آمار اعلام شده قریب به ۵۰ درصد از هزینه تولید و عرضه مسکن به زمین اختصاص دارد. افزایش هزینه زمین که ناشی از سیاست‌های غلط دولت‌های گذشته در حوزه زمین است باید اصلاح و سهم زمین نه تنها در قیمت مسکن که در تولید و کل اقتصاد نیز کاهش یابد. عرضه زمین با هزینه صفر در کنار مالیات بر زمین‌های بایر و موات و همچنین مالیات بر ارزش زمین سبب می‌شود تا هزینه زمین در بخش مسکن و اقتصاد کاهش یابد.

یکی از عوامل بالا بودن هزینه تمام شده در بخش مسکن هزنیه ناشی از تأمین سرمایه در این بخش است. عدم حمایت دولت در حوزه تخصیص تسهیلات برای تأمین سرمایه و بالا بودن نرخ سرمایه‌گذاری بانک‌ها، سبب افزایش قیمت مسکن در این بخش شده است.در این شرایط دولت با تخصیص بخشی عمده‌ای از هزینه سرمایه‌گذاری با اعطای تسهیلات ارزان قیمت ساخت می‌تواند زمینه کاهش قیمت مسکن را بیش از پیش فراهم کند.

یکی دیگر از راهکار کاهش قیمت مسکن، حذف هزینه‌های ناشی از تراکم و عوارض شهری است که سهم به‌سزایی در این بخش دارد. بررسی‌های آماری حاکی از آن است که رشد و گسترش پدیده تراکم فروشی نقش به سزایی در افزایش قیمت زمین و مسکن بالاخص در کلان‌شهرها داشته است. دولت می‌تواند طی بازه زمانی میان مدت درآمد حاصل از مالیات بر زمین را جایگزین درآمدهای ناشی از فروش تراکم و عوارض ساختمانی برای شهرداری‌ها کند.

اثرات اقتصادی سیاست جایگزین:

• ایجاد رونق در بازار مسکن و به دنبال آن ایجاد رونق در اقتصاد

• افزایش اشتغال

• کنترل جریان نقدینگی و هدایت آن به سمت تولید

• کاهش و یا کنترل تورم عمومی کشور

• بهبود وضعیت اقتصادی خانوار از طریق کاهش سهم مسکن در سبد هزینه خانوار

• افزایش سهم تقاضای مصرفی در مقابل تقاضای سرمایه‌ای

اسامی نمایندگان امضاکننده نامه به رئیس‌جمهوری: لاهوتی نماینده لنگرود، خسته بند نماینده بندر انزلی، محمد فیروزی نماینده نطنز، محمد ابراهیم محبی نماینده سنقر، منصور آرامی بندرعباس، نبی‌الله احمدی نماینده داراب، جلیل سرقلعه نماینده لردگان، احمد جباری بندر لنگه، علیرضا خسروی نماینده سمنان، مقیمینماینده بهشهر، علی اکبر آقایی نماینده سلماس، فلاحی نماینده اهر، چهاردولی نماینده ملایر، حسین محمدزاده نماینده درگز، سید احسن علوی، یوناتن بت کلیا، کمال علی پور و محمد دامادی نماینده ساری.
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۶ ۱۶:۵۳:۲۹
يكي پيدا شه و جلوي تحرك اقتصادي !!!!‌ اين دولت رو بگيره . (2318315) (alef-13)
 
