نظر منتشر شده
۶۵
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 195563
فتنه، فتنه گر و کاسب فتنه؛
چرا نمی توانیم از فتنه گران بگذریم؟
سیدامیر سیاح، 22 مرداد 92
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۲ مرداد ۱۳۹۲ ساعت ۱۷:۵۷
۱.فتنه و فتنه گر
بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی در مجلس یکبار دیگر موضوع فتنه 88 را مورد توجه محافل سیاسی قرار داده است. در ابتدا لازم است تعریف و منظورمان را از فتنه روشن کنیم چرا که برخی منکرین فتنه، اغلب با کنایه می پرسند کدام فتنه؟!

منظور از فتنه، مخلوط کردن راست و دروغ و ایجاد شبهه و فضای غبارآلود برای دشوارکردن تشخیص حق از باطل و سواستفاده از این فضاست. در جریان انتخابات سال ۸۸ تخلفاتی وجود داشت. این جمله حق است. مانند حضور و سخنرانی آقای الهام عضو شورای نگهبان در میتینگ انتخاباتی آقای احمدی نژاد. اما جابجایی یازده میلیون رای به نفع آقای احمدی نژاد، دروغ بود. کشته شدن دختری به نام «ندا آقاسلطان» حقیقت بود اما کشته شدن دختری به نام «ترانه موسوی» دروغ بود. اصلاً چنین دختری با آن عکس کذایی وجود خارجی نداشت اما فتنه گران درباره نحوه کشته شدنش داستان سرایی کردند، برایش ختم گرفتند، نامه نگاری کردند و سعی کردند هواداران و ناظران ساکت را تحت تاثیر قرارد دهند و به میدان بیاورند. آنها این کار را چنان با مهارت انجام دادند که هر ناظر بیطرفی که نمی توانست لایه های زیرین ماجرا را ببیند، حرفشان را باور می کرد و برای ترانه موسوی اشک ماتم می ریخت و از بسیج و بسیجی کینه به دل می گرفت. حالا این میان پلیس و ماموران اطلاعاتی هم که باید قاتل ندای بیچاره را تعقیب می کردند، ناچار بودند دنبال نخودسیاه ترانه موسوی هم بدوند...، بماند.

مصداق مشهور دیگر فتنه، ماجرای جنگ جمل در صدر اسلام است. خلیفه سوم کشته شد. این حقیقت داشت. اما حضرت علی (ع) نه درکشته شدن عثمان تقصیر داشت و نه قاتلین وی را پناه داده بود. در این میان، فتنه گران راست را با دروغ آمیختند و بلوا به پا کردند.

ویژگی فتنه آن است که در آن، تشخیص حق از باطل مشکل می شود تا حدی که عده ای حتی از خواص نیز به تردید می افتند. در فتنه جمل، عده ای می گفتند یکطرف ماجرا خلیفه و پسر عموی پیامبر است و یکطرف ماجرا همسر پیامبر.

در فتنه ۸۸ عده ای به شبهه افتاده بودند که یک طرف ماجرا نخست وزیر امام است و یکطرف ماجرا نظام جمهوری اسلامی. برخی از این افراد، در ابتدای کار نتوانستند طرف حق را از طرف باطل تشخیص دهند و ساکتین فتنه نام گرفتند.

مهمترین عملیات فتنه گران برای زنده نگه داشتن فتنه، ساختن دروغ هایی جدید و واقع نما و غبارآلود کردن هرچه بیشتر فضا برای دشوارتر شدن تشخیص حق از باطل است. به همین دلیل هم بود که طی ماه های اول فتنه، آقایان موسوی، کروبی، خاتمی و نزدیکان و اطرافیانشان به هیچ وجه حاضر به مصاحبه نبودند. ما در سایت الف از روز شنبه ۲۳خرداد ۸۸ از این آقایان مکررا دعوت می کردیم به عنوان مهمان ویژه به سوالات بینندگان پاسخ دهند یا در هر نوع مصاحبه دیگری که علاقه دارند اعم از کتبی و شفاهی، شرکت کنند. اما پاسخ ایشان، همیشه و همیشه و همیشه منفی بود. گاهی تلاش کردیم با علنی کردن این دعوت ها، آنها را در رودربایستی قرار دهیم اما باز هم زیر بار نرفتند:

دعوت از آقای موسوی برای پاسخ به سوالات بینندگان الف- علي حسيني88/04/23

چرا آقاي موسوي حاضر به مصاحبه نيست؟- بخش تحلیلی الف88/05/05

یکبار هم که یکی از آقایان (آقای مجید انصاری) مصاحبه را قبول کرد، با دیدن سوالات رسیده از سوی بینندگان، عذر خواهی کرد و عقب نشست:

دلايل انصاري براي پاسخ ندادن به ۲۸سوال بينندگان الف- بخش تحليلي الف 88/09/28

اما چرا هیچ یک از طرفین منازعه سال ۸۸ به مصاحبه تن نمی داد؟ دو پاسخ بیشتر وجود ندارد. یا پاسخی به سوالات درباره ادعایشان (تقلب) نداشته و یا علاقه ای به شفاف سازی و زدودن غبارها نداشتند چرا که فتنه، اقتضا می کند فضا غبارآلود بماند و شبهه ها برطرف نشود.

نباید فراموش کرد مسوولان انتخابات نیز در شفاف سازی و زدودن شبهه هایی که فتنه گران با کمک انبوه رسانه های خارجی ضدانقلاب منتشر می کردند، بسیار ضعیف عمل کردند و وظایف خود را در رفع شبهه ها و اقناع معترضان به درستی انجام ندادند و عملا زمینه ساز شیوع و باورپذیرشدن شبهه ها شدند به همین دلیل اگر بخواهیم برای «ناصران فتنه» مصداقی پیدا کنیم، باید در حوزه سخنگویی دولت و وزارت کشور وقت دنبالش بگردیم.

