نظر منتشر شده
۲۶
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 291051
تقلب تکان‌دهنده در بازار مواد غذایی
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۴ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۳۰
تقلب گسترده در بازار مواد غذایی، موج بی‌اعتمادی مشتریان ایرانی را به دنبال داشته است. اما این تقلب‌ها به موارد جزیی و کم‌اهمیت خلاصه نمی‌شود و حالا در غیاب نظارت‌های کارآمد، گاهی اخبار هولناکی از پدیده تقلب در بازار مواد غذایی شنیده می‌شود. در این شرایط سودجویان با هدف به دست آوردن بالاترین سود ممکن از تجارت کثیف خود دست به تقلب‌هایی می‌زنند که این روزها نگرانی‌های جدی برای سلامتی مردم را به دنبال داشته است.

تولید ١٠ تن آبلیمو از تنها ٤ لیتر اسید سولفور و گوگرد به تنهایی سود کلان بازیگران این تجارت غیراخلاقی را فاش می‌کند. کافی است بدانید در شرایطی که متوسط برداشت عسل طبیعی از یک کندو تنها ٣ تا ١٤ کیلوگرم است، متقلبان از یک کندو با استفاده از شکر ٨٠ کیلوگرم عسل برداشت می‌کنند و دسته دیگری عسل‌هایی به بازار روانه می‌کنند که از قند مصنوعی و بدون دخالت زنبور ساخته شده است.

در بازار روغن زیتون نیز برخی تجار در بسته‌بندی‌های شیک، کالایی با عنوان روغن زیتون خارجی به مشتریان عرضه می‌کنند که درواقع یک نوع روغن خطرناک صنعتی و ارزانقیمت است که برای ساخت کرم و پمادها مورد استفاده قرار می‌گیرد و مصرف خوراکی آن در تمام کشورها منع شده است و متقلبان داخلی نیز بدون میوه زیتون و با استفاده از پارافین و روغن مایع و اسانس شیمیایی زیتون، اقدام به تولید روغن زیتون تقلبی می‌کنند.

نکته غم‌انگیز ماجرا این است که به گواهی مسئولان سازمان استاندارد نام برخی برندهای سرشناس مواد غذایی کشور در لیست متقلبان بزرگ دیده می‌شود و همین اواخر یکی از همین برندهای سرشناس به جریمه مالی ٩٠٠‌میلیون تومانی محکوم شده است.

اما حلقه مفقوده این بازار، نظارت‌های قانونی است که اجرا نمی‌شود. براساس قوانین موجود ناظران آزمایشگاهی کارخانه‌های تولیدی نباید در استخدام مالی کارفرما باشند و باید حقوق خود را از نهادی مستقل دریافت کنند. ولی این قانون سال‌هاست که در ایران رعایت نمی‌شود و دربسیاری از موارد کارکنان و متخصصین آزمایشگاه‌های کنترل کیفی کارخانجات حقوق خود را از کارخانه‌دار دریافت می‌کنند و همین موضوع موجب می‌شود که کیفیت فدای ارتباط مالی کارفرما و ناظران شود. در این گزارش به‌طور مفصل به سه کالای بازار مواد غذایی پرداخته‌ایم که در صدر تقلب‌های بزرگ و عمده قرار دارند.
اسیدی که خاک را نابود می‌کند!

آبلیمو یکی از بزرگترین تقلبات بازار مواد غذایی ایران را تشکیل می‌دهد. بنا به ادعای «محمد میررضوی» دبیر سندیکای صنایع کنسرو ایران و عضو کانون انجمن‌های صنفی مواد غذایی ٩٩‌درصد آبلیموهای موجود در بازار کشور تقلبی هستند و متقلبان از این بازار سود هنگفتی به جیب می‌زنند.

او در گفت‌وگو با ایسنا اعلام کرده که برای تشخیص این سود کلان کافی است که بدانید تنها با ٤ لیتر اسید سولفور و گوگرد، می‌توان بدون استفاده از لیمو ١٠ تن آبلیموی تقلبی تهیه کرد. نکته غم‌انگیز بازار آبلیمو این است که حتی برخی برندهای بزرگ و سرشناس بازار ایران نیز از این سود هنگفت چشم‌پوشی نکرده و بارها در گزارش‌های سازمان استاندارد نام سرشناس‌های این صنعت دیده شده است، تا آن‌جا که به‌تازگی یکی از همین برندهای سرشناس به ٩٠٠‌میلیون تومان جریمه از سوی سازمان تعزیرات محکوم شده است. گرچه کارشناسان معتقدند امکان تشخیص آبلیموی تقلبی به جز در آزمایشگاه وجود ندارد، اما برای دانستن این موضوع کافی است یک استدلال ساده را درنظر بگیریم: قیمت تمام شده آبلیموی صنعتی از نرخ لیموترش تازه در بازار پایین‌تر است. یک کیلوگرم لیموترش تازه در بازار بین ١٢ تا ١٧‌هزار تومان قیمت دارد. این درحالی است که یک لیتر آبلیمو بسته‌بندی حدود ٨ تا ١٠‌هزار تومان قیمت گذاری شده است.

