نظر منتشر شده
۱۵
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 246367
روز آمار و مهارت همگانی آماری
بخش تعاملی الف - سعید قاسمی زاده تمر، 1 آبان 93
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۰۷:۰۲

آمار چقدر می ارزد؟ امروز روز آمار و برنامه ریزی، یعنی اول آبان است. شایسته است درباره انتظارات از عبارت آمار اندکی تأمل کنیم. بخصوص که در چند سال اخیر آمار یکی از مقولات بحث­ های سیاسی کشور شده است.

منظور ما از آمار چیست؟
علم و هنر آمار حوزه عمل تقریباً متفاوتی از آمار رسمی دارد، هم در مقیاس و هم در کاربرد. در این نوشته به هنر آماری می پدازیم و علاقمندان به آمار رسمی را به مقاله روزجهانی آمار و شعارهای آن (لینک) از همین نویسنده ارجاع می دهم. اگر کسی به علم و هنر آمار مسلط شود توانایی اخذ داده از محیط و تبدیل آن به اطلاعات مورد نیاز را خواهد داشت. برنامه ریزی نیز یک مهارت مهم است که هم در سطح فردی و هم در سطح سازمانی و ملی قابل یادگیری است. به این مثال دقت کنید:

در تاریخ ۱۵ مهر ۱۳۹۳ حوالی ساعت ۱۰ صبح در تقاطع خیابان فاطمی و رهی معیری که مرکز آمار ایران در آن مستقر است تصادفی بین یک سواری و یک موتور سیکلت با دو سرنشین روی داد و ترافیک سنگینی تا [پس] از رسیدن آمبولانس و مأمورین راهنمایی و رانندگی بر خیابان های اطراف تحمیل شد. خوانندگان محترم حتماً شاهد رفتارهای کنجکاوی خودروهای گذری یا اصرار تصادف­کنندگان بر حفظ صحنه تصادف و .... بوده ­اند و شاید برایشان این سوال مطرح شده باشد که آیا می توان از هزینه های یک تصادف که به دیگر شهروندان تحمیل می شود کاست؟

شاید یکی از شما سرنشین ماشین های گرفتار در همان ترافیک بودید و آن روز با تأخیر بسیار به مقصد رسیدید. شاید بگویید ترافیک سنگین از این دست از بس زیاد روی می­ دهد مسافران درون شهر تهران همیشه باید فاصله احتیاط نیم ساعته برای رسیدن به قرارهای مهم را رعایت کنند. نکته تأمل برانگیز همین جا است. ما جامعه ۱۲ میلیون و ۴۱۳هزار و۴۶۱ نفری [نتیجه همکاری شما در سرشماری شهرتهران توسط مرکزآمار] مثل ماشینی هستیم که جابه جایی کندتری (به میزان نیم ساعت احتیاط) نسبت به یک شهر سریع داریم. ما با آمار می توانیم وضعیت خود را بهتر و شفاف تر مشاهده کنیم.

شما اگر یک آمارشناس خوب باشید بسته به این که در چه لحظه ای از زمان از شما بخواهند هزینه های آن تصادف کوچک مقابل مرکز آمار ایران را حساب کنید، روش متفاوتی برای محاسبه آن هزینه ها بکار خواهید گرفت تا مشاهده مناسب­تری را طراحی و اجرا کنید. طبق مشاهدات آن روز و مقایسه آن با روز بعد از آن تصادف در مسیر شرق به غرب تا ۴۵ دقیقه پس از وقوع تصادف، ترافیک سنگین و غیرعادی قابل مشاهده بود. پالس یا موج ترافیک ایجاد شده در آن تقاطع با توجه به شعاع ۳۶۰۰ متری (این عدد هم به روش آماری ساده ای برآورد شده است. چگونه؟ طول خودروهای گرفتار در ترافیک در ده دقیقه اول!) مطمئناً به تقاطع های دورتری نیز رسیده است که در محاسبات از اثرات آن صرف نظر شد و نتیجه برآورد عدد ۱۲۰ هزار دقیقه اتلاف وقت شهروندان تهران یا معادل با ۲۰۰۰ ساعت (از بهترین نوع فعالیت یعنی۱۰ صبح یک روز کاری) بود.