۲.کاسبین فتنه!
بارها گفته ایم که حساب طرفداران آقای موسوی و کروبی و کسانی که به نتیجه یا فرایند انتخابات اعتراض داشتند از حساب فتنه گرها جداست. سوال و حتی اعتراض به نتیجه انتخابات، فتنه گری نیست بخصوص اگر در چارچوب قانون باشد که قطعا حق شهروندان است. اتفاقاً فتنه گرها علاقه داشتند معترضین را با خود همراه و در فتنه، دخیل کنند به همین دلیل شعار می ساختند که «نترسید ... نترسید... ما همه با هم هستیم» یا «حماسه خس و خاشاکیم ما...» و به همین دلیل هم گاهی با کنایه، لفظ «فتنه گران» را بجای لفظ «معترضان به نتیجه انتخابات» به کار می برند... .

در مقابل این حربه، ناظران بابصیرت و عمارهای واقعی باید روشنگری می کردند و صف «فتنه گران» را از «معترضان» جدا می ساختند. به اعتراض و مطالبه معترضان گوش می دادند و به سوالات و اعتراضات آنها پاسخ قانع کننده می دادند و حتی بر اساس موارد نقدها و اعتراضهای صحیح و منطقی، تلاش می کردند رفتار حکومت اصلاح و اشتباهات جبران شود.

این همان راهبرد «دفع حداقلی و جذب حداکثری» و «بصیرت افزایی» است که رهبری بارها و بارها در آن زمان مطرح کردند. اما بسیاری از مدعیان مبارزه با فتنه و قریب به اتفاق کسانی که امروز رقبای سیاسی و مخالفین خود را به فتنه گری و سکوت در برابر فتنه متهم می کنند، نه تنها در کوران فتنه تلاشی برای روشنگری فضا و توجیه و اقناع و جذب معترضان نکردند، بلکه اغلب، عکس استراتژی رهبری عمل کردند. یعنی «دفع حداکثری و جذب حداقلی»

برای نمونه، سایت ارگان گروه پایداری که همیشه خود را مدعی مبارزه با فتنه و منتقدان دولت سابق را فتنه گر یا ساکت فتنه می خواند، در طول سال ۸۸ مرور کنید. پراست از اهانت به معترضین به نتیجه انتخابات و خواسته هایشان. این برادران تصور می کردند و هنوز هم تصور می کنند که بصیرت افزایی و عمارگری یعنی فحش دادن به موسوی و کروبی و مونتاژ عکس این دو با عکس رجوی! در حالی که این کار دقیقاً در راستای خواست فتنه گران بود چرا که «معترضان» را عصبانی می کرد و بسوی «فتنه گران» هل می داد. در آن مقطع حساس، وظیفه وفاداران به نظام و عمارهای واقعی این بود که صف معترضان را از فتنه گران جدا کنند، اما این خودعمارپندارهای بي تدبیر، با رفتارشان دقیقا معکوس عمل می کردند.

برادران جبهه پایدار که از فتنه برای عملیات پارلمانی و سیاسی خود چماقی ساخته اند، بفرمایند و نشان دهند در کوران فتنه کجا بصیرت افزایی کردند؟ کجا حرف معترضان را استماع کردند؟ کجا یک نفر از معترضان را اقناع کردند و به قطار انقلاب برگرداندند؟ آیا اصولا جز لگد زدن به شکاکان و بیرون کردن غیرخودی ها از قطار انقلاب هنر دیگری هم دارند؟!

حقیقت تلخ این است که این آقایان نه بلدند با بخش خاکستری و شبه دار جامعه ارتباط برقرار کنند و نه ظاهراً ضرورتی برای این کار احساس می کنند. از نظر آنها، همه باید سفید باشند آن هم سفید مطابق سلیقه آنها و گرنه، سیاه هستند. خاکستری هم چون سفید نیست پس سیاه است و اگر خواست فعالیت اجتماعی- سیاسی کند باید با چماق فتنه چنان به سرش کوفت تا دیگر از این غلطها نکند.

در دوران فتنه، ما در سایت الف وظیفه و ماموریت خود این قرار داده بودیم که تا حد ممکن دست معترضان را بگیریم تا از قطار انقلاب پیاده نشوند. بسیاری از کسانی که این روزها به ناحق «ساکت فتنه» نامیده می شوند هم همین کار را می کردند. در آن دوران ۸ماهه، در سایت الف بیش از ۳۰۰یادداشت با هدف روشنگری درباره فتنه منتشرکردیم که منتخب آنها در کتاب حادثه و حماسه ۸۸ منتشر شده است:

مجموعه تحليل‏های حوادث سال ۸۸ منتشر شد+ فهرست مقالات

۳.چرا نمی توانیم از فتنه گران بگذریم؟
اخیرا کسی از نگارنده پرسید به نظر تو موسوی بیشتر به نظام و کشور آسیب زد یا احمدی نژاد؟ گفتم از نظر حجم و دامنه تخریب، احمدی نژاد. پرسید پس چرا اینقدر با احمدی نژاد مدارا کردید اما با موسوی سختگیرید و مدارا نمی کنید؟

پاسخ دادم: اولاً با آقای موسوی هم با تمام توان مدارا کردیم و تا جایی مدارا شد که ایشان علناً و عملاً با فراخوان های خیابانی خود در نیمه دوم سال ۸۸، زمینه را برای عملیات تروریستی مجاهدین خلق و گروه ریگی و انجمن پادشاهی فراهم می کرد. ما درسال ۸۸ ماه ها تلاش کردیم آقای موسوی مصاحبه کند و بگوید دقیقاً منظورش از تقلب چیست؟ و به سوالات درباره ادعای بزرگ و خانمانسوزش پاسخ دهد اما ایشان هیچگاه قبول نکرد ولی یکطرفه بیانیه می داد و طرفدارانش را به خیابانها فرا می خواند. اکثر قریب به اتفاق هواداران و دوستاران ایشان فتنه گر نبودند، شهروندان اتفاقاً مسوولیت پذیری بودندکه سوال و اعتراض داشتند. سوال و اعتراض حق ایشان بود اما گروه های تروریستی از تجمعات آنها سواستفاده می کردند.

دوم اینکه، قیاس شما بین جرم موسوی و احمدی نژاد غلط است. ما منافق را بدتر و شرورتر و خسارت بارتر از کافر می دانیم اما برخورد اسلام با منافق، مدارا است با کافرحربی، بسیار خشن.

