نظر منتشر شده
۳۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 251587
نامه ای به دولتمردان و نمایندگان،
بودجه بندی سلیقه ای و غیرعلمی را متوقف کنید
احمد توکلی، 15 آذر 93
تاریخ انتشار : شنبه ۱۵ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۱۴:۲۱
«چو دخلت نیست، خرج آهسته تر کن»

۱- در چند هفته اخیر و با کاهش قیمت نفت، بار دیگر این سوال مطرح شد که آیا بودجه کشور کسری خواهد داشت یا خیر؟

توسط مقامات قوه مجریه به طور قاطع بیان شد که خیر، بودجه کسری ندارد. مشابه همین اظهارات در مورد لوایح و قوانین سال های گذشته نیز به گوش می رسید و در مورد لایحه سال آینده نیز بیان شده است. به هر حال، به عنوان مثال در مورد بودجه سال جاری، از دو صورت خارج نیست، یا مقداری درآمد مازاد بر هزینه ها در بودجه ۹۳ پیش بینی شده بود که حالا عدم تحقق آنها جای نگرانی ندارد و یا مقداری مخارج غیر ضروری در بودجه پیش بینی شده بود که حالا عدم انجام آن مخارج، ضرری به کشور نمی زند. در هر دو صورت، نتیجه یکسان خواهد بود: دولت به هنگام تهیه بودجه ۹۳ و مجلس شورای اسلامی در رسیدگی و تصویب آن دقت لازم را نداشته اند. البته کشور به تازگی به این بلیه گرفتار نشده است بلکه متاسفانه چهار دهه است که در چنین گردابی قرار گرفته است.

۲- واقعیت آن است که به لحاظ حسابداری، بودجه کشور هیچگاه کسری نداشته است، زیرا همیشه با استفاده از افزایش قیمت ارز یا متغیرهای متعادل کننده دیگر مرتبط با چگونگی فروش نفت و تبدیل آن به ریال و یا چگونگی یا سهم استفاده از درآمدهای حاصل از نفت، در سمت منابع، و استفاده از سازوکار تخصیص به هنگام اجرای بودجه (و به صورت دقیق تر، عدم تخصیص)، بودجه ظاهرا متعادل بسته و اجرا شده است. بنابراين با چنین سازوکاری، سخن از عدم کسری بودجه نه افتخار است و نه مبنای نظری درستی دارد.

در حقیقت، معنای دقیق نداشتن کسری بودجه این است که اساسا بودجه ای وجود ندارد. در مالیه عمومی جدید، بودجه، برنامه مالی و عملیاتی دولت هاست. سمت منابع این بودجه، درآمدهای عمومی و متعلق به مردم است که دولت به واسطه حاکمیت، حق دخل و تصرف آنها را دارد و سمت مصارف، هزینه انجام وظایفی است که به موجب قانون برعهده دولت گذاشته شده است. اولین وظیفه دولت و مجلس در مقابل منابع و مصارف عمومی دولت در دولت های لائیک، پاسخگویی به مردم و در کشور اسلامی ما، در مقابل خدا و مردم است. از این روست که در دانش مالیه عمومی، انضباط مالی را مهمترین کارکرد بودجه می دانند و پس از برقراری انضباط مالی است که تخصیص منابع به اولویت ها و ایجاد کارایی عملیاتی مطرح می شود.

۳- واقعیت آن است که در مجموع، هم به دلیل کاهش قیمت نفت و هم به دلیل عدم وصول همه منابع غیرنفتی پیش بینی شده در بودجه، کسری وجود دارد (در همه سال ها وجود داشته است). اما در اجرا با سازوکار عدم تخصیص، تراز حسابداری بین منابع و مصارف برقرار می شود. معنای این روش آن است که:

  • برای ما، هزینه عدم النفع صدها هزار میلیاردتومان که صرف طرح های عمرانی نیمه تمام شده است و به دلیل عدم تحقق منابع، قادر نیستیم برای انجام کار به آنها پول بدهیم، چندان مهم نیست.
  • هزینه تاخیر طرح های عمرانی را در محاسبات لحاظ نمی کنیم. (طبق محاسبات مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، در فاصله سال های ۱۳۸۱ تا ۱۳۹۲ از حدود ۱۶۰ هزار میلیارد تومانی که به طرح های عمرانی پرداخت شده است، بیش از ۶۳ هزار میلیارد تومان، یعنی حدود ۴۰ درصد، هزینه تاخیر در طرح ها بوده و به عبارت دیگر، صرف تأخیر در طرح هایی شده است که در موعد مقرر خاتمه نیافته اند و از ۵۵۰۰ طرح که قرار بوده خاتمه پیدا کند، فقط ۱۴۰۰ طرح خاتمه یافته است).
  • برای فعالیت هایی در بودجه منابع پیش بینی می شود که انجام دادن یا ندادن آنها چندان فرقی باهم نمی کند.