محاسبه هزینه ریالی تصادف
هزینه ریالی این وقت تلف شده را می توان به کمک یک اقتصاد دان بهتر برآورد کرد. اینجا دو روش ساده را بررسی می کنیم. روش اول: اگر GDP (رجوع کنید به حساب های ملی مرکز آمار ایران که نتیجه پاسخگویی شما و کارگاه­ های رشته فعالیت­ های مختلف شهر با آمارگیران مرکز آمار است) شهر تهران را در کسر مناسبی (یک ضریب خاص به ساعات فعالیت صبح دهید) از ۲۰۰۰ ساعت تقسیم بر ساعات کل فعالیت انجام شده در تهران در طول سال، ضرب کنیم میزان ریالی این هزینه حاصل می شود.

روش دوم: اگر فرض کنیم هر روز فعالیت­، به میزان ۵ برابر فعالیت در ساعت ۱۰ -۱۱ قابل ارزشگذاری است [چنین آمار دقیقی هنوز تعریف و تولید نشده است اما شاید روزی جز آمارهای رسمی کشورها قرار بگیرد!]. ۲۰۰۰ ساعت تلف شده برابر با ۴۰۰ روز کاری یک فرد فعال تهرانی است که به اندازه ۱.۵ برابر میزان درآمد سالانه یک فرد ارزش دارد(= عدد ۴۰۰ تقسیم بر تعداد روزهای فعال در طول سال). یعنی ناقابل ۳۰ تا ۵۰ میلیون تومان. (اگر برآورد دقیق تری می خواهید مراجعه کنید به طرح هزینه و درآمد خانوار مرکز آمار ایران، که نتیجه همکاری خانوارهای نمونه شهر تهران با آمارگیران است).

مهمتر این است که با این مشاهده چه سیاستی را تجویز کنیم؟ شاید تصمیم گیرندگان بتوانند از خیر تعیین متولی پرداخت هزینه ­های کمتر از چندمیلیون تومان در برخی مناطق تهران بگذرند تا هزینه جامعه از اختلالات آمد و شد کمتر شود! آیا نمی ارزد در همه مسائل محاسبه ­­گر باشیم؟

امیدوارم هنوز از محاسبات لذت ببرید (باور کنید نباید از محاسبات خسته شویم)، هنوز نصف راهی که باید هزینه آن تصادف کوچک را برآورد کنیم را طی نکرده ایم و مطمئنم اگر دقیق تر عمل کنیم همگان از صفرهای اضافه شده جلو ۵۰ میلیون تومان اولیه، شوکه خواهند شد. با نظریه پیچیدگی و آشوب آشنا هستید. اگر پالس یا موج ترافیک ایجاد شده را در شعاع ۵ تقاطع اطراف و در فاصله ماندگاری آن (بیش از ۲ ساعت در مورد اخیر قابل مشاهده بود) از طریق دوربین ها و شمارشگرهای سازمان ترافیک پیگیری کنیم نتیجه بیش از این ­ها خواهد بود. همچنین از هزینه بنزین خودروهای روشن و گرفتار در ترافیک سنگین ناخواسته بعلاوه هزینه آلودگی هوا و کلافگی و فشارهای روانی افراد، خسارت های ناخواسته از دیر رسیدن ها صرف نظر شده است.

این یک تمرین کوچک بود (که احتمالا متخصصین اراداتی هم داشته باشند) برای اینکه نشان دهیم:

۱. خیلی چیزهای اطراف ما قابل محاسبه و برآورد هستند و بسته به نیاز، منابع مالی و زمانی می توان دقت محاسبه را بهتر و بهتر کرد. و توصیه این است که محاسبه­ گر باشیم.

۲. مهمتر از محاسبه، استفاده از بینش حاصل شده از محاسبات و مشاهده هوشمندانه است. مدیران ارشد جامعه، علم آمار و هنر سیاستگذاری را جدی بگیرند. باور کنیم رشته ­های دانشگاهی، غیراز آنچه ما خوانده ­ایم باید در مدیریت جامعه به کار گرفته شوند. اشاره به استعاره میخ و چکش در اینجا لازم است. برای هر میخی چکشی وجود دارد و خطر اینجاست که اگر چکشی در دست گرفتیم همه چیز را میخ ببینیم! برای هر میخ (منظور، مشکل و نیاز است)، چکش متناسبی در رشته ­ها و مهارت های دانشگاهی وجود دارد حتما! لازم نیست مسائل خود را مسائل بکر و دست نخورده تلقی کنیم، استفاده از متخصصین یک هنر است. همچنین، اگر تخصصی داریم سعی نکنیم مسائل را محدود به تخصص خود ببینیم!