ساه
۱۳۹۳-۰۵-۲۶ ۱۷:۴۱:۱۲
آقا نگید یهویی جناب آقای روحانی مکدر میشند و باز وزیر شهرسازی هم بسان نعمت زاده باید بیان بگن رییس جمهور اطلاعات صحیحی نداره و با افزایش قیمت مسکن موافق.
این 18 نفر هم بیکارن. بانکها و دولت این وام ها رو میدن تا شاید بتونن ویلاها و اپارتماناشونو به مردم قالب کنن. هم اصلش رو از مردم میکیرن هم کارمزدش رو و هم ربا و بهره اش رو. بالاخره مردم تا جا دارن باید بهشون انداخت. (2318460) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۶ ۲۳:۲۴:۱۷
اگر وام 40 میلیون زیاد شود خانه 50 میلیون گران می شود. آقا مرا به خیر تو امید نیست شر مرسان. (2319337) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۷ ۰۱:۵۴:۳۹
مالیات از خانه های خالی که مغایرت با قانون شرع اسلام هست ! (2319600) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۷ ۱۳:۲۳:۰۰
شما شارعی؟ (2320754) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۶ ۱۹:۳۵:۰۴
بابا دست از سر این تهران بر دارید
از اینی که هست نگذارید خرابتر شود بگذارید تهرانی ها در تهران نفس بکشند باغ ها خشک نکنید تا خانه بسازید برای شهرستانی های مهاجر به تهران
بابا به خدا ما تهرانی ها گناه داریم که باید این وضع تحمل کنیم (2318817) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۶ ۲۳:۲۱:۵۰
بابا تهرانی ....
اگر حق روستاها و شهرستانها را نریخته بودند تو حلقوم تهرانی ها الان روستاها یکی پس از دیگری تخلیه نمی شد.
مردی برو یک ماه زندگی کن زابل. (2319330) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۷ ۱۳:۲۳:۵۳
بابا تهرانی!!!! (2320759) (alef-10)
 
محمد
۱۳۹۳-۰۵-۲۷ ۱۳:۴۶:۰۳
بعضی از کارهایی که باید انجام بشه:
1. تعیین سرانه زمین که ظاهرا 35 متر برای هر نفره و گرفتن مالیات مناسب از کسانی که بیش از سرانه زمین دارن هر زمینی کشاورزی، صنعتی، مسکونی
2. یکی از مشکلات اینه که خیلی ها زمین های بزرگی دارن و اون را بلا استفاده گذاشتن و یا اینکه بهینه استفاده نمی کنن مثلا یه خونه ویلایی و یا کارخانه ای که 10 برابر نیازش زمین داره باید مالیات بده
3. ساست های مالیاتی که نام برده شد باید بر اصل ارتقاء بهره وری باشه یعنی کاری کنه سرمایه ها به گردش در بیاد
4. در حالتی که سیاست های مالیاتی درست باشه مطمئنا مث همه دنیا 90% قیمت خرید هم وام داده بشه مشکلی ایجاد نمی کنه

مشکل اصلی ما این که دولت بجای سیاست گزاری و استخراج و ارائه آمارهای درست وارد اجرا شده اگر نه تو مدت کوتاهی مشکلات حل میشه
هنوز برآورد درستی از میزان نیاز به واحد مسکونی نداریم بر اساس سرشماری 1390 1.6 میلیون واحد مسکونی خالی داشتیم و تقریبا باید در حال حاضر تعداد خانوار با تعداد واحد مسکونی برابر باشه اما نمایندگان گفتن باید سالی 2میلیون بسازیم اگر این اطلاعات مطابق واقیعت نباشه چه لطمه ای به کشور وارد میشه (2320866) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۶ ۲۰:۲۶:۴۲
تنها چاره کار برگشت دلار به قیمت واقعی زیر 1000 تومان هست تا ارزش ریال بالا رود توان خرید مردم افزایش یابد و تورم بشدت کاسته شود و قیمت مسکن ارزان شود (2318926) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۶ ۲۰:۳۱:۳۰
تحرک و رونق اقتصادی، سالهاست که مفهومش عوض شده

همانطور که مفهوم رونق بورس، تبدیل شده به حباب بورس

در مسکن هم رونق یعنی حباب مسکن!

وقتی مردم مستاجر در عذابند، هیچ رونقی در معاملات به نفع طبقه متوسط و ضعیف نیست

دعوت می کنم بجای این وعده ها، مسکن مهر را تکمیل و تحویل دهید تا بسیاری از مستاجران از بازار مسکن خارج شوند


برای متمول شدن عده ای سرمایه گذار مسکن چرا مردم بخاک سیاه بنشینند؟؟؟ (2318945) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۷ ۱۰:۰۹:۵۴
برای متمول شدن عده ای سرمایه گذار مسکن چرا مردم بخاک سیاه بنشینند؟؟ (2320032) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۶ ۲۰:۴۵:۵۹
تحرک و رونق اقتصادی، سالهاست که مفهومش عوض شده

همانطور که مفهوم رونق بورس، تبدیل شده به حباب بورس

در مسکن هم رونق یعنی حباب مسکن!