با روشی که ما به کار می بریم، همه کشورها می توانند بگویند که هیچ گاه کسری بودجه ندارند. اما چرا اینگونه نیست؟ پاسخ آن است که اگر بودجه برنامه مالی و عملیاتی دولت باشد، و کارکرد برقراری انضباط مالی (برآورد توام با احتیاط و دقت در منابع و کنترل حداکثری هزینه ها) در تنظیم آن اصل باشد، آنگاه در مواجهه با کسری منابع دولت یا باید دولت از مجلس اجازه بگیرد که برخی وظایف خود را انجام ندهد و یا از روش های دیگری از جمله استقراض از داخل یا خارج، کسری بودجه را جبران کند تا برنامه ها و طرح های خود را به موقع انجام دهد.

۴- مشکل در کشور ما پیچیده تر است. در حقیقت کل منابع حاصل از نفتی که در بودجه استفاده می شود، کسری بودجه است و فاجعه بارتر آن که هر بشکه نفتی که فروش می رود، در یک نرخ ارزی ضرب می شود که دولت تعیین کننده آن است و متاسفانه دولت ها در ایران برای پوشش دادن این کسری بودجه؛ عمدتا با ارز بازی کرده اند. ریشه اصلی نوسانات ارزی در کشور، ریشه اصلی چاپ پول و افزایش نقدینگی و ریشه اصلی خیلی از بیماری های دیگر اقتصاد، این نوع تامین کسری بودجه است و باید با آن مقابله کرد. این مقابله، به خصوص در موقعیتی که دشمن از این حربه در حال فشار آوردن به کشور، است، ضروری تر است.

به عنوان مثال، به هنگام تنظیم بودجه ۱۳۹۲، تحریم های ظالمانه علیه کشور عملیاتی شده بود و صادرات نفت به نصف تقلیل یافته بود. دولت وقت با همین حربه، قیمت ارز مبنای محاسباتی بودجه را از ۱۲۵۰ تومان به ۲۴۵۰ تومان افزایش داد و با افزایش این منابع، بودجه سال ۱۳۹۳ را حداقل به قیمت های اسمی انضباطی بست. این همان روشی بودکه درباره بودجه سال ۱۳۸۱ هم به کار گرفته شد. این کار، در دولت های منتسب به هر دو جناح سیاسی کشور، مالیات ظالمانه ای است که بر آحاد مردم بسته می شود. دولت بودجه خود را درست کرده اما اقتصاد کشور را ویران کرده است. کاربست همین روش در طی چهار دهه، و توسط دولت ها و سیستم های سیاسی و اقتصادی کاملا متفاوت بوده است که ارزش ۱۰۰۰ ریال را از ابتدای دهه ۵۰ به ۶ ریال در ابتدای دهه ۹۰ رسانده است. از عواقب همین روش است که در سال ۱۳۹۲، منابع لازم برای افزایش حقوق ۲۰ درصدی فراهم شد و حقوق یک کارمند از ۱ میلیون تومان به ۱ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان افزایش یافت، اما تورم ۳۵ درصدی، قدرت خرید ۱ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان را به ۸۱۲ هزار تومان کاهش داد.

۵- در تلاطم اخیر نرخ ارز، سیگنال قوی دولتی برای افزایش نرخ ارز در بودجه دولت، در کنار عوامل روانی، موثر بوده است. در وضعیتی که دولت به عنوان قوی ترین عرضه کننده ارز اعلام می کند که دلار را گران تر خواهد فروخت، انتظار از عوامل کوچک کمتر تأثیرگزار در بازار تقاضا و عرضه برای ثابت ماندن نرخ، حتی اگر موفق باشد، موقتی است و در نهایت تعدیل خواهد شد، اگرچه از مسئولیت دولت برای جلوگیری از اقدامات تشدید کننده این روند نمی کاهد. در واقع، نشانگان بیماری کسری بودجه غیرنفتی به صورت سرفه های مکرر در بازار ارز بروز کرده و درمان نیز صرفا کنترل نشانگان بیماری یا جلوگیری از در معرض بادهای سرد قرار گرفتن فرد سرماخورده برای عدم تشدید بیماری نیست، اگرچه کمک کننده است، اما اصل بیماری باید درمان شود.

