نظر منتشر شده
۵۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 268355
پشت صحنه بیانیه هسته‌ای سوئیس
سید حسین موسویان*، 4 اردیبهشت 94
واقعیت این است که ایران و ۶ قدرت جهانی در تفاهم ۱۳ فروردین ۹۴ در لوزان سوئیس، امتیازات متقابل بزرگی به هم دادند و امتیازات متقابل بزرگی نیز از هم گرفتند.
تاریخ انتشار : جمعه ۴ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۰۸:۵۲
ایران و قدرت‌های بزرگ پس از ۱۲ سال مذاکره بالاخره توانستند در ۱۳ فروردین ۱۳۹۴ به یک چارچوبی برای توافق نهایی بحران هسته‌‌ای ایران برسند. دوطرف اعلام کرده‌اند که می‌خواهند با سه ماه مذاکره فشرده به توافق جامع برسند. من نقطه نظراتم در مورد ابعاد فنی این تفاهم را در سطح رسانه‌های جهانی مطرح کرده‌ام و لذا بنا ندارم در این نوشته به آن بپردازم. صرفاً به این واقعیت بسنده می‌کنم که این چارچوب مطلوب و ایده‌آل هیچ یک از طرفین نبوده و اگر توافق جامع هم حاصل شود، آن هم ایده‌آل هیچ یک از طرفین نخواهد بود.

واقعیت این است که ایران و ۶ قدرت جهانی در تفاهم ۱۳ فروردین ۹۴ در لوزان سوئیس، امتیازات متقابل بزرگی به هم دادند و امتیازات متقابل بزرگی نیز از هم گرفتند. در سخنرانی اخیری که در ساختمان کنگره امریکا داشتم، پنج امتیاز بزرگی که ایران گرفته، پنج امتیاز بزرگی که قدرت‌های بزرگ جهانی گرفته و پنج امتیاز بزرگی که جامعه جهانی گرفته را برشمردم. به یک معنی هر دو طرف مذاکره برنده و به یک معنی هردو بازنده بوده‌اند.

در کلیات توافق شده ایران دو امتیاز بزرگ گرفت. اول برداشته شدن تحریم‌ها و دوم تأمین حقوق ایران در بهره‌مندی از تکنولوژی صلح‌آمیز ایران از جمله غنی‌سازی. قدرت‌های جهانی هم دو امتیاز بزرگ گرفتند. اول: محکم‌ترین راستی‌آزمایی‌های تاریخ هسته‌ای جهان و دوم محدودیت‌های فوق‌العاده در بخش غنی‌سازی و آب سنگین ایران. ضمناً به این هم اشاره کنم این اولین بار در تاریخ هسته‌ای جهان است که قدرت‌های جهانی رسماً «اصل غنی‌سازی» را در یک کشور پذیرفته‌اند. فلذا توافق جامع هم در صورت حصول، همین گونه خواهد بود در غیر این صورت توافق نهایی ممکن نخواهد بود.

همه بحث‌های فعلی در تهران و واشنگتن و در سطح جامعه جهانی عمدتاً در مورد ظرفیت غنی‌سازی، کم و کیف برداشته شدن تحریم‌ها، آب سنگین اراک، سایت‌های غنی‌سازی نطنز و فردو، تحقیقات و توسعه، ابعاد بازرسی‌ها و ذخیره غنی‌سازی ایران است. اما از نظر من، اصل دعوای واقعی پشت پرده در امریکا و اسرائیل بر سر هیچ یک از اینها نیست و این مباحث ظاهری قضیه است.

لازم به توضیح نیست که اساس استراتژی امریکا بعد از انقلاب«تغییر رژیم» در ایران بوده است. تمام موضوعات اساسی مورد اختلاف ۳۵ سال گذشته مثل حقوق بشر و تروریسم و سلاح‌های کشتار جمعی هم صرفاً یک بهانه برای ایجاد فشار و تحریم به قصد براندازی نظام جمهوری اسلامی بوده است. در این پنج سالی که در امریکا بوده‌ام، در صدها مقاله و سخنرانی و مصاحبه، به امریکایی‌ها یادآوری کرده‌ام که واشنگتن در ۶۰ سال گذشته از رژیم‌های دیکتاتور و فاسد و غیر دموکرات در خاورمیانه حمایت کرده است، متحدین امروزش هم ذره‌ای از معیارهای دموکراسی و حقوق بشر غرب را ندارند و پشتیبان و حامی تروریسم کور تکفیری‌ها هم متحدین خود امریکا است. مسلم بدانید این واقعیت‌ها برای کاخ سفید و جهان غرب کاملاً واضح است.

