نظر منتشر شده
۱۱۵
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 237089
نامه توکلی و نادران به روحانی
مدل بسته خروج از رکود نسخه شکست خورده صندوق بین‌المللی پول است
بخش داخلی الف، 17 مرداد 93
تاریخ انتشار : جمعه ۱۷ مرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۴:۳۵
الیاس نادران و احمد توکلی اقتصاد دان و نمایندگان مجلس شورای اسلامی‌ نامه ای را به شرح زیر خطاب به رئیس جمهور منتشر کردند.

برادر ارجمند جناب آقای دکتر روحانی
رییس جمهور محترم
با سلام و احترام
خرسندیم که در انجام وظیفه‌ای دینی، برای شما، خادم مردم، خیرخواهی می‌کنیم و پیرامون بسته پشنهادی دولت برای شکستن رکود اقتصادی نکاتی را تقدیم می‌نمائیم:

۱) نفس اینکه دولت طرح خود را پیش از اجرا در معرض قضاوت صاحب نظران قرار می‌دهد، امر مبارکی است. علی علیه‌السلام در اداره حکومت همیشه بر لزوم صراحت و حق‌گویی و مشاوره تأکید داشت و مردم را به گفتن سخن حق و مشورت برای تحقق عدالت تشویق می‌فرمود: "فلاتکفّوا عن مقاله بحق او مشوره بعدل".

ساختار متن پیشنهادی دولت نیز از سه جهت منطقی بود: ۱) استفاده از یک مدل نظری برای تحلیل و چاره‌جویی، گرچه ایراد وجود داشته باشد، ۲) علاج دردها از طریق کشف علل آنها و ۳) تقسیم‌بندی زمانی نسبتاُ منطقی. ما به سهم خویش تشکر می‌کنیم.

۲) مدل تحلیلی بکار‌رفته مدل نئوکلاسیک است که در آن به دنبال تعادل در بازارهای چندگانه، پول، سرمایه، کار و کالا هستند و نسخه‌ی بی‌بدیل و همه‌جایی و همه‌گاهی را در حل تنگناهای اقتصادی، آزادسازی عرضه و تقاضا در تمام بازارها و خودداری دولت از هر نوع مداخله‌ای در اقتصاد می‌شمارد. نسخه‌ای که صندوق بین‌المللی پول برای چند دهه بر جهان تحمیل کرد و جز چند کشور که از تعداد انگشتان یک دست تجاوز نمی‌کند، در بقیه‌ی کشورها به شکست انجامید. این نسخه از آغاز دولت سازندگی تا کنون در کشور، کم و بیش، در حال اجرا است و خود یکی از عوامل مهم وضع موجود است. نارسایی این نسخه‌ی تعدیل اقتصادی، امروز حتی در خاستگاه آن نیز کتمان نمی‌شود و برای جبران تبعات منفی آن بر جنبه‌های اجتماعی و نیز ناپایداری رشد اقتصادی حاصل از آن، تلاش برای جایگزینی مدل رشد حامی تهیدستان (Pro-poor Growth Model) و مدل رشد فراگیر (Inclusive Growth Model) در جریان است تا رشد اقتصادی را با کاهش فقر و مهمتر، کاهش فاصله طبقاتی عجین سازند. البته هرچه دوره تحلیل کوتاه تر باشد، معمولا تأثیر مدل کمتر و توجه به اقتضائات بیشتر می‌شود. به همین جهت واقعبینی و تحلیل درست در بسته سیاستی دولت کم نیست.

۳) اما تحلیل ارائه شده در برخی جهات از واقعیت دور می‌شود. گرچه افزایش جهشی قیمت انرژی را در دوره‌ی دی ماه ۱۳۸۹ تا نیمه‌ی ۱۳۹۲ مؤثر در افزایش هزینه‌ی تولید و کاهش ارزش افزوده‌ی بخش‌های صنعت و خدمات می‌خواند، ولی آن را عامل رکود سال‌های ۹۱ و ۹۲ نمی‌شناسد، چنانکه بیماری هلندی نیز در این تحلیل جایگاه مناسبی ندارد. عامل آغازگر رکود را تحریم نفتی و تحریم مالی(بانکی) می‌شمارد که در بستر مساعد سال‌های پایانی دهة ۱۳۸۰، صادرات نفت را به شدت کاهش داد و از ارز در دسترس کاست و بهای آن را با نوسانات شدید و جهش همراه ساخت، و این کاهش از طریق بودجه دولت، سرمایه‌گذاری عمرانی را به شدت کاست، با کاهش واردات، بنگاه‌های تولیدی را لنگ کرد، و از این دو راه، رکود را حاکم کرد. علاوه بر این‌ها، نفس تحریم و مناقشات سیاسی، نااطمینانی را بر همه ارکان و ابعاد اقتصاد داخلی حاکم کرد.

روشن است که تحریم نقش حائز اهمیتی در رکود تورمی در دو سه سال اخیر بازی کرده است؛ ولی آنچه بسته سیاستی در تعلیل و تحلیل وضعیت ارائه داده است، با واقعیات تطبیق درستی ندارد. در واقع، آغاز شرایط رکودی به سال‌های ۸۵-۸۴ باز می‌گردد که درآمد هنگفت نفتی با اصرار رئیس دولت و حمایت اکثریت مجلس، با سرعت در بودجه وارد شد. در همان شش ماه اول دولت آقای احمدی‌نژاد، یعنی نیمه دوم سال ۱۳۸۴، تزریق دلار نفتی چنان افزایش یافت که اعتبارات هزینه‌ای و تملک دارایی سرمایه‌ای سال ۱۳۸۴ را نسبت به سال ۱۳۸۳ به ترتیب، 51/4 و 62/7 درصد افزایش داد.(انصاف اقتضاء دارد تا گفته شود که سهم بالایی از افزایش اعتبارات هزینه‌ای به تصمیمات ماه‌های آخر دولت آقای خاتمی در بالابردن ضریب حقوق اعضای هیأت علمی دانشگاه‌ها مربوط بود که متعاقب آن برای رسته‌های دیگر نیز می‌باید اضافه می‌شد) این حرص‌و ولع، که در گذشته نیز سابقه طولانی داشت، با افت و خیز در سال‌های بعدی نیز ادامه یافت.

نتیجه تزریق درآمد هنگفت ارزی (و در فقدان آن، برداشت از حساب ذخیره ارزی برای مقاصد بودجه‌ای) طی ۳ تا ۴ سال بعد، منشأ رکود تورمی بوده است. مسیر تأثیر نیز همین طریق هزینه‌های دولت است. هزینه‌های دولت تقاضای کالاهای قابل تجارت و غیرقابل تجارت، هر دو را، افزایش می‌دهد. دولت برای مقابله با تمایل صعودی قیمت‌ها، واردات را در بخش قابل تجارت تسهیل می‌کند. البته آسیب این واردات که عمدتا کالای مصرفی است، به شکل کاهش تولید بخش صنعت(قابل تجارت) بروز می‌کند. از آن طرف چون عرضه‌ کالای غیرقابل تجارت یا ناممکن است(زمین) یا به سرعت و راحتی مقدور نیست(مسکن)، تورم در آن بخش آغاز می‌شود و سطح عمومی قیمت‌ها را بالا می‌برد، یعنی رکود تورمی. در واقع از سال ۱۳۸۷ به بعد، نرخ رشد GDP قبل از منفی شدن در سال۹۱و۹۲، جز سال ۱۳۸۹، به ترتیب 0/8، 3 و 3 درصد بوده است، فشار بیکاری در آن سالها هنوز از خاطرها نرفته است. رشد 5/8 درصدی سال ۱۳۸۹ نیز با فروش ۸۷ میلیارد دلاری نفتی استثنای این دوره است. متوسط نرخ رشد دوره ۲۰۰۸-۲۰۱۱(تقریبا متناظر ۱۳۸۷-۱۳۹۰) برای کشورهای در حال توسعه آسیایی 7/3 درصد بود. این متغیر برای ایران در همین دوره 3/26 درصد بود. آغاز هدفمند کردن یارانه‌ها و جهش قیمتی ایجاد شده، رکود تورمی پیشین را تشدید کرد. حذف یارانه‌های سوخت ماهیتاُ یک پدیده‌ی رکود تورمی است، زیرا با افزایش هزینه‌ی تولید، سطح آن را کاهش و قیمت محصول را افزایش می‌دهد، به ویژه آنکه با جهش شدید آغاز شد و هیچ اقدام جبرانی برای تولید انجام نگرفت. به هر حال اصلاح قیمت انرژی چون با رفتار مصرف‌کنندگان و سطح فناوری تولیدِ تولیدکنندگان سر و کار دارد، پدیده‌‌ای بلند مدت است و فرصت ندادن به بخش تولید برای تعدیل فناوری رکود آفرین است و در حالیکه سرمایه در گردش لازم را برای بخش تولید شدیداُ افزایش می‌دهد و بازار سرمایه و تأمین اعتبار نیز ضعیف است، رکود جدی‌تر می‌گردد. شواهد به روشنی نشان می‌دهد که دو عامل بیماری هلندی و هدفمندی به شکل یاد شده، نقش اولیه در پیدایش رکود داشته‌اند. رکودی که تلاطم بازار ارز از اواخر سال۹۰ و تشدید تحریم‌ها، بر عمق و شدت آن افزود. شاید دردسرهای قبول این تحلیل در تنظیم بودجه و اصلاح خبط و خطای آن نوع هدفمندی باعث اغماض از واقعیت مشروح شده باشد!

۴) موضوع بسیار مهم دیگر، غفلت یا تغافل از جنبه های نهادی اقتصاد ملی مانند فساد سیستمی، تأثیر نفوذ سیاسی در شکل‌گیری بودجه دولت، ساختار نامناسب اداری، کشمکش‌های ناشی از قبیلهگری سیاسی، بیثباتی سیاست‌ها و قوانین و فقدان یا ضعف ساختارهای سیاسی لازمه مردم‌سالاری(احزاب مستقل- رسانه‌های آزاد) درچاره‌جویی گذر از رکود تورمی موجود است. به عنوان مثال، موضوع تأثیر تعیین کننده فساد سیستمی موجود در کاهش تولید و انحراف سرمایه‌گذاری، از نظر علمی، امری است پذیرفته شده که در بسته سیاستی دیده نشده است. تقریبا نتیجه تمامی مطالعات گسترده در این زمینه اثبات این حقیقت است که فساد عامل مهمی در لطمه به تولید و سرمایه‌گذاری است. البته مبارزه با فساد امر بلند مدت است ولی به حساب آوردن آن در بسته سیاستی با نشان دادن جهت‌گیری دولت در برخی بخش‌ها اثر فوری و کوتاه مدت دارد؛ مانند نحوه برخورد با مؤسسات مالی غیرقانونی و تخلفات بانک‌ها، به ویژه بانک-های خصوصی که این برخورد می‌تواند نقش زیادی در انضباط پولی بازی کند. کم بها دادن به این عوامل مهم و فزون‌نمایی نقش تحریم و صادرات نفت و نیز قیمت ارز، درواقع ذهن را به طور غیرمتناسب بر سیاست خارجی و بازرگانی خارجی متمرکز می‌کند.

۵) بسته سیاستی ضد رکود وقتی به راه‌حل‌ها می‌رسد با رویکردی واقع‌بینانه و درست آغاز می‌کند که آن تعقیب راه‌حل‌های ضدرکودی غیرتورمی است. ولی تحت تأثیر همان راهبرد برونگرا، از صنعت نفت و پتروشیمی که تاکنون کار اصلیشان خامفروشی بوده است، به عنوان بخش پیشران دفاع می‌شود و راه‌حل‌ها از مسیر سیاست خارجی جستجو می‌گردد، چون حل مشکلات به پذیرش پارادایم سازمانهای جهانی گره می‌خورد، تأکید بر آزادسازی در همه بازارها، بهویژه در بازار پول، سرمایه و کالاست. در ارائه راه حل خروج از رکود چهار راهبرد به درستی حاکم بر تصمیم‌گیری‌ها معرفی می‌شود: ۱)عدم اتکا به منابع بانک مرکزی ۲)دامن نزدن به بیماری هلندی ۳) توجه به بنگاه‌های کوچک و متوسط و ۴) چشم ندوختن به افزایش حجم پول برای افزایش درآمد اسمی خانوارهاست. بر این فهرست راهبردهای زیادی را باید افزود، از جمله: ۵) دو رکنی بودن اقتصاد(پیشرفت و عدالت) و عمل به اقتضای اقتصاد مقاومتی

۶) ضرورت قطعی حمایت از مستضعفان در مسیر مبارزه با رکود ۷) پرهیز از کشمکش ناشی از قبیلهگری سیاسی و تلاش برای گفتگو و مفاهمه. راهبرد مهم دیگر رها نکردن بازارها به دست به ظاهر عرضه و تقاضاست، چرا که بازارهایی پر از فساد، انحصار و تبانی، اگر به حال خود رها شوند، قطعاُ بسیار دور از نقطه بهینه به تعادل خواهند رسید و مشکل بیکاری حل نخواهد شد. نادیده گرفتن فساد سیستماتیک موجود، به ویژه در نظام بانکی و اداری کشور و رها کردن امور به اسم بازاری و رقابتی کردن فعالیت‌ها، در وضعیت‌ ما به منزله میدان دادن بیشتر به رانت خواری گسترده موجود است. البته دخالت اداری نیز در وضعیت فعلی به دلیل وجود فساد اداری راه‌حل بی‌هزینه نیست. در ادامه به چند مصداق بسیار مهم پرداخته خواهد شد.

