نظر منتشر شده
۳۹
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 285167
دستاوردهای حقوقی ایران از برجام
علی رفیع زاده* 4 مرداد 94
تاریخ انتشار : يکشنبه ۴ مرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۵:۴۳
موافقت‌نامه وین موسوم به برجام (برنامه جامع اقدام مشترک)، که بر اساس تفاهم‌نامه لوزان سوئیس منعقد گردید را می‌توان رافع مهمترین چالش دهه اخیر جامعه بین‌الملل دانست.

 بر اساس موافقت‌نامه مذکور ایران به عنوان یک دولت برخوردار از مواد هسته‌ای رسماً به جمع دولت‌های برخوردار از چنین دانشی ملحق شد. حال سؤال این است که پس از طی چالش ۱۳ ساله بر سر برنامه اتمی ایران، اکنون با انعقاد این موافقت‌نامه، چه منافعی عاید ایران شده است و موقعیت کشور در بهره‌مندی از انرژی هسته‌ای در بین دیگر دولت‌های دارنده آن، کجاست؟ در ادامه به مواردی چند از این دستاوردها پرداخته خواهد شد:

۱. از لحاظ حقوق بین الملل و خصوصاً عهدنامه حقوق معاهدات ۱۹۶۹ و ماده ۳۴ آن، اصل بر نسبی‌بودن تعهدات بین‌المللی است. به این ترتیب که هیچ تعهد حقوقی نمی‌تواند علی‌رغم رضایت دولت‌ها برای آنها ایجاد الزام نماید، لذا بنابر اصل برابری دولتها از لحاظ برخورداری از حقوق و تعهدات، هر دولتی محق به استفاده و بهره‌برداری از منابع طبیعی خود از جمله معادن اورانیوم می‌باشد. این موضوع صراحتاً در قطعنامه‌های مجمع عمومی سازمان ملل متحد از جمله قطعنامه ۱۸۰۳ مصوب ۱۴ دسامبر ۱۹۶۲ تحت عنوان (حق ملتها در حاکمیت دائمی بر ثروت و منابع طبیعی خود) یا قطعنامه ۱۸۰۳ مصوب ۱۲ دسامبر ۱۹۷۴ با عنوان (منشور حقوق و تکالیف اقتصادی دولت‌ها) نیز ذکر گردیده است. بنابراین ایران همانند دیگر تابعان حقوق بین الملل، دارای حقوق برابر با دیگران در استفاده از منابع طبیعی خود می‌باشد، اما آنچه در این بین به عنوان چالشی بزرگ از لحاظ حقوق بین‌الملل برای ایران مطرح شد، ادعای قصور ایران در پایبندی به یکی از تعهدات حقوقی خود بود. ادعای آژانس و قدرت‌های جهانی این بود که دولت ایران در سال ۱۹۶۸ معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای را امضاء و به تصویب رسانده؛ لکن پایبندی کامل به آن نداشته است. آنچه که ایران ملزم به پذیرش آن شده و در حقیقت از رعایت آن قصور ورزیده، مواد ۱، ۲ و ۱۲ عهد نامه ۱۹۶۸ در اعلام همکاری و ارائه گزارش فعالیت‌های هر دولتی به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به عنوان رکن ناظر و اجرایی عهدنامه یاد شده است. همین ادعا زمینه‌های بی‌اعتمادی آژانس را نسبت به فعالیت‌های هسته‌ای ایران به دنبال داشت که موضوع نهایتاً به شورای امنیت احاله گردید. در چنین مقطعی و با نگاهی به سابقه بحرانی فعالیت‌های هسته‌ای ایران و رویارویی کشور با جامعه بین‌الملل، می‌توان توافق‌نامه وین را به عنوان نقطه‌ای مثبت در این زمینه مورد توجه قرار داد؛ زیرا در اولین قدم، حقوق ایران را در بهره‌مندی و استفاده از منابع طبیعی خود در مقابل تابعان حقوق بین الملل معنایی حقوقی بخشید و لذا قدمی در مسیر حل بحران و کشمکش بر سر بهره‌برداری از یکی از حقوق طبیعی ایران برداشته شد. امری که دیگر قالبی حقوقی به خود گرفته و لذا به دعاوی بین الملل فیما بین ایران و دیگر تابعان بین‌المللی سمت و سویی معین بخشیده است.