قصد دارند نرخ مسکن هم مثل بنزین به فوب خلیج فارس برسه. درحالیکه بنابر اخبار ، نرخ مسکن تهران با فرانکفورت و بروکسل برابری میکنه

وقتی مردم مستاجر در عذابند، هیچ رونقی به این ترتیب در معاملات به نفع طبقه متوسط و ضعیف نیست

دعوت می کنم بجای این وعده ها، مسکن مهر را تکمیل و تحویل دهید تا بسیاری از مستاجران از بازار مسکن خارج شوند


برای متمول شدن عده ای سرمایه گذار مسکن چرا مردم مستاجر در ناراحتی و غصه بی خانمانی بنشینند؟؟؟ (2318970) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۷ ۱۲:۰۹:۵۴
البته قیمت مسکن با فرانکفورت و بروکسل اصلا برابری نمی کند و بسیار ارزانتر هست فقط کافی هست یک جستجو در اینترنت کنی

قیمت مسکن در تهران باید 3 برابر شود تا با قیمتهای آنجا برابر کند
یک واحد آپارتمان 89 متری نوساز در فرانکفورت 1200000 یورو هست (2320401) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۶ ۲۲:۳۶:۱۵
اقاى رييس جمهور من به شما راى دادم كه
الف ارزش پول كشور را بالا ببريد
ب- قيمت مسكن را حداقل ٥٠ درصد كاهش دهيد
ج- جلوى گرانى و تورم كالاها و بخصوص مواد غذايى را بگيريد
د- اشتغال ايجاد نماييد و جلوى بيكارى جوانان را بگيريد
اگر نتوانيد اين كارها را بكنيد دور بعد به شما راى نخواهم داد گفتم كه بدانيد (2319207) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۷ ۱۲:۱۲:۱۲
ایشان در انتخابات سخن از تعامل با جهان برداشته شدن تحریم ها زدن و کاهش قیمتها
مردم هم برای اینکه دلار به قیمت واقعی 900 تومان خودش برگردد به ایشان رای دادن اما ایشان از زمان آمدن بر سر کار دلار 2850 تومانی را بجای کاهش تازه با دریافت پولهای نفت 3200 تومان کردند ! (2320407) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۶ ۱۶:۵۷:۳۴
خدا خودش به دادمون برسه (2318333) (alef-13)
 
امیراسد
۱۳۹۳-۰۵-۲۶ ۱۶:۵۹:۰۸
به جای اینکه تقاضا را در شهرهای بزرگ مخصوصا تهران، که قیمت ملک در آنها تعیین کننده است با ترفندهایی کم کنند، با روشهای ناشیانه و غیر عملی در اقتصاد ایران ، در صدد تحریک تقاضا هستند!!!
بیابید پرتقال فروشها را که با این رویه شاد میشوند!!!!

اگر مسئولین از 15 سال پیش تا کنون و من جمله مسئولین فعلی که بنده مکاتبه مستقیم هم با آنها داشتم، به طرح ارائه شده بنده که کاملا عملی، واقعگرا، عادلانه، موثر، بی هزینه، هدایت کننده سرمایه به مکانهای مطلوب و.... است به دلیل و در واقع اتهام موهن ""دید قومیتی در اقتصاد""!!!! رای منفی نداده بودند مشکل خیلی راحت حل می شد، در واقع اشکال واقعی این طرح از نظر ایشان که حاضر نیستند بر زبان بیاورند اول عدم جرات کافی در اجرای آن و دوم ضرر دوستانی است که به طمع سود سرشار ده ها و شاید صدها آپارتمان در تهران ساخته اند ، میباشد. (2318337) (alef-13)
 
سها
۱۳۹۳-۰۵-۲۷ ۱۵:۰۶:۵۹
حالا تهران میگیم پایتخت و گران یه شهر تو استان سمنان، زمیناش متری 3ملیون .بریم به کی بگیم (2321149) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۶ ۱۷:۱۰:۰۲
هفته پیش از سمت اتوبان همت به کرج می رفتم داشتن کوه ها خراب میکردند و شروع به برج سازی کردند از یکی پرسیدم این برجها برای چه کسی هست گفتن برای .... وقتی قیمت پیش فروش پرسیدم از 3/5 تا 5/5 به من قیمت دادن در یکی از این پروژه ها 20000 واحد قرار هست ساخته بشه حالا خودتان حساب کنید این پول هیولای بدست چه کسانی می افتد و البته در این بین شهرداری تهران از این موضوع سود کلانی میبرد به نظر من سیاست شهرداری در گران شدن خانه در تهران بی تاثیر نیست (2318373) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۶ ۱۷:۳۳:۵۶
بله به نظر من شهرداری به تخلف فروشی روی اورده (2318436) (alef-10)
 