۶) در مجموعه سیاستهای ضدرکودِ غیرتورمی سخن از "شناور ساختن نرخ سود بانکی متناسب با تورم انتظاری" و "ایجاد رقابت بین بانکها" رفته است! میگویند نرخ واقعی سود باید مثبت باشد یعنی نرخ سود بانکی باید بزرگتر از نرخ تورم انتظاری باشد که تورم در رفته، سود مثبت گردد. مثلا در وضعیت امروز ما که دولت تورم پایان سال را ۲۵ درصد پیشبینی کرده است، نرخ سود سپرده باید لااقل همین ۲۵ درصد باشد تا سپرده گذاران جریمه نشوند. در نتیجه با توجه به هزینه تجهیز منابع(خرج و سود بانک) سودی که بانک از دادن تسهیلات توقع دارد حدود ۲۸ درصد میشود( بانک مرکزی در اردیبهشت ماه با روش تیلور این نرخ را بین 26/4 و 31/7 درصد برآورد کرد) یک اثر این سیاست را جذب سپرده بیشتر و امکان تأمین منابع سرمایه گذاری افزونتر میدانند. در نقد و رد این نظر در وضعیت کنونی ما و محکم نبودن استدلالهای مربوط سخن بسیار است ولی در اینجا فقط به ارتباط این سیاست مخرب با رکود میپردازیم.

اثر نرخ سود بر قیمت تمام شده چقدر است؟ با دقت در منابع تأمین سرمایه بنگاهها پاسخ درست به دست میآید. منابع تأمین سرمایه بنگاه عبارت است از:

۱) تسهیلات بانکی

۲) قرض از منابع غیربانکی

۳) آورده سهامداران

فرض کنید بنگاه x بتواند ۵۰ درصد نیازش را از بانکها تسهیلات بگیرد. در بانک با نرخی بر اساس منطق مدافعان نرخ حقیقی مثبت(نه نرخ شناور) یعنی ۲۸ درصد روبرو باشد(فرض میکنیم فساد هم وجود ندارد و درصدی روی آن نرخ نمیرود. هزینه دوندگیها را هم صفر حساب میکنیم)، ۱۵ درصد نیازش را از بازار و منابع غیربانکی تأمین کند که نرخ سال ۹۲ در این بازارها، بر اساس برآورد بانک مرکزی به طور متوسط ۵۳ درصد بود. و بقیه ۳۵ درصد را هم خودِ سهامداران بنگاه بیاورند. یکی از آثار تعیین نرخ سود سپرده بانکی تعیین هزینه فرصت پول است. یعنی تعیین حداقل بازدهی است که صاحب هر پولی بدون اینکه کار کند و خطر بپذیرد از پول خویش انتظار دارد؛ درست همان طور که پولش را به بانک بسپارد. البته سهامداران بنگاه فرضی x چون ریسک میپذیرند معمولا بیش از آن میخواهند. سهامدار، حساب آورده خود را از سود بازرگانیِ ناشی از تولید و فروش محصول جدا میکند: آن یکی را نتیجه طبیعی پول آورده خود میداند و این یکی را ثمره عمر و مدیریت خود میشمارد(درست یا نادرست). بنابراین در مثال فرضی ما، برای ۳۵ درصد آورده سهامداران نیز لااقل باید سود ۲۸ درصد را در نظر بگیریم. در نتیجه هزینه تأمین سرمایه برای بنگاه فرضی ما میشود 31/75 درصد(=50*0/28 + 15*0/53 +35*0/28). یعنی به طور معمول بنگاهها بیش از نرخ تسهیلات بانکی هزینه سرمایه دارند. اگر از تهیه عوامل تولید تا فروش محصول تولیدشده یک سال طول بکشد، هر یکصد هزار تومان خرج تولید، با هزینه تأمین سرمایه، ۱۳۱۷۵۰ هزار تومان تمام خواهد شد. البته با کوتاه شدن دوره تولید و فروش، آن ۳۱۷۵۰ تومان کم می-شود. خلاصه آنکه هر ۱ درصد افزایش نرخ رسمی، حدود 1/2 درصد بر هزینه تمام شده میافزاید! این محاسبات مربوط به بازار مهارشدهای است که نرخ را بانک مرکزی تعیین میکند تا نرخ بهره را از منفی شدن بازدارد؛ اما بحث رهاسازی فاجعه بزرگتری است.

"شناور ساختن نرخ سود بانکی متناسب با تورم انتظاری" و "ایجاد رقابت بین بانکها"که سیاست مطلوب دولت اعلام شده به دلیل وجود تبانی و فساد و تجربه تلخ سالهای اخیر در مسابقه مخرب بانکها و مؤسسات مالی اعتباری برای جذب سپرده بیشتر، نرخ را به ۳۵ و حتی ۵۰ درصد میکشاند. بانک مرکزی طی گزارشی در اردیبهشت امسال "عوارض منفی بروز رقابت در سود سپرده" را "افزایش هزینه تأمین مالی در اقتصاد"، "حرکت منابع مالی به سمت فعالیتهای غیرتولیدی"، "افزایش ریسکهای بانکی" و . . . میشمارد. طبق تحلیل درست دولت، رکود فعلی نتیجه بالا رفتن هزینه تولید است. بنابراین سیاست شناور ساختن نرخ سود بانکی به اسم ایجاد رقابت بین بانکها، اقدامی رکود افزاست نه ضد رکود. در همان حال تورم طرف عرضه را نیز تشدید میکند. یعنی به جای درمان، بیمار را احیانا میکشد! با افزایش تورم، برای آن که نرخ حقیقی سود مثبت بماند(سیاست دولت)، باید مجددا نرخ سود را بالا ببریم . . . و تکرار دور باطل.

انحراف نقدینگی بیشتری به سوی سوداگری، یکی دیگر از تبعات سیاست پیشنهادی دولت است. هم اکنون سهم بخش بازرگانی و خدمات از تسهیلات شبکه بانکی بیش از 62/7 درصد است. در صورت اجرای سیاست پیشنهادی چه سهمی برای صنعت و معدن و کشاورزی خواهد ماند؟ وقتی دارندگان فعلی اوراق مشارکت دولتی برای تبدیل اوراقشان و استفاده از نرخهای جدید هجوم آوردند دولت چه خواهد کرد؟ آیا با نرخهای بالای جدید پروژهای باقی میماند که معقول و اقتصادی باشد؟ قدرت رقابتی صادرکنندگان ما چه میشود؟ اساسا در تمامی منابع درسی افزایش نرخ بهره را سیاستی انقباضی معرفی میکنند و برای مقابله با رکود کاهش نرخ بهره را یک راه درمان میشمارند و آن را کاهش میدهند، نه افزایش.

راه حل در وضعیت تورمی و رکودی شدید موجود، کاملا برعکس است یعنی باید نرخ اسمی سود را پایین آورد و با کاهش تورم به تدریج به نزدیک کردن نرخ اسمی به نرخ حقیقی پرداخت. نظریه سرکوب مالی را عذر تصمیمی که آثار مخرب آن منطقا نشان داده شد، قرار ندهیم. بخشی از تبعات عمل بر اساس این نظریه برشمرده شد و نیز، مطالعات اقتصاد کاربردی به نتایج روشنی از کارکرد این نظریه در ایران نرسیده است . البته دولت نیز در بسته سیاستی خویش هرجا مصلحت دیده مقید به نظریه نمانده است. ما هم به همین روش توصیه میکنیم فقط اختلاف در موارد مصلحت است.

۷) یکی دیگر از موارد مهم که تصمیم دولت بدون توجه به واقعیات بازار و کشور به عرضه و تقاضا احاله شده است، موضوع ارز است. در سیاستهای پیشنهادی تأکید بر نرخ حقیقی ارز است که در ارتباط با تورم داخل و خارج تعریف میشود. این ارتباط سه حالت میتواند داشته باشد: ۱) تورم ایران و مثلا، اسپانیا برابر باشد. در این حال با یک یورو در اسپانیا سبدی از کالا را میتوان خرید که در ایران با ۴۵۲۵ تومان میتوان خرید(نرخ اسمی ۱ یورو = نرخ حقیقی = ۴۵۲۵ تومان)، ۲) تورم در اسپانیا بیش از ایران باشد. در این حالت با یک یورو در اسپانیا نمیتوان سبدی از کالا را که با ۴۵۲۵ تومان در ایران قابل خرید است، خرید. در این حالت نرخ حقیقی یورو زیاد میشود

( ریال بیشتر میارزد). بعنی یک اسپانیایی ترجیح میدهد در ایران خرید کند و یک ایرانی ترجیح میدهد جنس داخلی مصرف کند. به عبارت دیگر صادرات ما زیاد و واردات کم میشود. و ۳) اگر نرخ تورم در ایران بالاتر از تورم اسپانیا باشد. برعکس حالت ۲ است یعنی حالا نرخ حقیقی کم میشود و یورو بیشتر از نرخ اسمیاش میارزد. در واقع یک ایرانی با ۴۵۳۵ تومان در ایران کمتر از آنچه با یک یورو در اسپانیا میتواند بخرد، در ایران به دست خواهد آورد. پس واردات ما از اسپانیا زیاد و صادرات ما به آنجا کاهش مییابد. به عبارت دیگر اگر بخواهیم قدرت رقابت ما در معاملات خارجی خراب نشود، باید نگذاریم نرخ حقیقی ارز کم شود. راهی که نئوکلاسیک ها با پشتیبانی فشار صندوق بینالمللی پول و سازمان تجارت جهانی توصیه میکنند این است که به اندازه فزونی نرخ تورم داخل نسبت به نرخ تورم خارج، نرخ اسمی ارز را افزایش دهید تا نرخ حقیقی ثابت بماند و قدرت صادراتی کشور کم نشود. به عبارت روشن تر، تا صادرات ما برای خارج ارزانتر شود و آنان به خرید محصولات ما راغب شوند، و واردات ما از خارج گرانتر شود و ایرانیان تقاضایشان نسبت به کالای خارجی را کاهش دهند. سخن در باره این سیاست نیز بسیار است ولی ما فقط به نسبت آن با استراتژی ضدرکودی غیرتورمی دولت میپردازیم.

پرسش مهم این است: آیا این سیاست در جهت علاج رکود است یا خود رکودزا است؟ افرایش نرخ اسمی ارز به معنای گران شدن واردات است. مهمترین سیاست ارزی دولت " کاهش تدریجی شکاف بین نرخ ارز مبادلهای و بازار"اعلام شده است. یعنی ظرف تقریبا یکسال و نیم مثلا دلار ۲۶۴۳ تومانی مبادلهای(نرخ روز پنجشنبه) را میخواهد به نرخ آزاد پایان ۱۳۹۴ برساند. وقتی بانک مرکزی نرخ مبادله ای را زیاد میکند، نرخ آزاد هم زیاد میشود. فرض میکنیم قیمت آزاد با هیچ تکانه و بحرانی دچار نشود و با روند افزایش آغاز سال تا کنون همپای نرخ مبادله ای رشد کند). تقریبا ۴۰ درصد افزایش خواهد یافت. حدود ۸۷ درصد واردات ما را کالاهای واسطهای و سرمایهای تشکیل میدهد. پس عمده ورودی بنگاههای تولیدی تا ۴۰ درصد گران میشود. با توجه به سهم اصلی این اقلام در قیمت تمام شده، این تصمیم به معنای افزایش قیمت تمام شده به نسبت سهم واردات در هزینه تولید است. به عبارت دیگر، دولت که خود علت اصلی رکود را افزایش هزینه تولید تحلیل کرده است با این تصمیم لااقل در کوتاه مدت خودش به رکود دامن میزند. در عین حال تورم طرف عرضه را نیز تشدید میکند: باز بهجای درمان، تقویت علت بیماری! ممکن است ادعا شود اصلاح قیمت ارز و تک نرخی کردن ارز، محاسن بسیاری از جمله حذف رانت خواری و افزایش صادرات دارد که آن رکود را جبران میکند. در رد این ادعا نکات زیادی است که به ذکر دو نکته اکتفا میکنیم:

I. ادعای افزایش صادرات با افزایش نرخ اسمی ارز چقدر با مطالعات تجربی علمی تایید میشود؟ پژوهشهای بسیاری این ادعا را رد میکنند یا لااقل دلیل قوی برای آن نمییابند که به چند نمونه اشاره میشود:

• یک افزایش شدید در قیمت کالا های وارداتی ، ناشی از کاهش ارزش پول ملی از طرق مختلف بر اقتصاد اثر میگذارد: سطح عمومی قیمتهای تولیدکننده را بالا میبرد، و ممکن است به مار پیچ تورم منجر شود. همین طور افزایش قیمت های تولید کننده به افزایش قیمت کالاهای صادراتی منجر می-شود که ممکن است نه تنها صادرات را زیاد نکند ، بلکه رقابت خارجی تضعیف هم بشود (Razafimahefa (۲۰۱۲:۳.