زمانی که بحران هسته‌ای در سال ۱۳۸۲ کلید خورد، دغدغه اصلی بسیاری از دلسوزان کشور از جمله این بنده حقیر که عضوی از مجموعه بودم، این بود که اجازه ندهیم امریکا از این موضوع به عنوان ابزاری برای اهداف و استراتژی کلیدی خود در مورد ایران استفاده کند. نگرانی اصلی هم این بود که پرونده به شورای امنیت نرود، در فصل هفت منشور قرار نگیرد، ایران موضوع تهدید صلح و امنیت بین‌الملل نشود و تحریم‌های ظالمانه اعمال نشود. گذشت آنچه گذشت و متأسفانه همه این موارد اتفاق افتاد و برای اولین بار هم اجماع جهانی در اعمال ظالمانه‌ترین تحریم‌ها به وجود آمد. اما آیا هدف امریکا از این تلاش عظیم جهانی فقط برنامه هسته‌ای ایران بود؟ خیر هدف استفاده ابزاری از مسأله هسته‌ای برای ساماندهی حداکثر ظرفیت قدرت‌های جهانی و مکانیزم‌های بین‌المللی جهت تحقق استراتژی دیرینه «تغییر رژیم» بود.

اما امروز دعوای اصلی در واشنگتن بر سر چیست؟ آیا اصل دعوا به خاطر این است که تحریم‌ها فوراً برداشته شود یا بتدریج؟ آیا غنی‌سازی محدود باشد یا نه؟ آیا ایران ۵ سال دیگر چرخه صنعتی سوخت داشته باشد یا ۱۵-۱۰ سال دیگر؟ خیر! اینها همه مطرح هست اما اصل دعوای پشت پرده در واشنگتن بر سر ادامه یا تغییر سیاست «تغییر رژیم» است.

نتانیاهو و تعداد زیادی در کنگره می‌گویند که «توافق هسته‌ای و برداشته شدن تحریم‌ها» و گشودن راه برای «همکاری‌های بعدی با ایران و امریکا» بر سر سایر مسائلی که اتفاقاً منافع مشترک هم داریم، مثل مبارزه با داعش و القاعده، در حقیقت به معنی «پایان استراتژی تغییر رژیم» و شروع فصل جدید «تعامل با ایران» است. چنین استراتژی موجب به رسمیت شناختن عملی «جمهوری اسلامی» و «جایگاه منطقه‌ای» ایران است. دوره آزمون سیاست امریکا برای «تغییر رژیم» در ایران ۳۵ سال طول کشیده است. دوره اعتمادسازی در تفاهم سوئیس هم ۱۰ تا ۲۵ ساله است. اصرار امریکایی‌ها برای گنجاندن این دوره، ظاهراً برای اعتمادسازی در مورد مسأله هسته‌ای است اما باطناً دوره آزمون سیاست «تعامل با ایران» است.

مخالفین در واشنگتن اصرار دارند که این استراتژی موجب تضعیف یا حذف متحدین امریکا در منطقه مثل اسرائیل و اعراب خواهد شد. این ترجمه واقعی حرف نتانیاهوست که اعلام کرد توافق سوئیس موجودیت اسرائیل را به خطر می‌اندازد. در شهریور ۱۳۹۲، اوباما به عنوان اولین رئیس جمهوری امریکا در سازمان ملل اعلام کرد که «تغییر رژیم در ایران» سیاست دولت او نیست. او فتوای هسته‌ای رهبر معظم انقلاب علیه سلاح هسته‌ای را به رسمیت شناخت. اوباما بعد از تفاهم لوزان سوئیس در فروردین ۹۴ نیز اعلام کرد که هم «سیاست تحریم» شکست خورده و هم ادامه سیاست «فشار و انزوا»ی ایران عاقلانه نیست. این حرف اوباما هم نیاز به ترجمه ندارد.

من در این چند سال فرصت یافتم با صدها نفر از اساتید، ارباب جراید، مراکز فکری و سیاسیون سابق امریکا و اروپا صحبت کنم تا به آنها بفهمانم که سیاست تغییر رژیم و فشار و تحریم ایران غلط است و باید با ایران بزرگ وارد همکاری شوید. این گفت‌وگوها شناخت من را هم از امریکا بسیار بهبود بخشید. واقعیت پر تنش‌ترین نزاع پنهان و آشکار چند دهه اخیر در واشنگتن، به خاطر موضوع هسته‌ای نیست. چالشی که سهمگین‌ترین نزاع تاریخ سیاسی دولت‌های امریکا با اسرائیل و اعراب متخاصم ایران را موجب شده است، بر سر «تغییر استراتژی تغییر رژیم در ایران» است. نزاعی که موجب تنفر بی‌سابقه جمهوریخواهان تندرو، صهیونیست‌های افراطی و برخی از کشورهای عربی کینه‌توز از اوباما شده است. تنفری که جناح بازهای امریکا و اسرائیل و اعراب معاند نسبت به اوباما به خاطر تعامل با ایران و تفاهم هسته‌ای سوئیس پیدا کرده‌اند، بسیار عمیق است.

