توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 267625
تعلل در انتشار گزاره‎برگ (فکت‎شیت) ایرانی، مجالی برای جولان ابهام‎ها!
انتظار همراهی از ملت در موضوعی که از چند و چون آن کاملاً بی‎خبر است، انتظاری زیاده و گزافه‎ است. نیز تنها و تنها در سایه ارائه سند واقعی گفتگوهاست که منتقدان و صاحب‎نظران خواهند توانست در خصوص چند و چون آن اظهار نظر کرده و توازن داده‎ها و ستانده‎های توافق را ارزیابی نمایند.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۳۰ فروردين ۱۳۹۴ ساعت ۱۳:۳۵
سیده آزاده امامی در سایت "نماینده" نوشت:
انتشار بیانیه سوئیس از همان دقایق نخست مقارن بوده است با تفسیرها و قرائت‎های متفاوت و بعضاً متعارض؛ تفاوت‎ها و تعارض‎هایی که نگرانی‎های جدی‎ای را در خصوص میزان داده‎ها و ستانده‎های توافق برای ملت رقم زده است. اگرچه مسئولین مذاکره بارها و بارها بر عدم وجاهت چنین تفسیرهایی تأکید کرده‎اند، لیکن عدم واکنش رسمی وزارت خارجه از یک سو، و ادعاهای گزاف برخی طرف‎های مذاکره از سوی دیگر، بر این نگرانی‎ها و تردیدها افزوده است.

این نگرانی‎ها مخصوصاً آن‎جایی شدت می‎گیرد که علی‎رغم وعده اولیه مذاکره‎کنندگان مبنی بر انتشار فک‎شیت ایرانی مذاکرات، هنوز که هنوز است خبری از این گزاره‎برگ نیست و حتی به نوعی گویی آقایان از عمل به وعده‎ای که داده‎اند نیز استنکاف می‎ورزند! درواقع آقایان از طرفی منکر سندیت و اعتبار تفسیرهای متعارض و به‎ویژه فک‎شیت آمریکایی می‎شوند، اما از طرف دیگر با عدم ارائه تفسیری رسمی و شفاف، بر ابهامات موجود دامن می‎زنند؛ البته که ملت بنای اعتماد به نمایندگان خویش و بی‎اعتمادی به دشمنان دیرینه‎اش را دارد، لیکن مسلم است تا زمانی که سندی رسمی از عملکرد نمایندگان خویش در دست نداشته باشد، جز توجه به آن‎چه موجود است- که متأسفانه صرفاً قرائت طرف‎های مقابل است که اختلاف چندانی نیز با هم ندارند- راهی برای او نمی‎ماند!

و باز متأسفانه این ابهام زمانی جدی‎تر می‎شود که به یاد بیاوریم چنین سناریویی عیناً در خصوص «توافق ژنو» نیز اتفاق افتاد و علی‎رغم تکذیب مکرر روایت آمریکایی توافق مذکور از سوی مقامات وزارت خارجه کشورمان، آن‎چه که در عمل محقق شد متأسفانه اجرای مو به مو و دقیق همان قرائتِ تکذیب شده بود، چنان‎که وزیر خارجه آمریکا هم اخیراً در پاسخ به سؤال از تفاوت تفسیرهای موجود در خصوص بیانیه سوئیس خیلی صریح به آن اشاره کرد و گفت: «من پای تک‎تک چیزهایی که گفته‌ام و علنی آن‎ها را اعلام کردم، می‌ایستم. توافق موقت [توافق ژنو] را هم که نگاه کنید، می‌بینید آن‎ها تفسیر متفاوتی را مطرح کردند، اما وقتی پای اجرای توافق به میان آمد، آن‎چه که ما مطرح کرده بودیم، اجرا شده و پیش رفت»!

از این رو بیم آن می‎رود که این رویه ناصحیح باز هم تکرار شده و خدای‎ناکرده تعهداتی سنگین و غیرقابل جبران در قبال امتیازاتی ناچیز و کم‎اهمیت پذیرفته شود. به همین متن قرائت شده توسط خانم موگرینی و آقای ظریف هم اشکالات بسیار جدی‎ای وارد است، چه رسد به این‎که قرار باشد قرائت طرف آمریکائی مبنای توافق احتمالی واقع شود!