• وقتی سیاست کاهش ارزش پول ملی اعمال می شود از طریق افزایش قیمت نهاده های وارداتی، قیمت کالاهای قابل صادرات بر حسب پول ملی زیاد می شود و درنتیجه ممکن است قدرت رقابت خارجی نه تنها افزایش نیابد بلکه کاهش یابد. ادبیات ذیربط در این باره در مورد کشورهای درحال توسعه مبهم است و تصویر قاطعی ارائه نمی کند Lizando & Montiel(۱۹۸۹), Buffie (۱۹۸۶)

• مطالعه دیگری درباره اثر کاهش ارزش پول ملی در ۱۲ کشور کمتر توسعه یافته نشان می دهد که اثر بر تراز پرداختها و تولید کاملاً به وضعیت دستمزدها و جریان سرمایه بستگی دارد. یکی از شرایط اثرمثبت کاهش ارزش پول ملی اجازه کاستن از مزد واقعی به نفع سرمایه است ولو کوتاه مدت

Gylfason and Radetzki )۱۹۹۱)

• در سطح خرد ، اینکه افزایش نرخ ارز چه اثری بر نرخ کالا ها در بازار بگذارد به ساختار بازار وابسته است. اگر بازار انحصاری باشد، تولید کننده حداکثر سازسود، تمام افزایش هزینه را به مصرفکننده منتقل میکند. هرچه ساختار به رقابت نزدیکتر باشد، تولیدکننده سهم بیشتری از افزایش هزینه را خود باید تحمل کند. اگر مصرفکنندگان مصرف کالاهای متکی به منابع داخلی را بیشتر ترجیح دهند، انتقال افزایش قیمت ارز به اقتصاد داخلی ) می تواند کمتر باشد Razafimahefa(۲۰۱۲)

• هرچه شرایط پیش از بحران ارزی تورمی تر باشد، اثر افزایش نرخ ارز بر نرخ تورم بیشتر است. یک مطالعه (Choudhari and Hakara, ۲۰۰۱ ) با اطلاعات ۷۱ کشور شامل کشورهای نوظهور و کشورهای در حال توسعه این نتیجه را با قوت تایید می کند

II. در ابتدای بحث ارز استدلال درست دولت در باره اهمیت جلوگیری از کاهش نرخ حقیقی ارز تشریح شد. ولی چرا بجای اطاعت بی وجه از نهادهای سرمایه داری از ابزار تعرفه استفاده نکنیم؟ کاری که گردانندگان همان نهادها با کمال دورویی هر وقت به نفعشان بود بی هیچ تردیدی از آن بهره بردند. ما میخواهیم صادراتمان برای خارجیان ارزان تمام شود و واردات از خارج برای ما گران در بیاید. یارانه صادراتی و عوارض وارداتی را برای همین ساخته اند. در دهه ۱۹۹۰ آمریکا که از بنیانگذاران WTO بود، برای حفظ ۸۰۰ هزار فرصت شغلی در صنعت فولادش برای تک تک بنگاه های فولاد کره و ژاپن تعرفه سنگین وارداتی وضع کرد. حالا تا کی آن‌ها شکایت بکنند و او چگونه دفاع کند، خرش از پل گذشته و رکود صنعت فولادش تمام شده است.

III. اینجا هم مانند بحث نرخ سود بانکی تورم ناشی از افزایش نرخ ارز، خود باعث میشود فاصله بین تورم داخل و خارج زیاد شود و برای تصحیح نرخ حقیقی ارز مجددا مجبور به افزایش نرخ اسمی ارز شویم . . . دور باطل تکرار میشود.

راه حل مانند مورد نرخ سود بانکی، تثبیت نرخ مناسب برای کاهش رکود فعلی و تقریبا ثابت نگهداشتن آن برای سه سال و ادامه تلاش برای کاهش نرخ تورم است. با این کار فاصله نرخ تورم داخل و خارج تدریجا کم میشود و نرخ اسمی به نرخ حقیقی نزدیک میگردد. بدین ترتیب بدون آن که خطر خنثی شدن تدبیرمان پدید آید، صادرات غیرنفتی افزایش مییابد. یعنی رسیدن به هدف از طریق راه ضدرکودیِ ضدتورمی. مکمل این سیاست در طرف صادرات گرفتن نوعی از تضمین برای اطمینان از بازگشت درآمد ارزی حاصل از صادرات غیرنفتی است. هیچ عقلی نمیپذیرد ما با ابزارهای حمایتی از صادرات دفاع کنیم بدون آن که مطمئن باشیم این کار به فرار سرمایه منجر نمیشود.

جناب آقای رئیس جمهور!

ما ضمن ارج نهادن به تلاش دولت برای بهبود معیشت مردم مطالب بسیار دیگری هم در این باره داریم ولی شمهای را تقدیم کردیم تا اگر چنان که ادعا شده است آمادگی عملی هست در جلسات تفصیلی برای مهمترین مسأله مردم، رهبری و حال و آینده کشور با برادران دولت راه حل جستجو کنیم.

احمد توکلی ــ الیاس نادران
نمایندگان مجلس شورای اسلامی
۱۷ مرداد ۱۳۹۳
 
جواد
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۴:۵۷:۳۵
فقط امیدوارم که نتایج این سیاستها بعدا به ابزاری جهت به زیر سوال بردن دولت فعلی توسط دولت آینده تبدیل نشود و دولت امروز فردا روزی پشیمان کار امروزش نباشد . مردم از آزمونهای سعی و خطا خسته شذه اند . (2293725) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۷:۲۶:۴۰
خودت فهمیدی چی گفتی؟ (2294030) (alef-14)
 
جواد
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۰۸:۵۲:۴۰
دولتهای قبلی نیز سیاستهای اقتصادی زیادی را به اجرا گذاشتند و بعد از اینکه این سیاستها به شکست انجامید و نتایج خوب و مثبتی به همراه نداشت دول بعدی و این دولت نسبت به آن سیاستها انتقادات فراوانی را کرده و می کند بنابراین شایسته است دولت فعلی بسته ای را عملی کند که از نتیجه مثبت و ملموس آن اطمینان کافی داشته باشد و با کار کارشناسی سنگین این کار را انجام دهد تا دولت آینده همین انتقادات را نسبت به عملکرد این دولت نداشته باشد . مفهوم شد ؟ (2295030) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۱۱:۰۰:۲۸
پاسخی به آقایان و خانمهایی که می گویند منتقدان سیاستهای اقتصادی ، راهکار بدهند:
وقتی وزیری با حداکثر رای مجلس انتخاب می شود، یعنی چنته اش پر است و طرح های اقتصادی مفید را در آستین دارد
حال پس از یکسال وقتی طرح ارائه می شود و ناکارآمد است، آیا صحیح است دیگران بجای او طرح بدهند ؟!
فکر می کنم همین نقدهای سازنده هم از روی دلسوزی دکتر توکلی و نادران است وگرنه مثل سایرین می توانند سکوت کنند تا طرح پس از 4 سال به شکست بیانجامد.
برای صندلی وزارت و وظیفه ی آن ارزش قائل باشید. (2295225) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۲۱:۰۸:۴۹
از دولت انتظار ميرود بسيار با دقت و حساب شده عمل نمايد مردم ايران ديگر طاقت. تورم و افزايش قيمتها و افزايش دلار و ارز را ندارند قيمتهاى مسكن و اجاره بها كمر شكن هست ٥ تا پاكت ميوه يعنى حدوط ٦ كيلو ميوه بالاى ٤٠ هزارتومان ميشود يك كيلو پسته ٦٠ هزار تومان است و يك كيلو گردو ٦٥ هزار تومان تمام اينها قيمتهاى محصول متوسط است و جنس اعلا سى درصد گرانتر هم ميباشد . براى نجات از ركود كشور را دچار تورم نكنيد .
اقاى رييس جمهور حتما ميدانيد و اگر نميدانيد بدانيد تورم اغنيا و ثروتمندان را غنى تر و ثروتمند تر مينمايد و افراط ضعيف و متوسط جامعه را فقير نموده و فقرا را به زير خط فقر و انحطاط ميكشاند ......... (2294396) (alef-10)
 
مهدي
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۰۵:۰۹:۵۷
مشكل از سياستهاي مورد نظر بانك جهاني نيست مشكل اين است كه ما اين سياستها را بومي مي كنيم بعد كه شكست مي خورد بانك جهاني و سياستهاي مورد نظرش را مي كوبيم مثلا انها مي كويند اصلاح قيمتها ما فقط قيمتهايي را اصلاح مي كنيم كه اصلاح ان يعني افزايش ان بنزين اصلاح مي شود ولي خودرو نه و... انها مي كويند خصوصي سازي ما مي اييم شركتهاي دولتي را از دولتي كه حداقل به مجلس جوابكو است مي ستانيم و به فلان اركان نظامي مي دهيم كه به هيج كس باسخكو نيست بعد هم مي كوييم سياستهاي بيشنهادي انها را اجرا كرديم جواب نداد!!! اين سياستها همان سياستهايي است كه در تركيه مالزي و ... اجرا شد و جواب داد ولي درست اجرا شد بومي نشد!!! (2294914) (alef-10)
 
محمد
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۰۹:۲۲:۲۰
اصرار برای ربط دادن رکود به دولت هشتم خیلی جالب بود. اون هم به دلیل افزایش حقوق اعضای هیئت علمی!!!
لااقل بسته دولت یه چهارچوب نظری داره ، چهارچوب تحلیل شما چی هست اونوقت؟ (2295065) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۵:۱۱:۵۰
مشکل کشور ما اینه که میخواهیم در یک سیستم کاملا دولتی اقتصادی، قوانین اقتصاد ازاد غربی را اجرا کنیم خوب معلوم است شکست میخورد

الانبه گفته اقای نوبخت در این شرایط 80% بودجه کشور از نفت و مالیات صرف حقوق مزایای سیستم دولتی میشود پس دولت خود یک چاه ویل نابودی بیت المال است در حالی که 4 میلیون کارمند داریم یعنی 80% درامد کشور صرف 10% افراد جامعه میشود!!!

ضمنا ایا ارز را گران کردیم زمان احمدی نژاد صادرات زیاد شد؟ ارزانی در کشور شد؟

خیر مردم سرتان کلاه نگذارند همیشه حقوق خود را تقسیم بر دلار کنید ببینید چند دلار میشود الان اگر 1 میلیون تومان درامد متوسط سرانه کشوری باشد درامد اکثر مردم 300 دلار است یعنی فقیرترین کشور دنیا هستیم در حالی که قیمت مصرفیها در حد جهان است



پس اقتصاد ما نفتی است و نمیشود حتی 10 ساله غیر نفتی کرد باید دلار را قیمتش را کم کرد و درامد سرانه دلاری کشور را بیاوریم به ماهی 1000 دلار تازه برسیم به قبل از سال 90 (2293755) (alef-13)
 
بازنشسته کشوری
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۲۲:۱۷:۲۶
... در حالی که 4 میلیون کارمند داریم یعنی 80% درامد کشور صرف 10% افراد جامعه میشود!!!
دوست عزیز جا دارد کمی مشق ریاضی کنی! مثل اینکه کارمندان خانواده هم دارند و در مجموع با اهل و عیال بیش از 10% جامعه را تشکیل میدن. ضمناً این 80% همه اش به کارمندان نمیرسه چه در آنصورت باید کارمندان جزو ثروتمندان جامعه میشدند نه اکثراً جزو قشر فقیر جامعه. (2294533) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۰۰:۰۲:۰۵
بعضى نكته ها درست است (2294709) (alef-13)
 
مهدی
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۰۸:۴۸:۵۱
اون کارمندها خانواده هم دارند ضمنا همه هم جوان نیستند که بچه نداشته باشند جانم (2295023) (alef-10)
 