فاطمه
۱۳۹۳-۰۵-۲۷ ۰۹:۴۳:۳۰
موافقم ذینفعان اصلی این افزایشهای وامها بزرگان هستند و مردم نیز مثل همیشه قربانی و ناچارو دچار به تحمل و تن دادن به این بحرانها و تورمند.. شمارا به خدا کمی هم بفکر مردمی باشید که در بهترین حالت کل دریافتی ماهانه شان کمتر از900هزارتومان است و بایست باهمین مبلغ هزینه اجاره خانه درمان خوراک پوشاک تحصیل و... را نیز بدهند اگر اینطور بیش برود نمیدانم ما باید چه بکنیم بطور قطع باید مثل گیاهان فتوسنتز کنیم چون دیگر چیزی برایمان نمیماند
مسولین بقولی شکمشان سیر است دغدغه ی نان و اجاره خانه و... ندارند وخبر از حال بسیار بسیار بد این سالها و روزهای ما مردم ندارند ما خیلی وقت است چشم امید از آقایان را بستیم و امیدمان به خدا و خداست (2319942) (alef-10)
 
سهیل
۱۳۹۳-۰۵-۲۶ ۱۷:۲۱:۱۲
اول/ سهم مسکن در سبد هزینه خانوار هرگز (سهم ۳۵ درصدی) نیست. اینرا از بنگاههای مسکن هم می توانید جویا شوید. اجاره ها بیش از نیمی از درآمد فول تایم یک خانواده را می بلعد.

دوم/ ایجاد سامانه اطلاعات املاک و اسکان کشور امر بسیار واجبی است که حتی یکروز هم عقب بیافتد ضرر و خسران مردم و دولت را در بر دارد. در نبود این سامانه فقط دلالان منفعت میبرند.

سوم/ مبالغ وام بیشتر باعث می شود فقط دارندگان دارایی و درآمدهای کلان قادر به پرداخت اقساط باشند نه قشر متوسط به پایین.

چهارم/ اشتباهی که عبدالعلی زاده در سال 78 کرد این دولت تکرار نکند. عبدالعلی زاده با افتخار می گفت در تهران کاری کرده ایم کمتر از متری 300 هزار تومان مسکن یافته نمی شود و این یعنی رونق!

پنجم/ گرانی حتی یک کالا باعث گرانی زنجیره ای در بازار سایر کالاها می شود. این امتحان را در سالهای طولانی پس داده ایم. لذا تلاش بر رونق مسکن با تکیه بر گرانی آن اقتصاد را فلج می کند.

ششم/ تا دو سال پیش وام مسکن به خریدار واقعی مسکن تعلق میگرفت اما از وقتی اوراق وام مسکن وارد بورس شد، با مدیریت غلط بازار بورس تبدیل به یک تجارت نان و آبدار برای دلالان شده طوریکه نرخ این اوراق به چندین برابر رسیده است.


---

لطفا اوضاع مسکن را از اینکه هست خرابتر نکنید. (2318408) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۶ ۱۷:۳۵:۵۳
کاملا موافقم این می تواند شروع اشباهات آقای رئیس جمهور باشد متاسفانه جناب آقای آخوندی اصلا توجه به قیمت ها ندارند بازار تنها با کاهش قیمت رونق خواهد گرفت نه با افزایش وام خرید !!!! مطمئن باشید امروز وام 60 میلیونی بدهید فردا متری 2 میلیون افزایش قیمت خواهید داشت و این تنها به ضرر مصرف کننده است (2318443) (alef-10)
 