در فقه شیعه و قانون ما، یک نفر ممکن است در دعوای دسته جمعی چند نفر را بکشد بعد رضایت بگیرد و آزاد شود ولی اگر فردی باقمه در شهر مردم را مرعوب کند، به جرم محاربه، باید اعدام شود. حتی اگر خونی هم از دماغ کسی نیامده باشد.

جرم بزرگ غیر قابل گذشت فتنه گران، صرفا همنوایی و هماهنگی با ضدانقلاب در زیرسوال بردن مشروعیت نظام و به سقوط کشاندن سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی نیست؛ جرم بزرگ آنها، زمینه سازی برای ناامنی است .اگر نگوئیم اقدام به ناامنی. چگونه می توان بر این جرم بزرگ چشم پوشید؟ چگونه می توان آن کارها را فراموش کرد؟
 
رحمتی
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۱۸:۱۱:۴۴
شما را به حضرت عباس بس کنید. بخدا وقتی یاد آن حوادث تلخ می افتم اعصابم خرد می شود بخصوص نداآقاسلطان که اسمش را بردید... پس ترابخدا بس کنید از یادآوری آن حوادث شوم (1568517) (alef-16)
 
یکی
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۱۸:۱۲:۰۵
این که احمدی نژاد بیشتر از موسوی ضربه زد را خوب آمدید (1568518) (alef-16)
 
ثامنی
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۱۸:۱۵:۲۴
حالا که روحانی رای آورده ای کاش مساله موسوی و کروبی و خاتمی هم یه جوری حل میشد تا این بحث و پرونده فتنه هم برای همیشه بسته می شد و به تاریخ می رفت.
سعیدحجاریان که گفته تقلب نبود تدلیس سیستماتیک بود، خوب این خودش عقب نشینی بزرگی است دیگر، موسوی اینها هم همین را بگویند وخلاص (1568523) (alef-16)
 
۱۳۹۲-۰۵-۲۳ ۰۶:۲۹:۵۹
بیان معذرت خواهی کنن و خلاص؟؟؟
مسعود رجوی و بقیه هم بیان و معذرت بخوان و خلاص ؟؟؟ (1569447) (alef-13)
 
United States
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۱۸:۱۸:۰۷
واقعا جان کلام را گفتید. خیلی وقت بود منم به همین رسیده ام ولی نمی توانستم بنویسم. حقیقت این است که پایداری برای رای مردم ارزشی قایل نیست به همین دلیل برایش مهم نیست معترضان اقناع بشوند یا نشوند. از نظر آنها کسی که مثل آنها سفید نیست، حتما سیاه است و باید با چماق فتنه کوباند توی سرش و با لگد از قطار انقلاب پیاده اش کرد.

میرزایی دوستدار ایران از کلورادو (1568528) (alef-16)
 
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۱۸:۱۹:۲۰
اگر موسوی اینقدر بد است ، آیا این عدالت علوی است که محاکمه نشود و به مجازات نرسد؟! (1568530) (alef-16)
 
ایمان
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۱۸:۲۰:۵۰
چه حالی می ده این اصولگراها افتادن به جون هم.
منتظریم فردا رجا نیوز هوک محکم تری بزند توی پوزه الف... ای ولا... بزنید همدیگه رو لت و پار کنین. (1568534) (alef-16)
 
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۱۸:۲۵:۰۴
احمدی نژاد در سال ۸۸ با ۶۵ درصد و ۲۵ میلیون برنده اعلام شد، دکتر روحانی با ۵۱ درصد و ۱۸ میلیون، من به یاد ندارم که حتی ۱۰ درصد جشنی که برای دکتر روحانی در خیابانهای کشور ٔبر گذر شد برای احمدی نژاد برگزار شده باشد، چرأی آن میتواند برای هر که درد دین و عدالت داشته باشد راه گشا باشد. (1568541) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۲۱:۱۳:۴۵
همواره بین دور دوم و دور اول ریاست جمهوری اختلاف در مقدار رای وجود داشته که قیاس شما درست نیست بهتر است میزان رای آقای احمدی نژاد را در در سال ۸۴ و در دور اول که تعداد کاندیدها با انتخابات ۹۲ تقریبا برابر بود مقایسه کنید (1568819) (alef-16)
 
..
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۲۱:۱۸:۳۶
مگه گذاشتین که مردم شادی کنن از همون روز اوضاع را ملتهب و امنیتی کردین مردم هم از ترس اینکه به عنوان اشوبگر دستگیر بشن ترجیح دادن شادی نکنن واقعا متاسفم برای این طرز فکر (1568829) (alef-16)
 
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۲۱:۱۹:۲۱
شما نبودید ببینید
همان شب اول قبل از اعلام نتایج اگر فاطمی بودید جشن را میدید.
پس از ان نیز تجمع میدان ولی عصر را تمام دنیا پوشش دادند
شما نبودید ببینید (1568831) (alef-16)
 
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۲۱:۲۱:۱۸
اگر مردم طرفدار احمدی نژاد خودجوش مانند طرفداران روحانی در کل کشور برای جشن بیرون می امدند سبزها می فهمیدند که انها هستند و وجود دارند، بزرگترین اشتباه عدم برگزاری جشن خیابانی و نشان دادن جمعیت رای دهنده موجود ولی غایب در اینترنت و پیاده روهای تهران بود
کلا اصولگراها به یک بازنگری اساسی در خود دارند
یکی مناظره های انتخابات و نیز یکی این پخش زنده مجلس ضربه بدی بر نمادهای اصولگرایی زد و مردم احساس کردند این اصولگراها بر خلاف شعارهایشان و برخلاف نماینده ها شکمشان و شغلشان و درمانشان و خانه شان تامین است و برای همین هیچ حرف معیشت و درد مردم را نمی زنند و دقیقا مانند اصلاحطلبهای تندرو که فکر کردند مردم فقط فکر سیاست هستند الان اصولگراها هم انقدر دم از سیاست زدند که کپی انها شدند
ضمنا صحبت از فتنه هم با این کارهای نماینده ها به یک ضدارزش تبدیل شد و جالب است که هم شما و هم آقای توکلی هنوز نگرفته اید که اکثریت مردم از آن گذشته اند ولی خوب همان 4 میلیون دور از واقعیت طرفدار معین اصلاحطلبی هم اینطرف 4 میلیون طرفدار جلیلی اصولگرا هستند