سیاست «تعامل اوباما با ایران» اگر به توافق نهایی منجر شود، به معنی فصل جدید در تاریخ سیاسی ایران و معادلات سیاسی خاورمیانه خواهد بود. لذا مطمئن هستم که اوباما به سادگی از «گردنه تغییر استراتژی امریکا در مورد ایران» عبور نخواهد کرد و زندگی سیاسی همه کسانی که در دو طرف ماجرا در مسیر تحقق توافق هسته‌ای حرکت کرده و می‌کنند نیز بدون ریسک نخواهد بود. معتقدم ما ایرانی‌ها نیز در مرحله عبور از سخت ترین گردنه سیاسی تاریخ بعد از انقلاب هستیم. این قرائت من از احتمال «توافق هسته‌ای» ایران و غرب است. خداوند متعال یار ملت مظلوم و ضامن خون شهدای انقلاب ایران بوده و ان‌شاءالله خواهد بود.
*روزنامه ایران
 
هموطن
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۰۹:۱۴:۴۶
بیان شفاف نگاه های مختلف به روشن شدن موضوع هسته ای در سطح جامعه و جلوگیری از ایجاد تشویش و اتهام زدن به تلاشگران کمک میکند. (2844235) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۱۰:۵۱:۴۱
آقای عراقچی می‌گوید وقتی ما برنامه نظامی مخفی نداریم، هرچه می‌خواهند بازرسی کنند؟! این چه حرف فاقد ملاحظه امنیتی است که بر زبان عضو دستگاه دیپلماسی ما جاری می‌شود؟ اولا این سخنان برخلاف فرمایش رهبر معظم انقلاب اسلامی است در ثانی اینکه آقای عراقچی اظهار می‌دارند اگر جاسوسی کردند ما با آنها مشکل خواهیم داشت چه مشکلی را حل می‌کند؟ وقتی جاسوسی کردند و به ما ضربه زدند چگونه می‌توانیم جبران کنیم؟ (2844336) (alef-3)
 
