توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 257626
اکونومیست: عربستان پول دارد ولی نفوذ عملیاتی نه
تاریخ انتشار : يکشنبه ۵ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:۱۵
نشریه اکونومیست در مقاله‌ای به نفوذ روز افزون ایران در خاورمیانه پرداخته و در کنار یادآوری هلال شیعی با واژگانی جدید گفته تسلیم نشدن بغداد به داعش، مرهون رینگ دفاعی سردار سلیمانی است.

به گزارش فارس، نشریه انگلیسی اکونومیست در مقاله‌ای مفصل، از دیدگاه خود به بررسی نقش ایران در تحولات منطقه پرداخته و بر اساس همین دیدگاه گفته که ایرانی‌ها در حال بهره‌برداری از آشفتگی‌های منطقه هستند و دامنه نفوذ ایران از شمال به سواحل مدیترانه و از جنوب به خلیج عدن رسیده است.

غرب و اعراب برای کوبیدن داعش دودل هستند
اکونومیست در ابتدا، نیت ائتلاف ضدداعش را از بمباران این گروه تروریستی زیر سوال می‌برد و می‌نویسد «در حالی که تلاش‌های غرب و متحدان عرب‌ آمریکا در ائتلاف ضدداعش، تلاشی از روی دودلی و بی‌علاقگی به نظر می‌آید، ایران می‌تواند ادعا کند که بر ۳ پایتخت عربی یعنی بغداد، بیروت و دمشق تسلط دارد.»

صنعا چهارمین پایتخت فتح شده ایرانیان خواهد بود
نشریه انگلیسی به حوادث یمن هم نیم‌نگاهی دارد و می‌گوید «شاید این هفته پایتخت چهارم یعنی صنعا هم به این جمع افزوده شود، جایی که حوثی‌ها کاخ ریاست‌جمهوری را اشغال کردند. آمریکایی‌ها اعتقاد دارند که شبه‌نظامیان شورشی، از سوی ایران پشتیبانی می‌شوند گرچه مقامات واشنگتن در انظار عموم، این مطلب را تکذیب می‌کنند.»

منظور از انظار عموم، موضع‌گیری روز جمعه سخنگوی کاخ سفید است که به صورت رسمی اعلام کرد، مدرکی دال بر کنترل حوادث یمن از سوی ایرانی‌ها وجود ندارد.

پای ایران به مناطق تحت تسلط تروریست‌ها در سوریه هم باز شده

مقامات کشوری و لشکری ایران بارها از حضور مستشاران نظامی این کشور در سوریه و عراق برای یاری رساندن به نظامیان این دو کشور عربی در راستای مقابله با داعش، تأکید کرده‌اند. با این حال اکونومیست این اقدام را مخفیانه می‌خواند و می‌گوید «این هفته، پهپادهای اسرائیلی، دخالت ایران در بخش دیگری از خاورمیانه را مشخص کردند. در حمله این پرنده‌های بدون سرنشین به منطقه‌ای در نزدیکی بلندی‌های جولان در خاک سوریه، ۶ عضو‌ حزب‌الله و یک ژنرال ایرانی کشته شدند. کشته شدن این فرمانده بلندپایه ایرانی نشان می‌دهد که تهران قصد دارد در منطقه‌ای که از کنترل دولت سوریه خارج شده و به دست نیروهای دارای روابط دوستانه با اسرائیل افتاده، جای پای خود را محکم کند.»

هلال خصیب واژه جایگزین هلال شیعی

اکونومیست تئوری‌های چند سال پیش در خصوص هلال شیعی را بار دیگر با زبانی جدید بازگو می‌کند و می‌نویسد «منتقدان حضور نظامی ایران می‌گویند که این کشور به صورت هشدارآمیزی، بخش‌هایی از سواحل مدیترانه، هلال خصیب و خلیج عدن را به کنترل خود درآورده است.»

هلال خصیب، منطقه‌ای است سرسبز و حاصلخیز که بخش‌های کوچکی از خوزستان و فلات پست موجود بین دجله و فرات و سواحل سرسبز مدیترانه در جنوب ترکیه و شرق سوریه و اردن را در بر می‌گیرد.

ایران بیشترین سود را از حمله آمریکا به عراق و افغانستان برد
نشریه انگلیسی کار را به همسایه شرقی ایران هم می‌کشد و می‌گوید «ایران حتی از حمله آمریکا به عراق و افغانستان و برچیده شدن حکومت‌های دشمنانش در این دو کشور، بیشترین سود را برد. ایران پس از حمله آمریکا، به بسط نفوذ خود در خاک این دو همسایه پرداخت. حتی پس از شروع ناآرامی‌ها در کشورهای عربی، بنظر می‌رسید اعتراضات سنی‌مذهبان به تضعیف قدرت تهران بیانجامد ولی سپاه قدس از این ناآرامی‌ها سود برد و با ارسال سلاح و ارائه آموزش‌های نظامی به شبه‌نظامیان طرفدار منافع ایران، نفوذ خود را بسط داد.»

اکونومیست برای تأیید گرفتن، به نظرات کهنه‌سرباز صهیونیست رو می‌آورد به نقل از «شیمون شاپیرا» از سربازان بازنشسته ارتش اسرائیل و عضو مرکز امور عمومی اورشلیم می‌گوید «ایرانیان استاد بهره‌برداری از هرج و مرج هستند.»