و به نظر من در دور بعدی مجلس تقریبا 70 درصد نماینده های مجلس عوض می شوند و اعتدالگراها می ایند متاسفانه یا خوشبختانه نطق توکلی یک ضد تبلیغ برای خودش بود
حداقل تمام این نماینده هایی که صحبت کردند و بخصوص مخالفین قطعا رای نمی اورند
مردم شوکه شده اند انها مشکل گرانی و دارو دارند آقایان دم از شعار و ارمانطلبی غیر واقعی میکنند (1568837) (alef-16)
 
علی
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۲۱:۲۹:۴۳
درود بر شما با این نکته منصفانه. واقعا این سئوالی بود که من صادقانه و با حفظ بی طرفی مدتها به دنبال جوابش هستم و اگر کسی بتواند آن را برای من توجیه کند ممنونش میشوم. چگونه است که این رئیس جمهور محبوب حتی برای پر کردن یک ورزشگاه در سال 92 مشکل دارد؟ با فرض تائید شدن مشائی یعنی از این میلونها رای دهنده در سال 88 و بر طبق دوربینهای صدا و سیمای محترم 100 هزار نفر نباید پیدا شود به ورزشگاه بیاید؟ (1568861) (alef-16)
 
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۲۱:۴۰:۰۸
مگر دوستان شما با راهپیمایی و تظاهرات اجزاه دادند که حامیان احمدی نژاد جشن بگیرند!!!؟؟ (1568884) (alef-16)
 
سینا
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۲۱:۴۷:۱۳
من از کسانی بودم که به احمدی نژاد رای دادم و هرگز پشیمان نیستم، ولی از رایی که به خاتمی دادم در هر دو دوره پشیمانم ( به شدت). مگر فتنه گران مجال برپایی جشن به ما دادند؟ همه مردم فقط از تلویزیون و یا ماهواره منتظر بودند ببینند دیکتاتورها امروز کجای شهر را به آتش می‌کشند.
بجز ترانه موسوی اضافه کنید این را:
در فیلمی که در اینترنت پخش شد که یک نفر زیر ماشین نیروی انتظامی له شد، اسمش چه بود؟ مال کجا بود؟ اصلا موجود زنده بود؟ و...
به ولله قسم من در تمامی انتخابات شرکت کرده ام از شورای محل تا ریاست جمهوری، اگر سران فتنه آزاد ( از همین حصر خوش آب و هوا) دیگر در هیچ انتخاباتی شرکت نخواهم کرد (1568893) (alef-16)
 
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۲۲:۱۳:۱۱
شما اگه قشر رای دهنده رو در نظر بگیری جواب سوالت رو میگیری (1568952) (alef-16)
 
عادل
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۲۲:۵۲:۰۰
با اجازه الف اگه یه بار نظر مارو نشون بده من خودم انتخابات قبلی به احمدی نژاد رای دادم واین انتخاباتبه روحانی اتفاقا من خوب یادم هست ماکه تو شهرهای کوچیکتر هستیم دیدیم دوما مگه آقایان معترض با بد اخلاقی هاشون گذاشتن کام مردم شرین بمونه سوما کسانی که درد دین دارند عقلشان به چشمشان نیست... (1569074) (alef-16)
 
ساشاهد
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۲۲:۵۵:۱۷
ما حق نداشتیم جشن بگیریم. ما حق نداشتیم شادی کنیم. ما 25 میلیون بودیم.

ما نگران و ناراحت بودیم. چون رهبرمون نگران بود. نمیدونستیم باید چکار کنیم. منتظر بودیم رهبر لب تر کنه. ولی سید علی عاقل تر و صبورتر از این حرفا بود.

ما حق نداشتیم شادی کنیم. وما شهادت خواهیم داد چه کسانی این حق رو ازمون گرفتن و کشور به آتش کشیدن.

و4 سال بعد شاد شدیم. چون رهبرمون شاد شد. (1569084) (alef-16)
 
منفرد
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۲۳:۳۰:۰۶
در سال 88 بین حامیان موسوی و احمدی در دانشگهمان هماهنگی صورت گرفت و قرار شد روز بعد از انتخابات در خوابگاه دانشگاه مراسم وحدت و جشن حماسه سیاسی برگزار شود نه جشن پیروزی یک کاندیدا. اما روز بعد از انتخابات حامیان آقای موسوی در مراسم شرکت نکردند و با شعار «بی غیرت، بی غیرت» به هر کسی که در مراسم بود حمله کردند و مراسم به هم خورد. این رفتارها یکی از دلایلی بود که در کشور جشن پیروزی احمدی کمتر برگزار شد. (1569152) (alef-16)
 
۱۳۹۲-۰۵-۲۳ ۰۲:۰۴:۲۷
با توجه به جو سال 88 این حرف صحیح نیست و در هیچ دانشگاهی بین طرفداران دو گروه مصالحه ای وجود نداشت، اصولاَ حماسه سیاسی مربوط به سال 1392 نه 88 است. حافظه ضعیف کار دست شما می دهد. (1569335) (alef-16)
 
علیرضا
۱۳۹۲-۰۵-۲۳ ۰۰:۲۳:۳۸
طبیعی است که نگذاشتند طرفداران احمدی نژاد آب خوش از گلویشان پایین برود. آشوبگران به دنبال ایجاد جنگ های خیابانی بودند که بعد از توصیه رهبری اغلب طرفداران احمدی نژاد و بخش قابل توجهی از طرفداران موسوی راه حل خیابانی را کنار گذاشتند. (1569183) (alef-16)
 
