نظر منتشر شده
۱۰
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 330912
اماراتی‌ها چگونه مشکل کمبود آب دوبی را حل کرده‌اند؟
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۴ ساعت ۱۴:۵۷

 

امارات که یکی از خشک‌ترین کشورهای جهان به شمار می‌رود، توانسته است با شیرین‌سازی آب دریا مشکل کمبود آب خود را حل کند. به عنوان نمونه ۹۸.۸% از آب مورد نیاز شهر دوبی که پرجمعیت‌ترین شهر این کشور است با آب شیرین‌کن‌ها تأمین می‌شود.

به گزارش تسنیم، امارات متحده عربی کشوری در جنوب خلیج فارس با ۹ میلیون نفر جمعیت و ۸۴ هزار کیلومتر مربع مساحت است که سرانه آب تجدیدپذیر (شامل جریان رودخانه‌ها و آب‌های باران) در آن ۱۷ متر مکعب به ازای هر نفر در سال ۲۰۱۳ بوده است(۱). سازمان ملل کشورهایی را که سرانه آب تجدید پذیر در آن‌ها کمتر از ۱۰۰۰ متر مکعب در سال باشد، کشورهای مواجه با کمبود آب (water scarce) تعریف می‌کند و بر این اساس امارات با کمبود شدید منابع آب تجدیدپذیر روبه‌رو است. با وجود این کمبود شدید منابع آبی تجدیدپذیر، امارات توانسته است آب مورد نیاز برای توسعه و رشد صنعتی و جمعیتی نسبتا سریع خود را تأمین کند. بر اساس آمارهای بانک جهانی این کشور در ۱۰ سال اخیر به طور میانگین ۴% رشد تولید ناخالص داخلی و ۹% رشد جمعیت داشته است(۲) و اگر تنها به منابع آبی تجدیدپذیر اکتفا می‌کرد در این مسیر با مشکلات زیادی روبه‌رو می‌شد. اما این کشور با اتخاذ راهبرد شیرین‌سازی آب دریا توانسته است بر مشکل کمبود آب خود غلبه کند به نحوی که ۸۰% از آب مورد نیاز امارات با واحدهای آب‌شیرین‌کن تأمین می‌شود. این کشور توانسته است با تأسیس ۲۵ واحد بزرگ ظرفیت شیرین‌سازی آب را از صفر متر مکعب در روز در سال ۱۹۶۶ به بیش از ۹ میلیون متر مکعب در روز در سال ۲۰۱۳ برساند.


دوبی با بیش از 2 میلیون نفر جمعیت، پرجمعیت‌ترین شهر امارات است که توانسته است به یک قطب تجاری بزرگ در خاورمیانه تبدیل شود بنابراین تأمین آب شرب برای این شهر از اهمیت زیادی برخوردار است. با توجه به کمبود شدید منابع آب تجدیدپذیر در امارات، شیرین‌سازی آب راهبرد اصلی تأمین آب این شهر است به نحوی که 98.8% از آب مورد نیاز این شهر با آب‌شیرین‌کن‌ها تأمین می‌شود. (3)


شکل 1) آب‌شیرین‌کن "جبل علی" در دوبی که بخش قابل توجهی از آب این شهر را تأمین می‌کند.

در واقع اماراتی‌ها دریافته‌اند که تأمین آب یکی از مهم‌ترین زیرساخت‌های لازم برای توسعه شهرهایی مانند دوبی است و برای این موضوع، از مزیت دسترسی به آب‌های خلیج فارس استفاده و با شیرین‌سازی آب مشکل خود را حل کرده‌اند. این در حالی است که از شیرین‌سازی آب در شهرهای جنوبی ایران مانند آبادان، خرمشهر، بوشهر و چابهار که به سواحل خلیج فارس و دریای عمان دسترسی دارند غفلت شده است و در این مناطق مشکل کمبود آب به شدت احساس می‌شود و این مشکل به مانعی بر سر راه توسعه اقتصادی و اجتماعی آن‌ها تبدیل شده ست. ضروری است دولت با نگاه به تجربه موفق شهرهایی مانند دوبی، احداث آب‌شیرین‌کن به میزان مورد نیاز در این مناطق را به صورت جدی در دستور کار قرار دهد و مانع بزرگ ایجاد شده بر سر راه توسعه اقتصادی و اجتماعی این مناطق را برطرف کند.