۶- كشور ما و بودجه ما اکنون به نمایندگانی و مسئولان واقعا نگران کسری بودجه غیرنفتی نیاز دارد. نمایندگان و مسئولانی که همچون باز شکاری، قدرتمند و بی رحمانه، بودجه را رصد کرده و ۱) مانع هرگونه افزایش خرج، بیشتر از دخل باشند و ۲) تا آنجا که می شود، از بخش هایی از اقتصاد که غیرشفاف هستند یا شفاف و رسمی هستند اما مالیات نمی دهند و ...، برای افزایش درآمدهای غیرنفتی و متعادل کردن واقعی بودجه، درآمد کسب کنند تا درنهایت دو طرف غیرنفتی منابع و مصارف بودجه متعادل باشد و اساسا نیازی به بازی با ارز یا سهم بیشتر از درآمدهای نفتی برای متعادل کردن بودجه نباشد.

۷- بودجه بندی به شیوه مریض فعلی که از آن به بودجه بندی سلیقه ای و غیرعلمی یاد می کنیم، از مسیر افزایش نرخ ارز یا افزایش سهم دولت از درآمدهای نفتی، فقط و فقط مسکن دردهای کوتاه مدت است و در دورهای بعدی تاثیرات آن، کل اقتصاد را از مسیر ایجاد تورم، افزایش هزینه های دولت و در نتیجه افزایش بیشتر کسری بودجه غیرنفتی بیمارتر می کند. این روش غیرعاقلانه، در کنار عواقب وخیم اقتصاد کلان، فساد زا نیز هست و از مسیر گسترش فاصله نرخ ارز رسمی و غیررسمی، رانت های زیادی را نصیب عده ای خاص خواهد کرده است. ضمن اینکه در فواصل زمانی خاص نیاز به تعدیل های قیمتی و هدفمندکردن های متعدد و ... را نیز درپی دارد.

۸- بازی با ارز برای متعادل سازی بودجه به جای کاهش مصارف و افزایش منابع غیرنفتی، در واقع تحمیل هزینه عدم اراده و کاهلی دولت مردان و مجلسی ها، به کل اقتصاد است. هزینه اداره دولت و کارمندان را نباید کل اقتصاد، بازار و کسبه و در نهایت ۷۵ میلیون ایرانی بپردازند. هزینه ای که در نهایت در دورهای بعدی و از قِبَل تورم ایجاد شده، از قدرت خرید کارمندان نیز می کاهد. مسئولان اساسا چنین حقی ندارند.

این کاهلی، اقتصاد کشور را در مقابله با تهدیدات خارجی نیز آسیب پذیرتر می کند، چرا که به دشمن این ابزار داده می شود که با بازی با اهرم نفت، به طور مستقیم بر کسری بودجه کشور و نیز نرخ ارز تاثیر گذاشته و آن را متلاطم کند.

۹- عدم شفافیت مالیاتی، فرار های مالیاتی و نیز عدم دریافت تمام و کمال مالیات از برخی بخش های حاکمیتی، از مسیر ایجاد کسری بودجه غیرنفتی به افزایش نرخ ارز می انجامد. این نهادها از این مسیر در افزایش نرخ ارز و تحمیل هزینه به ۷۵ میلیون نفر در کشور مقصرند.

۱۰- بستن دست دولت از مسیر ایجاد مصارف مشخص برای منابع درآمدی مالياتي و غيرمالياتي و ... که مکررا در جریان طرح/لایحه تنظیم مقررات مالی دولت اتفاق افتاد و بعضا با پشتیبانی و لابی وزارتخانه های دولتی نیز همراه بود، مصداق بارز دیگری از این شیوه ناصواب است که امکان بودجه بندی درست و بدون کسری را از دولت می گیرد.

مجلس حق ندارد با اختصاصی سازی منابع درآمدی دولت به مصارف خاص، مقدمات افزایش کسری بودجه غیرنفتی را فراهم کرده و این بیماری و عوارض آن از قبیل تلاطم در نرخ ارز را تشدید کند. این شیوه خلاف اصل ۵۲ قانون اساسی است و از انجاکه در موارد مکرر، این تحمیل مصارف بدون پیش بینی منابع پایدار نیز بوده است، خلاف اصل ۷۵ قانون اساسی نیز می باشد.

