توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 238050
نفت باید چقدر گران شود تا بودجه ایران تامین شود؟
تاریخ انتشار : شنبه ۲۵ مرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۶:۵۱
اطلاعات تحلیلگران اقتصادی و صنعتی نشان می‌دهد از ۱۲ عضو اوپک هفت کشور شامل ایران، عراق و نیجریه در حال حاضر به قیمت‌های بالاتری برای پوشش بودجه خود احتیاج دارند.

به گزارش ایسنا، قیمت مورد نیاز ایران برای تامین بودجه سال گذشته به دلیل تحریم‌های آمریکا و اتحادیه اروپا ۱۱ درصد بیشتر شد درحالیکه متوسط قیمت تعادلی نفت برای عراق ۱۶ درصد افزایش یافت. همچنین قیمت مورد نیاز نیجریه نیز به دلیل افزایش هزینه‌های پروژه‌های فراساحلی و آب‌های عمیق افزایش قابل توجهی پیدا کرد. آژانس بین‌المللی انرژی می‌گوید شرکت‌های نفتی به امید اجتناب از ناآرامیهای داخلی این کشور به این پروژه‌ها جذب شده‌اند.

این درحالی است که متوسط قیمت‌های فروش نفت بودجه پنج عضو کلیدی اوپک را که اکثرا در خلیج فارس مستقر هستند پوشش می‌دهد که شامل عربستان، امارات، قطر، کویت و آنگولا می‌شوند. تحلیلگران بانک فرانسوی ناتیکسیس انتظار دارند کویت و امارات برای تامین نیازهای بودجه‌ای خود به مدد تولید بالای نفت و صادرات متناسب با جمعیت خود کار چندان سختی نداشته باشند.

نیازهای بودجه‌ای تولیدکنندگان اوپک معمولا بالاتر از هزینه‌های اجرایی جانبی آن‌ها است که به عنوان هزینه تولید یک بشکه نفت خام اضافی از میادین موجود محاسبه می‌شود. بررسی‌های خبرگزاری رویترز نشان می‌دهد قیمتهای کنونی نفت خام برای بیشتر کشورهای عضو اوپک جوابگوی نیازهای بودجه‌ای آنها نیست.

اگرچه هزینه استخراج نفت در بیشتر کشورهای عضو اوپک پایین است اما هزینه‌های روز افزون اجتماعی و برنامه‌های بلند پروازانه این کشورها در زمینه زیرساخت‌ها به معنای این است که در حال حاضر بسیاری از تولیدکنندگان اوپک از فروش نفت کمتر از آنچه که برای تامین بودجه خود احتیاج دارند کسب می‌کنند.

براساس آمار جمع‌آوری توسط تیمی از تحلیلگران که خواستند نامشان فاش نشود متوسط بهای نفت اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت(اوپک) سال گذشته ۱۰۶ دلار در هر بشکه بوده که فقط برای پوشش متوسط نیازهای بودجه‌ای این گروه کافی است. اما قیمتهای نفت رو به کاهش است و بهای سبد نفتی اوپک در هفته گذشته فقط ۱۰۰ دلار و ۸۸ سنت در هر بشکه بوده است.
جدول قیمتهای مورد نیاز کشورها برای تامین بودجه (قیمتها به دلار در هر بشکه نفت است)

 

 

 

کشور 2012 2013
الجزایر 121 119
آنگولا 81 94
اکوادور 112 122
ایران 123 136
عراق 100 116
کویت 61 59
لیبی 94 111
نیجریه 118 124
قطر 59 58
عربستان 87 92
امارات 82 90
ونزوئلا 102 117