بعد دوم این ماجرا نکات تکان‌دهنده‌ای است که کارشناسان و مسئولان درباره تبعات مصرف آبلیموی تقلبی اظهار می‌کنند. «مهدي پورهاشم» مديركل سابق استاندارد و تحقيقات صنعتي تهران دراین‌باره به «ایسنا» گفته است که آبلیموهای تقلبی دودسته هستند. یک دسته آبلیمویی که بدون استفاده از میوه لیمو تولید می‌شود که محتوای آن اسید سولفور و گوگرد است و دسته دوم آبلیموی بسیار رقیق طبیعی با مقادیر بالای ترکیبات شیمیایی است.

وی ادامه می‌دهد: میزان مجاز استفاده از متابی سولفيت سديم که یک ماده شیمیایی است در حد ٢٥٠ پي‌پي‌ام است، زيرا اين ماده مانع از تغيير رنگ و فساد ميكروبي آبليمو مي‌شود. اين در حالي است كه نتايج آزمايش آبلیموهای موجود در بازار نشان می‌دهد که در برخي از آنها تا ٥ برابر يعني نزديك ١٢٥٠ واحد متابی سولفيت موجود است.

«مرتضی خدایی» رئیس شعبه ویژه رسیدگی به جرائم و تخلفات پزشکی و بهداشتی سازمان تعزیرات حکومتی تهران نیز در گفت‌و‌گو با «عصر ایران» به نکات تکان‌دهنده‌ای از بازار آبلیموهای تقلبی اشاره کرده است. او دراین‌باره می‌گوید: در برخی موارد متقلبان اقدام به عرضه آبلیمو با آرم استاندارد کرده بودند. آبلیموهایی که به هیچ عنوان قابلیت مصرف انسانی ندارد و حتی برای معدوم کردن آن با مشکل مواجهیم. زیرا این آبلیموها آثار مخرب زیست محیطی داشته و حتی برای خاک مخرب است و به همین دلیل سازمان حفاظت محیط‌زیست برای معدوم کردن آن محدودیت‌های قانونی اعمال کرده است اما این محصولات که خاک تحمل آن را ندارد به راحتی تولید و به مصرف انسانی می‌رسد.

تولید عسل بدون دخالت زنبور
عسل تقلبی همپای آبلیمو در صدر تخلفات بازار مواد غذایی قرار دارد. به‌طوری که نقل قول‌های متفاوت از ‌درصد بالا و نزدیک به ٩٠‌درصدی سهم عسل تقلبی از بازار این ماده غذایی خبر می‌دهند. البته تعریف‌ها از عسل تقلبی متفاوت است و برهمین اساس عده‌ای خوراندن محلول آب شکر به زنبور را تقلب نمی‌دانند. این در شرایطی است که دسته‌ای دیگر از کارشناسان هرگونه تغییر غیرطبیعی در فرآیند تولید ماده غذایی را نوعی تصرف و تقلب می‌دانند. با این حساب تقلب جالب دیگری در این بازار وجود دارد و آن تولید عسل بدون دخالت زنبور است. «عفت رئیسی» مدیرعامل اتحادیه سراسری زنبورداران در این‌باره به «شهروند» می‌گوید: در کشور ما سه نوع عسل وجود دارد، نوع اول عسل‌های طبیعی و نوع دوم عسل‌های تغذیه‌ای هستند که در تولید نوع دوم به زنبور مخلوط آب و شکر خورانده می‌شود و در نوع سوم که عسل‌های دست‌ساز نامیده می‌شود متقلبان با گلوکز و اسانس و بدون دخالت زنبور عسل تولید می‌کنند.