۳. کوچکترین محاسبات و برآوردها نیازمند آمارهای رسمی (مثل GDP، هزینه درآمد خانوار، نرخ مشارکت جمعیت فعال و ...) هستند و هریک از افراد ایرانی با همکاری و پاسخگویی به آمارگیران کمک می کنند محققان و سیاستگذاران وضعیت کشور را شفاف تر مشاهده کنند و تصمیمات هوشمندانه تری ساخته شود.

۴. مهارت آماری را در تصمیم سازی های روزمره جدی بگیریم.

۵. همت ملی شکل دهیم که ظرفیت و توانایی نظام آماری کشور برای پاسخگویی به نیازهای روزافزون جامعه ارتقا داده شود. نظام آماری کشور فاصله زیادی با وضع مطلوب دارد و باور داریم آمار خود باید ببوید، به شرطی که جرات کند با مشکلاتش روبه­رو شود!

به امید سیاستگذاری­ های سریع مبتنی بر مشاهده درست، به امید جامعه ­ای پویاتر، سریع­تر و دقیق­تر، روز آمار را بر همه مردم تیز بین ایران تبریک میگویم.
 
کلمات کلیدی : سعید قاسمی زاده تمر
 
دکتر غلامرضا محمدزاده
۱۳۹۳-۰۸-۰۱ ۱۳:۳۴:۵۹
متاسفانه آمار به زبان فریب مردم تبدیل شده و من به عنوان یک دانشگاهی به سهم خود به اغلب آمارهایی که از سوی مسئولین مختلف ارائه می شود اعتماد ندارم . گاهی تناقض های فاحش بیشتر سلب اعتماد می کند (2445165) (alef-10)
 
الف
۱۳۹۳-۰۸-۰۱ ۱۳:۴۹:۱۴
باور کنید نظام آماری کشور اگر قدرتمند بود بسیاری از آلام و سردرگمی جامعه ایرانی در سالهای پرتلاطم اقتصادی و تحریم به دلیل رفع پیچیدگی های شناسایی مسائل رفع می شد.

از هدفمندسازی یارانه های بگیرید تا مسکن، تجارت، تحریم، آلودگی هوا...

آمار یعنی چشم و هنر خوب دیدن مسائل و سیاست ها.
اما مشکل کجاست؟
شعارزدگی خود آماری ها، خود مرکز آمار ایران و نظام آماری کشور و غفلت از ظرفیت سازی.

من فارغ التحصیل دو مقطع از آمار دانشگاهی ام اما فکر نکنیم که تحصیل برای شناخت جایگاه و مشکلات نظام آماری کشور کفایت می کند. فکر نکنیم داشتن سابقه کفایت می کند.
حرفهای سازمانی ما مثل دیگر سازمانهاست، اما سازمان دست ما نیست تا خودمان باشیم.
مرکز آمار هم مثل بانک مرکزی باید اولا تخصصی باشد ثانیا مستقل.
الان استقلال دادن به چیزی که ماهیتا به دلیل انتصابات دولتی غیرتخصصی شده است مثل حفظ مدیریت غیرخودی و غیرحرفه ای است.
ممنون از الف برای حمایت از آمار (2445194) (alef-10)
 
قرتاسي
۱۳۹۳-۰۸-۰۱ ۱۴:۰۹:۵۸
اي كاش مي شد دوباره دانشگاه براي مديران ما درش آمار اجباري بگذاره و آقايون مجبور به پاس كردن درس بشن . شايد در دادن آمار ايقدر فاصله نداشتيم. (2445215) (alef-10)
 