۲. ایران از زمان آغاز به کار برنامه اتمی خود تا انقلاب ۱۳۵۷، ابتکار عمل در بهره‌برداری از مواد فرآوری شده برای سوخت اتمی را در دست نداشت و به دیگر دولت‌های پیشرو در این زمینه وابسته بود. مسأله‌ای که همیشه این خطر را به دنبال داشت که دولت‌های همکاری‌کننده آن را به عنوان یک ابزار فشار در مقابل ایران مورد سوءاستفاده قرار دهند. کما اینکه چنین امری پس از پیروزی انقلاب اسلامی اتفاق افتاد و دولت‌های مذکور از ادامه تعهدات خود در این زمینه خودداری کردند؛ همین موضوع باعث شد ایران موفق به بومی‌سازی دانش هسته‌ای و به دست گرفتن ابتکار عمل در بهره‌برداری از مواد خام اتمی شود و از مرحله استخراج مواد خام تا تبدیل آن به منبع تغذیه راکتورهای فرآوری نهایی انرژی اتمی و تولید میله های سوختی و نیل به مرحله غنی سازی پیش برود. از این رو دولتهای غربی و شورای امنیت خواستار تبدیل مواد غنی شده قبلی به سوخت جامد و انتقال آن به بیرون از کشور بودند. چنین امری از منظر معاهدات بین‌المللی و حتی اساسنامه آژانس مبنای حقوقی نداشت؛ افزون بر آن که قصور ایران در اعلام گزارش فعالیت‌های هسته‌ای خود به آژانس، نمی توانست به معنای تخطی از صلح‌آمیز بودن فعالیت‌های صورت گرفته در این مرحله باشد؛ فلذا این امر هرگز مقبول نبود که غنی سازی که در واقع به مقطع بومی‌سازی رسیده بود از دست ایران سلب گردد. موافقتنامه وین این امتیاز را به دنبال داشت که حق ایران را در توانایی غنی سازی مواد هسته ای به دست متخصصان داخلی و در داخل کشور به رسمیت شناخت؛ اگرچه میزان غنی‌سازی به سطح ۶۷/۳ درصد تقلیل داده شد اما در هر صورت ابتکار انجام این عمل از ایران سلب نشد.

۳. موضوع دیگری که می‌تواند به عنوان گامی مثبت و سازنده برای فعالیت‌های اتمی ایران از موافقتنامه حاضر به دست آید، امکان تحقیق و توسعه غنی‌سازی اورانیوم و موفقیت ایران در گنجاندن تعداد چهار دستگاه از ماشین های انرژی هسته‌ای IR-۴، IR-۵، IR-۶ و IR-۸ تا ۱۰ سال آینده و حتی امکان نصب ماشین‌های پیشرفته‌تر IR-۷ و IR-۸ پس از ۱۰ سال مذکور با امکان رسیدن به اعتماد به رسمیت شناخته شده است. سانتریفیوژ های IR-۱ نیز به تعداد ۵۰۶۰ عدد باقی مانده و تا ۱۰ سال آینده مشغول به کار خواهند بود و سپس از رده خارج می‌شوند. البته امکان غنی‌سازی و تحقیق و توسعه فعالیت‌های مرتبط با آن تا ۱۵ سال آینده صرفاً در تأسیسات غنی‌سازی نطنز انجام خواهد شد و سایت فردو واقع در قم صرفاً مرکزی برای تحقیقات دانشگاهی خواهد شد.

۴. با توافق مذکور آب سنگین اراک با یک رآکتور تحقیقاتی مدرنیزه در قالب همکاری بین الملل ادامه یافته که امکان فعالیت های آن با سوخت غنی شده تا ۶۷/۳ درصد فعالیت نموده و تولیدات آن رادیو ایزوتوپ‌هایی برای مقاصد پزشکی و صنعتی خواهد بود. به این ترتیب امکان فعالیت آب سنگین اراک در یک واحد تحقیقاتی حفظ شد. بر فرآوری آب سنگین اراک یک محدودیت ۱۵ ساله برقرار شده ولی در هر حال امکان تولید برق از آن برای ایران، به شرط باقی نگه داشتن آب سنگین در اراک به عنوان علتی برای این امر، به رسمیت شناخته شده است.