او توضیح داد: متوسط برداشت عسل طبیعی از هر کندو بین ٣ تا ١٤ کیلوگرم در نوسان است این درحالی است که در شرایط تولید عسل تغذیه‌ای و با استفاده از آب شکر برداشت از یک کندو تا ٨٠ کیلوگرم نیز می‌رسد!

رئیسی با بیان این‌که قیمت عسل طبیعی بین ٤٠تا ٦٠‌هزار تومان است، هرنوع عسل ارزان‌تر از این قیمت را تقلبی دانست و گفت: کنترل کیفی عسل درحال حاضر زیرنظر چند دستگاه است و این برخورد جزیره‌ای در نظارت‌ها مشکل ساز شده است. ضمن این‌که سازمان ملی استاندارد، استاندارد اجباری عسل را به استاندارد تشویقی تغییر داده و همین امر باعث افزایش تخلفات در زمینه تولید عسل شده است.

به‌گفته کارشناسان مصرف قند و شکر مصنوعی مورد استفاده در عسل‌های دست ساز به‌ویژه برای بیماران بسیار خطرناک است و موجب تشدید عوارض بیماری‌هایی مانند سرطان، دیابت و بیماری‌های هورمونی می‌شود.

فروش روغن پماد و کرم به جای روغن زیتون!
روغن زیتون یکی دیگر از رکوردداران تقلب در بازار ایران است. به گفته کارشناسان سازمان استاندارد روغن زیتون تقلبی بدون استفاده از میوه زیتون و با ترکیب پارافین، روغن مایع و اسانس زیتون ساخته می‌شود، اما تقلب در این کالا به همین موضوع محدود نمی‌شود و نوعی روغن زیتون در بازار ایران وجود دارد که اصولا مصرف خوراکی ندارد و در سایر کشورها برای تولید خمیر دندان، پماد و کرم مورد مصرف قرار می‌گیرد. این نوع روغن زیتون که با فعل و انفعالات شیمیایی و از تفاله زیتون (پومیت) استخراج می‌شود بسیار خطرناک و سرطان زاست و مطابق قوانین کشور واردات و عرضه آن به‌عنوان روغن خوراکی ممنوع است. اما سودجویان این نوع روغن زیتون را با یک‌سوم قیمت از کشورهایی مانند ترکیه و ایتالیا وارد کرده و با نرخ روغن زیتون خوراکی به مشتریان ایرانی می‌فروشند.

«محمدعلی یوسفی» مدیرکل استاندارد گیلان در این‌باره به ایسنا می‌گوید: روغن‌های زیتونی که به صورت فله یا در بسته‌بندی‌های زیبا و با نام‌های خارجی از مبادی غیرقانونی وارد می‌شوند، روغن تفاله زیتون است که با پارافین خوراکی مخلوط هستند و طبق آزمایش‌های انجام شده، اغلب این روغن زیتون‌ها به لحاظ افزودنی‌های غیرمجاز سرطان‌زا هستند.

«رمضان ملک‌رودی» عضو شورای ملی زیتون نیز در این‌باره به «ایرنا» توضیح می‌دهد: روغن زیتون طبیعی از گوشت میوه تازه و به روش‌های مکانیکی استخراج می‌شود، اما ممکن است ٥ تا ٧‌درصد روغن در تفاله زیتون باقی بماند که توسط تجهیزات روغن‌کشی قابل استحصال نیست و بنابراین با استفاده از گرما، حلال‌ها و فعل و انفعالات شیمیایی به‌طور مجدد از این تفاله روغن گرفته می‌شود که به هیچ عنوان کیفی نیست و به دلیل خطر بالای مواد شیمیایی حلال، مصرف خوراکی آن منع شده است و فقط مصرف صنعتی دارد.

ملک‌رودی ادامه می‌دهد: در سایر کشورها روی بسته‌بندی روغن پومیت حتما این موضوع را عنوان می‌کنند تا اشتباهی به مصرف خوراکی نرسد، اما در ایران برخی تجار برای برخورداری از حاشیه سود بالاتر این روغن را ارزان‌تر از روغن خوراکی زیتون می‌خرند و با عنوان روغن زیتون خوراکی به بازار عرضه می‌کنند.