رینگ دفاعی بغداد، کار قاسم سلیمانی است

نویسنده لندن‌نشین اکونومیست به بازی پیچیده عراق پس از حمله برق‌آسای داعش می‌پردازد و می‌نویسد «حتی ظهور داعش هم به تقویت ایران انجامیده است. نوری مالکی که نخست‌وزیر عراق و مورد حمایت ایران بود، پس از هجوم داعش از سمت خود برکنار شد، حتی آمریکایی‌ها برای نجات عراق از دست داعش به این کشور بازگشتند. در این میان اما تقدیر و تشکرها به سمت ایرانیان سرازیر شد. مقامات ایرانی با غرور و افتخار می‌گویند که پایتخت عراق در امان و دولت مستقر است و سیاستمداران عراقی هم تأیید می‌کند. همه اینها به لطف رینگ‌های دفاعی است که توسط قاسم سلیمانی در اطراف بغداد کشیده شده است.»

حزب‌الله توازن نظامی را با اسرائیل حفظ کرده

توان نظامی بالای حزب‌الله و همکاری ایران با سوریه برای مقابله با تروریست‌ها هم برای اکونومیست جالب است؛ نشریه انگلیسی می‌گوید «سوریه هم به دست ایران افتاده است. حکومت بشار اسد با استفاده از منابع، مشاوره و آموزش‌های نظامی ایرانیان، نیروهای شبه‌نظامی را روانه جنگ می‌کند. در لبنان هم، حزب‌الله که قدرت نظامی‌اش، شانه به شانه ارتش این کشور می‌ساید، تعادل نظامی شکننده‌ای را با اسرائیل حفظ کرده است.»

عربستان پول دارد ولی نفوذ عملیاتی نه

اکونومیست چند روز پس از درگذشت «ملک عبدالله»، میراث حکومتی وی را تنها یک حکومت دارای خزائن پر از پول و در عین حال دارای کم‌ترین نفوذ عملیاتی در منطقه می‌خواند و می‌گوید «نفوذ رو به گسترش ایران، یکی از عوامل نگرانی سعودی‌ها و آمریکایی‌ها است. سعودی‌ها پول‌دار هستند ولی توانایی استفاده از‌ آن را ندارند. آمریکایی‌ها هم علاوه بر محتاط بودن، خارجی‌هایی هستند که با استقبال عمومی در منطقه مواجه نیستند.»

عربستان پشت دیوار مرزی/ایران رو در روی داعش
در حالی که ایران به شهادت مقامات کردستان، نقشی بزرگ در جلوگیری از سقوط اربیل داشته، نشریه معروف انگلیسی‌ها اما اصرار دارد که رنگ و بوی قومی-مذهبی به تفکرات ضدتروریستی ایران بدهد و می‌نویسد «در حالی که عربستان در حال ساخت دیواری ۶۰۰ مایلی در مرزهای خود با عراق است تا از حمله داعش در امان بماند، ایران برای دفاع از شیعیان عراق، دل به دریا زده است.»

نتیجه‌های اکونومیستی
نویسنده نشریه اکونومیت در پاراگراف‌های آخر، به نتیجه‌گیری شخصی از کل مقاله می‌پردازد و در رویکردی مخالف سرتیتر که از نفوذ رو به فزونی ایران سخن گفته، می‌گوید «پایین آمدن قیمت نفت، توانایی مانور ایران را در سوریه و لبنان کاهش داده است.»

درگیری‌های سوریه با مسلح شدن ارتش آزاد و حمایت پررنگ فرانسه از معترضان در این مستعمره قدیمی پاریس، رنگ خون گرفت و چندی بعد، با انتشار روزانه ده‌ها ویدئو از ذبح سربازان ارتش، غربی‌ها مخالفان دمشق را به دو دسته معارض میانه‌رو و جهادگرا تقسیم کردند. اکونومیست بر مبنای همین تقسیم‌بندی، رئیس‌جمهور سوریه را به خاطر جنگ با تروریست‌ها محکوم می‌کند و می‌گوید «بشار اسد معارضان میانه‌رو را تضعیف کرد تا بتواند خود را به عنوان تنها جان‌پناه مردم کشور در برابر جهادگرها نشان دهد.»

رسانه‌های غربی، اعضای داعش را جهادگر می خوانند که البته جهادگرهای غربی که خیال بازگشت به کشور به سرشان بزند، در اروپا با عنوان «تروریست» بازداشت می‌شوند.

دولت جدید ایران با اهداف منطقه‌ای تهران مشکل دارد

مقاله‌نویس انگلیسی به زعم خود، در دولت جدید ایران نشانه‌هایی از شکاف بر سر اهداف منطقه‌ای جمهوری اسلامی دیده و بر همین مبنا نوشته که برخی بر این عقیده‌اند که دولت جدید ایران می‌خواهد، این کشور را کشوری عادی جلوه دهند و برای شروع، به سمت توافق هسته‌ای با آمریکا و دیگر قدرت‌های غربی رفته‌اند؛ اما در مقابل، برخی دیگر در غرب معتقداند که ایران توافق هسته‌ای را کنار می‌گذارد و کمامان سیاست فعلی خود را در قبال خاورمیانه پی می‌گیرد.

اعتراضات مردم عربستان به تبعیض هم آخرین مورد جالب برای اکونومیست در این مقاله است. نشریه انگلیسی که می‌خواهد ارتباطی میان ایران و این اعتراضات همیشه سرکوب شده بیابد می‌گوید «برخی مقامات ایرانی معتقداند که عربستان به عمد و برای تضعیف ایران، قیمت نفت را کاهش داده و ایران هم باید با تحریک شیعیان تحت ستم شرق عربستان، حرکت‌های خشونت‌بار را در همسایه جنوب‌غربی خود به راه بیاندازد.»
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.