۵. نتیجه برجسته‌ای که ایران در مذاکرات صورت گرفته تا رسیدن به توافق به دست آورده است، امکان برداشته شدن همه تحریم های شورای امنیت و نیز تحریم‌های یک‌جانبه اتحادیه اروپا و آمریکا هم‌زمان با اجرای اقدامات توافق شده و پس از راستی آزمایی توسط آژانس بین الملل انرژی اتمی می‌باشد. در طی سال‌های بحران اتمی ایران، شورای امنیت تعداد شش قطعنامه از ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۰ علیه ایران صادر کرد؛ قطعنامه های ۱۶۹۶ (۳۱ ژوئیه ۲۰۰۶)، ۱۷۳۷ (۲۳ دسامبر ۲۰۰۶)، ۱۷۴۷ (۲۴ مارس ۲۰۰۷)، ۱۸۰۳ (۳ مارس ۲۰۰۸)، ۱۸۳۵ (۲۹ سپتامبر ۲۰۰۸) و ۱۹۲۹ (۹ ژوئن ۲۰۱۰) که هر کدام مشتمل بر تحریم های سخت و فراوانی علیه ایران هستند.
از دستاوردهای مهم موافقت‌نامه مذکور امکان لغو یک‌جای این قطعنامه‌ها بود؛ زیرا لغو هر یک از قطعنامه‌های مذکور نیازمند رأی‌گیری جدا و رسیدن به اتفاق آرای هر یک از پنج عضو دائم شورای امنیت و طی زمانی بسیار طولانی مدت بود.

علاوه بر این موفقیت، اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکا متعهد شده‌اند که در طول ۸ سال آینده (که این مدت از روز توافق آغاز می‌شود)، تمامی مفاد تحریم‌های مرتبط با معاهده عدم اشاعه را نیز در صورت باقی ماندن فعالیت های ایران به شکل صلح آمیز و تأیید آن توسط آژانس بین الملل انرژی اتمی، لغو کنند. مسائل مذکور در الحاقات پیوست ۲ موافقتنامه ایران و ۱+۵ به تفصیل بیان گردیده اند.

۶- دستاورد دیگر موافقت‌نامه مذکور پیش‌بینی سازوکار حل و فصل اختلاف در یک کمیسیون مشترک است. به این ترتیب دولت‌های مخالف در صورت وقوع اختلاف، امکان ارجاع مستقیم موضوع به شورای امنیت و اعمال تحریم را نداشته؛ بلکه قبلاً ملزم به طی مراحل حل و فصل مسأله مطابق با سازوکارهای پیش‌بینی شده در موافقت‌نامه هستند و به ایران نیز این حق داده شده است که در صورت بازگشت تحریم‌های قبلی به عنوان نقض تعهدات طرف‌های دیگر، به از سرگیری همه فعالیت‌های گذشته که اکنون متعهد به محدود کردن آنها شده است دست یازد؛ به عبارت بهتر دول مذکور نتوانسته‌اند امکان از سرگیری فعالیت‌های هسته‌ای قبلی را از دست ایران خارج کنند.

بدین ترتیب با سند برجام، رنگ و بوی سیاسی پرونده هسته‌ای ایران پس از ۱۳ سال، رو به زوال گذاشته و امید است که پرونده به یک پرونده معمولی حقوقی تبدیل شود.