براساس اعلام انجمن صنایع غذایی ایران مارک‌های ولئو (Vawleo)، پوماس(Pomace)، آلبانو (Albano)، استیلا(Stilla)، زر(Zer)، پانتئولی(panteoli) و اورزانو (urzanoe) برخی از برندهای روغن زیتون تقلبی وارداتی در بازار ایران هستند.
منبع: روزنامه شهروند
 
کلمات کلیدی : روغن پالم
 
علی
۱۳۹۴-۰۶-۰۴ ۱۴:۴۸:۱۳
این تقلب ها سالهاست تو این مملکت وجود داره و اکثر مردم هم میدونن. (3143211) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۴ ۲۲:۳۹:۰۹
کنترل این تقلب ها بعهده وزیر محترم بهداشت میباشد که همچنان مشغول دفاع از حقوق پزشکان هستند.کاش میتونستم بهشون بگم در امد خیلی از متخصصین در ایران بیشتر از همین متخصصین در المان میباشد. (3144133) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۴ ۱۴:۵۴:۴۰
900 میلیون برای یه کارگر یا کارمن بیچاره که این محصولات گرون و تقلبی رو میخره خیلی پوله ولی برای صاحب بندا پول تو جیبی بچه هاشونه. حالم چیزی ورای تاسفه (3143225) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۴ ۱۴:۵۶:۱۸
خوب نام شركت هاي متقلب را هم بنويسيد تا مطلع شويم (3143228) (alef-11)
 
علی رضا
۱۳۹۴-۰۶-۰۴ ۱۵:۲۵:۰۹
%99 رقم بالایی است که تقریباً اکثر کارخانجات را هم در بر می گیرد،پس واجب و ضروری است تا مسئولین اسامی کارخانجات متقلب را اعلام و یا حداقل آنهائی را که صلاحیت دارند به مردم اطلاع دهند. (3143326) (alef-11)
 
آقا
۱۳۹۴-۰۶-۰۴ ۱۵:۳۵:۲۵
چه جالب. خدا رو شکر با تلاش مسئولین در این بخش به خودکفایی رسیدیم. (3143354) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۴ ۱۵:۵۸:۳۵
براى متقلبين در مواد و صنايع غذايى بايد و حتما احكام شديد و مجازاتهايى در حد اعدام و مصادره اموال عمل نمود ، متاسفانه در اين كشور در اين موارد دقت نميكنند و بهمين دليل امار بيماريها و سرطانها بشدت بالا رفته و شايد در اينده نزديك نيمى از بودجه مملكت مصرف بيماران و دوا و دكتر و بيمارستان و بهشت زهرا و اين حرفها شود ..... (3143436) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۴ ۱۶:۴۹:۱۷
آقاجان جریمه چه دردی از مردم درمان می کند.
اگر می خواهند واقعاً با تقلب مبارزه کنند نام این برندهای معروف را اعلام کنند تا اولاً مردم نخرند ثانیاً آبرویشان برود. آخر کسی که باجان مردم بازی می کند چه آبروئی دارد که رعایت آنرا می کنند.
تا کنون که نام هیچ برند معروفی در رسانه ها اعلام نشده است.معلوم می شود زور آن خیلی زیاد است. (3143574) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۴ ۱۷:۰۸:۳۷
اشکالی نداره توی این مملکت اونقدر بهمون سم و چیزهای تقلبی دادن که همه شدند بادمجون بم (3143633) (alef-11)
 
محمد
۱۳۹۴-۰۶-۰۴ ۱۷:۱۹:۴۶
خوب شما که میدونید پس معطل چی هستید فقط گزارش میدید این که دردی را دوا نمیکنه (3143660) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۴ ۱۷:۲۱:۲۵
کاش اسم آبلیموهای تقلبی رو هم مثل دوغن زیتون مینوشتین.اینجوری آدم به همه برندها مشکوک میشه (3143665) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۴ ۱۷:۲۲:۱۲
کی به فکر سلامتیه مردمه یه عده از راه مواد غذایی تقلبی هرروز گردن کلفتر میشن یه عده از راه داروهایی که بخاطر مصرف این مواد غذایی تقلبی باید مردم بخاطر بدست آوردن سلامتیشون استفاده کنن.دقیقا میشه همون جریان مافیای دارو (3143667) (alef-11)
 
saeed
۱۳۹۴-۰۶-۰۴ ۱۹:۲۰:۱۵
به نظرمن بعد ازنخریدن خودروها ی گران وبی کیفت حالا نوبت نخریدن مواد غذایی ومحصولات پروتنی بی کیفت است . (3143876) (alef-11)
 