جعفر
۱۳۹۳-۰۸-۰۱ ۱۴:۱۴:۱۸
با سلام
روز آمار و برنامه ریزی را خدمت همه همکاران تبریک عرض مینمایم
امیداست این علم جایگاه واقعی خود را در کشور ما بدست آورد.
امروزه هر چه نفوذ این علم آمار و برنامه ریزی در هر کشور بیشتر و نهادینه تر است آن کشور از استحکام و قدرت بیشتری برخوردار است.
آیا میدانید علم آمار تنها جمع آوری داده ها نیست؟
آیا میدانید بسیاری از تصمیم گیریها و تصمیم سازی ها در حوزه علم آمار قرار دارد ؟
آیا میدانید علم آمار می تواند در پیش بینی هر موضوع روش های قطعا بهتری نسبت به تجربه فردی به شما ارایه دهد ؟
آیا میانید برای پاسخ سوالات بسیاری نظیر چرا سودمان کم یا زیاد شده ؟ چرا مشتریان را از دست میدهیم ؟ دلایل موفقیت رقبا کدام ها است ؟ چرا فلان حادثه رخ داده است ؟ چرا فلان پیش بینی حاصل نشد ؟ و بسیاری از چرا های دیگر در علم آمار روش های مشخص و تعریف شده ای وجود دارد؟
آیا میدانید امروزه در هر شرکت و کشور پیشرفته قبل از هر خرید یا فروش از روش های نوین آماری برای تصمیم گیری ها استفاده میشود ؟
آیا میدانید حوزه علم آمار در تمامی علوم نفوذ و گسترش یافته است ؟ مثلا سیاسیون از یک شاخه ای از علم آمار که به نام تحلیل محتوا معروف است برای ارزیابی و شناخت دقیق نظرات رقبای سیاسی استفاده میکنند ؟
آیا میدانید هر آنچه در زمینه روش های بهبود و بهینه سازی می شنویم بخشی از علم آمار است ؟
آیا می دانید برای مقایسه دو و یا چند روش و یا دو یا چند محصول در علم آمار قاعده های تعریف شده و مطالعه شده وجود دارد ؟
آیا میدانید یکی از بزرگترین سرمایه گذاران توسعه علم آمار شرکت های حمل و نقل هستند ؟
آیا میدانید در ایالات متحده آمریکا بسیاری از روش های بهبود عملکرد شرکت های حمل و نقل دریایی توسط دانشگاههای معتبر و ممتاز جهانی نظیر MIT بررسی و ارایه شده است ؟
آیا میدانید یکی از دلایل گسترش حمل و نقل دریایی از حمل فله به حمل کانتینری ، نظم پذیری آن و امکان استفاده بیشتر ااز علم آمار و برنامه ریزی بوده است ؟
آیا میدانید مدیران که تنها به حافظه و تجربه خود و دو ستان اطراف خود تکیه میکنند همواره دچار درصدی از اشتباهات هستند که میتوانند با استفاده از روش های آماری و علوم و فنو ن وابسته به آن این درصد را به حداقل کاهش دهند ؟
آیا میدانید یکی از کابردی ترین شاخه های غلم آمار در حمل و نقل کانتینری " نظریه صف " است ؟
آیا میدانید با استفاده از نظریه صف می توان لااقل 10 درصد در سود و زیان زیان چرخه کانتینر بهبود داد؟
آیا میدانید امروزه شرکت های بزرگ کشتیرانی برای خرید وفروش و یا اجاره و یا سفارش ساخت از مدل های پیشرفته آماری استفاده میکنند؟
آیا می دانید مدل های آماری مورد استفاده در شرکت ها ی بزرگ یکی از سرمایه های ذیقیمت و محرمانه آنها بوده و بصورت یک موجود زنده در سازمان شان مورد مراقبت و حفاظت و رشد پیوسته قرار دارند؟

البته شما که میدانید.
ارادتمند شما
قدیانی (2445226) (alef-10)
 
وحید
۱۳۹۳-۰۸-۰۱ ۱۸:۲۵:۳۹
با سلام خدمت همه دوستان. اول از همه از الف تشکر میکنم به خاطر نشر مقاله ای در مورد روز آمار و برنامه ریزی. دوم اینکه ما آماری ها نباید منتظر سازمان های دولتی برای شناساندن بهتر و کاربردی علم آمار بشیم. چون نباید انتظاری از مراکز دولتی داشته باشیم که مستقل نیستن و مدیران غیر تخصصی دارند.
راهکار برای گسترش کاربردی علم آمار ایجاد کلنیک های اماری در سطح شهر و روستاست که می تونند برای سایر علوم مانند تحقیقات بازار، جامعه شناسی، روانشناسی و کشاورزی و... ارائه خدمات کنند. بزرگترین مشکل سایر علوم و بالاخص آمار عدم وجود داده‌های واقعی جهت ارائه نتایج قابل اتکاست. و هزینه بر بودن نمونه‌ گیری برای سایر رشته ها یکی از دلایل عدم کسب نتیجه دقیق است. با ایجاد کلنیک های اماری علاوه بر تخصصی تر کردن علم آمار، که هر کلنیک مسئول پوشش دادن اطلاعات حوزه خاصی از شهر است، موجب پایین آمدن هزینه ی نمونه گیری و گسترش مطلوب برای سایر علوم بشه. به امید آن روز