علی
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۰۹:۰۱:۰۶
آقای نوبخت مغلطه می فرمایند، بسیاری از شرکت های دولتی علاوه بر اینکه حقوق کارمندانشان را می پردازند، سهم بزرگی از درآمد و سودشان هم مستقیم به خزانه دولت واریز می شود، در واقع بسیاری از شرکت های دولتی سودآور و مستقل از کمک دولت اند شرکت های نفتی، شرکت گاز، شرکت توانیر، شرکت آب و فاضلاب، شرکت های پتروشیمی، شرکت های تولید فولاد و... از این دسته اند. باقی دولت که در ظاهر سودآور نیست از جمله آموزش پرورش، نیروهای نظامی و انتظامی، تامین منابع آب، ساخت زیرساخت های ارتباطی(شامل راه، بندر، فرودگاه) و ... جزء وظایف ذاتی دولت است که باید انجام دهد. جالب توجه است که بخش بزرگ کارمندان دولت در همین بخش ها مشغول کارند و دولت وظیفه ای جز تامین حقوق این بخش ندارد. مطمئن باشید خصوصی سازی این بخش ها جز افزایش فشار بر مردم نتیجه دیگری نخواهد داشت. (2295037) (alef-10)
 
امین م
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۱۶:۴۰:۱۸
در مورد شرکتهای آب و فاضلاب تا جایی که من میدونم همه ضررده هستند (2295972) (alef-10)
 
علی
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۵:۱۷:۵۱
بعضی وقتها راه ساده تری هم هست اما ما از ان غافلیم، بیشتر کشاورزها از بی ابی مزارع رنج میبرند در حالیکه ایران بهترین زمین های کشاورزی را داراست، با کمی همت میتوان اب خلیج فارس و دریای خزر را در کل ایران تقسیم کرد ( هزینه این کار از طریق درامد نفتی ومشارکت عمومی) و سپس به صادرات محصول کشاورزی به کشورهای همسایه (خصوصا عراق و روسیه که در اینده نزدیک احتیاج فوق العاده به مواد غذایی ودامی پیدا میکنند) و وارد کردن ارز مایحتاج کشور از این راه باعث رشد و شکوفایی میهنمان و در دراز مدت رهایی از وابستگی به نفت. (2293770) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۷:۰۳:۳۱
یعنی چه که اب خزر و خلیج فارس رو تقسیم کنیم به همه ایران؟

مگه اب دریا به درد کشاورزی می خوره؟

شما از چابهار تا ابادان جایی را بلدی که از دریا برا کشاورزی استفاده کنند ؟


همه ما مجبور نیستیم حتما نظر بدیم عزیز دل (2293964) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۷:۱۳:۱۷
راه ساده تر پیروی از راهکار خروج از رکود اقتصادی کره شمالی و یا زیمباوه است (2293997) (alef-14)
 
حمید نظری
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۷:۳۶:۴۸
برخی واقعا مسایل فنی را خیلی ساده انگارانه بررسی می کنند !!
آب دریای خزر و خلیج فارس بسیار شور است فقط هزینه شیرین کردن آن در هرمتر مکعب دو دلار است الان آب شرب هر متر مکعب 100 تومان است !
هوای بسیاری از مناطق ایران پرفشار است حتی اگر آب دریا را به این مناطق بیاوریم بسرعت تبخیر شده رطوبت به بالا رفته در مناطق بلند تخلیه شده و شوره زار باقی می ماند مانند دریاچه نمک و حوض سلطون که آبهای سطحی باران وارد آن می شود ولی بسرعت تبخیر شده و نمک باقی می ماند !!!
اگر قرار بود آب دریا باعث تغییر اقلیم و سرسبزی منطقه ای شود عربستان و دبی هم پول داشتند هم سرمایه !!! همینطور جنوب ایران مانند چاه بهار و جاسک !!!
شما را بخدا اینقدر سطحی نگر نباشید هزینه انتقال آب نیز بسیار سنگین است دریای خزر را در نقشه بالا سر ایران می بینید فکر می کنید یک لوله زیرش بزنند آب هری به پایین می رسد اما رشته کوه عظیم البرز با دویست کیلومتر عرض را کنار آن نمی بینید ؟ هزینه انتقال هر مترمکعب آب نیز هزاران دلار در ماه است که بعلت پمپاژ و نیاز دائمی به برق ، همیشگی است !!!
همین الان در سمنان نیم مترمکعب آب چشمه روزیه را جهت شرب از فاصله چهل کیلومتری منتقل کرده اند اما هزینه های سنگین پمپاژ و انتقال آن دولت را با مشکل مواجه کرده بنحوی که اگر با بطری به مردم آب معدنی می دادند ارزانتر بود !
خیلی از مناطق با دریا فاصله هم دارند اما مانند مخمل سبز می مانند مثل وسط اروپا
این بعلت انتقال آب نیست هوای کم فشار آن باعث انتقال رطوبت می شود .
شمال هم اگر رشته کوه البرز و هوای کم فشار نبود مثل صحرای ترکمنستان در مجاور دریای خزر کویر و برهوت بود 1 (2294045) (alef-14)
 
abbas
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۰۸:۵۹:۲۹
متاسفانه این طرح آبرسانی کاملا سیاسی است نه اقتصادی (2295036) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۷:۵۴:۲۱
بعضی وقتها راه های ساده تری هم هست مثلا بهینه سازی و هوشمندکردن آبیاری مزارع برای کاهش مصرف بزرگترین بخش هدررفت منابع آب کشور نه؟ (2294075) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۰۸:۵۱:۱۱
اقتصاد بر پایه وهم و خیال نیست . آب دریای خزر و خلیج فارس شوره و هزینه شیرین کردنش واقعا زیاده .
یاد قضیه بلوط های احمدنژاد افتادم . (2295025) (alef-10)
 
جليل
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۵:۳۹:۳۹
ضمن تشكر از آقايان دكترتوكلي و دكتر نادران در نقد منصفانه سياستهاي دولت و تشكر از استقبال دولت از نقد، همانطور كه در آخر مقاله گفته شده مساله اقتصاد (به ويژه حل ركود و تورم در شرايط فعلي) مهمترين مساله مردم در حال و آينده است. اميد است دولت و مجلس به اندازه كافي روي اين موضوع كار كنند كه به راه حل مطلوبتري برسد. از مجلس و دولت انتظار است بجاي پرداختن به مسائل حاشيه اي مثل استيضاح وزير علوم و نقدهاي جناحي و...به مساله اصلي كشور بپردازند.
ان شاالله. (2293809) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۷:۲۴:۴۴
عمه منم بلده نقد کنه اما کو راهکار؟؟ (2294023) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۹:۱۰:۱۶
ببخشید نباید انتظار داشته باشی حتی برنده جایزه نوبل تنهایی راهکار اقتصادی برای کشور بده، نیازمند به هزینه های زیاد و کارشناسان فراوان است که در دست دولت است.
اتفاقا عمه شما نقد بلد نیست، نقد خودش نیاز به دانش فراوانی دارد و ریزبینی خاص، به خاطر همین است نظر عمه شما زیاد مهم نیست ولی نظر نقد افراد خاص خیلی هم مهم و موثر است که خیلیها بر علیه ان جبهه میگیرند ولی به نقد عمه شما میخندند (2294208) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۹ ۰۹:۲۸:۲۰
چرا همیشه کارهای سخت رو عمه ها باید بکنند ؟ (2297246) (alef-14)
 
سيد
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۲۲:۰۵:۲۵
آقايان دكتر توكلي ونادران ، چند دوره نماينده محترم مردم در مجلس هستند وهميشه از مؤ ثرترين افراد در تدوين وتصويب قوانين اقتصادي بوده اند ونتيجه كار وضع امروز اقتصاد كشور است . عزيزان طوري نامه نوشته اند كه گويا خفت وذلت مردم در سيستم اقتصاد دولتي ، هيچ ارتباطي با ايشان ندارد ! . (2294513) (alef-10)
 
جلیل
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۵:۴۲:۰۰
این دولت دولت پیر مردهاست که به قول یه نفر که گفت اگه واقعا کار بلد بودند که تو جوانیشون که تو دولت رفسنجانی بودند کشور رو به تورم 50 درصدی نمی رسوندند حالا دیگه پیر و فرسوده شدند و به جای اینکه فکر اون دنیاشون باشند اومدند وزیر شدند کدام بسته ؟ (2293817) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۷:۱۷:۳۵
یاد دولت رفسنجانی بخیر با دیپلم میشد کار پیدا کرد! الان چی؟ (2294008) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۸:۲۲:۴۳
در دوران سیاه سازندگی تورم به 75 درصد رسید (2294119) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۲۱:۳۹:۵۸
تو بگو 100 درصد کی به کیه؟ ما هم همه بچه های دهه 80 هستیم ندیدیم که (2294448) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۷:۱۹:۵۳
جووونتون رو هم دیدیم چه بلایی سر کشور اورد نبوغ جوانهایی مثل بذرپاش را با گوست و پوست و جونمون لمس کردیم اقا جلیل برو به کسی و جایی این حرفارو بزن که ندونه 8 سال قبل چه بر سرمون رفت (2294012) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۷:۴۱:۲۹
ان چه جوان در ایینه می بیند پیر در خشت خام مشاهده می کند. (2294050) (alef-14)
 
جلیل
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۸:۵۳:۴۹
پس الان نعمت زاده در خشت خام اوضاع کشور رو می بینه دیگه عجبم هم میبینه که قیمت خودرو رو داره بالا می بره (2294176) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۲۱:۴۱:۲۲
خودرو بره بالا کسی که میخواد 40 ملیون پول ماشین بده 1 ملیون بالا 1 ملیون پایین براش فرقی نمیکنه (2294452) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۲۲:۵۴:۲۳
قیمت ها به دلیل سه برابر شدن نرخ ارزه که از دولت کریمه شما به ارث رسیده و باید لوازم یدکی را با سه برابر قیمت بخره و 28 درصد هم بهره بانکی بده تا نقدینگی همون واردات را تامین کند. (2294616) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۷:۴۲:۵۹
یعنی اگر کسی پیر شد نباید مسئولیت بپذیرد و فقط فکر ان دنیا باشد؟ (2294052) (alef-14)
 
جلیل
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۸:۴۸:۲۴
اگه تو کشور جوان نباشد بله اون وقت د ر شرایط اضطرار بله باید از پیرمردها استفاده بشه چون چاره نیست اماوقتی این همه جوان تحصیل کرده وجود داره چراباید از پیرمردها استفاده بشه همین آموزش وپررش اومده برای کسری نیروهاش بازنشستهها رو دعوت به کار کرده دیگه اینا وقت استراحت و عبادت و رفتن به حج شون هست
باز اگه دولت از پیرمردهای کارامد استفاده می کرد یه چیزی اما هم پیرند هم ناکارامد (2294161) (alef-13)
 
دقیقا
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۱۱:۱۱:۳۴
دقیقا!!!!
کار خوبی نیست ولی تو کشوری که آمار بیکاری جوانانش بیشتر از 50 % و پیراش همه دلالو بیفکر نشون دادن تنها راهکار همینه! (2295238) (alef-13)
 
مهران
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۱۱:۳۱:۳۰
ملا نصرالدين تو جمع گفت: جواني کجايي که يادت بخير

وقتي که جمع رفتند و تنها شد به خودش گفت: جواني هم هيچ پخي نبودي


حالا اين آقايان در دوران سازندگي چه گلي بر سر مان زدن که حالا که آلزايمر گرفته اند مي خواهند بزنند.

ضمنا استفاده کردن از پير مردها، توهين به جوانان مملکت هست و ما همواره دم از استعدادهاي جوانان را ميزنيم ولي در عمل متاسفانه فکر خود و ..... (2295278) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۷:۴۴:۲۸
شما به متولدین از چه سالی به بعد می فرمایید پیر و فرسوده؟ (2294053) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۸:۲۳:۴۸
وزیر 70 ساله که 4 بار گوشش را عمل کرده که نمیتونه وزارت صنعت را اداره کنه.. فکر کن!! (2294122) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۰۱:۱۰:۳۵
گوشش را عمل کرده که بشنوه نه این که ناشنوا بشنود.فکر کن. (2294810) (alef-10)
 
بیتا
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۸:۰۴:۱۷
نخیر تا اونجا که یادمه تورم خاتمی 10%بود (2294098) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۹:۵۹:۰۱
خجالت نمیکشی اقا جلیل!!!! شهر وند انقلابی؟؟؟؟

تو نمیدونی رفسنجانی زمانی که دولت را تحویل گرفت نیمی از کشور در اثر جنگ

ویرانه ای شده بود و هنوز تحریم شدیدی که به حمایت از صدام بر علیه ما جریان

داشت کمتر از امروز نبود؟؟؟؟؟؟

تو نمیدونی در اثر جنگ و تحریم و درامد پایین میزان تولیدات داخلی ما در آن زمان یک

صدم سال 85 نبود؟؟؟

تو نمیدونی بیش از 90% کارخانه های فعلی در زمان شروع دولت رفسنجانی اصلا

وجود نداشت!!! لذا وابستگی به خارج چندین برابر بود؟؟؟!!!!!!!!!