هادی
۱۳۹۲-۰۵-۲۳ ۰۰:۵۸:۲۲
چون اکثر طرفداران احمدی نژاد عاشق نظام و امنیت کشور بودند و هنگامی که رهبری فرمودند از کارهای تحریک آمیز بپرهیزید گوش کردند مثل من. از طرف دیگه مگه وقت واسه شادی گذاشتید؟ از همون روز اول افتادین به جون سلط آشغالا و بانک ها و هرکی ریش داشت رو کتک زدید. از همون روز اول ما به جای اینکه به فکر جشن پیروزی باشم مثل بعضی ها، در استرس و التهاب فتنه و ناامنی و وضعیت کشور و نظام بودیم. در ضمن ما معتقدیم در تمام انتخابات همه ملت ایران برنده اند و مسابقه فوتبال نیست که پیروز و بازنده داشته باشه که بیایم عزا بگیریم یا جشن بگیریم یا سلط آشغال آتیش بزنیم.
بعدشم دلیل فتنه چیزی نبود جز ترکیب همین تحلیل های آبکی و سطحی به علاوه عدم دلبستگی یه امنیت و منافع کشور و اسلام و نظام اسلامی. وگرنه ما هم میتونستیم با توجه به اینکه تعداد کسانی که برای شادی به خیابون اومدن در سال 92 در حد 18 میلیون نبود ادعای تقلب کنیم و سلط آشغال آتیش بزنیم. (1569221) (alef-16)
 
KHIANCHEHR FROM OTAWA
Canada
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۱۸:۳۲:۳۷
من باور نمی کنم از موسوی دعوت کرده باشین برای مصاحبه و اون نیامده باشه. تقریبا مطمئن هستم که اون لینک را الکی و تازه درست کرده اید. می توانم به هزار دلیل هم ثابت اش کنم (1568550) (alef-16)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۱۸:۳۸:۲۲
ای کاش این حرفها درباره حق معترضان برای اعتراض و تفاوتشان با فتنه گرها را همان سال88 می گفتید. یا حداقل بلندتر می گفتید که ما ها هم میشنیدیم (1568558) (alef-16)
 
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۱۸:۳۹:۴۹
تحلیل متینی بود سپاسگزارم ... (1568562) (alef-13)
 
معلم
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۱۸:۴۳:۳۲
خدایی احمدی نژاد با تمام زحماتش بیشتر ضربه زد!! (1568567) (alef-13)
 
م م
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۲۲:۳۰:۵۱
ضربه به وضعیت فرهنگی واجتماعی وافت ریال وسیاست خارجی هر کدام به تنهایی از سقوط خرمشهر خیلی وحشتناک تر بود (1569000) (alef-16)
 
ایرانی
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۱۸:۴۶:۴۴
خیلی واقعی نبود و تقریبا یک طرفه باز صد رحمت به شما آقایون افراطی که هیچی جز خودشونو قبول ندارن وشعارشون یا با ما یا علیه ما است (1568570) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۱۸:۴۹:۵۷
مسئله ای که بعنوان فتنه مطرح میشود از دو جنبه قابل بررسی است . اول از منظر افراد سیاسی که برای رسیدن به هدف همه چیز را قربانی می کنند ودوم مردمی که علیرغم سطح آگاهی محدود واطلاع رسانی ضعیف دراعتراض به دولتی که قرار بود تشکیل شده وانقدر مملکت را به هم بریزد که امروز در مجلس نمایندگان موافق همان دولت به خرابی ایجادشده اقرار میکننداعتراض میکردند بوده درواقع اگر با مردم بود وتشخیص آنها ملاک بود امروزه اینهمه مشکل اقتصادی نداشتیم وکشورمان اینقدر در جهان منزوی ومنفعل نبود پس بهتراست نمایندگان به رای مردم اعتماد کرده واهداف سیاسی خودرا که همان فتنه واقعی است مانع کار دولت ورئیس جمهور منتخب نشوند وبه این فرمایش امام راحل احترام گذارند که می فرمود میزان رای ملت است (1568574) (alef-16)
 
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۲۰:۱۸:۰۷
کاسبین اصلی فتنه کسانی هستند که از این لغت برای کوباندن دیگران و کنار زدن عقلا و دلسوزان نظام استفاده می کنند . عزیزم همیشه کسی که بی خبر و از پشت خنجر می زند خطر ناک تر از کسی است که خنجر از رو می بندد و مردانه روبروی شما قرار می گیرد حد اقل صفت مردانگی و انسانیت را داشته اما آن که منافق است و از پشت و بی خبر خنجر می زند قطعا فرصت دفاع را از حریف می گیرد و می تواند ضربات کشنده تری را وارد کند . برای منطق ضعیفتان واقعا متاسفم و این رسانه را لایق چنین بحث های بی محتوا و صد تا یه غاز نمی بینم . از سایت وزین الف چاپ چنین استد لالاتی بسیار بعید بود (1568712) (alef-16)
 
محسن مومنی
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۲۰:۲۹:۵۲
چرا نمی‌شود چشم پوشید؟
همه‌ی ما در آن واقعه گناه کردیم. همه مقصریم. دودش هم به چشم همه‌ی ما رفت. همگی ضرر بزرگی کردیم.
اما چشمان‌مان باز شد. بسیاری از معترضان دیروز، از جمله خود من، مدافعان جدی امروز نظام هستند و با همه‌ی وجود در حدمت به نظام به پا خواسته‌اند. ما متوجه شدیم، آسیب دیدن نظام، چه قدر خطرناک است و چه ضربه‌ی شدیدی به تک تک ما وارد خواهد کرد. بسیاری متوجه خطای بزرگ و استراتژیک خود، در سال‌های گذشته شدند.
نظام هم، به ارزش و اهمیت مردم و حضورشان و کارسازی نظرات‌شان، بیش از پیش واقف شد. امسال همه‌ی مسئولان انتخابات، همه‌ی تلاششان را برای رفع هرگونه شائبه‌ی یک‌جانبه‌نگری انجام دادند و مردم فهمیدند رأی‌شان، برای نظام حائز اهمیت است. فهمیدند یک حضور یک حزب و جناح در قدرت برای نظام آن قدر اهمیت ندارد که به خاطرش هرگونه خطایی را نادیده بگیرد.
مردم با دیدن عظم نظام برای تغییر آن ذهنیتی که چهار سال پیش از خود ایجاد کرده بود، همه‌ی آن وقایع را فراموش کردند و از همه چیز چشم پوشیدند.
بسیاری از معترضین، همه‌ی تهمت‌ها و ناسزاهایی که این چند سال از رسانه‌های مختلف و صدا و سیما نثارشان شده بود را فراموش کردند و برای رقم زدن حماسه‌ی سیاسی مورد نظر مقام معظم رهبری، همه را به فراموش کردن گذشته و حضور در صحنه دعوت کردند.
باید به همه نشان دهیم که می‌شود دُم و پسر را فراموش کرد و باز هم با وجود همه‌ی آن لطمات و صدمات، دست دوستی به سوی همدیگر دراز کرد. (1568729) (alef-16)
 