حسین
۱۳۹۳-۰۵-۲۷ ۱۵:۱۴:۴۳
اتفاقا ایشان کاملا با توجه دارند این کارها را انجام میدهند.
چون برای مردم قرار نیست کار کنند؛ مامور هستند از طرف دلالان محترم! وگرنه چه کسی هست که نداند افزایش 50 میلیون روی وام مسکن باعث افزایش 100 تا 200 میلیون روی قیمت آپارتمان های متوسط می شود. (2321184) (alef-10)
 
محمد
۱۳۹۳-۰۵-۲۶ ۱۷:۳۶:۰۳
به نظر می رسد نمایندگان محترم به زمین از منظر اقتصادی نگاه نکرده اند.زمین نیز مانند سایر نهاده ها دارای ارزش اقتصادی بوده و قیمت آن بر اساس عرضه و تقاضا تعیین می شود.در دولت گذشته بدون توجه به مقوله تقاضا و صرفا به هدف حذف قیمت زمین ، پروژه های مسکن مهر را در مکان هایی دور از شهر های بزرگ آغاز کرده و با تزریق منابع عظیم مالی به این پروژه ها تورم افسار گسیخته ای را در بخش قیمت تمام شده مسکن و همچنین سایر بخشهای اقتصادی به جامعه تحمیل کردند.متاسفانه آپارتمانهای ساخته شده در این پروژه ها فاقد متقاضی موٍر بوده و اتفاقا تقاضا های سرمایه ای را برای سرمایه های کوچک پاسخ داد.این همه سرمایه گذاری کوچکترین مشکلی را از بخش مسکن برطرف نکرد.در عوض در شهر های بزرگ قیمت زمین متناسب با منطقه آن و میزان تقاضا برای تصاحب آن و در پی تورم شدید دوسال اخیر به شدت افزایش یافته و به دلیل پایین بودن قدرت خرید شهروندان ، هرگونه سرمایه گذاری برای بازسازی ساختمانها ی شهری را غیر اقتصادی کرد.نتیجه این سیاستها ، رکود وحشتناک حاکم بر بخش مسکن و به تبع آن سایر بخش های اقتصاد است که اگر از طریق تحریک تقاضا برطرف نشود ، رکود موجود در اقتصاد عمیق تر خواهد شد. (2318445) (alef-10)
 
عزیز
۱۳۹۳-۰۵-۲۷ ۱۷:۵۶:۴۴
دوست عزیز راه درستش اینست که تورم کنترل و پایین بیاید و به طبع اون سود بانکی هم پایین بیاید. انوقت تنها تولید و ساخت وساز کاملا اقتصادی و سوداور است.
ولی با این تورم کنونی، قطعا سود بانکی با سود ساخت وساز برابر و بی دردسرتر است. کافی است مثل بقیه کشورها تورم دو یا سه درصد شود تا سود 20 یا سی درصدی که قطعا در هز ساخت و سازی هست معقول جلوه کند.
با این کار خود به خود اقتصاد شروع به رونق می کند.
پس مثل همه کشورهای دنیا باید کاری کنیم که سود بانکی و تورم به زیر دو یا سه درصد برسد (2321885) (alef-10)
 
نیما
۱۳۹۳-۰۵-۲۶ ۱۷:۴۵:۰۱
دولت بجای تحریک تقاضا به فکر ارائه تسهیلات به انبوه سازان جهت کاهش قیمت تمام شده خانه باشد و پس از پایان ساخت ملک با نظرات همه جانبه بازار و جلوگیری از گذاشتن قیمتهای غیر منطقی جلوی دلالی را بگیرد (2318479) (alef-10)
 
عزیز
۱۳۹۳-۰۵-۲۶ ۱۸:۰۹:۵۲
راه حل عاقلانه ای است.
برادر خود من با وام 7 درصد و زمین مسکن مهر با سه نفر دیگر صاحب خونه شدند.
کاری که هم اشتغال و هم تولید وهم کاهش قیمت را به دنبال دارد به جای وام خرید.
الان با متری 800 هزارتومان و زمین دولتی میتوان خانه ساخت. یعنی 100 متر با 80 میلیون
در حالیکه 80 میلیون نصف پول همان واحد ساخته شده است.
پس به درستی اشاره شده که:

"
در این شرایط دولت با تخصیص بخشی عمده‌ای از هزینه سرمایه‌گذاری با اعطای تسهیلات ارزان قیمت ساخت می‌تواند زمینه کاهش قیمت مسکن را بیش از پیش فراهم کند.
" (2318560) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۶ ۱۸:۳۶:۰۷
اشتباه در سیاستگذاری مسکن یعنی ایجاد شکاف طبقاتی - یعنی زندگی با بازی مردم. (2318642) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۶ ۱۸:۵۸:۵۷
اگر مهاجرت به تهران مهار شود تقاضا کم می شود. عامل اصلی مهاجرت هم بیکاری و عدم وجود شغل مناسب و درآمد مکفی در شهرستانها و روستاهاست. واقعا محرومیت موج می زند در روستاها و شهرستانها. اصلا بودجه ی مناسبی به آنها تخصیص نمی یابد. واقعا اگر شغل و کار مناسب باشد، تهران همچین شهر مطلوبی برای زندگی نیست. (2318706) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۷ ۰۰:۱۵:۵۱
مشکل مسکن مشکل همه کشور است و فقط به تهران مربوط نمی شود که با جلوگیری از مهاجرت آن را حل کنیم (2319455) (alef-10)
 
امیراسد
۱۳۹۳-۰۵-۲۷ ۱۱:۰۳:۲۳
البته نظر شما در خصوص ایجاد اشتغال و کار در مناطق کمتر توسعه یافته صحیح است ، اما مسئله اینجاست که بشیرا همیشه همراه نذیرا است که کار ها را درست می کند، یعنی اینکه آن کار باید همراه با جلوگیری از کسب درآمد از هر راهی که شد و زد و بند های آن چنانی و دلالی های مسئله دار و ...، در شهرهای بزرگ ، مخصوصا تهران همراه شود. زیرا به زبان ساده اگر شما مثلا برای کشاورز در روستا یا صنعتکار در شهرستان آخرین امکانات تکنولوژیکی رو هم فراهم کنید، زمانی که او می تواند در تهران با یک زد و بند ساده اما مسئله دار و بی قاعده ، کلی پول درآورد، هرگز به کشاورزی و صنعت در شهر و روستای مبدا خود نمی پردازد. (2320210) (alef-10)
 
ali
۱۳۹۳-۰۵-۲۶ ۱۹:۵۶:۵۵
فقط با دادن زمین اجتماعی به خود مردم ( زمین با قابلیت 10 واحد در ارتفاع به 6 نفر ) تا او هم همانند تجمیع خانه های کلنگی به پیمانکار دهد 4 برای پیمانکار 6 هم برای خودشان . نه به وام نیاز دارند و نه قیمت زمین افزایش مییابد .

زمین را هم با اقساط چندین ساله بدهند .

ویا به سازندگان 10 به 6 دهند و ان 6 سهم دولت را به واجدین شرایط با قیمت منطقی و با وام .

هر راه دیگری باعث افزایش قیمت اپارتمان خواهد شد . و عملا گیرنده وام را بیچاره به نفع فروشنده خواهد کرد . (2318851) (alef-10)
 
عباس
۱۳۹۳-۰۵-۲۶ ۲۰:۵۹:۵۷
جالبه همین دولتی ها میگفتن مسکن مهر تورم زا بوده!!!نمیدونم چطور میخوان این افزایش وام رو توجیهه کنن و باعث تورم نشه!مافیا میخوان باز همین چندر غاز رو از چنگ مردم در بیارن (2318995) (alef-10)
 