حسنی
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۱۲:۱۶:۱۰
""آقای عراقچی می‌گوید وقتی ما برنامه نظامی مخفی نداریم"""
شکل درست عبارت بالا این است:
"""آقای عراقچی می‌گوید وقتی ما برنامه هسته ای نظامی مخفی نداریم""""
شما با حذف کلمهی هسته ای، حرف اقای عراقچی رو سانسور کردی که اخلاقا درست نیست (2844470) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۵ ۰۹:۴۵:۵۶
برنامه هسته ای نظامی هم در مکانهای نظامی تعریف می شود و برای اینکه انها هم به ظاهر بفهمند که ایران برنامه هسته ای نظامی ندارد اصرار دارند که از مکانهای نظامی ایران بازدید کنند همانطوری که همین الان که هنوز توافقی انجام نشده آنها اصرار دارند دوباره از پارچین بازدید کنند و از مکانهای دیگر نظامی ایران. (2845635) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۱۵:۰۹:۳۴
از چه چیز می خواهند جاسوسی کنند ؟ می خواهند تعداد موشکها را بشمارند ؟ (2844730) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۱۰:۵۲:۰۲
با طفره رفتن مسئولان امر از ارائه گزاره برگ مذاکرات هسته‌ای در لوزان سوئیس این شائبه وجود دارد که تعهدات پذیرفته شده از سوی مذاکره‌کنندگان کشورمان فراتر از چیزهایی باشد که تا حال در مصاحبه‌های خود گفته‌اند. تکلیف چیست و چه باید کرد؟ آیا نباید مسئولان برای رفع شائبه‌ها هم که شده گزاره برگ را ارائه کنند؟ (2844337) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۱۰:۵۲:۳۵
اگر در مذاکرات هسته‌ای لوزان به درستی از منافع ملی کشور دفاع شده چرا گزاره برگ این مذاکرات را بروز نمی‌دهند؟ از نمایندگانی که در مجلس شورای اسلامی پیگیر شفاف‌سازی بیانیه لوزان از طریق ارائه گزاره برگ ایرانی که خواسته مردم است شده‌اند تشکر می‌کنیم (2844339) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۱۰:۵۲:۴۳
عدم انتشار گزاره برگ (فکت شیت) علی‌رغم وعده آن به‌صرف اینکه اطلاع لازم را به مردم داده‌ایم جای سوال و ابهام زیادی داشته است. چون این اطلاعات را مردم جسته و گریخته کسب کرده‌اند و همان هم اما و اگرهای بسیار دارد آقای ظریف همچنان تاکید دارد، طرح مسائل مذاکرات ممنوع است و به صلاح نیست جلسه با منتقدین نیز بعضا نمایشی برگزار شد. همه این‌ها حکایت از آن دارد که ادامه نشست‌ها نیز حرف و حدیث‌هایی دربردارد. که بعدا کشور را دچار آسیب می‌کند آمریکایی‌ها با همه خباثت و خیانت‌ها برای مردم و مسئولین خود رو بازی می‌کنند و مکر و حیله را برای طرف مقابل و دشمن بکار می‌گیرند، ولی متاسفانه در این سو، شاهد عکس ماجرا هستیم. یعنی نظر نمایندگان محترم و صاحب‌نظران و دلسوزان برای انتشار گزاره برگ به هیچ انگاشته می‌شود. مجموع این‌ها باعث ایجاد ابهام و سوءظن می‌کند و این به حسن‌ظن به مذاکره‌کنندگان ضربه می‌زند. (2844340) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۵ ۰۱:۵۱:۳۵
خییلی بامزه هستید!
کی وعده گزاره برگ را داده؟ خودتون به خودتون وعده میدین بعد هم شاکی میشین که چرا کسی وعده خودتون در حق خودتون ر، برای شما عملی نکرده!؟!؟!؟ (2845345) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۷ ۰۹:۴۷:۳۵
ترسو (2850783) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۱۰:۵۲:۵۸
اتفاقات یک سال اخیر نشان داد که اگر رهبری در راس نظام مقدس جمهوری اسلامی قرار نداشت تا به حال چندین کلاه گشاد به سرتیم مذاکره کننده رفته بود. آیا وقت آن نرسیده که به صورت کامل و نه گزینشی به منویات معظم‌له توجه شود؟ (2844341) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۱۹:۳۵:۳۱
شما در یک فضای باز و چالشی عمرا جرات تکرار این ادعا رو داشته باشی. پس دلت رو به همین چیزها خوش کن! (2844985) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۱۴:۲۹:۲۷
م که امتیازی ندیدیم گرفته بشه، قرار بود تحریم برداشته بشه که هیچ چارچوبی برای آن تعیین شده، فقط امتیازات است که داده شده، خوب گفت دوستمان که بناست اسب زین شده داده بشه، افسار پاره گرفته بشه (2844671) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۰۹:۲۸:۲۶
متأسفانه ما هیچ وقت نمی‌خواهیم اصول موازنه قدرت جهانی‌ را به پیزیریم... میریم لوزان، همه جوره قبول می‌کنیم، ولی‌ بعد در داخل آن را انکار می‌کنیم و می‌گوئیم که چرا طرف به ما اعتماد ندارد... به هر حال به پذیریم که ۳ ماه تقریبا وارد ۳ سال شد، و با وجود همه صحبتها، تغییر اساسی‌ در وضعیت تیم مذاکره کننده با تیم قبلی‌ به وجود نیمده، الا اینکه عملا همان توافق سعد ابعاد را اجرا کردیم و این باعث شده که بتوانیم قیمت ارز و تورم را تا اندازه یی که قابل تحمل باشد ، کنترل کنیم... ولی‌ همانطور که روسیه هم اعلام کرد، نه از تحویل س ۳۰۰ خبری خواهد شد، و نه از رفع تحریمها و احتمالا این وضعیت برای ۳۰ سال آینده ادامه خواهد یافت....به خصوص اگر توجه کنید قیمت نفت تدریجی‌ در حل افزایش است، که علتی ندارد غیر از اینکه روسیه و پوتین، چه در مورد اوکراین، چه در مورد ایران و چه در مورد یمن با چراغ خاموش شروع به همکاری با غرب کردند، و آینده نیز مجبورند که بیشتر همکاری کنند... به هر حال وقتی‌ ۹۰ درصد اقتصاد جهانی‌ در دست غرب هست، ایران که هیچ ، روسیه هم حرفی‌ برای گفتن ندارد، و چین هم هرگز همکاری با غرب را به همکاری با روسیه و ایران ترجیح نخواهد داد...کوبا، برمه و اخیرا روسیه این را پذیرفتند ولی‌ ما هنوز دوست داریم بگوییم نه غیر از است ولی‌ به هر حال بقیه صحبتها فقط با عرض معذرت، انحراف از واقعیت است که چه به خواهیم و چه نخواهیم، خود را به ما تحمیل کرده و بیشتر تحمیل خواهد کرد و هر روز ملت با فشار بی‌ دلیلی که اگر مسئولین ما از قدرت جهانی‌ درک درستی داشتند نباید میبود آن را احساس میکنند (2844246) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۰۹:۴۳:۰۴
بزرگترین امتیازی که آمریکا گرفت این بود که به همه دنیا نشان داد کسی حق ندارد بدون نظر کدخدا قدمی به سوی پیشرفت بردارد.