*دانشجوی دکتری حقوق
۱۳۹۶/۰۶/۱۶ ۰۷:۵۳
 
۱۳۹۶/۰۶/۱۵ ۱۳:۱۶
 
۱۳۹۶/۰۶/۱۵ ۱۱:۴۷
 
۱۳۹۶/۰۶/۱۵ ۰۷:۰۵
 
۱۳۹۶/۰۶/۱۴ ۲۰:۱۷
 
۱۳۹۶/۰۶/۱۴ ۱۴:۵۱
 
۱۳۹۶/۰۶/۱۳ ۱۲:۲۹
 
۱۳۹۶/۰۶/۱۳ ۱۲:۱۹
 
۱۳۹۶/۰۶/۱۳ ۱۰:۲۹
 
۱۳۹۶/۰۶/۱۳ ۰۸:۵۵
 
 
کلمات کلیدی : برجام
 
رضا
۱۳۹۴-۰۵-۰۴ ۱۵:۵۳:۳۷
خدا را برای انجام این توافق وپیروزی بزرگی که نصیب ملت ایران کرد شکر میکنیم..به ملت آمریکا هم توصیه میکنیم فکری برای این کنگره وسنایی که بیشتر به فکر منافع صهیونیستها هستند تا منافع ملت آمریکا بکنند..با این کنگره وسنا آمریکا به مرور قدرت خود را در جهان از دست خواهد داد چون دست دوستی در دست کشوری گذاشته(اسرائیل) که بارها ثابت کرده برای منفعت کامل خود براحتی منافع دوستان خود را زیر پا له میکند..کنگره ای که نخست وزیر همچین کشوری را بدون رضایت وعلی رغم مخالفت رئیس جمهور آمریکا برای سخنرانی علیه مذاکراتی که رئیس جمهور آمریکا داره آنرا دنبال میکند دعوت میکند اصلا قابل اعتماد نیست. (3070399) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۴ ۱۶:۱۰:۰۵
آمریکا عهدشکن، خودبرتربین، دروغگو و دشمن شماره یک مسلمانان جهان، اسلام و انقلاب و هویت ما ایرانی‌هاست. آمریکا و هم‌پیمانانش هیچ‌گاه قابل اعتماد نبوده و نیستند. مسئولان دیپلماسی کشور بدانند که این حرف همه ملت ایران است. ما به هیچ طریق حاضر نمی‌شویم عزت‌مان زیر سؤال برود و تحقیر شویم. (3070455) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۴ ۱۶:۱۰:۲۰
خدارو شکر که توافق شد.تشکر از رهبری با درایت امام خامنه ای و تلاش شبانه روزی تیم دیپلماسی. (3070457) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۴ ۱۶:۱۰:۵۱
سازوکار حل اختلافات هم به شورای امنیت منتهی می شود! یعنی اون پنج کشور... (3070460) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۴ ۱۶:۱۱:۴۳
به نظر من باید به رفراندوم گذاشته بشه این توافق که دیگه مشکلی هم پیش نیاد (3070461) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۴ ۱۹:۱۳:۵۷
رفراندوم برنامش یک چیز دیگه بود عزیز اونموقع گفتند چون هدف دیگه ای داشتند (3070945) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۴ ۱۶:۱۲:۳۸
یکی از خطوط قرمز لغو تحریم ها در روز امضا بود نه روز اجرا وآن هم با راستی آزمایی آزانس! (3070468) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۴ ۱۶:۱۴:۵۵
ما الآن در حدوذ 20 هزار سانتریفیوژ نصب شده در نظنز و فردو داریم که 9000 تای آنها دارند کار غنی سازی را انجام می دهند و به بقیه آنها گاز تزریق نشده است نه آنکه امکان فعالیت نداشتند. حالا قراره حدود 15 هزار تای آنها جمع آوری شود و برود انبار. به نظر من بعدا هم به هیچ دردی نخواهد خورد. چون ده سال دیگه احتمالا دنیا تکنولوژی دیگری برای تولید برق هسته ای استفاده خواهد کرد و ایران باید از صفر شروع کند.
جهت اطلاع شما IR-8 را نیز دو سال پیش ساختیم. در این توافق آمده است تا 8 سال نمی توانیم بصورت یک زنجیره آن را تست کنیم (حتی برای تحقیق و توسعه) بعد از آن هم دو سال می کشد. در برجام آمده است روی نسل های بعدی و روش های دیگر غنی سازی هم نباید تحقیق و توسعه انجام شود، در صورتی که بایستی تحقیق و توسعه بتواند کار صرفا تحقیقاتی خودش را انجام دهد و ده سال دیگر مثلا بایستی به IR-20 می رسیدیم، نه آنکه در همان IR-8 ده سال قبل درجا زده باشیم! این چه جوری عدم محدودیت در تحقیق و توسعه است؟!!! (3070476) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۴ ۲۲:۳۰:۵۱
کاش مردم مثل شما توجه میکردند.خدا به خیر بگذراند. (3071311) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۵ ۰۰:۰۹:۱۳
می دانید دلیلش چیه؟
چون متن 159 صفحه به فارسی ترجمه نشده است و مردم ایران از متن واقعی داخل توافق خبر ندارند و اکتفا کرده اند به صحبت ها
تا حالا دیدی ماست بندی بگوید ماست من ترش است؟ (3071500) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۵ ۰۰:۰۹:۴۵
اقای صالحی قبل اقای عباسی رئیس سازمان بودند اونو موقع فردو برای غنی سازی بود ولی الان می گوید ما از اول برای تحقیق و توسعه فردو را ساختیم (3071501) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۴ ۱۶:۱۵:۱۶
کاش بقیه هم متوجه ابعاد خیلی خوب توافق باشند (3070477) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۵ ۰۸:۴۴:۲۰
متاسفانه مردم بدون اطلاع فقط نظر میدن
مثلا فکر میکنن درصد غنی سازی هرچه بیشتر باشه پس واسه ما بهتره
این رو صدا و سیما واسه مردم اینجوری جا انداخته (3071828) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۴ ۱۶:۱۷:۰۰
اگه 19000 سانتریفیوژ و غنی سازی 20 درصد و آب سنگین نبود که ما اصلا تحریم نداشتیم و همه تحریمها بخاطر اینها شد (3070484) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۴ ۱۶:۱۷:۳۷
اهای عمو...تحریم های هسته ای فقط حدود 20 درصد تحریم های کشوره .... ضمنا منظور جنابعالی اینه که نباید به علم روز مجهز میشدیم ؟؟!!! و همچنان یک کشور مانند شیخک های جنوب خلیج فارس میموندیم ؟؟!!!! اونوقت همین امثال شماها صبح تاشب کشور و مسئولین رو متهم نمیکردین که چرا کاری برای خارج شدن از جهان سومی بودن نمیکنید ؟؟؟ و همه میدونیم که یکی از بزرگترین مولفه های جهان سومی بودن کشورها عقب ماندگی علمی انان است. (3070487) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۴ ۱۶:۱۷:۵۴
سلام. بخش هایی که به ضرر ایران بوده در متن حاضر نیست. (3070493) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۴ ۱۶:۱۸:۱۹
طبق گفته همه بعد از 13 سال مذاکره به این نتیجه رسیدن ! یعنی که تحریمها زمان قبل ازاحمدی نژاد وقتی که ما داوطلبانه تعلیق کردیم شروع شد و اگر نبود غنی سازی 20% و سانتریفیوژهای فعلی و پیشرفت های دیگه الان اونا انقدر مشتاق مذاکره نبودن ! (3070495) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۴ ۱۶:۱۸:۵۷
روحانی سال 82 هم توافق کرده بود،آخرش معلوم شد
الآن هم زیاد عجله نکنید (3070497) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۵ ۰۸:۴۶:۴۸
کلا همه چیز رو سیاسی و جناحی می بینید نه ملی (3071842) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۴ ۱۶:۱۹:۵۹
این سانتزیفیوژها نسل یک و دو هستش 55000 تاش یکسال بجرخه فقظ سوخت نیروگاه بوشهر رابرای یکسال تامین میکنه.کلا ضرر بود. (3070501) (alef-13)
 