در نهایت:

من و همفکرانم، معقدیم نباید بیش از آنچه کسب می کنیم، مصرف کنیم. صرفه جویی در مصارف واقعا غیرضروری از یک طرف و افزایش منابع غیرنفتی و مالیات ستانی درست از بخش های غیرشفاف یا غیر رسمی و رسمی از طرف دیگر برای ایجاد توازن در بودجه کشور ضروری است. ما سعی می کنیم باز* های کسری بودجه کشور باشیم و خواستار ایجاد چنین جریانی در مجلس و دولت و محافل دانشگاهی کشور هستیم. سعادت ملت و کشور، و استقلال آن، در گرو این مساله است.

والسلام


* در ادبیات اقتصادی معمولا از دو نوع باز اقتصادی یاد می شود، باز پولی (Monetary hawk) و باز کسری بودجه (Deficit hawk). باز اولی بی انضباطی پولی را بر نمی تابد و باز دومی مبارزه با بی انضباطی مالی را اولویت و حتی مقدم بر بی انضباطی پولی می داند.
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۵ ۱۴:۳۱:۴۷
ژاپن، آلمان و بسیاری از کشورهای ثروتمند و پیشرفته کسر بودجه دارند، ولی‌ ایران درگیر تحریم و تمدید تحریم که تولید نفت آن کاهش یفته و بهای نفت آن نسبت به سال گذشته نصف شده، کسری بودجه ندارد... (2531224) (alef-1)
 
مرد بارانی
۱۳۹۳-۰۹-۱۵ ۱۸:۳۶:۴۲
با سلام
آقای دکتر توکلی
لطفا بودجه ای را نیز برای آموزش اخلاق، راستگویی، مسئولیت پذیری، وجدان کاری، امانت داری،پاسخ گو بودن و ... در سازمانها و سایر دستگاه ها اختصاص دهید.

جای دوری نمی رود.
با تشکر (2531886) (alef-13)
 
آریابان
۱۳۹۳-۰۹-۱۵ ۲۳:۱۵:۲۶
فعلا که قیمت نفت به برکت رفتار سعودی ، دیگه صعودی !!!! نیست و نزولی شده ؛
بنابراین پیشنهاد برای ایجاد ردیف های بودجه ای و تأمین هزینه های جدید برای مصارفی ، شیک ، ناشناس ، کم استعمال !!!!! و.... مثل آموزش اخلاق، راستگویی، مسئولیت پذیری، وجدان کاری، امانت داری ، پاسخ گو بودن و ... در سازمانها و سایر دستگاه ها ، که نیازی به اونها احساس نمیشه !!!!! ، فعلا نمیتونه مسموع باشه ، رأی نمیاره و حتما رد میشه !!!!! ؛
این پیشنهاد رو بذارید برای وقتی که اوضاع-احوال درآمد های نفتی شکوفان شد؛ (2532492) (alef-13)
 
يك بنده خدا
۱۳۹۳-۰۹-۱۷ ۱۰:۰۵:۳۸
امور اخلاقي نيازي به رديف بودجه ندارند؛ بلكه مي بايست پيامبرانه به مردم آموزش داده شوند و مهم ترين مساله براي تاثير پذيرفتن مردم، «عمل كردن» خود مسئولين به اين آموزه هاست. (2536149) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۵ ۲۰:۱۷:۴۰
سوال من از اقای توکلی اینه
چرا باید مالیات داد وقتی میدانی ان صرف حقوق مزایای انبوه کارمندان و مدیران اضافی در کشور و سمیناهار و سفر و ماموریت خارجی و .. میشود
بنده به عنوان یک متشرع، تا میتوانم به دولت مالیات نمیدهم
اتفاقا دولت باید به بنده تولید گر و استخدام کننده چند نفر که باری از دوش نفت و مردم برداشته ام مالیات بدهد
مالیات مال کشورهایی با دولت کوچک و بودجه شفاف است
ایا این همه مالیات اضافه شد تغییری در سطح زندگی مردم ایجاد شد؟
تفاوت زمانی که 10% مالیات ارزش افزوده را نمیدادیم با الان چیست؟

مالیات گرفتن توسط دولت نفتی و فربه و غیر شفاف به نظر من حرام اندر حرام است
چرا هر سال بودجه جاری کع عملا یعنی اتلاف بودجه نفت و مالیات توسط دولت است زیاد میشود؟

