توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 230013
«هست یا نیست؟»؛ سارا سالار؛ نشر چرخ
وقتی دنیا جای نا امنی می شود
بخش فرهنگی الف، 20 اردیبهشت 93
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۰ خرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:۱۱
هست یا نیست؟
نویسنده: سارا سالار
انتشارات چرخ، چاپ اول زمستان ۱۳۹۲
شمارگان ۲۵۰۰ نسخه
۱۸۳ صفحه ۹۸۰۰ تومان

***

در روزگاری که شمارگان کتابها بین ۵۵۰ تا حد اکثر ۱۱۰۰نسخه در نوسان است، وقتی چاپ اول کتابی در ۲۵۰۰ نسخه منتشر می شود، یعنی در این کتاب نکته ای هست که ناشر را پیشاپیش از موفقیتش مطمئن ساخته است.

«هست یا نیست؟» دومین رمان سارا سالار که به تازگی توسط نشر چرخ در شمارگان ۲۵۰۰ نسخه به بازار آمده، مصداق مناسبی برای این جریان است، اینجا نیز ناشر پیش از انتشار اطمینان داشته که این کتاب از ظرفیت بالاتری برای ارتباط با مخاطبان و فروش برخوردار است، پس آن را در تیراژی بیش از دوبرابر معمول منتشر کرده است.

خوشبختانه بالا رفتن شمارگان یک کتاب فی نفسه امر مبارکی ست، مخصوصا وقتی به بخش خصوصی تعلق داشته باشد. در مورد «هست یا نیست؟» به نظر مهمترین شاخصه  تضمین موفقیت آن نزد ناشر، نام خود نویسنده بوده؛ چرا که پیش از این یکی از رمان های موفق چند سال اخیر را در جذب مخاطب عام و خاص، ارائه کرده است. این رمان  با عنوان «احتمالا گم شده ام» توسط نشر چشمه به بازار کتاب آمد و جندین نوبت تجدید چاپ شدو همچنین جایزه‌ بخش رمان اول «بنیاد گلشیرى» را به خود اختصاص داد.

رمان «احتمالاً گم شده‌ام» شرح اتوبان گردی های زنی ست که با دیدن بیلبوردهای تبلیغاتی، شنیدن صدای رادیو و افکار گوناگونی  که به ذهنش هجوم  آورده زندگی گذشته خود را مرور می کند.

بنابراین با وجود علاقمندان پرشمار این رمان که نظر پاره ای از آنها در فضای مجازی نیز منعکس می شد و اغلب  منتظر انتشار کار تازه سارا سالار بودند؛ توفیق این کتاب که با عنوان «هست یا نیست؟» وارد بازار شده است، تا حد بسیار زیادی قابل پیش بینی بود.

اما این رمان، مدتی طولانی در ارشاد دولت قبل معطل شد، آن هم در شرایطی که تجدید چاپ کتاب اولش «احتمالا گم شده‌ام» نیز به دلیل مخالفت ارشاد متوقف شده بود. به هر حال کلید دولت روحانی قفل ممیزی را از پای رمان تازه سارا سالار باز کرد، استقبال از این رمان به قدری بود که خیلی زود به چاپ دوم رسید.

سارا سالار این رمان را در شرایطی نوشت که شاهد توفیق اثر نخست خود بود او درباره این تجربه می گوید: وقتی «احتمالا گم شده‌ام» را می‌نوشتم، بعضی وقت‌ها از خودم می‌پرسیدم خدایا کسی هم این‌ها را می‌خواند؟ یعنی هیچ تصوری از مخاطب نداشتم که آیا کتابم را می‌خواند یا نه. ولی بعد که کتاب درآمد و با استقبال مخاطب مواجه شد خودم خیلی از این بابت خوشحال شدم، چون واقعا خارج از تصورم بود که این همه آدم با کتاب ارتباط برقرار کرده باشند، این مخاطبان طیف گسترده‌ای هم داشتند، و این موضوع مرا خیلی خوشحال کرد.»

سارا سالار در عین حالا کوشیده تا رمان تازه اش به تکرار مایه های موفق رمان قبلی اش بدل نشود: «این ترس و واهمه را هم برای من به وجود آورد. هرچند می‌خواستم دائم از این ترس فرار کنم و مدام به خودم می‌گفتم نه من کار خودم را انجام می‌دهم ولی واقعا ته وجودم این ترس و نگرانی بود. چون آدم همیشه دوست دارد رو به جلو حرکت کند. بهرحال سعی کردم این احساس را از خودم دور کنم.»

صرف نظر از تلاش نویسنده در این رمان، برای ارائه کاری متفاوت در قیاس با نخستین رمانش، رویکرد انسانی به روابط و مناسبات میان شخصیت هایی ملموس از دل جامعه شهری معاصر، و اتکاء به یک نگاه حساس زنانه از جذابیت های مشترک «هست یا نیست؟» با رمان «احتمالا گم شده ام» محسوب می شود.

«هست یا نیست» داستان زندگی زنی است كه در آستانه چهل‌سالگی قرار دارد. شرایطی که آستانه ورود به دوره ای دیگر از زندگی آدمی محسوب می شود. قرار گرفتن در این شرایط می تواند آنچه را که به بحران درونی این شخصیت منجر می شود تقویت کند.

سالار به تناسب موقعیت های داستانی از دو شیوه روایت راویِ اولِ شخص و سوم شخص استفاده و همین مسئله باعث شده امکان پرداختن به این شخصیت از ابعاد گوناگون (درون و بیرون) وجود داشته باشد. اما به نظر این تنها کارکرد استفاده از دو زاویه دید در روایت رمان نیست، زیرا نویسنده با این تمهید به شکلی موفق از این که روایت داستان تخت شود جلو گیری کرده و از سوی دیگر با در آمیختن آن با رفت و برگشت های ذهنی شخصیت اصلی ضرب آهنگی تند و مبتنی بر ریتمی حساب شده را فراهم می آورد که در همراه کردن مخاطب با رمان نقش ویژه ای بازی می کند.

«هست یا نیست؟» رمانی ست شهری که می کوشد دغدغه های انسانی جامعه مدرن شهری را هم پیش روی مخاطب قرار بدهد، شخصیت اصلی رمان نه صرفا به دلیل خاستگاه طبقاتی اش بلکه به دلیل دغدغه هایی که برای آن در نظر گرفته شده فراتر از طبقه متوسط قرار می گیرد.

هست یا نیست؟ در چهار فصل با عناوین: دنیا جای امنی است؛ دنیا جای امنی نیست؛ دنیا جای امنی...؛ هست یا نیست؟ در ۱۸۳ صفحه و با قیمت ۹۰۰۰ تومان توسط انتشارت چرخ به بازار کتاب عرضه شده است.

در بخشی از این رمان آمده است: «دهانم را کج می‌کنم و دوباره ادای خودم را درمی‌آورم، همان جاودانگی‌یی که وقتی توی عشق پیداش نمی‌کنی توی بچه‌دار شدن دنبالش می‌گردی. فکر می‌کنم پسر من ادامه‌ ی من نیست، پسر من یک آدم دیگر است، آدمی که فقط نصفی از ژن‌های مرا با خودش دارد، اما پسر من، من نیست، پسر من آدمی است که بیشتر وقت‌ها این حس را بهم می‌دهد که ما دوتا چه‌قدر از هم دوریم.»
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
وقتی دنیا جای نا امنی می شود