تو نمیدونی باز سازی کشور با نفت ارزان 10 تا 15 دلاری یعنی چه؟؟؟؟؟

و لابد نمیدونی که با وجود درامد 1064 میلیارد دلاری(فروش نفت+گاز+میعانات گازی

+ محصولات پتروشیمی+فروش شرکتهای دولتی) رشد اقتصادی منفی 6% و

تورم43% حاصل درایت!!!!!! 8 سال اخیر بود!! (2294279) (alef-13)
 
جلیل
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۲۰:۳۸:۱۹
اولا من شهروند انقلابی نیستم و اسم واقعی من جلیل هست وبا اسم کوچکم که جلیل هست سالهاست حدود 5 سال کامنت میذارم طرفدار احمدی نژاد و مخالف روحانی ام و روانشناسی خوندم این ازاون
اما بهتره خاطرات اربابت رو بخونی که نوشته یه نفر پیشگویی کرده بود تهران زلزله میاد از ترس جونش فرار کرده بود بابا مسئولیت قبول کردی باید جونت رو بدی کجا در رفته بودی؟
اما گفتی زمان جنگ بود درآمد کم بود زمان احمدی نژاد کمتر از جنگ نبود سخت ترین تحریم ها در زمان ایشون اعمال شد ام با اون شرایط یارانه داد مسکن مهرداد پالایشگاه ساخت که اگه پالایشگاه ساخت احمدی نژاد نبود نفت نداشتی
بیشترین طرحهای عمرانی وساخت وسازها درزمان احمدی نژاد رخ داد
ارباب شما می خواست مرم رو له کنه خفقان فوقاعاده شدید چی اونم مربوط به جنگ میشد؟ هامی دشمن اصلاح طلبان بئد ورحم بهشو نمی کرد
خجالت بکشید از تهمت زدن به احمدی نژاد (2294351) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۰۰:۲۱:۱۷
منفی به جلیل (2294758) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۰۱:۲۸:۴۳
بزرگترین خدمت اقای احمدینژاد انحلال سازمان مدیریت و برنامه ریزی بود چون خودشون هم مدیر بودن هم برنامه ریز. (2294830) (alef-10)
 
کارمند شرکت نفت
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۰۲:۱۳:۴۰
جلیل دلبندم
میشه یکی از اون پالایشگاههایی که اربابت احمدی نژاد ساخت رو معرفی کنی ؟!!!! (2294884) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۵:۴۹:۴۶
من که اقتصاددان نیستم هم توانستم متوجه بدیهیاتی در اشکالات طرح وزارت اقتصاد شوم. درواقع بنظرم طرح جدیدی نیست که متناسب با فلاکت اقتصادی کشور باشد.
بخصوص نقش بسیار کمرنگی برای بازار سرمایه در تامین مالی شرکتها دیده شده که ناشی از ناتوانی اثبات شده بورس کشور است.
امیدوارم دکتر روحانی نقد دکتر توکلی و نادران را با دید مثبت استقبال و برای تصحیحات در طرح ارائه شده دستور لازم را صادر کنند.
بخدا خسته شدیم از بی برنامگی اقتصادی و عقب افتادن از پیشرفت لحظه ای دنیا. (2293839) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۷:۱۶:۰۳
شما یک مثال بزن که آقای نادران یک کار مثبت تو کشور انحام داده باشه که بگیم این کارش الان درسته (2294006) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۹:۱۱:۴۳
یعنی شما نمیفهمید اقای نادران سمت اجرایی نداشته است
نیرو و توانی که دولت دارد هیچ ارگانی ندارد
همین که نقد میکند یعنی حضور دارد (2294212) (alef-13)
 
یک شهروند معمولی
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۲۲:۲۶:۳۵
نقد بدون ارائه راهکار پشیزی ارزش ندارد. (2294554) (alef-10)
 
امیر
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۱۸:۳۵:۱۷
شما اگر متن رو خونده بودی راهکارهاش رو هم توش نوشته بود (2296244) (alef-10)
 
علی
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۶:۱۵:۵۴
از اقایان دکتر توکلی و نادران کمال تشکر را داریم که همواره دلسوزانه در جهت حل مشکلات کشور پیش قدم بوده اند استدلال و ایرادات این عزیزان را بجا و قابل پذیرش می دانم.ان شائ اله دولت و مجلس دست به دست هم به بهترین راهکار برسند. (2293882) (alef-13)
 
محیط
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۲۲:۲۸:۲۶
دلسوزی هایشان در دهه 60 بخش خصوصی را با خاک یکسان کرد (2294557) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۶:۱۸:۲۰
فعلا بدون رفع کامل تحریمها هر بسته ای محکوم به شکست است (2293885) (alef-13)
 
محمد
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۶:۲۳:۰۹
جناب آقای توکلی اگرشما ودوستانتان درمجلس اینقدربه مسایل اقتصادی اشراف دارید چرا خودتان یک بسته برای خروج ازرکود در مجلس تهیه نمی کنید!چرا طی این چندسال اخیر یک قانون راهگشا برای بهبود فضای کسب وکار تهیه نکردید!میدانم الف شهامت درج نظرات انتقادی را نداری! (2293896) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۷:۱۴:۴۹
خخخ دلت خوشه ها (2294001) (alef-14)
 
امیر
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۸:۰۰:۱۶
برای اینکه طرح تهیه شده مجلس برعکس دولت هیچ ضمانت اجرایی ندارد مجلس واضع قانون است نه بسته اجرایی برای دولت خیلی سخت نیست دونستن تفاوت این دو پ. یک مساله دیگه برای توجه دوستان برخلاف تصور گذشته من این که آخر نظرتون بنویسید الف اگر نظرم رو چاپ نکنی فلان و بیسار کاملا در چاپ نظرتون موثره. شما که این همه وقت میزارید نظرتون رو مینویسید برای اطمینان از چاپتون و این که وقت ارزشمندی که برای درج نظرتون گذاشتید به باد نره از این رراهکار موثر این دوستان بهره ببرید اگر چه چیپ ه ولی موثره. (2294087) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۹:۱۳:۲۹
وقتی شما انتظار دارید کار دولت با ان همه بودجه وزارتخانه کارشناس دکتر و مشاور اقتصادی و اطلاعات و امار را اقای توکلی با دوستانشان در مجلس انجام دهند نشان میدهد اشراف خوبی به مسایل ندارید
مگر برنامه نوشتن کار دو نفر دکتر اقتصاد بدون دست خالی هست؟ (2294214) (alef-13)
 
بازنشسته فرهنگی
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۶:۲۴:۰۵
آقایان عزیز انتظار است که شما بسته پیشنهادی خود را مستقلاً ارائه بدید. (2293898) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۷:۲۵:۴۷
پیشنهاد اینا اقتصاد درون زا هست مثل کوبا و کره شمالی (2294026) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۸:۴۹:۰۹
با سیاست های فعلی دولت . کشور به سمت ورشکستگی پیش میرود (2294164) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۰۱:۵۱:۱۳
یعنی شما اقتصاد آلمان رو درون زا نمیدونید؟
شما میدونید آلمان چقدر در صنعت پیشرفته هست و ... ولی به توان داخلیش تاکید داره مثلا هیچ وقت تولید سیب زمینی رو قطع نکرده . که اگر یه روزی جنگ شد نیازی به دیگران نداشته باشه و بتونه با سیب زمینی کشورش رو سیر کنه. این درون زا نیست؟
کشوری مثل روسیه درون زا نیست؟
کشوری مثل فرانسه چطور؟ ایالات متحده چطور؟
کشوری مثل ایران که مدام داره نفت میفروشه و همه چیز وارد میکنه درون زا نیست. کره شمالی هم درون زاست. ولی سطحش فرق داره. یکی درون زا با نهایت قدرت یکی درون زا با حداقل ها.
ضمنا شما تا به حال پیونگ یانگ رفتید؟ درسته تصور شما چیز مضخرفیه از این شهر ولی دقیقا انعکاس رسانه هاست. این کشور بر عکس اون چیزی که میشنوید بسیار در سطح معقولی هست. (2294857) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۹:۱۴:۳۱
یعنی واقعا ملت انتظار دارند که دو نفر دکتر اقتصاد بدون بودجه و مشاوران اقتصادی کار دولت با ان همه بودجه و کارشناس و مشاور را انجام دهد؟ (2294217) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۹:۱۵:۲۷
نصف بودجه، متخصصان، اطلاعات اقتصادی وزارت اقتصاد را بدهید اقایان، حتما برایتان برنامه مینویسند (2294219) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۶:۴۴:۵۷
مهمترین مانع هر اصلاح اقتصادی ساختار معیوب اداری و فساد سیستماتیک است. (2293938) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۶:۵۷:۰۹
پاسخ شما همان حرف بی نظیر اقای ناطق نوری بود:" تا زمانی که سر قدرتند مگویند نمیشود با اینها برخورد قضایی کرد. بعد هم که رفتند میگویند به ادم مرده که چوب نمیزنند." پس تکلیف ان هزار هزار میلیلاردها چه میشو؟ (2293958) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۷:۱۰:۳۱
زنده باد (2293985) (alef-14)
 
حسين
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۷:۱۱:۱۶
بين حرف تا عمل فاصله زياد است .علتهاي شكست اين طرحها يا بسته ها از طرف دولت يا از نهادي ديگر عبارة از :١.تحرىم ها ٢.اختلاف زمان بين سه قوه هم از جهة زمان انتخابات هم از نظر سليقه بين افراد در دولت و مجلس ٣.عدم وجود سيستم سالم در تمامي سازمانهاي وابسته بخش خصوصي و دولتي٤.دخالتهاي شبه نظاميهاي و نظاميهاي كشور در اقتصاد بعلت عدم اطمينان به مديران أناب شده٥.نبودن سازمان مديريت كشور و برنامه ريزي براي اينده٦.عدم توجه به جوانان و نسل پيشرفته كشوري و عدم استقبال از روش هاي نوين. ارتباطي اينها يخشي از مشكلات است كه هيچ وقت درست تشده است و اين بستها همگي محكوم به شكست است .يا علي (2293989) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۷:۱۳:۰۵
سلام. مهمترین. مشکل کشور ما نبودن نقد کارشناسی میباشد تشکر فراوان ازنقد
خوب. منصفانه. الف (2293994) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۰۹:۰۳:۵۰
مشکل ما این است کاری به محتوا. نداریم فقط. نگاه میکنیم. اگر موافق سلیقه سیاسی منه خوب است اگر مخالف بد است
و این یعنی. بی سوادی. وجهل (2295039) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۷:۱۳:۱۴
آقای توکلی و نادران از روحانی چه توقعاتی دارند!!!

تیم اقتصادی دولت آشفته و کم سواد است و نمیتواند حرکتی بکند. فقط آمار دستوری میدهند که با واقعیات تطابق ندارد. (2293996) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۷:۱۴:۵۲
اگر نتیجه توافق ژنو که به هیچ نتیجه ای نرسیده علنی اعلام شود دلار 5000 تومان خواهد شد!!! (2294002) (alef-14)
 
نکته سنج
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۰۰:۲۲:۳۴
جناب دلواپس اگر مذاکران ژنو بی نتیجه بود تاکنون آمریکا اعلام کرده بود. ایجاد شبهه، ترفند نخ نما شده دلواپسانه. (2294762) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۹ ۰۱:۵۳:۳۱
برای آمریکا کلی نتیجه داشته. ولی شما دل آرام باش. تخت بخواب. (2296933) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۷:۱۸:۱۱
تحلیل خوبی بود ولی راهکار نهایی بطور خلاصه ارائه نشد تا مسیر درست تصمیم گیریها ترسیم گردد. ضمناً بهتر است بجای سرکوب شعاری سیاستهای نئوکلاسیک و تخطئه طرفداران ان در ایران فقط به نقد علمی اکتفا کنید. (2294009) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۷:۳۶:۳۶
میخوام بدونم این آقایان اقتصاد دانند؟ اگر هستند چرا تا کنون ساکت بوده اند؟ (2294044) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۸:۳۹:۳۰
وزرای اقتصادی دولت سواد کافی ندارند (2294149) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۷:۴۵:۲۵
يك سوال :‌چرا يكبار برا يهميشه ، بسته پيشنهادي صندوق بين المللي پول را به طور كامل ، و نه دلخواه ، اجرا نمي كنيم تا نتيجه را ببينيمم ؟

چطور اين سياستها براي تركيه و برزيل و كره جنوبي و مالزي جواب مي دهد اما به ما كه مي رسد اينطور مي شود ؟

جز اين است كه كشور ما بستر لازم براي اين سياستها را ندارد ؟ (2294055) (alef-14)
 