بنابراین باید گفت تا میتوانید فرار مالیاتی کنید ای بخش خصوصی (2532067) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۶ ۰۹:۳۵:۳۱
عزیز من لازم است بدانی در حال حاضر تنها قشری که مالیات خود را تمام و کمال پرداخت میکند همان قشر کارمند هست. اما بسیاری از دلالان تولید کننده ها یا به عبارت بهتر مونتاژ کننده ها که اسم خود را تولید گر میگذارند و یا سازنده های ساختمان و املاک هیچ مالیاتی پرداخت نمیکنند و درآمدهای میلیاردی هم دارند.

هر چند روشن بود اما خواستم تنها یادآوری کرده باشم. (2532867) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۵ ۲۱:۱۸:۰۱
«چو دخلت نیست، خرج آهسته تر کن»

" خرج که از کیسه میهمان ( مردم ) بود
حاتم طاعی ( دولت ) شدن آسان بود " (2532176) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۵ ۱۴:۵۱:۰۳
یک سوال دارم؟دقیقا بورس در اینکشور نقشش چیه وچه کسی باید فکری برای اون بکنه؟نمایندگان مردم در مجلس دقیقا بگن وظیفشون چیه؟ما سهامدارام که موالمون در بورس نابود شد دقیقا باید چه جوری از مسولان سوال کنیم که چرت بورس این وضعیت را دارد؟در حال حاضر فکر وذکر دولت ومجلس شده دوچیز1:کنترل تورم2:بودجه کسری نداشته باشد..یکسال است که بحران بورس داره ادامه پیدا میکنه وهیچ کس پاسخگو نیست.مملکت بورس لازم نداره؟رونق اقتصادی نمیخواد؟دیگه شورش در اومده...اگر بلد نیستید اقلا بذارید کسانی بیان مدیر بشن که بلدن...همش حرف نمیشه که (2531278) (alef-1)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۵ ۱۵:۵۷:۳۴
عزیز، مملکت بورس نیاز داره برای تامین مالی تولید صنایع.
ولی بورس ایران در 10 سال گذشته تا امروز تبدیل شده به بنگاهی برای منافع حقوقی ها و مدیرانش و تعدادی دلال و کارگزار عمده. همین مدیران بورس حبابی که بر روی شاخص از سال 90 تا 92 ایجاد کردند سهامداران رو متوهم کرد که حتی در اوج بحران اقتصادی و تحریم میشه سالی 300درصد از بورس سود دریافت کرد. هیچ جای دنیا به این شکل نیست. (2531482) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۵ ۱۶:۰۱:۴۵
شما تحصیلات اقتصادی دارید ؟! شما با چه دانشی به بازار بورس رفتید ؟!
عزیز دل همه یک شبه دیدن داره همه چی گران می شه رفتن سر بورس ! خوب هر چی الکی رفته بالا باید بیاد پایین !
مثل اینه یکی اعتراض کنه چرا سکه الان 1500 نیست ! چرا دولت فکری نمی کنه سکه بشه 1500 من دارم ضرر می کنم !
چه کسی جواب گو کسیه که سکه 1500 خریده الان 900 شده ؟ دولت ؟ مجلس ؟
اظهر من الشمس بود تو اون زمان که همه قیمت های بورس نجومی رشد می کرد نجومی کله پا می شه !
در ثانی بورس کلا باید مستقل از دولت باشه ، هر تصمیم دولتی در بازاری مثل بورس اثرات عکس داره ! بهترین کار همینه که دولت دخالت نکنه تا جریان واقعی اقتصاد در بورس باشه. (2531497) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۶ ۰۹:۰۷:۵۲
شما سهامداران اموالتون در بورس از سال 90 تا الان چقدر زياد شد؟! (2532832) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۵ ۱۴:۵۹:۰۲
هیچ سالی مثل امسال اربعین برگزار نخواهد شد و نشده اگر مسئولین سخت گیری نکنندو پاسپورت نخواهند یک اربعین تاریخی برای یاری امام زمان بر پا خواهد شد اگر مرزها باز باشد اقا همه نونشان را خودشان می برند غصه بودجه عراق را نخورید مرزها را باز کنید تا تاریخ بشریت به اهل بیت ع ببالد و فخر ائه اطهار شوند مردم ایران این جو و این انگیزه معلوم نیست دیگر تکرار شود اجازه دهید هر کس دارد هوس کرببلا بهش بگید بسم الله (2531317) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۵ ۱۵:۳۸:۰۴
منطقی باش دوست من منطقی باش ! (2531421) (alef-3)
 