کنکاش
۱۳۹۳-۰۵-۲۶ ۲۱:۱۴:۱۷
سلام با تشکر از نمایندگان محترمی که تحلیل واقع گرایانه ای ارائه داده اند بنظر میرسد برای یکبار هم که شده باید یک حرکت بنیادی در حوزه مسکن صورت گیرد با افزایش وام نمیتوان بی خانه ها را صاحب خانه کرد بمحض اینکه وام بشه سه برابر باز قیمت مسکن میشه 10 برابر (2319021) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۶ ۲۱:۲۷:۰۳
تجارب گذشته آنقدر روشن و آشکار است که امروز حتی بچه ها هم می دانند کوچکترین اقدامی در جهت افزایش وام مسکن قیمتها را آنچنان افزایش می دهد که وام خرید خانه برای اجاره هم کفاف نخواهد داد پس خدا کند در دولت عاقلانه عمل شود (2319044) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۶ ۲۲:۳۵:۵۳
اگر شهرداریها تراکم فروشی نکنند هزینه های سر سام اورشهرهارا چگونه تامین کنند چرا یکطرفه قضاوت میکنیم فقط جمع اوری زباله شهری مثل تهران هزینه ان معلوم نیست چقدر است تا ساخت تونلها،پلهاوبزرگراههاو... قیمت مسکن اگردر شهری مثل تهران پایین باشد که جمعیت ان حد اقل دوبرابرجمعیت فعلی می شد چون از همه کشوربه انجا مهاجرت میکردندبدلایل زیادی ماننداشتغال وامکانات (2319206) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۶ ۲۲:۳۸:۲۱
از حالا بگوييم جلوى رانت خوارهاى جديد را بگيريد برنامه هاى جديد و رانتخوارى هاى جديد در راه است ..... خدا به ملت رحم نمايد (2319213) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۶ ۲۳:۴۴:۱۳
بیماری که در حال مرگ باشه حتما به یک شوک احتیاج داره- افزایش وام بهترین شوک برای این بیمار هست! (2319385) (alef-10)
 
علی
۱۳۹۳-۰۵-۲۶ ۲۳:۵۶:۰۸
افزایش وام مسکن قطعا افزایش قیمتها در بازار مسکن را بدنبال دارد که منجر به افزایش قیمتها و رونق ظاهری و نسبی چند ماهه در مسکن می شودو پس از چند ماه رکود شدیدتری رخ میدهد.قطعا و قطعا سیاستهای رونق مسکن باید مبتنی بر افزایش عرضه و افزایش قدرت خرید موثر باشد. راهکار های ارایه شده در این نامه کامل و جامع بنظر می رسد. اگر دولت محترم به این مسئله توجه نکند در زمینه مسکن اشتباه بزرگی مرتکب شده است چرا که با احساس افزایش قیمتها عملا سرمایه ها به سمت سوداگری در بازار مسکن خواهد رفت و عملا سیاست خروج از رکود بشدت شکست می خورد. (2319411) (alef-10)
 
آزاد
۱۳۹۳-۰۵-۲۷ ۰۹:۳۴:۲۱
واقعا اين مسئولين اين مطالب رو ميخونن!
آقا توي بازار مسكن دخالت نكنيد هروقت دولت وارد شده فقط گراني به بار اومده! (2319921) (alef-10)
 
فرانک
۱۳۹۳-۰۵-۲۷ ۰۹:۵۴:۲۳
اینکار کاملا اشتباه و به ضرر مردم و به نفع دلال ها و سرمایه گذاران در این بخش است.
1- تهران همین حالا هم باید جمعیتش و به طبع آن ساختمان های مسکونیش کم شود
2- به جای سرمایه گذاری در این بخش باید سرمایه ها به سمت رشد امکانات رفاهی ، آموزشی و بهداشتی در سایر مناطق کشور سوق داده شود با این کار از فاصله طبقاتی در کشور کاسته و از تمرکز تمام امکانات در تهران جلوگیری میکینم
3-همین امروز تهران 12 میلیونی یک چالش امنیتی، اجتماعی ، فرهنگی و ... است که با سیاست های غلط سیاست مدارن گذشته بوجود امده و با این کار این سیاست کاری اشتباه تداوم پیدا می کند شما تصور کنید روزی خدای نکرده در تهران یک زلزله شدید ، یک چالش زیست محیطی خطر ناک ، یک تهدید سیاسی و امنیتی بوجود بیاید ، در اینچنین شرایطی با کمبود امکانات برای این میزان جمعیت در تهران یک فاجعه انسانی رقم خواهد خورد.
4- راهکار پیشنهادی همانطور که گفته شد کاستن جذابیت های و تمرکز زدایی تمامی امکانات از کلان شهرهایی مانند تهران و سوق دادن سرمایه گذاری های زیر ساختی به تمام ایران با توجه به استعدادهای ذاتی مناطق مختلف کشور می باشد با این کار نیروهای کاری در صورت فراهم شدن زیر ساخت کاری خود و برخورداری از امکانات رفاهی ،آموزشی ، بهداشتی و ... یکسان با مهاجرت معکوس از تهران زمینه کاهش جمعیت و به دنبال آن کاهش تقاضا برای مسکن را بوجود خواهند آورد و در نتیجه تمام تخم مرغ ها در سبد تهران قرار نگرفته و تهدید های موجود کم رنگ می شوند. (2319987) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۷ ۱۲:۳۱:۳۳
جالبه نمايندگان محترم ظاهرا متوجه نبودند كه افزايش وامهاي اشاره شده پس از افزايش قيمتهاي مسكن بوده نه قبل از آن !!! اگر پس از افزايش ميزان وام قيمت مسكن افزايش مي يافت تحليل آقايان تا حدود 20 درصد صحيح بود ولي چگونه است كه افزايش هاي مورد نظر را تقصير افزايش وام ميدانند . متاسفانه تحليل بدون اطلاعات دقيق همواره مشكل ساز است (2320496) (alef-10)
 