1) http://wdi.worldbank.org/table/3.5

2) http://data.worldbank.org/indicator/SP.POP.GROW/countries

3) "Scarcity and Abundance: UAE Food and Water Security”, Future Directions International, 2014

4) "Statistical Analysis of Desalination Plants in the GCC Countries”, Azza AlRaisi and etc., WEN504- Desalination Fall 2013

 
 
کلمات کلیدی : کم ابی
 
۱۳۹۴-۱۱-۲۱ ۱۵:۱۸:۵۰
شیرین کردن آب دریا مشکلات زیست محیطی زیادی بهمراه دارد.
آقای دکتر ستاری چکار دارد می کند؟دهها طرح آب شیرین کن بصورت کندانس(میعان) رطوبت هوا وجود دارد چرا کسی اهمیت نمی دهد؟ (3535977) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۲۱ ۱۶:۱۵:۵۷
چندین روش برای شیرین کردن آب وجود دارد که روشهای اسمز معکوس و الکترودیالیز برای محیط زیست مضرند اما روش بیولوژیک و روشهای دیگری وجود دارد که می توان با هزینه کم و با کمترین مضرات زیست محیطی آب شیرین تهیه کرد
با این وجود میتوان در روش اسمز معکوس هم با تزریق شورابه حاصله به زیر سطح آباههای زیر زمینی مانند چاههای تخلیه شده نفت معضل زیست محیطی را هم حل نمود (3536157) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۲۱ ۱۶:۲۵:۲۴
بابا ایران با امارات که هیچ رودخانه ای نداره مقایسه نکنید. کافیه این سدهای الکی که روی رودخانه ها ساخته شده یه تعدادی شو خراب کنیم به شهرهای جنوبی هم آب میرسه. واین است مدیریت جهانی ایرانی!!!!!!!!!!
اول پول می دیم سد میسازیم بعد مشکلات زیست محیطی بوجود میاد حالا باید دوباره پول بدیم آب شیرین کن نصب کنیم. ای خدا
به ایزد که گر ما خرد داشتیم
کجا این سرانجام بد داشتیم (3536180) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۲۱ ۲۲:۴۵:۴۷
ایران یک سرزمین گرم بوده و از قدیم اجداد ما عقل داشته اند و بجای سد زدن آب را به قنات ها هدایت می کرده اند که تبخیر نشود.
خود آب انبار هم هر چند از نظر بهداشتی جالب نیست اما مطمئنا طرحی هوشمندانه بوده.البتهحتما آب آنرا می جوشاندند و گرنه الان من و شما اینجا نبودیم کلا نسل ایرانی منقرض شده بود (3536858) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۲۱ ۲۳:۴۷:۵۳
متاسفانه ما خردمان را فروختیم به چیزهای دیگر (3536926) (alef-11)
 
امیر
۱۳۹۴-۱۱-۲۱ ۱۶:۵۰:۲۴
انرژی مربوط به شیرین کردن آب تو این حجم خیلی می شود.چقدر بایه برق و سوخت مصرف شود تا پمپ ها و فیلتر ها راه اندازی شود (3536231) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۲۱ ۱۷:۴۴:۲۵
آب رو هرجا خواستین مصرف کنین همونجا تصفیه کنید
نکنه باز نصیب ساحل نشینان از آب شیرین آلودگی دریا و هوایشان باشد (3536332) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۲۱ ۱۸:۴۴:۲۱
سد سازی های بی رویه وبدون مطالعه وکار کارشناسی باعث خشک شدن خیلی از مزارع وکوچ روستاییان به شهرها شده (3536441) (alef-11)
 
ایرانی زاده
۱۳۹۴-۱۱-۲۲ ۰۰:۰۶:۱۸
این همه هزینه برای سدسازی شد، چقدر صرف احییا قناتها شد؟
فن اوری قنات اختراعی ایارنی هاست. چرا محققان کشور اختراع اجدادمان را بهینه سازی نکردن؟ مثلا آن به روش صنعتی و سریعتر ایجاد و نگهدار ی و مرمت کنند؟ (3536954) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۲۲ ۱۱:۳۰:۲۸
کاش بودجه کشور را خرج کارها ی بی بهره که اتفاقا غرب هم خوشش میاد نمی کردیم و خرج باران سازی و شیرین کردن آب و نهال کاری ضد ریگهای روان می کردیم (3537586) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.