وطن
۱۳۹۴-۰۶-۰۴ ۲۰:۰۶:۵۰
جالب اينجاست فقط جريمه شده اند در صورتي كه سالهاي سال به خورد مردم اين آشغالهاي تقلبي را مي دهند و سودش را تعزيرات مي برد
پس ضرر و زيان مردم و حق و حقوق آنهايي كه به چندين مرض مبتلا شده اند سرطان و ... من مانده ام در كشورمان مسئولي هست در حق مردم كاري انجام بده و اون روزي برسه بايد تعجب كرد
حق آن كارخانه دار حبس ، اعدام و ...
چون هم مفسد الارض هستند هم دزدي مي كنند و هم اعتماد كه بزرگترين سرمايه هر مملكتي هست از بين مي بربنـد
بنده 6 سال است تماماً از ميوه ليموترش استفاده مي كنم كه به اون هم شك دارم
چون انواع سم به اين درختان زده مي شود كه خدا به حال ما رحــــــــــم كنه
اگر ثروتي داشتم مي رفتم در روستا زندگي مي كردم با كشاورزي و دامداري تا از اين همه حقه بازيها دور باشم براي مثال (‌روغن پالم - ليمو تقلبي - پنير تقلبي و ... (3143931) (alef-11)
 
مسعود
۱۳۹۴-۰۶-۰۴ ۲۰:۱۲:۰۷
چرا نام شرکتهای متقلب رو نمینویسین تا نخریم (3143937) (alef-2)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۴ ۲۱:۴۰:۳۹
oخیلی ازموادغذایی مصرفی مردم مشکلات تغذیه ای دارند.سوسیس وکالباسی که همه جابه فروش میرسد.نمیشه همه چیزروازبچه هامنع کردوبایدفکراساسی برای تهیه درست آین موادغذایی کرد. (3144059) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۴ ۲۱:۵۴:۱۷
پولی که می بایست صرف مبارزه با این از خدا بی خبران و یا ایجاد چرخه اقتصاد سالم شود , متاسفانه نوش دارو بعد از مرگ سهراب شده و برای درمان بیماریهای صعب العلاج به جیب بخش درمان میرود که خود دیگر حدیثی ست, آیا پیشگیری و نظارت و اشد مجازات برای مسببین این چنایات برای دولت مردان کار دشواریست/ (3144073) (alef-11)
 
به آفرید
۱۳۹۴-۰۶-۰۴ ۲۲:۳۹:۴۵
یعنی برای ذره ای سود جون ادمارو به خطر میندازن؟ (3144135) (alef-11)
 
aboozar
۱۳۹۴-۰۶-۰۴ ۲۳:۲۰:۴۱
اخه باجریمه که خسارت جانی مردم جبران نمیشه (3144185) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۵ ۰۷:۴۷:۵۵
می دونید تا موقعیکه مهندس های ناظر ازکارفرما حقوق می گیرند همین آش و همین کاسه خواهد بود. (3144508) (alef-11)
 
مجتبی
۱۳۹۴-۰۶-۰۵ ۰۷:۵۴:۱۲
نظارت ضعیف است مقصر دولته باید وزیر بهداشت و صنعت و معدن و جهاد کشاورزی تیم بازرسی قوی تشکیل بدند چون این کار باعث گسترش بیماریها و سرطان در کشور شده و این کار نوعی نسل کشی و اقدام علیه بشریت ب شمار می رود و متخلف به عنوان جنایتکار مورد محاکمه قرار گیرد. (3144512) (alef-11)
 
حسن
۱۳۹۴-۰۶-۰۵ ۰۹:۱۴:۴۵
اگر واقعا عزم مقابله وجود دارد, نام شرکت هارا منتشر کنند,کاری که هیچ وقت انجام نمیشود...! (3144614) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۵ ۰۹:۵۶:۰۲
وقتی میگن 99درصد آ بلیموها تقلبیه یعنی همه ی برندها تقلبیه (3144681) (alef-11)
 
فرهاد
۱۳۹۴-۰۶-۰۵ ۲۲:۱۸:۱۹
گسترش ابتلابه سرطان ناشی ازهمین تقلبها درتولیدموادغذایی است که باهدف کسب منافع مادی بیشترازسوی تولیدکننده هاصورت می گیردومسئولان دلسوزهم نظاره گرهستند. (3145645) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۱۷ ۲۰:۴۷:۳۴
ویل للمطففین (3173389) (alef-11)
 
محمد
۱۳۹۴-۰۶-۲۰ ۱۰:۱۱:۰۹
جنایات کنارو آدم کش باید اعدام شودتا عبارت سایرین گردد کسی که با سلامتی انسانهایی بازی میکند (3178425) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.