بي سر پناه
۱۳۹۳-۰۵-۲۷ ۱۲:۴۰:۴۸
بالاخره چند تا مرد پيدا شد جلوي تحريك تقاضاي دولت موضع بگيره. (2320550) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۷ ۱۲:۴۶:۴۶
برای متمول شدن عده ای سرمایه گذار مسکن چرا مردم بخاک سیاه بنشینند؟؟؟ (2320589) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۷ ۱۷:۴۷:۴۵
مشکل اصلی اینه که تناسبی بین عرضه و تقاضا وجود ندارد و در این بین متقاضی واقعی به علت افزایش بیش از حد قیمت توانایی خرید را ندارد
در بازار مسکن هم مثل یازار خودرو فقط تقاضای کاذب و دلال بازی وجود دارد که همین امر باعث افزایش سرسام آور قیمت ها شده است
برای نمونه در شهر صدرا در 10 کیلمتری شیراز شمار بسیار زیادی واحد آپارتمانی وجد دارد که همه خالی از سکنه هست و وقتی که در ان منطقه تردد می کنید فکر میکنید که در شهر ارواح هستید
جالب اینکه همین واحدهای خالی خرید و فروش هم می شوند ولی کسی در آنها ساکن نمی شود و بعلت قیمت بالا کسی که نیاز واقعی به خانه دارد قادر به خرید آنها نیست (2321849) (alef-10)
 
ییی
۱۳۹۳-۰۵-۲۸ ۱۶:۱۶:۰۴
اگر می خواهید عرضه و تقاضا یکی شود و سفتگری در مسکن از بین برود مثل تمام کشورها مالیات خانه های خالی باید 20درصد ارزش ملک باشد نه پانصد هزار تومان در سال ....حداقل از دیگران طرح را کپی کنید واجرا در این چند سال که کسی طرحی برای پایین اوردن قیمت مسکن ندیده جز دامن زدن بالا رفتن قیمت فکر کنم رکود در این بازار خیلی به بعضی ها که ملکشان روی دستشان مانده فشار اورده که هر چند گاهی یک سروصدا راه می اندازند بابا با این وامها تولت خانها را هم نمی شود خرید (2324172) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۹ ۰۱:۰۷:۳۱
در همه جای دنیا وام مسکن می دهند

ولی از افزایش قیمت مسکن مالیات می گیرند

قانون اصلاح مالیات مربو ط به املاک در مجلس همچنان بلا تکلیف است

اول تکلیف مالیات بر عایدی سرمایه را مشخص کنید بعد مثل همه جای دنیا وام دهید

مالیات بر خانه خالی هیچ ارزشی ندارد

اصل مالیات بر افزایش قیمت است که هیج وقت در ایران اجرا نشده است

در همین انگلیس از افزایش قیمت 80 درصد مالیات می گیرند با این وضعیت هیچ سفته بازی طرف مسکن نخواهد رفت

شما اساتید علم اقتصاد همه این ها را می دانید ولی نمی دانم باز چرا ادرس غلط می دهید ؟ (2325024) (alef-10)
 
ابراهیم
۱۳۹۳-۰۶-۱۵ ۱۴:۰۳:۴۱
باید در هر طرحی به عاقبت آن فکر کرد ایا به نفع اقشار آسیب پذیر است یا جیب متمولین را پر پولتر میکند. (2361232) (alef-10)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.