محمد
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۲۰:۲۹:۵۷
واقعا که چه عجب؟
با اینکه با تاخیر زیادی چنین روشنگری البته از دیدگاه خودتان ارائه کردید متشکرم. (1568730) (alef-16)
 
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۲۰:۵۱:۱۵
من هنوز قانع نشدم که با اینکه اذعان میکنین ضرر احمدی نژاد برای این نظام بیشتر بوده، ولی چرا هیچ تاکید میکنم هیچ برخوردی با او نشد. اقدام به ناامنی جرم بزرگتری از 7-8 سال له کردن قانون مملکت زیر پا بدون هیچ سد و دست اندازی و کشاندن مملکت به نقطه ایست که دعواهای سران بزرگ کشور دستمایه خنده داخلی و خارجی شده؟ من توجیح شما رو نمیفهمم. حتی اگه نظر منو چاپ نمیکنین، تو یه مقاله دیگه بهتر توضیح بدین. (1568778) (alef-16)
 
مهدی
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۲۰:۵۹:۱۴
عالی بود.
احمدی نژاد به کشور ظلم زیادی کرد و خسارت های زیادی به بار اورد مردم زیادی به احمدی نژاد دل بسته بودن و ایشان باعث از بین رفتن اعتماد مردم به بسیاری از خصوصیات خوب و شعار های عالی (ساده زیستی و ...) دوره ی اول ایشان شد
ولی باز هم باید توجه کرد که ریشه بسیاری از مشکلات اقتصادی امروز کشور ناشی از خیانت فتنه گرانی هست که به خاطر از دست ندادن قدرت ، کشور رو به آشوب کشیدن و دشمن رو وسوسه کردن که هر غلطی که خواست (تحریم ها و...) بکنه.
الان موقع محاکمه کسانی است که اونقدر کور بودن که نزدیک بود کشور رو به وضعیت امروز مصر تونس و سوریه و... بندازن. محاکمه این افراد باید باعث بشه که هیچ کسی جرات نکنه به خاطر منافع محدود ، مردم بیچاره رو که وضع اقتصادی مناسبی هم ندارن از حق زندگی محروم بکنه و ارامش و سلامت اونها رو بگیره. (1568793) (alef-16)
 
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۲۰:۵۹:۱۶
جداً فکر می کنید با این حرف ها می شود هر مخاطبی را قانع کرد؟ ... کلی مطلب مطلب برایتان نوشتم که حذف کردم چون می دانم شخم زدن مسائل آن سال در شرایطی که مملکت به آرامش و همدلی نیاز دارد، کار درستی نیست و دردی را دوا نمی کند. (1568794) (alef-16)
 
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۲۱:۰۲:۰۵
"در جریان انتخابات سال ۸۸ تخلفاتی وجود داشت. این جمله حق است. مانند حضور و سخنرانی آقای الهام عضو شورای نگهبان در میتینگ انتخاباتی آقای احمدی نژاد"

شما که برای همه چیز لینک و سند داده اید، تنها یک آدرس نشان دهید که شما پیش از انتخابات به این عمل ضد قانونی و زیر سوال برنده اساس انتخابات اعتراضی کرده باشید (1568800) (alef-16)
 
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۲۱:۲۰:۰۶
آزادی موسوی وکروبی مساوی با بسته شدن دکان کاسبی از راه فتنه
اگر شرایط عادلانه وبی طرفانه فراهم شود وخیلی ازمسلحتهای نظام را نادیده بگیریممحاکمه علنی موسوی خیلی از مسائل را حل میکند وجق از باطل مجزا میشود هرچند با داریت همین حالا هم میتوان حق را شناخت (1568836) (alef-16)
 
ربیعی
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۲۱:۲۲:۵۰
امان از وقتی که برای کوبیدن پایداری حاضر باشیم چهار کلمه علیه فتنه گران بنویسیم والا نظر فعلی شما همان است که باصراحت در مقایسه احمدی نژاد با میرحسین موسوی گفتید و برای اثبات نادرستی نظر شما سخنان اخیر رهبری در جمع دانشجویان کافی است که مسئلهاصلی را در مورد فتنه 88 فراموش نکنید (1568840) (alef-16)
 
علی
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۲۱:۳۵:۵۲
الف جان از شما انتظار میرود که اخباری که پوشش می دهید دقیق باشد. این انتظار زیادی از شما نیست ای عزیزان. به متن سخنرانیهای امروز مراجعه کنید خواهید دید که حتی با صحت این نقل قول از آقای چمران آقای نجفی همچین ادعائی نکرده است بلکه یکی از موافقان این موضوع را مطرح کرد. از شما بعید بود. (1568876) (alef-16)
 
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۲۱:۳۶:۵۷
ای کاش وزیران پیشنهادی بدون هیچ لکنتی حضور خود در ستادهای کروبی و موسوی تکذیب نمی کردند و با این خفت در مجلس گذشته خود را تکذیب نمی کردند، گرفتن رای اعتماد به چه قیمتی؟! ای کاش با افتخار از خاتمی یاد میکردند!!! (1568881) (alef-16)
 