بزرگترین امتیازی که این بیانیه برای ما داشت این بود که نشان داد با رفع تحریمها تحولی در اقتصاد کشور ما رخ نمی دهد. (2844263) (alef-3)
 
استاد دانشگاه
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۰۹:۴۳:۵۰
هیچ کس توضیح نمی دهد که آیا بازرسان حق ورود به دانشگاه ها را نیز دارند؟ (2844264) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۱۳:۵۸:۱۷
آره عزیزم. الان میان دقترت رو میگردن و توش دوربین کار میذارن. سریع برو وسایل فوق امنیتیت رو جمع کن! (2844622) (alef-13)
 
استادسیاست
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۰۹:۴۵:۱۴
دوستان توافقی نخواهد شد مگر این که ۱+۵بتواند از همه جایی ایران وبخصوص پایگاه های نظامی بازرسی کنن که مسولان ایران به صراحت گفتند جواب این خواسته راباسرب داغ خواهند دادپس با این حساب توافق نخواهد شد درضمأ امریکایی ها اول راستی ازمایی نکنن تحریم هارا لغو یا تعلیق نخواهند کرد مگراین که اول راستایی ازمایی کرده باشنی وباتوجه گفته مسولان ایران باید همان روز اجرایی توافق تحریم ها لغو بشه وباتوجه اختلافات شدید بین ایران وامریکا توافق بسیاربعید وناممکن به نظرمیرسد (2844267) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۱۴:۳۰:۱۸
سخنان درست و پسندیده ایست . اما نویسنده شاید یک چیز را فراموش کرده باشد

یا به علتی از ان صرف نظر کرده باشد و ان این است که شاید ان تغییری که امریکا

سی و چند سال ارزوی ان را داشت از درون ایران و با رای مردم حاصل شده باشد

مردمی که می خواهند سر نوشتشان مانند عراق و لیبی و سوریه و افغانستان

نشود و به جای زور ازمایی با غرب و اروپا اکنون راه تعامل و اعتدال را در پیش گیرند

تغییر به دو صورت قابل انجام است : درونی و بیرونی . (2844675) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۰۹:۴۵:۴۰
فاصله ما و غرب به اندازه ای است که
هر توافقی صورت بگیرد توسط دولتهای بعدی در ایران و آمریکا نقض خواهد شد

آنچه ما نیاز به آن داریم فرصت است و این مذاکرات فرصت گذر از بحران کنونی خاورمیانه را در اختیار ما گذاشته است

امیدوارم ملت ایران با افتخار از این گردنه سخت تاریخی عبور کنند. (2844269) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۰۹:۴۹:۳۴
وقتی همه با اوباما مخالف هستند امضای او در پایان دوره ریاستش چه ارزشی دارد؟ (2844271) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۱۲:۰۱:۱۵
یعنی اصلا به متن نگاه نکردی (2844443) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۰۹:۵۲:۱۱
شما می گویید هدف مذاکرات سابق این بوده که موضوع هسته ای بهانه ای برای تغییر رژیم نشود
در هشت سال گذشته که ما غنی سازی می کردیم رژیم که تغییر نکرده است.
پس چرا تأسف می خورید که شد آنچه که نبای می شد؟
آیا اینکه قدرتهای جهانی حق هسته ای را به رسمیت شناخته اند حاصل مذاکرات شماست یا حاصل رنجهایی که مردم در هشت سال گذشته به جان خریدند. (2844272) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۱۰:۰۱:۰۷
چه جالب یعنی امریکا بعد از 37 سال تلاش برای تغییر رژیم، میخواهد 25_ 10سال دیگرتلاش کند تا راه تعامل با ایران را پیدا کند؟
ظاهراً تحریم ها و قطنامه ها زیاد هم بد نبودند و برای رسیدن به این نتیجه مهم برای سفارش دهندگان لازم و مفید بوده اند!!؟؟
این یعنی گنجشک را رنگ کردن و به جای قناری به ملت و شهیدان قالب کردن،آمریکا نه به فکر تعامل با ایران،بلکه به فکر تغییر ماهیت رژیم است که با تغییر رژیم یکی است./پشت پرده توافق سوييس/ (2844283) (alef-3)
 