سام
۱۳۹۴-۰۵-۰۵ ۰۰:۴۱:۵۳
پس امریکا و روسیه و فرانسه و المان و انگلیس جمع شدن که جلوی ضرر ما رو بگیرن! بابا چقدر خوب هستند اینا! (3071558) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۴ ۱۶:۳۰:۰۷
درود بر ظریف وتیم هسته ای (3070530) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۴ ۱۶:۳۰:۳۴
من که باورم نمیشه این همه امتیاز گرفته باشیم ! (3070532) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۵ ۰۸:۴۵:۵۴
مشکل از گیرنده است (3071838) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۴ ۱۶:۳۱:۰۴
بله سانتریفیوژها آن هم بعضیشان میچرخند اما بصورت دکوری در ویترین! (3070534) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۴ ۲۲:۱۶:۵۲
کاش از اول نمیچرخیدن (3071292) (alef-13)
 
س
۱۳۹۴-۰۵-۰۵ ۰۰:۴۵:۱۳
یاد حرف شاه قاجار افتادم که میگفت اب دریای خزر که شوره بدرد قلیان نمیخورد همان بهتر که روسها انرا از ما گرفتند! (3071562) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۵ ۰۰:۵۵:۴۹
موافقم! اگر قرار بود این طوری همه دستاوردهایمان را دکوری کنیم و دیگر به درد نخورند و در آینده وابسته بیگانگان باشیم از اول سراغش نمی رفتیم. این همه هزینه و مشکلات را تحمل نمی کردیم. این همه آدم فدا نمی کردیم. (3071573) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۴ ۱۷:۲۴:۱۴
بد بختی اینجاست که عده ای همسو با اسراییل و گنگره امریکا علیه این توافق حرف می زنند. وافعا شرم آوره؟؟؟؟!!!