با تشکر از همه دوستان
صنعتگر (2445643) (alef-10)
 
نادر
۱۳۹۳-۰۸-۰۱ ۱۹:۵۴:۰۵
تا زمانی که آمار، 1-دولتی است 2-رئیس مرکز آمار، فارغ التحصیل اقتصاد است 3-آمار و انفورماتیک ادارت دست شته های کامپیوتر در ادارات است 4-فارغ التحصیلان آماری چاره ای جز ادامه تحصیل و تدریس ندارند ...
نتیجش میشه اینکه 1-من فاراتحصیل ارشد آمار میشم کارمند دادگستری که با رده شغلی " کارشناس آمار موضوعی " استخدام میشم و تو یه جای دیگه اداره کار میکتم! و 2-آمار ایران میشه دورغ بزرگ!!.... (2445802) (alef-10)
 
سعید
۱۳۹۳-۰۸-۰۱ ۲۱:۰۸:۳۶
به استعاره میخ و چکش دقت کنیم. ما آماریها نباید مدعی شویم همه مسائل دنیا را میتوان با آمار حل کرد. تنها ادعای ما در این نوشته ها این است که هنوز جا دارد از آمار بهتر از اینها استفاده شود.
در بسیاری از مسائل کشور میتوان از آمار موجود بهتر از این تصمیم ساخت

در زندگی روزمره میتوان یک آماردان خوب بود

اما خواهشا آمار را در کنار بقیه هنرها مثل سیاست گذاری و برنامه ریزی ببینیم و مثل بقیه آمارزده نشویم.

دقت کردید که هزینه یک تصادف در تهران چیزی حدود 50 میلیون تومان هزینه اجتماعی اولیه دارد؟
آیا رواست برای جبران خسارت یک تا دومیلیون تومانی تصادف کنندگان جامعه چنین هزینه ای پرداخت کند؟ باقی این تصمیم سازی بر عهده سیاستگذاران است نه ما آماری ها

به امید جامعه ای حسابگر و هنرمند اماری
ارادتمند
سعید تمر (2445917) (alef-10)
 
سعید قاسمی زاده
۱۳۹۳-۰۸-۰۱ ۲۱:۱۹:۲۲
استاد بسیار عزیزم بعد از دیدن این نوشته تشویقم کرد که بیشتر با مردم از آمار بگوییم.
نکته سنجی استادانه اش را از من دریغ نکردند و فرمودند:
"....May I remind you that you need to add a margin of error for your estimates. The salient feature of any statistical estimate should be its margin of of error i.e. its standard deviation. Otherwise your work and idea were excellent. ....."
بعلی، متاسفانه من هیچ اشاره ای به خطاهای برآوردهایم نکردم.
این است فوت کوزه گری استادان آمار
آمار بدون حاشیه خطای برآورد نشده، با یک مشت عدد گمراه کننده (اشغال) فرقی ندارد.
من این درس را مدیون استاد مهربان و دور از وطنمان پرفسور مشکانی هستم.
دقت کنید به شکوه این درس.
اعتراف می کنم محاسبه خطای برآوردها دومرتبه نمایی پرزحمت تر از محاسبه برآوردهای نقطه ای است.
کاش هر سال به افتخار آمار مسابقات عمومی برگذار کنیم و در این روز به جای اینکه یک دیکته آماری داشته باشیم هزاران کار کاربردی آماری را بررسی کنیم و جایزه سال امار کشور را به جوان/مدیر/سیاستگذار برگزیده اهدا کنیم.
به افتخار همکاری سایت الف در پوشش بهتر این روز، امیدوارم هرسال با همکاری الف مسابقه ای آماری ترتیب دهیم اگر عمری باشد.