محسن
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۰۷:۳۰:۰۲
1- یک توضیح اینکه ترکیه ، برزیل ، مالزی و کره جنوبی فاقد اعتیاد به درآمد خام فروشی نفتی بودند و اصولا اقتصاد کشورشان در شرایط ابتدایی قبل از توسعه نیز متکی بر خواست و فعالیت بخشهای غیر دولتی و سرمایه گذاری خارجی بود.
2- کشورهای برزیل ، مالزی ، کره جنوبی و ترکیه و سایر کشورهایی از این دست حرکت صنعتی و کشاورزی با اتکا بر تحرک سرمایه بخش خصوصی با تولیدات محدود آغاز و به مرور و طی مراحل منطقی بازار یابی و جهانی سازی تولیدات به سمت ایجاد کمپانیهای فرا ملی پایدار گام برداشتند اما در کشورمان بدلایلیل مانند تسلط تام دولت بر اقتصاد و دولتی سازی به بیکباره بنابر خواست و حمایت تام دولت مثلا مجموعه بسیار بزرگی بنام ایران خودرو ، گروه ملی ، کشت و صنعتهای به اندازه یک استان و ..... تعریف و راه اندازی گردید لذا روند تولید صنعتی ایران هرگز مبنای فهم تجاری و ضرورتهای تولید بهینه تعریف نشده و تشکل نشده است.
3- همانطور که کارشناسان مشاهده کردند بسته پیشنهادی ادعای سیاستگذاری به معنای مدیریت توسعه و رشد اقتصاد ملی را ندارد و صرفا خود را موظف به تلاش برای بازگشایی گره های از وضعیت پیچیده رکود تورمی حاد حاکم بر کشور را دارد بنابر این در فهم شرایط و راهکارهای پیشنهادی نباید انتظار پاسخگویی به بسیاری از مشکلات در هم پیچیده اقتصادی را داشت.
4- تکیه نیم بند بسته تنظیمی دولت بر بازار پولی و مالی مانند مالیات ، تسهیلات بانکی و جذب سرمایه علی الخصوص با استفاده از ایجاد اوراق مشارکت و بهادار نشان از یکسو نگری قطعی تیم تنظیم کننده بسته در درک شرایط و راه یابی است لذا بی هیچ تردیدی و بدون نیاز به تکرار توضیحات مناسب دوستان و همکاران عزیزیم استاد نادران و توکلی نمی توان ضریب مناسبی از موفقیت را برای بسته مذکور انتظار داشت.
5- بسته سیاستی دولت برای رهایی از شرایط حاد رکود تورمی مبتنی بر اصلاح بخشی از سیاستهای تشویقی حوزه مالیاتی است بدون اینکه هرگز بر ناکارآمدی مزمن و ماندگار سیستم مالیاتی اشاره شده باشد از طرفی تأکید و امید بسیاری بر جذب سرمایه و انتشار اوراق مشارکت شده است بدون اینکه توضیح داده شود جذب کدام سرمایه خارجی با کدام مکانیزم ممکن برای ورود سرمایه به بازار تحت تحریم ایران یا توضیح آثار تخریبی میان و بلند مدت انتشار اوراق مشارکت در افزایش غیر قابل مهار هزینه های تولید که به نوبه خود به شت تورم زا و در مرحه دوم بدلیل کاهش تقاضا روکودی می باشند نکته دوم اینکه درک دولت از میزان سرمایه قابل جذب در جامعه چقدر است و در صورت تلاش برای جذب سرمایه مذکور حتی با ارائه تعریف سود شناور برای خریداران اوراق مشارکت برای رهایی سیستم بانکی ، بورس ، مسکن و حوزه های تولید غیر دولتی کم سود چه تدبیری خواهند اندیشید.
6- بسته مدیریت رکود تورمی باید با نگاه جدی ، واقعبینانه و پایدار به تولید باشد حمایت تولیدی که باید از مجرای ایجاد پویایی صدها هزار تولید کننده خرد عبور نماید پویایی تولید در بخش های خرد به منزله حیات بخشی به میلیونها خانوار محسوب و زمینه ساز ایجاد تحرک واقعی در بازار تقاضا خواهد بود. حمایت از تولیدات زیرساختی و مادر یا تولیدات صنعتی ملی مانند صنعت خودرو نیز باید کما فی السابق و با همین فهم از تولید با اتکا بر تولیدکنندگان خرد باز تعریف گردد دولت برای عبور از بحران رکود تورمی مزمن و فراگیر ناچار از جایگزین سازی تولید داخلی بجای واردات گسترده و فراگیر موجود می باشد در حالی که سیاستهای مندرج در بسته دولت مطلقا قصد و ورود به مفاهیم مذکور ار ندارد و تلاش می کند تا با ایجاد چند اصلاح سیاستی در دو حوزه پولی و مالی به راهگشایی سهل الوصلی دست یابد. (2294932) (alef-10)
 
امیر
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۷:۵۲:۲۵
با احترام به نویسندگان نامه فوق ایک سوال: در بخش استفاده از ابزار تعرفه کاش چگونگی استفاده اش را هم شرح میدادید. احیانا منظورتان استفاده ای که منجر به ترویج بی لیاقتی و وضع کنونی در صنعت خودرو شد که نیست ان شاا...؟ (2294070) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۹:۱۷:۲۶
الف لطفا هر نظری را منتشر نکن این اقا فکر میکنه واقعا صنعت خودرو خصوصی هست (2294223) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۱۹:۰۷:۳۱
فرقی نداره خودرو خصوصی باشه یا نه. تعرفه کارکرد مشخصی داره و اگر درست و اصولی تنظیم نشه به عنوان یک عامل ضدرقابتی باعث رخوت صنعت خواهد شد. (2296303) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۷:۵۹:۳۰
طرف رفته چندتا طرح را از اینور اونور کپی کرده یک بسته خارج شدن از رکود جور کرده شما دیگه اینقدر تو سرش نزنید ! (2294084) (alef-13)
 
سید
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۷:۵۹:۴۱
سیاستهایِ صندوقِ بین المللیِ پول و بانکِ جهانی و... دریک اقتصاد کاملاً شفاف و رقابتی جواب میدهد که در ایران بهیچوجه وجود ندارد و حرکتی به آن سمت نیز مشاهده نمیشود! (درحد ادعایِ مبارزه بارانت و فساد و... موجودست و جزء مهم شعارهای تمامیِ دولتها بوده اما در عمل...)
این سیاستها متأسفانه به فقیرتر شُدنِ فقرا و انباشتِ ثروت أغنیامنجر میشود.
ایکاش دکترتوکلیِ عزیز بدونِ ذکرِنام دردنامه ای راکه ازوضع معیشت قشرِعظیمی ازملت چندی پیش برای ایشان فرستادم منتشِرکند ،تا مسئولین بفهمند ملتشان چه میکشد، (دسترسی به اینترنت گول زَنَک نشود،کافی نت همه جاهست،من نوعی ازهمین قشرم) تاهنگامِ تدوین و اجرایِ سیاستهای اقتصادی این قشر را از یاد نبرده یا بخود نگویندخدایی هست، این بیچاره های بیکار، بی درآمد،و بی پناه، یه خاکی توسرِشون میریزن! فعلاً هم که گزارِش نشُده کسی از گرسنِگی مرده باشه...!!!
آقای رئیس جمهور من به شُما رأی دادم، و با وجودِ اختلافِ سلیقۀ احتمالیِ دکتر توکلی باشُما درمسائلِ سیاسی، ایشان را دلسوزِ مردُم میدانم، چرا که وجودَش درجناحِ اصولگرامانع آن نشُد که زمانِ دولتِ گذشته عافیت طلبی پیشه کندوبگوید به من چه! تا میتوانست بر سرِ دولتِ سابق آنجا که لازم بود و حق، فریاد کشیدو حقوقِ ملت را مُطالبه کرد.
امیدکه بحثِ پیگیریِ رانتِ650م یوروئی باعِث نشودنکاتِ اقتصادیِ مؤثر برمعیشتِ مردم که از سویِ ایشان مطرح شُده نادیده انگاشته شود.
اگرچنین شود متأسفانه دقیقاً نقطۀ مقابلِ سیاستِ اصلی و راهبردیِ شما یعنی "اعتدال" از سویِ خودِ شما یا تیمِ اقتصادیِ دولتِتان زیرپا گذاشته شده... امید که چنین نشود. (2294086) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۲۲:۳۷:۲۷
تو به جلیلی رای دادی نه روحانی (2294578) (alef-13)
 
مهناز نیازی خواه
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۸:۰۲:۰۹
اگر این نسخه شکست خوردست پس چرا قانون هدفمندی یارانه ها را تصویب کردید نه عزیزم شما هدف سیاسی رادارید البته شما بدونه استفاده از روش سنجی این حرفهارا میزنید من مطمعن هستم.همین قانون هدفمندی یارانه ها قانونی بود که صندوق بین الملل پول اون را تجویز کرد البته خیلی از اقتصادانان نه اقتصاد خوانده ها مدام خطر این قانون را گوش زد کردند اما برادران همیشه ناراضی وهمکارانشون گوش نمیدادند اون اقتصادانها هم یکی یکی یا بازنشسته اجباری میشدند دوره های هزینه ی فرصت وریسک اعتراض به تصمیم دولت رامیپرداختند.شما هم اگه ادعا دارید بسم الله مدل بسازید تحلیل کنید آزمون ورگرسیون ونتیجه راه برای شما باز بازه فریدمن درکتابش مینویسد:من هنوز از نتایج حذف یارانه ها (هدفمندی) اطلاع دقیقی ندارم لطفا جواب بدید شما چراتصویب کردید؟؟؟درضمن دکتر مسعود نیلی که هردانشجوی اقتصاد اگر بخواهد پروژه ارائه بدهد از تحقیقات ایشون استفاده میکند گفته که هدف ما رسیدن به 50%براوردهاستنه 100% (2294092) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۸:۰۶:۵۱
جناب توکلی یکی از راه‌های مهار انقباضی را کاهش سود بانک‌ها اعلام کرده اند و به ظاهر تحلیلشان درست است ولی اصل موضوع این است که با کاهش سود خروج سرمایه ها از بانک‌ها اتفاق می افتد که منجر به جریان سیل آسای سرمایه در بازارهای غیر مولد میشود. ماجرای کاهش نرخ سود بانکی در دوره آقای احمدی نژاد و تسهیلات تکلیفی ایشان مثال خوبی است.
از طرفی اقتصاد دیدگاه های مختلفی دارد که تا آنجا که من یادم است در دوران آقای خاتمی و بحث مجلس برای مقابله با افزایش قیمت بنزین توسط شما در مجلس اوضاع را در اواخر دوره ایشان به فاجعه نزدیک میکرد و قاچاق سوخت و انرژی ایران را به بهشت رانندگان ترک و پاکستانی تبدیل کرده بود. امیدوارم الان از این نسخه ها نپیچید. (2294102) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۰۱:۵۷:۱۴
خوب فرض کنید از فردا بانک ها فقط حساب قرض الحسنه داشته باشند :
1- مردم پول خود را در تشک مخفی میکنند؟
2- مجبورند همون پول رو قرض الحسنه توی بانک بگذارند به دلیل امنیت.
ممکنه من پولمو رو بین بانک ها جابه جا کنم ولی قطعا پول توی بانکه حتی اگر توی بورس باشه بازم توی بانکه حتی اگرتوی مسکن بره پول به فروشنده داده میشه و فروشنده پول رو میریزه توی بانک.
این حرف که فرار سرمایه از بانک رو میفرمایید خنده داره. (2294863) (alef-10)
 
یکنفر از مردم
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۱۶:۳۵:۴۰
عزیزم وقتی ارزش پول بر اثر تورم سالانه کاهش پیدا میکنه هیچ فرد عاقلی آنرا در بانک فرضی شما نمیذاره تا پاداش کم ارزش شدن آنرا دریافت کند! بلکه در جاهای سودآور سرمایه گذاری میکنه. (2295963) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۸:۲۶:۳۴
بسته اقتصادی باید محرمانه باشد. این دولت همه چیزش محرمانه باشه خوبه.. دیگه هر کی هم انتقاد کرد بهش بگویید بیسواده. (2294130) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۸:۳۰:۰۷
شما خودتون برای ریال ارزشی قائل نیستید بهتره قبل از هر اقدامی حقوق ما رو هم به دلار بدهید. اتفاقی که در این چند ساله افتاد حقوق ما از 1000 دلار به 300 دلار رسید و هزینه ها 3 برابر شد و در نتیجه حقوق ما 9 برابر کم شد. حالا بگید ببینم مردم چگونه زندگی کنند بهتره اول تکلیف خودتون رو با مردم روشن کنید، پنیر از 1200 تومان به 4500 تومان رسید، پراید از 8 میلیون به 20 میلیون رسید. ببخشید پول رو به هرکسی بدهید و هیچ حساب و کتابی هم نداشته باشد می تواند مدیریت کند، دیگر نیازی به این همه قیل و قال نیست. وقتی پول در مملکت هست تورم داریم و وقتی پول توی مملکت نیست تورم کم می شود والله ما راضی هستیم که هیچوقت نفت توی این مملکت نباشد. در سال 84 و 85 که دلارهای نفتی وارد مملکت شد کرایه خانه ها بشدت افزایش یافت و ما مجبور شدیم محل قبلی را ترک کرده و به محل پاین تر برویم. ولی الان که تحریم هست مردم یک نفسی دارند می کشند و خبری از افزایش تورم نیست. (2294136) (alef-13)
 