اگر این توافق به ضرر ایران بود چرا اسراییل و عربستان و تمام دشمنان ایران...این همه علیه ان حرف می زنند.

از طرف دیگر الان همه شدند مفسر اخبار و متخصص هسته ای؟؟ کسی نیست بپرسه بابک زنجانی ها چند نفرند؟ کجا هستند؟ با چه کس و ارگان دولنی سرو کار داشته و دارند؟ چه جوری و برای چه این همه پول را در چین گذاشتند. چه کسی این قرار داد را با چین بست که پول ایران در چین بماند. آیا این از قرارداد ترکمن چای ننگین تر نیست؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

تو رو به خدا یکبار هم که شده برای مملکت بنویسید و فکر کنید نه برای حزب و گروه تان و یا خدای ناخواسته برای خفظ تحریم ها و جیب های همایونی. (3070696) (alef-13)
 
امین
۱۳۹۴-۰۵-۰۵ ۰۰:۲۴:۰۰
حقوق بین الملل هم شاخه ای ازحقوق هست! که خب البته مسایل خاص خودش روهم داره، شاید ضمانت اجراها در حقوق بین الملل به اندازه حقوق داخلی نباشد ولی به هر حال به نظر میرسه نویسنده متن، قصد داشته که توافق رو صرفا از لحاظ حقوقی (حقوق بین الملل) بررسی کند و نه از لحاظ سیاسی،، این که آیا طرفین پایبند به این توافق می مانند یا نه بحثی سیاسی است لذا ایرادی بر متن الف نیست،، در مورد برگشتن وضعیت هسته ای به دوران پیش از انقلاب، به نظر میاد منظور بعد عملیاتی توافق هست که شبیه به آن چیزی است که پیش از انقلاب اتفاق افتاده است... (3071525) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۵ ۰۷:۴۹:۱۳
این توافق یک دروغ بزرگ برای مردم ایران بود . (3071710) (alef-3)
 
مهدی
۱۳۹۴-۰۵-۰۵ ۱۰:۱۰:۱۰
اقای روحانی و ظریف وتیم مذاکره کننده اگه توافق خوبی انجام دادن و بفعه کشور هست واقعا دستشون درد نکنه منم ازشون تشکر میکنم اما اگر توافقی انجام دادن که منافع کشور به خطر بیفته واقعا خائن و وطن فروش هستن و هیچوقت مردم ایران اونها نمیبخشن خواهششششششششششن نظر من درج کن (3072073) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۵ ۱۰:۴۲:۰۴
انرزژی خورشیدی بزرگترین و لایزالترین انرژی در ایران است که چشم همه مسئولین به روی آن بسته است ، چرا این امر مهم را از نگاه مردم مخفی کرده اند و فقط به انرژی هسته ای چسبیدن. این تکنولوژی در کشورهایی که در طول سال پوشیده از ابر است استفاده میشود ، چه حکمتی است که در ایران هیچ اقدامی نمیشه؟؟؟ (3072155) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۵ ۱۱:۰۲:۰۱
ما به توافقی رضایت میدهیم که خطوط قزمز را رعایت کرده باشد و امنیت کشور را مختل نکنه (3072234) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۵ ۱۱:۰۵:۳۴
مسولین ما باید خیلی آدم های ساده لوحی باشنداگه فکر می کنند که آمریکا و اسراییل بعد از اتمام ۱۰ سال به ایران اجازه غنی سازی بدون محدودیت رو میدن. آمریکا و اسراییل و غرب هدفی جز نابودی کامل برنامه هسته ای ایران ندارن. به متن زیر که گوشه ای از سخنان اوباما در بعد از توافق در مصاحبه با یک شبکه خبری هست دقت کنید:

البته اگر یک رئیس‌ جمهور جمهوریخواه جانشین من شد که البته در این صورت من هر کار ممکنی برای مانع شدن از تحقق چنین موضوعی خواهم کرد، رئیس‌جمهور جمهویخواه از منظر محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران در یک موضع بسیار قویتری در قیاس با وقتی که من به قدرت رسیدم قرار خواهد داشت.
اوباما افزود: «او(رئیس‌جمهور آینده) در موضعی خواهد بود که در آن 98 درصد مواد اتمی آنها به خارج از کشور فرستاده شده است و او خواهد دانست که اکثر سانتریفیوژها برداشته شده‌اند و هیچ رآکتور آب سنگینی آنجا نیست و همچنینی اینکه جامعه بین‌المللی روی این توافق امضا کرده است (3072249) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۵ ۱۲:۱۴:۲۵
کِری طرح آمریکا برای پس از توافق را لو داد. جان کِری گفت: ما می خواهیم 150 بازرس را در ایران مستقر و اطلاعات خودمان را تکمیل کرده و با اسرائیل نیز تبادل اطلاعات کنیم، آن وقت برای اجرای مراحل بعدی توافق، برای ایران شرط تعیین کنیم. ایران را برای مسائل منطقه پای میز مذاکره بکشیم و شرط و شروط بگذاریم و اگر شرایط را رعایت نکرد، از اهرم نظامی استفاده کنیم. (3072537) (alef-13)
 
کارشناس انرژی هسته ای
۱۳۹۴-۰۵-۰۵ ۱۴:۳۴:۱۵
تا حالا هیچ کس در هیچ تحریمی، استخراج از منابع اورانیم ایران را ممنوع نکرده بود که این متن، رسمیت یافتن بهرهبرداری از معادن را به عنوان دستاورد ذکر می کنه. بلکه بحث غرب در تحریمها 3 موضوع غنی سازی، آب سنگین، بازفرآوری بود.
الان حق غنی سازی را به دست آورده ایم. هر چند به شدت محدود شده ولی اصلش به رسمیت شناخته شده است.
اما در مورد آب سنگین هیچ حقی را تثبیت نکرده ایم. آب سنگین یک تکنولوژی جایگزین غنی سازی است. از آب سنگین به عنوان جایگزین غنی سازی استفاده می کنند. حالا قرار شده در اراک راکتوری طراحی کنند که ضمن آب سنگین بودن، از سوخت غنی شده استفاده کند. وقتی قرار است سوخت راکتور، اورانیوم طبیعی نباشد و متکی بر تکنولوژی غنی سازی باشد، خب دیگر آب سنگین بودن راکتور و پذیرفتن هزینه های آن چه توجیهی دارد؟
از همه بدتر اینکه حق بازفرآوری را برای همیشه از خود سلب کرده ایم. در حالی که از لحاظ فنی، صنعت هسته ای در ایران تنها در صورت استفاده از بازفرآوری، برای بیش از 10 سال آینده قابل دوام و خودکفایی خواهد بود. (3073030) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۵ ۱۹:۰۵:۱۴
"موضوع دیگری که می‌تواند به عنوان گامی مثبت و سازنده برای فعالیت‌های اتمی ایران از موافقتنامه حاضر به دست آید، امکان تحقیق و توسعه غنی‌سازی اورانیوم و موفقیت ایران در گنجاندن تعداد چهار دستگاه از ماشین های انرژی هسته‌ای IR-۴، IR-۵، IR-۶ و IR-۸ تا ۱۰ سال آینده و حتی امکان نصب ماشین‌های پیشرفته‌تر IR-۷ و IR-۸ پس از ۱۰ سال مذکور با امکان رسیدن به اعتماد به رسمیت شناخته شده است."

خوب الحمدلله امتیازات زیادی گرفتیم، مثلا اینکه بعد از 10 سال امکان نصب ماشی‌های ir7 و ir8 رو هم داریم.
نمردیم و معنی تحقیق و توسعه رو فهمیدیم. خیلی بدبختیم ... (3073597) (alef-13)
 
ناشناس
۱۳۹۴-۰۵-۰۶ ۰۰:۵۱:۵۴
تاریخ همه چیزرا روشن میکند و میبینید چه خیانتی به مملکت شده است (3074180) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.