توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 287353
ادعای نشریه آمریکایی: اوباما ایران را تبدیل به کشوری سرمایه‌داری میکند
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۴ مرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۵:۵۷
بعد از توافق هسته ای نشریات و کارشناسان زیادی در داخل و خاج پیرامون وضعیت ایران در فردای توافق و در شرایط برداشته شدن تحریم ها قلم زدند و بسیاری پیش بینی ها در مورد آینده اقتصاد ایران صورت گرفت. برخی از این تحلیل ها بسیار خوش بینانه، برخی بد بینانه و برخی دیگر از زاویه ای کاملا تخصصی به تاثیر تحریم ها و اثر برداشته شدن سایه آنها از سر اقتصاد ایران پرداختند.

به گزارش تابناک، اما یکی از جالب توجه تری این تحلیل ها، مطلبی است که اخیرا نشریه «فوربس» منتشر کرده است. در این مطلب اشاره شده است که اوباما اساسا با انجام توافق هسته ای با ایران، این کشور را به بهشت سرمایه گذاران تبدیل میکند و باید منتظر یک امارات متحده عربی یا قطر دیگر در عرصه اقتصاد خاورمیانه بود.


اوباما دروازه های اقتصاد ایران را گشود

مطلب فوربس یاد آور شده است که سرمایه گذاران بر این باور هستند که توافق هسته ای منجر به رشد تدریجی بازار سرمایه ایران خواهد شد. دقیقا مشابه آن چه طی چند دهه گذشته در امارات متحده عربی و قطر روی داد. این دو کشور هر دو کشورهایی با جغرافیای صحرا و مبتنی بر فروش نفت بودند اما طی چند دهه گذشته هر دو این کشورها تبدیل به مقصد بزرگ جهانگردی، هاب تجارت جهانی و بهشت طراحان و معماران مدرن شدند. این دو کشور رشد کردند، در حال رشد هستند و عملا تبدیل به کشورهای سرمایه داری شده اند. هرچند به آرامی اما مطمئن.

ایران در حال حاضر در هیچ آمار و شاخص سرمایه گذاری حضور ندارد. اما از زمانی که اوباما دستور برداشته شدن تحریم ها از اقتصاد ایران را داده است، سرمایه گذاران برای این باور هستند که این وضعیت تغییر خواهد کرد. ایران به زودی تبدیل به یکی از جبهه ای جدید سرمایه گذاری دست کم به اندازه غول آسیای میانه یعنی قزاقستان خواهد شد. اوباما دروازه های اقتصاد ایران را گشود.

هجدهمین اقتصاد بزرگ دنیا نیازمند سرمایه

تاثیر این امر مستقیما در بازار سرمایه ۱۰۰ میلیارد دلاری ایران دیده خواهد شد. هرچند ایران هنوز حدود یک دهه تا تبدیل شدن به وضعیتی همانند وضعیت امارات متحده عربی فاصله دارد اما انتظارات کارشناسان مبنی بر این است که ایران خیلی زود دروازه های سرمایه گذاری را بر روی سرمایه گذران باز خواهد کرد. اقتصاد ایران اکنون هجدهمین اقتصاد بزرگ دنیا است اما بعد از یک دوره بلند انزوا شدیدا نیازمند سرمایه گذاری و مدرنیزاسیون است.

بسیاری از سرمایه گذاران به دنبال حضور در بازار ایران از مسیر کسب و کارهای دبی و ترکیه هستند. شرکت هایی که عملا در ایران مشغول کسب و کار هستند اما در این کشور مستقر نیستند در کوتاه مدت به دلیل محدودیت ها و تنگناهای فعلی که هنوز هم پابرجا است، منتفع میشوند. یک ایده آن است که سرمایه گذاران به دنبال شرکت ها و نهادهای تجاری امارات متحده و ترکیه باشند که در به ویژه در بخش انرژی و مالی با ایران کسب و کارهای بزرگ دارند. همچنین سرمایه گذاران باید تحول سیاسی در ایران نیز مد نظر داشته باشند.

در حال حاضر بازار سرمایه ایران روزانه در حدود ۱۰۰ میلیون دلار معاملات را شاهد است. به مرور زمان حجم سرمایه گذاری در این بازار بیشتر خواهد شد. البته فرصت های سرمایه گذاری در بازار سرمایه ایران به اندازه حوزه انرژی بزرگ و سود آور نیست. برداشته شدن تحریم های نفتی ایران به معنی افزایش حجم ورود نفت به بازار و کاهش بیشتر بهای نفت است که پیش بینی میشود از ابتدای سال ۲۰۱۶ رقم بخورد. ثبات قیمت نفت در این حد یا حتی پایین تر از آن ۸۰ درصد بازارهای در حال ظهور که وارد کننده نفت هستند – همچون چین و هند – را منتفع میسازد.

فرصت های بازار بورس ایران

بازار بورس اوراق بهادار تهران در سال ۱۹۶۷ و در اوج خوشبختی محمدرضا شاه تاسیس شد. ۵ سال قبل یعنی در آگوست ۲۰۱۰ شاخص کل بازار بورس ایران برابر با ۱۶ هزار واحد بود، اکنون این رقم در حدود ۶۶ هزار واحد است. در ماه ژوئن بازار سرمایه ایران مدیرانی را از انگلستان، سوییس، فرانسه و روسیه دعوت کرد تا خود را در رادار نگه دارد. درهای بازار سرمایه ایران به روی سرمایه گذاران خارجی باز است و هر سرمایه گذار خارجی میتواند تا ۱۰ درصد از سهام شرکت های فهرست شده در این بازار را خریداری کند. اما با استفاده از برخی مجوزها سرمایه گذاران خارجی میتوانند بیش از این رقم را در سهام شرکت ها بدست آورده و حتی کل مالکیت یک شرکت فهرست شده در بورس ایران را از آن خود کنند.

برخی از حوزه های تجارت در ایران از گردش سرمایه بالایی برخوردار است، همچون حوزه موبایل و تلکام، پتروشیمی، تجهیزات الکترونیک، حوزه های عظیم دریا نوردی همچون شرکت تایدواتر و همچنین صنعت خودروی ایران. از آنجایی که یک ملیون ریال در ایران برابر با ۳۳ دلار است، این فرصت بسیار خوبی برای سرمایه گذاران خارجی همچون شرکت های آمریکایی است. البته همچنان ریسک های سیاسی در ایران بالا است. اما اگر ایران بتواند تبدیل به یک کشور مطابق با مکانیزم های سرمایه داری و سرمایه گذاری باشد، جمعیت جوان و مترقی ایران میتواند یک جبهه جدید و بزرگ سرمایه گذاری برای جهان باشد.
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.