زنده رود
۱۳۹۳-۰۹-۱۵ ۱۵:۰۷:۳۱
احسنت آقای توکلی. بقول اقای غرضی دولت باید دستش را از جیب مردم در بیار. آخ که یک حرف حساب تو تمام کاندیداهای ریاست جمهوری زدند همین بود.
آخه تا کی ما باید از شکم زن و بچه مون بگیریم بریزیم تو حلق یک مشت کارمند و سازمان مفت خور و تنبل و پرهزینه و پر افاده که اتفاقا هر وقت هم اعتراض کنی با اتکاء با همین درامدهای ظالمانه میزنند تو دهنمون و صدامون خاموش میشه.
لطفا نشر بدید اصلا سیاسی نیست صرفا تائید فرمایشات آقای توکلی با زبانی سوزناک (2531333) (alef-1)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۵ ۱۶:۰۷:۵۴
بخاطر اینکه اون بنده خدا نمی دونست اصلا ماجرا چیه ! قدیم هم کسانی از همین دست حرف ها زده اند که هیچ کدام نتوانستند عمل کنند. تاریخ نچندان دور ایران گواه ان است که این حرف ها فقط عوام فریبی است.
تمام نظام های اقتصادی دنیا بر مبنای مالیات می گذرند. اینکه ما به دلیل سوء مدیریت به این مشکلات افتادیم دلیل بر درست بودن گذاره فوق نیست.
به جای غر زدن باید ببینید چه کسی مسبب تا این حد پایین امد درامد و بی اعتمادی بین مردم زیاد شده که مالیات دادن شده دست تو بجیب مردم کردن ! (2531510) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۵ ۱۵:۱۵:۵۴
با درود به توکلی،
چند واقعیت دیگر به نظر من رسید.

1- با روند موجود، دولت مطمئن است در صورت کسری بودجه در سال مالی آتی، براحتی کالاهای مصرفی مردم را تحت عنوان مرحله 3 هدفمندی گران و تامین بودجه خواهد کرد.

2- آنچه در بازار مالی کشور (مشخصا بورس اوراق) می گذرد، نشاندهنده انست که اقتصاد کشور شدیدا تب دارد و طبیبی از جنس تعهد و تخصص نیاز دارد. حال آنکه بازار مالی همچنان توسط دست پروردگان مکتب احمدی نژاد اداره می شود که می توان حدیث مفصلی از آن خواند.

3- بستن بودجه در ارقام بالا و غیر قابل تامین، این امید را در نزد طرف مقابل مذاکره هسته ای زنده می کند، که ایران اتکا به رفع تحریم ها کرده فلذا قدرت مانور ایران در مذاکرات را کاهش می دهد.

4- عدم وجود خزانه داری مستقل در کشور، باعث شده تا وزارت اقتصاد و بانک مرکزی، خود ناظر بر اعمال بودجه ای خود باشند و این عدم نظارت، وبال گردن مردم خواهد شد. (2531352) (alef-1)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۵ ۱۵:۳۵:۱۳
آقای توکلی پول ندارییییییییییییییییییییییییییییییییم که بودجه ریزی کنیییییییییییییم (2531406) (alef-1)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۵ ۱۵:۳۶:۲۱
ای خدا دوباره یه دولت غیر اصولگرا اومده سر کار همه شروع کردند در نقدش تحلیل دادند (2531411) (alef-1)
 