هستی
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۸:۳۴:۱۵
طبق معمول هیچ اشاره ای به اقتصاد سایه در ایران که در دست نهادها و ارگانها و سازمانهای غیردولتیست نشده است! نه در بسته ی آقای رییس جمهور و نه در نامه اقای توکلی! در حالی که اقتصاد سایه حدود نصف اقتصاد ایران را تشکیل میدهد. (2294142) (alef-13)
 
واحد
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۸:۴۸:۲۹
کشور داری در ایران شده ارائه مدل های صحیح غلط که هر دولتی داره روش خودش رو به کار می بره چرا از تجربه سایر کشورها استفاده نمی شود؟ (2294162) (alef-13)
 
آزاده
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۲۲:۱۱:۰۹
این طرح دقیقاً استفاده از روشهای آزموده شده ی بین المللیه دوست عزیز. (2294521) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۸:۵۲:۳۳
اجازه بدهید دولت کار خودشه انجام بده وقتی آقای احمدی نژاد سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور به بهانه آمریکایی بودن منحل کرد فاتحه اقتصاد منظم خوانده شد آقایان یکبار توضیح ندادن آن 700 میلیارد دلار درآمد نفتی در زمان دولت قبلی کجا رفت حالا که به نظر میرسه این دولت براساس عقل منطق کشور میخواهد اداره کنه بحث ناصوابی پیش کشیدن (2294173) (alef-13)
 
درخشان
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۲۲:۳۹:۲۶
شما فقط این سوال منو پاسخ بده که اگه انحلال سازمان مدیریت و برنامه ریزی اشتباه بود چرا این دولت بعد از یک سال اونو دوباره تأسیس نمیکنه؟
آقایون وقتی دولت در اختیارشون نبود میگفتن سازمان مدیریت رو احیا میکنیم ولی حالا فهمیدن که این ساختار خیلی بهتره...
هیچ کدوم از این رسانه ها هم از راست تا چپ به این موضوع نمیپردازه!! (2294582) (alef-13)
 
مهرداد
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۱۹:۱۷:۲۶
آقای توکلی..شما را به قرآن مجید قسم میدم نامه ای هم برای احیای زاینده رود به محضر رهبر معظم انقلاب بنویسید..نمایندگان این شهرهیچ همتی برای رفع این فاجعه ندارند..دست به دا مان نمایندگان شجاعی چون شما ومطهری میشیم..این رودخانه هم جزیی از این کشور وافتخارآن است..از همه جا ناامیدیم شما به یاریمان بیایید..قسمتان دادم چون میدانم انسان متشرعی هستید وعمل میکنید.. (2294222) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۲۰:۰۵:۰۶
آقایون خیلی این چیزا رو جدی گرفتند. اصلا اینها برنامه اقتصادی ندارند. اینا یک سری کارهای اپورتونیستی بی ارزش است. (2294290) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۷ ۲۳:۴۵:۴۹
ترجیح میدم اگر قرار است این تحلیل ها انجام شود از دهان کسانی بیان شود که غرض نداشتنشان اثبات شده باشد. (2294694) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۰۰:۴۴:۱۵
من نمی دانم با اقتصادی که 80درصدش دولتی است چطور آقای توکلی می گوید این نسخه از زمان هاشمی بوده تازه حالا نظامی هم شده نیروی انتظامی هم نفت فروش شده (2294781) (alef-10)
 
محمد
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۰۱:۵۳:۲۵
باتشکر از برادران انقلابی و ارزشی جناب آقایان توکلی و نادران
چند نکته :
مبنای نقد و تحلیل شما هم که علم ورشکسته ی اقتصاد آدام اسمیتی ست.
ریشه ی همه ی مشکلات اقتصادی در پول اعتباری (ریال و دلار و یورو و ...) ست.
پول ثابت (طلا) همه ی نوسانات تورم و رکود را مهار میکند؛ تحریم را غیرممکن میسازد و ربا را به حاشیه میبرد.
تنها را علاج اقتصاد کشور ، استفاد از پول طلاست. بقیه ی راهها موقتی ست. همانطور که خودتان تصریح کرده اید نهایتا سه ماهه.
اگر طلا واحد پولی کشور باشد، پراید ارزان شده است.
من سالهایت نظریه ی پول طلا را با توجه به علم امروزی اقتصاد بررسی کرده ام و مطمئنم که عملیاتی ست. اخیرا پول طلا را با نظرات علمای دینی تطبیق داده ام که برصحت آن مهر تائید زده شد.
.
خواهش میکنم بدون پیش فرض این نظریه را بررسی کنید. حاضرم در هر جلسه ی تخصصی از این نظریه دفاع کنم و همه ی ابهامات را برطرف نمایم.
در botshekan.com نظریه پول طلا بررسی میگردد. (2294858) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۰۵:۱۷:۳۰
لطفاً یک تحلیل هم در مورد نقش سرمایه اجتماعی (اعتماد، صداقت، امانت داری...) در رکود و نحوه و میزان اثرگذاری آن بر فعالیتهای اقتصادی مولد بگذارید. (2294916) (alef-10)
 
علي
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۰۸:۰۴:۴۸
سلام
در بحث بالا هيچ اشاره اي به سرمايه گذاري خارجي نشده است.
يكي از راههاي برون رفت از ركود تشويق و تسهيل سرمايه گذاري خارجي است آنهم نه فقط در بخش نفت بلكه در تمام بخشهايي كه سرمايه گذار احساس امنيت و سود دهي كند.
متاسفانه فساد سيستمي كه در بالا به آن اشاره شد باعث فرار سرمايه از كشور شده است. (2294959) (alef-10)
 
محسن
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۰۸:۵۲:۰۸
1- بسته دولت با توجه به اصرار بر تمرکز به دو نکته ایجاد اصلاح یا تغییرات محدود پولی و مالی اصولا نمی تواند بسته سیاستی اقتصادی تعریف گردد لذا ضروری است برای ممانعت از اشتباه در تعریف به بسته سیاستی پولی و مالی خروج غیر تورمی از رکود تغییر کند.
2- بسته ابلاغی مصر است طی دو سال 93 و 94 با استفاده محدود از ابزار پولی و مالی در کوتاه مدت به این مهم دست یابد یعنی که همانطور که آقایان نادران و توکلی اشاره فرمودند دولت بر این باور است که بروز مشکلات به دلایلی غیر مبنایی مانند فشار ناشی از تحریم فراگیر یا به زعم غربیها فلج کننده شکل گرفته که طبیعا دولت نیز خواهد توانست با ایجاد چند تغییر محدود و البته همزمان در دو حوزه پولی و مالی به رفع آنها اقدام کند به تعبیر روشن طراحان بسته پیشنهادی دلایل تعمیق بحران فراگیر رکود تورمی فزاینده را ساختاری ، بنیادین و فاقد ارتباط با کم و کیف تولید ملی می دانند همچنین وجود فساد گشترده و مزمن اداری و مالی کشور را در شکل گیری رکود تورمی نمی بینند ناکارآمدی سیستم اداری و مالی و البته پولی کشور را باور نکرده اند سیاستهای ملی موثر در حوزه بین الملل را جدی نمی دانند که حتی به اندازه یک کلمه در بسته پیشنهادی محل اشاره ندارند بسته در چند نوبت به تبعات ویرانگر تحریم اشاره می کند اما قصد ورود به آثرگذاری مباحث سیاسی و بین المللی ندارد.
3- جالب اینکه دولت برای اخذ نظرات عالمانه کارشناسان و اندیشمندان حوزه های اقتصادی مابه ازایی قائل نیست یعنی باور نداریم که اتخاذ یک تصمیم و اجرای یک طرح اشتباه و ناقص می تواند به تحمل هزینه های مادی و غیر مادی عظیمی به ملت و کشور منجر گردد شاید به همین دلیل دولت نمی داند باید برای ایجاد تحرک و پویایی و تأکید بر جدیت خود در خصوص مابه ازای اخذ اندیشه عالمان نیز گفته هایی داشته باشد و جالب تر اینکه بسیاری از عالمان که نماینده شناخته شده نیستند با کدام مکانیسم منطقی و قابل دسترس باید دیدگاههای عالمانه خود رابا منت پذیری و بی هیچ چشم داشتی به پشیگاه دولتیان بی نیاز تقدیم کنند.
4- دولت تنگای مالی ، کاهش تقاضای داخلی و کاهش سرمایه گذاری را در کنار تحریمهای ظالمانه به عنوان موانع جدی فرایند خروج از رکود معرفی می کند همچنین افزایش هزینه ها ، کاهش درآمد ها را در کنار تشدید محدودیتهای ارزی دلیل افزایش تقاضای بنگاههای داخلی برای جذب و دریافت منابع مالی می دانند. افت تقااضای خانوار(تشدید فقر) باعث کاهش تقاضا برای محصولات داخلی است که بنگاهها را همزمان از سمت عرضه(تأمن مالی) و تقاضا(تولید) در تنگنا قرار داده است.
- تنگنای مالی مورد اشاره در شرایطی است که حوزه پولی کشور با مبالغ نجومی معوقات بانکی روبرو است همچنین بنابر آمار رسمی رشد نقدینگی حتی در سال اول دولت یازدهم با رشدی بالغ بر سی درصدی همراه بوده است حجم اعتبارات پرداختی سیستم بانکی کما فی السابق از رشدی تند برخوردارند یعنی که حجم عظیمی از نقدینگی یا اعتبارات مالی کما فی السابق و بدون وقفه در حال تزریغ به بازار می باشد.
- دولت طی سالهخای گذشته علی رغم برخورداری از بالاترین درآمد نفتی تاریخ کشورمان با بیشترین مشکلات تأمین مالی پروژه های عمرانی و حتی پرداخت بودجه های جاری از جنس حقوق کارکنان و تسویه بدهیهای پیمانکاری برخوردار بود به این معنا که حتی درآمدهای اسمی نفتی نیز به دلایلی قابل پیش بینی قادر به تأمین منابع ملی دولت و کشور نیز نبود شرایط بحرانی که در سال پیشرو سالهای آتی هیچ دلیلی برای رفع و رجو ندارد و متأسفانه تا ساهای دور بعنوان واقعیتی غیر قابل انکار در اقتصاد ایران حضور غیر خوشایندی خواهد داشت.
- علی رغم ادعاهای مکرر دولت به افزایش رفاه اجتماعی و عمومی طی سالهای دولت های نهم و دهم و اصرار بر اجرای بازی هدفمندی(پرداخت نقدی به همه) مردم با فقر بیشتری مواجه و به ادعای دولت مستقر تقاضا عمومی با کاهش چشمگیری همراه بوده است کاهشی ملموسی که تولید را با مشکل همراه و دلیل شکل گیری بخشی از رکود می باشد. اما بررسی وضعیت واردات بسیار عظیم و خارج از تصور حجم کالای فاقد وارداتی فاقد تشریفات گمرگی در معابر مرزی(57 گانه مانند بانه) ، بازار چه های مرزی ، بازارهای کالایی وارده تحت عنوان ته لنجی و ملوانی0مانند بستانو گچین) ، بسیاری دیگر(مانند بازار رسولییا مناطق آزاد) تأیید کننده صحت دقیق کاهش چشمگیر تقاضای مصرف نیست بلکه توضیح دهنده جایگزین سازی تأمین تقاضای بازار مصرف از طریق واردات غیر رسمی و فاقد تشریفات گمرکی بجای تولیدات داخلی است.
- بسته به تحریمهای ظالمانه بعنوان موضوعی بسیار جدی در شکل گیری شرایط رکود تورمی مزمن صحه می گذارد اما در خصوص دلایل داخلی شکل گیری چنین وضعیتی سکوت می کند تحریم بین المللی فراگیر علی رغم اینکه به زعم ما ظالمانه باشد اما واقعیتی است که خود خواستیم اگر در روزهایی که کاغذ پاره اش می خواندیم در صدد راه یابی برای حذفش بودیم قطعا در چنین شرایطی گرفتار نمی شدیم اگر امروز نیز امکان گفتگوی بی دغدغه در این خصوص فراهم گردد شاید بتوان به راهکارهایی عزتمندانه برای رهایی از وضعیت موجود دست یافت اما واقعیت این است که در بسته مذکور نیز چنین باوری دیده نمی شود لذا نباید انتظار داشت با نادیده گرفتن یکی از مهمترین دلایل جدی و بسیار موثر بیرونی بتوانیم به راه حلهای موثر خروج غیر تورمی از رکود اقتصادی دست یابیم.
- دولت بر اساس روندی غلط سالانه و قانونی(تکلیفی) باید افزایش قیمتی یا به تعبیر دقیق تر هزینه تولید کالا و خدمات را حدود 20% الی 25% را به اقتصاد ملی تحمیل و در عین حالا مکرر وجود تورم مذکور را انکار و بر وجود تورم و افزایش هزینه کالا و خدمات را حداقل 10% کمتر از میزان خود اعمالی اعلام و بر همین اساس برنامه ریزی ملی سالانه را پیگیری کند.
- پذیرش کاهش درآمد بنگاههای تولید کالا و خدمات در شرایطی که اقتصاد با افزایش مکرر سطح قیمتهای عمومی بازار همراه است بیانگر واقعیت وضعیتی است که اقتصاد کشور مدیریت ناپذیری را فریاد می کند مدیریت ناپذیری که متأثر از حرکت در دور باطل رکود تورم اقتصادی می باشد لذا خروج از دور گردابی رکود تورمی مزمن و فزاینده نیز مشروط به درک حداقلی شرایط عینی شکل گیری دور گردابی است که از زمینه و توان لازم و مناسب برای بلعیدن هر تصمیم و اقدامی خواهد بود.
- محدودیت درآمد و نقل و انتقال ارزی همچنان از مهمترین دلایل بروز و نهادینه سازی رکود تورمی است عاملی بیرونی اما مرتبط با خواست و عملکرد داخلی است که نیازمند تصمیماتی جدی است تصمیماتی که باید با تجدید نظر و اصلاح رویه های انتخابی همراه باشد بهرحال ماهیت ظالمانه تحریمهای فراگیر بین المللی واقعیتی است که باید با تمام سازو کارهایش مورد بررسی قرار گیرند.
- تأمین مالی بنگاههای دولتی ، شبه دولتی و خصوصی از مهمترین نیازمندیهای اقتصادی است که بدلیل اعمال محدودیتهای بین المللی و علی رغم علم به ناکارآمدی یا کم اثری منابع داخلی(ریالی) ناچار از تکیه بر منشأ داخلی دارد است منابعی مالی که علاوه بر ناتوانی از افزایش ظرفیت ملی و گرفتار در مبادلات بین المللی و تأمین نیازمندیهای تکنولوژیک ، ماشین آلات و مواد اولیه با تورم زایی غیر قابل اجتناب همراه است.
5- دولت در مقدمه بسته می گوید با نگاه واقع بینانه بنظر نمی رسد بخش عمده محدودیتهای موجود در مبادلات مالی و تجاری ناشی از تحریمهای بین المللی است اما مشخص نیست با این باور چگونه می خواهند با توسل به اصلاح محدود و کوتاه مدت(حداکثر دوساله) چند ابزار پولی و مالی به رفع بحران پیچیده رکود تورمی مزمن اقتصاد ملی اقدام کنند.
6- اصرار بر تسلط بی حد و حصر دولت و مجموعه های شبه دولتی بر اقتصاد همچون آزاد سازی بی حد و حصر رافع مشکلات اقتصاد ایران نبوده و نیست دولت باید با پرهیز از شتابزدگی و فارغ از خوش بینی به کارکرد و اثرگذاری ابزار پولی و مالی توسط دستگاههای ذی ربطی که از ناکارآمدی بالایی برای عمل به وظایف برخوردارند باید در صدد توانمندسازی تولید داخلی باشند اقدامی که نیازمندی شجاعتی مثال زدنی است تصور بفرمایید دولت بخواهد برای سالم سازی اقتصاد ایران به با رویکرد حمایت از تولید داخلی به محدودسازی یا تعطیلی معابر مرزی و امثالهم اقدام کند اصلاح اشتباه بزرگی که توسط دولت دهم شکل گرفته و طومار اتولید ملی و حتی تجارت قانونی و قابل رهگیری را برای سالهای دور در هم پیچیده و نابود کرده است.
7- دولت باید قبل از ایجاد اصلاحات در برخی نرخهای مالیاتی ، گمرکی و سودهای بانکی یا اوراق مشارکت در صدد اصلاح رویه های ناکارآمد سازمانهای مذکور باشد اقدامی که باید بر اساس طرح تحول اداری کشور طی سالهای گذشته مورد توجه و عمل دولت نهم و هم قرار می گرفت طرحی هفت وجهی که بدلیل توجه بیش از اندازه دولت به موضوه پرداخت نقدی عمومی علی رغم اهمیت و ضرورت فزاینده اش به فراموشی سپرده شده است. (2295028) (alef-10)
 