گذشته از آن این حق ملت است که در جریان چند و چون مذاکرات و میزان دقیق «داده‎ها» و «ستانده‎ها»ی توافق باشد. چه این‎که در شرایطی که تمام دشمنان ریز و درشت این ملت از کشورهای مرتجع عربی گرفته تا رژیم نامشروع صهیونیستی و شیطان بزرگ بالاتفاق به ریزترین جزئیات آن اشراف دارند، کتمان محتوای توافقی که به طور مستقیم به سرنوشت ملت مرتبط است و بسیاری از معادلات آینده نظام را جهت خواهد داد، عین بی‎صداقتی و بی‎احترامی به ملتی است که ولی‎نعمت این انقلاب است و معنایی جز «نامحرم» پنداشتن او ندارد! البته که پنهان داشتن امور مهم مملکتی به حکم صریح عقل امری لازم و ضروری برای هر نظام سیاسی به حساب می‎آید، لیکن این امر مسلم بدان سبب است که منافع یک ملت از گزند آسیب دشمنان دندان‎تیزکرده آن ملت مصون و در امان بماند، حال آن‌‎که در این شرایط که اتفاقا یک سوی این توافق جبهه‎ای متشکل از همه دشمنان دیرینه و پرکینه این ملت است، پنهان داشتن آنچه که به نحوی بی‎واسطه در ارتباط با سرنوشت اوست از خود ملت، چه محلی از اعراب می‎تواند داشته باشد؟!

عنایت به این مهم است که ضرورت انتشار هرچه زودتر قرائت رسمی مذاکره‎کنندگان کشورمان را بیش از پیش باز می‎نمایاند. امری که رهبر عظیم‎الشأن انقلاب نیز آن را به‎مثابه مصداقی حقیقی از «همدلی» مورد تأکید در شعار امسال برشمردند: «من به خود مسئولین هم این را گفته‌ام همین چند روز؛ مسئولین باید بیایند مردم را و بخصوص نخبگان را از جزئیّات و واقعیّات مطّلع کنند؛ ما چیز محرمانه نداریم، چیز مخفی نداریم. این مصداق همدلی با مردم است».

چه این‎که مسلم است این امر بی همراهی و حمایت ملت به سرانجام نخواهد رسید، بنابراین انتظار همراهی از ملت در موضوعی که از چند و چون آن کاملاً بی‎خبر است، انتظاری زیاده و گزافه‎ است. نیز تنها و تنها در سایه ارائه سند واقعی گفتگوهاست که منتقدان و صاحب‎نظران خواهند توانست در خصوص چند و چون آن اظهار نظر کرده و توازن داده‎ها و ستانده‎های توافق را ارزیابی نموده، و با عنایت به تأکید مسئولین مذاکره در «غیرالزام‎آور» بودن بیانیه با کالبدشکافی مباحث عنوان شده و تعهدات داده شده، نقص‎ها و خلأهای متنی را که بناست مبنای توافق نهایی قرار گیرد دریافته و برای رفع آن چاره‎ای بیاندیشند، به گونه‎ای که درنهایت حداکثر آورده را برای ملت و نظام اسلامی داشته باشد. چراکه با عنایت به مباحث طرح شده طی همین چند روز گذشته ضعف‎های آشکار و بعضاً فاجعه‎بار بیانیه کاملاً طرح و تبیین شده است، ضعف‎هایی که متأسفانه مدافعان و موافقان بیانیه تاکنون پاسخی برای آن نداشته‎اند! بنابراین حواله دادن شفاف‎سازی پیرامون محتوای مذاکرات به بعد از نهایی شدن توافق، امری به‎ غایت نامعقول و غیرقابل قبول خواهد بود؛ که اگر نقدی مطرح می‎شود صرفاً به منظور پایان دادن به رویه ناصحیحی است که تاکنون در پیش گرفته شده و متأسفانه هم‎سویی چندانی با حفظ منافع ملی و دستاوردهای شگرف دانشمندان شهید ملت نداشته است، از این‎روست که ارجاع آن‎ به بعد از قطعی شدن توافق و درواقع زمانی که کار از کار گذشته است فاقد توجیه عقلانی و با عرض معذرت نوعی فریبکاری به حساب خواهد آمد!

به این ترتیب از هر منظری که به این ماجرا نگاه کنیم- هم به جهت هموارسازی راه اعتماد ملت به نمایندگان خویش، و هم به جهت پیشگیری از نهایی شدن قرائت طرف‎های غیرقابل اعتماد مذاکره که مدعی داده‎ها و ستانده‎هایی به شدت نامتوازن و ناهمگون‎اند و قطعی شدن آن خسارات بعضاً جبران‎ناپذیری را متوجه جمهوری اسلامی خواهد کرد- ضروری است که مذاکره‎کنندگان محترم کشورمان هرچه زودتر با انتشار گزاره‎برگ ایرانی مذاکرات هم به وعده نخستین خود جامه عمل بپوشانند، هم به ابهامات و نگرانی‎های موجود داخلی از یک سو، و سوءاستفاده دشمنان شناخته‎شده ملت از سوی دیگر، پایان بدهند.