کارمند مظلوم
۱۳۹۳-۰۹-۱۵ ۱۵:۴۴:۵۴
افزایش حقوق سی درصدی , حق مسلم ماست ... (2531438) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۵ ۱۶:۲۷:۱۴
افزایش سی درصدی ساعت کار در ادارت هم حق مسلم ارباب رجوع هست! (2531551) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۵ ۲۰:۱۹:۳۰
پیاده شو کارمند دولت ،
تمام بودجه نفت و مالیات توسط شما صرف حقوق مزایای شما میشه و بلعیده میشه
این همه بیکار داریم یک عده کارمند دولت شدند سنگ از اسمان بریزه حقوق سربرجشون هست
باید مثل دولت یونان حقوق شما در بحرانهای مالی ایران نیز پرداخت نشه اینطوری که نمیشه
یک عده کار کنند شما پشت میز بشینید صفا کنید (2532068) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۶ ۰۹:۱۷:۴۸
شايد فكر كرديد اونهايي كه ماشينهاي چند صد ميليوني سوار ميشن كارمند هستند؟ ميشه بفرماييد اونها چه كساني هستند؟ چه شغل مفيدي دارند؟ نكنه 25 ساعت در روز كار مي كنند؟
جسارت به قشر خاصي نباشه من باب مثال عرض مي كنم! مثلا اگر شغل طلافروشي جمع بشه چه اتفاقي توي اين مملكت ميفته؟ به اينهمه بنگاه معاملات ملكي نيازه واقعا؟ چه كار شاقي انجام ميده كه 1% از طرفين براي فروش يك خونه ميگيره يا 25% مبلغ اجاره از طرفين ميگيره؟
حالا مثلا پزشكي كه بعد از 7 سال درس خوندن و بدبختي كشيدن توي بيمارستان و شب تا صبح بيدار موندن حق ويزيت 18000 تومنيش!!! بشه 20000 تومن داد همه در مياد كه خون مردم رو كردن توي شيشه! براي فروش خونه 400 ميليونيت حاضري 40 ميليون كميسيون بدي به كسي كه كار خاصي برات نكرده ولي به كسي كه جونت رو نجات ميده ميخواي 4 ميليون بدي ميگي كوفتت بشه!
خلايق هرچه لايق (2532842) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۵ ۱۶:۱۶:۲۶
تازه مابه التفاوت حاصل از افزايش قيمت حاملهاي انرژي و افزايش نرخ ارز و افزايش نرخ نان. كه بايد قانونا به يارانه ها اضافه شود اضافه نشده. و اسمش را گذاشتند ما يارانه ها را قطع نكرديم !!!جناب اقاي دكتر توكلي با عرض ارادت تمام شما كه اهل حساب و كتاب و اقتصاد هستيد ممكن است اعلام فرمائيد نسبت به سال اول يارانه ها چقدر بايد اضافه شود كه ملت در همان تراز درامد و هزينه. بمانند بهبود وضعيت مردم و افزايش پس انداز و سر مايه گذاري هم كه قرار بود انجام شود پيش كش به مسيولين برنامه و بودجه ؟ لطفا نظر خود را اعلام فرمائيد (2531528) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۵ ۱۶:۴۰:۴۶
منطقی ترین نامه سرگشاده ای بود که از یک مسئول حکومتی خوانده ام. (2531590) (alef-13)
 
ایمان
۱۳۹۳-۰۹-۱۵ ۱۸:۰۲:۴۴
جناب آقای توکلی

بفرمایید در 8 سال تنظیم بودجه دولت آقای احمدی نژادبا نفت بشکه ایی 100 دلار کجا بودید ؟؟؟؟ پسندیده نیست مردم رو عوام فرض کرد و هر بی انصافی رو روا داشت. (2531801) (alef-13)
 
نادعلی
۱۳۹۳-۰۹-۱۵ ۱۹:۰۰:۲۸
به نظر می رسد کامنت شماره 2 مفهوم بورس را بدرستی نمی داند و فقط پول داشته و رفته سهام خریده است .عزیزم بورس هم یک بازار است مثل همه بازارها و قاعده خاص خودش را دارد و به دولت هم ارتباط مستقیم ندارد که دولت و نمایندگان جواب شما را بدهند .ضرر و زیان در همه معاملات وجود دارد . در بازار فلزات ،در بازار منسوجات ،در بازار محصولات کشاورزی در بازار خودرو و غیره . بازار بورس رابطه مستقیم به سود آوری شرکتها دارد که سهام خود را عرضه نمود اند و خریدار می بایست با مطالعه و دانش این فن وارد بازار شود وقتی بلد نباشی و بدون اطلاعات خرید کنی مثل این است که تاجر آهن به یکباره وارد بازار کشاورزی شود نتیجه ممکن است سود باشد وممکن اسن زیان باشد. اتفاقات بازار ارتباط غیر مستقیم به تصمیمات دولتها دارد و مستقیم که زیان شما را بپردازند خیر . (2531931) (alef-13)
 
بودجه
۱۳۹۳-۰۹-۱۵ ۱۹:۵۰:۰۹
ریس جمهور اصلاحات سید محمد خاتمی هیچ وقت بودجه را به مجلس نداد که عکسی ازش نذاشتید یا شاید ریس مجلس اون زمان الان خیلی مشکل داره؟ (2532021) (alef-13)
 