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۲۱:۴۴:۱۵
صدا و سیما می بایست از آقایان کروبی و موسوی دعوت می کرد و به آنها حق اظهار نظر میداد یا مناظره ای بین این افراد و نمایندگان شورای نگهبان برگذار می کرد تا مردم روشن شوند
در ضمن یکی از مشکلات حمایت برخی از اعضای شورای نگهبان از احمدی نژاد بود آیا در قانون راهکاری برای شکایت از خود شورای نگهبان وجود دارد یا باید از خود شورا به خودش شکایت کرد (1568887) (alef-16)
 
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۲۲:۰۱:۵۵
حالا این میان پلیس و ماموران اطلاعاتی هم که باید قاتل ندای بیچاره را تعقیب می کردند، ناچار بودند دنبال نخودسیاه ترانه موسوی هم بدوند...
و کماکان ... (1568925) (alef-16)
 
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۲۲:۰۳:۰۳
لطفاً چاپ کنید: یکی از علل بیشمار حوادث سال 88 طرفداری آشکار بعضی از افراد شورای نگهبان از یک کاندیدای خاص بود. به نظر حقیر این سؤال برای خیلی از مردم وجود دارد که چرا در زمانی که حرف و حدیث جهت دار بودن این "بعضی" افراد شورا وجود داشت و دارد، باز هم پیگیری شکایات انتخاباتی باید از طریق همین مرجع باشد؟ در ضمن قبول کنید که هر کسی نمی پذیرد که طرفداری یک چیز است و رعایت انصاف و حق چیز دیگری. انسان طرفدار چیزی است که آن را حق می داند. (1568927) (alef-16)
 
محمدی
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۲۲:۱۷:۵۵
برای یکبار برای همیشه بیایید این داستان را تمام کنیدوبه فکر پیشرفت کشور و آرمان های انقلاب باشید.مگر نه اینکه ملاک قانون است پس آیا نمیشد طی این 4سال بعد از آن حوادث براساس قانون و انصاف آنهایی که جرمی مرتکب شدند به پای میز محاکمه کشاند؟ومطابق قانون مجازات شوند تا دیگر به هر بهانه ای عده ای اینگونه کاسب کارانه در مصاف با رقبای سیاسی خود به افراد خدوم و مخلص انگ نزنند و آبروی مومنین را نبرند؟ (1568959) (alef-16)
 
مهدی
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۲۲:۲۵:۱۳
احمدی نژاد یکی از پرکارترین و تاثیرگذارترین روسای جمهور ایران بود،شما به نوعی با بحث فتنه88 و باز کردن آن به نوعی حرفه ای قصد تخریب احمدی نژاد را دارید،یعنی اول موسوی را زیر سوال میبرید و او را به درستی مقابل نظام قرار می دهید بعد می گوئید که احمدی نژاد از او بدتر عمل کرد،شما چشم خود را روی حقیقت بسته اید،چشمانتان را باز کنید تا خدمات احمدی نژاد را ببینید،او معایب زیادی هم داشت اما محاسنش خیلی خیلی بیشتر بود،در مورد جبهه پابداری هم همین بس که آیت اله خوشوقت عضو آن بود،خواهشاً دیگه از این رند بازیها در نیارید./ممنون (1568982) (alef-16)
 
محمد
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۲۲:۲۷:۳۱
اختلاف روحانی با نفر دوم 11 میلیون بود و خود اصولگرایان می دانند که 2 مرحله ای شدن انتخابات اصلا به نفع آنها نبود چون جامعه باز دو قطبی می شد و با ورود تحریمی ها و خیلی از رای های ولایتی و رضایی اختلاف رای در مر حله دوم خیلی بیشتر میشد. (1568990) (alef-16)
 
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۲۲:۳۳:۵۵
فعلا زوده خدمات احمدی نژاد رو دریابیم (1569010) (alef-16)
 
حقیقت
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۲۲:۴۴:۲۷
1-در مورد احمدی نزاد بسیار بی انصافی کرده اید و بایستی برای این حرفتان دلیل اقامه کنید.
2-در مورد دوستان جبهه پایداری هم تهمت زده ایدوبه چه دلیل آنها را کاسب فتنه می نامید.باید برای ادعایتان دلیل اقامه کنید.اولا که روشنگری کرده اند.نمونه های بسیاری در ذهن بنده هست.ثانیا به فرض که روشنگری هم نکرده باشند مخالفت با فتنه وظیفه است.با منطق شما بایستی مدافعین اسلام را هم کاسب اسلام و مخالفین منافقین را هم کاسب نفاق و مخالفین کفار را هم باید کاسب کفر نامید. (1569038) (alef-16)
 
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۲۲:۵۵:۱۷
بد نیست به همان فقه شیعه ای که نوشتید مراجعه کنید و احکام تهمت و غیبت را هم بخونید.
مقایسه احمدی نژاد با منافق و کسی که خسارتی بیشتر از موسوی زد صرفا از یک منافق برمی یاد نه یک سایت.
متاسفم برای همه تون. بیشتر برای توکلی که آخرت خودشو دستی دستی با شما بچه نویسنده ها به باد می ده (1569083) (alef-16)
 
حسین
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۲۲:۵۹:۳۳
اون 25 میلیون در یک انتخابات دو قطبی بین دو نفر با چهل میلون رای دهنده بود در حالی که آقای روحانی بین شش نفر که پنج نفر آنها رای بالایی داشتند موفق به کسب اکثریت ارا شد ،چرا طرفداران احمی نژاد همه ش به فکر آمار های الکی هستین (1569094) (alef-16)
 
محمد
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۲۳:۱۷:۱۴
برخی از نمایندگاه با رفتاشان به ملت ایران توهین کردند! (1569132) (alef-16)
 
حسن
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۲۳:۲۰:۴۵
می شه بگید ضربات احمدی نژاد چه بود.ما که جز خدمت از این مرد بزرگ ندیدیم . بدون سند و مدرک حرف زدن آسان است اما باید به فکر روز جزا هم بود. (1569136) (alef-16)
 