فرهاد
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۱۴:۰۰:۳۳
رابطه با ایلات متحده یک رابطه راهبردی است با توجه به موقیعت ژیوپولتیک ایران در منطقه برای ارامش وثبات خاورمیانه ضروریست اکنون باید باتوجه به اوضاع کنونی وجود یک ابرقدرت منطقه ایی مجهر به بالاترین توان نظامی کاملا منطقیست. (2844624) (alef-13)
 
عبدالرحمن
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۱۰:۰۱:۰۸
به عنوان يك محقق بايد بگويم اين اولين مقاله تحليلي در باره مناقشه هسته اي است كه ميتواند به واقعيت نزديك باشد .
به نظر من امريكا در حال تصميم سازي و حتي تصميم گيري بزرگي مي باشد و ان پايان دادن به خصومت با ايران است و البته پروسه اشتي با ايران شايد دو يا حتي سه دهه طول بكشد .اما به نفع كل جهان است . در اين سو ما هم نبايد خود را از عنصر انديشه محروم كنيم . امروز وقت ان است كه بجاي اينكه توهم قدرت اول جهان شدن در سر بپرورانيم به قدرت اول منطقه شدن(غرب اسيا به طور كامل ) كه كاملا قابل حصول است فكر كنيم. يعني تصميمي شبيه تصميم چين در سال 1985 بگيريم . و البته اگر همچنان بر ايدئولوژي خود مبني بر از بين بردن تمام قدرتهاي جهاني پافشاري كنيم و نتيجه ان تحريم باشد مطمئنا در داخل دچار بحران مشروعيت ملي ميشويم . چرا كه واقعيت اين است كه مردم ايران به همه لحاظ با مردم كره شمالي متفاوتند .

وضمنا بدانيم مفهوم اشتي بودن الزاما مفهوم دوست بودن يا نوكر بودن را نميرساند . امروز هم امريكا و هم ما نيازمند "اشتي كردن " هستيم و در ضمن اشتي بايد بدانيم هيچ كشوري به غير از منافع ملي به چيزي نمي انديشد . پس بهتر است در كار برد عبارت " كشور دوست وبرادر " احتياط بيشتري كنيم . واقعيت ان است كه هيچ كشوري براي هيچ كشور ديگري دوست وبرادر نيست خواه ان كشور امريكا باشد خواه روسيه و يا چين و.... همه به منافع ملي مي انديشند و ديگر هيچ (2844284) (alef-13)
 
محمد
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۱۰:۲۱:۱۹
با عرض سلام و ارادت خدمت شما دكتر و اساتيد محترم سياست خارجه كه بدونه هيچ سمتي دولتي و ساپورت مالي برأي اين خاك و مردم دفاع و زحمت بي وقفه ميكشيد اميدوارم نامت در تاريخ و در دل مردم فهم و قدر شناس جاودانه گردد و مايه سعادت اخرتت فراهم گردد (2844296) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۱۷:۲۰:۵۵
خیلی ساده ای...
نویسنده این مطلب هم ظاهرن عاشق جناب اوباماست.... (2844864) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۱۰:۴۱:۱۳
اوباما مانند جان.اف.کندی حذف خواهدشد (2844319) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۲۰:۱۱:۲۵
این یک فکره که: کشورهای شبه جزیره‎ی عربستان تنها به واسطه‎ی درآمد انبوه نفتی‎شان تا بحال زنده مانده‎اند و به هرحال گذار به سمت دموکراسی آنها را ناپایدار خواهد کرد. پس آمریکا نباید تمام تخم‎مرغ‎هایش را در سبد آنها بچیند. این فکر محدود به اوباما هم نیست. حالا اگر توافق هسته‎ای شکل نگیرد، اما در گذار به سمت دموکراسی کشورهای شبه جزیره‎ی عرب ناپایدار بشوند (که صدایش از یمن و بحرین به وضوح به گوش می‎رسد) صدای جمهوری خواهان جنگ طلب نیز تضعیف خواهد شد. ممکن است اوباما حذف شود، ولی این فکر در میان بخشی از نخبگان غربی ریشه دوانیده است و با حذف اوباما از بین نمی‎رود. (2845010) (alef-3)
 