علی دلسوز
۱۳۹۳-۰۹-۱۵ ۲۰:۲۶:۰۵
تا بوجه تا 80هزار میلیارد تومان نرسد کسری بوجه صدرصد است تا هزینه ها کاهش نیابد جه به اسم بوجه عمرانی باشد چه جاری همش هزینه است فقط در این بوجه ریزی پیمانکاران بیشترین سود را می برند وافزایش نقدینگی با فروش مصنوعی دلار به بانک مرکزی وافزایش ان هزینه های خود دولت را بالامی برد که همیشه سال بعد
باعث می شود دوباره سقف بوجه را افزایش دهند و این دور تسلسل سی سال است که ادامه دارد که باعث این تورم شده نه چیز دیگری اول باید هزینه ها کاهش وبعد دلار در یک بازار بورس متعادل شود و مجلس بوجه ریزی کشور را باید بدست بگیرد تا هر دولتی هر چقدر می خواهد خرج نکند و بعد هم تقصر به گردن دولت قبل بیندازدبرنامه و بوجه کشورباید زیر نظرمستقیم مجلس باشد وبعد نظارت دقیق و مستمر شاید ایران از این بحران بتواند بیرون ببرد جزاین برنامه راهی وجود ندارد بیخود با بحث های غیر علمی وغیر عملی ایران را ویران نکنید ........... (2532083) (alef-13)
 
حبیب
۱۳۹۳-۰۹-۱۵ ۲۱:۴۲:۲۲
بنظر بنده همه این گره ها با تکیه دولت به تولید و افزایش ارزش افزوده محصولات نفتی و غیره نفتی و صادرات غیرنفتی حل میشه که این امر جز با عمل واقعی به بند به بند اقتصاد مقاومتی حل بشو نیست
دولت ها باید رو پای خودشون وایسن و از همه وزارت خانه ها استفاده کنن نه فقط از یک وزارت خانه به نام وزارت نفت (2532236) (alef-13)
 
مهدی
۱۳۹۳-۰۹-۱۶ ۰۷:۰۱:۵۷
مشخصه خیلی تجربه کردید تا به این نتیجه رسیدید. آزمایشگاه به این خوبی مواد و متریال لازم در دسترس...میشه تحلیل کنید اثرات طرح تثبیت قیمتها در اواسط دهه 80چی بود؟ ارتباطش با وضعیت الان چیه؟؟ (2532687) (alef-13)
 
محسن
۱۳۹۳-۰۹-۱۶ ۰۸:۳۴:۰۲
با سلام خدمت همه دوستان
1-در خصوص نظر جناب دکتر توکلی چند نقد ویزه دارم.با یه حساب سرانگشتی خیلی راحت میشه فهمید از این بودجه 219 هزاری نزدیک 150 هزارتاش جاری و اجتناب ناپذیره که نزدیک 45 هزارش مال یارانه هاس
چرا مجلس اجازه داد هدفمند سازی یارانه ها در دولت قبل به بدترین شکل ممکن اجرابشه که حالا مشکلات دو برابر باشه
چرانمایندگان مدرس وار عمل نمیکنند نماینده ای که دنبال منافع حداکثر حوزه خودشه و لابی میکنه بودجه شهرشو بالا ببره یا یک طرح بگیره کی میتونه در مقابل تثبیت نرخ ارز وئ کاهش نفت در بودجه اقدام کنه
.اصلا جناب توکلی تاثیر تصمیمات نمایندگان ملت بر حجم نقدینگیو تورم .... سنجیده میشه
ایا کمیسیونهای تخصصی در مجلس محترم فارغ از بحثهای حوزه ای بصورت ملی نگاه میکنند یا بدنبال ارایه عملکرد برا خودشون هستند
خاهشن نظرمو منتشر کنید (2532781) (alef-13)
 
حسن
۱۳۹۳-۰۹-۱۷ ۰۲:۴۲:۲۰
باسلام
جناب اقای توکلی عزیر
لطفا در سایت تان مشخص بفرمایید که این همه پول نفت ومالیات به موسسات وبنیادها وکشور های هدف؟!داده می شود واقعا چه سودی برای کشور دارند یا بیلان کار بدهند آنها چه مشکلی را حل کردند ویا چه کار فرهنگی را انجام دادند اصلا این ها کاری جز ایراد گرفتن وهیاهو بلدند (2535697) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.