یک شاگرد همیشگی عرصه آمار
سعید قاسمی زاده (2445947) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۸-۰۱ ۲۱:۵۵:۰۴
ضمن تبریک این روز خجسته و مهم
بر هیچکس اهمیت علم آمار پوشیده نیست اما متاسفانه این علم در کشور ما بجای اینکه ابزاری برای تصمیم گیری و برنامه ریزی باشد ابزاری در دست مدیران شده تا خصوصا در این روزها کار های انجام نشده را انجام شده و بزرگ جلوه دهند علتش اینه که مراکز اعلام آمار های رسمی ،مستقل نیستند و بدلیل وابستگی باید همراه باشند. (2446007) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۸-۰۱ ۲۳:۳۹:۱۸
بنویسید دروغ و آمار سازی چقدر می ارزد من دیده ام چه آمارهای شاخداری میسازند آفرین به این همه استعداد (2446174) (alef-10)
 
همکار
۱۳۹۳-۰۸-۰۲ ۰۹:۵۶:۳۵
ممنونم آقای قدیانی
تشکر از نویسنده محترم که باب گفتگو باز کرد
تحسین بر الف برای بحثهای خوبش (2446457) (alef-13)
 
حسین
۱۳۹۳-۰۸-۰۲ ۲۲:۲۴:۰۳
من نیز روز امار را تبریک میگویم.امروز دیگر کسی نیست که نتواند اهمیت آمار را در برنامه ریزی و تصمیم گیری درک کرده و بر آن صحه نگذارد. این که بگوییم نظام آماری قدرتمندی نداریم حرف درستی نیست اگر چه در این نظام اشکالاتی وجود دارد و باید هر چه سریع تر در رفع انها کوشید اما انچه امروز میتواند به عنوان یک آفت، کلیت و کارامدی نظام اماری کشور ما را تهدید کرده و ممکن است به آن اسیب جدی وارد کند نگاه سیاسی و غیر حرفه ای به آمار است. سازمان ملی امار هر کشور بنا بر موازین بین المللی به عنوان مرجع آمار رسمی، یکی از مهمترین ارکان نظام آماری آن کشورمحسوب می شود که ملزم به رعایت اصول و استانداردهای مدون و مشخصی است که حتی در سطح بین المللی پذیرفته و بخشنامه شده اند. از جمله رعایت اصل بی طرفی و اخلاق حرفه ای یکی از اصلی ترین اصول بنیادین آماراست که همه سازمان های ملی اماری از سوی بخش آمار سازمان ملل ملزم به رعایت ان هستند. از این روی در جامعه این امار و ارقام می بایست از دید کارشناسی مورد تحلیل قرار گیرند و به هیچ وجه نباید زمانی که به هر دلیل آمار با نظر های ما و یا منافع و علایق سیاسی و جناحی افراد سازگاری ندارد با تحلیل های سیاسی و یا با سواستفاده از آمار منتشر شده به رقابت های سیاسی و گروکشی های اینگونه به تخریب نهادهای ملی و حرفه ای پرداخت. اگر واقعا به نقش آمار در برنامه ریزی اعتقاد داریم و خواهان نظام آماری کارامد هستیم باید اجازه دهیم تا نهاد یا نهادهای حرفه ای و تخصصی که برای این کار تاسیس شدند و در طول سال ها دانش و تجربه لازم را نیز به دست آورده اند در فضای آرام و علمی به کار خود مشغول بوده و البته با تحلیل های کارشناسی به توسعه و بهبود پیوسته فرایند تولید آمار و رفع نواقص احتمالی در نظام اماری و مرکز آمار کشور خود کمک نماییم. (2447423) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۳-۰۸-۰۲ ۲۳:۰۹:۱۶
باتشکر از سایت الف و نویسنده محترم
از اینکه شاهد یک مقاله مستند به آمار رسمی کشور هستم خوشحالم.
باید از مرکز آمار ایران و پرسنل آن قدر دان بود که در این شرایط با حفظ استقلال کاری خود به تولید آمار و ارقام قابل قبول می پردازند.ما نباید به همه چیز بدبین باشیم.باید قدر افرادی که با تمام ناملایمات با حفظ شرف حرفه ای خود به تولید آمار همت می گمارند دانست. (2447486) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۸-۰۳ ۰۹:۴۴:۱۲
به این میگویند گفتگوی فرهنگی راجع به مقوله ای فرهنگی.
فرهنگ آماری را با رسانه می توان ساخت و با مردمی کردن مفاهیم.

لذت بردم از این حسی که دراینجا گرفتم.
تحسین برانگیز بودید.
یاشا (2447966) (alef-10)
 
حبیب
۱۳۹۳-۰۸-۰۳ ۱۵:۴۰:۵۰
آقا نظرات را تایید کنید ببینیم مردم چی میگند راجع به آمار
لطفا (2448907) (alef-10)