سپهر ارا
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۱۰:۵۲:۱۱
دقیقا امریکا هدفش براندازی جمهوری اسلامی بود و هسته ای بهانه و تحریمها وسیله آن (2844338) (alef-3)
 
یک اصفهانی
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۱۱:۱۱:۰۷
امیدوارم دلواپسان وطنی هم اندکی به فکر منافع ملی کشور بیفتند و دست از عوامفریبی بردارند و با سنگ اندازی جلوی تدابیر مدبرانه ی دولت تدبیر و امید به منظور از بین بردن امید مردم ایران بیش از این مشکل درست نکنند. (2844364) (alef-3)
 
معز
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۱۲:۲۵:۴۲
تیم مذاکره کننده اگر بتواند الف) حافظ تاسیسات هسته ای باشد ب) تحریم ها را لغو کند ج) مانع دست یافتن بیگانگان به مراکز نظامی ما بشوند د) سوخت مورد نیاز راکتورهای کشور را تامین بکند ه) پشتیبانی از جبهه مقاومت در منطقه را تداوم ببخشد . ما دست آنها را میبوسیم و به این بوسه افتخار میکنیم (2844485) (alef-13)
 
پارسا
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۲۳:۵۷:۴۰
دلواپس این دولت و رفتارهای فتحعليشاه او هستیم (2845230) (alef-11)
 
sahand
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۱۱:۲۶:۵۵
تحلیل بسیار جالبی بود وقتی با منطق قوی جلوی مظلوم نمایی اسراییل و فاشیست های صهیونیست گرفته میشه این مرگ اسراییل است وقتی با دنیا تعامل کنیم این مرگ سعودی هاست یاشاسین ظریف یاشاسین روحانی (2844391) (alef-3)
 
حجت
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۱۱:۲۷:۲۲
ضمن عرض سلام خدمت استاد ارجمندو عالم سیاسی و تشکر فراوان از زحمات شبانه روزی تیم مذاکره کننده هسته ای ،به باور این حقیر جامعه سیاسی ایران در شرایط فعلی نیاز به مردانی کار آزموده وآشنا به مسائل سیاست خارجی مثل دکتر ظریف و دکتر موسوی را بیشتر از هر زمان دیگری احساس میکند ، نکته اساسی اینجاست که چه کسی مسئول انزو و به حاشیه راندن بززگ مردان سیاسی که تاریخ را عوض و سرنوشت یک ملت را با درایت و دوراندیشی عوض میکنند میباشد ما از دکتر ظریفها زیاد داریم آفرین و احسن به کسانی که به خاطر منافع عمومی این افراد را کشف و در اختیار پیشبرد منافع عمومی جامعه قرار میدهند ،به امید ایرانی آبادتر و ازادتر ر از هر روز . (2844393) (alef-13)
 
محمد مهدی
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۱۱:۲۸:۰۴
اینگونه نیست که آمریکا و در پشت آن رژیم صهیونیستی به راحتی از گزینه دشمنی مستقیم و تغییر حکومت ایران منصرف شوند.
اگر خیلی خوشبینانه هم به موضوع نگاه کنیم و نگوییم که درگیری های سیاسی در آمریکا بر سر موضوع ایران جنگ زرگری و سیاست پلیس خوب و پلیس بد است، باز هم در حال حاضر اوباما دعوا را به کنگره باخته است.
مبانی ایدئولوژیک و بینش ما و به تبع آن رویکرد و عملکرد حکومت ما در زمینه های مختلف با آنچه که آمریکا را آمریکا کرده است، از بنیاد در تضاد است.
واقعا ساده اندیشانه است اگر تصور کنیم که در چنین فضا و شرایطی مذاکره و تعامل به معنی حقیقی آن بین ما و آمریکا محقق خواهد شد و آنها به یکباره از در دوستی برخواهند آمد.
ما دو گزینه بیشتر پیش رو نداریم:
گزینه اول اینکه سیستم حکومت داری را در تمام اصول و فروع آن به گونه دگرگون کنیم که هم راستا با جریان رودخانه منافع آمریکا و کشورهای غربی شویم. که ناگفته پیداست این به هیچ وجه امکان پذیر نیست مگر با سرفرود آوردن و دست شستن از ارزش ها و عزتمان.
گزینه دوم این است که راحت طلبی و کوته بینی را کنار گذاریم و سرسختانه و باغیرت مقاومت کنیم و خود را در میدان جهادی ببینیم که برای پیروزی در آن باید استوار و ثابت قدم بود تا در ابعاد مختلف به قدرتی برسیم که آمریکا و متحدانش و یا هر کشور زورگویی در مصاف با ایرانی مقتدر و عزتمند، جرأت دشمنی و مخاصمه نداشته باشند. مسلما ایران قدرتمند ارزش این را دارد که برایش سختی ها را به جان خرید. (2844395) (alef-13)
 