عمید
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۰۸:۵۳:۲۷
اقای نادران هیچوقت کار اجرایی بخصوص مالی یا اقتصادی نکرده اند اقای توکلی هم بعد از گرفتن دکترا از انگلستان فقط در مجلس بوده اند لذا نظریاتشان از نظر فقط تیوریک میتواند نگریسته شود. البته دولت عزیز باید بخشهای خاصی از این نوع گزارشها را مد نظر قرار دهد.ولی عمدتا باید نظریات دست اندر کاران اقتصادی که عملا و نه شعاری اقتصاد را می فهمند مورد توجه قرار گیرد.از دولت محترم ممنونیم که حد اقل به فکر اقتصاد مملکت بوده و شروع به اصلاح نموده است. و از همه دلسوزان هم میخواهیم که با مداقه بیشتر و نه با عجله و برای پیشی گرفتن از یکدیگر در اظهار نظر نظریات غیر تخصصی و نا پخته اقدام به اعلام نظر نمایند. (2295031) (alef-10)
 
اصغر
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۱۰:۰۴:۲۲
بعنوان يك استاد دانشگاه طرح دولت را مناسب تشخيص ميدم و همه بايد حمايت كنيم (2295121) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۱۲:۰۴:۱۳
به عنوان یک استاد دانشگاه عرض میکنم که طرح غیر علمی است و باید حد اقل وزیر اقتصاد برکنار شود و وزیر باسواد علمی جایگزین شود (2295346) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۹ ۰۸:۳۵:۳۹
من به عنوان یک استاد دانشگاه استانفورد ادعا می کنم که طرح خیلی هم عالی است. از الف بخاطر نشر این گونه اظهار نظرهای مسخره تعجب می کنم شما اگر استاد دانشگاهی بگو اصلا این طرج چیه؟ نمیخواد نقدش کنی (2297131) (alef-14)
 
رسول مشهدی
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۱۰:۳۹:۰۱
جناب آقای توکلی
با سلام خدمت شما نماینده محترم
یک سوال ار حضور شما داشتم خواهشمند است به صراحت جواب دهید

شما که اینچنین بر طرح بسته خروج از رکود دولت تاخته اید و آنرا شکست خورده می دانید لطفا بگویید شما با این علم و عقل چگونه طرح تثبیت قیمت حاملهای انرژی را در مجلس هفتم به کمک دوستانتان به تصویب رساندید و به اقتصاد مملکت آسیبهای جدی وارد ساختید.؟ (2295173) (alef-13)
 
amiran
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۱۰:۴۲:۰۲
امیدوارم که این دولت همانطوری که ادعادارد عمل کند البته تا کنون که اینگونه بوده و از ایندولت انتظاری دیگر هم نمی رود چون تاکنون در مدار قانون حرکت کرده و مانند دولت گذشته ی اخیر فقط به ادعا بسنده نکرده است. توصیه ما به عنوان عضوی از این جامعه که تا کنون واقعا از بی تدبیری و جو زدگی دولت گذشته ی اخیر خون دل خورده ایم , این است که کار را با کاردانان عرصه های مختلف و همفکری صاحبان نظر و عمل به انجام برساند
ان شاالله (2295180) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۱۱:۰۰:۲۷
این شاخص ترین طرح دولت توی این یک سال بوده که این هم توزرد از آب دراومد!

دیگه وای به حال بقیه ش!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

"تدبیر"دولتی که همه "امید"ش به خارج از کشور و چه بسا دشمن باشه، بهتر از این نمی شه!

چقدر آقا هشدار دادند نگاهتون به درون باشه و به ظرفیت ها و امکانات داخلی نظام توجه داشته باشید، کو گوش شنوا؟؟؟؟؟؟؟؟؟

عواقبش رو به زودی خواهند دید!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (2295224) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۱۱:۱۶:۰۷
اقای توکلی واقای نادران شما در دولت قبلی وقبل تر از ان هم شعار می دادید چرا راهکاری علمی وعملی شما نمی دهید بعلاوه هر چیز از خارج است بدرد نمی خورد (2295249) (alef-13)
 
محمد
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۱۴:۰۹:۲۸
با سلام واحترام ، چند گزاره نسبتا قطعی در خصوص اقتصاد ایران:
1.اقتصاد مانفتی است و نه تولیدی . (گوشت و پوست و اندیشه و تفکر ، دولت و ملت و.... ما و البته نویسنده برآمده و آلوده به درآمد ناشی از فروش نفت یا ثروت ملی است)
2.بحث رکود و رونق مربوط به اقتصادی است که تولید ی است و آن تولید در دوره ایی به هر دلیل که محل بحث تخصصی آن اینجا نیست ، رونق و رکود دارد و اقتصادی که از طریق فروش ثروت ملی به زندگی انگلی، مصرفی و وابسته و تقلیدی عادت کرده است ، اساسا بی معنا و غیر علمی و همراه با ناعقلانیت است.
3.چند ملیون نفر مستقیم ( در کشوری و لشگری و ....)و چند میلیون نفر دیگر غیر مستقیم، جیره و مواجب بگیر دولتند که نفت مردم را می فروشه و پولش را بین اینها ( نه همه مردم که حق یکسانی بشرط وضع اولیه دارند) تقسیم می کند .
4.سهم هر کس در این اقتصاد از درآمد ناشی از فروش نفت بستگی به نزدیکی و درویش از قدرت حاکم و هیئت حاکمه دارد .پس از خوردن و بردن حلقه های اولیه نزدیک به قدرت ، در مرتبه بعد سهم مواجب بگیران مستقیم و غیرمستقیم پرداخت خواهد شد که حافظان وضع موجود باشند و مابقی اگر چیزی ته کیسه بیت المال باقی ماند ، به بقیه مردم خواهد رسید .( در این نحوه توزیع ثروت ، عدالت نه وجود داره و نه معنا داره و نه تا زمانی که این وضع برقاره معنایی خواهد یافت )
5. در اقتصاد رانتی و نظام های رانتینر ، فاصله طبقاتی نسبتا شدید و تشدید شونده است و لذا فاصله طبقاتی در کشور اگر بیشتر و بیشتر نشود ، قطعا کم نخواهد شد.
6. وجود فساد عظیم ، استبداد و دیکتاتوری فردی وجمعی و مقاومت در مقابل اجرای اصول و انجام اصلاحات واقعی و علوی ، وسیع ، عمیق و سرشتی است.
7. نظام اداری و دولت بیش از اینکه تسهیل کننده و سریع کننده توسعه باشد ، نظام تقسیم درآمدهای ناشی از فروش ثروت ملی به شرط وفاداری و حفاظت از وضع موجود است.
8. نظام پولی و مالی غیر مدرن و غیر اسلامی و برای تسهیل و تسریع چرخه تداول قدرت و درآمد ناشی فروش ثروت ملی و احیانا زائده های اقتصادی ناشی از آن تحت عنوان تولید ملی است . (2295625) (alef-10)
 
محمد
۱۳۹۳-۰۵-۱۹ ۰۲:۳۱:۰۸
براساس 8 گزاره ایی تقریبا قطعی که در نوشته قبلی ایم آوردم ( با معذرت از تند نویسی و برخی اغلاط انشایی)، حرف زدن از بسته و ...گزاف گویی است و البته پاسخ به آن هم ،هم . آقایان باید بدانند که با این حرف ها مشکل اقتصاد ما حل نخواهد شد و اقتصاد و فرهنگ وسیاست ما بیمار و وضع هر کدام روز به روز بدتر از دیروز میشه و سیاست های اعمالی 30 گذشته آنقدر افتضاح بوده است که دلار 7 تومانی به 3300تومان رسیده یعنی ارزش پول ملی یک، 471شده است . اگر گردش کنیم یک پانصدم.چه کسانی در 30 سال گذشته بدون یک روز وقفه در ایران همه کاره بوده اند؟ و البته پاسخگو نبوده ونیستند و تازه می گویند کی بود ؟ کی بود ؟ من نبودم ؟!!! بالاخره مردم را فریب دادیم ، جواب خدا و اولیا و شهدا را چی می خواهیم بدیم . آیا اعتقادی و اقعا وجود دارد . آقای توکلی حقیقت بسیار تلخه ، اما واضح تر نمیشه گفت .حیف انقلاب اسلامی ، حیف شهدا ، حیف آرمان های علوی و صد حیف که چه فرصت سوزی هایی با نادانی و بی تقوایی کردیم و البته نمی خواهم دشمن را تبرئه کنم ، که هر چه می توانست کرد و می کند و براستی مرگ برآمریکا.اما قصور و تقصیر ما به نسبت دشمنی دشمنان و...، یک به 10 یا یک به5 است و مسئولیت 80 الی 90 درصد وضع امروزمان همان کسانند که گفتم .کاش توبه کنند ،کاش درس بگیرند و کاش وقت داشته باشند که اصلاح کنند.براستی زود دیر می شود. (2296944) (alef-14)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.