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۲۳:۲۳:۱۹
تعریف بسیار دقیق و جالبی از فتنه و فتنه گر ارائه کرده اید . خدا وکیلی هیچ کس اندازه احمدی نزاد راست و دروغ را با هم مخلوط نکرد و فضا را هشت سال غبار الود نگه نداشت .
با این تعریف موسوی و کروبی به هیچ وجه فتنه گر نیستند . ضمنا وقتی اجامع عمومی اقشار بسیاری از مردم بر وقوع یک امر وجود دارد هر قدر هم که دلیل و برهان اورده شود و به زور مردم سرکوب شوند حقیقت تغیر نخواهد کرد. خورشید بلاخره از زیر این ابرهای اتهام و افترا بیرون میاد و بلاخره عده زیادی که امروز جانماز اب می کشند رسوایان فردا خواهند بود.
ضمنا مهم نیست منتشر شود خوشحالم که حداقل می توانم جایی بنویسم و حداقل یه نفر بخواهند که مردم ایران احمق نیستند (1569143) (alef-16)
 
۱۳۹۲-۰۵-۲۲ ۲۳:۲۵:۴۱
میشه این تخریب احمدی نژاد را نه با کلی گ.وی بلکه با مصداقهای روشن و قابل فهم توسط اکثر مردم که عینی و قابل لمس باشد توضیح بدهید ؟ یکی به نعل و یکی به میخ زند برای اثبات تخریب احمدی نژاد رذیلانه ترین عمل است .....دنیا دو روز است فکر ان لحظه را بکن که میخواهی نفس بکشی ولی موعد بسر رسیده است (1569145) (alef-16)
 
رضا
۱۳۹۲-۰۵-۲۳ ۰۰:۰۰:۵۵
چه جالب!
یعنی سال 88 چبهه پایداری وجود داشته؟ (1569167) (alef-16)
 
۱۳۹۲-۰۵-۲۳ ۰۰:۲۳:۰۵
مردم از سال 76 تا امروز همواره به کسی رای داده اند که در برابر وضع موجود بود یا تصور شد. والسلام (1569181) (alef-16)
 
alireza
۱۳۹۲-۰۵-۲۳ ۰۰:۳۸:۱۱
تحلیل خوبی بود و باز هم نباید گذاشت اقدامات وحشتناک مسببین فتنه ولو از روی جهل هم که بوده باشد فراموش شود. اگر مدیریت رهبری و تصمیمات عاقلانه مردم نبود، بعید نبود که الان اوضاعی بدتر از سوریه و مصر و عراق داشته باشیم. خا رحم کرد. (1569190) (alef-16)
 
حسین رضائی
۱۳۹۲-۰۵-۲۳ ۰۰:۵۳:۴۴
سلام کجائی امام عزیز تا ببینی که این افراطین و انقلابیهای تندرو که برای سر این اقلایب مه شما با خون هزاران شیر مرد آفریدید که بلائی میاورنند. (1569208) (alef-16)
 
۱۳۹۲-۰۵-۲۳ ۰۰:۵۳:۵۵
یک سوال ساده. جلسات این روزهای مجلس محترم که در نماینده مردم بودن آنها خیلی شک و شبهه هم است، با توجه به کاندیدای مورد انتخاب آنها و انتخاب مردم در انتخابات رییس جمهوری، جلسه بررسی صلاحیت و سابقه وزراست یا درصد شرکت در فتنه سال 1388.
واقعا که سیاست ما مثل دیانت ما و دیانت ما مثل سیاست ماست. (1569209) (alef-16)
 
رضا
۱۳۹۲-۰۵-۲۳ ۰۰:۵۴:۳۷
نویسنده مقاله نقش شورای نگهبان را کم رنگ جلوه دادند در حالیکه نفش بسیار مهمی در بی اعتمادی مردم به نتیجه انتخابات داشتند زیرا حمایت علنی تعدادی از اعضا از یک کاندیدا باعث بی اعتمادی معترضین به نتیجه انتخابات می شود حتی اگر شورای نگهبان به حق داوری و نظارت کرده باشد. (1569212) (alef-16)
 
ارسطو خسته
۱۳۹۲-۰۵-۲۳ ۰۱:۱۵:۴۴
آقای سیاح! مواظب حرف زدنت باش.اگر تهمت گناه است و این ایراد را به احمدی نژاد میگیری،خودت هم با اطلاق واژه منافق به احمدی نژاد تهمت بزرگی زدی.
شما همون کسی نیستی که جلیلی رو در کنار موسوی به عنوان بازنده های انتخابات نام بردی! از خدا بترس.فردا در مقابل نوشته هات مسئولی! (1569257) (alef-16)
 
۱۳۹۲-۰۵-۲۳ ۰۱:۱۸:۵۲
نمایش اتفاقات مجلس واقعا باعث خجالت و اینها نماینده مردم هستند ؟؟ (1569267) (alef-16)
 
مجمد رضا
۱۳۹۲-۰۵-۲۳ ۰۱:۳۶:۰۶
سلام
هرچند الف رو کاملن قبول ندارم ولی تایید میکنم که سال هشتاد و هشت شما سعی زیادی داشتید که جانب انصاف رو رعایت کنید.
من در آن روزگار صبح تا شب به الف سر می زدم و مقاله های مختلف شما را میخواندم و تا حد قابل قبولی استدلال های الف را قبول داشتم. به عنوان یک نمونه یادم می آید شما از لحاظ آماری "تاثیر لباس هایی با یک رنگ خاص در بین عموم مردم" را بررسی کرده بودید و چقدر برایم جالب بود.
به هر حال امیدوارم همه کسانی که نیت پاکی دارند خدواند کمک شان کند. (1569289) (alef-16)
 
۱۳۹۲-۰۵-۲۳ ۰۲:۰۹:۴۸
من فقط یک سوال دارم آیا میرحسین موسوی مثل آقای مهدی هاشمی حق دفاع از خود در مجلس برابر اتهامات را ندارد ؟؟؟ (1569337) (alef-16)
 
ali
۱۳۹۲-۰۵-۲۳ ۰۲:۱۷:۴۱
میگن جوجه رو آخر پاییز میشمرن
ببینیم آقای روحانی که همش ازش دم میزنید چکار میکنه
ضمنا اینقدر احمدی نژآد تموم شده رو پیش نکشین
برین ببینین این دولت میخواد چکار کنه (1569344) (alef-16)