رضا محمدی
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۱۱:۳۶:۲۰
در کلیت موضوع , ایشان درست میگوید اما بنظر من و بسیاری از مردم , اگر دولت کنونی با این ولع مفرط , بسمت توافق گام برنمیداشت ما برای به کرسی نشاندن حقمان , تا این حد , نیاز نبود امتیاز بدهیم!
ضمنا در باره آن قسمت " گذشت آنچه گذشت " که ایشان غیر منصفانه مرقوم داشته اند باید گفت در دنیای کنونی متأسفانه برای رسیدن به حق خود باید قدرت داشت و اگر نبود ایستادگی ده ساله ملت و پیشرفت تا غنی سازی 20 درصد , بهیچوجه غرب مستکبر حاضر به نشستن پای میز مذاکره و برسمیت شناختن حقوق حداقلی ایران نمی شد. (2844406) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۱۴:۰۴:۵۵
احسنت . این درست ترین حرفاییه که اینجا گفته شد. (2844633) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۲۰:۰۳:۵۴
با نظر شما مخالفم (2845008) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۲۰:۲۶:۳۸
دولت وقتی تحریمها را دید و قیمت نفت زیر شصت دلار را مگر چاره دیگری هم داشت ؟ (2845024) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۱۱:۴۳:۱۲
حافظه تاریخی مردم کوتاه نیست حسین موسویان کیه ؟
مردم چرا فکر میکنید این مذاکرات کشور را ایمن میکنه ؟
کمی بزرگتر وآینده نگری مشخصه که داریم به کدام سمت میریم. خدایا رحم کن که ذلت پذیر نشیم (2844418) (alef-3)
 
محسن
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۱۳:۱۲:۰۳
تغییر دید دنیا نسبت به ایران یک دستاورد بزرگ برای کشور است در نزد افکار عمومی ایران الان سر زبانها است این با عث تامل با دنیا است ما صرفا با امریکا مذاکره نمی کنیم 5+1تمام دنیا نیست امریکا با قدرت ایران مشکل دارد با طرز فکر ایرانی این کشور از ازل قدرتمند بوده ما اگر این بهانه هسته ای را بگیریم برای منافع ما بهتر است (2844561) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۱۳:۱۴:۲۵
خب ایشون هم همون حرف دلواپسها رو گفتن که تحریم هسته ای بهانه است (2844564) (alef-13)
 
عبدالله
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۱۳:۴۱:۱۲
سلام/همون که امام رحمت الله علیه گفت.امریکا شیطان بزرگ هست (2844595) (alef-13)
 
دلسوز...
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۱۴:۱۴:۴۳
بنظرم حماقت محضه اگه اجازه ی بازرسی از اماکن نظامی مون رو بیگانه ها بدیم بیگانه بیگانه است آمریکا وروسیه یا عراق که میگن کشور برادرمونه یا حتی سازمان بین الملل نداره! (2844642) (alef-13)
 
RG
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۱۷:۳۲:۲۷
من فکر میکنم این مذاکرات اصلا درست نبوده وقتی میگین از سال هشتادودو سر موضوع هسته با امریکا به مشکل خوردیم از همون موقع هم سعی کردیم مشکل و رفع کنیم بعد از حدودا ده سال مذاکره ایا ما واقعا تونستیم که بدونه از دست دادن یه چیز مهم که هیچ کس حرفی راجع بهش نمیزنه به توافق برسیم؟ اگر اینجوری بود چرا بعد از ده سال به توافق رسیدیم چرا همون سال های اول نرسیدیم؟ (2844877) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۲۰:۲۸:۰۳
بخاطر اینکه نظر دولتها با هم متفاوت بود . (2845028) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۱۸:۱۹:۴۹
موسویان درباره اتهامات مطروحه درباره خودشان لطفا شفاف سازی بفرمایند!
تیم مداکره کننده سال 82 چه گلی بر سر ملت زده که حالا میخواد بزنه! (2844919) (alef-3)
 
ایلیا
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۱۹:۴۸:۰۹
تحلیلش عالی و واقع بینانه و به دور از قصد و غرض بود . مرسی (2844998) (alef-3)
 
ایرانی
۱۳۹۴-۰۲-۰۴ ۲۰:۰۳:۰۲
جان کلام رو گفتی آقای موسویان. دست مریزاد. (2845007) (alef-3)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.